Ministry of Science & Technology
CSIR-KPIT demonstrates Hydrogen Fuel Cell fitted car
The heart of the PEM fuel cell technology includes the membrane electrode assembly, which is wholly a CSIR knowhow
10 OCT 2020 5:52PM by PIB Delhi
Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) and KPIT successfully ran trials of India’s first Hydrogen Fuel Cell (HFC) prototype car running on an indigenously developed fuel cell stack at CSIR-National Chemical Laboratory, Pune. The fuel cell is a low temperature PEM (Proton Exchange Membrane) type Fuel Cell that operates at 65-75 degree centigrade, which is suitable for vehicular applications.
CSIR and KPIT have successfully developed a 10 kWe automotive grade LT-PEMFC fuel cell stack based on CSIR’s know-how. The heart of the PEM fuel cell technology includes the membrane electrode assembly, which is wholly a CSIR knowhow. KPIT brought in their expertise in stack engineering which included light-weight metal bipolar plate and gasket design, development of the balance of plant (BoP), system integration, control software and electric powertrain that enabled running the fuel cell vehicle. The fuel cell stack uses extremely thin metal bipolar plates, thus reducing the stack weight by about two-thirds.
In 2016, CSIR-NCL and CSIR-CECRI as part of the Industry Originated Project (IOP) category of the New Millennium Indian Technology Leadership Initiative (NMITLI) scheme partnered with KPIT for the development of an automotive grade PEM Fuel Cell technology. Hydrogen Fuel Cell (HFC) technology uses chemical reactions between hydrogen and oxygen (from air) to generate electrical energy, eliminating the use of fossil fuels. Further, the fuel cell technology emits only water, thus cutting down the emission of harmful greenhouse gases along with other air pollutants. The technology, with further adoption and use, is poised to make the world a cleaner place with reduced air pollution levels.
The trials were run on a battery-electric passenger car platform retrofitted with the Fuel Cell Stack. However, it is expected that the technology is more suited for commercial vehicles (CV) such as buses and trucks. Battery electric buses/ trucks require a large battery to achieve the desired operating range. In comparison, HFC technology requires a much smaller battery for a very large operating range. Hence, HFC technology offers more promise for the CV segment.
The FC vehicle is fitted with a Type III commercial hydrogen tank. Its capacity is around 1.75 Kgs of H2 stored at about 350 bar pressure, the FC vehicle should run for approximately 250 Km range under typical Indian road conditions at moderate speed of 60-65 Km/hr. The entire fuel cell stack and its associated components with power train were retro-fitted in a standard 5-seater sedan car.
On this significant milestone, Mr. Ravi Pandit, Chairman, KPIT said, " The technology has a great future and owing to its indigenous development, is expected to be more commercially viable than ever before. It is an important technology that will help India significantly reduce pollution and reduce our fossil fuel imports."
Prof. Ashwini Kumar Nangia, Director, CSIR-NCL while congratulating the teams on their first successful car run on hydrogen fuel cell using indigenous CSIR-NMITLI technology and KPIT as industry partner stated that, “the time has come for renewable energy based on hydrogen as fuel to power transportation in the country. This will not only reduce the petrol, diesel import bill but hydrogen is the cleanest fuel with water as the only by-product. A long term investment of CSIR under NMITLI in a niche energy area has come to fruition.”

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
সি.এস.আই.আর.-কে.পি.আই.তি.না হাইদ্রোজেন ফ্যুল সেল ফিত তৌরবা কার চাংয়েং তৌখ্রে
পি.ই.এম. ফ্যুল সেল তেক্নোলোজী অসিদা মরু ওইনা শিজিন্নরিবা অসি সি.এস.আই.আর.গী মপুং ওইবা স্কিল মেমব্রেন ইলেক্ত্রোদ এসেমব্লীনি
10 OCT 2020 5:52PM by PIB Imphal
মশা মরোমদোম শাজবা ফ্যুল সেল স্তেক শিজিন্নদুনা ভারতকী ইহান হানবা হাইদ্রোজেন ফ্যুল সেল(ঐচ.এফ.সি.) প্রোতোতাইপ কার পুনেদা লৈরিবা সি.এস.আই.আর.-নেস্নেল কেমিকেল লেবোরেতরীদা কাউন্সিল ওফ সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রিয়েল রিসর্চ(সি.এস.আই.আর.) অমসুং কে.পি.আই.তি.না মাই পাক্না চাংয়েং তৌখ্রে৷ ফ্যুল সেল অসি ভেহিকুলর এপ্লিকেসনশিং চান্নবা ৬৫-৭৫ সেন্তিগ্রেদ ফাওবগী মনুংদা ওপরেত তৌবা ঙম্বা তেমপরেচর য়াম্না নেম্বা পি.ই.এম.(প্রোতোন এক্সচেঞ্জ মেমব্রেন) মখলগী ফ্যুল সেল অমনি৷
সি.এস.আই.আর.গী লৈরিবা স্কিল অদুগী মতুং ইন্না সি.এস.আই.আর. অমসুং কে.পি.আই.তি.না ১০ কে.দবল্যু.ই. ওতোমেতেদ গ্রেদ এল.তি.-পি.ই.এম.এফ.সি. ফ্যুল সেল স্তেক অমা মাই পাক্না শাখ্রে৷ পি.ই.এম. ফ্যুল সেল তেক্নোলোজী অসিদা মরু ওইনা শিজিন্নরিবা অসি সি.এস.আই.আর.গী মপুং ওইবা স্কিল মেমব্রেন ইলেক্ত্রোদ এসেমব্লীনি৷ অয়াংবা মেতেল বাইপোলর প্লেত অমসুং গাস্কেৎ দিজাইন, বেলেন্স ওফ প্লান্ত(বি.ও.পি.) শেমগৎ শাগৎপা, সিস্তেম পুনশিনবা, ফ্যুল সেল ভেহিকল অদুবু চেনহল্লিবা ইলেক্ত্রিক পৱার ত্রেন অমসুং কন্ত্রোল সোফতৱেয়র য়াওরিবা স্তেক ইঞ্জিনিয়রিং অসিদা কে.পি.আই.তি.না মখোয়গী এক্সপর্তশিং য়াওহনখ্রে৷ ফ্যুল সেল স্কেত অসিনা য়াম্না পাবা মেতেল বাইপোলর প্লেতশিং শিজিন্নৈ অমসুং মসিনা স্তেক্কী অরুম্বা অদু শরুক অহুম থোকপগী অনি হন্থহল্লি৷.
২০১৬দা ওতোমেতেদ গ্রেদ পি.ই.এম.ফ্যুল সেল তেক্নোলোজী অমা শেম্ননবগীদমক ন্যু মিলিনিয়ম ইন্দিয়ন তেক্নোলোজী লিদরশিপ ইনিসিয়েতিব(এন.এম.আই.তি.এল.আই.) স্কিমগী শরুক অমা ওইনা সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল. অমসুং সি.এস.আই.আর.-সি.ই.সি.আর.আই.না কে.পি.আই.তি.গা খোংবু শেমখ্রে৷ ফোজিল ফ্যুল শিজিন্নদনা ইলেক্তিকেল ইনর্জী পুথোক্ননবগীদমক হাইদ্রোজেন ফ্যুল সেল (ঐচ.এফ.সি.) তেক্নোলোজী অসিনা হাইদ্রোজেন অমসুং ওক্সিজেনগী(নুংশিৎতগী) মরক্তা চৎথরিবা কেমিকেল রিয়েক্সন অদু শিজিন্নৈ৷ মখাতানা ফ্যুল সেল তেক্নোলোজী অসিনা য়াম্না হকচাং শোকহনবা গ্রীন হাউস গ্যাসশিং অমসুং অতোপ্পা নুংশিৎ শেংহন্দবা পোৎচাকশিং থাদোরকপা অদু হন্থহন্দুনা ইশিং খক্তমক থাদোরকই৷ তেক্নোলোজী অসি মখাতানা শিজিন্নবা অসিনা মালেম অসিদা পুথোক্লিবা পোলুসনগী চাং অসি হন্থহন্দুনা য়াম্না শেংবা অফবা মফম অমা ওইহনবা য়ারগনি৷
ত্রায়েলশিং অসি ফ্যুল সেল স্তেক ফিৎ তৌরবা বেতরী-ইলেক্ত্রিক পেসেঞ্জর কার প্লেতফোর্ম অমদা পাংথোকখ্রে৷ অদুমওইনমক মসিগী তেক্নোলোজী অসি কম্মর্সিয়েল ভেহিকলশিং(সি.ভি.) খুদম ওইনা বসশিং, ত্রকশিংদনা হেন্না চান্নগনি হায়না থাজনরি৷ বেতরীনা চলাইবা ইলেক্ত্রিক বসশিং/ত্রকশিং অসিনা পাম্লিবা ওপরেস্নেল রেঞ্জ অদু থৌনবা হোনবদা অচৌবা বেতরী অমা দরকার ওই৷ অদুবু ঐচ.এফ.সি. তেক্নোলোজী অসিদি য়াম্না চাউনা ওপরেস্নেল রেঞ্জ অমা থৌবা মতমদা অপিকপা বেতরী অমা দরকার ওই৷ মরম অদুনা সি.ভি. সেগমেন্ত অসিগীদমক ঐচ.এফ.সি. তেক্নোলোজী অসিনা হেন্না অফবা কান্নবা পী৷
এফ.সি. ভেহিকল অসিদা তাইপ III কম্মরসিয়েল হাইদ্রোজেন তেঙ্ক অমা ফিৎ তৌই৷ মদুগী কেপাসিতী অদু চাওরাক্না হাইদ্রোজেন কে.জি.১.৭৫ ওই অমসুং মদু বার প্রেসর ৩৫০দা হাপ্পী, এফ.সি. ভেহিকল অসি ভারতকী লম্বীগী ফিভম অসিদা চাৎচৎতা পুং অমদা কি.মি. ৬০-৬৫গী খোঙজেলদা থৌদুনা চাওরাক্না কি.মি.২৫০রোম থৌবা য়াগদবনি৷ মপুং ওইবা ফ্যুল সেল স্তেক অমসুং পৱার ত্রেনগা লোইননা য়াওরিবা মচাকশিং অদু ফমফম ৫ লৈবা স্তেন্দর্দ সেদন কার অমদা ফিৎ তৌখি৷
অসিগুম্বা য়াম্না মরু ওইবা মাইলস্তোন অসিদা কে.পি.আই.তি.গী চিয়রমেন শ্রী রবি পন্দিত অসুম্না ফোংদোকখ্রে, " তেক্নোলোজী অসি তুংগী অশা লৈ অমসুং মীপান তাংদনা শেমগৎ শাগৎলিবা অসিনা মমাংশিংগা য়েংনবদা কম্মরসিয়েল্লী ওইনা হেন্না মাই পাক্লগনি হায়না থাজনরি৷ মসিনা পোলুসনবু য়াম্না হন্থহন্দুনা অমসুং ফোজিল ফ্যুল মপান্দগী পুশিল্লক্লিবা অসি হন্থহন্দুনা ভারতকী মতেং পাংগদবা য়াম্না মরু ওইবা তেক্নোলোজী অমনি৷"
ইন্দিজিনিয়র্স সি.এস.আই.আর.-এন.এম.আই.তি.এল.আই. তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা অমসুং কে.পি.আই.তি.গা ইন্দস্ত্রী পার্নের ওইনা চৎমিন্নদুনা হাইদ্রোজেন ফ্যুল সেলদা মাই পাক্না কার থৌবা য়াবগীদমক মদুদা য়াওরিবা তীমশিং অদুবু সি.এস.আই.আর.-এন.সি.এল.গী দাইরেক্তর প্রোফেসর এশৱিনি কুমার নাঞ্জিয়ানা থাগৎলদুনা অসুম্না ফোংদোকখ্রে,“ লৈবাক অসিদা ত্রান্সপোর্তেসন্দা রিনিৱেবল ইনর্জী অমা ওইরিবা হাইদ্রোজেন অসি ফ্যুল ওইনা শিজিন্নবগী মতম অদু লাক্লে৷ মসিনা পেত্রোল, দিজন পুশিল্লকপদা চংলিবা শেনফম অদু হন্থহনবতা নত্তনা হাইদ্রোজেন অসিনা ইশিং খক্তমক বাই-প্রদক্ত অমা ওইনা পীথোক্তুনা খ্বাইদগী ফরবা ফ্যুল ওই৷ এন.এম.আই.তি.এল.আই.গী মখাদা ইনর্জীগী মফমশিংদা মতম শাংনা সি.এস.আই.আর.না শেল থাদরকপা অসি মহৈ য়াল্লে৷”