Ministry of Tribal Affairs
Shri Arjun Munda Launcheslargest Market of Tribal Products ‘Tribes Indiae-Marketplace’ & 2 New Tribes India Outlets in Kolkata and Rishikesh
Pakur Honey Produced by Vulnerable Pahadiya Tribes also Launched
New Trifed Initiatives to Showcase Tribal Produce and Handicrafts Will Connect Tribal Forest Dwellers and Artisans with National and International Markets
02 OCT 2020 3:13PM by PIB Delhi
“The Tribes India e-marketplace, India’s largest handicraft and organic products marketplace, is yet another pathbreaking initiative to transform tribal lives and livelihoods. I am happy that despite the pandemic, the team of TRIFED Warriors have made sure that the main objective of socio-economic development of tribal people by way of marketing has been adapted to the new normal.” said Shri Arjun Munda, Union Minister for Tribal Affairs, while speaking at the online launch of the Tribes India E-marketplace (market.tribesindia.com); TRIFED’s new venture which is in line with the vision of the Prime Minister of making India Aatmanirbhar and self-reliant on October 2, 2020.
This pathbreaking initiative, showcasing the produce and handicrafts of tribal enterprises from across the country and help themmarket their produce/ products directly, is a major leap towards the digitisation of tribal commerce. The virtual launch took place in the presence of Smt Renuka Singh, Minister of State, Ministry of Tribal Affairs, Shri Rudra Kumar, Minister, Rural Industry, Chhattisgarh and Shri Deepak Khandekar, Secretary, Ministry of Tribal Affairs. Shri Ramesh Chand Meena, Chairman, TRIFED, Shri Pravir Krishna, Managing Director, TRIFED, senior officials of the Ministry and TRIFED were also present during this virtual launch.
On this occasion, Shri Munda also flagged off several other TRIFED initiatives that are aimed to support the tribal brethren. These include the inauguration of Tribes India’s 123rd and 124th outlets in Rishikesh and Kolkata; inclusion of new tribal product ranges from the states of Jharkhand and Chhattisgarh; partnership of TRIFED/ Tribes India with Amazon in their Seller Flex program. He also launched Pakur Honey by Trifed & Tribes India. It is 100% natural honey which is Multi Floral, Forest Fresh, gathered by Santhal Tribals from Pakur, Jharkhand. Vulnerable Pahadiya Tribes produce Pakur Honey. They have produced 3 Tonnes of Pakur Honey for TRIFED.
Addressing on the occasion, Shri Arjun Munda said that Tribes India e-Marketplace is an ambitious initiative through which TRIFED aims to onboard 5 lakh tribal producers for sourcing of various handicraft, handloom, natural food products across the country and brings to you the best of tribal produce. The suppliers comprise of individual tribal artisans, tribal SHGs, Organisations/ Agencies/ NGOs working with tribals. The platform provides the tribal suppliers with an Omni-channel facility to sell their goods through their own retailers and distributors, TRIFED’s network of Outlets and e-Commerce partners as well as their own account in e-Marketplace.
He said that new TRIFED initiatives to showcase tribal produce and handicrafts will connect tribal forest dwellers and artisans with national and international markets. Such launcheswill further enable the economic welfare of these communities and bring them closer towards mainstream development. It is very heartening to know that two more Tribes India Showrooms are opened in Kolkata and Rishikesh. We have to do our duty to make our country Aatmnirbhar. Ministry of Tribal Affairs is focussing on skill development of tribal artisans to make them more skilled and will provide them market for their tribal products.The collection of Pakur Honey is carried out in an eco-friendly manner on sustainable basis by the local youth. Pure Multiflora Honey is collected from a variety of flowers and floras. It is 100% natural made from pollen and nectar collected by bees.
Shri R.C. Meena in his address said thatTRIFED is striving in its mission to make these initiatives a huge success. It is promoting and doing marketing for useful many tribal products which are not known to others so far. It focusses on the tribal products produced and gathered by small and marginal tribal groups.
Shri Deepak Khandekar in his address said that it is a historic occasion to launch e-market place and also launch of Pakur Honey , gathered by Santhal Tribals from Pakur, Jharkhand, which has very useful medicinal properties. He congratulated TRIFED to open 14 Tribes India showroom.
Shri Pravir Krishna said that the E-Marketplace will help us in onboarding large number of Tribals and Artisans and give them the immediate benefits of online trade. It will also facilitate B2B trade connecting tribals dependent on Minor Forest Produces and Medicinal plants to large buyers /manufacturers. This in turn will help ensure livelihoods for the tribal populations of our country and go a long way in making them self-reliant.
Showcasing tribal products (produce and handicrafts) from all over India one place, the E-marketplace is a state-of-the-art e-commerce platform which can be accessed on the web and also mobile (Android and iOS) for both customers and the tribal vendors registered.
The occasion also witnessed the launch of several other TRIFED initiatives and partnerships which will go a long way in furthering the inclusive growth and empowerment of the tribal artisans and suppliers.
Two new Tribes India Outlets in Rishikesh and Kolkata: Taking the Prime Minister’s message forward to “Be Vocal for Local” and to promote the livelihood of the tribal artisans through marketing, TRIFED is continuing to expand its retail operations across the country. Two new outlets, Tribes India’s 123rd and 124th outlets inaugurated in Rishikesh and Kolkata respectively.Besides stocking products – arts and crafts from all the 27 Indian states, the outlets will also focus on Van Dhan essentials and immunity boosters – essential products during the ongoing pandemic.
New product ranges from Jharkhand and Chhattisgarh: In addition to these initiatives, two new Tribal product ranges from the states of Jharkhand and Chhattisgarh have been included in the Tribes India product line-up. Tribes India also introduces attractive handicrafts and decorative items, all made by tribal artisans from Chhattisgarh. Besides these, there are spices such as turmeric and coriander powder, pickles and tangy drinks like Imli chuski processed from tamarind in Sukna!
Pakur Honey:The tribal Santhal community of Pakur District, Jharkhand have set an example by exploring the potential of beekeeping commercially. The collection of honey is carried out in an eco-friendly manner on sustainable basis by the local youth. Pure Multiflora Honey is collected from a variety of flowers and floras. It is 100% natural made from pollen and nectar collected by bees. Natural Multiflora honey is a good source of anti-oxidants and antiseptic vitamins, nutrients, enzymes and other herbal properties that no other super-food can provide.It will be available in two different tastes, i.e., Karanj and Multifloral (Wild)
TRIBES INDIA joins Amazon Seller Flex program - As a step further in its long standing partnership with Amazon, which has enabled sellers and artisans to sell Tribes India products across India and the world, and to accelerate the growth of tribal owned and run handicraft businesses, TRIFED (Tribes India) will now be associated with Amazon’s Seller Flex Program. This program is intended to share Amazon’s best practices in warehousing, inventory management, and shipping with sellers. With Tribes India now a part of the Seller Flex program, the cost of transporting TRIBES India goods to Amazon’s warehouses will be minimized which will allow our artisans and sellers greater control over their inventory. With Seller Flex, Tribes India will be able to run its processes from end to end. The support and expertise from Amazon will help empower thousands of artisans and weavers who are part of Tribes India.

ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
শ্রী অর্জুন মুন্দানা ত্রাইবেল পোত্থোকশিংগী খ্বাইদগী চাওবা কৈথেল 'ত্রাইবস ইন্দিয়া ই-মার্কেৎপ্লেস' অমসুং অনৌবা ত্রাইব ইন্দিয়া আউৎলেৎ অনী কোলকতা অমসুং রিশিকেশতা হৌদোকখ্রে
মশিং য়ামদ্রবা পহাদিয়া ত্রাইবশিংনা পুথোকপা পকুর খোইহীসু হৌদোকখি
ত্রাইফেদনা তাইবেলশিংগী পোত্থোক অমসুং হেন্দিক্রাফশিং পুথোক্নবা হোৎনরিবা অনৌবা খোঙথাংশিং অসিনা ত্রাইবেল ফোরেস্ত দ্বেল্লর অমসুং আর্তিসানশিং নেসনেল অমসুং ইন্তর্নেসনেল কৈথেলগা শম্নহল্লগনি
02 OCT 2020 3:13PM by PIB Imphal
"ত্রাইবস ইন্দিয়া ই-মার্কেৎপ্লেস, ভারতকী খ্বাইদগী চাওবা হেন্দিক্রাফ অমসুং ওর্গানিক্কী পোত্থোকশিংগী কৈথেল অসি ত্রাইবেলগী পুন্সি অমসুং মহিং হোংদোকহন্নবা অতোপ্পা মশক থোকপা থৌরাং অমনি। লাইচৎ লৈজরবসু, ত্রাইফেদকী লান্মীশিংনা পোৎ চৈ য়োন্দুনা ত্রাইবেলশিংগী সোসিও-ইকোনোমিক চাউখৎনবগী পান্দম ফংনবগীদমক অনৌবা নোর্মেল অসিদা চঙশিল্লি," হায়না শ্রী অর্জুন মুন্দা, কেন্দ্রগী ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রীনা ওনলাইন্দা ত্রাইবস ইন্দিয়া ই-মার্কেৎপ্লেস (market.tribesindia.com); প্রধান মন্ত্রীগী ভারতপু আত্মনির্ভর ফংহ্নন্নবা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবগী খোঙজংগী শরুক ওইনা ত্রাইফেদনা লৌখৎপা অনৌবা খোঙথাং অসি ওক্তোবর ২, ২০২০দা হৌদোকপদা ফোংদোকখি।
লৈবাক অসিদা লৈরিবা ত্রাইবেল ইন্তর্প্রাইজশিংনা পুথোকপা পোৎলমশিং অমসুং হেন্দিক্রাফশিং উৎলিবা অমসুং মখোয়গী পোত্থোকশিংবু হকথেংননা য়োনবীবা অসিগুম্বা অনৌবা খোঙথাং অসি ত্রাইবেল কম্মর্সপু দিজিতাইজ তৌবদা চাওনা মতেং পাংলগনি। ভর্চুএল ওইনা হৌদোকপগী থৌরম অদুদা শ্রীমতি রেনুকা সিংহ, ত্রাইবেল এফিয়র্সকী রাজ্যগী মন্ত্রী, শ্রী রুদ্রা কুমার, রুরেল ইন্দস্ত্রী মন্ত্রী, ছতিশগর অমসুং শ্রী দীপক খন্দেকর, সেক্রেতরী ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না শরুক য়াখি। শ্রী রমেস চান্দ মীনা, চিয়র্মেন ত্রাইফেদ, শ্রী প্রবির কৃষ্ণ, মেনেজিং দিরেক্তর, ত্রাইফেদ, মন্ত্রালয় অমসুং ত্রাইফেদকী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংসু ভর্চুএল ওইনা হৌদোকখিবা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
থৌরম অসিদা, শ্রী মুন্দানা ত্রাইফেদকী ত্রাইবেল ইচীল ইনাওশিংবু শৌগৎকদবা অতোপ্পা থৌরাং কয়াসু হৌদোকখি। হায়রিবশিং অসিদা, ত্রাইব ইন্দিয়াগী ১২৩ শুবা অমসুং ১২৪ শুবা আউলেৎ রিশিকেস অমসুং কোলকতাদা; ঝার্খন্দ অমসুং ছতিশগরদগী অনৌবা ত্রাইবেলশিংগী পোত্থোকশিং হাপচিনবা; ত্রাইফেদ/ত্রাইব ইন্দিয়াগা এমাজোনগা মখোয়গী সেল্লর ফ্লেক্স প্রোগ্রামদা পুনশিনবা য়াওরি। মহাক্না ত্রাইফেদ অমসুং ত্রাইব ইন্দিয়াগী পকুর খোইহীসু হৌদোকখি। মসি ১০০% মহৌশাগী খোইহী ওইবা লৈখল শুবা, উমংগী অশেংবা, ঝার্খন্দগী পকুরগী সন্থল ত্রাইবেলশিংনা লোকপা খোইহীনি।
মশিং য়ামশিল্লক্ত্রবা পহাদিয়া ত্রাইবশিংনা পকুর খোইহী অসি পুথোকই। মখোয়না পকুর খোইহী অসি ত্রাইফেদকীদমক তন ৩ পুথোকখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী অর্জুন মুন্দানা হায়খি মদুদি ত্রাইবস ইন্দিয়া ই-মার্কেৎপ্লেস অসি ত্রাইফেদনা ত্রাইবেলশিংগী তোঙান-তোঙানবা হেন্দিক্রাফ, হেন্দলুম, মহৌশাগী চীঞ্জাক সোর্সিং তৌনবা পোথোক পুথোকপা ত্রাইবেল লাখ ৫ পুখৎনবা অমসুং মীয়ামদা ত্রাইবেলগী খ্বাইদগী ফরবা পোত্থোকশিং ফংহন্নবা পান্দম থম্লিবা চাওরবা খোঙথাং অমনি। সপ্লাইয়রশিং অসিগী মরক্তা ত্রাইবেল আর্তিসান, ত্রাইবেল এস.ঐচ.জি., ত্রাইবেলশিংগা খুৎশম্নরিবা ওর্গনাইজেসন/এজেন্সী/এন.জি.ও.শিং য়াওরি। প্লেৎফোর্ম অসিনা ত্রাইবেল সপ্লাইয়রশিংদা ওম্নি চেনেল ফেসিলিতী অমা মখোয়গী পোত্থোকশিং মশাগী রিতেলর অমসুং দিস্ত্রিব্যুতরশিং, ত্রাইফেদকী নেৎৱার্ক আউৎলেৎ অমসুং ই-কম্মর্স পার্তনরশিংগা লোইননা মখোয়গী ই-মার্কেৎপ্লেস্কী একাউন্ততা পীরি।
মহাক্না হায়খি মদুদি ত্রাইফেদকী খোঙথাং অসিনা ত্রাইবেলগী পোত্থোকশিং অমসুং হেন্দিক্রাফশিং উৎনবা হোৎনবসিনা ত্রাইবেল ফোরেস্ত দ্বেল্লরশিং অমসুং আর্তিসানশিংবু নেসনেল অমসুং ইন্তর্নেসনেল কৈথেলদা পুথোকপীরগনি। অসিগুম্বা হৌদোকপা অসিনা মখা তানা অসিগুম্বা খুন্নাইসিগী শেন্মিৎলোন চাওখৎহনগনি অমসুং মখোয়বু মীয়াম্না শকখঙনবা হেনগৎহনগনি। কোলকতা অমসুং রিশিকেশতা অনৌবা ত্রাইবস ইন্দিয়া শোরুম অনী হাংলে তাবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক অসিবু আত্মিনির্ভর ফংনবগীদমক ইথৌদাং পাংথোক্কদবনি। ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয় অসিনা ত্রাইবেল আর্তিসানশিংবু হেন্না স্কিল লৈনবগীদমক স্কিল দিবেলপমেন্ততা হেন্না মীৎয়েং চঙবা পাম্মি অমসুং মসিনা মখোয়গী ত্রাইবেল পোত্থোকশিংগীদমক কৈথেল পীবীগনি। পকুর খোইহী লোকপা হায়বসি অকোইববুসু কায়দবা মওংদা অমসুং তুং কোইনা চৎপা মওংদা লমদম অদুগী নহাশিংনা পাংথোকই। লৈখল য়াম্বা খোইহী মখল অসি লৈ অমসুং পাম্বী মখল কয়াদগী খোমজিন্দুনা পুথোকপনি। মসি লৈরিক অমসুং লৈহীদগী খোইশিংনা খোম্লকপা ১০০% মহৌশাদগী লোকপা খোইহীনি।
শ্রী আর.সি. মীনানা মহাক্কী ৱারোলদা হায়খি মদুদি ত্রাইফেদনা অসিগুম্বা থৌরাংশিং চাওনা মায় পাক্নবা হোৎনরি। হৌজিক ফাওবদা অতোপ্পা মীওই কয়ানা খঙনদ্রিবা ত্রাইবেলশিংগী পোথোকশিং পুথোক্লি অমসুং য়োনবীরি। মসিনা অপীকপা ত্রাইবেল কাংবুনা পুথোকচবা অমসুং খোমজিঞ্জবা ত্রাইবেলশিংগী পোত্থোক্তা মীৎয়েং থম্মি।
শ্রী দীপক খন্দেকরনা মহাক্কী ৱারোলদা হায়খি মদুদি ই-মার্কেৎপ্লেস অমসুং ঝার্খন্দগী পকুরদগী সন্থল ত্রাইবেলশিংনা লোকচবা, হিদাক লাংথক্কী মগুন য়াম্না য়াওবা পকুর খোইহী হৌদোকপা হায়বসি পুৱারী ওইহৌরগদবা থৌরম অমনি। মহাক্না ত্রাইফেদপু ত্রাইব ইন্দিয়া শোরুম ১৪ হাংদোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
শ্রী প্রভির কৃষ্ণনা হায়খি মদুদি ই মার্কেৎপ্লেস অসিনা ঐখোয়বু ত্রাইবেল অমসুং আর্তিসানশিংগী পোত্থোকশিং পুথোকপদা মতেং পাংলি অমসুং মসিনা মখোয়দা ওনলাইন ত্রেদকী কান্নবা খুদক্তা ফংহল্লি। মসিনা মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস অমসুং মেদিসিনেল প্লান্ততা তাংজবা ত্রাইবেলশিংগা চাওনা লৈবা/পুথোকপশিংগা বি.২.বি.গী ত্রেদ তৌনবা য়াহল্লগনি। মসিনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী ত্রাইবেল মীয়ামগী হিংনবগী লম্বী পীগনি অমসুং মখোয়বু মরোমদোম লেপচনবগী লম্বী পীরগনি।
ভারতকী লম কয়াদগী ত্রাইবেলগী পোত্থোকশিং (প্রদ্যুস অমসুং হেন্দিক্রাফ) মফম অমদা উত্থোক্লিবা ই মার্কেৎপ্লেস অসি অনৌবা ই কম্মর্স প্লেৎফোর্ম অমনি মসি ৱেব অমসুং মোবাইল (এন্দ্রোইদ অমসুং আই.ও.এস.)তা কস্তমর অমসুং রেজিস্তর তৌরবা ত্রাইবেল ভেন্দরশিংনা য়েংবা য়াগনি।
থৌরম অসিদা অতোপ্পা ত্রাইবেল আর্তিসান অমসুং সপ্লাইয়রশিং তুং কোইনা চাউখৎনবা অমসুং শক্তি পীনবা ত্রাইফেদকী থৌরাং কয়াসু হৌদোকখি।
রিশিকেশ অমসুং কোলকতাদা অনৌবা ত্রাইব ইন্দিয়া আউৎলেৎ অনীঃ প্রধান মন্ত্রীগী "বি ভোকেল ফোর লোকেল"গী পাউজেলবু মাংজিল থানা পুখৎলদুনা অমসুং ত্রাইবেল আর্তিসানশিংগী পুন্সি মহিংবু কৈথেলগী থোংদা চাউখৎপা পুরক্তুনা, ত্রাইফেদনা মখোয়গী রিতেল ওপরেসনশিং লৈবাক অসিগী মফম খুদিংদা পাকথোক চাওথোক্নবা হোৎনরি। অনৌবা আউৎলেৎ অনী, ত্রাইবস ইন্দিয়াগী ১২৩ অমসুং ১২৪ শুবা আউৎলেৎ অনীসু রিশিকেশ অমসুং কোলকতাদা মথংশিৎনা হাংদোকখি। পোত্থোকশিং স্তোক তৌবগী মথক্তা – ভারতকী রাজ্য ২৭তগী আর্তস অমসুং ক্রাফশিংগী আউৎলেৎশিংনা ভন ধন অমসুং ইম্ম্যুনিতী বুস্তরগুম্বা হৌজিক ওইরিবা কোরোনা লাইচৎকী মনুংদা তঙাইফদবা পোৎলমশিংদনা হেনা মীৎয়েং থম্লি।
ঝার্খন্দ অমসুং ছতিশগরগী অনৌবা পোথোকশিং: অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিগী মথক্তা, অনৌবা ত্রাইবেলগী পোত্থোকশিংসু পুথোক্নবা লৈরি। ত্রাইবস ইদিয়ানা ছতিশগরগী ত্রাইবেল আর্তিসানশিংনা শেমজবা ফজরবা হেন্দিক্রাফ অমসুং দিকোরেতিব আইতেমশিং পুথোকখ্রে। মসিগী নাকন্দা, সুকনাদা শেম্বা য়াইঙং অমসুং ফদিগোম পাউদর, অচার অমসুং ইম্লি চস্কিগুবা মঙ্গেদগী শেম্বা তেঞ্জি দ্রিঙ্কশিংগুম্বা স্পাইসশিং লৈরি।
পকুর খোইহীঃ পকুর জিল্লা, ঝার্খন্দগী ত্রাইবেল সন্থল খুন্নাইনা খোই লোকপগী চৎনবীবু শেল ওন্থোকপা য়াই হায়বগী খুদম অমা শেমখ্রে। পকুর খোইহী লোকপা হায়বসি অকোইববুসু কায়দবা মওংদা অমসুং তুং কোইনা চৎপা মওংদা লমদম অদুগী নহাশিংনা পাংথোকই। লৈখল য়াম্বা খোইহী মখল অসি লৈ অমসুং পাম্বী মখল কয়াদগী খোমজিন্দুনা পুথোকপনি। মসি লৈরিক অমসুং লৈহীদগী খোইশিংনা খোম্লকপা ১০০% মহৌশাদগী লোকপা খোইহীনি। মহৌশাগী লৈখল শুবা খোইহী অসি এন্তি-ওক্সিদেন্ত অমসুং এন্তিসেপ্তিক ভিতামিন, ন্যুত্রিএন্ত, এঞ্জাইম অমসুং অতোপ্পা হর্বেলগী ওইবা অতোপ্পা সুপর ফুদনা মহুৎ শিনবা ওইথোক্লরোইদবা কয়া য়াওরি। মসি মহাও মখল অনীদা ফংই হায়বদি করঞ্জ অমসুং মলতিগ্লোরেল (ৱাইল্দ)
ত্রাইবস ইদনিয়া এমাজোন সেল্লর ফ্লেক্স প্রোগ্রামগা পুনবাঃ এমাজোনগা মতম কুইনা মপাং ওইদুনা চৎমিন্নরকপগী মহৈনা খুমাং চাউশিল্লদুনা হৌজিক্তি সেল্লর অমসুং আর্তিসানশিংদা ত্রাইবস ইদনিয়া প্রদক্তশিং ভারত অমসুং মালেমগী মফমশিংদা য়োনবা য়ারে অমসুং মসিনা ত্রাইবেলনা মপু ওইজবা অমসুং চলাইজবা হেন্দিক্রাফকী চাউখৎপা হেনগৎনবা, ত্রাইফেদ (ত্রাইবস ইন্দিয়া)না হৌজিক্তি এমাজোনগী সেল্লর ফ্লেক্স প্রোগ্রামদা শরুক য়ারগনি। মসিগী প্রোগ্রাম অসি এমাজোনগী ৱেয়র হাউজিং , ইনভেন্তরী মেনেজমেন্ত অমসুং সেল্লরশিংগা সিপ্পিং তৌনবা হোৎনবনি। ত্রাইবস ইন্দিয়ানা সেল্লর ফ্লেক্স প্রোগ্রামগী শরুক অমা ওইরবনা ত্রাইবস ইন্দিয়া গুদস্না এমাজোনগী ৱেতরহাউজদা পুথোক পুশিন তৌবগী মমল হন্থরগনি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী আর্তিসানশিং অমসুং সেল্লরশিংদা মখোয়গী ইনভেন্তরীশিং হেন্না চলাইবা নুংঙাইরগনি। এমাজোন্দগী ফংলিবা মতেং অমসুং এক্সপর্তাইজশিং অসিনা ত্রাইবস ইন্দিয়াগী শরুক অমা ওইরিবা০ আর্তিসান অমসুং ৱিবর লিশিং কয়াদা শক্তি পীরগনি।