Ministry of Chemicals and Fertilizers
Shri Mandaviya launches GSFC’s indigenous variety of ‘Calcium Nitrate’ & 'Boronated Calcium Nitrate'
A decisive step towards “AatmaNirbharBharat and AatmaNirbhar Krishi” : Shri Mandaviya
09 OCT 2020 11:16AM by PIB Delhi
Union Minister of State for Chemicals & Fertilizers and MoS ( I/c) for Shipping Shri Mansukh Mandaviya launched indigenous variety of Calcium Nitrate’ & 'Boronated Calcium Nitrate' manufactured by Gujrat State Fertilizers and Chemicals -GSFC India Ltd through video Conference .
‘Calcium Nitrate’ & 'Boronated Calcium Nitrate is being manufactured for the first time in India. Till now, it was imported from other countries.
Speaking on the occasion Shri Mandaviya said that responding to the clarion call of Prime Minister Shri Narendra Modi, company has taken this decisive step towards “AatmaNirbhar Bharat and AatmaNirbhar Krishi”.
GSFC launched these two products in the retail market for the first time from Solan in Himachal Pradesh and Bhavnagar in Gujarat. Currently total production capacity of GSFC for these two products is 10,000 Metric Tons (MT) per year. Within three months, production is expected to increase to 15000 MT per year. The Minister was informed that GSFC plans to increase it to 30,000 MT in 9 to 12 months.
Regional offices of GSFC across the country also took part in this digital launching programme.
Shri Mandaviya also said that this indigenous variety of calcium nitrate and Boronated calcium nitrate will provide a quality product in cheaper rate to the farmer community in the country than imported ones. He said, the two products that were launched are of FCO grade and have been certified by a recognized laboratory of the Department of Fertilizers, Government of India. He noted that till now these product were totally imported and for the first time company like, GSFC has taken the initiative to make it indigenously. He added, "There is no doubt that these products will be a great success in domestic market".
Last year, around 1.25 lakh metric tons (1,23,000 tons) of Calcium Nitrate was imported in the country. Of this, 76% was imported from China and the rest from other countries like Norway and Israel. The total import value of this 1.25 Lakh Tons is Rs. 225 crore. The GSFC itself imported and sold 4600 MT last year.
Calcium nitrate is used as a water-soluble fertilizer in agriculture. In addition, this product is also used in wastewater treatment and to increase the strength of cement concrete.

ৰাসায়নিক আৰু সাৰ মন্ত্ৰালয়
জিএছএফচিৰ ‘কেলচিয়াম নাইট্ৰেট’ ও ‘ব’ৰ’নেটেড কেলচিয়াম নাইট্ৰেট’ৰ থলুৱা প্ৰকাৰ মুকলি কৰিলে শ্ৰী মান্দাবিয়াই
“আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত আৰু আত্মনিৰ্ভৰ কৃষি” অভিমুখে এটা নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপঃ শ্ৰী মান্দাবিয়া
09 OCT 2020 11:16AM by PIB Guwahati
গুজৰাট ষ্টেট ফাৰ্টিলাইজাৰ্ছ এণ্ড কেমিকেলছ- জিএছএফচি ইণ্ডিয়া লিমিটেডে প্ৰস্তুত কৰি উলিওৱা ‘কেলচিয়াম নাইট্ৰেট’ ও ‘ব’ৰ’নেটেড কেলচিয়াম নাইট্ৰেট’ৰ থলুৱা প্ৰকাৰ ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে মুকলি কৰে কেন্দ্ৰীয় ৰসায়ন আৰু সাৰ দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী মনসুখ মান্দাবিয়াই।
ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰি উলিওৱা ‘কেলচিয়াম নাইট্ৰেট’ ও ‘ব’ৰ’নেটেড কেলচিয়াম নাইট্ৰেট’, ইয়াৰ পূৰ্বলৈকে আন দেশৰসমূহৰপৰা আমদানি কৰি থকা হৈছিল।
শ্ৰী মান্দাবিয়াই কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আহ্বানৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনায়েই কোম্পানীটোৱে “আত্ম নিৰ্ভৰ ভাৰত আত্ম নিৰ্ভৰ কৃষি”ৰ অৰ্থে এই প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিছে।
জিএছএফচিয়ে হিমাচল প্ৰদেশৰ চোলান আৰু গুজৰাটৰ ভাৱনগৰৰপৰা এই দুই প্ৰডাক্টৰ প্ৰথমবাৰৰ বাবে খুচুৰা বিক্ৰীৰ শুভাৰম্ভ কৰে। সম্প্ৰতি, এই দুই প্ৰডাক্টৰ বাবে জিএছএফচিৰ মুঠ উৎপাদন ক্ষমতা হৈছে বছৰি ১০,০০০ মেট্ৰিক টন (MT)। অহা তিনি মাহৰ ভিতৰত, উৎপাদন বছৰি ১৫০০০ মেট্ৰিক টনলৈ বৃদ্ধি পাব। ইফালে ৯ ৰপৰা ১২ মাহৰ ভিতৰত ৩০,০০০ মেট্ৰিক টনলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে জিএছএফচি এ।
এই ডিজিটেল মুকলি অনুষ্ঠানত সমগ্ৰ দেশৰ জিএছএফচিৰ আঞ্চলিক কাৰ্যালয়সমূহে অংশগ্ৰহণ কৰে। আগন্তুক মাহসমূহত, এই সকলোবোৰ কাৰ্যালয়ে সমগ্ৰ দেশখনতে কেলচিয়াম নাইট্ৰেট আৰু ব’ৰ’নেটেড কেলচিয়াম নাইট্ৰেটৰ বিক্ৰী আৰম্ভ কৰিব।
শ্ৰী মান্দাবিয়াই কয় যে কেলচিয়াম নাইট্ৰেট আৰু ব’ৰ’নেটেড কেলচিয়াম নাইট্ৰেটৰ এই থলুৱা প্ৰকাৰৰ জৰিয়তে দেশখনৰ কৃষক ৰাইজলৈ সাশ্ৰয়ী মূল্যত এটা উন্নত মানৰ প্ৰডাক্ট আগবঢ়োৱা হ’ব যাৰ জৰিয়তে ইয়াক আমদানিৰ আৱশ্যকতা দূৰ হ’ব। তেওঁ কয়, এই প্ৰডাক্ট দুটা এফচিঅ’ গ্ৰেডৰ আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ সাৰ বিভাগৰ অনুমোদিত পৰীক্ষাগাৰৰদ্বাৰা ইয়াক স্বীকৃতি প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰ পূৰ্বলৈকে এই প্ৰডাক্ট দুটি আমাৰ দেশলৈ সম্পূৰ্ণ আমদানি কৰি অহা হৈছিল আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে জিএছএফচিৰ দৰে কোম্পানীয়ে ইয়াক ঘৰুৱাভাৱে প্ৰস্তুতৰ প্ৰচেষ্টা হাতত লয়। এই প্ৰডাক্ট দুটিয়ে ঘৰুৱা বজাৰত সমাদৰ লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব বুলি আমি নিশ্চিত।
যোৱা বৰ্ষত, দেশখনলৈ প্ৰায় ১.২৫ লাখ মেট্ৰিক টন (১,২৩,০০০ টন) কেলচিয়াম নাইট্ৰেট আমদানি কৰা হৈছিল। ইয়াৰে ৭৬% চীনৰপৰা আৰু বাকীখিনি নৰৱে আৰু ইজৰাইল প্ৰভৃতি দেশসমূহৰপৰা আমদানি কৰা হৈছিল। এই ১.২৫ লাখ টনৰ মুঠ আমদানি মূল্য হৈছে ২২৫ কোটি টকা। যোৱা বৰ্ষত জিএছএফচিয়ে নিজাববীয়াকৈ ৪৬০০ মেট্ৰিক টন আমদানি আৰু বিক্ৰী কৰে।
কেলচিয়াম নাইট্ৰেটক কৃষিত পানীত-দ্ৰবণীয় সাৰ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। তদুপৰি, এই প্ৰডাক্টটোক ৱাষ্টৱাটাৰ ট্ৰিটমেন্টত ব্যৱহাৰ কৰা হয় আৰু চিমেন্ট কংক্ৰিটৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিবলৈয়ো ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰা যায়।