PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
23 SEP 2020 6:43PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• নুমিৎ মঙানি শুবা ওইনা থংনা-থংনননা অনৌবা কেসশিংদগী নৌনা নাবা ফগৎলকপশিংনা হেনখ্রে
• পুন্না নাবা ফগৎলকখিবশিংগী মশিং অসি ৪৫,৮৭,৬১৩ ওইখি অমদি ঙসিগী ওইনা নাবা ফগৎলকপগী রেৎ অসি ৮১.২৫% ওইখি
• ভারতকী তেস্ত তৌবা ঙম্বগী চাং অসি নোংমদা তেস্ত লাখ ১২ হেন্না হেনগৎখ্রে। লৈবাক শিনবা থুংনা তৌখিবা তেস্ত অসি করোর ৬.৬দগী হেনখ্রে।
• হোস্পিতাল ২৩,০০০ হেন্না এম্পেনেল তৌখ্রে অমদি এ.বি.-পি.এম.জে.এ.ৱাই.গী মখাদা ই-কার্দ কোতি ১২.৫ হেন্না ইসু তৌখ্রে
• পার্লিয়ামেন্তনা লেবর কোদ অহুম পাস তৌখ্রে- কোবিদ-১৯গী মতমদা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংগী হক হেঙ্গৎহন্নবা শেম্লবা অখন্নবা প্রোভিজনশিং য়াওরি
ভারতনা নাবা ফগৎলকপগী চাং ৱাংবগী লম্বীদা চংশিল্লি, নুমিৎ ৫নি শুবা ওইনা থংনা-থংনননা অনৌবা কেসশিংদগী নৌনা নাবা ফগৎলকপশিংনা হেনখ্রে, নাবা ফগৎলকপগী চাং মখা তানা ৱাখৎলক্লি, ৮১% লানখ্রে
ভারতনা অকনবা অমসুং কান্নরবা লালোংশিং, খুৎশম্ননা থবক তৌমিন্নদুনা অমসুং মাংজৌননা খোঙথাংশিং লৌখৎপগা লোয়ননা নাবা ফগৎলকপশিংগী মশিংনা খংহেন হেনগৎলকপগী রিপোর্ত তৌরক্লি। থংনা-থংননা নুমিৎ মঙানি শুবা ওইনা ভারত্তা নৌনা নাবা ফগৎলকপগী মশিংনা অনৌবা কেসশিংদগী হেনখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা লৈবাক অসিদা ৮৯,৭৪৬ নাবা ফগৎলকপগী রেজিস্তর তৌখি অম রোমদা নৌনা কনফর্ম তৌখিবা কেসশিংগী মশিং অসি ৮৩,৩৪৭ ওইখি। মসিগা লোয়ননা পুন্না নাবা ফগৎলকখিবশিংগী মশিং অসি ৪৫,৮৭,৬১৩ ওইখি। ঙসিগী ওইনা নাবা ফগৎলকপগী রেৎ অসি ৮১.২৫% ওইখি। মালেমগী ওইনা ভারতনা নাবা ফগৎলকপগী কেস অসি খ্বাইদগী য়াম্লি। মসিনা মালেমগী নাবা ফগৎলকখ্রবশিংগী ১৯.৫% ওইরি। ভারতনা অনৌবা কেসশিংদগী নাবা ফগৎলকপগী মশিংনা হেন্না রেকোর্দ তৌবা অসিগুম্না অয়াম্বা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা চৎনবী অসি ঙাক্না চৎলি। রাজ্য/য়ু.তি. ১৭তা অনৌবা কেসশিংদগী নৌনা নাবা ফগৎলকপশিংনা হেল্লি। নৌনা নাবা ফগৎলকখিবা কেসশিংগী ৭৫%দি রাজ্য/য়ু.তি. তরাদগী রিপোর্ত তৌরক্লি মখোয় অদুদি মহারাস্ত্র, কর্নাতকা, অন্ধ্র প্রদেশ, উত্তর প্রদেশ অমসুং তামিল নাদু, ওরিশা, কেরেলা, ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং হরিয়ানা হায়রিবশিং অসিনি। মহারাস্ত্রনা নৌনা নাবা ফগৎলকপা কেস ২০,০০০ হেনখিবগা লোয়ননা মখা তানা মকোক্তা লৈরি। নোংমগী ওইনা ফগৎলকখ্রবশিংদা অন্ধ্র প্রদেশতগী ১০,০০০ হেন্না ওইখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658011
ভারতকী লৈরিবা চাংচৎ অসিদগী রাজ্য/য়ু.তি. ১৪গী তি.পি.এম.না ৱাংলি অমসুং পোজিতিবিতী রেৎনা তারি, অনৌবা কেসশিংগী ৭৪%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী ওইরি
ভারতকী তেস্ত তৌবা ঙম্বগী চাং অসি নোংমদা তেস্ত লাখ ১২ হেন্না হেনগৎখ্রে। লৈবাক শিনবা থুংনা তৌখিবা তেস্ত অসি করোর ৬.৬দগী হেনখ্রে। তেস্ত তৌবগী চাং ৱাংখৎলকপা অসিনা পোজিতিব কেসশিং ঙন্না খঙদোকপা ঙমহল্লি। ওইরিবা ফীভম অসিনা শাখি ওইবগা লোয়ননা পিজিতিব রেৎ অসি তাথরক্লি। ভারতনা তেস্ত মশিং য়াম্না তৌবগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী লৈরিবা চাংচৎ অসিগা য়েংনবদা রাজ্য/য়ু.তি. ১৪গী তেস্তস পর মিলিয়ন (তি.পি.এম.) ৱাংখৎলকপা অমসুং পোজিতিব রেৎ অসি তাথরকপগা লোয়ননা কোবিদ মপুং ফানা লাকশিল্লি হায়বা তাক্লি। লৈবাক অসিগী অপুনবা পিজিতিবিতী রেৎ অসি ৮.৫২%নি অমসুং ঙসিগী ওইনা তেস্তস পর মিলিয়ন অসি ৪৮০২৮ ওইরি। হৌখিবা পুং ২৪দা লৈবাক অসিদা পুন্না অনৌবা কেস ৮৩,৩৪৭ রিপোর্ত তৌরকখি। অনৌবা কনফর্ম কেসশিংগী ৭৪%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী ওইখি। মহারাস্ত্র খক্তদগী ১৮,০০০ হেনখি মতুংদা অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং কর্নাতকাদগী মথং শিৎনা কেস ৭,০০০ অমসুং ৬,০০০ ওইখি। হৌখিবা পুং ২৪দা লৈখিদবা ১,০৮৫ রেজিস্তর তৌখি। কোবিদনা মরম ওইদুনা হৌখিবা পুং ২৪দা লৈখিদবগী ৮৩%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী ওইখি। মহারাস্ত্রদগী লৈখিদবা ৩৯২ রপোর্ত তৌরকখি মতুংদা কর্নাতকা অমসুং উত্তর প্রদেশতগী মথং শিৎনা লৈখিদবা ৮৩ অমসুং ৭৭ ওইখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1658089
ভারতকী ইন্সতিতুসনশিংগী মরক্তা লখনৌগী লেবনা খ্বাইদগী তেনবা মতমদা কোবিদ-১৯ সেম্পলশিং তেস্ত তৌবগী রেকোর্দ থম্লে
কোবিদ-১৯ অনাবা মীওইশিং হেনগৎলকপা লোয়ন্না, ভারতকী ইন্সতিতুসনশিংগী মরক্তা লখনৌগী লেবনা খ্বাইদগী তেনবা মতমদা কোবিদ-১৯ সেম্পলশিং তেস্ত তৌবগী রেকোর্দ থম্লে। নোংমদা সেম্পল ১০০০দগী ১২০০ ফাওবা তেস্ত তৌদুনা, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্তগী ওতোনোমস ইন্সতিতুৎ অমা ওইরিবা বিরবল সাহনি ইন্সতিতুৎ ওফ পেলিওসাইন্সনা, চাংচৎ অমা ওইনা মতম অমদা সেম্পলশিং তেস্ত তৌবদা রাজ্য অসি খক্তগী নত্তনা লৈবাক শীনবা থুংনা মকোক্তা লৈরে। মীওই ৮গী কাংবু অমনা উত্তর প্রদেসকী তোঙান তোঙানবা জিলাশিংদগী সেম্পলশিং তেস্ত তৌনবা লেব অদু ২৪x৭ থবক তৌরি। বিরবল সাহনি ইন্সতিতুৎ ওফ পেলিওসাইন্সনা তেস্ত তৌখিবা সেম্পল মশিং ৫০,০০০ হেল্লে, মসিদা সেম্পল ১৬০০ সার্স-কোভ-২ পোজিতিপ ওইখি। হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসি য়েংলগা অমসুং লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা সরকারগী মতেং পাংনবা বিরবল সাহনি ইন্সতিতুৎ ওফ পেলিওসাইন্সনা মরী লৈনবা জিলাশিংদা রেকোর্দ ওইনা পুং ২৪গী মনুংদা তেস্ত রিপোর্তশিং পীরে। তেস্ত তৌবগী থবক অসিগী মথক্তা, বিরবল সাহনি ইন্সতিতুৎ ওফ পেলিওসাইন্সনা কোবিদ-১৯ লাইচৎকা মরী লৈনবা থবকশিংদা থিজিনবগী থবকশিং পায়খৎলে। সার্স-কোভ-২ জিনোতাইপতা য়ুম্ফম ওইদুনা থিজিন্দুনা ভারত্তা কোবিদ-১৯ শন্দোকপগী খোঙ্গুল লিরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658124
য়ুমলোন্নবা লৈবাকশিংদা ক্লিনিকেল রিসর্স কেপাসিতী হেঙ্গৎহনবা হায়বা প্রোগ্রাম অসি বাইওতেক্নোলোজী দিপার্তমেন্তনা লোঞ্চ তৌখ্রে
কোলিসন ফোর ইপিদমিক প্রিপিয়তনেস ইন্নোভেসন্স(সেপি)গী গ্লোবেল ইনিসিয়েতিব অসিগা পুন্না চৎমিন্নদুনা য়াম্না থুনা ভেক্সিন শানবা অমসুং ভারতকী ভেক্সিন শেম শাবা অসিদা মতেং পাংনবা লৈরিবা ইন্দ-সেপি মিসন(ইন্দিয়া সেন্ত্রিক ইপিদমিক প্রিপিয়তনেস)কা লোইননা ভারত সরকারগী বাইওতেক্নোলোজী দিপার্তমেন্তনা ভারততা ইপিদেমিক ওইরকপা য়াবা লাইনাশিংগী শেম শাবদা মপাঙ্গল লৈনবা অমসুং তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নবদা পান্দম থম্লি৷ এল.এম.আই.সি.শিং(লো এন মিদল ইনকম কন্ত্রিস)গা রিজন্নেল নেতৱর্ক্কিংদা অমসুং কেপাসিতী শেমগৎপদা মতেং পীবা অসিনা মিসন অসিগী য়াম্না মরু ওইবা ফোকস এরিয়া ওই৷ হৌজিক থোক্লিবা লাইনা-লাইৎ অসিগী ফিভম অসিদা ভেক্সিনগী ক্লিনিকেল ত্রাইয়েলশিংগীদমক কেপাসিতী হেঙ্গৎহনবা য়াম্না মরু ওই৷ ঐখোয়গী সাইন্স দিপ্লোমেসী ইনিসিয়েতিবশিংনা থম্লিবা প্রিন্সিপলশিং অসিগী মতুং ইন্না দি.বি.তি.না ভারত সরকারগী এক্সতরনেল মন্ত্রালয়গা খুৎশম্নরগা য়ুমলোন্নবা লৈবাকশিংগী ক্লিনিকেল ত্রাইয়েল রিসর্স কেপাসিতী অসি মপাঙ্গল লৈনবা ত্রেনিং প্রোগ্রামগী অহানবা ফেস অদু পুথোকখ্রে৷ হায়রিবা ত্রেনিংশিং অসিগী আই.সি.ঐচ.-জি.সি.পি.(ইন্তরনেস্নেল কনফরেন্স ওন হার্মোনাইজেসন-গুদ ক্লিনিকেল প্রেকতিস)গা খুৎশম্নরগা ক্লিনিকেল ত্রাইয়েলশিং পাংথোকপদা মখোয়গী ক্লিনিকেল ত্রাইয়েলগী তৌবা ঙম্বশিং অদু হেন্না ফনবা অমসুং হেন্না মপাঙ্গল লৈননবগীদমক রিসরসরশিং অমসুং ইনভেস্তিগেতরশিং অদুদা মতেং পাংবনা ত্রেনিংশিং অদুগী পান্দম ওইরগনি৷ মসিগী ত্রেনিং প্রোগ্রাম অমসুং নোলেজ সিয়ররিং ইফোর্তশিং অসিগী মতেংদগী ভারত সরকারনা য়ুমলোন্নবা লৈবাকশিংদা তোঙান তোঙানবা তেক্নিকেল কেপাসিতীশিং শেমগৎ শাগৎপদা মপুং ফাহল্লগনি৷ হায়রিবা হিরম অসিগীদমক ইন্দ-সেপিগা লোইননা খা-এসিয়া, এসিন অমসুং অফ্রিকাগী মফমশিংগা শম্ননবা হোৎনরিবা অদুদা মতেং পাংলগনি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658123
কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিদা পেত্ত্রোলিয়ম এন্দ এক্সপ্লোসিব সেফতি ওর্গানাইজেসন (পি.ই.এস.ও.)বু আই.এস.ও. তেঙ্ক কন্তেনরদা দোমেস্তিক ত্রান্সপোর্তকীদমক লিক্বিৎ ওক্সিজেন পুননবা অয়াবা পীখ্রে
কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসিদা অমুসং ওক্সিজেনগী চংগদবা অথুবা লৈবনা, অতেনবা নোতিস অমা থোক্তুনা হেন্না মরাং কাইবা মফমদগী ৱাৎনা লৈরিবা মফমশিংদা য়ৌহন্নবা তঙাইফদনা আই.এস.ও. তেঙ্ক কন্তেনরদা দোমেস্তিক ত্রান্সপোর্তকীদমক ওক্সিজেন পুননবা অয়াবা পীখ্রে। দিপার্তমেন্ত ফোর প্রোমোসন ওফ ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তরনেল ত্রেদ (দি.পি.আই.আই.তি.) কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মিনস্ত্রীনা পেত্ত্রোলিয়ম এন্দ এক্সপ্লোসিব সেফতি ওর্গানাইজেসন (পি.ই.এস.ও.) আই.এস.ও. তেঙ্ক কন্তেনরদা দোমেস্তিক ত্রান্সপোর্তকীদমক ওক্সিজেন পুননবা অয়াবা পীখ্রে। এমিদ নোবেল কোরোনা ভাইরস (কোবিদ-১৯) লায়চৎ অসিদা লৈবাক অসিদা আই.এস.ও. কন্তেনরনা ওক্সিজেন পুবা অসিনা য়াম্না চাওনা শাফবা অমসুং য়াম্না থুনা লম্বীগী খুত্থাংদা ওক্সিজেন য়ৌহনবা ঙম্লগনি। আই.এস.ও. তেঙ্ক কন্তেনরদা দোমেস্তিক ত্রান্সপোর্তকীদমক ওক্সিজেন পুননবা হায়রকখিবা অসি দি.পি.আই.আই.তি.না ক্রাইওজেনিক ওক্সিজেন শুংলিবশিংগা তানরবা মতুংদা লৌখৎলকপা খোঙথাং অমনি। খন্নরিবা অসিগী থৌবু খরসু খনগৎখি। হায়রিবা পীরিবা অয়াবা অসি হৌজিক ওইরিবা অথুবা অসিদগী চহি অমগী পীবনি। মসিগী মতাং অসিদা পেত্ত্রোলিয়ম এন্দ এক্সপ্লোসিব সেফতি ওর্গানাইজেসন (পি.ই.এস.ও.)না ওনলাইল এপ্লিকেসন অমা থৌবুশিংদগী ফংহল্লি অমসুং তেঙ্ক কন্তেনরদা ওক্সিজেন পুননবা আই.এস.ও.না অয়াবা পীবনি। আই.এস.ও. তেঙ্ক কন্তেনর অসি আই.এস.ও.গী স্তেদার্দ য়ৌনবা শাবনি (ইন্তর্নেসনেল ওর্গানাইজেসন ফোর স্তেদার্দরাইজেলন). আই.এস.ও. তেঙ্ক অসি থাও অসি য়াম্না পুবা য়ানবা শাবনি। আই.এস.ও. তেঙ্ক অসি স্তেনলেস স্তিলনা শেম্বনি অমসুং মথক অসিনা মখল কয়াগী ঙাকথোকপা য়ারবা কুয়োম্না য়োম্লি। আই.এস.ও. তেঙ্কর না লিক্বিৎ ওক্সিজেন অসি মেত্রিক তোন ২০ পুবা ঙম্লি। আই.এস.ও. তেঙ্কর অসিনা অমুক্তা য়াম্না পুবা ঙমবনা ওক্সিজেন মরাং কাইনা মফম অমদা য়ৌহলবা ঙম্মি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658008
ইন্দস্ত্রীএল গ্রোথ রেৎতা ইনোৎ পীনবা খোংথাং
ইন্দস্ত্রী চাউখৎপা হায়বসি স্ত্রকচরেল, এক্তর্নল, ফিস্কেল অমসুং ইন্দস্ত্রীগী ওইবা ফেক্তর য়াওনা ফেক্তর কয়া অমগী মখা পোল্লি। ভারতকী ইন্দস্ত্রীয়ল গ্রোথ রেত্তা মোদরেশন তৌবা হায়বসি গ্লোবল আউৎপুতকী গ্রোথতা দিসেলরেশন তৌবগা মতম অমত্তদা ওইখি। খঙহৌদনা কোবিদ-১৯ থোরকখিবা অসিনা মালেম অচৌবা ইকোনোমী খরদা য়াম্না শাথিনা শোকহনখি। সরকারনা ইন্দস্ত্রীশিং চাউখৎলকপদা য়াম্না তপ্লিবা অসি ফহন্নবা পাম্বৈ কয়া অমা পাইখৎলকখ্রে, মখোয়শিং অদুগী মনুংদা য়াওরিবশিং অদুদি এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক্তা লৌখৎলকপা রিলীফকী পাম্বৈশিং, খুদম ওইনা ক্রেদি গেরেন্তী চাদা ১০০ ওইবগা লোইনননা কোলেতরেল ফ্রী লেন্দিং প্রোগ্রাম, পা্রসিয়েল গেরেন্তীগা লোইননা অৱাবা মায়োক্নরিবাএম.এস.এম.ই.শিংগীদমক্তা সবোর্দিনেত দেব্ত, নন-বেঙ্ক ফাইনান্সিয়েল কমপনীশিংগী বোরোৱিংশিংদা পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিংগীদমক্তা পার্সিয়েল ক্রেদিত গেরেন্তী স্কীম, হাউসিং ফাইনান্স মপনীশিং(ঐচ.এফ.সি.শিং), অমসুংমাইক্রো ফাইনান্স ইন্সতিত্যুশনশিং, এম.এস.এম.ই.শিংদা ইক্বিতী ইনফ্যুজনগীদমক্তা ফন্দ ওফ ফন্দস, কন্সেশনেল ক্রেদিতকী খুত্থাংদা লৌমীশিংদা অহেনবা মতেং, লোইন-লোইননা অতোপ্পা কয়া অমগী মনুংদা স্ত্রীত ভেন্দরশিংগীদমক্তা ক্রেদিত ফেসিলিতী (পি.এম. স্বানিধি)। রেগুলেতরী অমসুং কমপ্লায়েন্স মীজর কয়া আমা লৌখৎখ্রে, মিং ওইনা পল্লবদা অতোপ্পা কয়া অমগী মনুংদা তেক্স ফাইলিং অমসুং কম্লায়েন্স দেদলাইনশিংগী মতম য়ৈথোকপা, জি.এস.তি. ফাইলিংশিংগী লৈহৌবা ওভরদ্যুগীদমক্তা পেনাল্তি ইন্তরেস্ত রেত্তা হন্থবা, সরকারগী প্রোক্যোরমেন্ত রুলশিংদা অহোংবা পুরকপা, এম.এম.ই.শিংগী দ্যুশিং য়ম্না থুনা পীথোকপা, এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক্তা আই.বি.সি.গা মরী লৈনবা রেলেক্সেশনশিং। আত্মানির্ভর পেকেজকী শরুক অমা ওইনা স্ত্রকচরগী ওইবা অহোংবা কয়া অমা লাওথোকখ্রে, মখোয়শিং অদুগী মনুংদা য়াওরিবশিং অদুদি এগ্রিকলচরেল সেক্তরগী দিরেগুলেশন, এম.এস.এম.শিংগী ৱাহন্থোক্তা অহোংবা পুরকপা, অনৌবা পি.এস.য়ু. পোলিসী, কোল মাইনিংগী কমর্সিয়েলাইজেশন, দিফেন্স অমসুং স্পেস সেক্তরদা লৈরিবা এফ.দি.আই.গী অকক্নবা থম্বা হেন্না ৱাংখৎহনবা, সোসিয়েল ইনফ্রাস্তকচরগীদমক্তা গেপ ফন্দিং স্কীমগী কান্নবা হেনগৎহনবা, সেক্তরগী ওইবা অহোংবা পুরক্নবা অনৌবা পাৱর তারিফ পোলিসী অমসুং রাজ্যশিংদা ইন্সেন্তিবশিং পীবা।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658136
শ্রী পিয়ুস গোয়ল ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত মিনিস্তরশিংগী জি-২০ মীফমদা শরুক য়াখ্রে
য়ুনিয়ন কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী অমসুং রেলৱেগী মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ঙরাং জি-২০ ত্রেদ অমসুং ইন্ভেস্তমেন্ত মন্ত্রীশিংগী ভর্চুৱল মীফমদা শরুক য়াখি। মীফম অদুদা, মরক্তা ৱা ঙাংবদা মহাক্না কোবিদ-১৯দগী ফগৎহন্নবা জি-২০না লুচিংবগী শক্তম অমা লৌদুনা লম্বি য়াৎকদবনি হায়না মহাক্না হায়খি, চাং মানবা অমসুং তুং কোয়বা দিবেলপমেন্ত পুরক্নবগীদমক এক্সতর্নেল অমসুং ইন্তর্নেল একোনোমিক পোলিসীশিংগী মরক্তা বেলেন্স থম্বসি লৈবাক পুম্নমক্কী মরু ওইবা পরা অমনি হায়না হায়খি। জি-২০গী মেম্বরশিংগা লোইননা ইনক্লুসিব ওইবা অমসুং চাউখৎপগী ৱাখল ওইবা এজেন্দাবু শৌগৎপদা ইন্দিয়ানা শরুক য়ানবা লেংদনা লেপ্লি হায়না মহাক্না মখা তানা হায়রকখি। শ্রী গোয়লনা হায়খি মদুদি কোবিদ-১৯ লাইচৎ অমসুং মতুং তারকপদা পুন্সি কয়া অমা হিংবা ঙম্নবা অমসুং শেন্মিৎলোনগী থবক থৌওংশিংদা মতেং পাংনবা ফুদ চেনশিং অমসুং তঙাইফদবা সপ্লাইশিং লৈংদনা থম্নবা অপিকপা রিতেলরশিংগী মরু ওইবা থৌদাং অসিবু মশক খঙবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। শ্রী গোয়লনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদিগী লুচিং মখাদা, ভারতনা এগ্রিকলচর, মাইনিং, দিফেন্স, স্পেস তেক্নোলোজি, লোজিস্তিক্স, ফাইনান্সিয়েল অমসুং অতোপ্পা সেক্তরশিংগি লমদা য়াম্না থৌনা ফবা অমসুং অওনবা পুরক্কদবা অহোংবশিং পুরক্নবা হৌজিক্কী চিরবা তঞ্জা অসিবু খুদোংচাবা ওইনা শিজিন্নখি। মহাক্না হায়খি ঐখোয়না ইনফ্রস্তকচর শেমগৎপদা অমসুং ইন্দস্ত্রী অমসুং সার্বিসকী বিজনেসতা ইনভেস্তমেন্ত তরাম্না ওক্লি। মালেম অসিনসু ভারত্তা অচৌবা খুদোংচাবা লৈরিবা অসি মশক খঙলক্লে। শ্রী গোয়লনা হায়খি মদুদি ভারতকী ইকোনোমীক এক্সপান্সন অসি হৌজিক্তি ‘আত্মানিরভর’ নত্রগা মীপাল তাংদনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী পোলিসী অসিগী মখা পোল্লি। “ঐখোয়না ভারতপু তৌবা ঙম্বা হেনগৎহন্দুনা শেনমিৎলোনগী ফিভম হেন্না কনখৎহনবা পাম্লি মসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়বু ময়াম্না থাজবা পার্তনর অমা ওইবদা মতেং পাংগনি অমসুং অমসুং মালেমদা হেন্না ফজনা কন্ত্রব্যুত তৌবা ঙমগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1657874
প্রাইস কন্ত্রোল মেকানিজমগী মখাদা তঙাই ফদবা হিদাক লাংথকশিংগী সেদ্যুল ফোর্মুলেসন ৮৭১ কোন্সিল্লে
সরকারনা হায়খ্রে মদুদি দ নেস্নেল ফার্মসিতিকেল প্রাইসিং ওথোরিতী (এন.পি.পি.এ.)না নেস্নেল লিস্ত ওফ ইসেন্সিয়েল মেদিসিন্স (এন.এল.ই.এম.), ২০১৫গী মখাদা হিদাক- লাংথকশিংগী সেদ্যুল তৌরবা ফোর্ম্যুলেশন ৮৭১গী অকক্নবা মমল লেপখ্রে। মসিগী ইনফোর্মেশন অসি কেন্দ্রগী কেমিকেলস অমসুং ফর্তিলাইজর্সকী মন্ত্রী, শ্রী দি.ভি. সদানন্দা গৌদানা অইবা পাউখুম ওইনা ঙসি রাজ্য সভাদা পীখি। শ্রী গৌদানা কার্দিয়েক স্তেন্তস, নী ইমপ্লান্তস, এন্তি-দাইবেতিক ১০৬ অমসুং কার্দিয়োভাস্কুলরগী ওইবা হিদাকশিং অমসুং নন-সেদ্যুল ওইবা এন্তি-কেন্সরগী হিদাকশিং অসিসু দি.পি.সি.ও., ২০১৩গী মখাদা হেন্দোক-থোইদোকপা পাৱরশিং শিজিন্নদুনা ময়ামগী য়াইফনবগীদমক্তা প্রাইস রেশনেলাইজেশনগী মখাদা য়াওহনখি হায়না মহাক্না ফোংদোরকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658160
লোকদাউন মনুংদা তঙাই ফদবা পোৎলমশিংগী সপ্লাই মেন্তেন তৌবা
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658098
পার্লিয়ামেন্তনা লেবর কোদ অহুম পাস তৌদুনা “অওনবা পুরক্কদবা” ইতিহাসিক ওইরবা লেবর লোশিং চৎনহন্নবা লম্বী য়াৎখ্রে
রাজ্য সভাদাগী মীফমদা ঙসি বিল ৩ পাস তৌখি মমিং ওইনা পল্লবদা, (i) ইন্দস্ত্রীএল রিলেসন্স কোদ, ২০২০ (ii) কোদ ওন ওক্যুপেসনেল সেফতী, হেল্থ এন্দ ৱার্কিং কন্দিসন্স কোদ, ২০২০ অমসুং (iii) সোসিএল সেক্যুরিতী কোদ, ২০২০ অসিনি। মসিগা লোয়ননা ঙরাং বিলশিং অসি লোক সভাদা পাস তৌখিবগুম্না কোদশিং অসি চৎন্নবা লম্বেল হাংদোকখ্রে। বিলশিং অসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনবদা শ্রী গঙ্গৱারনা হায়খি বিলশিং অসিনা শিন্মীশিং, ইন্দস্ত্রীশিংগী অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা পার্তীশিংগী অপাম্বশিং ফংহন্দুনা ইতিহাসিক ওইদুনা অওনবা পুরক্লগনি। মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিদা লেবর কোদশিং অসিনা শিন্মীশিংগী য়াইফ থৌরাং পুরকপদা মরু ওইবা তাঙ্কক অমা ওইহৌরগনি। ঐহাক্কী মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯ লায়চৎ মনুং অসি য়াওনা ওর্গনাইজ অমসুং অনওর্গনাইজ শিন্মীশিংদা সোসিএল সেক্যুরিতী অমসুং অতোপ্পা য়াইফ থৌরাংগী খোঙথাংশিংদা ফংহন্নবা চোকথবা লৈতনা হোৎনরি। মন্ত্রীনা হায়খি লেবর রিফোর্ম অসিগী পান্দমদি থবক মফমদা হোংলক্লিবা মওং অসিগা চান্নবা অমদি কান্নগদবা অমসুং ত্রান্সপরেন্ত ওইবা সিস্তেম অমা পুরক্তুনা শিন্মীশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংগী অপাম্বা অদু ফংহনবা ঙম্বা লেবর লোশিং পুরকপনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658197
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• চান্দিগর: য়ু.তি. চান্দিগরগী এদমিনিস্ত্রেতরনা হোম আইসোলেশন্দা লৈবা পেসেন্তশিংনা মখোয়গী ফিভম অদু হেন্না শোকচল্লবদি য়ুমদগী পুরক্নবগীদমক্তা এম্বুলেন্স মতিক চানা লৈহন্নবগীদমক্তা প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী হেল্থতা খঙহনখ্রে।
• পমহজাব: রাজ্য অসিদা লাক্কদবা চয়োল খরা অসিদা য়াম্না ৱাংকৎলকপগা লোইননা কোবিদ কেস লেপ্তনা হেনগৎলকপনা, পঞ্জাবনা খ্বাইদগী ৱাংবা কেস ফেতেলিতী রেত (সি.এফ.আর.) লৈবা জিলা ১৩দা ফেসিলিতীশিং হেনগৎহন্নবা অমসুং মেদিকেল ওক্সিজেন সপ্লাই ৱাংৎহন্দনবা রাজ্য অসিগী মনুংদঘী অমসুং মপান্দগী মসিগী সপ্লাইশিং হেনগৎহন্নবা বাথং পীরকখ্রে।
• অসাম: অসামদা ঙরাং মীওই ২০৭৩গী মথক্তা কোবিদ-১৯গীদমক্তা পোজিতব ওইবা থেংনখি। দিসচার্জ তৌখিবা পেসেন্তশিংগী অপুনবা মশিং১৩০৯৪৭ অমসুং এক্তিব পেসেন্তশিংগী মশিং ২৯৮৫৭। অপুনবা কেসশিং১৬১৩৯৩, এক্তিব কেসশিং ৩১৬৭৪ অমসুং শিখিবশিং ৫৮৬।
• মিজোরাম: মিজোরামদা,ঙরা রাজ্য অসিদা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ২২ থেংনখি। অপুনবা কেসশিং ১৭১৩, এক্তিব কেসশিং ৬৯০।
• নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৬০ থেংনখি, দিমাপুরদগী ২২, মোনদগী ২ অমসুং তুএন্সাংদগী ১। জুনহেবোতো মফমগী বিজনেস কম্যুনিতী অসিবু নিংথৌকাবা নুমিত্তা জুনহেবোতোগী জেদ.সি.সি.আই. ওফিস্তা পাংথোকখিবা এৱেবরনেস প্রোগ্রামগী মনুংদা কোবিদ-১৯গী মতাংদা সেন্সিতাইজ তৌখ্রে।
• সিক্কিম: সিক্কিমদা কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ৩৫ অমুক পোজিতিব ওইখি অমসুং অমা শিখি। দিসচার্জ তৌখিবশিংগী মশিং ১৯৩২, এক্তিব কেস ৬৭৫ অমসুং শিখিবশিংগী অপুনবা মশিং ৩০।
• মহারাস্ত্র: থংন-থংননা মরিশুবা নুমিৎকী ওইনা, মহারাস্ত্রদা থেংনখিবা অনৌবা কেসশিংদগী ফগৎলকখিবশিংগী মশিংনা হেনবা থেংনখি। লৈবাকপোকপা নুমিত্তা রাজ্য অসিদা অনৌবা কেস ১৮,৩৯০ থেংনজরবসু পুন্না মীওই ২০,২০৬ ইনফেক্সনদগী নাবা ফরদুনা দিসচার্জ তৌখ্রে। মুম্বাইসু দিসচার্জ তৌবগী মশিং ১,৬৬৯না এদমিশন তৌবদগী মসিং ১,৬২৮তগী হেনখি। রাজ্য অসিদা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অসি হোজিক হন্থরক্লে। রাজ্য অসিদা হৌজিক মীওই লাখ ২.৭২ লাইয়েংদুনা লৈরি অদুগা মুম্বাইদা এক্তিব কেস ২৬,৭৬৪ লৈরি।
• গুজরাত: কোবিদ-১৯গী মশিং হেনগৎলক্লিবা মরক অসিদা হোসপিতালশিংদা পেসেন্তশিং শেন্ননবা স্তাফশিংগী অৱাৎপা লেবনা মরম ওইরগা, রাজ্য সরকারনা হন্দক্তা সরকারনা চলািবা মেদিকেল কোলেজশিং অমসুং কোবিদ দ্যুতীগীদমক্তা গুজরাত মেদিকেল এজুকেশন রিসর্চ (জি.এম.ই.আর.এস.)কা মরী লৈনবশিংগী েম.বি.বি.এস মহৈরোইশিং থাদোক্‌নবা ওর্দর অমা থকখ্রে। গুজরাতকী এক্তিব কেস ১৬,৪০২ লৈরি অমসুং নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা কেস ১,২০০-১,৫০০ থেংনরি।
• রাজস্থান: রাজস্থান্না লৈবাকপোকপা নুমিত্তা নোংমদা খ্বাইদগী চাউনা হেনগৎলক্তুনা কোবিদ-১৯গী কেস ১,৯১২ থেংনখি। রাজস্থান্দা লৈরিবা এক্তিব কেসশিংগী অপুনবা মশিং অসি ১৮,৬১৪নি। মসিগী মনুংদা জয়পুর খক্তদগী এক্তিব কেস খ্বাইদগী বাম্না ৬,৭৩০ থেংনখি। মসিগী মতক্তা জোথপুর অমসুং কোতা জিলাদসু কোবিদ ইনফেক্সন্না মরম ওইরগা য়াম্না থিনা শোকহনখি। অপুনবা এক্তিব কেসশিংগী চাদা ৬৬তি জিলা অহুম অসিদা থেংনরি।
• মধ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশ কেবিনেত্তা বি.জে.পি.গী অনি অমুক পোজিতিব ওইখ্রে, কেবিনেত মন্ত্রী, মহান্দ্র সিং সিসোসিয়া অমসুং হর্দীপ সিং দাং অসি ইনফেক্সনগীদমক দাইগ্নোস তৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা সি.এম. শিবরাজ সিং চৌহন য়াওনা মন্ত্রী ১২ কোরোনাভাইরস ইনফেক্সন তৌখ্রে।
• ছত্তিসগর: ছত্তিসগরদা হেনগৎলক্লিবা কোবিদ-১৯ কেসশিং অসিগী মরক অসিদা নেস্নেল হেল্থ মিশনগী মখাদা লৈবা কন্ত্রেকচুৱল এমপ্লোয়ীশিংগী চত্থরিবা স্ত্রাইক অসিনা রাজ্য অসিদা লৈরিবা হেল্থ সার্বিসশিংদা শোকহল্লি। হেল্থ ৱার্করশিংশিংনা রাজ্য সরকারনা অল্তিমেতম পীরবা ফাওবদা মখোয়গী স্ত্রাইক অদু হন্দোকপগী ৱাফম লৈখিদে।
• কেরলা: হেল্থ এক্সপার্তশিংনা কেরলাদা থিরুৱানন্থাপুরম খক্তদা থেংনখিবা কোবিদ-১৯গী কম্যুনিতী ত্রান্সমিসন অসি রাজ্য শিনবা থুংনা শন্দোরক্লিবা অসিগী মতাংদা পাখৎপা ফোংদোকখি। রাজ্য অসিগী তেস্ত পোজিতিব ওইবগী চাং অসি লেবাক অসিগী চাচত্তগী হেল্লি। সরকার অসিনা অতোপ্পা রাজ্যদগী লাকপশিংগীদমক্তা ক্বারন্তিন তৌবগী মতম অদু নুমিৎ তরেতনিদা হন্থনবা ওর্দর থোকখ্রে। কেরলানা ঙরাং পোজিতিব কেস ৪১২৫ থেংনখি। পেসেন্ত ৪০,৩৮২ লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং পুন্না মীওই ২,২০,২৭০ ওজার্ভেশন তৌদুনা লৈরি। অলাপুঝাদা অমমুক লৈখিদবগা লোইননা রাজ্য আসিদা কোবিকী শিবগী মশিং অসি ৫৭৩ শুখ্রে।
• তামিল নাদু: তি.এন. স্কুলশিংনা হন্থরবা সীলেবসকী মতাংদা হৌজিক ফাওবা দাইরেক্সন অমত্তা ফংদ্রি; ঙন্না লাউথোকপনা মথংগী চহিগী বোর্দ একজামশিংগীদমক্তা শেম-শাবদা স্কুলশিংগী মতেং পাংগনি। রাজ্য অসিনা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা কোবিদকী অনৌবা কেস ৫,৩৩৪ থেংনখি অমসুং ৭৬ শিবগী পাউ লৈখি, মসিনা অপুনবা কেসশিংগী মশিং অদু ৫,৫২,৬৭৪ য়ৌহনখি অসমুং শিখিবশিংগী মসিং অদু ৮,৯৭৪ য়ৌহনখি। চান্নাইদা কেস ৯৮৯ থেংনখি। য়ুমথংনরিবা চেঙ্গলপত্তু, কাঞ্চীপুরম অমসুং তিরুভাল্লুরদা মথংশিৎনা কেস ২৩১, ২০৯ অমসুং ২৩০ থেংনখি। কোইমবাতোরনা কেস ৫৯৫ থেংনখিবগা লোইননা রাজ্য অসিগী অতোপ্পা মফমসিদগী মকোক থোংদুনা চৎলি।
• কর্নাতকা: অহেনবা এক্সাইজ দ্যুতীনা এক্সাইজ রেভেন্যুবু য়াম্না হন্থহনখি: পবশিং অমসুং ব্র্যুৱরীশিংনা বিজনেসকী চাদা ৩০ ওইখি; হন্দক্কী ফিসকেলদা দিপার্তমেন্ত অসিনা চাদা ১২.৩গী নেগেতিব গ্রোথ থেংনখি। কালাবুরাগিদা কোবিদ-১৯ শন্দোরকপদা তোঙানবা পেতর্ন অমা থোরকখি: ওফিসিয়েল ফিগরগী মতুং ইন্না, মার্চ ১০দগী থেংনখিবা পোজিতিব কেস ১৫,৭৩০ (১৩,০৪২ ফগৎখি)গী মনুংদা অর্বান প্রাইমরী হেল্থ সেন্ত ১১দগী কেস ৬,৫৪৭ থেংনখি।
• অন্ধ্র প্রদেশ: অচৌবা রিলীফ অমদা রাজ্য অসিদা ইস্ত গোদাবরি অমসুং ৱিজইয়ানাগরম জিলাশিংদা কোবিদ কেসশিং হন্থরক্লি। রাজ্য অসিনা ক্লাস IX অমসুং ক্লাস ৯,১০ অমসুং ইন্তরমেদিয়েতকী মহৈরোইশিংগী দাউতশিং কোহন্নবগীদমক্তা অনলোক গাইদলাইনশিং ঙাক্না চত্তুনা সেপ্তেম্বর ২১দা হাংদোক্লবা মতুং মশিং বাম্না লাক্তবা থেংনখি। রাজ্যগী এজুকেশন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজ্য অসিনা হান্নদগী থেংথরবা ইন্তরমিদিয়েত ক্লাসশিং অমুক হৌনবা হোৎনবদা মরু ওইবা হিরমশিং থাদোক্তনা সি.বি.এস.ই. সীলেবসকা মান্ননা ইন্তরমিদিয়েত সীলেবস অদু হন্থরগনি। ক্লাস ৯, ১০, ইন্তরমিদিয়েতকী মহৈরোইশিংগী রিগুলর ক্লাসশিং ওকতোবর ৫দগী হৌবা য়ানা লৈরি। তৌইগুম্বসুং মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকার অসিনা সেন্তরগী য়াথং মতুং ইন্না অরোইবা ৱারেপ লৌগনি।
• তেলঙ্গানা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ২২৯৬ থেংনখি, ২০৬১ ফখি অমসুং ১০ সিখিবগী পাউ লৈকিং; কেস ২২৯৬কী মনুংদা জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ৩২১ থেংনখি।অপুনববা কেসশিংগী মশিং: ১,৭৭,০৭০; এক্তিব কেসশিং: ২৯,৮৭৩; শিখিবশিং: ১০৬২’ দিসচার্জ তৌখিবশিং: ১,৪৬,১৩৫. হাইদ্রবাদতা লৈবা ভেক্সি কমপনী, ভারত বায়োতেকনা কোবিদ-১৯গীদমক্তা ওইবা সিঙ্গল দোস ইন্ত্রনেজল ভেক্সিন, নোভেল চিমপ-অদেনোভাইরসকীদমক্তা সেন্ত লুৱিসতা লৈবা ৱাশিংতন য়ুনিভর্সিতী স্কুল ওফ মেদিসিনগা লোইননা লাইসেন্সিং এগ্রীমেন্ত য়ানখি। ভারত বায়োতেকনা য়ু.এস.এ., জপান অমসুং য়ুরোপ নত্তনা মার্কেত পুম্নমক্তা ভেক্সিন থাদোকপগী হক পাই।
ফেক্ত চেক

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
23 SEP 2020 6:43PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
India maintains trend of High Recoveries, New recoveries have exceeded New Cases for 5th day in a row, Recovery Rate continues to rise, crosses 81%
With its focussed strategies and effective, coordinated and proactive measures, India is reporting steep increase in recoveries. New recoveries in India have exceeded the new cases for the fifth consecutive day. 89,746 recoveries have been registered in the last 24 hours in the country, whereas the number of new confirmed cases stands at 83,347. With this, the total number of recoveries are 45,87,613. The Recovery Rate is 81.25% today. India has the highest recovered cases in the world. It contributes 19.5% to the global recoveries. As India records more recoveries than the new cases, many States/UTs follow the suit. 17 States/UTs have more new recoveries than new cases.75% of the new recovered cases are being reported from ten States/UTs, viz. Maharashtra, Karnataka , Andhra Pradesh, Uttar Pradesh and Tamil Nadu, Odisha, Delhi, Kerala, West Bengal and Haryana. Maharashtra continues to lead with more than 20,000 new cases of recovered patients. Andhra Pradesh contributed more than 10,000 to the single day recoveries.
For details:
14 States/UTs have higher TPM and lower Positivity Rate than India average;74% New Cases are concentrated in 10 States/UTs
India's testing capacity has surged to more than 12 lakh daily tests. More than 6.6 cr total tests have been conducted across the country. A high level of testing leads to early identification of positive cases. As evidence has revealed, eventually Positivity Rate will fall.As India rides the wave of very high testing, 14 States/UTs have demonstrated better COVID response with higher Tests Per Million (TPM) and commensurate lower Positivity Rate than the national average.The national cumulative Positivity Rate is 8.52% and the Tests Per Million stands at 48028 today.A total of 83,347 new cases have been reported in the last 24 hours in the country.74% of the new confirmed cases are concentrated in 10 States/UTs.Maharashtra has alone contributed more than 18,000 followed by Andhra Pradesh and Karnataka with more than more than 7,000 and 6,000 cases respectively.1,085 deaths have been registered in the past 24 hours.10 States/UTs account for 83% of the deaths in the last 24 hours due to COVID.Maharashtra reported 392 deaths followed by Karnataka and Uttar Pradesh with 83and 77 deaths, respectively.
For details:
Dr. Harsh Vardhan chairs AarogyaManthan on 2nd Anniversary of Ayushman Bharat- Pradhan Mantri Jan AarogyaYojana
Dr Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare chaired ‘AarogyaManthan’ 2.0 celebrating the 2nd Anniversary of Ayushman Bharat- Pradhan Mantri Jan AarogyaYojana (AB-PMJAY) yesterday in the presence of Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State for Health and Family Welfare.Lauding AB-PMJAY as a ‘historic step’, Dr. Harsh Vardhan noted, “As the world’s largest public-supported health assurance scheme, it provides financial risk protection to over 53 crore Indians from economically and socially disadvantaged backgrounds by assuring them with a health cover of Rs. 5 lakh per eligible family per year to avail cashless inpatient secondary and tertiary healthcare. It has provided treatments worth more than Rs. 15,500 crore. It has saved crores of lives and households from getting wiped out due to catastrophic expenditure on health that pushed an estimated 6 crore families below poverty line each year. Nearly half of the beneficiaries have been girls and women. He also added that in these two years, the scheme has provided free treatment to more than 1.26 crore beneficiaries. Over 23,000 hospitals have been empanelled so far and more than 12.5 crore e-cards have been issued. 57% of the total amount utilised under PMJAY has been for tertiary procedures related to treatment of major illnesses like cancer, cardiac ailments, orthopedic problems, and neo-natal.Dr. Harsh Vardhan pointed out that 45% of the empanelled hospitals are private facilities providing 52% of the overall treatments and raising 61% of the hospital admissions claims amount. He presented awards to the winners of the Ayushman Bharat PMJAY Start-up Grand Challenge to support the implementation of PM-JAY along 7 implementation challenges such as beneficiary empowerment, increasing quality of care, minimizing fraud and abuse control, and hence, help transform healthcare delivery to the poorest citizens. The Union Health Minister also launched the AB PMJAY Joint Certification Programme. He also released the “AB PMJAY Anti-Fraud Framework: Practitioners’ Guidebook”.
For details:
Lucknow lab records shortest average time to process Covid-19 samples among institutions in India
As the COVID 19 patient numbers are recorded, a testing hub in Lucknow for the disease has recorded the shortest average time to process samples among institutions in the country.With 1000 to 1200 samples being tested per day, the story of the rise of BirbalSahni Institute of Palaeosciences (BSIP), an autonomous institute of the Department of Science and Technology, to the top institution not only in the state but throughout the country in terms of average processing time of samples is one of sheer grit and dedication.With a small team of 8 members, the lab is running 24x7 to test samples from various districts of Uttar Pradesh. The number of samples tested by BSIP has crossed 50,000, of which approximately 1600 samples were reported positive for SARS-CoV-2 with zero pendency. Keeping in light the present scenario and to aid the authorities to contain this pandemic, BSIP has provided testing reports (on daily basis) to the concerned districts in record time of 24 hours.BSIP joined hands with the Government of Uttar Pradesh to combat COVID-19 in the state, becoming one of the five Central Government research institutes in Lucknow, which took initial steps to start laboratory testing of COVID-19.
For details:
Department of Biotechnology launches Programme for “Strengthening Clinical Trial Research Capacity in Neighbouring Countries”
The Department of Biotechnology, Government of India through the Ind-CEPI mission (India Centric Epidemic Preparedness)for Rapid Vaccine Development and Supporting Indian Vaccine Development which is aligned with the Global Initiative of the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), aims to strengthen the development of vaccines and associated competencies/technologies for the diseases of epidemic potential in India. One of the key focus areas of the mission is to support capacity building and regional networking with LMICs(Lowand Middle Income Countries).In the current COVID19 Pandemic situation it is important to build capacities for clinical trials of vaccine. Keeping with the principles outlined by Science Diplomacy initiatives, DBT hasinitiated the First phase of the “Training program to strengthen clinical trial research capacity for neighbouring countries” in partnership with Ministry of External Affairs, Government of India. The objective of these trainings would be to support researchers and investigator teams for enhancing and strengthening their clinical trial capabilities for conducting clinical trials in compliance with ICH-GCP (International Conference on Harmonisation - Good clinical practice). Through,this training program and knowledgesharing efforts, Govt of India is fulfilling its commitment of building various technical capacities in its neighbouring countries. Efforts to network with South Asia, ASEAN and African regions for this purpose would be aided through Ind-CEPI.
For details:
In wake of Covid 19 pandemic, permission granted to the Petroleum and Explosives Safety Organisationto introduce ISO Tank Containers for movement of Liquid Oxygen for domestic transport
In the wake of the Covid19 pandemic, urgent need felt to move oxygen in sufficient quantity, at a short notice, from surplus areas to deficit areas, it was felt necessary to give permission to ISO containers to move liquid oxygen for domestic transport.Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), M/o Commerce and Industry, has given permission to the Petroleum and Explosives Safety Organisation (PESO) to introduce ISO Tank Containers for movement of Liquid Oxygen for domestic transport.Amid Novel Corona Virus (COVID-19) pandemic, the movement of oxygen within the country through the ISO containers shall greatly enhance the translocation of safe and fast movement of oxygen through road network. The proposal to introduce ISO Tank Containers for domestic movement was initiated by DPIIT after a consultation meeting with cryogenic oxygen manufacturers. This permission has been given for one year initially to expeditiously deal with the emergent situation.
For details:
Measures to Boost Industrial Growth Rate
1. growth depends on a number of factors including structural, external, fiscal and industrial factors. The moderation in India’s industrial growth coincides with deceleration in growth of global output. The sudden outbreak of COVID-19 has severely impacted some of the major economies of the world. Government has implemented several measures to address the sluggish growth of industries, which, inter-alia, include: Relief measures taken for MSMEs such as collateral-free lending program with 100 percent credit guarantee, subordinate debt for stressed MSMEs with partial guarantee, partial credit guarantee scheme for public sector banks on borrowings of non-bank financial companies, housing finance companies (HFCs), and micro finance institutions, Fund of Funds for equity infusion in MSMEs, additional support to farmers via concessional credit, as well as a credit facility for street vendors (PM SVANidhi), amongst others, several regulatory and compliance measures have been taken, viz. postponing tax-filing and other compliance deadlines, reduction in penalty interest rate for overdue GST filings, change in government procurement rules, faster clearing of MSME dues, IBC related relaxations for MSMEs, amongst others. Structural reforms have been announced as part of the Aatmanirbhar Package which, inter alia, include deregulation of the agricultural sector, change in definition of MSMEs, new PSU policy, commercialization of coal mining, higher FDI limits in defence and space sector etc. This information was given by the Union Minister of Commerce and Industry, Shri PiyushGoyal, in a written reply in the RajyaSabha today.
For details:
Shri PiyushGoyal participates in the G-20 meeting of the Trade and Investment Ministers
Union Commerce and Industry & Railways Minister Shri PiyushGoyalyesterday took part in the virtual meeting of the G-20 Trade and Investment Ministers. Making interventions during the meeting, he called upon G-20 to play a leadership role in crafting a pathway to recover from COVID19. He said that one of the key lessons for all countries is the need to strike the right balance between their external and internal economic policies, with a view to ensuring balanced and sustainable development. He said thatIndia stands ready to engage constructively with all G-20 Members to push an agenda that is inclusive and development oriented.Shri Goyal said that it is important to recognise the important role of small retailers in sustaining food chains and essential supplies to help sustain lives and economic activity through the Covid-19 pandemic and in future. The minister said that under the visionary leadership of Prime Minister Shri NarendraModi, India has used the current crisis as an opportunity to usher in bold and transformational reforms. Shri Goyal said that India’s economic expansion is now premised on the policy of being ‘Aatmanirbhar’ or self reliant.
For details:
871 scheduled formulations of Essential medicines are covered under price control mechanism
Government has said that The National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA) has fixed the ceiling prices of 871 scheduled formulations of medicines under National List of Essential Medicines (NLEM), 2015.This information was given by Union Minister for Chemicals & Fertilizers Shri D. V. SadanandaGowda in a written reply in RajyaSabha today. Shri Gowda informed that besides Cardiac Stents, Knee Implants, 106 anti-diabetic and cardiovascular medicines and 42 non-scheduled anti-cancer medicines have also been brought under price rationalisation in public interest by exercising extra-ordinary powers under the DPCO, 2013.
For details:
Maintaining supply of essential commodities during lockdown
As part of economic response to Covid-19 pandemic lockdown, the Government distributed foodgrains at the rate of 5 kg per person per month, and pulses at the rate of 1 kg per household per month, free of cost, to all beneficiaries of the National Food Security Act (NFSA), 2013 under Pradhan Mantri GaribKalyan Anna Yojana (PMGKAY) for the period of eight months from April to November 2020. The Department of Consumer Affairs was entrusted with distribution of pulses. In phase - I of PMGKAY, out of the total allocation, 5,48,172.44 MT of pulses was distributed from April to June amongst 18.27 crore beneficiary households. Phase-II of PMGKAY has been extended upto November, 2020. In addition, under the AtmaNirbhar Bharat (ANB), foodgrains at the rate of 5 kg per person per month, and pulses at the rate of 1 kg per household distributed, free of cost, to migrant workers who are not covered under NFSA for the period of two months from April to May 2020. Distribution of foodgrains and pulses under PMGKAY and ANB have contributed to ensuring the availability of essential food items during lockdown.This information was given in a written reply by the Union Minister of State for Consumer Affairs Food and Public Distribution, Shri DanveRaosahebDadarao in RajyaSabha today.
For details:
Parliament passes three Labour Codes to pave way for enactment of historic “Game changer” Labour Laws
The RajyaSabha in its sitting today passed three labour codes namely, Industrial Relations Code, 2020 (ii) Code on Occupational Safety, Health & Working Conditions Code, 2020 & (iii) Social Security Code, 2020. With this, the decks for enactment of these codes have been cleared as LokSabha had passed these Bills yesterday.Speaking during the discussions on the bills, Shri Gangwar described the Bills as historic game changer which will harmonize the needs of workers, industries and other related parties. He said that these Labour Codes will prove to be an important milestone for the welfare of the workers in the country. Mentioning special provisions made to strengthen the rights of migrant workers in the scenario of COVID-19, he said, the definition of migrant workers has been broadened. Now all the workers who come from one state to another state, and their salary is less than 18 thousand rupees, they will come under the definition of migrant labour and will get the benefit of welfare schemes of the government. Apart from this, there is a provision to create a data base for migrant workers, portability of their welfare schemes, a separate help line arrangement and travel allowance to be given by the employer once a year for them to go to their place of origin.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Chandigarh:The Administrator, UT Chandigarh directed Principal Secretary Health to ensure that adequate number of ambulances are available for patients in home isolation, who need to be transported from home if their condition deteriorate. He also directed Special Secretary Health to coordinate with the three medical institutions in Chandigarh and other institutions in Tri-city so that covid patients who stay at home, but need maintenance dialysis can book their slots and can get regular dialysis done on time.
• Punjab: As Covid cases in the state continue to surge, with peak projections suggesting further increase in the coming weeks, Punjab has ordered ramping up of facilities in the 13 districts with the maximum Case Fatality Rate (CFR) and augmentation of medical oxygen supplies from within and outside the state to ensure that there is no shortfall of the same.
• Assam: In Assam, 2073 more people tested positive for COVID-19 and 1817 discharged yesterday. Total discharged patients 130947 and active patients 29857. Total cases 161393, active cases 31674 and deaths 586.
• Mizoram: In Mizoram, 22 new COVID-19 cases confirmed in the state yesterday. Total cases 1713, active cases 690
• Nagaland: In Nagaland, 60 fresh COVID-19 cases detected on Tuesday, 35 are from Dimapur, 22 from Kohima, 2 from Mon and 1 from Tuensang. Business community of Zunheboto area sensitized on COVID-19 during awareness programme conducted at ZCCI Office, Zunheboto on Monday.
• Sikkim: In Sikkim, 35 more people tested positive for COVID-19 and one death. Total discharged 1932, active cases 675 and total death 30.
• Maharashtra: For the fourth consecutive day, Maharashtra recorded more recoveries than new Covid cases reported. On Tuesday, a total 20,206 people were discharged after being cured of the infection, even as the state reported 18,390 new cases. Mumbai too continued to have more discharges which numbered 1,669, than admissions, which came to 1,628. The active cases in the state are now on a decline. The state has 2.72 lakh people under treatment, while Mumbai has 26,764 active cases. Meanwhile, Maharashtra School Education Minister Ms.VarshaGaikwad has tested positive for Covid 19.
• Gujarat: Amid the rising number of COVID-19 corresponding to the shortage of staff to handle the patients in hospitals, the state government has recently issued an order deploying all MBBS students of government-run medical colleges and those associated with Gujarat Medical Education Research (GMERS) for COVID duty. Besides, students from paramedical colleges have also been directed to render their services. Gujarat has 16,402 active cases and is reporting 1,200 -1,500 new cases every day.
• Rajasthan: Rajasthan reported the biggest single-day jump of 1,912 COVID-19 cases on Tuesday. The total number of active patients in Rajasthan is 18,614. Out of which the maximum 6,730 active cases are in Jaipur alone. Apart from this, Jodhpur and Kota districts are also badly affected due to COVID infection. 66 per cent of the total active cases are in these three districts.
• Madhya Pradesh: Two more BJP ministers in the Madhya Pradesh cabinet have tested positive for Covid-Cabinet Ministers Mahendra Singh Sisodia and Hardeep Singh Dang have been diagnosed with the infection. So far, 12 ministers, including CM Shivraj Singh Chouhan have contracted the coronavirus infection.
• Chhattisgarh: Amidst surging CoVID-19 cases in Chhattisgarh, the ongoing strike of contractual employees under National Health Mission is adversely affecting the health services in the state. Health workers have refused to call off their strike even after the ultimatum issued by the state government. About thirteen thousand Contractual employees of National Health Mission are on an indefinite strike in since September 19 demanding regularisation of their services. The state government had issued an ultimatum two days ago, warning disciplinary action if they failed to call of the strike and returned to work.
• Kerala: Health experts have expressed concern that the community transmission of Covid-19 in Kerala, which was experienced in only Thiruvananthapuram, is gradually expanding all over the state. The test positivity rate in the state is higher than the national average. The number of cases from unidentified sources is also on the rise. With more relaxations being allowed from today following Unlock 4, they say the case load is definitely going to hike. State Agriculture Minister V.S. Sunil Kumar has tested positive for the virus. He is the third minister in Kerala to be diagnosed with coronavirus. The government has issued an order reducing the quarantine period to seven days for those coming from other states. Kerala recorded 4125 positive cases yesterday. 40,382 patients are currently undergoing treatment and a total of 2,20,270 people are under observation. With one more fatality in Alappuzha, the Covid death toll is 573 in the State.
• Tamil Nadu: TN schools yet to receive directions on reduced syllabus; early announcement will help the schools in the preparations for board exams next year. State reported 5,334 new Covid cases and 76 deaths on Tuesday, taking the case tally to 5,52,674 and toll to 8,947. Chennai reported 989 cases. Neighbouring Chengalpattu, Kancheepuram and Tiruvallur reported 231, 209 and 230 cases respectively. Coimbatore continued to lead rest of State with 595 cases.
• Karnataka: Additional excise duty reduces excise revenue to a trickle: pubs and breweries report 30 per cent business; department records 12.3 per cent negative growth this fiscal. An unusual pattern has emerged in the spread of Covid-19 in Kalaburagi: According to official figures, of 15,730 positive cases (13,042 recovered) reported in the district since 10th March, 6,547 cases were reported from 11 Urban Primary Health centres.
• Andhra Pradesh: In a major relief, Covid cases are declining in East Godavari and Vizianagaram districts in the state. There is a 16 per cent fall in cases with 1.5 per cent cases decreasing daily in East Godavari, and in Vizianagaram district 4-6 deaths per day were witnessed due to Covid in August, but in September the situation is completely under control. State witnessed poor attendance even after opening on September 21 following Unlock 4.0 guidelines, for classes IX and for clearing doubts of the students of classes 9, 10 and Intermediate. State Education Minister said that the Intermediate syllabus will be reduced on par with CBSE syllabus without leaving the important topics as the state contemplates to commence, already delayed Intermediate classes. Regular classes for 9th, 10th, Intermediate students are expected to start from October 5. However, the minister said that the government would take the final call as per the Centre's instructions.
• Telangana: 2296 new cases, 2062 recoveries & 10 deaths reported in the last 24 hours; out of 2296 cases, 321 cases reported from GHMC. Total cases: 1,77,070; Active cases: 29,873; Deaths: 1062; Discharges: 1,46,135. Hyderabad-based vaccines company Bharat Biotech entered into a licensing agreement with Washington University School of Medicine in St. Louis for a novel chimp-adenovirus, single dose intranasal vaccine for Covid-19. Bharat Biotech owns the rights to distribute the vaccine in all markets except USA, Japan and Europe.