AYUSH
Ministry of AYUSH sets up Regional Facilitation Centre for Medicinal Plants Sector at Pune
01 OCT 2020 1:32PM by PIB Delhi
Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of AYUSH inaugurated the Regional Cum Facilitation Centre, Western Region (RCFC) of the National Medicinal Plants Board (NMPB) under the Ministry of AYUSH at the Savitribai Phule, Pune University, Maharashtra on 29th September, 2020 through a virtual event. Padmabhushan Dr. Vijay Bhatkar, Chancellor, Nalanda University, Bihar; Prof. Dr. A.B. Ade, Head, Department of Botany & Co-ordinator RCFC (WR); Dr. J.L. Sastry, CEO, NMPB were also present during the program.
Speaking on this occasion Shri Kotecha, emphasized the role of RCFCs in completing the objectives of NMPB on medicinal plant cultivation. He explained the efforts of the Ministry of AYUSH in promoting the cultivation of herbs in the upcoming project on Atmanirbhar Bharat.
So far, NMPB has established six such Regional Cum Facilitation Centres (RCFCs) since 2017-18 in some premier organizations/universities working on medicinal plants in different regions of the country. These RCFCs act as an extended arm of NMPB to implement its various schemes with different states level departments like State Medicinal Plants Boards (SMPBs) / State Forests / Agriculture / Horticulture Department etc.
The new RCFC - Western Region will implement and coordinate the activities of NMPB in the States / UTs of Goa, Gujarat, Maharashtra, Rajasthan, Dadra & Nagar Haveli, and Daman & Diu. This center facilitates the conservation and cultivation activities along with market up-linking through different AYUSH pharmacies.

আয়ুশ
আয়ুশ মন্ত্রালয়না পুনেদা রিজনেল ফিসিলিতেসন সেন্তর ফোর মেদিসিনেল প্লান্তস সেক্তর লিংখৎখ্রে
01 OCT 2020 1:32PM by PIB Imphal
আয়ুশ মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী বাইদ্যা রাজেশ কোতেচানা বর্চুএলগী থৌরম অমগী খুত্থাংদা সেপ্তেম্বর ২৯, ২০২০দা আয়ুশ মন্ত্রালয়গী মখাদা মহারাস্ত্রাগী পুনে য়ুনিবর্সিতীগী সাবিত্রিবাই ফুলেদা নেস্নেল মেদিসিনেল প্লান্তস বোর্দ (এন.এম.পি.বি.)গী নোংচুপথংবা মফমশিংগী ওইবা রিজনেল কম ফেলিসিতেসন সেন্তর অমা শঙ্গাখ্রে। পদ্মভুশন দাঃ বিজয় ভাতকার, নালান্দা য়ুনিবর্সিতীগী চান্সেল্লর; আর.সি.এফ.সি. (দবল্যু.আর.)গী কো-ওর্দিনেতর অমসুং বোতানী বিভাগকী মকোক প্রোফঃ দাঃ এ.বি. অদে অমসুং এন.এম.পি.বি.গী সি.ই.ও. দাঃ জে.এল. শাস্ত্রীসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা শ্রী কোতেচানা হিদাক পাম্বী থাবদা এন.এম.পি.বি.না পান্দম থম্লিবা অসিবু ফংহন্নবা আর.সি.এফ.সি.না পাঙথোকপা থৌদাংশিংগী মতাংদা মিৎয়েং চঙখি। মহাক্না আত্মানির্ভর ভারতকী শরুক অমা ওইনা পাঙথোক্কদৌরিবা মনা-মশিং থাবগী থবকশিংবু খুমাং চাউশিলহন্নবা আয়ুশ মন্ত্রালয়না হোৎনরিবা থবকশিংগী মতাংদা কুপ্না তাকখি।
হৌজিক ফাওবদা এন.এম.পি.বি.না ইং ২০১৭-১৮দগী হৌদুনা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা হিদাক্কী পাম্বীশিংগী মরমদা থবক তৌরিবা মগুন লৈবা ইন্সতিত্যুসন/য়ুনিবর্সিতী খরদা রিজনেল কম ফেলিসিতেসন সেন্তর (আর.সি.এফ.সি.) ৬ হাঙদোকখ্রে। মসিগী আর.সি.এফ.সি.শিং অসিনা স্তেৎ মেদিসিনেল প্লান্তস বোর্দ (এস.এম.পি.বি.)/স্তেৎ ফোরেস্ত/এগ্রিকলচর/হোর্তিকলচর বিভাগশিংগুম্বা তোঙান তোঙানবা রাজ্যগী থাক্তা লৈবা বিভাগশিংগা লোয়ননা মসিগী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী থবক পায়খৎনবা এন.এম.পি.বি.গী শাংদোকপা মশা অমা ওইনা মথৌ তৌই।
অনৌবা আর.সি.এফ.সি.-নোংচুপথংবা মফমশিংগী ওইবা অসিনা গোৱা, গুজরাত, মহারাস্ত্রা, রাজস্থান, দদ্রা অমসুং নগর হবেলি অমসুং দামন অমসুং দ্যুগী রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা এন.এম.পি.বি.গী থবকশিং পাঙথোকপা অমসুং য়েংশিনবদা মতেং পাঙবগী থবক তৌগনি। মসিগী সেন্তর অসিনা তোঙান তোঙানবা আয়ুশকী ফারমাসীশিংগী খুত্থাংদা কৈথেলগা শম্নহবগী থৌওংগা লোয়ননা পাম্বীশিং ঙাক-শেনবা অমসুং থাবগী থবকশিংদা তেংবাংগনি।