PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
14 OCT 2020 6:23PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারতনা তেস্ত তৌবদা নৌনা তাঙ্কক অমা লানখ্রে, তেস্ত তৌখিবগী অপুনবা করোর ৯ লান্দুনা রেকোর্দ অমা থমখ্রে
• রাজ্য/য়ু.তি. ২০না পোজিতিবিতী রেৎশিং লৈবাক অসিগী লৈরিবা চাংচৎতগী তানা রিপোর্ত তৌরকখ্রে
• এক্তিব কেসশিং তপ্না –তপ্না হন্থরক্লি অমসুং ঙসিগী ওইনা ৮,২৬,৮৭৬ ওইরি অমসুং মসিদা লৈবাক অসিগী অপুনবা পোজিতিব কেসশিংগী ১১.৪২% খক্তা ওইরি
• হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ কেস ৭৪,৬৩২ নাবা ফগৎখ্রে অমসুং দিসচার্জ তৌখ্রে অমরোমদা অনৌবা কনফর্ম কেসশিং ৬৩,৫০৯ ওইরি
• নাবা ফগৎলকপগী মশিং ৱাংবা অসিনা লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎলকপগী চাংদা মখাদা তানা হেনগৎহন্দুনা ৮৭.০৫% য়ৌখ্রে
• রেলৱেনা হরাও-কুমহৈগী মতম্না লাকপদা য়াত্রীশিংনা ইনগদবা চৎন-কাঙলোন ফোঙখ্রে
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
ভারতনা তেস্ত তৌবদা নৌনা তাঙ্কক অমা লানখ্রে, তেস্ত তৌখিবগী অপুনবা করোর ৯ লান্দুনা রেকোর্দ অমা থমখ্রে, রাজ্য/য়ু.তি. ২০না পোজিতিবিতী রেৎশিং লৈবাক অসিগী লৈরিবা চাংচৎতগী তানা রিপোর্ত তৌরকখ্রে
ভারতনা জনুৱারীদগী হৌনা কোবিদ-১৯গী তেস্ত তৌখিবশিংগী অপুনবা মশিংদা চাউনা হেনগৎলে হায়বা উৎখ্রে। ঙসি তেস্ত তৌখিবগী অপুনবা অসি করোর ৯ হেনখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা তেস্ত ১১,৪৫,০১৫ তৌখিবগা লোয়ননা, হৌজিক্কী ওইনা পুন্না তেস্ত তৌখিবা অসি ৯,০০,৯০,১২২ ওইরি। লৈবাক অসিদা লেব ১৯০০ হেন্না লৈবা অমসুং কেন্দ্র অমসুং রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংনা পুন্না হোৎনরিবশিং অসিগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী তেস্ত তৌবা ঙম্বগী চাং অসি শরুক কয়া হেনগৎখ্রে। নুমিৎ খুদিংগী সেম্পল লাখ ১৫ হেন্না তৌবা য়াখ্রে। তেস্তিং ইনফ্রাস্ত্রকচর লেপ্তনা হেনগৎলকপা অসিনা তেস্ত তৌবগী মশিং খঙহেন হেনগৎহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখ্রে। লৈবাক অসিদা সরকারগী লেবোরেতরী ১১১২ অমসুং লনাই লেবোএতরী ৮২৩ য়ারবা তেস্তিং লেব ১৯৩৫কা লোয়ননা নোংমদা তৌবা ঙম্বা তেস্তকী চাং অসি চাউনা হেনগৎহনখ্রে। লৈবাক শিনবা থুংনা মশিং য়াম্না তেস্ত তৌরকপা অসি লৈবাক অসিগী পোজিতিবিতী রেৎ হন্থহনবা ঙমখ্রে। মসিনা তাক্লি মদুদি লাইনা অসি শন্দোকপগী চাং অসি মপুং ফানা লাকশিল্লি হায়বা। রাজ্য/য়ু.তি. ২০না পোজিতিবিতী রেৎশিং লৈবাক অসিগী লৈরিবা চাংচৎতগী তানা রিপোর্ত তৌরকখ্রে অপুনবগী পোজিতিবিতী রেৎ অসি ৮.০৪%নি অমসুং লেপ্তনা হন্থরক্লি। হন্দক নুমিৎ খরা অসিদা ভারতনা অনৌবা কেসশিং অসিদগী নৌনা নাবা ফগৎলকপশিংনা হেনবগী রেজিস্তর তৌরক্লি। মসিনা মরম ওইরগা এক্তিব কেসশিং তপ্না –তপ্না হন্থরক্লি অমসুং ঙসিগী ওইনা ৮,২৬,৮৭৬ ওইরি অমসুং মসিদা লৈবাক অসিগী অপুনবা পোজিতিব কেসশিংগী ১১.৪২% খক্তা ওইরি। হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ কেস ৭৪,৬৩২ নাবা ফগৎখ্রে অমসুং দিসচার্জ তৌখ্রে অমরোমদা অনৌবা কনফর্ম কেসশিং ৬৩,৫০৯ ওইরি। নাবা ফগৎলকপগী মশিং ৱাংবা অসিনা লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎলকপগী চাংদা মখাদা তানা হেনগৎহন্দুনা ৮৭.০৫% য়ৌখ্রে। পুন্না নাবা ফগৎলকখ্রবা কেসশিং ৬৩,০১,৯২৭ ওইরি। নাবা ফগৎখ্রবা কেসশিং অমসুং এক্তিব কেসশিংগী মরক্তা লৈরিবা খেৎনবা অসি ৫৪,৭৫,০৫১নি। নাবা ফগৎলকপগী মশিং হেনগৎলকপগা লোয়ননা খেৎনবা অসি মখা তানা হেনগৎলক্লি। নৌনা নাবা ফগৎলকখ্রবা কেসশিং অসিগী ৭৯%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী ওইরি মখোয় অদুদি মহারাস্ত্র, কর্নাতকা, কেরেলা, অন্ধ্র প্রদেশ, তামিল নাদু, উত্তর প্রদেশ, ৱেস্ত বেঙ্গল, ছত্তিসগর, ওরিশা অমসুং দিল্লীনি। মহারাস্ত্রনা নোংমদা ১৫,০০০ হেন্না নাবা ফগৎলক্তুনা খ্বাইদগী য়াম্বা ওউইরি। হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কনফর্ম কেস ৬৩,৫০৯ রেকোর্দ তৌখ্রে। অনৌবা কেসশিংগী ৭৭%দি রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ১০দগীনি। নৌনা রিপোর্ত তৌরকপা কেসকীমশিং খ্বাইদগী য়ামদুনা কেরেলানা মহারাস্ত্রদগী মশিং হেনখ্রে। মকোক্তা লৈরিবা রাজ্য অহুম মদুদি কেরেলা, মহারাস্ত্র অমসুং কর্নাতকাদা কেস ৮,০০০ হেন্না রিপোর্ত তৌরকখি মতুংদা তামিল নাদু অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ অনিদগী কেস ৪,০০০/৪,০০০ হেন্না থেংনখি। হৌখিবা পুং ২৪দা কেস ৭৩০ শীখিবগী রিপোর্ত তৌরকখি। মসিগী মনুংদা ৮০%গী ময়াদি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী ওইখি। নৌনা শীখিবগী ২৫% হেনবদি মহারাস্ত্রদগী রিপোর্ত তৌরকখি (শীখিবা ১৮৭)।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
রাজ্য ২০দা লুপা করোর ৬৮,৮২৫ শাগৎপগী অয়াবা পীখ্রে
শেল-থুম মন্ত্রালয়গী এক্সপেন্দিচর বিভাগনা ঙসি রাজ্য ২০দা কৈথেলদগী পুবগী থৌওংগী খুত্থাংদা লুপা করোর ৬৮,৮২৫গী অহেনবা শেনফম শাগৎপগী অয়াবা পীখ্রে। জি.এস.তি.বু থবক ওইনা পাঙথোকপদা শোত্থবগী শেনফম মেনখৎনবা শেল-থুম মন্ত্রালয়না রাজ্যশিংদা পীখিবা ওপসনশিংগী মনুংদা ওপসন-১ খনখিবা রাজ্যশিংগী ওইনা মখোয়গী গ্রোস স্তেৎ দোমেস্তিক প্রদক্ত (জি.এস.দি.পি.)কী ০.৫০%গী চাংদা শেনফম পুশীনবগী অয়াবা পীখ্রে। ওগস্ত ২৭, ২০২০দা পাঙথোকখিবা জি.এস.তি. কাউন্সিলগী মীফমদা মসিগী ওপসন অনি অসি পুথোকখিবনি অমসুং মসিগী মতাংদা রাজ্যশিংদা ওগস্ত ২০, ২০২০দা পাউ ফাওখিবনি। রাজ্য ২০না ওপসন-১ খনখি। রাজ্য নিপালদি মখোয়গী অপাম্বা ওপসন হৌজিক ফাওবা খন্দ্রি। এক্সপেন্দিচর বিভাগনা মে ১৭, ২০২০দা রাজ্যশিংনা জি.এস.দি.পি.গী ২% ফাওবগী অহেনবা শেনফম পুবগী অয়াবা পীখ্রে। মসিগী অকক্না লৈবা ২%গী ০.৫%গী অরোইবা ওইনা থীগদবা ইন্সতোল্মেন্ত অসিগা ভারত সরকারনা পীরিবা শেমদোকপগী হীরম মরিগী মনুংদগী অহুমগা মরী লৈনৈ। অদুবু, ওপসন-১ খনখিবা রাজ্যশিংগী ওইনদি জি.এস.তি.বু থবক ওইনা পাঙথোকপদা থেংনরিবা শোত্থরিবা শেনফম অসি মেনখৎনবা জি.এস.দি.পি.গী ০.৫%গী অরোইবা ইন্সতোল্মেন্ত ফংনবা শেমদোকপগী থৌওং পাঙথোকপগী হীরমশিং য়াওহন্দ্রে। মতৌ অসুম্না ওপসন-১ খল্লিবা রাজ্যশিংনা কৈথেলদগী শেল পুবগী থৌওংগী খুত্থাংদা অহেনবা শেনফম লুপা করোর ৬৮,৮২৫ শাগৎপগী অয়াবা পীখ্রে। অখন্নবা শেল পুবগী ৱিন্দোগী মতাংগী থবকশিং অসিদি তোঙান্না পাঙথোক্কনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা স্বিৎজরলেন্দ, মালতা অমসুং বোৎস্বানাগী এনভোইশিংনা শক্তাকচে পীশিনখ্রে
ঙসি ওক্তোবর ১৪, ২০২০দা ভর্চুএল ওইনা পাংথোকপা থৌরম অমদা স্বিৎজরলেন্দ, মালতা অমসুং বোৎস্বানাগী এম্বেসেদর/হায় কম্মিসন্নরশিংদগী পীরকপা শক্তাকচেশিং ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা অয়াবা পীখ্রে। শক্তাকচেশিং পীশিল্লকখিবশিং অদুদি : স্বিৎজরলেন্দ এম্বেসেদরগী দোক্তর রাল্ফ হেকনর, মালতাগী হায় কম্মিসন্নরগী রুবেন গৌসি, বোৎস্বানাগী হায় কম্মিসন্নরগী জিলবার্দ শিমানে মঙ্গোলনি। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা, মখোয় থবক পায়বা হৌবদা রাস্ত্রপতিনা এনভোইশিংদা মহাক্কী য়াইফ-পাউজেলশিং পীখি। রাস্ত্রপতিনা হায়খি কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা ঐখোয় অপুনবা ওইনা হকশেল অমসুং শেন-থুমগী ফিবম ফনা থম্নবগীদমক মালেমগী ওইনা মতেং হেন্না পাংনবগী দরকার ওইবা অদু হেনগৎহল্লে। অথুবদা মালেমগী লৈবাকশিংনা লাইচৎ অসিগী পাম্বৈ অমা ফংলগনি অমসুং অৱাবা অসি হেন্না মপাঙ্গল কন্না অমসুং হেন্না খাংবা কন্না থেংনরগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
রেলৱে মিনিস্ত্রীনা জুরা ১৯৬কী “ফেস্তিবেল স্পেসিএল”গী থবকশিং অয়াবা পীখ্রে
ফেস্তিবেলগী অচিনবা কোক্নবা রেলৱে মিনিস্তরনা জুরা ১৯৬কী (৩৯২ ত্রেনশিং) “ফেস্তিবেল স্পেসিএল”গী থবকশিং তৌন্নবা হায়বদি ২০২০গী ওক্তোবরগী ২০দগীনা ২০২০গী ওক্তোবরগী ৩০ ফাওবা চৎন্নবা অয়াবা পীখ্রে। ফেস্তিবেলগী অখন্নবা ত্রেন অসিগী ফেয়র অসি অখন্নবা ত্রেন অদুদা পীরিবা অদুগা মানগনি। ত্রেনশিং অদু মখাগী লিঙ্ক অসিদা পীরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
২০২০-২১ খরিফ মার্কেতিং সিজন অসিগী মনুংদা এম.এস.পি.গী ফৌ লৌশিনবা অসি লেপ্পা লৈতনা হেঙ্গৎখ্রে
২০২০-২১গী খরিফ মার্কেতিং সিজন(কে.এম.এস.) অসি মাংজৌননা হৌখ্রে অমসুং মমাংগী চহীশিংদা লৈরম্লিবা এম.এস.পি. স্কিম অসিগী মখাদা লৌমীশিংদগী এম.এস.পি. মমলদা ২০২০-২১গী খরিফ মহৈ-মরোংশিং সরকার অসিনা লেপ্পা লৈতনা লৌশিনখ্রে৷ ২০২০-২১দা রাজ্যশিংনা কে.এম.এস.কী ফৌ লৌশিনবগী চাং অদু কা হেন্না হেঙ্গৎখ্রে৷ ভারতকী ফুদ কোর্পোরেসন অমসুং অতোপ্পা সরকারগী এজেন্সীশিং অসিগা লোইননা ১২.১০.২০২০ ফাওবদা লৌমী লাখ ৪.১৬ হেন্না কান্নহন্দুনা লুপা কোতি ৯১৬৪.৩০ এম.এস.পি. মমল ওইরিবা ফৌ এল.এম.তি. ৪৮.৫৩ লৌশিনখ্রে৷ ১২.১০.২০২০ ফাওবদা সরকার অসিনা নোদেল এজেন্সীশিংগী খুৎথাংদা তামিল নাদু, মহারাস্ত্র অমসুং হরিয়ানাদা লৌমী ৫৫৪ কান্নহন্দুনা লুপা কোতি ৪.৫৩গী এম.এস.পি. মমল ওইরিবা মুঙ্গ অমসুং উরদ এম.তি. ৬৩০.০৬ লৌশিনখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
রেলৱে প্রোতেক্সন ফোর্সনা হরাও-কুমহৈগী মতম্না লাকপদা য়াত্রীশিংনা ইনগদবা চৎন-কাঙলোন ফোঙখ্রে
রেলৱে প্রোতেক্সন ফোর্সনা হরাও-কুমহৈগী মতম লাকপগা লোয়ননা য়াত্রীশিংনা ইনগদবা চৎন-কাঙলোন ফোঙখ্রে। রেলৱে স্তেসনশিং, ত্রেন্সিং নত্ত্রগা রেলৱেগী অতোপ্পা মফমশিংদা মীয়াম্না থৌওংশিং অসি তৌবীদনবা হায়রি। মসিগী থৌওংশিং অসিবু ইন্দবনা কোরোনা ভাইরস অসিবু শন্দোকপদা হেন্না তেংবাংগদবা ওইবনা মসিবু ইন্দবা অসিনা পেসেঞ্জরশিংগী নুংঙাইহন্নবা থম্লিবা খুদোংচাবশিংদা অয়েৎপা পীবা ওইনা লৌগনি হায়না রেলৱে এদ্মিনিস্ত্রেসন্না হায়খ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• হিমাচল প্রদেশ: ত্রান্সপোর্ত মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি রাজ্য সরকারনা ২০২০গী ওক্তোবর ১৪দগী হিমাচল রোদ ত্রান্সপোর্ত কোর্পোরেশনগী ইন্তরস্তেত বস সার্বিস মথৌ তৌবা হৌনবা ৱারেপ লৌখ্রে। ইন্তরস্তেত বস সার্বিস অসিনা অহানবা তাঙ্কক্তা রুত ২৫ চেনবা হৌগনি, মসিদা চান্দিগর, পথানকোত, বদ্দি, হোশিয়ারপুর, লুধিয়ানা, অম্বালা, হরিদ্বার অসিনচিংবশিং অসি য়াওহনখি।
অরুনাচল প্রদেশ: অরুনাচল প্রদেশতা ঙরাং, কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ১৯৩ অমুক পোজিতিব ওইবা থেংনখি, পেসেন্ত ১৭০ দিসচার্জ তৌখ্রে অমসুং মরি শিখিবগী পাউ লৈখি। রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈননা শিখিবা ২৮ অদুগী মনুংদা ১১দি ওক্তোবর থা অসি খক্তদা থেংনখি।
অসাম: অসামদা ঙরাং, কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ১৪৮২ অমুক পোজিতিব ওইখ্রে অমসুং পেসেন্ত ১০২০ দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা কেস মশিং অদু ১৯৬৭৮৬তা হেনগৎখ্রে, দিসচার্জ তৌখিবা পেসেন্তশিংগী অপুনবা মশিং ১৬৭০৫৬শুখ্রে, এক্তিবনা ২৮৮৯৭নি অমসুং শিখিবনা ৮৩০নি।
মেঘালয়া: মেঘালয়াদা, রাজ্য অসিদা ঙসি কোবিদ-১৯দগী মীওই ১৩৩ ফগৎখ্রে। অপুনবা এক্তিব কেস ২৩৬৭ শুখ্রে অমসুং ফগৎখিবশিংগী অপুনবা মশিংনা ৪৫০৬নি।
নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা, কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওি ১২৩ অমুক পোজিতিব ওইখ্রে।
কেরলা কেরলানা কোবিদ-১৯ পেসেন্তশিংগী দিসচার্জ তৌবগীদমক্তা ওইবা গাইদলাইনশিং শেমদোকখ্রে। শেমদোক্লবা গাইদলাইনশিং অসিগী মতুং ইন্না পেসেন্তশিং অদু ইনফেক্সনগী ফিভম অদুগী লুবগী মওং অদুগী মতুং ইন্না দিসচার্জ তৌবগীদমক্তা কেতেগোরী কয়া অমদা খাইদোক্লগনি। হকশেলগী মন্ত্রীনা হায়খি মসিগী অনৌবা দিসচার্জ তৌবগী গাইদলাইনশিং আসি রাজ্য অসিদা কোবিদ কেস হেনগৎলকপা অসিগী মতুং ইন্না শেমখিবনি। কেতেগোরী পুম্নমক্কী পেসেন্তশিংনা নুমিৎ ৭নিগী ক্বারন্তিন তৌগনি অমসুং পোত্থাগনি। কেরলাদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৮,৭৬৪ থেংনখি। হৌজিক পেসেন্ত ৯৫,৪০৭ লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং মীওই লাখ ২.৮২না ওবজার্ভেশন্দা লৈরি। হৌজিক রাজ্য অসিদা শিখিবশিংগী মশিং অসি ১,০৪৬নি।
তামিল নাদু: তি.এন. চীফ সেক্রেতরী, কে. শন্মুগমবু কোবিদ-১৯গী লৈরিবা ফিভম অসি য়েংলগা থা অহুমগী ওইনা মতম শাংদোকখ্রে; মহাক অসি ওক্তোবর ৩১দা ফম থাদোক্কদবনি অদুবু মহাক্কী তার্ম অদু জানুৱরী ৩১, ২০২১ ফাওবা শাংদোকখ্রে; শ্রী শন্মুগমগীদমক্তা ওইনদি মতম শাংদোকখিবা অসি মসিনা অনিরক শুবনি। থংননা নুমিৎ নিনিশুবা ওইনা, তামিল নাদুদা কোবিদ-১৯গী কেস অসি ঙরাং ৫,০০০দগী তানা থেংনখি। লৈবাকপোকপা নুমিত্তা কেস ৪,৬৬৬ থেংনখি অমসুং ৫৭ শিখি, মসিনা অপুনবা মশিং আদু ৬,৬৫,৯৩০ য়ৌহনখি অমসুং শিখিবশিংগী অপুনবা মশিংনা ১০,৩৭১ ওইখি।
কর্নাতকা: হাইকোর্তনা লাক্কদবা কুম্হৈগী সিজন অসিগী মনুংদা কোবিদ-১৯গী নোর্মশিং চৎনহনগনি হায়না রাজ্য সরকারদা হংখ্রে; হাইকোর্ত অসিনা কোবিদ পেসেন্তশিংগীদমক্তা লৈরিবা ফমুংশিংগী মতাংদা এফিদাভিত অমা ফাইল তৌনবসু রাজ্য অসিদা খঙহল্লকখ্রে। রাজ্য অসিদা লৈরিবা মুভী থিয়েতরশিং হয়েংদগী ফিলমশিংগী স্করীনিং হয়েংদগী হৌরগনি। কর্নাতকাদা কোবিদ-১৯গী ফখিবশিংগী অপুনবা মশিং অদু ঙরাং লাখ ৬ হেনখ্রে; ওক্তোবর ১দগী লাখ ১.১৭ ফগৎখ্রে।
অন্ধ্র প্রদেশ: অন্ধ্র প্রদেশকী জিলা ১৩দগী ফিলম একঝিবিতরশিংনা ৱজয়াৱাদাদা ঙসি মীফম পাংথোকখি অমসুং হয়েংদগী থিয়েতরশিং হাংদনবা ৱারেপ লৌখি। এ.পি.দা অহানবা কোবিদ ইনফেক্সন থেংনখিবা অদুদগী থা তরেতকী মতুংদা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা অপুনবা মশিং অদু ৭,৬৩,৫৭৩দা হেনগৎখি। শিখিবশিংগী মশিং অদু ৬,২৯১ ফাওবা হেনগৎখি। হৌজিক ফাওবদা লাইনা অসিদগী পেসন্ত ৭,১৪,৪২৭ ফগৎখ্রে। হৌজিক ফাওবদা আন্ধ্র প্রদেশনা সেমপল লাখ ৬৭ তেস্ত তৌখ্রে।
তেলঙ্গানা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১৪৪৬ থেংনখি, ১৯১৮ ফগৎখি অমসুং ৮ শিখিবগী পাউ লৈখি; কেস ১৪৪৬কী মনুংদা কেস ২৫২দি জি.ঐচ.এম.সি.দগীনি। অপুনবা কেসশিং: ২,১৬,২৩৮; এক্তিব কেসশিং: ২৩,৭২৮; শিখিবশিং: ১২৪১; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ১,৯১,২৬৯। হাইদ্রবাদতা ইন্দিয়ন মেত্যোরোলোজিকেল দিপার্তমেন্তকী মতুং ইন্না লৈবাকপোকপা নুমিত্তা নোং খ্বাইদগী কন্না চুবা থেংনখি। গ্রেতর হাইদ্রবাদ মুনিসিপাল কোর্পোরেশন লিমিতশিংদা লৈরিবা লোকেলিতী কয়া অমদা নোং য়াম্না কন্না চুখিবা লৈখিবনা মরম ওইরগা সিতী অসিদা লম্বি কয়া অমদা অমসুং খরা হেন্না নেম্না লৈবা মফমশিংদা ঈশিং চেনবা ঙমদদুনা তুংশিন্দুনা লৈবা থেংনখি।
মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্রদা য়াদবা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত কিত লাখ ১২.৫ সার্কুলেত তৌদুনা লৈরি, হায়রিবশিং অসি অথুবা মতমদা শন্দোক্লগনি হায়না রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রী, স্রী রাজেশ তোপেনা হায়খি। মন্ত্রী অসিনা হায়খি মদুদি সরকার অসিনা মসিগী কিতশিং অসিগী সপ্লাই অদু খুদক্তা লেপহনখ্রে অমসুং কমপনী অদুগী ময়োক্তা এক্সন লৌখৎলগনি। রাজ্য অসিনা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা কোবিদকী অনৌবা কেস ৮,৫২২ থেংনখি, অদুগা ফগৎলকখিবশিংগী অপুনবা মশিং অদু ১৫,৩৫৬ ওইখিবগা লোইননা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ২,০৫,৪১৫তা হন্থহনখ্রে।
গুজরাত: গুজরাত্তা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অসি অহানবা ওইনা ৯.৯%দা ১০%গী মখাদা লৈখি। হৌখিবা পুং ২৪দা পুন্না পেসেন্ত ১,৩৭৫ দিসচার্জ তৌখি, মসিনা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ১৫,২০৯দা হন্থহনখ্রে। রাজ্য অসিনা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা তেস্ত ৫০,৯৩৩ পাংথোকখি, মসিনা তেস্ত তৌখিবশিংগী অপুনবা মশিং অদু লাখ ৫১.১৪ হেলহনখি। মরক অসিদা গুজরাত সরকারনা নর্মদা জিলাদা লৈবা স্তেচু ওফ য়ুনিতী অদু ওক্তোবর ১৭তগী অমুক হন্না হাংদোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে।
রাজস্থান: রাজস্থানগী গোভর্নর, কলরাজ মীশ্রানা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা অরুবা ফিভমদা লৈরিবা পেসেন্তশিংগী পুন্সি কনবা ঙম্নবা কোবিদ-১৯ ইনফেক্সনদগী ফখিবা মীয়ামদা প্লাস্মা দোনেত তৌনবা আপীল তৌখ্রে। মআক্না হায়খি মদুদি রাজ্য অসিদা মীওই লাখ অমগী মথক্তা কোরোনাভাইরস ইনফেক্সনদগী ফগৎখ্রে, অমসুং মখোয়না প্লাস্মা দোনেত তৌনবা চোংথোরক্কদবনি। রাজস্থান্দা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অসি ২১,৯২৪নি।
মধ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশতা, রাজ্য অসিগী ফগৎলকপগী চাং অসি ৮৮.৪%দা হেনগৎলকপগা লোইননা হৌখিবা চয়োল অহুমদা কৌবিদ-১৯গী অনৌবা কেসতা ৩৭%দা হন্থরকখিবা থেংনখি। রাজ্য অসিদা হৌজিক ফাওবদা এক্তিব কেস ১৪,৬৬১ লৈরি।
ছত্তিসগর: ছত্তিসগরদা কোরোনা ইনফেক্সন শন্দোরকপা অসি লাকশিন্নবা পাংথোকখিবা ইন্তেন্সিভ কম্যুনিতী সর্ভে কেমপেন অদু ওক্তোবর ১২দা লোইশিনখ্রে। মসিগী য়ুমথোং খুদিংগী তৌবা সর্ভে অসিগী মখাদা রাজ্য অসিগী রুরল অমসুং অর্বান এরিয়াশিংদা কোবিদ-১৯গী সীম্তমেতিক পেসেন্তশিং খঙদোকপা ঙমখি। কেমপেন অসিগী মখাদা য়ুমথোং লাখ ৫৬তা সর্ভে তৌখি। মীওই লাখ লিশিং তরেতকী মথক্তা তেস্ত তৌখি, মসিদা পোজিতিব কেস ৬,০০০কী মথক্তা খঙদোকপা ঙমখি।
গোৱা: গোৱা সরকারনা সেন্তরগী গাইদলাইনশিং অদুগী মতুং ইন্না শগোলশেল নুমিত্তগী সিনেমা হোলশিং অমুক হন্না হাংদোকপগী অয়াবা পীখ্রবসু, রাজ্য অসিগী থিয়েতরগী মপুশিংনা হায়রিবা ফেসিলিতীশিং অসি অনৌবা ফিলমশিং রিলীজ তৌনবগীদমক্তা লৈত্রিবা ফাওবা হাংদোকখিরোই হায়না হায়খি।

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
14 OCT 2020 6:23PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India crosses a New Landmark in Testing,Total Tests cross a Record of 9 cr; 20 States/UTs report Positivity Rate less than National Average
India has demonstrated an exponential increase in the number of COVID-19 cumulative tests since Jan 2020. It has crossed the landmark of 9 crore total tests today. With 11,45,015 tests conducted in the last 24 hours, the cumulative tests now stand at 9,00,90,122. More than 15 lakh samples can be tested every day. With 1935 testing labs in the country including 1112 Government laboratories and 823 Private laboratories, the daily testing capacity has got a substantial boost. Very high countrywide testing on a sustained basis has also resulted in bringing down the national positivity rate. 20 States/UTs have positivity rate less than the national average. The cumulative Positivity Rate is 8.04% and is on a continuous decline. India is registering new recoveries more than the new cases consistently in the recent days. As a result, the active cases are steadily declining and stand at 8,26,876 as of today and comprise only 11.42% of the total positive cases of the country. 74,632 COVID cases have recovered and discharged in the last 24 hours whereas the new confirmed cases stand at 63,509. Higher number of recoveries has aided the national Recovery Rate to further improve to 87.05%. The total recovered cases stand at 63,01,927. The gap between Recovered cases and Active cases is 54,75,051. With increasing number of recoveries, this gap is continuously widening. 79% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs viz. Maharashtra, Karnataka, Kerala, Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, West Bengal, Chhattisgarh, Odisha, and Delhi. Maharashtra continues to contribute the maximum with more than 15,000 single day recoveries. 63,509 new confirmed cases were recorded in the last 24 hours. 77% of the new cases are from 10 States and UTs. Kerala has outnumbered Maharashtra with the highest number of new reported cases. Top three contributing states viz. Kerala, Maharashtra and Karnataka reported more than 8,000 cases followed by Tamil Nadu and Andhra Pradesh, both contributing more than 4,000 cases each. 730 case fatalities have been reported in the past 24 hours. Of these, nearly 80% are concentrated in ten States/UT. More than 25% of new fatalities reported are from Maharashtra (187 deaths).
For details:
Twenty States allowed to mobilize Rs.68,825 crore
Department of Expenditure, Ministry of Finance, has granted permission to 20 States to raise an additional amount of Rs.68,825 crore through open market borrowings. Additional borrowing permission has been granted @ 0.50 % of the Gross State Domestic Product (GSDP) to those States who have opted for Option- 1 out of the two options suggested by the Ministry of Finance to meet the shortfall arising out of GST implementation. In the meeting of GST Council held on 27th August, 2020, these two options were put forward. Twenty States have given their preferences for Option-1. Eight States are yet to exercise an option. The Department of Expenditure, on 17th May 2020, had provided additional borrowing limit of upto 2% of GSDP to the States. The final instalment of 0.5% out of this 2% limit was linked to carrying out at least three out of four reforms stipulated by the Government of India. However, in case of States who have exercised Option-1, to meet the shortfall arising out of GST implementation, the condition of carrying out the reforms to avail the final instalment of 0.5% of GSDP has been waived. Thus, the 20 States, who have exercised Option-1, have become eligible to raise an amount of Rs 68,825 crore through open market borrowings. Action on the special borrowing window is being taken separately.
For details:
Envoys of Switzerland, Malta and Botswana present letter of credence through Video Conference
The President of India, Shri Ram NathKovind, accepted credentials from Ambassador / High Commissioners of Switzerland, Malta and Botswana today in a virtual ceremony. Those who presented their credentials were: H.E. Dr. Ralf Heckner, Ambassador of Switzerland, H.E. Mr. Reuben Gauci, High Commissioner of Malta, H.E. Mr. Gilbert Shimane Mangole, High Commissioner of Botswana. Speaking on the occasion, President Kovind conveyed his good wishes to the envoys on their appointment. President Kovind remarked that the Covid-19 pandemic has underscored the need for greater global cooperation to ensure our collective health and economic well-being. He further expressed his optimism that the international community will soon find a solution to the pandemic and will emerge stronger and more resilient from the crisis.
For details:
Ministry of Railways approves 196 pairs of “Festival Special” services
To clear the festive rush, Ministry of Railways has approved 196 pairs (392 trains) of “Festival Special” services over Indian Railways to be operated from 20th October 2020 and 30th November 2020. The fare for these Festival Special services shall be that applicable for special trains. The list of the trains is attached in the link given below.
For Details:
Paddy Procurement for MSP operation during Kharif Marketing Season 2020-21 gains good momentum
The Kharif Marketing Season 2020-21 has already commenced and Government continues to procure Kharif 2020-21 crops at its MSP from farmers as per its existing MSP Schemes as was done in previous seasons. Paddy Procurement for KMS 2020-21 has gained a good momentum with increase in the quantum of procurement in the procuring States. Food Corporation of India along with other govt agencies has, upto 12.10.2020, procured over 48.53 LMT Paddy with a total MSP value of ₹ 9164.30 Crores benefitting more than 4.16 Lac farmers. Upto 12.10.2020, the Government through its Nodal Agencies has procured 630.06 MT of Moong and Urad having MSP value of Rs. 4.53 Crores benefitting 554 farmers in Tamil Nadu Maharashtra and Haryana.
For details:
Railway Protection Force issues guidelines for travellers as the festive season approaches
Railway Protection Force has issued guidelines for travellers as the festive season is approaching. The general public is counselled to desist from certain acts or omission while being in railway stations, trains or other railway area. Since these acts or omissions are likely to aid in the spread of corona virus, they will tantamount to interference with passenger amenities provided by the railway administration, wilful omission or neglect endangering or causing to be endangered the safety of any person or rash and negligent act or omission likely to endanger the safety of any person travelling or being upon any railway and may be punished with imprisonment and/or fine.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
· Himachal Pradesh: The Transport Minister said that the state government has decided to operate interstate bus services of Himachal Road Transport Corporation from 14th October, 2020. Interstate bus services would ply on 25 routes in the first phase, in which Chandigarh, Pathankot, Baddi, Hoshiarpur, Ludhiana, Ambala, Haridwar, etc. have been included. Only non-AC buses would ply on inter-state routes and night bus service has also been included in it. He said that soon interstate bus services would be operational for other states as well.
· Arunachal Pradesh: In Arunachal Pradesh, 193 more people tested positive for COVID-19, 170 patients discharged and four deaths yesterday. 11 of the total 28 COVID-19 related deaths in the State have been registered in the month of October alone.
· Assam: In Assam, 1482 more people tested positive for COVID-19 and 1020 patients discharged yesterday. Total cases rise to 196786, total discharged patients 167056, active 28897 and death 830.
· Meghalaya: In Meghalaya, 133 individuals have recovered from COVID-19 in the State today. Total active cases 2367 and total recovered 5406.
· Nagaland: In Nagaland, 123 more people tested positive for COVID-19.
• Kerala: Kerala has revised the guidelines for discharge of Covid-19 patients. As per the revised guidelines, patients will be divided into various categories for discharge, depending on the severity of the infection. Asymptomatic patients should be subjected to Rapid Antigen Test on the tenth day after testing positive for the first time. They can be discharged if tested negative. If they test positive, then Rapid Antigen Test should be done on alternate days and will be discharged once they test negative. Health Minister said the new discharge guidelines have been formulated in the wake of surge in Covid cases in the state. Patients in all categories will have to undergo 7-day quarantine and take rest. 8,764 new cases of Covid-19 were reported in Kerala yesterday. Currently, 95,407 patients are undergoing treatment and 2.82 lakh people under observation. Present Covid death toll in the state is 1,046.
• Tamil Nadu:TN Chief Secretary K Shanmugam gets three months extension in view of Covid-19 situation; he was scheduled to retire on October 31 but now his term has been extended till January 31, 2021; this is the second extension for MrShanmugam. The State government on Tuesday informed the Madras High Court that an e-registration system was to be introduced soon, replacing the present e-pass system, within and outside the State. The court also directed the State to seek clarification from the Centre within three days, on inter and intrastate movement. For the second consecutive day, Tamil Nadu reported less than 5,000 Covid-19 cases yesterday. On Tuesday, the State reported 4,666 cases and 57 deaths taking the tally to 6,65,930 and toll to 10,371.
• Karnataka: Highcourt has asked state government how will Covid-19 norms will be enforced during upcoming festival season; the Highcourt has also directed the state to file an affidavit on bed availability for covid patients. Movie theatres in the State to resume screening of films from tomorrow. Minister Dr.K.Sudhakar said that Health and Medical Education Departments are integral to each other and needs better coordination and synergy. He added that all issues will be sorted out as suggested by the Chief Minister. In Karnataka total Covid-19 recoveries crossed 6 lakh mark yesterday; since 1st October, 1.17 lakh recovered.
• Andhra Pradesh: Film exhibitors from 13 districts of Andhra Pradesh met in Vijayawada today and finally decided not to open theatres from tomorrow. The exhibitors felt that it would cost an additional Rs 10 lakh each to open theatres and that it would be difficult to maintain theatres with 50 per cent occupancy. Exhibitors have appealed to the government to lift fixed electricity charges. Seven months since the first Covid infection was reported in AP, the overall tally has increased to 7,63,573 as on Tuesday. The death toll went up to 6,291. So far, 7,14,427 patients have recovered from the disease. In total, Andhra Pradesh has tested 67 lakh samples for Covid until now.
• Telangana: 1446 new cases, 1918 recoveries & 8 deaths reported in the last 24 hours; out of 1446 cases, 252 cases reported from GHMC. Total cases: 2,16,238; Active cases: 23,728; Deaths: 1241; Discharges :1,91,269. Hyderabad witnessed the highest rainfall ever on Tuesday according to the Indian Meteorological Department. Several localities in the Greater Hyderabad Municipal Corporation limits received very heavy to extremely heavy rainfall leading to waterlogging on several roads and low-lying areas in the city.
· Maharashtra: Maharashtra has 12.5 lakh faulty RT-PCR test kits in circulation which will be replaced soon says the State Health Minister Shri Rajesh Tope. Confirming that these kits were purchased by the government from a private company, Tope said tests done using these kits have revealed inaccurate results, a fact that was pointed out by the National Institute of Virology, Pune. The Minister said the government has stopped the supply of these kits with immediate effect and action will be taken against the company. The state reported 8,522 new Covid cases on Tuesday, while recoveries totaled 15,356, bringing down the active cases to 2,05,415.
· Gujarat: The number of active cases in Gujarat has fallen below 10% for the first time at 9.9%. A total of 1,375 patients were discharged during the past 24 hours bringing down the number of active cases to 15,209. The state conducted 50,933 tests on Tuesday, taking the total tests beyond 51.14 lakhs. Meanwhile, the Gujarat Government has decided to reopen the Statue of Unity in Narmada district from October 17th.
· Rajasthan: Rajasthan Governor Kalraj Mishra on Tuesday appealed to people who have recovered from COVID-19 infection to donate plasma so that the lives of critical patients can be saved. He said the process of donating plasma was very simple and the blood of the person donating the plasma was not taken. He said that more than one lakh people have recovered from coronavirus infection in the state, and they should come forward to donate plasma. The number of active cases in Rajasthan is 21,924.
· Madhya Pradesh: Madhya Pradesh has seen a decline of 37% in fresh Covid-19 cases in the past three weeks even as the state’s recovery rate has gone up to 88.4%. The state has 14,661 active cases as on date.
· Chhattisgarh: In Chhattisgarh, an Intensive Community Survey Campaign to control the spread of Corona infection concluded on October 12th. Under this door to door survey, symptomatic patients of Covid-19 were identified in rural and urban areas of the state. 56 lakh houses were surveyed under the campaign. More than one lakh seven thousand people were tested identifying over 6,000 positive cases.
· Goa: Even as the Goa government has allowed re-opening of cinema halls from Thursday as per the Centre's guidelines, theatre owners in the state have said the facilities will not open until new films are available for release.