প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা মেগা ৱাৎ ৭৫০গী রেৱা সোলর প্রোজেক্ত খুদোল তমগদৌরি
রাৱা প্রোজেক্ত অসিনা চহী অমদা চাউরাক্না তন লাখ ১৫ রোমগী কার্বোন দাইওক্সাইদ থাদোকপা হন্থহল্লগনি
ভারতনা ২০২২ ফাওবদা রিন্যুএবল ইনর্জীগী কেপাসিতী গিগাৱাৎ ১৭৫ ইন্সতোল তৌনবা পান্দম থম্লিবসি প্রোজেক্ত অসিনা খুদম ওইনা উৎলে
09 JUL 2020 4:11PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদিনা লৈবাক অসিদা মধ্য প্রদেশকী রেৱাদা লিংখৎপা মেগাৱাৎ ৭৫০গী সোলর প্রোজেক্ত অমা জুলাই ১০, ২০২০দা খুদোল তমগদৌরি।
মসিগী প্রোজেক্ত অসি সোলর পার্ককী (অপুনবা হেক্তর ১৫০০গী লম) মনুংদা লৈবা হেক্তর ৫০০গী লমদা খিনবা মেগাৱাৎ ২৫০গী সোলর জেনেরেতিং য়ুনিৎ অহুম য়াওরি। সোলর পার্ক অসি রেৱা অলত্রা মেগা সোলর লিমিতেদ (আর.য়ু.এম.এস.এল.), মধ্য প্রদেশকী জোইন ভেঞ্চর কম্পেনী উর্জা বিকাস নিগম লিমিতেদ (এম.পি.য়ু.ভি.এন.), অমসুং সেন্ত্রেল পব্লিক সেক্তর অন্দর্তেকিং অমা ওইরিবা সোলর ইনর্জী কোর্পোরেসন ওব ইন্দিয়া (এস.ই.সি.আই.)না শেমগৎপনি। আর.য়ু.এম.এস.এল.দা পার্ক অসি শাগৎনবা কেন্দ্রদগী শেন্থং ওইনা লুপা কোতি ১৩৮ থাদখি। পার্ক অসি শেমগৎখ্রবা মতুংদা, মহিন্দ্র রিন্যুএবলস প্রাইবেৎ লিমিতেদ, এ.সি.এম.ই. জয়পুর সোলর পাৱর প্রাইবেৎ লিমিতেদ, অমসুং অরিনসন ক্লিন ইনর্জী প্রাইবেৎ লিমিতেদপু আর.য়ু.এম.এস.এল.না সোলর পার্ক অসিগী মনুংদা মেগাৱাৎ ২৫০গী সোলর জেনরেতিং য়ুনিৎ অহুম লিংখৎনবা রিভর্স ওক্সনগী মখাদা খনখি। কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকার অনীগী পাঙ্গল পুনশিনলবদি মতিক চাবা ফল ফংবা ঙমই হায়বদু রেৱা সোলর প্রোজেক্ত অসিনা উৎলে।
রেৱা সোলর প্রোজেক্ত অসি গ্রিদ পেরিতীগী খুদোংচাদবা থুগাইবা ঙম্বা লৈবাক অসিগী অহানবা সোলর প্রোজেক্ত ওইখি। ২০১৭দা লৈখিবা সোলর প্রোজেক্তকী চাউরাক্না য়ুনিৎ অমদা লুপা ৪.৫০/- ওইবা তারিফকা চাংদম্নবা মতমদা, রেৱা প্রোজেক্ত অসিনা পুৱারীদা লৈহৌরগদবা ফল ফংবা ঙমখিঃ অহানবা চহীদা চহী ১৫ মুক্কী তারিফ য়ুনিৎ অমদা লুপা ০.০৫ হেনগৎপগা লোইননা য়ুনিৎ অমদা লুপা ২.৯৭গী তারিফ ফংখি অমসুং চহী ২৫গী ওইনা য়ুনিৎ অমদা লুপা ৩.৩০গী তেমথোক্লবা রেৎ ফংখি। মসিগী প্রোজেক্ত অসিনা চহী অমদা চাউরাক্না তন লাখ ১৫ রোমগী কার্বোন দাইওক্সাইদ থাদোকপা হন্থহল্লগনি।
রেৱা প্রোজেক্ত অসি ভারত্তা অমসুং মপান্দা মসিগী মপাঙ্গল লৈরবা স্ত্রকচরিং অমসুং ইনোবেসনগীদমক মমিং খঙনরিবনি। পাৱর পুথোক্লিবশিংদা শেল থিবদা খুদোংথিবা থোকপা হন্থহনবসি অতোপ্পা রাজ্যশিংদা শিজিন্নবা য়াবা মোদেল অমনি হায়না এম.এন.আর.ই.না হায়খ্রবনি। ইনোবেসন অমসুং এক্সিলেন্সকীদমক ৱার্ল্দ বেঙ্ক গ্রুপ প্রেসিদেন্তগী মনাসু ফংখ্রে অমসুং প্রধান মন্ত্রীগী "এ বুক ওব ইন্নোবেসনঃ ন্যু বিগিনিংস"তসু য়াওখ্রে। প্রোজেক্ত অসি রাজ্যগী মপান্দা লৈবা ইন্সতিত্যুসনেল কস্তমর হায়বদি দিল্লী মেত্রোদা পীদুনা ইনর্জীগী ২৪ ফংগদবা অমসুং লেমহৌরিবা চাদা ৭৬না মধ্য প্রদেশকী রাজ্যগী দিস্কোমদা পীবা অদুগুম্বা অহানবা রিন্যুএবল ইনর্জী প্রোজেক্ত ওইরে।
ভারতনা ২০২২ ফাওবদা রিন্যুএবল ইনর্জীগী কেপাসিতী গিগাৱাৎ ১৭৫ ইন্সতোল তৌবগা লোইননা গিগাৱাৎ ১০০গী সোলর কেপাসিতীগী পান্দম থম্লিবসি প্রোজেক্ত অসিনা খুদম ওইনা উৎলে।

Prime Minister's Office
PM to dedicate to the nation the 750 MW Rewa Solar Project
Rewa project will reduce carbon emission equivalent to approx. 15 lakh ton of CO2 per year
The Project exemplifies India’s commitment to attain the target of 175 GW of installed renewable energy capacity by 2022
09 JUL 2020 4:11PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will dedicate to the nation the 750 MW Solar Project set up at Rewa, Madhya Pradesh on July 10, 2020.
This Project comprises of three solar generating units of 250 MW each located on a 500 hectare plot of land situated inside a Solar Park (total area 1500 hectare). The Solar Park was developed by the Rewa Ultra Mega Solar Limited (RUMSL), a Joint Venture Company of Madhya Pradesh UrjaVikas Nigam Limited (MPUVN), and Solar Energy Corporation of India (SECI), a Central Public Sector Undertaking. Central Financial Assistance of Rs. 138 crore has been provided to RUMSL for development of the Park. After the Park had been developed, Mahindra Renewables Private Ltd., ACME Jaipur Solar Power Private Ltd., and Arinsun Clean Energy Private Ltd were selected by RUMSL through reverse auction for developing three solar generating units of 250 MW each inside the Solar Park. Rewa Solar Project is an example of the excellent results that can be achieved if there is synergy between Central and State Governments.
The Rewa Solar Project was the first solar project in the country to break the grid parity barrier. Compared to prevailing solar project tariffs of approx. Rs. 4.50/unit in early 2017, the Rewa project achieved historic results: a first year tariff of Rs. 2.97/unit with a tariff escalation of Rs. 0.05/unit over 15 years and a levelized rate of Rs. 3.30/unit over the term of 25 years. This project will reduce carbon emission equivalent to approx. 15 lakh ton of CO2 per year.
The Rewa Project has been acknowledged in India and abroad for its robust project structuring and innovations. Its payment security mechanism for reducing risks to power developers has been recommended as a model to other States by MNRE. It has also received World Bank Group President’s Award for innovation and excellence and was included in the book “A Book of Innovation: New Beginnings” released by Prime Minister. The project is also the first renewable energy project to supply to an institutional customer outside the State, i.e. Delhi Metro, which will get 24% of energy from the project with remaining 76% being supplied to the State DISCOMs of Madhya Pradesh.
The Rewa Project also exemplifies India’s commitment to attain the target of 175 GW of installed renewable energy capacity by the year 2022, including 100 GW of Solar installed capacity.