ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ରୋଜଗାର ଅଭିଯାନରେ ମୋଟ 32 କୋଟି କାର୍ଯ୍ୟଦିବସ ରୋଜଗାର ପ୍ରଦାନ
• ବର୍ତ୍ତମାନସୁଦ୍ଧା 31,500 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ
• ବ୍ୟାପକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ
• 2123 ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସଂଯୋଗ
• 21,595 ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ
• 62,824 ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ
12 OCT 2020 4:44PM by PIB Bhubaneswar
କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ବ୍ୟାପିବା କାରଣରୁ ରୋଜଗାର ହରାଇ ନିଜ ଗ୍ରାମକୁ ଫେରି ଆସିଥିବା ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଭାବିତ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଓ ଜୀବିକା ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ରୋଜଗାର ଅଭିଯାନ (ଜିକେଆରଏ) ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଅଭିଯାନ ଅନ୍ତର୍ଗତ 6ଟି ରାଜ୍ୟର ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମିଶନ ମୋଡରେ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ଅଭିଯାନ ଏସବୁ ରାଜ୍ୟର 116ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ ଜୀବିକା ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇ ସେମାନଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ।
ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହେବାର 15ତମ ସପ୍ତାହ ସୁଦ୍ଧା ପାଖାପାଖି 32 କୋଟି ମାନବ ଦିବସ ରୋଜଗାର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ 31,577 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇସାରିଲାଣି । ବହୁସଂଖ୍ୟାରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଯାହା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି 1,32,146 ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରକଳ୍ପ 4,12,214 ଗ୍ରାମୀଣ ଆବାସ, 35,529 ଗୋଶାଳା, 25,689 ଚାଷ ପୁଷ୍କରିଣୀ ଏବଂ 16,253 ଗୋଷ୍ଠୀ ଶୌଚାଳୟ ପରିସର । ଜିଲ୍ଲା ଖଣିଜ ପାଣ୍ଠି ଜରିଆରେ 7,340 କାର୍ଯ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ 2,123ଟି ପଞ୍ଚାୟତକୁ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି । ସେହିପରି 21,595ଟି କଠିନ ଓ ତରଳ ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ ଅଭିଯାନ ଅନ୍ତର୍ଗତ କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର ଜରିଆରେ 62,824 ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ 12ଟି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ/ବିଭାଗ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ସମନ୍ୱୟ ରହିବା କାରଣରୁ ଏହି ଅଭିଯାନ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ବ୍ୟାପକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି, ଯାହାକି ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ସମୁଦାୟଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିଛି । ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳରେ ରହିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ସ୍ଥାୟୀ ରୋଜଗାର ଓ ଜୀବିକା ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।

Ministry of Rural Development
A total of about 32 crore mandays employment has been provided and more than Rs.31,500 crore spent so far under Garib Kalyan RojgarAbhiyaan
A large number of structures have been created; 2,123 Gram Panchayats provided internet connectivity, 21,595 waste management works undertaken, and 62,824 candidates provided skill training
12 OCT 2020 4:44PM by PIB Delhi
The Garib Kalyan Rojgar Abhiyaan (GKRA) launched to boost employment and livelihood opportunities for migrant workers returning to villages and similarly affected citizens in rural area, in the wake of COVID-19 outbreak, is taking action on mission mode to provide employment to migrant workers who have returned to their native villages of 6 states. The Abhiyaan is empowering villagers with livelihood opportunities in 116 districts of these states.
By the 15th week, a total of about 32 crore mandays employment has been provided and Rs.31577 crore spent so far in the pursuit of objectives of the Abhiyaan. A large number of structures have been created including 1,32,146 water conservation structures, 4,12,214 rural houses, 35,529 cattle shed, 25,689 farm ponds, and 16,253 Community Sanitary Complex. 7,340 works have been taken up through District Mineral Funds, 2,123 Gram Panchayat have been provided internet connectivity, a total of 21,595 works related to solid and liquid waste management undertaken, and 62,824 candidates have been provided skill training through Krishi Vigyan Kendras (KVKs) during the Abhiyaan.
The Abhiyaan’s success so far can be seen as convergent efforts of 12 Ministries/Departments and State Governments, which are giving higher quantum of benefits to the migrant workers and rural communities. The stage is set for longer term action for a longer term initiative for jobs and livelihoods for those who choose to stay back.