প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী লৌমীশিংবু থাগৎখ্রে
27 SEP 2020 1:37PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মহাক্কী মন কী বাত্তা ৱা ঙাংবদা কোবিদকী ইরাং মনুংদা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংনা নীংহন্নদবগী থৌওং কয়া অমা উৎখি হায়না হায়খ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা করিগুম্বা লৌউ-শিংউগী সেক্তর অসিনা কল্লবদি আত্মনির্ভর ভারতকী য়ুম্ফম অসি অসুম্মক চেৎনা লৈগনি হায়খি। মহাক্না পনখিবদা হৌখিবা মতম খরদা মসিগী সেক্তর অসিনা হান্না লৈরম্বা অকক্নবা কয়াদগী নীং-তম্বা ফংলে অমসুং অতোপ্পা লান্না থাজবা কয়াদগী নান্থোক্নবা হোৎনদুনা লাক্লি হায়খি। হরিয়ানাগীগী লৌমী, শ্রী কনৱর চৌহানগী খুদম ওইনা পীরদুনা হায়খিবদা মহাক্না মন্দীগী ৱাংমদা মহাক্কী উহৈ-ৱাহৈ অমসুং মনা-মশিং য়োনবদা খুদোংচাদবা কয়া থেংনখি অদুবু ইং ২০১৪দা উহৈ-ৱাহৈ অমসুং মনা-মশিং অসি এ.পি.এম.সি. এক্তকী মনুংদগী লৌথোকখ্রে অমসুং মসিনা মঙোন্দা য়াম্না কান্নবা ওইখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না মীয়ামদা পাউদমখিবদা মহাক্কী খুঙ্গংগী লৌউবশিংগী পোত্থোক পুথোকপগী লুপ অমসুং লৌমীশিংনা হৌজিক স্বীৎ কোর্ন অমসুং বেবী কোর্ন থারি অমসুং পোত্থোকশিং অসি দিল্লীগী অজাদপুর মন্দী, অচৌবা পোৎ য়োনফমশিং অমসুং ফাইব স্তার হোতেলশিংদা হকথেংননা থারি অমসুং মসিনা মখোয়গী চাগা য়াম্না হেনগৎহল্লে হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা হায়রিবা লৌমীশিং অসিনা মখোয়গী উহৈ-ৱাহৈ অমসুং মনা-মশিং অসি মফম অমসুং মীওই কয়া অমদা য়োনবগী মতিক লৈরে অমসুং থৌওং অসিনা মখোয়গী চাউখৎপগী য়ুম্ফম ওইরিবনি অমসুং হৌজিক্তি মসিগী মান্নবা মতিক অসি লৈবাক অসিগী লৌমী খুদিংদা মখোয়গী পোত্থোক খুদিংগী ওইনা লৈহল্লবনি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা উহৈ-ৱাহৈ অমসুং মনা-মশিংবু এ.পি.এম.সি. এক্তকী মনুং চলহন্দবদগী অহেনবা কান্নবা কয়া অমা ফংহল্লিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা মহারাস্ত্রদা লৈবা লৌউবগী পোত্থোক পুথোকপগী লুপ – শ্রী স্বামী সমর্থ ফার্ম প্রোদ্যুসর কম্পনী লিমিতেদকী খুদম পীখি। মহাক্না হায়খিবদা পুনে অমসুং মুম্বাইগী লৌমীশিংনা মখোয় মশাগী চয়োলগী ওইনা ফম্বা কৈথেল ফমদুনা মরক্তা লৈবা মীওই য়াওদনা মশানা মশাগী পোত্থোক কয়া য়োঞ্জরি হায়খি। মহাক্না লৌমী কয়া পুল্লগা শেম্বা তমিল নাদু বনানা ফার্মর প্রোদ্যুস কম্পনীগী মতাংদা পল্লদুনা মখোয়না লোকদাউন মনুংদা অনকপা খুঙ্গংশিংদগী মনা-মশিং, উহৈ-ৱাহৈ অমসুং লফোয় মেত্রিক তোন চাম্মা চাম্মা লৈশিন্দুনা পোত্থোকশিং অসিগী পুংবা শেমদুনা চেন্নৈদা য়োনবগী থৌওং পাংথোকপগী মতাংদা হায়খি। ‘ইরাদা ফার্মর প্রোদ্যুসর’ কৌবা লখনৌগী কাঙবু অমনা লোকদাউনগী মনুংদা লৌমীশিংগী লৌফমদগী উহৈ-ৱাহৈ অমসুং মনা-মশিং হকথেংননা লৈদুনা লখনৌগী কৈথেলদা মরক্তা লৈবা মীওই য়াওদনা য়োনবগী থৌওংগী মতাংদসু পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা অনৌবা থৌওং পাঙথোকপা অমসুং অনৌবা তেক্নিক শিজিন্নদুনা লৌউ-শিংউবগী থৌওং অসি হেন্না চাউখৎপা য়াই হায়খি। মহাক্না ইমুং মনুংনা পুক্নীং হন্থহল্লবসু লৌউবগী শিনফম পায়খৎখিবা গুজরাতকী লৌমী, ইস্মাইল ভাইগী খুদম পীখি। মহাক্না দ্রিপ ইরিগেসন তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা আলু থাখি অমসুং মহাক্কী মশক থোকপা মহৈ ওইরবা মহাক্কী মগুন লৈরবা আলুশিং অসি মরক্তা লৈবা মীওই য়াওদনা অচৌবা কম্পনীশিংদা হকথেংননা য়োন্দুনা শেন্দোং চাউনা ফংলি। প্রধান মন্ত্রীনা থম্বাল মরাদগী লং পুথোকপগী স্তার্ত-অপ হৌদোকখিবা মনিপুরগী মিস বিজয়া শান্তিগী খুদমসু পীখি অমসুং মহাক্না অনৌবা থৌওং শিজিন্নদুনা হোৎনরিবা অসিনা থম্বাল থাবা অমসুং তেক্সতাইলগী হীরমদা অনৌবা থোঙ কয়া অমা হাংলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি।

Prime Minister's Office
PM lauds farmers of India
27 SEP 2020 1:37PM by PIB Delhi
In his Mann ki Baat address, Prime Minister Shri Narendra Modi said that during the COVID crisis, the farmers of the country have shown tremendous resilience.
Prime Minister said that if the agriculture sector is strong, then the foundation of Atmanirbhar Bharat will remain strong. He noted that in the recent past, the sector has liberated from many restrictions and has tried to break free from many myths. He shared the example of Shri Kanwar Chauhan, a farmer from Haryana, who used to face great difficulties in marketing his fruits and vegetables outside the mandi, but in 2014, fruits and vegetables were excluded from the APMC Act, which greatly benefited him. He formed a Farmer Producer’s Organization and farmers in his village now cultivate sweet corn and baby corn and supply produce directly to Azadpur Mandi in Delhi, to big retail chains and Five Star Hotels, which has substantially boosted their income. Prime Minister underlined that these farmers have the power to sell their fruits and vegetables, anywhere and to anyone, which is the foundation of their progress, and now the same has been imparted to farmers all over the country, for the entire spectrum of their produce.
Prime Minister also cited the benefits accruing to farmers due to exclusion of fruits and vegetables from APMC purview by sharing the example of Sri Swami Samarth Farm Producer Company Limited - a Farmer Producer’s Organization in Maharashtra. He noted that farmers in Pune and Mumbai are running weekly markets themselves and selling directly without middlemen. He also talked about Tamil Nadu Banana farmer produce company, a collective of farmers, which purchased hundreds of metric tons of vegetables, fruits and bananas from nearby villages during the lockdown, and supplied a vegetable combo kit to Chennai. He mentioned the ‘Irada Farmer Producer’ group from Lucknow who, during the lockdown, procured fruits and vegetables directly from the cultivators' fields, and sold directly in the markets of Lucknow, free from the middlemen.
Prime Minister noted that through innovations and application of new techniques, agriculture will progress further. He cited the example of Ismail Bhai, a farmer from Gujarat, who took up farming despite being discouraged by his family. He cultivated potatoes using drip irrigation technology - the high quality potatoes are now his hallmark, which he sells directly to large companies without middlemen, and earns huge profits. Prime Minister also shared the story of Ms. Bijay Shanti from Manipur who launched a start-up to develop thread from the Lotus stem, and noted that her efforts and innovations have opened new avenues in the fields of lotus farming and textile.