প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
৭৫০ মেগাৱাটৰ ৰেৱা সৌৰ প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰতিবছৰে প্ৰায় ১৫ লাখ টন কাৰ্বন ডাই অক্সাইডৰ সমতুল্য কাৰ্বন নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰিব ৰেৱা প্ৰকল্পই
এই প্ৰকল্পই ভাৰতৰ ২০২২ৰ ভিতৰত ১৭৫ গিগাৱাট নৱীকৰণযোগ্য শক্তি ক্ষমতা স্থাপনৰ লক্ষ্য়ত সুদূৰপ্ৰসাৰী প্ৰভাৱ পেলাব
09 JUL 2020 4:11PM by PIB Guwahati
১০ জুলাই, ২০২০ত মধ্য প্ৰদেশৰ ৰেৱাত স্থাপন কৰা ৭৫০ মেগাৱাটৰ সৌৰ প্ৰকল্প ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে।
এখন ছ’লাৰ পাৰ্ক (মুঠ মাটিকালি ১৫০০ হেক্টৰ)ৰ ভিতৰত অৱস্থিত এই প্ৰকল্পই ৫০০ হেক্টৰ মাটিত পৰিৱেষ্টিত ২৫০ মেগাৱাটকৈ তিনিটা ছ’লাৰ জেনেৰেশ্যন ইউনিটক সামৰি লৈছে। মধ্য প্ৰদেশ উৰ্জা বিকাশ নিগম লিমিটেড (MPUVN) আৰু কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ অধীনস্থ ছ’লাৰ এনাৰ্জী কৰ্প’ৰেশ্যন অৱ ইণ্ডিয়া (SECI)ৰ যুটীয়া প্ৰচেষ্টাৰ কোম্পানী ৰেৱা আলট্ৰা মেগা ছ’লাৰ লিমিটেড (RUMSL)এ এই ছ’লাৰ পাৰ্কখনি স্থাপন কৰিছে। পাৰ্কখনৰ নিৰ্মাণৰ অৰ্থে আৰইউএমএছএললৈ ১৩৮ কোটি টকাৰ কেন্দ্ৰীয় আৰ্থিক সাহাৰ্য্য় আগবঢ়োৱা হৈছে। পাৰ্কখনিৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পাছত, ছ’লাৰ পাৰ্কখনৰ ভিতৰত ২৫০ মেগাৱাটকৈ তিনিটা ছ’লাৰ জেনেৰেশ্যন ইউনিট স্থাপন কৰিবলৈ আৰইউএমএছএলৰদ্বাৰা মহিন্দ্ৰা ৰিনিউৱেবলছ প্ৰাইভেট লিমিটেড; এচিএমই জয়পুৰ ছ’লাৰ পাৱাৰ প্ৰাইভেট লিমিটেড আৰু আৰিনছুন ক্লীন এনাৰ্জী প্ৰাইভেট লিমিটেডক ৰিভাৰ্ছ অক্সনৰ জৰিয়তে বাছনি কৰা যায়। ৰেৱা সৌৰ প্ৰকল্প হৈছে সৰ্বোত্তম ফলাফলসমূহৰ অন্যতম উদাহৰণ যি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ সমন্বয়ত গঢ় লৈ উঠিছে।
গ্ৰীড পেৰিটি প্ৰত্যাহ্বান নেওচিবলৈ সক্ষম হোৱা ৰেৱা সৌৰ প্ৰকল্প হৈছে দেশখনৰ প্ৰথমটো সৌৰ প্ৰকল্প। ২০১৭ ত প্ৰায় ৪.৫০ টকা/ইউনিটত সৌৰ প্ৰকল্প টেৰিফৰ বিপৰীতে, ৰেৱা প্ৰকল্পই যুগান্তকাৰী সমাধানত উপনীত হৈছে। এই প্ৰকল্পটোৱে বছৰি ১৫ লাখ টন কাৰ্বন ডাই অক্সাইডৰ সমতুল্য কাৰ্বন নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰিব।
বলিষ্ঠ প্ৰকল্প গাঁথনি আৰু উদ্ভাৱনৰ বাবে ৰেৱা প্ৰকল্পই ভাৰত আৰু বিদেশতো স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। ইয়াৰ বৰ্ধিত সুৰক্ষা ব্যৱস্থাই পাৱাৰ ডেভলপাৰসকলৰ দুৰ্ভাৱনা হ্ৰাস কৰি তুলিব। এমএনআৰইৰদ্বাৰা এই আৰ্হি গ্ৰহণ কৰা হৈছে। তদুপৰি ই উদ্ভাৱন আৰু সৰ্বোত্তমতাৰ বাবে ৱৰ্ল্ড বেংক গ্ৰুপ প্ৰেচিডেন্টচ এৱাৰ্ড লাভ কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰদ্বাৰা উন্মোচন কৰা গ্ৰন্থ “এ বুক অৱ ইন’ভেশ্যনঃ নিউ বিগিনিং”ত সন্নিৱিষ্ট হৈছে। এই প্ৰকল্পটো হৈছে প্ৰথমটো নৱীকৰণযোগ্য শক্তি প্ৰকল্প যিয়ে ৰাজ্যৰ বাহিৰত যথাঃ দিল্লী মেট্ৰ’ আদি আনুষ্ঠানিক উপভোক্তালৈ যোগান ধৰিছে, যিয়ে এই প্ৰকল্পটোৰপৰা ২৪% শক্তি লাভ কৰিব আৰু বাকী ৭৬% শক্তি মধ্য প্ৰদেশ ৰাজ্যিক ডিচকমলৈ যোগান ধৰা যাব।
ৰেৱা প্ৰকল্পটোৱে তদুপৰি ১০০ গিগাৱাট সৌৰ সংস্থাপিত ক্ষমতাৰে ২০২২ চনৰ ভিতৰত ১৭৫ গিগাৱাট সংস্থাপিত নৱীকৰণযোগ্য শক্তি ক্ষমতা আহৰণৰ ভাৰতৰ যি লক্ষ্য তাত সুদূৰপ্ৰসাৰী প্ৰভাৱ পেলাব।

Prime Minister's Office
PM to dedicate to the nation the 750 MW Rewa Solar Project
Rewa project will reduce carbon emission equivalent to approx. 15 lakh ton of CO2 per year
The Project exemplifies India’s commitment to attain the target of 175 GW of installed renewable energy capacity by 2022
09 JUL 2020 4:11PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will dedicate to the nation the 750 MW Solar Project set up at Rewa, Madhya Pradesh on July 10, 2020.
This Project comprises of three solar generating units of 250 MW each located on a 500 hectare plot of land situated inside a Solar Park (total area 1500 hectare). The Solar Park was developed by the Rewa Ultra Mega Solar Limited (RUMSL), a Joint Venture Company of Madhya Pradesh UrjaVikas Nigam Limited (MPUVN), and Solar Energy Corporation of India (SECI), a Central Public Sector Undertaking. Central Financial Assistance of Rs. 138 crore has been provided to RUMSL for development of the Park. After the Park had been developed, Mahindra Renewables Private Ltd., ACME Jaipur Solar Power Private Ltd., and Arinsun Clean Energy Private Ltd were selected by RUMSL through reverse auction for developing three solar generating units of 250 MW each inside the Solar Park. Rewa Solar Project is an example of the excellent results that can be achieved if there is synergy between Central and State Governments.
The Rewa Solar Project was the first solar project in the country to break the grid parity barrier. Compared to prevailing solar project tariffs of approx. Rs. 4.50/unit in early 2017, the Rewa project achieved historic results: a first year tariff of Rs. 2.97/unit with a tariff escalation of Rs. 0.05/unit over 15 years and a levelized rate of Rs. 3.30/unit over the term of 25 years. This project will reduce carbon emission equivalent to approx. 15 lakh ton of CO2 per year.
The Rewa Project has been acknowledged in India and abroad for its robust project structuring and innovations. Its payment security mechanism for reducing risks to power developers has been recommended as a model to other States by MNRE. It has also received World Bank Group President’s Award for innovation and excellence and was included in the book “A Book of Innovation: New Beginnings” released by Prime Minister. The project is also the first renewable energy project to supply to an institutional customer outside the State, i.e. Delhi Metro, which will get 24% of energy from the project with remaining 76% being supplied to the State DISCOMs of Madhya Pradesh.
The Rewa Project also exemplifies India’s commitment to attain the target of 175 GW of installed renewable energy capacity by the year 2022, including 100 GW of Solar installed capacity.