ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭେଟିଲେ ଆଫଗାନିସ୍ତାନର ଜାତୀୟ ପୁନର୍ଗଠନ ଉଚ୍ଚ ପରିଷଦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡଃ ଅବଦୁଲ୍ଲା ଅବଦୁଲ୍ଲା
08 OCT 2020 1:08PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି (ଅକ୍ଟୋବର 8, 2020) ଆଫଗାନିସ୍ତାନର ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୁନର୍ଗଠନ ଉଚ୍ଚ ପରିଷଦର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଡଃ ଅବଦୁଲ୍ଲା ଅବଦୁଲ୍ଲା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି । ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଥମ ପଡ଼ୋଶୀ ନୀତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ ଏବଂ ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ମଧ୍ୟରେ ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି । ଦୁଇ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଡଃ ଅବଦୁଲ୍ଲା ଅବଦୁଲ୍ଲା ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ଶାନ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଦୋହାରେ ଚାଲିଥିବା ଆଲୋଚନା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ।
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ସହିତ ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ସହ ଭାରତର ବିକାଶ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା ।
ଆଫଗାନିସ୍ତାନରେ 3 ବିଲିୟନ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରର ନିବେଶ ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଡଃ ଅବଦୁଲ୍ଲା ଅବଦୁଲ୍ଲା ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଏଥିଯୋଗୁଁ ଆଫଗାନିସ୍ତାନର 34ଟି ପ୍ରଦେଶ ଉପକୃତ ହେଉଛି ।
ଆଫଗାନିସ୍ତାନରେ ନିରନ୍ତର ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧତା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଏବଂ ଆଫଗାନିସ୍ତାନରେ ବ୍ୟାପକ ତଥା ସ୍ଥାୟୀ ଅସ୍ତ୍ରବିରତି ଉଲ୍ଲଂଘନ ଉଦ୍ୟମକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ।
ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ପରାମର୍ଶଦାତା ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ଡୋଭାଲ ଅକ୍ଟୋବର 7ରେ ଡଃ ଅବଦୁଲ୍ଲା ଅବଦୁଲ୍ଲାଙ୍କୁ ଡାକି ଆଫଗାନିସ୍ତାନରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଏହାର ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ବିଷୟ ସହିତ ଆଫଗାନିସ୍ତାନରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ହିଂସା, ଆଞ୍ଚଳିକ ଶାନ୍ତି ଓ ନିରାପତ୍ତା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ଆସନ୍ତାକାଲି ଅର୍ଥାତ୍ ଅକ୍ଟୋବର 9, 2020ରେ ଡଃ ଅବଦୁଲ୍ଲା ଅବଦୁଲ୍ଲାଙ୍କୁ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡଃ ଏସ. ଜୟଶଙ୍କର ସାକ୍ଷାତ କରିବେ ।

Prime Minister's Office
Dr. Abdullah Abdullah, Chairman, High Council for National Reconciliation of Afghanistan meets Prime Minister
08 OCT 2020 1:08PM by PIB Delhi
Dr Abdullah Abdullah, Chairman, High Council for National Reconciliation, Afghanistan met the Prime Minister this morning (October 8). In keeping with the government’s policy of Neighbourhood First, the Prime Minister reaffirmed India’s long term commitment to further deepening the historical ties between India and Afghanistan. The two leaders discussed issues of bilateral and regional interest. Dr. Abdullah Abdullah briefed the Prime Minster on the Afghan peace process and the ongoing talks in Doha.
Bilateral issues, including India's development cooperation with Afghanistan, were discussed.
Dr Abdullah Abdullah appreciated Indian’s developmental commitment of US$ 3 billion, projects under which are benefiting Afghans across all of its 34 provinces.
The Prime Minister reiterated India's commitment towards sustainable peace and prosperity in Afghanistan and welcomed efforts towards a comprehensive and permanent ceasefire in Afghanistan.
National Security Advisor Shri Ajit Doval called on Dr Abdullah Abdullah on October 7 and discussed the Afghan peace process and related issues, including increased levels of violence across Afghanistan and peace and security in the region.
External Affairs Minister Dr S. Jaishankar will call on Dr Abdullah Abdullah tomorrow, i.e. on October 9, 2020.