ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ସ୍ଥିତିରେ ଭାରତର ରେକର୍ଡ: ଦୁଇ ଗୁଣ ହେବାକୁ ପ୍ରାୟ 73 ଦିନ ଲାଗିଲା
• ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ଆହୁରି ହ୍ରାସ; ଏବେ ମୋଟ ମାମଲାର ପ୍ରାୟ 11%
15 OCT 2020 12:56PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତରେ କରୋନାରୁ ସୁସ୍ଥ ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା କ୍ରମେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବେଳେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲାର ହାର ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ଫଳରେ ସଂକ୍ରମଣ ମାମଲା ଦୁଇଗୁଣ ହେବା ସମୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହା ଏବେ ପ୍ରାୟ 73 ଦିନ (72.8 ଦିନ) । ଏହା ସୂଚାଉଛି ଯେ ଦୈନିକ ସଂକ୍ରମଣ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ମୋଟ ମାମଲା ଦୁଇ ଗୁଣ ହେବାର ସମୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଅଗଷ୍ଟ ମଧ୍ୟଭାଗରେ ଭାରତରେ ସଂକ୍ରମଣ ମାମଲା ଦୁଇଗୁଣ ହେବାର ସମୟ 25.5 ଦିନ ଥିବା ବେଳେ ଏବେ ଏହା 73 ଦିନ ହୋଇଛି । କରୋନା ମୁକାବିଲାରେ କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଣକୌଶଳକୁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଅନୁସରଣ କରୁଥିବାରୁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି । ଦେଶବ୍ୟାପୀ ତ୍ୱରିତ ଟେଷ୍ଟିଂ, ନିରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ଟ୍ରାକିଂ, ତୁରନ୍ତ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଣାଳୀ ଆପଣାଇବା ଫଳରେ ଏପରି ସଫଳତା ମିଳିପାରିଛି। ଏଥିସହ ଡାକ୍ତର, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ, ଆଗଧାଡ଼ିରେ ଥିବା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ କୋଭିଡ-19 ଯୋଦ୍ଧା ମାନଙ୍କ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବା ମନୋଭାବ ଯୋଗୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି ।
କୋଭିଡ ମୁକାବିଲା ନେଇ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ସଂକ୍ରମଣ ରୋକିପାରିଛି ଏବଂ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ହୋଇପାରୁଛି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ 81,514ଜଣ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ଏବେ ମୋଟ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 64 ଲକ୍ଷ (63,83,441) ହୋଇଛି । ପ୍ରତିଦିନ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ ଜାତୀୟ ସୁସ୍ଥ ହାର ଏବେ 87%କୁ ଅତିକ୍ରମ କରି 87.36% ହୋଇପାରିଛି ।
ନୂଆ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 79% 10ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆସିଛନ୍ତି । ଗୋଟି ଦିନରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରୁ 19 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଥିବା ବେଳେ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ 8 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଏବେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ମୋଟ ମାମଲାର 11.12% ରହିଛି, ଯାହାକି 8,12,390 । କ୍ରମାଗତ ଏକ ସପ୍ତାହ ଧରି ଏହା 9 ଲକ୍ଷ ତଳେ ରହିଛି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ 67,708ଟି ପଜିଟିଭ୍ ମାମଲା ହୋଇଛି । ଏଥିରୁ 77% 10ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରୁ ଆସିଛି । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରୁ ସର୍ବାଧିକ 10 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ମାମଲା ଆସିଥିବା ବେଳେ କର୍ଣ୍ଣାଟକରୁ ଆସିଛି 9 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 680 ଜଣଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି । କ୍ରମାଗତ ଦ୍ୱାଦଶ ଦିନରେ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା 1 ହଜାରରୁ କମ୍ ରହିଛି । ଏଥିରୁ 80% 10ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଆସିଛି ।
କେବଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରୁ 23% ମୃତ୍ୟୁ ମାମଲା (158 ମୃତ୍ୟୁ) ଆସିଛି ।

Ministry of Health and Family Welfare
India sets unprecedented record, Doubling Time nearly 73 Days
Further slide in %Active Cases; now about 11% of Total Cases
15 OCT 2020 12:56PM by PIB Delhi
India is reporting a progressively high increase in the recoveries and a persistent decline in the percentage active cases. As a result, the doubling time of the infection has sharply improved. It is now almost 73 days (72.8 days). This indicates a substantial fall in the daily New Cases and the consequent increase in time taken to double the Total Cases.
India has come a long way from registering a doubling rate of 25.5 days in mid August to now registering a doubling rate of nearly 73 days. This is the result of collaborative action by States/UTs under the Centre's strategy of comprehensive and high countrywide testing, prompt and effective surveillance and tracking, quick hospitalization and effective adherence of the Standard Treatment Protocol issued by the Union Government. This is also the combined outcome of the selfless service and dedication of doctors, paramedics, frontline workers and all other COVID-19 warriors.
The countrywide growing awareness regarding adoption of COVID appropriate behaviour has aided in curbing spread of the infection and seeking timely treatment.
81,514 new recoveries were added in the last 24 hour. With this, the total number of recoveries are nearly 64 Lakh (63,83,441). Higher number of single day recoveries is also reflected in the continuous increase in the national recovery rate, which has crossed 87% and now is 87.36%.
10 States/UTs account for 79% of the new recovered cases. Maharashtra has contributed more than 19,000 to the single day recoveries followed by Karnataka with more than 8,000 recoveries.
Presently the active cases comprise 11.12% of the total positive cases of the country standing at 8,12,390. They have been below the 9 lakh mark for a week now.
67,708 new confirmed cases were registered in the last 24 hours in the country.
77% of new confirmed cases are from 10 States and UTs. Maharashtra has the highest number with more than 10,000 cases followed by Karnataka with more than 9,000 cases.
680 case fatalities have been reported in the past 24 hours. These have been sustained below the 1000 mark since 12 days.
Of these, nearly 80% are concentrated in ten States/UTs.
More than 23% of new fatalities reported are from Maharashtra (158 deaths).