ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
মশক থোকপা থৌওং অমা ওইনা শ্রী অর্জুন মুন্দানা হয়েং ত্রাইবেলগী পোত্থোকশিংগী খ্বাইদগী চাউবা কৈথেল, ‘ত্রাইবস ইন্দিয়া ই.-মার্কেৎপ্লেস’ লোঞ্চ তৌরগনি
কোলকতা অমসুং রিশিকেশতা ত্রাইব ইন্দিয়া আউৎলেৎ অনৌবা ২সু হাঙদোক্লগনি
ত্রাইফেদকী পাকুর খোইহী অসিসু ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রীনা লোঞ্চ তৌগনি
ত্রাইবেলগী পোত্থোকশিং অমসুং খুৎ-শা হৈবগী পোত্থোকশিং উৎকদবা ত্রাইফেদকী অনৌবা থৌওং অসিনা উমংদা লৈবা ত্রাইবশিং অমসুং আর্তিসানশিংবু লৈবাক্কী অমসুং মালেমগী কৈথেলশিংগা শম্নহল্লগনি
01 OCT 2020 3:41PM by PIB Imphal
ত্রাইবেল এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অর্জুন মুন্দানা হয়েং গান্ধী জয়ন্তি (ওক্তোবর ২, ২০২০)গী থৌরম অসিদা রাজ্যগী মন্ত্রী, ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মন্ত্রী শ্রীমতি রেনুকা সিংহ অমসুং ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী দীপক খন্দেকর য়াওবা বর্চুএলগী খুত্থাংদা ভারতকী খাইদগী চাউবা খুৎ-শা হৈবগী অমসুং ওর্গানিক্কী পোত্থোকশিং য়োনফম, ত্রাইব ইন্দিয়া ই.-মার্কেৎপ্লেস (market.tribesindia.com) হৌদোক্লগনি। প্রধান মন্ত্রীগী ভারতপু আত্মানির্ভর অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙমহনবা হায়বা মঙলান অসিগী শরুক অমা ওইনা ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী মখাদা ত্রাইফেদনা পাঙথোক্লিবা মশক থোকপা থৌওং অসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা ত্রাইবেল ইন্তর্প্রাইসশিংগী পোত্থোকশিং অমসুং খুৎ-শা হৈবগী মতিক অসিবু মীয়ামদা খঙহন্দুনা মখোয়গী পোত্থোকশিং অসি হকথেংননা য়োনবদা তেংবাংগনি অমসুং মসিনা ত্রাইবেল শেন্মিৎলোনবু দিজিতাইজেসনগী হীরমদা পুশিল্লকপগী অচৌবা খোঙথাং অমা ওইহনগনি। থৌরম অসিদা শ্রী মুন্দানা ত্রাইবেলগী ইচিল-ইনাওশিংগী তেংবাংবদা পান্দম থম্বা অতোপ্পা ত্রাইফেদকী থৌওং কয়া অমসু হৌদোক্কনি। মসিগী মনুংদা য়াওরিবশিংদি- রিশিকেশ অমসুং কোলকতাদা ত্রাইব ইন্দিয়াগী ১২৩শুবা অমসুং ১২৪শুবা আউৎলেৎ হাংদোকপা; ঝারখন্দ অমসুং ছতিসগরগী ত্রাইবেলগী অনৌবা পোত্থোকশিং য়াওহনবা; ত্রাইফেদ/ত্রাইব ইন্দিয়াগা এমাজোনগা মখোয়গী সেল্লর ফ্লেক্স প্রোগ্রামগী মনুংদা য়াওদুনা খুৎশম্নবগী থৌওংশিংনি। শ্রী অর্জুন মুন্দানা ত্রাইফেদ অমসুং ত্রাইব ইন্দিয়াগী পাকুর খোইহীসু লোঞ্চ তৌগনি। মসিগী খোইহী অসি ঝারখন্দগী পাকুরদগী সন্থল ত্রাইবশিংনা খোমজিনবা মলতি ফ্লরেল অমসুং উমংগী অতেকপগী মগুন চেনবা মহৌশাগী ১০০% ওইবা খোইহীনি।
ত্রাইব ইন্দিয়া মার্কেৎপ্লেস অসি লৈবাক শিনবা থুংবদা তোঙান তোঙানবা খুৎ-শা হৈবা, ফিশা-লোনশা অমসুং মহৌশাগী ওইবা চানবা পোত্থোকশিং পীবা ঙম্নবা পোত্থোক পুথোকপা ত্রাইবেল লাখ ৫ হেন্না য়াওহন্দুনা খ্বাইদগী ফবা ত্রাইবেলগী পোত্থোকশিং মীয়ামদা য়ৌহনবগী পান্দম থম্বা ত্রাইফেদকী থৌওং অমনি। মসিদা পোৎ পীগদৌরিবশিং অসিদা মরন্নাই ওইবা ত্রাইবেল আর্তিসান, ত্রাইবেল এস.ঐচ.জি.শিং, ত্রাইবেলগা থবক তৌমিন্নবা লুপ/এজেন্সী/এন.জি.ও.শিং য়াওরি। প্লেৎফোর্ম অসিনা ত্রাইবেলগী পোত্থোক পীবশিংদা মখোয় মশাগী পোৎ য়োনবশিং অমসুং দিস্ত্রিব্যুতরশিং, ত্রাইফেদকী আউৎলেৎকী নেৎৱর্ক অমসুং ই.-কম্মর্স পার্ত্নরশিংগা লোয়ননা ই.-মারকেৎপ্লেস অসিদা মশাগী একাউন্তকী খুত্থাংদা পোৎ য়োনবগী মখল য়াম্বা চেনেলগী ফেসিলিতী পীদুনা তেংবাংগনি।
“ই.-মার্কেৎপ্লেস অসিনা মশিং য়াম্লবা ত্রাইবেলশিং অমসুং আর্তিসানশিংবু পুশিনবা ঙমহনবদা তেংবাংগনি অমসুং ওনলাইন্দা কার্বার তৌবগী কান্নবশিং হকথেংননা পীগনি। মসিনা বি.২.বি. ত্রেদকী কান্নবা ফংহন্দুনা উমংগী পোত্থোক মচাশিং অমসুং হিদাক্কী পাম্বীশিংদা তাংদুনা লৈবা ত্রাইবেলশিংগা অচৌবা পোৎ লৈবা মীওইশিং অমসুং মেন্যুফেকচররশিংগা শম্নহনগনি। মসিনা মখা তানা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী ত্রাইবেলগী মীওইশিংগী পুন্সি-মহিং শোইহন্দনবা তেংবাংগনি অমসুং মখোয়বু মরোমদোম লেপচবা ঙমহনবদা য়াম্না তেংবাংগনি”, হায়না ত্রাইফেদকী মেনেজিং দাইরেক্তর প্রবীর কৃষ্ণনা হায়খি।
ভারত পুম্বগী ত্রাইবেলগী পোত্থোকশিংবু (খুৎ-শা হৈবগী পোত্থোক অমসুং অতোপ্পা) মফম অমদা পুন্সীন্দুনা উৎলিবা ই.-মার্কেৎপ্লেস অসি ৱেব অমসুং মোবাইলদগী (এন্দ্রোইদ অমসুং আই.ও.এস.) কস্তমর অমসুং রেজিস্তর তৌরবা ত্রাইবেল বেন্দরশিংনা চঙবা য়াবা মতমগা চান্নবা ই.-কম্মর্সকী প্লেৎফোর্ম অমনি।
থৌরম অসিদা ত্রাইবেল আর্তিসান অমসুং পোত্থোক পীবা মীওইশিংবু মীয়ামগী মরক্তা চন্দুনা চাউখৎহন্নবা খুমাং চাউশিলহনবগী মতাংদা তুং কোইনা তেংবাংগদবা ত্রাইফেদকী অতোপ্পা খোঙথাংশিং অমসুং খুৎশম্নবশিংসু লোঞ্চ তৌবগী থৌওংসু য়াওগনি।
রিশিকেশ অমসুং কোলকতাগী অনৌবা ত্রাইব ইন্দিয়াগী আউৎলেৎ অনিঃ প্রধান মন্ত্রীগী “বী ভোকেল ফোর লোকেল”গী পাউজেল অসিবু খুমাং চাউশিলহনবা অমসুং পোৎ য়োনবগী খুত্থাংদা ত্রাইবেল আর্তিসানশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা হায়দুনা ত্রাইফেদনা মখোয়গী পোৎ য়োনবগী থবক অসি লৈবাক শিনবা থুংনা চাউথোক্নবা হোৎনরি। ত্রাইব ইন্দিয়াগী ১২৩শুবা অমসুং ১২৪শুবা আউৎলেৎ অসি মথংশিৎনা রিশিকেশ অমসুং কোলকতাদা হাংদোক্কনি।
ভারতকী রাজ্য ২৭তগী আর্ত অমসুং ক্রাফৎকী পোত্থোকশিং পৈশিনবতা নত্তনা আউৎলেৎ অসিনা বন ধনগী তঙাই ফদবা পোত্থোকশিং অমসুং হৌজিক চৎলিবা লায়চৎ অসিগী তঙাই ফদবা ওইরিবা ইম্ম্যুন কনখৎহনবগী পোত্থোকশিংদসু মিৎয়েং চঙগনি।
ঝারখন্দ অমসুং ছতিসগরগী অনৌবা পোত্থোকশিংগী পরেং: মসিগী খোঙথাংশিং অসিগী মথক্তা ত্রাইব ইন্দিয়াগী পোত্থোকশিংগী মনুংদা ঝারখন্দ অমসুং ছতিসগরগী অনৌবা কাঙলুপ অনিগী পোত্থোকশিংসু য়াওহল্লগনি। ত্রাইব ইন্দিয়ানা ছতিসগরগী ত্রাইবেল আর্তিসানশিংনা শাবা খুৎ-শা হৈবগী অমসুং লৈতেংগী পোত্থোক কয়া অমসু নৌনা শক তাক্লি। মসিগী মথক্তা য়াইঙং অমসুং ফদিগোম মকুপ, অচার অমসুং সুক্নাদা ফংবা মঙ্গেদগী শেম্বা ইম্লি চুস্কীগুম্বা থক্নবা পোৎলমক্যাসু য়াওরি।
পাকুর খোইহীঃ ঝারখন্দগী পাকুর জিলাগী সন্থাল ত্রাইবেল খুন্নাইনা খোই য়োকপগী থবকপু কারবারদা ওন্থোকপগী মতিক শিজিন্নদুনা খুদম অমা পীরি। খোইহী খোমজিনবগী থবক অসি মফম অসিগী নহাশিংনা অকোয়বগা চান্নবা মওংদা অমুক্কা হন্না শিজিন্নবা য়াবগী থৌওংদা য়ুম্ফম ওইদুনা পাঙথোক্লি। অশেঙবা মলতিফ্লোরাগী খোইহী অসি তোঙান তোঙানবা লৈ অমসুং পাম্বীশিংদগী লৌবনি। মসি খোইশিংনা খোম্বা মহিশিংদগী লৌবা মহৌশাগী ১০০%গী পোত্থোক্নি। মহৌশাগী মলতিফ্লোরাগী খোইহী অসি অতোপ্পা চিঞ্জাক্না পীবা ঙমদবা এন্তি-ওক্সিওদেন্ত অমসুং এন্তিসেপ্তিক ভিতামিন, ন্যুত্রিএন্ত, ইঞ্জাইম অমসুং অতোপ্পা হর্বেলগী মগুনশিং ফংবগী অফবা পাম্বৈ অমনি।
খোইহী অসি মহাও অনিদা ফংগনি – করঞ্জ অমসুং মলতিফ্লোরেল (লম্লক্কী)।
ত্রাইব ইন্দিয়ানা এমাজোন সেল্লর ফ্লেক্স প্রোগ্রামদা য়াওবাঃ পোৎ য়োনবশিং অমসুং আর্তিসানশিংনা ত্রাইব ইন্দিয়াগী পোত্থোকশিংবু ভারত অমসুং মালেম শিনবা থুংনা য়োলহনবদা তেংবাংবগী থৌওং পাঙথোক্লিবা এমাজোনগা মতম শাংনদগী লৈরক্লিবা মরী অসিবু অনৌবা থাক্ত পুখৎপা অমসুং ত্রাইবেলনা মপু ওইদুনা চলায়রিবা খুৎ-শা হৈবগী পোত্থোকশিংগী কার্বারগী শাহৌ লৌবদা হেনগৎনবা হায়দুনা ত্রাইফেদ (ত্রাইব ইন্দিয়া)না হৌজিক এমাজোন সেল্লর ফ্লেক্স প্রোগ্রামগা খুৎশম্নরগনি। মসিগী প্রোগ্রাম অসিনা ৱেয়রহাউজিং, পোত্থোকশিং শেন্নবা অমসুং য়োল্লিবশিংদগী থাবগী এমাজোনগী ফজবা থৌওংশিং শিজিন্নবগী পান্দম থম্লি। ত্রাইব ইন্দিয়ানা হৌজিক এমাজোন সেল্লর ফ্লেক্স প্রোগ্রামগী শরুক অমা ওইরবনিনা ত্রাইব ইন্দিয়াগী পোত্থোকশিংবু এমাজোনগী পোৎ-থমফমশিংদা য়ৌহনবদা চঙবা শেল অসি হন্থরগনি অমসুং মসিনা ঐখোয়গী আর্তিসানশিং অমসুং পোৎ-য়োল্লিবশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিং শেন্নবদা হেন্ননা নুংঙাইহল্লগনি। এমাজোন্দগী ফংগদৌরিবা ঙাক্লৌ অমসুং লৌশিংগী তেংবাং অসিনা ত্রাইব ইন্দিয়াগী শরুক ওইরিবা আর্তিসান অমসুং ফি-লোনবা মীওই লিশিং কয়াবু মপাঙ্গল হাপ্লগনি।
ত্রাইফেদনা খোঙথাংশিং অসি মাই-পাকপা ওইনবা কন্না হোৎনরি অমসুং মসিনা খুন্নাইশিং অসিগী মীওইশিংগী শিন্মিৎলোনগী য়াইফ য়ুম্বালদা চাউখৎপা পুরক্তুনা মখোয়বু অতোপ্পা মীয়ামগী মরক্তা তিলহন্দুনা চাউখৎহনগনি।

Ministry of Tribal Affairs
In a Path breaking Initiative, Shri Arjun Munda to Launch Largest Market of Tribal Products ‘Tribes Indiae-Marketplace’ Tomorrow
2 New Tribes India Outlets in Kolkata and Rishikesh also to be Launched
Pakur Honey by TRIFED will also be Launched by Tribal Affairs Minister
New TRIFED Initiatives to Showcase Tribal Produce and Handicrafts will Connect Tribal Forest Dwellers and Artisans with National and International Markets
01 OCT 2020 3:41PM by PIB Delhi
Shri Arjun Munda, Union Minister for Tribal Affairs will virtually launch India’s largest handicraft and organic products marketplace, Tribes India E-Marketplace (market.tribesindia.com) on the occasion of Gandhi Jayanti(October 2, 2020) in the presence of Smt Renuka Singh, Minister of State, Ministry of Tribal Affairs and Shri Deepak Khandekar, Secretary, Ministry of Tribal Affairs. Keeping in line with the vision of the Prime Minister of making India Aatmanirbhar and self-reliant,this pathbreaking initiative of TRIFED under Ministry of Tribal Affairs will showcase the produce and handicrafts of tribal enterprises from across the country and help them market their produce/ products directly, is also a major leap towards the digitisation of tribal commerce.On this occasion, Shri Munda will also flag off several other TRIFED initiatives that are aimed to support the tribal brethren. These include the inauguration of Tribes India’s 123rd and 124th outlets in Rishikesh and Kolkata; inclusion of new tribal product ranges from the states of Jharkhand and Chhattisgarh; partnership of TRIFED/ Tribes India with Amazon in their Seller Flex program. Sh Arjun Munda will also launch Pakur Honey by Trifed & Tribes India. It is 100% natural honey which is Multi Floral , Forest Fresh, gathered by Santhal Tribals and Vulnerable Pahadhiya tribes from Pakur, Jharkhand.
Tribes India e-Marketplace is an ambitious initiative through which TRIFED aims to onboard 5 lakh tribal producers for sourcing of various handicraft, handloom, natural food products across the country and brings to you the best of tribal produce. The suppliers comprise of individual tribal artisans, tribal SHGs, Organisations/ Agencies/ NGOs working with tribals. The platform provides the tribal suppliers with an Omni-channel facility to sell their goods through their own retailers and distributors, TRIFED’s network of Outlets and eCommerce partners as well as their own account in e-Marketplace.
“The E-Marketplace will help us in onboarding large number of Tribals and Artisans and give them the immediate benefits of online trade. It will also facilitate B2B trade connecting tribals dependent on Minor Forest Produces and Medicinal plants to large buyers /manufacturers. This in turn will help ensure livelihoods for the tribal populations of our country and go a long way in making them self-reliant.” said Pravir Krishna, Managing Director, TRIFED.
Showcasing tribal products (produce and handicrafts) from all over India one place, the E-marketplace is a state-of-the-art e-commerce platform which can be accessed on the web and also mobile (Android and iOS) for both customers and the tribal vendors registered.
The occasion also will witness the launch of several other TRIFED initiatives and partnerships which will go a long way in furthering the inclusive growth and empowerment of the tribal artisans and suppliers.
Two new Tribes India Outlets in Rishikesh and Kolkata: Taking the Prime Minister’s message forward to “Be Vocal for Local” and to promote the livelihood of the tribal artisans through marketing, TRIFED is continuing to expand its retail operations across the country. Two new outlets, Tribes India’s 123rd and 124th outlets, will be inaugurated in Rishikesh and Kolkata respectively.
Besides stocking products – arts and crafts from all the 27 Indian states, the outlets will also focus on Van Dhan essentials and immunity boosters – essential products during the ongoing pandemic.
New product ranges from Jharkhand and Chhattisgarh: In addition to these initiatives, two new Tribal product ranges from the states of Jharkhand and Chhattisgarh will be included in the Tribes India product line-up. Tribes India also introduces attractive handicrafts and decorative items, all made by tribal artisans from Chhattisgarh. Besides these, there are spices such as turmeric and coriander powder, pickles and tangy drinks like Imli chuski processed from tamarind in Sukna!
Pakur Honey:The tribal Santhal community of Pakur District, Jharkhand have set an example by exploring the potential of beekeeping commercially. The collection of honey is carried out in an eco-friendly manner on sustainable basis by the local youth. Pure Multiflora Honey is collected from a variety of flowers and floras. It is 100% natural made from pollen and nectar collected by bees. Natural Multiflora honey is a good source of anti-oxidants and antiseptic vitamins, nutrients, enzymes and other herbal properties that no other super-food can provide.
It will be available in two different tastes, i.e., Karanj and Multifloral (Wild)
TRIBES INDIA joins Amazon Seller Flex program - As a step further in its long standing partnership with Amazon, which has enabled sellers and artisans to sell Tribes India products across India and the world, and to accelerate the growth of tribal owned and run handicraft businesses, TRIFED (Tribes India) will now be associated with Amazon’s Seller Flex Program. This program is intended to share Amazon’s best practices in warehousing, inventory management, and shipping with sellers. With Tribes India now a part of the Seller Flex program, the cost of transporting TRIBES India goods to Amazon’s warehouses will be minimized which will allow our artisans and sellers greater control over their inventory. With Seller Flex, Tribes India will be able to run its processes from end to end. The support and expertise from Amazon will help empower thousands of artisans and weavers who are part of Tribes India.
TRIFED is striving in its mission to make these initiatives a huge success, which will further enable the economic welfare of these communities and bring them closer towards mainstream development.