প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা আই.আই.তি. গুৱাহাতীগী কনভোকেসন্দা ৱা ঙাংখ্রে
প্রধান মন্ত্রীনা আই.আই.তি. গুৱাহাতীবু দিজাস্তর মেনেজমেন্ত অমসুং রিস্ক রিদক্সনগী সেন্তর অমা হাংনবা তকশিনখ্রে
এন.ই.পি. ২০২০না ভারতপু মালেমগী মরুওইবা মহৈ মশিংগী ময়োল লম অমা ওইহল্লগনিঃ প্রধান মন্ত্রী
22 SEP 2020 2:31PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা আই.আই.তি. গুৱাহাতীগী কনভোকেসন্দা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা ঙসি ৱা ঙাংখি।
গ্যানম বিগ্যান সহিতম য়ত গ্যাত্বা মোস্যসে অশুভাৎ পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সাইন য়াওরবা লৌশিংনা খুদোংচাদবা কয়া কোকহন্নবগী লম্বীনি।
মহাক্না আই.আই.তি.গুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিংনা ঙসি খুমাং চাউশিল্লক্লিবসিগীদমক চাউথোকপা পোকচৈ হায়রদুনা হায়খি মদুদি অনৌবা পুথোক্তুনা লৈবাক অসিবু চহী লিশিং কয়া মতেং পাংলকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা নহাশিংদা তুংগীদমক শেম শাদুনা মতীক চানা লৈনবা হায়রদুনা ভারতকী তুংলমচৎ হায়বসি মখোয়গী মংলান অমসুং পান্দমশিংদুনি হায়না ফোংদোকখি। মসিগী লম্বীদা আই.আই.তি. গুৱাহাতীনা চঙশিল্লি হায়রদুনা হরাউবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্সতিত্যুৎ অসিনা লৈবাক অসিবু একাদেমিক সেসনশিং পাঙথোকপদা অমসুং রিসর্চ ৱার্ক কয়া লাইচৎ অসিগী মনুংদা পাঙথোক্তুনা লৈবাক অসিবু মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ওইহন্নবগীদমক হোৎনরিবসিদা হরাউবা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নেসনেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০ অসি ২১শুবা চহী চাদা ভারতপু সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনবগীদমক তঙাইফদবা অমনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি এন.ই.পি. ২০২০ অসি মলতি দিসিপ্লিনরী ওইনা শেমখি অমসুং মসিনা তোঙান-তোঙানবা কোর্সশিং খনবগী খুদোংচাবা পীরি অমসুং মলতি এন্ত্রী অমসুং একজিৎ পোইন্তশিং পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা এন.ই.পি.না নেসনেল রিসর্চ ফাউন্দেসন অমা সাইন্স নত্ত্রগা হ্যুমেনিতীগী লমদা রিসর্চ ফন্দিং অমসুং দিসিপ্লিন খুদিংমক্কী ফন্দ তৌরিবা ফন্দিং এজেন্সীশিংগা খুৎশম্ননা চৎনবা হোৎনরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এন.ই.পি.না ফোরেন য়ুনিবর্সিতীশিংবু মখোয়গী ওফশোর কেম্পসশিং ভারত্তা লিংখৎপগী অয়াবা পীরি, মসিনা ভারতকী মহৈরোইশিংবু মালেমগী থাক্তা পুথোকপীরগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি, এন.ই.পি. অসিনা ভারতপু মালেমদা এজুকেসনগী ময়োল্লম অমা ওইহনলগনি।
শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মদুদি অৱাং নোংপোক লমদম অসি ভারতকী এক্ত ইস্ত পোলিসীগী ময়োলনি অমসুং ভারতকী খা নোংপোক এসিয়াগী মরীগী থোংনি। লৈবাকশিং অসিগা লৈনরিবা মরী অসি কলচর, কম্মর্স, কন্নেক্তিবিতী অমসুং কেপাসিতীনি। মহাক্না হায়খি মদুদি, এজুকেসন হায়বসি অতোপ্পা অনৌবা মেদিয়ম অমা ওইগদৌরি অমসুং আই.আই.তি. গুৱাহাতীনা মসিগী মরুওইবা ময়োল ওইবা য়াগনি। মসিনা অৱাং নোংপোক লমদম্বু অনৌবা মশক অমা অমসুং অনৌবা খুদোংচাবা অমা পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অনৌবা খুদোংচাবা কয়া সরকার অসিনা অৱাং নোংপোক লমদম অসিদা রেলৱে, হাইৱে, এয়রৱে অমসুং ঈশিংগী লম্বী কয়া শেমদুনা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎনবা মরুওইবা মীৎয়েং চঙদুনা খুদোংচাবা কয়া শেম্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা কনভোকেসন অসিদা নহা ওইরিবা ফেলো ৩০০ রোমদা পি.ঐচ.দি. পীখিবদা হরাউবা ফোংদোকখি অমসুং মখোয়দা লৈবাক অসিবু হেন্না ফগৎনবা রিসর্চ তৌনবা হাইজখি। মহাক্না মহৈরোইশিংদা লমদম অসিদা চাউখৎপা য়াবা অনৌবা রিসর্চতা মাই ওনশিন্নবা পুক্নিং চিংশিনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা আই.আই.তি. গুৱাহাতীদা লমদম অসিদা খুদোংথীবা থোক্লকপা মতমদা য়েংশিনবা ঙম্নবগীদমক দিজাস্তর মেনেজমেন্ত অমসুং রিস্ক রিদক্সনগী সেন্তর অমা হাংনবা তকশিনখি।

Prime Minister's Office
PM addresses the convocation of IIT, Guwahati
PM urges IIT Guwahati to establish a Center for disaster management and risk reduction
NEP 2020 will establish India as a major global education destination: PM
22 SEP 2020 2:31PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the convocation of IIT, Guwahati through video-conferencing today.
Quoting the saying ज्ञानम् विज्ञान सहितम् यत् ज्ञात्वा मोक्ष्यसे अशुभात्। the Prime Minister elaborated that all the knowledge including science is a means to solve the problems.
He was proud of the way institutions like IITs are advancing today and said this energy for innovation to serve has kept our country alive for thousands of years.
Prime Minister urged the youth to be future ready and future fit, saying its their dreams and aspirations which shape the future of India. He expressed happiness that IIT Guwahati has already started making efforts towards this direction.
Prime Minister lauded the efforts of the institute in contributing towards making the country self-reliant in spite of the difficulty in conducting academic sessions and continuing research work, during this pandemic.
Prime Minister said the National Education Policy 2020 is meant for the needs of the 21st Century and to make India a global leader in science and technology. Shri Modi said the NEP 2020 has been made multi-disciplinary and offers flexibility of choosing various courses and allows multiple entry and exit points.
Prime Minister pointed out that the NEP also proposes a National Research Foundation for better coordination with all funding agencies regarding research funding and provide funds for all disciplines, be it science or humanities.
Prime Minister said the NEP allows foreign universities to set up their offshore campuses in India, which would give global exposure to Indian students. He said NEP will establish India as major education destination to the World.
Shri Narendra Modi said the North-East region is the center for India's Act East Policy and gateway to India's relations with South East Asia. The mainstay of relations with these countries have been Culture, Commerce, Connectivity and Capacity. He said education is going to be another new medium and IIT Guwahati can become its major center. This will also give the North East a new identity and new opportunities will also arise here.
Prime Minister said new opportunities are being created in the North-East as the Government is laying a lot of emphasis for development of the infrastructure in the region especially Railways, Highways, Airways and Waterways.
Prime Minister expressed happiness over 300 young fellows being awarded PhD at the convocation and requested them continue their research for the betterment of the country. He urged the students to think about how their research can be linked to the possibilities of development of this region.
The Prime Minister urged IIT Guwahati to establish a Center for Disaster management and risk reduction so that it can provide expertise in dealing with the disasters of the region.