প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মৈসুর য়ুনিবর্সিতীগী সেন্তিনরী কনভোকেসন্দা ৱা ঙাংখ্রে
ইনফ্রাস্ত্রকচর শাগৎপা অমসুং স্ত্রকচরেল রিফোর্মশিংদা এজুকেসন সেক্তর রিফোর্মনা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লিঃ প্রধান মন্ত্রী
নেসনেল এজুকেসন পোলিসীনা এজুকেসন সেক্তর রিফোর্মদা অনৌবা মায়কৈ অমসুং অনৌবা পাঙ্গল পীরগনিঃ প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক অসিগী এজুকেসনগী থাক খুদিংদা, নুপীমচাশিংগী গ্রোস এনরোল্মেন্ত রেসিওনা নুপামচাশিংদগী হেল্লিঃ প্রধান মন্ত্রী
স্কিল্লিং, রিস্কিল্লিং অমসুং অপস্কিল্লিং হায়বসি হৌজিক্কী মতমদা খ্বাইদগী তঙাইফদবা অমনিঃ প্রধান মন্ত্রী
19 OCT 2020 2:01PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা মৈসুর য়ুনিবর্সিতীগী সেন্তিনরী কনভোকেসন ২০২০দা ঙসি ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী থোংদা ৱা ঙাংখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মৈসুর য়ুনিবর্সিতী অসি অরিবা মতমগী ভারতকী অচৌবা এজুকেসন সিস্তেমগী ময়োল-লম ওইরম্মি, তুংদা লাক্কদবা ভারতকী আসা অমসুং পাঙ্গল ওইগনি অমসুং মসিদা "রাজর্শি" নালবারি কৃষ্ণরাজা ৱারিয়ার অমসুং এম. ভিসবেস্বারিয়াজিগী মংলান মংফাওনহনখ্রে হায়না ফোংদোকখি।
মহাক্না য়ুনিবর্সিতী অসিদা তাকপী তম্বীরম্বা শক্নাইরবা ভারত রতনা দা. সর্বপল্লি রাধাকৃষ্ণনজিবু পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহৈরোইশিংদা এজুকেসন্দগী ফংলকপা মহৈশিংবু মখোয়গী তশেংবা পুন্সিগী তাংকক কয়াদা শীজিন্ননবা পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না তশেংবা পুন্সি হায়বসি মহৈবু শীজিন্নবা য়াবা লম্বী কয়া অমা তাকপীরিবা য়ুনিবর্সিতী অমনি হায়না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা শক্নাইরবা কনারাগী অইবা অমসুং ৱাখল ৱাংবা গোরুরু রামস্বামী আয়ঙ্গরজিনা হায়বীরম্বা "পুন্সিগী অরুবা তাংকক্তা এজুকেসন্না মঙাল পীবী" হায়বা ৱাহৈ পরেং অসি পনখি।
মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতকী এজুকেসন সিস্তেম অসিনা ২১শুবা চহী চাগী তঙাইফদবশিং পীবা ঙম্নবগীদমক ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা অমসুং স্ত্রকচরেল রিফোর্মশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতপু হায়র এজুকেসনগী মালেমগী ময়োল-লম অমা ওইনবা অমসুং ঐখোয়গী নহাশিংবু হেন্না চাংদম্নবগী ইথিল পোকহন্নবগীদমক, ক্বালিতেতিব ওইনা অমসুং ক্বান্তিতেতিব ওইনা হোৎনবা য়াবা কয়া হোৎনরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নীং তম্লবা মতুং চহী কয়াগী মতুংদফাওবা, ২০১৪দা লৈবাক অসিদা আই.আই.তি. ১৬তমক লৈরম্মি। হৌখিবা চহী ৬ অসিদা, চাংচত্তা চহী খুদিংগী আই.আই.তি. অনৌবা অমমম লিংখৎলি। মখোয়গী মনুংদা অমদি, ধারবাদ, কর্নাতাকানি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ২০১৪গী ফাওবদা আই.আই.আই.তি. ৯, আই.আই.এম. ১৩ অমসুং এ.আই.আই.আই.এম. ৭তমক লৈবাক অসিদা লৈরম্মি। অদুবু মসিগী মতুং চহী মঙা অসিদা আই.আই.আই.তি. ১৬, আই.আই.এম. ১৬ অমসুং এ.আই.আই.এম.এস. ৮ শেমগৎখ্রে অমসুং খরা অমনা শেম্বগী থবক পায়খৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহী ৫-৬ অসিদা হায়র এজুকেসন্দা পায়খৎলিবা থবকশিং অসি অনৌবা ইন্সতিত্যুসন হাংবা খক্তমক নত্তনা ইন্সতিত্যুৎশিং অসিদা ক্বালিতী এজুকেসন অমসুং সোসিএল ইনক্লুসিবনেস লৈহন্নবগীদমক গবর্নান্স রিফোর্মশিংসু পায়খৎখ্রে। অসিগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিং অসিদা অহেনবা ওতোনোমী পীরবনা মখোয়না মখোয়গী তঙাইফদবগী মতুং ইন্না ৱারেপ লৌজবা য়ারগনি।
মহাক্না হায়খি মদুদি অহানবা আই.আই.এম. এক্তনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা আই.আই.এম.শিংদা অহেনবা হক পীখ্রে। নেসনেল মেদিকেল কম্মিসন শেমদুনা মেদিকেল এজুকেসন্দা অহেনবা মনুং মপান ফাওনা উবা ঙমহল্লগনি। অনৌবা লো অনি অমসু লিংখত্তুনা হোমিওপেথী অমসুং অতোপ্পা ভারতকী মেদিকেল প্রেক্তিসশিংদা শেমদোক শাদোকপা কয়া পুরক্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী এজুকেসনগী থাক খুদিংদা নুপীমচাশিংনা গ্রোস এনরোল্মেন্ত রেসিও নুপামচাশিংদগী হেনবা উবদা হরাওবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিনা এজুকেসন সেক্তর পুম্বদা তঙাইফদবা অহোংবা কয়া পুরক্তুনা অনৌবা মপাঙ্গল হাপ্লগনি।
মহাক্না হায়খি মদুদি নেসনেল এজুকেসন পোলিসীগী পান্দম অসি ঐখোয়গী নহাশিং অসিবু ফ্লেক্সিবল অমসুং এদাপতেবল ওইবা এজুকেসন সিস্তেম অমা ওইহন্দুনা চাংদম্নবগী ইথিল পোকহন্নবগীদমক মায়কৈ কয়া অমা লোংই। মহাক্না হায়খি মদুদি স্কিল্লিং, রিস্কিল্লিং অমসুং অপস্কিল্লিং হায়বসি হৌজিক্কী মতমদা খ্বাইদগী তঙাইফদবা অমনি।
লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ফরবা এজুকেসন ইন্সতিত্যুৎশিংগী মরক্তা অমা ওইরিবনা মৈসুর য়ুনিবর্সিতীবু হোংলক্লিবা অনৌবা ফিবম কয়া অসিগী মতুং ইন্না অনৌবা কয়া অমা পুরক্নবগীদমক তকশিনখি। মহাক্না ইন্সতিত্যুৎ অসিবু ইনক্যুবেসন সেন্তর, তেক্নোলোজী দিবেলপমেন্ত সেন্তর, 'ইন্দস্ত্রী-একাদেমিয়া লিঙ্কেজ' অমসুং 'ইন্তর-দিসিপ্লিনরী রিসর্চ'তা মীৎয়েং চঙনবা পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না য়ুনিবর্সিতী অসিবু লোকেল কলচর, লোকেল আর্ত, অমসুং অতোপ্পা খুন্নাইগী ইস্যু কয়াগা লোইননা মালেমগী অমসুং হৌজিক মতমগী ইস্যু কয়াদা রিসর্চ তৌবদা পুক্নিং থৌগৎনবা পুক্নিং চিংশিনখি। মহাক্না মহৈরোইশিংদা মখোয়গী মশা মশাগী পাঙ্গলশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা মীথোই মীহেনবা তান্নবা হোৎননবা পুক্নিং চিংশিনখি।

Prime Minister's Office
PM addresses the Centenary Convocation of the University of Mysore
Infrastructure creation and Structural Reforms were given special focus in the Education Sector Reforms : PM
National Education Policy would give new direction and new strength to the Education Sector Reforms : PM
At all levels of education in the country, the Gross Enrolment ratio of girls is more than boys: PM
Skilling, Reskilling and Upskilling is the biggest need of the hour : PM
19 OCT 2020 2:01PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Centenary Convocation 2020 of the University of Mysore today through video conference.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said the University of Mysore is the center of the great education system of ancient India, the aspirations and capabilities of future India and has realized the vision of "Rajarshi" Nalvadi Krishnaraja Wadiyar and M. Visvesvaraya Ji.
He referred to stalwarts like Bharat Ratna Dr Sarvepalli Radhakrishnan ji who taught at the University.
Prime Minister exhorted the students to use their knowledge obtained through education at various stages of their real life. He termed real life as a great university which teaches various ways for applicability of knowledge.
The Prime Minister quoted the words of the great kannada writer and thinker Goruru Ramaswamy Iyengar Ji that “education throws light at difficult times in life”.
He said continuous efforts are being made so that India’s Education system caters to the needs of the 21st century where in Infrastructure creation and Structural Reforms were given special focus. He said to make India a Global Hub for Higher Education and to make our youth competitive, efforts were made Qualitatively as well as Quantitatively.
The Prime Minister said even after so many years of independence, in 2014 there were only 16 IITs in the country. In the last 6 years, on average, a new IIT has been opened every year. One of them is also at Dharwad, Karnataka. He added as of 2014 there were only 9 IIITs, 13 IIMs and 7 AIIMSs in the country. Whereas in the subsequent 5 years, 16 IIITs, 7 IIMs and 8 AIIMSs were either established or in the process of being created.
The Prime Minister said efforts in higher education over the last 5 - 6 years are not limited to only opening new institutions but work has also been done on governance reforms in these institutions to ensure gender equality and social inclusiveness. More autonomy is being given to such institutions as well so that they can take decisions according to their needs.
He said the first IIM Act gave more rights to IIMs across the country. The National Medical Commission has been created to bring more transparency in medical education. Two new laws are also being enacted for bringing in reforms in Homeopathy and other Indian medical practices.
The Prime Minister expressed happiness thatnat all levels of education in the country, the Gross Enrolment ratio of girls is more than boys.
The Prime Minister said the new National Education Policy would give new impetus by bringing about fundamental changes in the entire education sector.
He said the focus of the National Education Policy is multidimensional to make our youth competitive through a flexible and adaptable education system. He said Skilling, Reskilling and Upskilling is the greatest need of the hour.
Being one of the best education institutes in the country, the Prime Minister urged the University of Mysore to innovate according to the new emerging situation. He urged the institute to focus on Incubation Centers, Technology Development Centers, 'Industry-academia linkage' and 'Inter- disciplinary research '. He requested the University to promote research on Local Culture, Local Art and other social issues along with related global and contemporary issues. He urged the students to try to achieve excellence on the basis of their individual strengths.