PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
25 SEP 2020 6:21PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• অহানবা ওইনা, নোংমদা কোবিদ তেস্ত লাখ ১৫ রোম পাংথোক্লে, অপুনবা তেস্ত মশিং হেনগৎলক্তুনা করোর ৭কী ময়া য়ৌরে
• হৌজিক ফাওবদা অনাবা লাখ ৪৭.৫ (৪৭,৫৬,১৬৪) হেন্না নাবা ফখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা অনাবা মীওই ৮১,১৭৭ পুং নাবা ফখি
• লৈবাক্কী ওইনা নাবা ফগৎলকপগী চাংসু ৱাংখৎলক্ল, ঙসিদি চাদা ৮১.৭৪ য়ৌরে
• অনৌবা নাবা ফগৎলকপগী কেস চাদা ৭৩ রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী লাক্লি
• মেদিকেল এজুকেসনগী লমদা ইতিহাসিক ওইবা শেমদোকপা, নেস্নেল এদুকেসন কমিশন লিংখৎপগা লোয়ননা ওতোনোমস বোর্দ মরিসু লিংখৎখ্রে
• পেসেঞ্জর করোর ১ হেনবনা দোমেস্তিক ওপরেসন নৌনা হৌখিবদগী নোংথক্কী লম্বীদা চৎনখি
ভারতকী নাবা ফবগী চাং খম থেংনা হেনগত্তুনা লাখ ৪৭.৫ লানখ্রে, রাজ্য/য়ু.তি. ১০না অনৌবা নাবা ফবগী কেসতা চাদা ৭৩ হাপকৎলি
অনাবা লাখ ৪৭.৫ (৪৭,৫৬,১৬৪) হেন্না নাবা ফখ্রে। অনাবা মীওই ৮১,১৭৭ পুং ২৪গী মনুংদা নাবা ফখি। ঙসি নাবা ফখিবগী কেসনা এক্তিব কেস (৯,৭০,১১৬)তগী লাখ ৩৮ (৩৭,৮৬,০৪৮) য়ৌনা লান্থোকখ্রে। নাবা ফগৎলকপগী নম্বর অসিনা পুক্নিং থৌগৎলদুনা লৈবাক্কী ওইনা নাবা ফগৎলকপগী চাংসু ৱাংখৎলক্লি। ঙসিদি চাদা ৮১.৭৪ য়ৌরে। অনৌবা নাবা ফগৎলকপগী কেস চাদা ৭৩ রাজ্য/য়ু.তি. তরাদগী লাক্লি, রাজ্যশিংদুদি মহারাস্ত্রা, অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতাকা, তমিল নাদু, উত্তর প্রদেশ, ওরিশা, দিল্লী, কেরলা, নোংচুপ বেঙ্গাল অমসুং অসমনি। মহারাস্ত্রনা অনৌবা নাবা ফগৎলকপা মশীং ১৭,০০০কা লোইননা মকোক চিংলি। অন্ধ্র প্রদেশনা নোংমদা মীওই ৮০০০ নাবা ফখি। অনৌবা কনফার্ম কেস ৮৬,০৫২ হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা লৈবাক অসিদা লাকখি। অনৌবা কেস অসিগী চাদা ৭৫দি রাজ্য/য়ু.তি. তরাদগী লাকপনি। মহারাস্ত্রদগী অনৌবা কেস ১৯,০০০ লাকখি। অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং কর্নাতাকাদগী ৭০০০ হেন্না লাকখি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা মীওই ১,১৪১ লৈখিদ্রে। মসিগী মনুংদা চাদা ৮৩না রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগীনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1659012
পুৱারিদা খ্বাইদগী চাউবা থবক অমা ভারতনা পাংথোক্লে, নোংমদা তেস্ত য়াম্না পাংথোকপগী রেকোর্দ থম্লে, অহানবা ওইনা, নোংমদা কোবিদ তেস্ত লাখ ১৫ রোম পাংথোক্লে, অপুনবা তেস্ত মশিং হেনগৎলক্তুনা করোর ৭গী ময়া য়ৌরে
কোবিদ-১৯গী ময়োক্তা থেংন্নবা ভারতনা পুৱারি ওইরবা থবক অমা পাংথোক্লে। অচৌবা মাইপাকপা অমদা, অহানবা ওইনা নোংমদা কোবিদ তেস্ত লাখ ১৫গী ময়া পাংথোকপা ঙম্বগী রেকোর্দ অমা থম্লে। হৌখিবা পুং ২৪দা তেস্ত ১৪,৯২,৪০৯ পাংথোক্তুনা অপুনবা তেস্ত মশিং করোর ৭ (৬,৮৯,২৮,৪৪০)য়ৌগদৌরে।নোংমদা তেস্ত তৌবা মশিং হেনগৎলকপা অসিনা লৈবাক অসিদা তেস্ত পাংথোক্নবা মচা-মথুমশিং হেনগৎলকপা অদু ফজনা উৎলে। শুপ্নগী নুমিৎ ৯দা তেস্ত করোর ১ পাংথোকখি। ঙসি ফাওবদা তেস্ত পর মিল্লিয়ন(তি পি এম) ৪৯,৯৪৮ লৈরি। ঙসি ফাওবদা লৈবাক অসিগী পোজিতিপ ওইবগী রেত চাদা ৮.৪৪দা লৈরি। তেস্ত তৌনবা দরকার ওইবশিং হেনগৎলকপদগী, রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা নোংমদা তেস্ত তৌবা মশিংসু হেনগৎলক্লে। রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং ২৩না লৈবাক্কী তেস্ত পর মিল্লিয়ন(৪৯,৯৪৮)অসিদগী হেন্না তেস্ত পর মিল্লিয়ন লৈরে। সরকারগী লেব ১০৮৪ অমসুং লনাইগী লেব ৭৩৪ য়াওনা তেস্তিং নেতৱার্ক হৌজিক পুন্না ১৮১৮ য়ৌরে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658910
দা. হর্শ বর্ধন্না এম্স, নই দিল্লীগী ৬৫শুবা মপোক কুমওনগী থৌরম হৌদোকখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী কেন্দ্র মন্ত্রী অমসুং এম্সকী প্রসিদেন্ত দা. হর্শ ভর্ধন্না, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী এস.ঐচ. অশ্বিনি কুমার চৌবে য়াওবা এম্স নই দিল্লীগী ৬৫শুবা মপোক কুমওন পালন হৌদোকখ্রে। ঙসিগী নুমিৎ অসিদা এম্সতা অন্দর গ্রেজ্যুৎকী মহৈ তম্বা হৌখি অমসুং ১৯৫৬তা এম.বি.বি.এস.কী অহানবা বেচকী ক্লাস নুমিৎ অসিদা হৌখি। হ্যুমেন রিসোর্স অমসুং দিবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়গী নেস্নেল ইন্সতিত্যুৎ রেঙ্কিং ফ্রেমৱার্ক (এন.আই.আর.এফ.)কী মেদিকেল ইন্সিত্যুসনশিংগী মরক্তা অহানবা রেঙ্ক তারকপদা এম্সকী ফ্রেতর্নিতীবু থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা, দা. হর্শ বর্ধন্না এম্স, নই দিল্লী লিংখৎখিবা মতমদা ১৯৬৫তা ভারতকী পার্লিয়ামেন্তনা মসি লিংখৎপদা থমখিবা পান্দমশিং অদু থুংবা ঙমহনবদা অমসুং মসিনা মখা তানা হেল্থক্যের সর্ভিসশিং, এজুকেসন অমসুং রিসর্চকী অৱাংবা থাক অমা ফংবা ঙম্নবা লেপ্তনা হোৎনরিবা অসিদা অপেনবা ফোঙদোকখি। ভারতনা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবগী মতাংদা, দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, ভারতকী নাবা ফগৎলকপগী চাং মখা তানা ৱাংখৎলকপা অমসুং লৈখিদবগী চাংনা লেপ্তনা হন্থরকপা অসিনা ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী থৌনা লৈবা লুচিং মখাদা রাজ্য অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্না লৌখৎলিবা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা লালোং অসি মাই পাক্লে হায়না উৎলি। ঐখোয়না তেস্ত তৌবা অসি মাই পাক্না হেনগৎহল্লি মসিনা ঙসিদি লাখ ১৫গী ময়া য়ৌবগা লোয়ননা লৈবাক অসিদা তেস্তিং লেব ১৮০০ হেন্না লৈহনবা ঙমখ্রে। কোবিদ-১৯গী লায়েংবগী অমদি বেক্সিনশিংগী লম অসিদা সাইন্তিফিক্কী ওইবা দিবেলপমেন্তশিং অসিদা ঐহাক্না থাজবা থম্লি অমদি ভারতনা অথুবদা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবা অসিদা মাই পাকপা ঙমগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658991
মেদিকেল এজুকেসনদা ইতিহাসিক ওইবা শেমদোকপা: নেস্নেল এদুকেসন কমিশন লিংখৎখ্রে
মেদিকেল এজুকেসনগী লমদা ইতিহাসিক ওইবা মওংদা নৌনা শেমদোক্তুনা ওতোনোমস বোর্দ মরী লৈবা নেস্নেল মেদিকেল কমিসন(এন.এম.সি.) অসি অসি কেন্দ্র সরকারনা চৎনবা হৌহনখ্রে। মসিগা কোন্ননা চহি কয়া লিরবা মেদিকেল কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়া(এম.সি.আই.) অসি মুত্থৎখ্রে। এন.এম.সি. অসিগা কোন্ননা অন্দর গ্রেজুএৎ অমসুং পোস্ত গ্রেজুএৎ মেদিকেল এজুকেসন বোর্দশিং, মেদিকেল এসেসমেন্ত অমসুং রেতিং বোর্দ অমসুং ইথিক্স অমসুং মেদিকেল রেজিস্ত্রেসন বোর্দ হায়রিবা ওতোনোমস বোর্দ মরী অসি এন.এম.সি. অসি মতেং পাংননবা নুমিৎ অদুদগী মথৌ পাংথোকপা হৌহনখ্রে। ইতিহাসিক ওইবা মওংদা শেমদোকপা অসিনা মেদিকেল এজুকেসন অসি নুং-পান শেংনা উবা, অফবা অমদি থৌদাং লৌবা ঙম্বরোমদা মমায় ওনশিলহল্লক্লগনি। মরুওইনা অহোংবা অসিদা রিগুলেতর অসি ‘সেলেক্তেদ’ নত্রগা ‘মেরিৎ’ ওইবা মওংদা ‘ইলেক্তেদ’ হাইবা রিগুলেতর অসিগী মায়োক্তা ওইনা খল্লগনি। অমকপা লৈতনা পুকচেল শেংবা, প্রোফেস্নেলিজম ওইবা, নিংথিনা খং-হৈরবা অমদি মরেপ শুনা ৱাংবা নুপা অমসুং নুপীশিংনা হৌজিক মেদিকেল এদুকেসন অসি অনৌবা মওংদা শেমদোকপা অসি মাংজিল থাহন্নবগীদমক্তা লমজিংহনখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোৱগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1659029
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং জাপানগী প্রধান মন্ত্রী হিজ এক্সিলেন্সী সুগা য়োশিহিদেগা লোইননা ফোন্দা ৱারী শানখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি জাপানগী প্রধান মন্ত্রী হিজ এক্সিলেন্সী সুগা য়োশিহিদেগা লোইননা ফোন্দা ৱারী শানখি। প্রধান মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী সুগাবু জাপানগী প্রধান মন্ত্রী ওইনা খল্লকপদা হরাওবা ফোংদোকখ্রে অমসুং মহাক্কী পান্দম ফংবা ওইরসনু হায়না য়াইফ-মঙ্গোল পীখ্রে। লুচিংবা অনিনা ভারত-জাপান স্পিসিএল স্ত্রেতেজিক অমসুং গ্লোবেল পার্তনর্শিপনা হৌখিবা চহি খরসিদা অদুক্কী মতীক খুমাং চাউশিলহল্লে হায়না য়ানখি অমসুং মরী অসিবু তুংদা নাকল অনিমক্কী থাজবা অমসুং মগুনশিং লান্নদুনা হেন্না ফগৎহন্নীংবগী অপাম্বা ফোংদোক্নখি। লুচিংবা অনিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি কোবিদ-১৯ য়াওনা হৌজিক ওইরিবা মালেমগী শিংনবশিং অসিদা হেন্না চুশিন্নহল্লি হায়না য়ানখি। মখোয়না ফ্রী, ওপন অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা ইন্দো-পেসিফিক লমদম অমগী শেন্মিৎলোনগী আর্কিতেকচর অমা মতীক চাবা সপ্লাই চেন অমা শাগৎনবা অমসুং মসিগা মরী লৈননা, অতোপ্পা ৱাখল মান্নবা লৈবাকশিংগা লোইননা ভারত অমসুং জাপানগী মরক্তা মতেং পাংনবদা তরাম্না ওকমিন্নবদা লুম্না লৌনখি। প্রধান মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী সুগাবু কোবিদ-১৯ লাইচৎকী ফিবম অসি খরা শাফরকপগা চহিগী ওইবা লৈবাক অনিগী মীফমগীদমক ভারত্তা লেংবীরক্নবা ফোংদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658956
ঙসিদগী অয়ুশ মিনিস্ত্রীনা থবক মফমশিংদা য়োগা ব্রেক হৌদোক্লগনি
কোবিদ-১৯ প্রোতোকোল মরম ওইদুনা লেপ্তুনা লৈরুরবা “য়োগা ব্রেক” থৌওংশিং পুখৎনবা অয়ুশ মিনিস্ত্রীনা ঙসিদগী হৌনা অমুক চৎথবা হৌখ্রে। মসিগী মিনিত মঙাগী প্রোতোকোল অসি মীয়াম্বু থবক মফমদা য়োগা তৌনবা পীবনি অমসুং মখোয়বু থবক্তগী ঙাইহাক পোত্থাদুনা মশা তেকখৎপা অমসুং অমুক হন্না থবক্তা চিংশিনগনি। অয়ুশ মিনিস্ত্রীনা এম.দি.এন.আই.ৱাই.গা লোয়ননা মিনিত মঙাগী য়োগা ব্রেক প্রোতোকোল পীদুনা স্ত্রেস হন্থহনবা, তেকখৎহনবা অমসুং থবক্তা অমুক পুক্নিং চিংশিনহনবা অসি ২০১৯দা থবক মফমশিংদা শেমগৎখি। প্রোতোকোল অসি য়োগাগী লমদা হৈথোইরবা কাংলুপ অমনা শেমগৎপনি মসিদা তারাসানা, কাতি চক্রসানা অসিনচিংবা অমসুং নাদিসোধানা ভ্রামারি প্রানায়ামা অমসুং ধ্যানাসু য়াওরি। প্রোতোকোল অসি ত্রাইয়েল বেসিস ওইনা ২০২০গী জানুৱারিদা শরুক য়ারিবশিংনা পীনরকপা অপাম্বদগী হৌদোকখিবনি। অয়ুশ মিনিস্ত্রীনা নই দিল্লীদা লৈরিবা অয়ুশ ভবন অমসুং এম.দি.এন.আই.ৱাই.দা ঙসি য়োগা ব্রেক (ৱাই-ব্রেক) প্রোতোকোল মওং উৎপা অমসুং শাজেল তৌবা হান্নগী মফমদা হনজিনখ্রে। হৌজিক লৈরিবা হকশেলগী মওং অসি য়েংলগা মরুওইবা ওইনা লৌরিবা অসি শ্বরগী শাজেল (প্রনায়ামা)অসিনা মসিনা লঙ্গসগী মথৌ কনখৎল্লি। য়োগাগী মওং উৎপা অমসুং শাজেল তৌবা অসি অয়ুশ ভবন্দা নুমিৎ খুদিংগী মিনিত ১০পীগনি অমসুং শরুক য়াগদবশিংনা মফম অসিদা য়াওবা য়াগনি। য়াম্না অচেৎপা নিয়ম থাপ্না লৈনবা সরকারগী চৎন পথাপ চৎনগনি। অয়ুশ মিনিস্ত্রীনা মসিগী খুদোংচাবা অসি নই দিল্লীগী আই.এন.এ.গী জি.পি.ও. কম্প্লেক্সদা লৈরিবা স্তাফ অমসুং ওফিসরশিংদা লাক্লিবা চয়োল অসিদা লেম্না ফংহনগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658770
“অয়ুশ ফোর ইম্ম্যুনিতী” কেম্পেন অসিগী শরুক অমা ওইনা অয়ুশ মন্ত্রালয়না নোবেল ই-মরাথোন অমা সপোর্ত তৌই
হকচাং ফনা অমসুং লাইনাদগী ঙাকথোক্নবা খোংথাংশিংদা মীৎয়েং থম্লিবা মন্ত্রালয় অসিগী থা অহুমগী কেমপেন্দ “অয়ুশ ফোর ইম্ম্যুনিতী”গী শরুক অমা ওইনা নোভেল ই-মরাথোন অমা তৌনবা সোসিয়েল সাইন্সকী রাজাগিরি কলেজ অমসুং কোচিদা লৈরিবা রাজাগিরি ব্যুজিনেসকা অয়ুশ মন্ত্রালয়গা খুৎশম্নখ্রে৷ তেক্নোলোজী, লমজেল চেনবা, চেরিতী অমসুং ৱেল্নেস প্রোগ্রামশিং পুনশিন্নবনা মরম ওইরগা হায়রিবা থৌরম অসিনা শরুক য়ারিবা মীওইশিংগী পুন্সিদা হেন্না অফবা অমসুং হকচাং ফবা হেঙ্গৎলগনি হায়দুনা থাজনরি৷ হায়রিবা ই-মরাথোন অসি কোবিদনা মরম ওইরগা শোকহল্লিবা অঙাংশিং অদু সপোর্ত তৌবগী মরম অমা ওইনা অমসুং হৌজিক চৎথরিবা লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুংদা শরুক য়ারিবা মীওইশিংবু হকচাং ফনা লৈননবগীদমক পাংথোকপনি৷ চেনবগী চাংদম্নবা অদু মপুং ফানবগীদমক মখোয়না শাংলবা নুমিৎ ১০নিগী মতম ফংই৷ ৱেল্নেস এপ অমনা শরুক য়ারিবা মীওইশিং অদুগী রিদিং অদু সেন্ত্রেলাইস সোফতৱেয়র এপ্রিকেসন্দা শমদুনা সেন্তর সরভর(কম্প্যুতর) অমদা শমদুনা পুনশিল্লগনি৷ ভারততগী অমসুং মতোপ্পা মফমশিংদগী শরুক য়াগদৌরিবা মীওই চাওরাক্না ৮০০০রোম্না হায়রিবা নোভেল ইভেন্ত অসিদা শরুক য়াবগী থজবা লৈ৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658770
কোবিদ-১৯ লায়েংবদা বাসা (আধাতোদা বাসিকা) অমসুং গুরুচিগী কান্নবশিংগী মতাংদা অয়ুস মিনিস্ত্রিনা ক্লিনিকেল স্তদি পাংথোক্লগনি
কোবিদ-১৯ পোজিতিপ ওইরবশিংগী লাইওংশিং লায়েংনবা বাসা(আধাতোদা বাসিকা) অমসুং গুরুচিগী কান্নবশিংগী মতাংদা ক্লিনিকেল স্তদি পাংথোক্নবা পুখৎলকপা ৱাফম অমা হন্দক অয়াবা পীখ্রে। মসিনা “রেন্দমদা, ওপন লেবেল থ্রী আমর্দ” ওইনা থিজিনগনি অমসুং সি.এস.আই.আরগী য়ুনিৎ অমা ওইরিবা আই.জি.আই.বিগা লোয়ন্না ওল ইন্দিয়া ইন্সতিতুৎ ওফ অয়ুর্বেদা, নিউ দিল্লিদা পাংথোক্কনি। ফংলকপা ফলশিং য়েংশিনবা, ক্লিনিকেল অমসুং লেবোরেতোরিগী পেরামিতরশিং অমসুং থিজিনবগী লোজিস্তিকশিংগী মতাংদা মেথোদোলোজি য়াওবা অকুপ্পা ৱাফমশিং থৌরাং তৌরে। থিজিনবা অসিদা অয়ুসকী থিজিনবা মওংগা চুনবা অখন্নবা কেস রিপোর্ত ফোরম(সি আর এফ) অমা শীজিন্নগনি। অনৌবা মতম অসিগী মেদিসিনগী অখঙ-অহৈশিং য়াওবা তোঙান তোঙানবা হিরমশিংগী অখঙ-অহৈশিংগী কাংবু অমনা সি.আর.এফ অমসুং স্তদি প্রোতোগোলশিং হন্না য়েংশিনখ্রে অমসুং মখোয়গী পাউতাকশিং লৌখ্রে। ইন্সতিতুসনেল ইথিক্স কম্মিতি (আই ই সি)গী দরকার ওইবা অয়াবশিং ফংলবা মতুংদা থিজিনবা অসি পাংথোক্কনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658943
বিহারগী লেজিস্লেতিব এসেমব্লীদা জেনরেল ইলেক্সন – মীখলগী সেদ্যুল
ইলেক্সন কম্মিসন ওব ইন্দিয়ানা ঙসি বিহার স্তেৎ লেজিস্লেতিব এসেমব্লী ২০২০গী জেনরেল ইলেক্সন ২০২০গী সেদ্যুল লাওথোকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658980
খরিফ কুমগী মমাং চহিগী মান্নবা মতমদা লৌরোক থাখিবা হেক্ত্যার লাখ ১০৬৬.০৬ অদুগা চাংদম্নবদা হন্দক্কী চহিদা ঐচ.এ. লাখ ১১১৬.৮৮দা লৌরোক থাখি
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌউবশিংগী য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয় অমসুং কেন্দ্র সরকারনা মীসন প্রোগ্রামশিং অমসুং ফ্লেগশিপ স্কিমশিংবু মাই পাক্নহন্নবা থৌওং খুদিংমক পাঙথোক্তুনা হোৎনরি। ভারত সরকারনা হীরম অসিদা চঙগদবা লৌরোক থানবা মরু, তিলহাৎ হিদাক, হার, খুৎশু-খুৎলাই অমসুং শেলগী তেংবাংশিং মাংজৌননা ফংহনবগী থৌওং অসিনা লায়চৎ অসিগী লোকদাউনগী মনুংদা ফাওবা পাক চাউরবা লম কয়াদা অমদা লৌরোক থাবা য়াহল্লিবনি। ঙসি ফাওবগী ওইনা খরিফকী লৌরোক থানবা লমগী পাক চাউবা কয়া হেনগৎহন্নবা হোৎনবদা কোবিদ-১৯গী চৈথেং অমত্তা ফংবা উদ্রি। মসিগী মরু ওইবা মহৈদি মতম চানা থবক পাঙথোক্লিবা, তেক্নোলোজী শিজিন্নরিবা অমসুং সরকারগী স্কিমশিংগী খুদোংচাবা কয়া লৌরিবা লৌউবশিংনা ফংগনি। মমাং চহিগী মান্নবা মতমদা লৌরোক থাখিবা হেক্ত্যার লাখ ১০৬৬.০৬ অদুগা চাংদম্নবদা হন্দক্কী চহিগী ওইনা অপুনবা লমগী পাক চাউবা অসি ঐচ.এ. লাখ ১১১৬.৮৮নি। খরিফ কুমগী ওইনা লৌরোক থাবগী অরোইবা মশিং অসি ওক্তোবর ১, ২০২০দা লোইশিল্লগনি হায়বগী থাজবা লৈরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658997
কোবিদ-১৯গী মতুংদা মহৌশাবু খ্বাইদগী মরু ওইবা রিকোভরী প্লান ওইনা থম্নবা লৈবাকশিংদা ভারতনা হায়জখ্রে
এনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকী মন্ত্রী শ্রী প্রকাশ জবদেকরনা মহৌশাবু খ্বাইদগী মরু ওইবা রিকোভরী প্লান ওইনা থম্নবা “সস্তেনেবল দিভেলপমেন্তগীদমক এক্সন অমসুং দিলিভরীগী য়ু.এন.দিকেদ” হৌরকপদা খুৎশম্নদুনা পুন্না চৎমিন্নবা অমসুং “মহৌশাগা চুশিন্ননা হিংমিন্নবা” হায়রিবা ভিজন অসি মশক খঙনবা লৈবাকশিংদা হায়জখ্র৷ ২০২০গী মতুংদা লৈগদৌরিবা বাইওদাইভরসিতী: পৃথিবী অসিদা লৈরিবা থৱাই পানবা জিবা পুম্নমক্কীদমক ফ্যুচর অমা শেমগৎপা, হায়রিবা মিনিস্তিরিয়েল রাউন্দতেবল দাইলোগকী ভরচুয়েল মীফম অসিদা শ্রী জবদেকরনা ভারতকী মহুৎ শিন্দুনা শরুক য়াখ্রে৷ মিনিস্তিরিয়েল অদুনা বাইওদাইভরসিতী য়োকখৎপদা অমসুং সস্তেন্নেবল দিভেলপমেন্তদা ময়াম তাথোক তাশিন তৌননবগীদমক লাক্কদৌরিবা বাইওদাইভরসিতীদা য়ুমফম ওইদুনা পাংথোক্কদৌরিবা য়ুনাইতেদ নেসন সম্মিত অসিদগী চয়োল অমা ঙনখৎতুনা চাইনানা য়ুম্বু ওইদুনা মিনিস্তিরিয়েল মীফম অদু পাংথোকখি৷ থৌরম অদুদা তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংগী মিনিস্তিরিয়েল রিপ্রজেন্তেতিব ১৫রোমগা লোইননা রিজনেল রিপ্রজেন্তেসন অমসুং মরী লৈনবা ইন্তরনেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিংগী মকোকশিংনা শরুক য়াখি৷ থৌরম অদুদা শ্রী প্রকাশ জবদেকরনা ৱা ঙাংলদুনা অসুম্না ফোংদোকখ্রে মদুদি মীওইবগী পুন্সিদা মতেং পাংলিবা মহৌশাগী রিসোর্সশিং অসি মওং মরিল তাদনা শিজিন্নবা অমসুং মাংহল্লিবা অসি কোবিদ-১৯ লাইনা লাইচৎ অসিনা ময়েক শেংনা তাকখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658791
পেসেঞ্জর করোর ১ হেনবনা দোমেস্তিক ওপরেসন নৌনা হৌখিবদগী নোংথক্কী লম্বীদা চৎনখি
পেসেঞ্জর করোর অমা হেন্না ফ্লাইৎ ১,০৮,২১০দা মে ২৫, ২০২০দগী দোমেস্তিক ওপরেসন হৌবদগী পাইখি হায়না শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরি, এম.ও.এস. সিবিল এবিএসন্না ফোংদোকখি। শ্রী পুরিনা মখা তানা হায়খি মদুদি দোমেস্তিক এবিএসন অসি কোবিদ মমাংগী মওং মতৌদা লাকপা হৌরে। সিবিল এবিএসন মন্ত্রীনা সেপ্তেম্বর ২৪, ২০২০দা থাদোকখিবা অপুনবা পেসেঞ্জর মশীং অসি ১,১৯,৭০২নি হায়খি অমসুং মতম অসিদা থুংখিবা পেসেঞ্জর মশীংনা ১,২১,১২৬নি হায়খি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি থাদোকখিবনা ১৩৯৩ অমসুং থুংলখিবা মশীংনা ১৩৯৪ ওইখি। কোবিদ-১৯গী মনুংদা, দোমেস্তিক সেদ্যুল তৌবা কম্মর্সিএল এয়র্লাইনগী ওপরেসন অসি মার্চ ২৫, ২০২০দগী লেপখিবনি। ওপরেসনশিং অসি থা অনীগী মতুংদা মে ২৫, ২০২০দগী অমুক চত্থবা হৌখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1659001
নোবেল ব্রুসেল্লা ভেক্সিন ব্রুসেল্লা এবোর্তস এস.১৯ দেলতা পার ভেক্সিন দি.বি.তি.–আই.সি.এ.আর. ত্রান্সফর তৌবা
বাইওতেক্নোলোজী দিপার্ত্মেন্ত (দি.বি.তি.)না ব্রুসেল্লা এবোর্তস এস.১৯ দেলতা পার ভেক্সিনগী থোংদা নোবেল ব্রুসেল্লাগী তেক্নোলোজী ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা হন্দক্কী চয়োলসিগী অঙনবা শরুক্তা পাঙথোকখি অমসুং য়ানচেরোল অমা খুৎয়েক পীনখি। ভেক্সিন অসি আই.সি.এ.আর.-ইন্দিয়ন ভেতেরিনরী রিসর্চ ইন্সতিত্যুৎ (আই.সি.এ.আর.-আই.ভি.আর.আই.), ইজাতনাগর, উত্তর প্রদেশনা দি.বি.তি.না ঙাক্লৌ পীবা ব্রুসেল্লোসিস প্রোজেক্তকী থোংদা শেমখিবনি, মসিদা জিন অমা ব্রুসেল্লা এবোর্তস এস.১৯ স্ত্রেন্দগী জিন অমা পুথোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1659034
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• কেরলা: কেরলানা হৌজিক নোংমদা কোবিদ-১৯ পেসেন্তশিংগী মশিং হেনগৎলকপদা মরুশুবদা লৈখ্রে। রাজ্য অসিদা লাইনা অসিগী হৌজিক লৈরিবা ফিভম অসি তেস্ত পোজিতিব ওইবগী মতাংদা লৈবাক অসিগী চাংচত্তগী হেল্লি। লৈবাক অসিদা লৈরিবা অতোপ্পা রাজ্যশিংগা চাংদম্নবদা চয়োল অমদা চাদা কুনথ্রাগী চাংদা পেসেন্তশিংগী মশিং হেনগৎলকখি। ভাইরাই অসি খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা মফম খুদম ওইনা কোঝিকোদে গুম্বা জিলাশিংদা ক্বাইক রেসপোন্স তীমশিং থাদোকখ্রে। হৌজিক্কী ওইনদা ভাইরস অসিগীদমক্তা মীওই ৪৫,৯১৯ লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং মীওই লাখ ২.১২ ক্বারন্তিন তৌদুনা লৈরি। শিবগী মশিং অসি ৬১৩ শুখ্রে।
• তামিল নাদু: তামিল নাদুদা ক্লাস ১০-১২কীদমক্তা ওক্তোবর ১দগী স্কুলশিং হাদোক্লগনি; মসি পেরেন্তশিং নত্রগা গার্জিয়ানশিংদগী অইবা ওইনা অয়াবা ফংবগী মখা পোল্লি; ওনলাইন ক্লাসশিং, দিস্তেন্স এজুকেশনশিং মখাতানা অদুমক চত্থখিগনি। তিরুচীদা লৈবা হেল্থ ওফিসিয়েলশিংনা সেনিয়র সিতিজনশিংগী হকচাংগী ফিভম য়েংশিন্নবা ইলেক্তোরেল রোল শিজিন্নরগনি; হৌজিক-হৌজিক হেল্থ ওফিসিয়েলশিংনা নুমিৎ খুদিংগী রেসিদেন্ত ৩,০০০গী হকচাংগী ফিভম অদু য়েংশিল্লি অমসুং হায়রিবা কেম্পশিং অসিদা মীওই ৭৫০দগী স্বাব সেমপলশিং লৌখৎলি। কোইম্বাতোর সিতী মুনিসিপাল কোরপোরেশন (সি.সি.এম.সি.)না শগোলশেল নুমিত্তা চহি ২৭ শুরবা মীওই অমা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইরে হায়না অরানবা রিপোর্ত পীবগীদমক্তা লনাইগী লেবোরেতরী অমা সীল তৌখ্রে।
• কর্নাতকা: আশা ৱার্করশিংগী স্তাইক অদুগী মতুং ইন্নদুনা রাজ্য অসিদা লৈরিবা কন্ত্রেক্ত অমসুং আউৎসোর্চ হেল্থ ৱার্কর ৩০,০০০ ময়া নক্না শগোলশেল নুমিত্তা দ্যুতী তৌখিদে। য়াম্না তাংনা থোকপা থৌওং অমদা বল্লারি জিলাদগী কোবিদ-১৯ ৱারিয়রশিং অদুবু পেরেন্ত খরনা মখোয়গী মচাশিং অদু দোক্তরশিং অমসুং নর্সশিং অদুগী মমিং থোনগনি হায়না লেপ্লদুনা মখোয়বু ইকাইখুম্নবা উৎখি। মসিগী খোংথাং অসি পি.এম. নরেন্দ্র মোদিনা কর্নাতকাগী জিলা তরেত্তা শিবগী কেসশিং হেনগৎলকপগী মতাংদা থমোই শোক্না নুংঙাইতবা ফোংদোকখিবা অদুগী মরক্তা লাকখিবনি।
• অন্ধ্র প্রদেশ: মীশিং মিলিয়না অমদা লাখ অমগী মথক্তা তেস্ত তৌখিবগা লোইননা, অন্থ্র প্রদেশতা কোবিদ-১৯গীদমক্তা অপুনববা মীশিংগী চাদা ১০ তেস্ত তৌখি। হৌজিক ফাওবদা পুন্না সেমপল ৫৩,৭৮,৩৬৭ স্ক্রীন তৌখি। মেদিকেল অমসুং হেল্থ দিপার্তমেন্ত কনখৎহন্নবা অমসুং কোবদি-১৯ লাইচৎ অসিগী য়েংলগা মরু ওইনা পেসেন্তশিংদা সার্বিসশিং হেনগৎনবা, রাজ্য অসিনা মেদিকেল অমসুং হেল্থ দিপার্তমেন্তদা অনৌবা স্তাফ লৌশিনখি। মরক অসিদা, স্তেত ত্রান্সপোর্ত কোরপোরেশন্না লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা তৌখিবা লোকদাউন অসিগী মরক্সিদা কার্গো সার্বিসশিংগীদমক্তা অফবা রেসপোন্স ফংখি। আর.তি.সি.না রাজ্য শিনবা থুংনা অমসুং হাদ্রবাদতসু কার্গো পুরি।
• তেলঙ্গানা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ২৩৮১ থেংনখি, ২০১২১ ফগৎখি অমসুং ১০ শিখিবগী পাউ লৈখি; কেস ২৩৮১গী মনুংদা জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ৩৮৬ থেংনখি। অপুনবা কেসশিং ১,৮১,৬২৭; এক্তিব কেসশিং: ৩০,৩৮৭; শিইবশিং: ১০৮০; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ১,৫০,১৬০। কোবিদ-১৯ লাইচৎ থোরকখিবা অসিনা মরম ওইরগা থা ৬ লেপ্পুরবা মতুংদা হাইদ্রবাদতা সিতী বস সার্বিসশিং অমুক হন্না হৌরগনি। বসশিং অসিনা মথৌ তাবা চেকশিন থৌরাংগা লোইননা মরু ওইবা রুত ২৫দা চেল্লি। মাওইস্ত শিংনা ফেক এনকাউন্তরনি হায়না চিংনবশিং অদুগী প্রোতেস্ত তৌরদুনা সেপ্তেম্বর ২৮দা তেলঙ্গানা বন্দ কৌখ্রে।
• অরুনাচল প্রদেশ: অরুনাচল প্রদেশতা অনৌবা পোজিতব কেস পুন্না ২৮৩ থেংনখি। হৌজিক রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ২,৩৩১ লৈরি।
• অসাম: অসামগী হেল্থ মিনিস্তর হিমন্তা বিস্বা শর্মানা ত্বীত তৌরকখি মদুদি ঙরাং পেসেন্ত ২,৪৩২ দিসচার্জ তৌখ্রে। দিসচার্জ তৌখিবা পেসেন্তশিংগী অপুনবা মশিং ১,৩৫,১৪১ অমসুং এক্তিব পেসেন্তশিংগী মশিং ২৯,৮৩০ ঔইখি।
• মনিপুর: মনিপুর কোবিদ-১৯গী অনৌবা পোজিতিব কেস ১৬১ লৈখিবনা অপুনবা মশিং অদু ৯,৫৩৭ য়ৌহনখ্রে। ফগৎলকপগী চাদা ৭৭ ওইখিবগা লোইননা কে্তিব কেস ২,১০৬ লৈরি।
• মেঘালয়া: মেঘালয়াদা ঙসি কোরোনভাইরসতগী মইওই ১৯৯ ফগৎখ্রে: অপুনবা এক্তিব কেস ১,৯৭৭, বি.এস.এফ. অমসুং আর্মদ ফোর্সশিংগী অপুনবা মশিং ২১৯, অতোপ্পশিংগী অপুনবা মশিং ১,৭৫৮ অমসুং ফগৎখিবশিংগী অপুনবা মশিং ৩,০৫৮ ওইখি।
• মিজোরাম: মিজোরামদা ঙরাং কোবিদ-১৯ অনৌবা কেস ২৬ কনফর্ম তৌখি। অপুনবা কেস ১,৭৮৬, এক্তিব কেস ৬৮১।
• নাগালেন্দ: কেস ২,৭৮৬ (৪৭%) লৈখিবগা লোইননা আর্মদ ফোর্সেসনা নাগালেন্দগী কোবিদ-১৯ পোজিতিব চার্ত্তা মখাতানা মকোক থোংদুনা লৈরি। হল্লকখিবশিংনা ১,৪৬২, ত্রেস তৌখিবা কন্তেক্তশিংনা ১,২১৬ অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংনা ৩৩৬ ওইখি।
• সিক্কিম: সিক্কিমদা অনৌবা কেস ৯৫, এক্তিব কেস ৬৭৯ থেংনখি অমসুং ফদুনা অমসুং দিসচার্জ তৌখিবা কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু ১,৯৯৪ শুখ্রে।
• মহারাস্ত্র: শগোলশেল নুমিত্তা মহারাস্ত্রদা কোবিদ-১৯ ইনফেক্সন ১৯,১৬৪ থেংনখি, মসিনা অপুনবা মশিং অদু কেস লাখ ১২.৮২ য়ৌহনখি। রাজ্য অসিনা ৩২,২৮৪ শিখিবগী পাউ লৈখি। তৌইগুম্বসুং দেতা অদু নৈনবা মতমদা রাজ্য অসিগী জিলা ৩৬কী মনুংদা জিলা ২০দ ৯২.৯১% নত্রগা কেস লাখ ১১.৯২ থেংনখি অমসুং ৯৪% নত্রগা ৩২,২৮৪ শিখিবগী পাউ লৈখি। মুম্বাই, পুনে অমসুং থানে খক্তা নত্তনা; কোলহাপুর, সতারা, সোলাপুর, সাংলি, চন্রপুর অমসুং নাগপুরনা ইন্তেন্সিফাইদ কোবিদ মেনজমেন্ত আয়না খঙদোক্লবা খ্বাইদগী হেন্না শোকহল্লবা জিলাশিংনি। জিলাশিংদা ফমুংশিংগী মশিং, ওক্সিজেন সপ্লাই অমসুং ভেন্তিলেতরশিং মতিক চানা লৈবা অমসুং মতম অসিমক্তদা কন্তেক্তশিংগী পাকশন্না ত্রেসিং তৌনবগীদমক্তা হেল্থ ফেসিলিতীশিং হেনগৎহন্নবা খঙহনখ্রে।
• গুজরাত: শগোলশেল নুমিত্তা গুজরাত্তা কোবিদকী মশিং অসি অনৌবা কেস ১,৪০৮ থেংনখিবগা লোইননা ১,২৮,৯৪৯ ওইখি হায়না স্তেত হেল্থ দিপার্তমেন্তনা হায়খি। মতম অসিমক্তদা পেসেন্ত ১,৪১০ হোসপিতালশিংদগী দিসচার্জ তৌখি, মসিনা ফগৎখিবা কেসশিংগী মশিং অদু ১,০৯,২১১দা হেনগৎহনখি। মসিগা লোইননা রাজ্য অসিগী ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৮৪.৬৯দা হেনগৎখি।
• রাজস্থান: রাজস্থান হেল্থ দিপার্তমেন্তনা কোরোনাভাইরস পেসেন্তশিংদা ওক্সিজেনগী সপ্লাই মতিক চানা ফংহন্নবা জয়পুরদা ওক্সিজেন মেন্যুফেকচরিংগী মতাংদা য়েংশিন্নবা ওক্সিজেন প্রোদক্সন ফর্মশিং অমসুং কমপনীশিংদা দ্রগ কন্ত্রোল ওফিসরশিং এপোইন্ত তৌখ্রে। জিলা অসিদা লৈবা মেদিকেল গ্যাস মেন্যুফেকচরিং য়ুনিৎশিংনা প্লান্ত অসিদা থোক্লিবা ওক্সিজেন প্রোদক্সন, সেলস অমসুং অতোপ্পা এক্তিভিতীশিংগী মতাংদা মরী লৈনবা দ্রগ কন্ত্রোল ওফিসরদা নোংমগী ওইবা ইনফোর্মেশন পীগনি।
• ছত্তিসগর: ছত্তিসগরগী রাজ্য অসিদা কোরোনা ভাইরস ইনফেক্সন লেপ্তনা হেনগৎলকপনা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবগী চাং অসি য়াম্না হেনগৎলকখ্রে। হোসপিতালশিং অমসুং প্রাইমরী হেল্থ সেন্তরশিং নত্তনা কোরোনা তেস্তশিং অসি মোবাইল তীমশিংনসু তৌরি। কোরোনা ইনফেক্তেদ পেসেন্তশিং খঙদোক্নবা রেপিদ এন্তিজেন কিতশিংগী খুত্থাংদা তেস্ত তৌবগী খুদোংচাবা অসি সেন্তর ৮৩২দা হৌজিক-হৌজিক ফংলি। মসিগী মনুংদা, খুঙ্গংগী লমশিংদা সেন্তর ৫৩৯ লৈ, অদুগা সেন্তর ৩৬ অমনা অর্বান এরিয়াশিংদা লৈ। মরক অসিদা, আই.সি.এম.আর.না রাজ্য অসিগী জিলা তরেত্তা সেরো সর্ভিলেন্সকীদমক্তা সেমপলশিং লৌখৎপা লোইখ্রে।
ফেক্ত চেক
A stamp with the word true on a Whatsapp screenshot inquiring about eSanjeevani OPD. The headline states that eSanjeevani OPD launched by the government provides free medical teleconsultation to public.

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
25 SEP 2020 6:21PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
India’s Recoveries on a Steep Upward trend, cross 47.5 lakh; 10 States/UTs contribute 73% of new recovered cases
More than 47.5 lakh (47,56,164) patients have recovered so far. 81,177 patients recovered in the last 24 hours.Recovered cases have exceeded active cases (9,70,116) by nearly 38 lakhs (37,86,048) today.Spurred by this number of very high recoveries, the national Recovery Rate continues to follow a rising curve. It stands at 81.74% today. 73% of the new recovered cases have been reported from ten States/UTs, viz. Maharashtra, Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Odisha, Delhi, Kerala, West Bengal and Assam.Maharashtra continues to lead with more than 17,000 new recoveries. Andhra Pradesh contributed more than 8,000 to the single day recoveries. 86,052 new confirmed cases have been reported in the last 24 hours in the country.75% of the new cases are found to be concentrated in ten states/UTs. Maharashtra contributed more than 19,000 to the new cases. Andhra Pradesh and Karnataka both have contributed more than 7,000.1,141 deaths have been registered in the past 24 hours. 83% of these are from 10 States/UTs
For details:
India scales a historic PEAK, records all-time High of DAILY TESTING; For the first time, close to 15 lakh COVID tests conducted in a single day, Exponential Rise in Total Tests as they near 7 cr
India has scaled a historic peak in the fight against COVID-19. In a landmark achievement, for the first time, a record of very high number of nearly 15 lakh COVID tests has been conducted in a single day. With 14,92,409 tests conducted in the last 24 hours, the cumulative tests have touched nearly 7 crore (6,89,28,440). This exponential surge in the daily testing capacities strongly demonstrates the determined escalation of the testing infrastructure in the country. The last one crore tests were conducted in merely 9 days. The Tests Per Million (TPM) stand at 49,948 as of today. The national cumulative positivity rate stands at 8.44% today. With the expansion of testing infrastructure, the daily testing by States/UTs has also increased. 23 States/UTs have better tests per million than the national average (49,948). The testing network has grown to 1818 labs today, including 1084 labs in the government sector and 734 private labs.
For details:
Dr. Harsh Vardhan inaugurates 65th Foundation Day celebrations of AIIMS, New Delhi
Dr Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare and President, AIIMS presided over an event to mark the 65th Foundation Day of AIIMS, New Delhi in the presence of Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State for Health and Family Welfare.This day marks the beginning of undergraduate teaching at AIIMS and was the day the first batch of MBBS classes was held in 1956.Congratulating the AIIMS fraternity for being ranked as number one among medical institutions by National Institute Ranking Framework (NIRF) by the Ministry of Human Resource and Development, Dr Vardhan expressed satisfaction that AIIMS, New Delhi has fulfilled the objectives of its establishment set by the Indian Parliament in 1956 during its foundation and has continually sought to achieve a high standard in healthcare services, education and research. Dr. Harsh Vardhanalso expressed gratitude for the institution’s huge contributionduring the COVID Pandemic. On India’s fight against COVID-19, Dr. Harsh Vardhan said, “India’s continuously rising Recovery Rate and progressively falling Case Fatality Rate have proven the success of the COVID-19 containment strategy followed by all States and UTs under the dynamic guidance of our Prime Minister Shri NarendraModi. We have successfully ramped up our testing capacity which has touched nearly 15 lakh milestone today with more than 1800 testing labs spread across the country. I have confidence in the scientific developments taking place in the field of treatment and vaccines for COVID-19 and soon India will achieve more success in our fight against COVID-19.”
For details:
Historic reform in Medical Education: National Medical Commission constituted
Historic reform in the field of medical education has been effectedby the Union Government with the constitution of the National Medical Commission (NMC), along with four Autonomous Boards. With this, the decades old institution of the Medical Council of India (MCI) stands abolished. Along with NMC, the four Autonomous Boards ofUG and PG Medical Education Boards, Medical Assessment and Rating Board, and Ethics and Medical Registration Board have also been constituted to help the NMC in day to day functioning.This historic reform will steer medical education towards a transparent, qualitative and accountable system. The basic change that has happened is that the Regulator is now 'selected' on merits, as opposed to an 'elected' Regulator. Men and Women with impeccable integrity, professionalism, experience and stature have been now placed at the helm to steer the medical education reforms further.
For details:
Phone call between Prime Minister Shri NarendraModi and H.E. SUGA Yoshihide, Prime Minister of Japan
Prime Minister Shri NarendraModi had a phone call today with His Excellency SUGA Yoshihide, Prime Minister of Japan. The Prime Minister congratulated Prime Minister Suga on his appointment as Prime Minister of Japan and wished him success in achieving his goals. The two leaders concurred that the partnership between the two countries is even more relevant in today’s times given the global challenges, including that of the COVID-19 pandemic. They emphasized that the economic architecture of a free, open and inclusive Indo-Pacific region must be premised on resilient supply chains, and in this context, welcomed cooperation between India, Japan and other like-minded countries. The Prime Minister extended an invitation to Prime Minister Suga to visit India for the Annual Bilateral Summit, after improvement of the situation caused by the global COVID-19 pandemic.
For details:
Commencement of Yoga Break at Work Place by the Ministry of AYUSH from today
Activities for promoting the “Yoga Break” protocol of the Ministry of AYUSH, which were suspended after the onset of the Covid-19 protocol, have been resumed with effect from today. This five minute protocol is intended to introduce people at the work place to Yoga, and also to help them to take a break from the work schedule and to refresh and re-focus. Ministry of AYUSH in association with MDNIY developed 5 minutes yoga break protocol to de-stress, refresh and re-focus the workers at the work place in 2019. The protocol was initially launched on trial basis in January 2020 and was found to be effective, based on an analysis of feedback of participants.Taking account of the currently prevailing health emergency, additional emphasis was laid on breathing exercise (pranayama), in view of its effectiveness in increasing the lungs capacity. Ministry of AYUSH will extend this facility free of cost to the staff & officers of various offices situated in GPO Complex, INA, New Delhi in the coming weeks.
For details:
AYUSH Ministry supports a novel e-marathon as part of the “Ayush for Immunity” Campaign
The Ministry of AYUSH has joined hands with Rajagiri College of Social Sciences and Rajagiri Business School, Kochi to organise a novel e-marathon, as a part of the Ministry’s three-month campaign called “Ayush for Immunity”, focussing on desirable health-promotive and disease preventive steps. Combining technology, physical run, charity and wellness programs, this e-event is expected to add positivity and good health to the lives of the participants. This e-marathon is being conducted for the cause of supporting the education of COVID affected children and to enhance the well-being of the participants during the current pandemic crisis. The participants of e-marathon can take part in the event in timings of their choice and at safer places. They also have a long duration of 10 days at their disposal to complete the running challenges. A wellness app will integrate the individual running reading of the participants to a central server (computer) so that all participants will be connected via the centralised software application.Around 8000 participants from India and abroad are expected to join this novel event.
For details:
Ayush Ministry to take up clinical study on the potential of Vasa (AdhatodaVasica) and Guduchi for the management of Covid-19
In view of the need for accelerated solutions for Covid-19, the Ministry of AYUSH has taken up systematic studies on different possible solutions through multiple channels. As part of this effort, a proposal for a clinical study to assess the role of Vasa Ghana, Guduchi Ghana and Vasa-Guduchi Ghana in therapeutic management of symptoms in Covid-19 positive cases has recently been approved. This will be a “randomized, open label three armed” study, and will be conducted at the All India Institute of Ayurveda (AIIA), New Delhi, in collaboration with the IGIB unit of CSIR.The detailed proposal with methodology including outcome measures, clinical and laboratory parameters, the logistics of the research has been prepared. The study will use a unique Case Report Forum (CRF), suitable for Ayush mode research. The CRF and study protocol has also been peer reviewed by experts from different domains including modern medicine and their suggestions have been incorporated. The study will be undertaken subject to the required approvals like that of the Institutional Ethics Committee (IEC).
For details:
General Election to the Legislative Assembly of Bihar - Schedule of Election
Election Commission of India today announced the schedule for 2020 General Elections to State Legislative Assembly of Bihar.
For details:
116.88 lakh ha area sown compared to 1066.06 lakh ha. area during Kharif season of corresponding period last year
Ministry of Agriculture and Farmers Welfare and State Governments have put all efforts in successful implementation of mission programs and flagship schemes. The timely prepositioning of inputs by Government of India like seeds, pesticides, fertilizers, machinery and credit has made it possible for large coverage during pandemic lockdown conditions. There is no impact of COVID-19 on progress of area coverage under kharif crops as on date. Credit goes to farmers for timely action and adoption of technologies and taking benefit of government schemes. Progress of area coverage reported is1116.88 lakh ha area compared to corresponding period of last year 1066.06 lakh ha. The final sowing figures for kharif season is expected to be closed on 1stOctober 2020.
For details:
India urges Nations to put Nature at the heart of recovery plan post COVID19
Minister for Environment, Forest and Climate Change, Shri PrakashJavadekar urged nations to join hands at the start of the “UN Decade of Action and Delivery for Sustainable Development” to put nature at the heart of our recovery plan and realize the vision of “living in harmony with nature”. Shri Javadekar represented India at the virtual Ministerial Roundtable Dialogue on Biodiversity Beyond 2020: Building a Shared Future for All Life on Earth yesterday. The ministerial was hosted by China, one week ahead of the upcoming United Nation Summit on Biodiversity, to exchange views on biodiversity conservation and sustainable development. Around 15 ministerial representatives from countries with adequate regional representation, as well as the heads from relevant international organizations participated in the event. Addressing on the occasion, Shri PrakashJavadekar stated that COVID-19 pandemic has emphasized the fact that un-regulated exploitation of natural resources coupled with un-sustainable food habits and consumption patterns lead to destruction of systems that support human life.
For details:
Over 1 crore passengers travel by air since Resumption of domestic operations
More than one crore passengers have flownon 1,08,210 flights since recommencement of domestic operations on 25 May 2020, informed Shri Hardeep Singh Puri, MoS, Civil Aviation. Shri Puri further said that domestic aviation is moving towards pre-COVID figures. Civil Aviation minister shared that on 24th September,2020, total number of departing passengers was 1,19,702 and total number of arriving passengers during this period was 1,21,126. He added that total departures were 1393 whereas arrivals were 1394. In the wake of Covid-19, the operations of domestic schedule commercial airlines were ceased with effect from 25th March 2020. These operations resumed after two months on 25th May 2020.
For details:
DBT – ICAR Transfer of Technology of novel Brucella vaccine viz. Brucella abortusS19 delta per vaccine
Department of Biotechnology (DBT), facilitated Transfer of Technology of novel Brucella vaccine viz. Brucellaabortus S19 delta per vaccine, through Video Conferencing (VC), earlier this week and anMoU was signed. This vaccine was developed by ICAR-Indian Veterinary Research Institute (ICAR-IVRI), Izatnagar, Uttar Pradesh through a Network project on Brucellosis supported by DBT in which a gene was knocked out from Brucellaabortus S19 strain.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Kerala: Kerala now ranks fourth in the rise in number of Covid-19 patients daily. The current prevalence of the disease in the state is above the national average in terms of test positivity. The number of patients has increased by thirty per cent in a week when compared to other states in the country. Kerala is currently sixth in the list of states where more people are under treatment. Following the surge in positive cases, various district administrations have issued orders to make Covid regulations stricter. Quick Response Teams have been deployed in districts like Kozhikode where the prevalence of the virus is very high. At present, 45,919 people are being treated for the virus and 2.12 lakh people in quarantine. The death toll is 613.
• Tamil Nadu:Schools set to reopen from October 1 for Classes 10-12 in Tamil Nadu; this would be subject to obtaining written consent from parents or guardians; online classes, distance education will continue. The health officials in Tiruchy to use electoral roll to check the health status of the senior citizens; at present health officials are checking health status of 3,000 residents daily and collecting swab samples from 750 people at these camps. The Coimbatore City Municipal Corporation (CCMC) on Thursday sealed a private laboratory for providing a report that falsely states a 27-year-old person as Covid-19 positive.
• Karnataka:Close on the heels of the ASHA workers’ strike, nearly 30,000 contract and outsourced health workers in the State stayed off duty on Thursday. In a rare gesture, the Covid-19 warriors from the Ballari district are being honoured by few parents who are planning to name their kids after doctors and nurses. Mysuru district, which registered the highest mortality rate after Bengaluru, has come up with an action plan to contain the spread of coronavirus in the coming weeks. This step comes in the wake of PM NarendraModi expressing anguish over the increase in mortality cases in seven districts of Karnataka.
• Andhra Pradesh:With over one lakh tests per million population, Andhra Pradesh has a record of 10 per cent of population tested for Covid-19. A total of 53,78,367 samples were screened till date. The state has become number one in the country by significantly increasing its testing capacity in the last six months. To strengthen the medical and health department and increase the services to the patients particularly in view of the Covid-19 pandemic, the state has recruited new staff in Medical and Health department. Meanwhile, the State Road Transport Corporation has got good response for cargo services in the wake of lockdown due to pandemic. The RTC is taking cargo across the state and also to Hyderabad.
• Telangana: 2381 new cases, 2021 recoveries & 10 deaths reported in the last 24 hours; out of 2381 cases, 386 cases reported from GHMC. Total cases:1,81,627; Active cases: 30,387; Deaths: 1080; Discharges :1,50,160. City bus services resume in Hyderabad, 6 months after they were halted in the wake of the Covid-19 pandemic. The buses are running on 25 major routes, with all necessary precautions. Maoists call for Telangana bandh on September 28 protesting alleged fake encounters.
• Arunachal Pradesh: Total 283 new COVID-19 positive cases detected in Arunachal Pradesh. Currently, there are 2,331 active cases in the state.
• Assam: Assam Health Minister HimantaBiswaSarma tweeted that 2,432 patients have been discharged yesterday. Total discharged patients 1,35,141& active patients 29,830.
• Manipur: 161 new COVID-19 positive cases in Manipur takes the total to 9,537. With 77 percent recovery rate, there are 2,106 active cases.
• Meghalaya: In Meghalaya, 199 individuals have recovered from coronavirus today. Total active cases 1,977, total BSF and Armed Forces 219, total others 1,758 & total recovered 3,058.
• Mizoram: 26 new cases of COVID-19 confirmed in Mizoram yesterday. Total cases 1,786, active cases 681.
• Nagaland: Armed forces continue to top Nagaland's COVID-19 positive chart with 2,716 (47%) cases. Returnees are 1,462, traced contacts 1,216 and frontline workers 336.
• Sikkim: Sikkim records 95 new cases, active cases are 679 & total cured & discharged cases are 1,994.
• Maharashtra:Maharashtra on Thursday reported 19,164 Covid-19 infections, taking the tally to 12.82 lakh cases. The state has recorded 32,284 deaths. However, an analysis of data shows that of the state’s 36 districts, 92.91% or 11.92 lakh cases and 94% or 32,284 deaths were reported in 20 districts. Besides Mumbai, Pune and Thane; Kolhapur, Satara, Solapur, Sangli, Chandrapur and Nagpur are some of the worst- affected districts, which have been identified intensified Covid management. Following the review meeting taken by the Prime Minister, dedicated officials are being appointed to monitor the situation in these districts to ensure that the situation is brought under control at the earliest. Districts are being directed to ramp up health facilities with adequate number of beds, oxygen supply and ventilators and at the same time, go for massive tracing of contacts.
• Gujarat:Gujarat's Covid tally rose to 1,28,949 with the addition of 1,408 new cases on Thursday, the state health department said. At the same time, as many as 1,410 patients were discharged from hospitals, raising the number of recovered cases to 1,09,211. With this, the state's recovery rate has risen to 84.69 per cent.
• Rajasthan:Rajasthan Health Department has appointed drug control officers at oxygen production firms and companies to keep a watch on oxygen manufacturing in Jaipur to ensure an adequate supply of oxygen to coronavirus patients. Medical gas manufacturing units established in the district will present daily information to the concerned Drug Control Officer, regarding oxygen production, sales and all other activities occurring in the plant
• Chhattisgarh: In Chhattisgarh, COVID-19 tests are being substantially increased as corona virus infection continues to surge in the state. Apart from hospitals and primary health centers, the corona tests are also being done by mobile teams. Test facility through rapid antigen kits to identify corona infected patients is currently available in 832 centers. Out of this, 539 centers are in rural areas, while 36 centers are established in urban areas. Meanwhile, ICMR has completed collection of samples for Sero surveillance in seven districts of the state.
FACT CHECK
A stamp with the word true on a Whatsapp screenshot inquiring about eSanjeevani OPD. The headline states that eSanjeevani OPD launched by the government provides free medical teleconsultation to public.