Ministry of Housing & Urban Affairs
‘Swachhata Ke 6 Saal, Bemisaal’- MOHUA to celebrate six years of Swachh Bharat Mission-Urban on Gandhi Jayanti
01 OCT 2020 11:13AM by PIB Delhi
Hardeep Puri to release Compendium & Dynamic GIS portal showcasing innovative practices for effective SWM
Document on response of Indian Cities towards COVID-19 : Sanitation perspective to be released
Session on experience sharing of past six years by states/cities & chalking out next steps towards a Swachhatam Bharat
4,327 URBAN LOCAL BODIES (ULBS) declared ODF so far under SBM-U
66 Lakhs individual household toilets & over 6 lakhs community/ public toilets completed
1,319 cities certified ODF+ & 489 cities certified ODF++ so far
59,900 toilets across 2900+ cities made live on Google maps
97% of wards have complete door-to door collection under SWM
77% of wards have source segregation of waste while 67% of total waste generated is being processed –jump of nearly 4 times over 2014 levels of 18% processing.
Indore, Ambikapur, Navi Mumbai, Surat, Rajkot and Mysuru rated as 5-Star Cities, 86 Cities as 3-Star and 64 Cities as 1-Star, as per MOHUA’s star rating protocol for garbage free cities
12 crore citizens participated in Swachh Survekshan 2020
Emphasis on dignified livelihoods to all sanitation workers and informal waste pickers in line with Mahatma’s vision of ensuring equality and inclusion for all sections of society
Over 84,000 informal waste pickers integrated into mainstream while over 5.5 lakh sanitation workers linked to various welfare schemes
More than 150 Workshops conducted for capacity building with participation of over 6,000 officials from over 3,200 ULBs
The Ministry of Housing & Urban Affairs (MoHUA) is celebrating the sixth anniversary of Swachh Bharat Mission-Urban (SBM-U) by organizing a webinar titled ‘Swachhata Ke 6 Saal, Bemisaal’ on 2nd October 2020. The day, which also marks the 151st birth anniversary of Mahatma Gandhi, will focus on celebrating the achievements of the past six years under the Mission along with experience sharing by States and cities and partner organizations. Shri Hardeep Singh Puri, Minister of State (I/C), MoHUA will chair the Webinar on the occasion along with Shri Durga Shanker Mishra, Secretary, MoHUA and Shri Kamran Rizvi, Additional Secretary, MoHUA.
The Minister will release a compendium and a dynamic GIS portal showcasing innovative practices for effective solid waste management (SWM) practices from across India. Alongside, a document on Response of Indian Cities Towards Covid-19: A Sanitation Perspective prepared by NIUA, ‘Frontline Stories of Resilience: India’s Sanitation Champions’ – a collection of inspirational stories of sanitation workers compiled by the National Faecal Sludge and Septage Management (NFSSM) Alliance and a Toolkit for Safety of Sanitation Workers prepared by Urban Management Centre (UMC) will also be released by the Ministry.
The second half of the session will focus on experience sharing of the past six years by select States and cities and chalking out the next steps towards a Swachhatam Bharat. The event will be an opportunity for all stakeholders to learn from each other and envision the next phase of the Mission.
Since its launch in 2014, SBM-U has made significant progress in the area of both sanitation and solid waste management. 4,327 Urban Local Bodies (ULBs) have been declared ODF so far. This has been made possible through construction of more than 66 lakhs individual household toilets and over 6 lakhs community/ public toilets, far exceeding the Mission’s targets. The Mission is now focusing on holistic sanitation through its ODF+ and ODF++ protocols with a total of 1,319 cities certified ODF+ and 489 cities certified ODF++ as on date. Additionally, over 59,900 toilets across 2900+ cities have been made live on Google Maps. In the area of solid waste management, 97% of wards have complete door-to door collection, 77% of wards have source segregation of waste while 67% of the total waste generated is being processed – a jump of nearly 4 times over 2014 levels of 18% processing. A total of 6 cities (Indore, Ambikapur, Navi Mumbai, Surat, Rajkot and Mysuru) have been rated as 5-star cities, 86 cities as 3-Star and 64 cities as 1-Star, as per MoHUA’s Star Rating Protocol for Garbage Free Cities. Moreover, from being a government program, the Mission has transformed into a people’s movement, a true ‘Jan Andolan’ with participation of over 12 crore citizens being recorded in Swachh Survekshan 2020, the last edition of the annual cleanliness survey conducted by MoHUA. The Mission has also laid great emphasis on providing dignified livelihoods to all sanitation workers and informal waste pickers which is directly in line with Mahatma’s vision of ensuring equality and inclusion for all sections of society. To this end, the Mission has successfully integrated over 84,000 informal waste pickers into the mainstream while over 5.5 lakh sanitation workers have been linked to various welfare schemes under the Government.
Capacity building of officials and staff of ULBs has been an integral part of the Mission. As part of this endeavor, the Ministry, with the help of National Institute of Urban Affairs (NIUA) has conducted over 150 workshops across India witnessing the participation of over 6,000 officials representing over 3,200 ULBs.
Swachh Bharat Mission, the flagship program of the Government of India, was launched by Hon’ble Prime Minister on 2nd October 2014 from Rajghat, New Delhi and aimed to achieve the vision of a ‘Clean India’ by 2nd October 2019, the 150th birth anniversary of the Father of the Nation. The urban component of the Mission which is being steered by MoHUA had the broad objectives of making urban India open defecation free (ODF) along with modern and scientific waste management through large scale behavior change among citizens.

ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
‘ସ୍ୱଚ୍ଛତା କେ 6 ସାଲ, ବେମିସାଲ’ - ଆବାସ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଓଏଚୟୁଏ)ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନର 6 ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରିବ
● ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ପାଇଁ ନୂଆ ପଦ୍ଧତି ଦର୍ଶାଇବା ଲାଗି ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଓ ସକ୍ରିୟ ଜିଆଇଏସ ପୋର୍ଟାଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବେ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ
● ବିଭିନ୍ନ ଭାରତୀୟ ସହରଗୁଡିକର କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ଦସ୍ତାବିଜ ଜାରି ହେବ
● ରାଜ୍ୟ/ସହରଗୁଡିକର ଗତ 6 ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା ବିନିମୟ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଦିଗରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପଦକ୍ଷେପର ରୂପରେଖ ପ୍ରସ୍ତୁତ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଧିବେଶନ
● ଏସବିଏମ-ୟୁ ଅଧୀନରେ ଏଯାବତ 4327 ନଗର ସ୍ୱାୟତ୍ତ ସଂସ୍ଥା (ୟୁଏଲବି) ଓଡିଏଫ ଘୋଷିତ
● 66 ଲକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଘରୋଇ ଶୌଚାଳୟ ଓ 6 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସାର୍ବଜନୀନ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି
● ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 1319 ସହର ଓଡିଏଫ+ ଓ 489 ସହର ଓଡିଏଫ++ ଘୋଷିତ ହୋଇଛି
● 2900ରୁ ଅଧିକ ସହରରେ 59,900 ଶୌଚାଳୟ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଗୁଗୁଲ ମ୍ୟାପରେ ଉପଲବ୍ଧ
● ଏସଡବ୍ଲୁଏମ ଅନ୍ତର୍ଗତ 97 ପ୍ରତିଶତ ୱାର୍ଡରେ ଘର ଘର ବୁଲି ସଂଗ୍ରହ ହେଉଛି
● 77 ପ୍ରତିଶତ ୱାର୍ଡରେ ବର୍ଜ୍ୟ ଉତ୍ସ ପୃଥକୀକରଣ କରାଯାଉଛି, ତେବେ ସମୁଦାୟ 67 ପ୍ରତିଶତ ୱାର୍ଡରେ ବର୍ଜ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯାଉଛି- 2014ରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣର ସ୍ତର 18 ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା, ଯାହା ଏବେ 4 ଗୁଣ ବଢିଛି
● ଆବର୍ଜନା ମୁକ୍ତ ସହରଗୁଡିକ ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଷ୍ଟାର ରେଟିଂ ପ୍ରୋଟୋକଲ ଅନୁଯାୟୀ ଇନ୍ଦୋର, ଅମ୍ବିକାପୁର, ନଭି ମୁମ୍ବାଇ, ସୁରତ, ରାଜକୋଟ ଓ ମହୀଶୂରକୁ 5 ତାରକା ସହର, 86 ସହରକୁ 3 ତାର
01 OCT 2020 11:13AM by PIB Bhubaneswar
ଆବାସ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅକ୍ଟୋବର 2, 2020ରେ ‘ସ୍ୱଚ୍ଛତା କେ 6 ସାଲ, ବେମିସାଲ’ ଶୀର୍ଷକ ୱେବିନାର ଆୟୋଜନ କରି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ- ସହର (ଏସବିଏମ- ୟୁ)ର 6 ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ କରିବ । ଏହିଦିନ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ 151ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳିତ ହେଉଥିବାରୁ ରାଜ୍ୟ ଓ ସହର ତଥା ଅଂଶୀଦାର ସଂଗଠନଗୁଡିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଂଟିବା ସହ ଏହି ମିଶନ ଅନୁଯାୟୀ ଗତ 6 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମିଳିଥିବା ସଫଳତାକୁ ମନେ ପକାଯିବ । ଆବାସ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଦୁର୍ଗାଶଙ୍କର ମିଶ୍ର ଓ ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ କାମରାନ ରିଜଭିଙ୍କ ସହ ଏହି ୱେବିନାରରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ ।
ସାରା ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରବନ୍ଧନ (ଏସଡବ୍ଲୁଏମ) ପାଇଁ ନବୀନତମ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଓ ସକ୍ରିୟ ଜିଆଇଏସ ପୋର୍ଟାଲ ଜାରି କରିବେ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଭାରତୀୟ ସହରଗୁଡିକର କୋଭିଡ-19 ମୁକାବିଲା ସମ୍ପର୍କରେ ଦସ୍ତାବିଜ, ଏନଆଇୟୁଏ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ନଗର ପ୍ରବନ୍ଧନ କେନ୍ଦ୍ର (ୟୁଏମସି) ଦ୍ୱାରା ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ନ୍ୟାସନାଲ ଫିକଲ ସ୍ମଜ ଆଣ୍ଡ ସିପେଜ ମ୍ୟାନେଜମେଂଟ (ଏନଏଫଏସଏସଏମ) ଦ୍ୱାରା ସଂକଳିତ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଗଳ୍ପ ସଂଗ୍ରହ ଫ୍ରଣ୍ଟ ଲାଇନ ଷ୍ଟୋରିଜ ଅଫ ରେଜିଲିଏନ୍ସ: ଇଣ୍ଡିଆଜ ସାନିଟେସନ ଚାମ୍ପିୟନ୍ସ ମଧ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଉନ୍ମୋଚିତ ହେବ ।
ଅଧିବେଶନର ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାଗରେ ରାଜ୍ୟ ଓ ସହରଗୁଡିକ ଗତ 6 ବର୍ଷର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବେ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛତମ ଭାରତ ଦିଗରେ ନୂଆ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ରୂପରେଖ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ । ଏହି ଆୟୋଜନରେ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଅନ୍ୟଠାରୁ କିଛି ଶିଖିବା ଓ ମିଶନର ଆଗାମୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଚିନ୍ତା କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ ।
2014ରେ ଆରମ୍ଭ ବେଳଠାରୁ ହିଁ ଏସବିଏମ-ୟୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟ ପ୍ରବନ୍ଧନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି କରିଛି । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 4327 ନଗର ସ୍ୱାୟତ୍ତ ସଂସ୍ଥା(ୟୁଏଲବି)କୁ ଓଡିଏଫ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଏଠାରେ 68 ଲକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଘରୋଇ ଶୌଚାଳୟ ଓ 6 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସାର୍ବଜନୀନ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଯାହା ଅଭିଯାନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଠାରୁ ବେଶ ଅଧିକ । ଓଡିଏଫ+ ଓ 489 ସହର ଓଡିଏଫ++ ପ୍ରୋଟୋକଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲକୁ ଅଭିଯାନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । 1319 ସହର ପ୍ରମାଣିତ ଓଡିଏଫ + ଓ 489 ସହର ପ୍ରମାଣିତ ଓଡିଏଫ++କୁ ଅଭିଯାନରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ 2900ରୁ ଅଧିକ ସହରରେ 59,900 ଶୌଚାଳୟ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଗୁଗୁଲ ମ୍ୟାପରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି । କଠିନ ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା କ୍ଷେତ୍ରରେ 97 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ୱାର୍ଡରେ ଘର ଘର ବୁଲି ଆବର୍ଜନା ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଉଛି, 77 ପ୍ରତିଶତ ୱାର୍ଡରେ ବର୍ଜ୍ୟ ଉତ୍ସ ପୃଥକୀକରଣ ଓ 67 ପ୍ରତିଶତ ୱାର୍ଡରେ ବର୍ଜ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯାଇଛି । ଯାହା 2014ର 18 ପ୍ରତିଶତ ସ୍ତର ଠାରୁ ଚାରି ଗୁଣ ଅଧିକ । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଆବର୍ଜନା ମୁକ୍ତ ସହରଗୁଡିକ ପାଇଁ ଆବାସ ଓ ନଗର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଷ୍ଟାର ରେଟିଂ ପ୍ରୋଟୋକଲ ଅନୁଯାୟୀ ଇନ୍ଦୋର, ଅମ୍ବିକାପୁର, ନବି ମୁମ୍ବାଇ, ସୁରତ, ରାଜକୋଟ ଓ ମହୀଶୂରକୁ 5 ତାରକା ସହର, 86 ସହରକୁ 3 ତାରକା ଓ 64 ସହରକୁ ଏକ ତାରକା ସହରର ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବେ ଏକ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏହି ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ 2020ରେ 12 କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀ ରେକର୍ଡ ହୋଇଛି । ଆବାସ ଓ ନଗର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ହେଉଥିବା ବାର୍ଷିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ବେକ୍ଷଣ କୁହାଯାଏ । ଏହି ଅଭିଯାନରେ ସମାଜର ସବୁ ବର୍ଗ ମଧ୍ୟରେ ସମାନତା ଓ ସମଗ୍ରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଅନୁସାରେ ସମସ୍ତ ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀ ଓ ଅନୌପଚାରିକ ବର୍ଜ୍ୟ ସଂଗ୍ରହକାରୀଙ୍କୁ ଅଳିଆଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଜୀବିକା ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ 84 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅନୌପଚାରିକ ବର୍ଜ୍ୟ ସଂଗ୍ରହକାରୀଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟସ୍ରୋତରେ ଯୋଡା ଯାଇଛି, 5.5 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି ।
ୟୁଏଲବି କର୍ମଚାରୀ ଓ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଅଭିଯାନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ । ଏଥିପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ ଅର୍ବାନ ଆଫାୟାର୍ସ (ଏନଆଇୟୁଏ) ସହାୟତାରେ 150ରୁ ଅଧିକ କର୍ମଶାଳା ଆୟୋଜନ କରିଛି । ଯେଉଁଥିରେ 32 ଶହରୁ ଅଧିକ ୟୁଏଲବିର 6 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପଦାଧିକାରୀଙ୍କ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅକ୍ଟୋବର 2, 2014ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ରାଜଘାଟ ଠାରେ ଏହି ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଜାତିର ପିତାଙ୍କ 150 ତମ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଅକ୍ଟୋବର 2, 2019 ସୁଦ୍ଧା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଏହି ଅଭିଯାନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା । ଭାରତୀୟ ସହରଗୁଡିକୁ ଖୋଲାରେ ଶୌଚ ମୁକ୍ତ କରିବା, ଆଧୁନିକ ଓ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତିରେ ବର୍ଜ୍ୟ ପରଚାଳନା ଓ ନାଗରିକଙ୍କ ବ୍ୟବହାରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଆବାସ ଓ ନଗର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ଏହି ଅଭିଯାନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା ।