PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
30 SEP 2020 6:03PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• অপুনবা পোজিতিব কেসকী চাদা ১৫.১১খক এক্তিব কেসলোদনি
• অপুনবা এক্তিব কেসকী চাদা ৭৬ খ্বাইদগী চাউনা শোকহল্লিবা স্তেত ১০দা লৈরি
• ফগৎলকপগী চাংগী ঙসি চাদা ৮৩.৩৩ য়ৌরে‍, হৌখিবা পুং ২৪ মীওই ৮৬,৪২৮ ফগৎলক্তুনা দিসচার্জ তৌখ্রে
• কোবিদ-১৯গী অৱাবা অসিনা আয়ুশকী লমদা “রিসর্স কলচর” অমগী থৌনা পোকহনখ্রে
• উপ-রাস্ত্রপতিনা কোবিদ-১৯ অনাবশিং অমসুং মাংজিল থাদুনা থবক তৌরিবা লান্মীশিংদা হন্থনা য়েংবগী থৌদোকশিং য়ানিংদবা ফোঙদোকখি
• হকশেল মন্ত্রীনা সরকারনা কোবিদ লৈরবসু রিপ্রদক্তিব মেতর্নেল ন্যুবোর্ন, চাইল্দ এন্দ এদোলেসেন্স হেল্থ, ত্যুবর্ক্যুলোসিস, কেমোথেরপী, দাইলাইসিস অমসুং অহল ওইরবশিংগী লায়েংগুম্বা ইসেন্সিএল সর্ভিসশিং অসি লেপ্তনা ফংহন্নবা পোসিলীগী মতাংদা ফোঙদোকখি
ভারতনা এক্তিব কেস পর্সেন্তেজ তপ্না তপ্না হন্থরকপগী ত্রেন্দ থম্লি, অপুনবা পোজিতিব কেসকী চাদা ১৫.১১খক এক্তিব কেসলোদনি, অপুনবা এক্তিব কেসকী চাদা ৭৬ খ্বাইদগী চাউনা শোকহল্লিবা স্তেত ১০দা লৈরি
ভারততা অপুনবা পোজিতিব কেসকী চাদা ওইবা এক্তিব কেস মশীং তপ্না তপ্না হন্থরকপগী ফীভম উরি‍। হৌজিক হৌজিক লৈবাকসিগী অপুনবা পোজিতিব কেসকী চাদা ১৫.১১ খক্তমক এক্তিব কেস ওইদুনা মশীং ৯,৪০,৪৪১ ওইরি‍। ওগস্ত ১দা চাদা ৩৩.৩২ ওইরমবদগী সেপ্তেম্বর ৩০দা চাদা ১৫.১১ লৈদুনা থা অনি অসিদা এক্তিব কেস তঙ্খায় হেন্না হন্থরে‍। ভারতকী ফগৎলকপগী চাংগী মথক্তা কাখৎলক্লিবা পাদম অসি ঙসি চাদা ৮৩.৩৩ য়ৌরে‍। হৌখিবা পুং ২৪ মীওই ৮৬,৪২৮ ফগৎলক্তুনা দিসচার্জ তৌখ্রে‍। অপুনবা ফগৎলকখ্রবা কেস ৫১,৮৭,৮২৫ ওইরি‍। ফখ্রবা কেস অমদি এক্তিব কেস অনিগী খেন্নবা অসি লাখ ৪২ (৪২,৪৭,৩৮৪) লানখ্রে‍। ফগৎলকপগী মশীং হেনগৎলকপগা লোয়ননা খেন্নবা অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি‍। লৈবাকসিদা এক্তিব কেসলোদ মশীং হন্থরকপগা লোয়ননা, সেপ্তেম্বর ২২দগী হৌরগা হৌজিক হৌজিক নারিবা মশীং অসি লাখ ১০গী মখাদা থম্বা ঙম্লে‍। এক্তিব কেসকী চাদা ৭৬ হেনবদি স্তেত ১০ হায়বদি মহারাস্ত্র, কর্নাতকা, কেরলা, অন্ধ্র প্রদেশ, উত্তর প্রদেশ, তামিল নাদু, ওরিসা, অসাম, ছত্তিসগর অমসুং তেলঙ্গনাদা লৈরি‍। মহারাস্ত্রনা এক্তিব কেস মশীং ২,৬০,০০০ লৈদুনা খ্বাইদগী য়ামবা ওইরি‍। তেস্ত, ত্রেস, ত্রেস, ত্রীত, তেক্নোলোজীগী লাল্লোং ইন্দুনা, স্তেত অমসুং য়ু.তি.শিংদা থুনা ফগৎলকপগী ফীভম উবা ফংলি‍। স্তেত অমসুং য়ু.তি. ১৪দা এক্তিব কেস মশীং ৫,০০০গী মখাদা লৈরি‍। ফখ্রবা কেসশিংগী মরক্তা চাদা ৭৮দি স্তেত/য়ু.তি. ১০দা লৈ‍। তেলি অসি মহারাস্ত্রনা ফগৎখ্রবা মীশিং ১০,০০,০০০ ওইদুনা মকোক থারি অদুগা ফখ্রবা মীশিং ৬,০০,০০০ ওইদুনা অন্ধ্র প্রদেশনা তুং ইন্নরি‍। হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কন্ফার্ম্দ কেস মশীং ৮০,৪৭২ থেংনখি‍। অনৌবা কেসশিং অসিগী চাদা ৭৬তি স্তেত অমসুং য়ু.তি. ১০দগীনি‍। মহারাস্ত্রদা খ্বাইদগী য়াম্না অনৌবা কেস ১৫,০০০ থেংনখি অমদি কর্নাকতানা অনৌবা কেস মশীং ১০,০০০ থেংনদুনা অনিসুবদা লৈখি‍। হৌখিবা পুং ২৪দা শিখিবা মীশিং ১,১৭৯ ওইখি‍। মসিগী মনুংদা চাদা ৮৫গী ময়াদি মহারাস্ত্র, কর্নাতকা, পঞ্জাপ, তামিল নাদু, উত্তর প্রদেশ, ৱেস্ত পেঙ্গল, দিল্লী, ছত্তিসগর, মধ্য প্রদেশ অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ হায়রিবা স্তেত/য়ু.তি. ১০ অসিদনি‍। নৌনা শীখিবা মীশিংগী চাদা ৩৬ হেনবদি মহারাস্ত্রদা (মীওই ৪৩০ শিদুনা) থেংনখি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
দা হর্শ বর্ধন্না পার্নর্শিপ ফোর মেতর্নেল, ন্যুবোর্ন এন্দ চাইল্দ হেল্থস (পি.এম.এন.সি.ঐচ.) ‘একাউন্তেবিলিতী ব্রেকফাস্ত’তা ৱা ঙাংখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা হর্শ বর্ধন্না ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা পার্নর্শিপ ফোর মেতর্নেল, ন্যুবোর্ন এন্দ চাইল্দ হেল্থস (পি.এম.এন.সি.ঐচ.) ‘একাউন্তেবিলিতী ব্রেকফাস্ত’তা শরুক য়াখ্রে। থৌরম অসি হ্বাইৎ রিবন এলাইন্স (দবল্যু.আর.এ.) অমসুং এব্রী ৱুমেন এব্রী চাইল্দ (ই.দবল্যু.ই.সি.)না পুন্না হোস্ত তৌখিবা থৌরমনি। চহি অসিগী থিম অসি কোবিদ লায়চৎ অসিদগী চাবোকপী অমদি অঙাংশিংগী হকশেলগী লমদা ৱানা ফংলকখিবা কান্নবশিং অদু ঙাক্নবা হোৎনবগী মতাংদনি। চাবোকপী অমসুং অঙাংগী হকশেলগী লম অসিদা কোবিদ-১৯না পীরিবা চৈথেংগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, দা হর্শ বর্ধন্ন হায়খি “নুপীশিং, অঙাংশিং অমসুং ইখৎলক্লিবশিংনা খ্বাইদগী হেন্না চৈথেং ফংলি অমদি অথুবদা খোঙথাং লৌখৎপা মথৌ তারি।” মহাক্না হায়খি জাতিগী থাক্তা, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রলায়না রাজ্যশিংদা নুপী, অঙাং অমদি ইখৎলক্লিবশিংদা হেল্থক্যের সর্ভিস পুম্নমক লেপ্তনা ফংহন্নবা হোৎন্নবা য়াথং পীখি অমসুং মহাক্না মসি হকথেংননা রাজ্য পুম্নমক্কী হকশেল মন্ত্রীশিংগা লোয়ননা লৌখৎখিবনি; “কোবিদ লায়চৎ অসিনা মরম ওইদুনা অৱাবা কয়া হেল্থ সিস্তেমদা পীজরবসু ঐখোয়না সর্ভিসশিং অসি নুপী, অঙাং অমদি ইখৎলক্লিবশিংদা লেপ্তনা ফংহন্নবা মীৎয়েং থম্নবা চাং নাইনা দাইলোগ চত্থরি।” মন্ত্রীনা সরকারনা কোবিদ লৈরবসু রিপ্রদক্তিব মেতর্নেল ন্যুবোর্ন, চাইল্দ এন্দ এদোলেসেন্স হেল্থ (আর.এম.এন.সি.এ.ঐচ.), ত্যুবর্ক্যুলোসিস, কেমোথেরপী, দাইলাইসিস অমসুং অহল ওইরবশিংগী লায়েংগুম্বা ইসেন্সিএল সর্ভিসশিং অসি লেপ্তনা ফংহন্নবা পোসিলীগী মতাংদা ফোঙদোকখি, খুন্নাইগী শোত্থরবা মীওই কাংলুপদগী মীওই মিলিয়ন ৫০০রোমদা কান্নবা পীরিআ সরকারগী অয়ুশমান ভারত - পি.এম. জে.এ.ৱাই.গী মখাদা লেম্না তেস্ত তৌরি অমসুং সরকারগী হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা কোবিদকী লায়েং চত্থরি অমসুং মেদিকল কন্দিসনশিংদা কোবিদসু চাহল্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
কোবিদ-১৯গী অৱাবা অসিনা আয়ুশকী লমদা “রিসর্স কলচর” অমগী থৌনা পোকহনখ্রে
কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিনা হকশেল ফহন্নবা অমসুং লায়না ঙাকথোক্নবা আয়ুশকী লমদা লৈরিবা পাম্বৈশিংদা মীৎয়েং চিংশিল্লক্লি। মীয়াম্না শক খঙবিদ্রিবা অদুদি আয়ুশকী লম অসিদা খুদম-চাংদমদা য়ুম্ফম ওইবা স্তদীশিং লৌখৎপগী লৈবাক পুম্বদা ওইরক্লিবা চৎনবীগী মওং অসিনি। লোলগী খেৎনবা থমদনা মার্চ ০১, ২০২০দগী জুন ২৫, ২০২০ ফাওবা আয়ুর্বেদাগী খোঙথাংশিং লৌখৎপা য়াওনা কোবিদ-১৯গী রেজিস্তর ত্রাইএলশিংগীদমক ক্লিনিকেল ত্রাইএল রেজিস্ত্রীগী মপুং ফবা সর্চ অমা তৌনবা স্তদী অমা পাঙথোকখি। হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা আয়ুর্বেদা রেজিস্তর তৌখিবা অনৌবা ত্রাইএলশিংগী মশিং অসি ৫৮ ওইখি। ওগস্ত ২০২০গী অনৌবা রিপোর্তশিংনা ক্লিনিকেল ত্রাইএল রেজিস্ত্রী ওফ ইন্দিয়া (আই.তি.আর.আই.)দা রেজিস্তর তৌরকখিবা ত্রাইএল ২০৩গী মনুংদা ৬১.৫%দি আয়ুশকী লমশিংদগী ওইরি হায়না উৎখি। রেজিস্তর তৌখিবা ত্রাইএল ৫৮গী মনুংদা, ৫২ (৮৯.৬৬%)দি ইন্তর্বেনস্নেল ত্রাইএলশিংনি অমসুং ৬ (১০.৩৪%)না ওবজর্বেস্নেল ত্রাইএলশিংনি। অয়াম্বা ত্রাইএলশিং অসিদা তার্গেৎ পোপুলেসন ওইনা নুপা-নুপী অনিমক্তগী মীয়াই চল্লবা মীওইশিংনা শরুক য়ারি।পুন্না ত্রাইএল ৫৩ (৯১.৩৮%)না চহি ১৮ নত্রগা মথক্কী মীওইশিং শরুক য়াহল্লি অমসুং ত্রাইএল ৫ (৮.৬২%)না চহি ১৮গী মখাদা লৈবা মীওইশিং শরুক য়াহল্লি। সেন্ত্রেল কাউন্সিল ফোর রিসর্স ইন অয়ুর্বেদিক সাইন্সেসকী রিসর্সররশিংনা ইবা অনৌবা পেপরনা ত্রাইএল রেজিস্ত্রীগী মশিং অমসুং স্পোন্সরশিপ, স্তদীগী মখলগী অকুপ্পা মরোল অমসুং স্তদীগী মতম অমসুং দিজাইনগী ৱারোল য়াওনা আয়ুর্বেদাদা য়ুম্ফম ওইবা কোবিদ-১৯ ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিংগী মরমদা অকুপ্পা মারোল ফংহল্লি। মখা তানা, মসিনা রেজিস্ত্রেসনগী তাং অমসুং স্তদী অসি তশেংনা হৌখিবা তাং অমসুং শরুক য়াহল্লিবা মীওইশিংগা মরী লৈনবা ইপাউ অসি ত্রেক তৌরি অমসুং হায়রিবশিং অসি মার্চ ০১. ২০২০দগী জুন ২৫.২০২০ ফাওবদা সি.তি.আর.আই.দা রেজিস্তর তৌরকপা ত্রাইএলশিংগী ই-পাউদা য়ুম্ফম ওইরগা পুনশিন্দুনা, উৎতুনা অমদি এনালাইসেস তৌরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
হকচাং ফবা পুন্সি মহিং অমা লৈনবা “দিনচার্য়া” অমসুং “রিতুচার্য়া”গী ৱাখল্লোল ইন্নবা উপ-রাস্ত্রপতিনা পাউতাক পীখ্রে, কোবিদ-১৯ অনাবশিং অমসুং মাংজিল থাদুনা থবক তৌরিবা লান্মীশিংদা হন্থনা য়েংবগী থৌদোকশিং য়ানিংদবা ফোঙদোকখি
অফবা হকচাং অমসুং অফবা পুক্নিং-ৱাখলগী মরুওইবগী মতাংদা ঙরাং উপ-রাস্ত্রপতি এম.বেনিকাইয়া নাইদুনা হায়খি ঐখোয়না হকচাং ফবা পুন্সি মহিং অমা লৈনবা “দিনচার্য়া” অমসুং “রিতুচার্য়া”গী ৱাখল্লোল ইনগদবনি। “কোবিদ মতুংদা মালেমগী অনা-লায়েং-নৌনা হৌদোকপা” হায়বা পান্দম অসিদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা এফ.আই.সি.সি.আই হিলগী ১৪সুবা ইদিসন হৌদোকপা থৌরমদা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি লাইচৎ অসিনা ঐখোয়দা হকচাং ফনা অমসুং পুক্নিং-ৱাখল ফনা লৈবগী মরুওইবা অদু তম্বীরে অমসুং লায়নাদগী ঙাকথোক্নবা মচি ওইবা চীঞ্জাক চাদুনা হকচাং ফনা থমগদবনি। কোবিদ-১৯ অনাবশিং অমসুং মাংজিল থাদুনা থবক তৌরিবা লান্মীশিংদা হন্থনা য়েংবগী থৌদোকশিং য়ানিংদবা ফোঙদোক্লদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি অসিগুম্বা থৌওংশিং য়ারোইদবনি অমসুং ফগৎলক্লিবশিং মাঙহনবনি। কোবিদ পোজিতিপ ওইবা নৎত্রগা কোবিদ অনাবা অমগা শম্নরুবশিং ঐখোয়না মীরাইরোইদবনি। ঐখোয়না মীনুংশি উৎকদবনি অমসুং কোবিদ-১৯গী মতাংদা অফবা পাউজেল শন্দোক্কদবনি। কোবিদ-১৯না মালেমগী ওইনা পুক্নিং-ৱাখল লাংতক্নবা থোকহল্লে অমসুং মীওই খরদা ৱাখলগী লায়না নাহল্লে। অহলশিং, মখোয়গী সেবা তৌরিবশিং, ৱাখলগী লায়না লৈবা অনাবশিং অমসুং তোল্লবা মীওইশিংগী পুক্নিং-ৱাখল ফনা লৈনবা অখন্নবা মিৎয়েং চঙগদবনি। কোবিদ-১৯ অনাবশিং অমসুং মাংজিল থাদুনা থবক তৌরিবা লান্মীশিংদা হন্থনা য়েংবগী থৌদোকশিং থোক্লে। অসিগুম্বা থৌওংশিং য়ারোইদবনি অমসুং ফগৎলক্লিবশিং মাঙহনবনি। কোবিদ পোজিতিপ ওইবা নৎত্রগা কোবিদ অনাবা অমগা শম্নরুবশিং ঐখোয়না মীরাইরোইদবনি। ঐখোয়না মীনুংশি উৎকদবনি অমসুং কোবিদ-১৯গী মতাংদা অফবা পাউজেল শন্দোক্কদবনি। মহাক্না হায়খি ঐখোয়গী অনা-লায়েংগী থবকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী ফবশিং লৌশিনগদবনি। অৱাংবা থাক্কী তেক্নোলোজি অমসুং অফবা খুৎলায়শিং য়াওনা মেদিকেলগী খুৎলায়শিং শাবগী লমদা লৈরিবা অৱাৎশিং অসি মেনশিন্নবা লনাই কম্পেনিশিংনা অত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী খুদোংচাবশিং লৌগদবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
সরকারনা সি.পি.এস.ই.গী শেলওন, থবক পাংথোকপগী মঙম অমসুং হেন্না শেন্দোন ফংবা হেনগৎহন্নবদা অকনবা মিৎয়েং থম্লি: শ্রী প্রকাশ জাবাদেকর
হেভি ইন্দস্ত্রিজ অমসুং পব্লিক ইন্তরপ্রাইজেজগী মন্ত্রী শ্রী প্রকাশ জাবড়েকরনা হৌজিক থোক্লিবা লায়চৎ মতমসিদা সেন্ত্রেল পব্লিক সেক্তর ইন্তরপ্রাইজেজ(সি.পি.এস.ই.)না লৌরিবা মরুওইবা থৌদাং অসিবু থাগৎলদুনা ফোংদোকখি, পি.এস.য়ু.শিং অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী ওইনা চাউথোক্নিংঙাই ওই অমদি সরকারনা মসিগী য়ুনিৎশিংসিদা থবক্কী মঙম, শেলওন অমদি শেন্দোং হেনগৎহন্নবা অকনবা মিৎয়েং থম্লি। মন্ত্রী অসিনা রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অর্জুন রাং মেঘৱালগা লোয়ননা ঙসি ইরোমদোম লেপচবা ঙম্বা, অমুক হন্না শেমগৎপা ঙম্বা অমদি হান্নগী ফীভমদা অমুক হঞ্জিলহল্লকপা ঙম্বা ভারত হায়না মিংথোনবা মচং ওইবা ৱাফম অসি হৌদোকখি। মচং ওইবা ৱাফম অসি লায়চৎ অসিগী মতমদা পি.এস.ই.শিংনা লৌখিবা থৌদাং অদুনি। (e-Compendium) শ্রী জাবাদেকরনা লায়চৎ অসিগী মতমদা পি.এস.ই.শিংনা তৌখিবা থবকশিং অসি থাগৎখি। শ্রী জাবারেকরনা হায়খি, “লায়চৎ অসিগী মতমদা চাদা ৯৯ মৈ ফংহনখি, চাউরাক্না এল.পি.জি. য়েন্থোক্নবা ২৪,০০০মুক, রিতেল আওতলেৎ ৭১,০০০, এস.কে.ও.দিলর ৬,৫০০ অসি মীয়ামগী মতেং পাংনবা নুমিৎ চুপ্পা হাংদুনা থমখি।” সি.পি.এস.ই.গী চাদা ১০০রোম পোৎশিং পুথোক-পুশিন তৌবা অমদি পোৎলমশিং পুথোকখি হায়না মন্ত্রীনা থাগৎলদুনা হায়খি, “এল.পি.জি. সিলিন্দর করোর ৭১রোম অসি মীয়ামদা ফংহনখি, ও.এম.সি.শিংনা কঞ্জুমরশিংদা এপ্রীলদগী জুনফাওবা থা ৩মুক্কী ওইনা লুপা করোর ১৩০০গী শেলগী তেংবাংগা লোয়ননা করোর ২১রোমগী লেম্না গ্যাস হান্নবা পীখ্রে।” চাউরাক্না মেত্রিক তোন মিলিয়ন ৩৩মুক পুথোক-পুশিন তৌখি অদুগা সি.পি.এস.ই.শিংনা লৈবাক অসিদা শন্দোক্তুনা লৈরিবা অচৌবা অমদি লাপ্না লৈবা মফমশিংদা লৈবা হোসপিতালশিংদা ২০১দা হকশেলগী ওইবা তেংবাং ওইনা চাউরাক্না ফমুং ১১,০০০মুক ফংহনখি।”মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
শ্রী পিয়ুশ গোয়ালনা লাইচৎ অসিনা পীরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবগীদমক খাঙবা কনবা, অপুনবগী পাঙ্গল, অমসুং থৌওংশিংবু নৌনা ইঞ্জিনীয়র তৌবদা মীৎয়েং থম্লি
কেন্দ্রগী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী অমসুং রেলৱে মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়ালনা লৌউশিংউগী রিফোর্মশিং অসিবু ঐখোয়গী লৌমীশিংগী চাউখৎলোন্দা খ্বাইদগী মরুওইবা খোঙজং অমনি হায়না ফোংদোকখ্রে। 'ন্যু ৱার্ল্দ ওর্দর – আত্মনির্ভর ভারত'কী মতাংদা পাঙথোকপা ফেদরেসন ওব তেলঙ্গানা চেম্বর্স ওব কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী থৌরম অমদা ঙসি ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি লাইচৎ অসিনা পীরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবগীদমক খাঙবা কনবা, অপুনবগী পাঙ্গল, অমসুং থৌওংশিংবু নৌনা ইঞ্জিনীয়র তৌবদা মীৎয়েং থম্লি। ইন্দিয়ন রেলৱেগী থৌনাবু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি সেপ্তেম্বরগী নুমিৎ ২৯নিদা, অহেনবা ফ্রৈৎ চাদা ১৫ মমাং চহীগী চাংগা চাংদম্নবা হেনখি। শ্রী গোয়ালনা হায়খি মদুদি কোবিদ-১৯গী হৌরকপা মতমদা ভারত্তা মাস্ক, পি.পি.ই. কিৎ, তেস্তিং কিৎ অমসুং ভেন্তিলেতর অমত্তা শারমদে, অদুবু ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীশিংনা থৌনা লৈনা চোংথোক্লক্তুনা হৌজিক্তি ঐখোয়গী কোন্ননবা শাবগী মথক্তা পোৎলমশিং অসি মীরমদসু থাদোক্লে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্রদা হৌজিক তৌরিবা লোদাউন অসিনা সেপ্তেম্বর ৩০ লোইশিল্লকপদা, সরকার অসিনা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯নামরম ওইরগা থা তরুক ময়া নক্না লোন্দুনা লৈরুরবা রেস্তোরেন্তশিং অমসুং বারশিং অমুক হন্না হাংদোক্নবগীদমক্তা ওইবা স্তেন্দার্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিং(এস.ও.পি.শিং) শেমখ্রে। মহারাস্ত্রদা হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯গী এক্তিব কেস লাখ ২.৬০ লৈরি।
• গুজরাত: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১,৩৮১ অমুক হনেগৎলক্তুনা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা গুজরাতকী কোবিদ-১৯ কেসলোদ অদু ১,৩৬,০০৪দা হেনগৎখ্রে। সুরত্তগী মীওই মরি য়াওনা ইনফেক্সন্না মরম ওইরগা ১১ অমুক লৈখিদবগা লোইনননা রাজ্য শিখিবশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৩,৪৪২দা হেনগৎখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪গী মতম অসিগী মনুংদা লাইয়েংলবা মতুংদা মীওই ১,৩৮৩ দিসচার্জ তৌখ্রে, মসিনা ফগৎখিবশিংগী অপুনবা মশিং অদু ১,১৫,৮৫৯ য়ৌহনখ্রে। গুজরাতকী কেস ফগৎলকপগী চাং অসি এক্তিব কেস ১৬,৭০৩ লৈখিবগা লোইননা হৌজিক চাদা ৮৫.১৯ য়ৌখ্রে।
• রাজস্থান: কোবিদ-১৯গী ময়োক্তা লান্থেংননবা খুদম ওইনা মাস্কশিং উপ্পা অমসুং সোসিয়েল দিস্তেন্স ঙাক্না চৎনবা প্রক্তিসশিং অসি চৎননবা মীয়ামদা পুক্নিং থৌগৎনবা ওক্তোবর ২দা রাজস্থান্দা মাস এৱেয়রনেস মুভমেন্ত হৌদোক্লগনি। রাজস্থানদা কোবিদ কেস লাখ ১.৩৩ থেংনখি অমসুং এক্তিব কেস ২০,৩৭৬ লৈরি।
• মধ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশতা, রাজ্য সরকারনা নর্সিং হোম পুম্নমক অমসুং লনাইগী হোসপিতালশিংনা মখোয়গী রিসেপশন কাউন্তরদা কোবিদ-১৯ লাইয়েংনবগী প্রেস্ক্রাইব তৌরবা মমলশীং অদু দিসপ্লে তৌদুনা থম্বা অসি মেন্দেতরী ওইহনখ্রে। হৌজিক মধ্য প্রদেশতা এক্তিব কেস ২১,৩১৭ লৈরি।
• অসাম: অসাম হেল্থ মিনিস্তরনা ত্বীত তৌরকখি মদুদি ঙরাং পেসেন্ত ১,৭০২ দিসচার্জ তৌখ্রে, মহাক্না মীয়ামদা লাইচৎ অসিবু লাকশিন্নবা অহকপা চেকশিন-থৌরাংশিং লৌখৎনবা হায়খ্রে। দিসচার্জ তৌখিবা পেসেন্তশিংগী অপুনবা মশিং ১,৪৩,৯৯৯ অমসুং এক্তিব পেসেন্ত ৩২,৫৩৯।
• মনিপুর: মনিপুরদা অনৌবা কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেস ২৯ থেংনখি। মীওই অমমুক লাইনা অসিনা মরম ওইরগা লৈখিদ্রে, মসিনা শিবগী মশিং অদু ৬৫ শুখ্রে।
• মঘালয়া: মঘালয়াদা, অপুনবা এক্তিব কোবিদ-১৯ কেসশিংগী মশিং অদু ১,৪৭৬তা হেনগৎলকখ্রে, বি.এস.এফ. অমসুং আর্মদ ফোর্সশিংগী মশিং ৯৯, অতোপ্পশিংগী অপুনবা মশিং ১,৩৭৭ অমসুং ফগৎখিবশিংগী অপুনবা মশিং ৩,৯৪০।
• মিজোরাম: মিজোরামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ২৮ কনফর্ম তৌখি। অপুনবা কেস ১,৯৮৬, এক্তিব কেস ৪১০।
• নাগালেন্দ: অনৌবা কেস ৮৩ থেংনখিবগা লোইননা নাগালেন্দগী কনফর্ম কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৬,০৪০ য়ৌখ্রে। এক্তিব কেস ১,০৩৭ অমসুং ফগৎখিবশিংগী মশিং ৪৯৪২।
• সিক্কিম: অনৌবা কেস ৪১ অমসুং ৭১ দিসচার্জ তৌখিবগা লোইননা সিক্কিমগী কোবিদ-১৯ এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ৬৬৭ শুখ্রে।
• কেরলা: ঙসি পাংথোকখিবা মীফম অদুদা রাজ্যগী কেবিনেতনা মথংগী থা অহুমগীদমক্তা দেস্তিত্যুত হোমশিং, মেন্তল হেল্থ সেন্তরশিং অমসুং মোনাস্তরীশিংগী ইনমেতশিংগীদমক্তা প্রোভিজন কিতলেম্না পীনবা ৱারেপ লৌখ্রে। মরক অসিদা, রাজ্য অসিদা ঙসি কোবিদনা মরম ওইরগা থা মঙা শুরবা অঙাং অমা য়াওনা অনি শিখ্রে, মসিনা শিখিবশিংগী মশিং অদু ৭২১ য়ৌখ্রে। হৌজিক পুন্না পেসেন্ত ৬১,৭৯১ লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং রাজ্য শিনবা থুংনা মীওই লাখ ২.৩৬ ওবজার্ভেশন তৌদুনা লৈরি।
• তামিল নাদু: রাজ্য সরকারনা ওক্তোবর ৩১ ফাওবা থা অমগীদমক্তা, অহেনবা রেলেক্সেশনশিংগা লোইননা তি.এন.দা লোকদাউন শাংদোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে; ওক্তোবর ৩১ ফাওবা স্কুলশিং লোন্দুনা লৈখিগনি। তিরুচীদা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবগী চাং অসি সেপ্তেম্বরদা চাদা মঙাগী মখাদা হন্থখ্রে; সেপ্তেম্বরগী অহোবদা লোকদাউনগী নোর্মশিং কোমথোকপা মতমদা, ওফিসিয়েলশিংনা কেসশিং হেনগৎলকপা উবগী ওইথোকপা য়াবা লৈ হায়খি। তামিল নাদু সরকারনা হৌজিক চত্থরিবা কোবিদ-১৯ লোকদাউনগী মনুংদা ওক্তোবর ২ রাজ্য শিনবা থুংনা গ্রাম সভা মীফমশিং পাংথোক্নবা ওথোরিতীশিংনা অয়াবা পীখ্রে; কোবিদ-১৯গী মতাংদা পব্লিক এক্সপেন্সশিং, এৱেয়রনেস অমসুং চেকশিন-থৌরাংগী পাম্বৈশিং অমসুং রাজ্য অসিদা সিঙ্গল-য়ুস প্লাস্তিকশিংগী মতাংদা অথিংবা থম্বা অদু চৎনহন্নবা মীফমশিং অসিগী মনুংদা খন্নরগনি।
• কর্নাতকা: রাজ্য অসিদা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা য়ামলবা কোবিদ কেস ১০,৪৫৩ থেংনখি, মসিনা অপুনবা কেসশিংগী মশিং অদু ৫,৯২,৯১১ য়ৌহনখি। হাই কোর্তনা খঙবা ঙমখি মদুদি কোবিদ হোসপিতাল য়েংশিল্লিবা পেনেলশিংনা থ্ইদনা তৌখি অমসুং কোবিদ পেসেন্তশিংদা ওক্সিজেনগী ফংবগী মতাংদা রিপোর্ত অমা ফাইল তৌনবসু রাজভদা তাকলকখ্রে। ইলেক্সন কমিশন ওফ ইন্দিয়ানা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা সিরাগী অমসুং মতম কুইনদগী পন্দুনা লৈরবা রাজারাজেশ্বরি নাগর কোন্সতিত্বেন্সীশিংগীনা নোবেম্বর ৩দা এসেম্বলী বাই-ইলেক্সনশিং লাউথোকখ্রে।
• অন্ধ্র প্রদেশ: রাজ্য অসিনা কেন্দ্র সরকারগী অনৌবা গাইদলাইনশিং অসিগী মতুং ইন্না চৎনবা অনৌবা সীতিং এরেঞ্জমেন্তকা লোইননা আর.তি.সি. বসশিংনা চৎপগী অয়াবা পীনবা ৱারেপ লৌখ্রে; সীত অমগী পেসেঞ্জর অমা য়াহনগনি। মখাতানা আর.তি.সি.না কোরোনাভাইরসনা মরম ওইরগা লৈখিদবা স্তাফকী ইমুংশিংদা লাখ ৫ পীনবা ৱারেপ লৌখ্রে। ভাইরস অসিনা এমপ্লোয়ী ৪৫০০ ইনফেক্ত তৌরবা মতুংদা এমপ্লোয়ী ৭২ শিখি। হৌখিবা পুং ২৪দা ৱিশাখাপতনম জিলাদা কেস ৩৮১ থেংনখিবনা জিলা অসিদা কোবিদ পোজিতিব কেস অদু ৫০,৩৯৫দা হেনগৎখি, মসিনা অপুনবা মশিং অদু ৫০,৩৯৫ য়ৌহনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা ফরবা মতুংদা হোসপিতাল কয়া অমদগী ৪৫,৮৯৪ দিসচার্জ তৌখ্রে।
• তেলঙ্গানা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ২১০৩ থেংনখি, ২২৪৩ ফগৎখি অমসুং ১১ শিখিবগী পাউ লৈখি; কেস ২১০৩গী মনুংদা জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ২৯৮ থেংনখি। অপুনবা কেসশিং: ১,৯১,৩৮৬; এক্তিব কেসশিং: ২৯,৩২৬; শিখিবশিং: ১১২৭; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ১,৬০,৯৩৩। দুব্বাক এসেম্বলী কোন্সতিত্বেন্সীগী মীখল অদু কোবিদ-১৯ গাইদলাইনশিং চেকশিন্না ইন্দুনা নোবেম্বর ৩দা পাংথোক্লগনি। বাই-ইলাক্সনশিং অসিদা ই.ভি.এম.শিং শিজিন্নরগনি, ই.সি.আই.না নোমিনেশন পেপরশিং মেনশিন্নবা, দিপোজিতশিং পীবা অমসুং ইলেক্তরগী সার্তিফিকেত লৌননবগীদমক্তা কেন্দিদেতশিংগীদমক্তা ওনলাইন ওপশনশিংসু পীখ্রে। ই.সি.আই.না মরু ওইনা পনখ্রে মদুদি তঙাইফদনা চৎকদবা কোবিদ-১৯ প্রোতোকোল অসি শোইদনমক্কী ইনগদবনি।
ফেক্ত চেক

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
30 SEP 2020 6:03PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
India sustains steady trend of dipping %Active Cases, Active caseload only 15.11% of Total Positive Cases, 76% of Total Active Cases in 10 Most Affected States
India continues to report a trend of steadily declining active cases as a percentage of the total positive cases. Presently the active cases for only 15.11% of the total positive cases of the country, standing at 9,40,441. From 33.32 % on 1st August to 15.11% on 30th September, the active cases have less than halved in two months. The continuous upward trajectory of India’s Recovery Rate has touched 83.33% today. 86,428 have recovered and discharged in the last 24 hours. The total recovered cases stand at 51,87,825 . The gap between Recovered cases and Active cases has crossed 42 lakh (42,47,384). With increasing number of recoveries, this gap is continuously widening. With the decreasing active caseload in the country, the active patients are sustained below 10 lakhs since 22nd September. More than 76% of the Active Cases are concentrated in 10 States viz. Maharashtra, Karnataka , Kerala, Andhra Pradesh, Uttar Pradesh, Tamil Nadu, Odisha, Assam, Chhattisgarh and Telangana. Maharashtra contributes maximum with more than 2,60,000 active cases. 14 States & UTs have less than 5,000 active cases. 10 States/UTs contribute 78% of the total recovered Cases. Maharashtra leads the tally with more than 10,00,000 recoveries followed by Andhra Pradesh with more than 6,00,000 cases. 80,472 new confirmed cases were recorded in last 24 hours. 76% of the new cases are from 10 States and UTs. Maharashtra has contributed the maximum to the new cases with nearly 15,000 cases followed by Karnataka with more than 10,000 cases. 1,179 case fatalities have been reported in the past 24 hours. Of these, nearly 85% are concentrated in ten State/UTs of Maharashtra, Karnataka, Punjab, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, West Bengal, Delhi, Chhattisgarh, Madhya Pradesh and Andhra Pradesh. More than 36% of new fatalities reported are from Maharashtra (430 deaths).
For details :
Dr Harsh Vardhan addresses The Partnership for Maternal, Newborn and Child Health’s (PMNCH) ‘Accountability Breakfast’
Dr Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare participated in the Partnership for Maternal, Newborn and Child Health (PMNCH) ‘Accountability Breakfast’ through Video Conference yesterday. The event was co-hosted by the White Ribbon Alliance (WRA) and Every Woman Every Child (EWEC). A recurrent theme this year was the effort to protect hard earned gains in the field of Reproductive, Maternal and Child Health from the COVID pandemic. Speaking on the impact of COVID-19 in the area of maternal and child health, Dr. Harsh Vardhan observed, “The maximum impact has been felt by women, children and adolescents and this called for urgent action.” He mentioned that at the national level, the Ministry of Health and Family Welfare had issued guidance to the States to ensure that women, children and adolescents continue to get all the healthcare services and that he had personally taken this up with the health ministers of all the States; “We are in a constant dialogue to ensure that these services are made available to women, children and adolescents remain in focus despite the health systems being under severe strain due to COVID epidemic.” The Minister spoke of the government’s stated policy of no denial for essential services, like-Reproductive Maternal Newborn, Child and Adolescent Health (RMNCAH), Tuberculosis, chemotherapy, dialysis and healthcare of the elderly, irrespective of the COVID status. He also mentioned the free testing and treatment for COVID across government health facilities and the inclusion of COVID in the medical conditions covered under the Ayushman Bharat – PM JAY insurance package provided by the government, which caters to almost 500 million people from the weakest socio-economic strata.
For details :
Covid-19 crisis inspires a “Research Culture” in Ayush disciplines
The Covid-19 pandemic has brought the spotlight on the health-promotive and disease-preventive solutions of Ayush disciplines. What has not come into the limelight is the emerging nation-wide trend in the Ayush disciplines, of taking up evidence-based studies. A study made a thorough search of the Clinical Trial Registry of India for the registered trials of COVID-19 involving Ayurveda Intervention from March 01, 2020 to June 25, 2020, without language restrictions. The number of new trials registered in Ayurveda during this period was seen to be 58. News reports in August 2020 had revealed that out of the 203 trials registered in Clinical Trial Registry of India (CTRI), 61.5% were from Ayush disciplines. Out of the said 58 registered trials, 52 (89.66%) are interventional trials and 6 (10.34%) are observational trials. The majority of the trials included adult participants of both the gender as the target population. A total of 53 (91.38%) trials intend to recruit participants aged 18 years or more, and only 05 (8.62%) trials intended to recruit participants younger than 18 years. The instant paper which is authored by researchers of the Central Council for Research in AyurvedicSciences, provides detailed information about Ayurveda based COVID-19 clinical trials with respect to administrative information on trial registry number and sponsorship, descriptive information on study type and length of study and study design. Further, it tracks information related to the registration date and actual study start date and information related to recruitment, and all these have been collated, presented, and analysed based on the trails’ information registered from March 01, 2020 to June 25, 2020, in the CTRI.
For details :
Vice President advises to follow the concept of “Dincharya” and “Ritucharya to maintain a healthy lifestyle; Condemns the instances of stigma and discrimination against frontline warriors and COVID-19 patients
The Vice President, Shri M Venkaiah Naidu yesterday emphasised the importance of a healthy body and healthy mind saying “we have to follow the concepts of “Dinacharya” - daily regimes and “Ritucharya” - seasonal regimes to maintain a healthy life.Inaugurating through a video conference the 14th Edition of FICCI HEAL on the theme “Post COVID Healthcare World--The New Beginning”, the Vice President said the pandemic has taught us the overriding importance of staying healthy, both physically and mentally, the Vice President said and added that fitness coupled with balanced diet was essential to stave off illnesses. Referring to the event’s theme which talked of new beginning in post-COVID Healthcare World, the Vice President said the new beginning should also be about going back to old habits. “Our ancestors have prescribed us nutrition rich food. We should avoid fast-food and mindless eating”, he added. Expressing the hope that there would be good news on the vaccine front in the near future, Shri Naidu urged people to wear masks, maintain social distancing and frequently wash hands.Condemning the instances of stigma and discrimination against frontline warriors and COVID-19 patients, the Vice President said such behaviour was unacceptable and must be nipped in the bud. “It is important that we do not discriminate against anyone who is COVID positive or anyone who has come in contact with a COVID patient. We have to promote empathetic attitude and positive messaging around COVID-19,” he added.Speaking on the universal psychosocial impact caused by the pandemic, he said, “the psychosocial aspects of older people, their caregivers, psychiatric patients and marginalised communities need special attention.”He urged the private sector to take full advantage of AtmanirbharAbhiyan in order to give a fillip to the manufacturing of various medical devices, including hi-tech and advanced equipment.
For details :
Government putting emphasis on increasing CPSE’s turnover, efficiency and profitability: Shri PrakashJavadekar
Applauding the critical role played by Central Public Sector Enterprises(CPSE’s) during the ongoing pandemic, the Minister for Heavy industries and Public Enterprises, Shri PrakashJavadekar said, “PSUs are pride of nation and Modi Government is putting emphasis on increasing efficiency, turnover and profitability of these units.” The Minister along with the Minister of State, Shri Arjun Ram Meghwal today launched a compendium titled -Building Self-Reliance, Self-Resurgent and Resilient India. The compendium is about PSEs contribution during the pandemic. (e-Compendium). Shri Javadekar lauded the work done by PSE’s during COVID-19 pandemic. “Electricity supply during COVID pandemic was 99 percent, nearly 24,000 LPG distributors, 71,000 retail outlets, 6,500 SKO dealers were open round the clock to serve people,”, said Shri Javadekar. Praising the CPSE’s for maintaining nearly 100 percent goods movement and goods production the Minister said, “Around 71 crores LPG cylinders were supplied to the people, OMCs have given 21 crore free refills to consumers for a period of 3 months from April to June with financial assistance of Rs. 13000 Crore”. He further added that nearly 33 million MT was transported and the CPSE’s also gave medical assistance by providing nearly 11,000 beds in 201 hospitals spread across major cities & remote locations of the country”
For details :
Shri PiyushGoyalstresses on resilience, collective energy and re-engineering of processes to overcome the difficulties created due to pandemic
Union Minister of Commerce and Industry & Railways Shri PiyushGoyalhas described Agriculture reforms as a watershed movement for our farmers. Addressing Federation of Telangana Chambers of Commerce and Industry's programme on 'New World Order – Aatmanirbhar Bharat' today, he stressed on resilience, collective energy and re-engineering of processes to overcome the difficulties created due to pandemic. Quoting the efforts of Indian railways, he said that in the 29 days of September, 15% more freight has been carried as compared to the corresponding period of last year. Shri Goyal said that India was not making much of masks, PPE kits, testing kits and ventilators during the initial period of Covid-19, but our industry rose to the occasion, and today we are not only self-sufficient, but exporting these items also.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: With the current lockdown in Maharashtra coming to end on September 30, the government has framed standard operating procedures (SOPs) for reopening of restaurants and bars in the state, which have remained closed for nearly six months due to Covid 19 outbreak. The Government has also issued guidelines for celebration of the upcoming Navratri festival urged people to celebrate the festival in a low-key manner. It has suggested organisation of health and blood donation camps instead of dandiyaras and garba cultural events involving mass participation. Maharashtra has 2.60 lakh active Covid 19 cases as on date.
• Gujarat: Gujarat's COVID-19 caseload mounted to 1,36,004 on Tuesday with addition of 1,381 fresh cases in the last 24 hours. With 11 more people succumbing to the infection, including four in Surat, the cumulative toll in the state went up to 3,442. During the past 24 hours period, 1,383 people were discharged after treatment, taking the total count of recoveries to 1,15,859. Gujarat's case recovery rate now stands at 85.19 per cent with 16,703 active cases.
• Rajasthan: A mass awareness movement will be launched in Rajasthan on October 2 to encourage people to adopt practices like wearing masks and maintaining social distance to combat COVID-19. The campaign will be run in 11 district headquarters, including Jaipur and Jodhpur, where the caseload is high. Rajasthan has over 1.33 lakh reported Covid cases and 20,376 active cases.
• Madhya Pradesh: In Madhya Pradesh, the state government has made it mandatory for all nursing homes and private hospitals to display the prescribed rates of treatment of COVID-19 at their reception counter. This order has been issued by the Health Department in compliance with the order of the High Court. There are now 21,317 active cases in Madhya Pradesh.
• Assam:Assam Health Minister tweeted that 1,702 patients were discharged yesterday, he advised people to keep taking strict precautions to contain the pandemic. Total discharged Patients 1,43,999& active patients 32,539.
• Manipur; 29 new COVID-19 positive cases reported in Manipur. One more person succumbs to the disease taking the toll to 65.
• Meghalaya: In Meghalaya, total Active COVID-19 Cases rise to 1,476, Total BSF and Armed Forces 99, total Others 1,377 & total recovered 3,940.
• Mizoram: 28 new cases of COVID-19 confirmed in Mizoram yesterday. Total cases 1,986, active cases 410.
• Nagaland: With 83 new cases, Nagaland's total confirmed cases reach 6,040. Active cases are 1,037 and recovered are 4942.
• Sikkim: With 41 new cases and 71 discharges, Sikkim’s active COVID-19 cases stand at 667.
• Kerala: The State Cabinet which met today has decided to provide free provision kit for inmates of destitute homes, mental health centres and monasteries for next three months. Health experts caution that if testing is not increased and regulations are not strictly implemented, Covid death rates could spike to further levels. Moving growth rate of Kerala - which shows the increase in Covid-19 cases over a particular period of time - is two times higher than the national average. Meanwhile, two fatalities including a five-month old baby died of Covid in the State today, pushing the death toll to 721. A total of 61,791 patients are presently undergoing treatment and 2.36 lakh people under observation across the State.
• Tamil Nadu: State government has decided to extend the lockdown in TN for one more month, till October 31, albeit with more relaxations; schools to remain shut till October 31. Covid-19 positivity rate in Tiruchy drops below five per cent in September; when the lockdown norms were relaxed in early September, the officials had expected to witness a surge in the cases. Tamil Nadu government has allowed authorities to conduct the gram sabha meetings across the State on October 2 during the ongoing Covid-19 lockdown; public expenses, awareness and precautionary measures over Covid-19 and the implementation of the ban on single-use plastics in the State, are to be discussed during the meetings.
• Karnataka: State on Tuesday reported a record 10,453 Covid cases, taking the total number of cases to 5,92,911. Highcourt observed that Covid hospital monitoring panels acted in a casual manner and also directed State to file report on availability of oxygen in Covid patients. The Election Commission of India on Tuesday announced assembly by-elections to Sira and the long-pending Rajarajeshwari Nagar constituencies on November 3rd. Medical Education Minister said as cases are increasing in the State, he will discuss with CM for banning public programs and functions.
• Andhra Pradesh: State decides to allow travel by RTC buses with a new seating arrangement to be followed as per the new guidelines of the Central government; one passenger for one seat would be allowed. Further the RTC has decided to provide Rs 5 lakh to the families of the deceased staff due to coronavirus. 72 employees have died after 4500 employees were affected by the virus. Covid positive cases rise to 50,395 in Visakhapatnam district as the district recorded 381 cases in the last 24 hours, pushing its tally to 50,395. Till now, 45,894 were discharged from various hospitals after recovery.
• Telangana: 2103 new cases, 2243 recoveries & 11 deaths reported in the last 24 hours; out of 2103 cases, 298 cases reported from GHMC. Total cases: 1,91,386; Active cases: 29,326; Deaths:1127; Discharges :1,60,933. Elections to the Dubbak assembly constituency will be held on November 3 amid strict Covid-19 guidelines. While EVMs will be used in the by-elections, the ECI has also given online options for candidates for filling up nomination papers, paying deposits and obtaining the elector’s certificate. ECI has stressed that the mandatory Covid-19 protocol must be followed at all costs.