লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
কেন্দ্র সরকারনা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা কেভিদ-১৯গী লায়চৎ মরক অসিদা ভারত পুম্বগী ওইনা শিন্মীগী য়াইফনবা অমসুং থবক ফংন্নবা খোংথাং লৌখৎলি : শ্রী গঙ্গৱার
কেন্দ্র সরকারগী পাওতাক মতুং ইন্না, চাওরাক্না লুপা করোর ৫০০০ অমা বিল্দিং অমসুং অতোপ্পা কন্সত্রক্সন ৱার্করস সেস ফন্দদগী কাইথোক্তুনা চাওরাক্না শিন্মী করোর ২ মুক্তা পীথখ্রে, সেক্তর অসি অয়াম্বা কোইনা চৎপা শিন্মীশিংনি
কৎথোক্লবা কন্ত্রোল রুম ২০ অমসু কেন্দ্রগী শিন্মী মিনিস্ত্রীনা লিংখৎখ্রে, পন্দুনা লৈরুরবা শিন্মী লাখ ২গী খুৎশুমন চাওরাক্না লুপা করোর ৩০০ লোম পীথোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী গরিব কালয়ান য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর লাখ ১.৭গী পেক্কেজ অমা লায়রবা অমদি পুন্সিনদবা শিন্মীশিং করোর ৮০.০০দা চেং/গেহু কে.জি. ৫ অমদি হৱাই কে.জি. অমগা লেম্না য়েনখ্রে
এম.জি.এন.এ.আর.ই.জি.এ.গী মখাদা নোংমগী খুৎশুমন লুপা ১৮২দগীনা লুপা ২০২ ফাওবা ফংহল্লি
এস.ভি.এ.নিধি স্কীম অমা হৌদোক্তুনা চহি অমগী তেনুরদা লুপা ১০,০০০ খুৎপাই শেল ওইবা য়াবা অমা চাওরাক্না লম্বীগী চিদাইদা ফম্লিবা লাখ ৫০দা মখোয়গী ব্যুজিনেস হঞ্জিনবা হৌদোকখ্রে
পাওতাক ওইবা ৱারোল অমা জুলাইদা স্তেতকী নোদেল ওফিসরশিংদা পীবা য়াইফনবা খোঙথাং অমসুং কোইনা চৎপা শিন্মীশিংগী থবক পীনবা অমসুং মখোয়গী দেতাশিং অসি খোমগৎনবা মসিনা মখোয়দা মখল কয়াগী লৈরিবা সরকারগী স্কীমশিং ফংহন
16 SEP 2020 9:39AM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মিনিস্তরনা ঙসি হায়খি মদুদি “য়াম্লবা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা কেভিদ-১৯গী লায়চৎ মরক অসিদা ভারত পুম্বগী ওইনা শিন্মীগী য়াইফনবা অমসুং থবক ফংন্নবা খোংথাং লৌখৎলি”। মহাক্না হায়খি মদুদি:
➢ শিন্মী অসি থবক তৌগদবা লিস্ত অসিদা য়াওরি অমসুং মরম অসিনা স্তেত অমসুং সেন্ত্রেল গবর্নমেন্তনা ৱাফম অসিদা লো অমা শেম্বা য়াই। মখা তানা, সেন্ত্রেল লেবর এক্তশিং মাইগ্রেন্ত লেবর এক্ত য়াওনা অয়াম্বা স্তেত সরকারনা পীরি।
➢ মাইগ্রেন্ত লেবর এক্তশিং প্রোভিজন মতুং ইন্না মাইগ্রেন্ত লেবরগী মিং চনবা অসি স্তেত সরকারনা তৌগদবনি অমসুং হায়রিবা স্তেত সরকার অসিনা দেতা অসি মেন্তেন তৌগদবনি। অদুম ওইনমক অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা কোভিদ-১৯গী মওং য়েংলগা, মিনিস্ত্রী ওফ লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত লোকদাউন মনুং অসিদা মখোয়না লৌখৎলি। পাউগী মতুং ইন্না স্তেত সরকারনা লৌখৎপদা শিন্মী কয়া অমা কোভিদ-১৯ মনুংদা মখোয় মখোয়গী স্তেত্তা হনখ্রে।
লেবর মিনিস্তরনা মখা তানা হায় মদুদি লোকদাউন মনুং অসিদা মখল কয়াগী খোঙথাং কয়া অমা শিন্মীশিংগীদমক লৌখৎলি।
➢ লোকদাউন হেক লোইবগা লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মিনিস্তরনা স্তেত সরকার অমসুং য়ু.তি.শিংদা শিন্মীশিংদা পীগদবা মতেং অসিগী মওংশিং অসি তাক্লি। মসিনা তাক্লি মদুদি খ্বাইদগী য়াম্বা মশীং অসি কোইনা চৎপা শিন্মীশিংগী মরক্তা য়ুম-কৈ শাবা শিন্মীনা মশীং য়াম্লি। হৌজিক ফাওবদা কোইনা চৎপা শিন্মী মশীং করোর ২ রোমদা লুপা করোর ৫০০০.০০ মখোয়গী বেঙ্কগী খুথাংদা বিল্দিং অমসুং অতোপ্পা কন্সত্রকসন ৱার্করস সেস ফন্দদগী শিজিন্নবনি।
➢ লোকদাউন মনুং অসিদা কোইনা চৎপা শিন্মীশিংগী অৱাবা কোক্নবা, লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মিনিস্তরনা কৎথোক্লবা কন্ত্রোল রুম ২০ অমসু কেন্দ্রগী শিন্মী মিনিস্ত্রীনা লিংখৎখ্রে। লোকদাউন মনুং অসিদা শিন্মীশিংগী ৱাকৎ ১৫০০০ হেনবগী ৱা তাখ্রে অদুগা লুপা করোর ২৯৫ রোম লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মিনিস্তরনা মখোয়গী পীগদবা খুৎশুমল পীথোকখি।
➢ লোকদাউন মনুং অসিদা প্রধান মন্ত্রী গরিব কালয়ান য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর লাখ ১.৭গী পেক্কেজ অমা লায়রবা অমদি পুন্সিনদবা শিন্মীশিং করোর ৮০.০০দা চেং/গেহু কে.জি. ৫ অমদি হৱাই কে.জি. অমগা লেম্না য়েনখ্রে। চেং হৱাই লেমনা য়েনবা অসি ২০২০গী নবেম্বর ফাওবা কান্নবা ফংগদবা মীওইশিংদা ফংহনগনি। সরকার অসিগী পান্দমদি লায়চৎ অসিগী মনুংদা কনাগুম্বা অমত্তা চানবগী অৱাবা লৈহনদবা অসিনি।
➢ এম.জি.এন.এ.আর.ই.জি.এ.গী মখাদা নোংমগী খুৎশুমন লুপা ১৮২দগীনা লুপা ২০২ ফাওবা ফংহল্লি
➢ সরকার অসিনা লাওথোকখ্রে মদুদি খোঙথাং কয়া লৌখৎতুনা ইনফ্রাস্ত্রকচর লোজিস্তিক, কেপাসিতি বিল্দিং, এগ্রীকলচর, ফিসরি অমসুং চানবা থমবগী অফবা সরকার অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব শেমগৎপা
➢ শ্রী গাংৱারনা মখা তানা খঙহনখি মদুদি এস.ভি.এ.নিধি স্কীম অমা হৌদোক্তুনা চহি অমগী তেনুরদা লুপা ১০,০০০ খুৎপাই শেল ওইবা য়াবা অমা চাওরাক্না লম্বীগী চিদাইদা ফম্লিবা লাখ ৫০দা মখোয়গী ব্যুজিনেস হঞ্জিনবা হৌদোকখ্রে
➢ ময়ুম স্তেত্তা হনখ্রবা কোইনা চৎপা শিন্মীশিংগী থবক পীনবা প্রধান মন্ত্রী গরিব কালয়ান য়োজনা অসি দিস্ত্রক্তা ১১৬তা হৌদোকখ্রে। মসিগী কেম্পেন অসিদা রুরেল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎতুনা কোইনা চৎপা শিন্মীশিং অমসুং লুপা করোর ৫০,০০০ চাদিং তৌগদৌরি। মসিগা মান্নবা মওংদা প্রোজেক্ত কয়া অমা কোইনা চৎপা শিন্মীশিংগী হৌদোক্তুনা লম্বী, হায়ৱেনচিংবা শেম্বা।
➢ আত্মানির্ভর ভারতকী মখাদা করোর লাখ কুনগী শেলগী পেক্কেজ অমা কোইনা চৎপা শিন্মীশিং, পুন্দবা শিন্মী গী থবক পীনবা লিংখৎখ্রে অমসুং এম.এস.এম.ই.গী সেক্তর মপাঙ্গল কলহনবা অমসু্ং খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন ফগৎহনবা অসিনি। মসিদা প্লেথোরা সেক্তর খুদিংদা য়াওরি।
➢ য়াম্না পীকপা শেলগী মতেং শিন্মীশিংদা ফংনবা প্রধান মন্ত্রী গরিব কালয়ান য়োজনাগী মখাদা লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মিনিস্তরনা ই.পি.এফ. মেম্বর খুদিংদা ৭৫% মখোয়গী ফন্দ দিপোজিৎ অদুদগী লৌথোকপা য়াগনি। হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর ৩৯,০০০ ই.পি.এফ.ও.গী মেম্বরনা চিংথোকখ্রে।
➢ কোইনা চৎপা শিন্মীশিংনা মখোয়গী হান্নগী থবক শুফমদা অমুক হন্দুনা লাকপা য়ানবা লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মিনিস্তরনা স্তেত সরকার/য়ু.তি.শিংদা চৎন পথাপ অদু ২০২০গী জুলাই ২৭তা শেমখ্রে। মসিগী চৎন পথাপ অসিনা স্তেত সরকার/য়ু.তি.শিংনা স্তেতকী থাক্তা লৈবা নোদাল ওফিসরগা খুৎশম্নদুনা খোঙথাং কয়া কোইনা চৎপা শিন্মীশিংবু তেক্তা কাইদ মখোয়গী মফম অদু য়ৌননবা শিল্লি। মখা তানা কোইনা চৎপা শিন্মীশিংনা লাক্কদৌরিবা স্তেত অমসুং থুংফম স্তেত মিনিস্ত্রী ওফ হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রনা পীবা প্রোতোকোল অদুদা চৎকদবনি। দেতা অসিনা মখোয়বু মখল কয়া অমা ভারত সরকারনা পীবা সোসিএল সেক্যুরিতি স্কীম ফংহনগনি।

Ministry of Labour & Employment
Union Government has taken unprecedented measures for labour welfare and employment generation across India during Covid-19 pandemic : Shri Gangwar
In line with Union Government's Advisory, about Rs 5000 crore released from Building & Other Construction Workers Cess Fund to approx 2 crore construction workers; the sector which is estimated to employ maximum migrant workers
Through interventions of dedicated 20 Control Rooms set up by Union Labour Ministry, stuck wages of about Rs 300 crore released to about 2 lakh workers
Under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana with financial package of Rs. 1.7 lakh crore poor & needy including unorganised workers, 80.00 crore people have been and are being provided Free of Cost 5 Kg. Wheat/Rice and 1 Kg. pulses
Per day wages under MGNAREGA enhanced from Rs. 182 to Rs. 202
SVANidhi Scheme launched to facilitate collateral free working capital loan upto Rs.10,000/- of one-year tenure, to approx 50 lakh street vendors to resume their businesses
Advisory issued to States in July to nominate nodal officers to coordinate welfare measures and employment of migrant workers and to collate their data for facilitating them in utilising various Govt Schemes
16 SEP 2020 9:39AM by PIB Delhi
Union Labour and Employment Minister has said today that “a number of unprecedented steps have been taken by the Union Government for labour welfare and employment including for migrant workers across India during COVID-19 pandemic. Elaborating it he said :
➢ Labour is in the concurrent list and therefore, both State and Central Governments can legislate on the issues. Further, most of the Central Labour Acts including the Migrant Labour Act is being implemented exclusively by the State Government.
➢ As per the provisions of the Migrant Labour Act, the registration of the migrant workers is to be done by the respective State Governments and the data has to be maintained by the State Governments. However, in the unprecedented scenario of COVID-19, Ministry of Labour & Employment took the initiatives to collect the data of migrant workers who are going to their Home States during lockdown. On the basis of information collected from various State Governments, around one crore migrant workers have gone back to their source State during COVID-19.
Labour Minister further added that Various initiatives taken for the welfare of Migrant Workers during lockdown.
➢ Immediately after the lockdown, directions were sent from Ministry of Labour & Employment to all the State Governments/UTs instructing them to provide financial assistance to construction workers from Building & Other Construction Workers’ Cess Fund. It is estimated that the highest proportion of migrant workers are construction workers. Till date, about two crore migrant workers have been provided Rs. 5000.00 crores directly in their bank accounts from Building & Other Construction Workers’ Cess Fund being maintained by various States.
➢ In order to resolve the grievances of migrant workers during lockdown, Ministry of Labour & Employment had set up 20 Control Rooms all over the country. During lockdown, more than 15000 complaints of the workers were resolved through these Control Rooms and due to the intervention of Ministry of Labour & Employment more than two lakh workers were paid their due wages amounting to about Rs. 295 crores.
➢ After the lockdown, Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana with a financial package of Rs. 1.7 lakh crore was launched to help poor, needy and unorganised sector workers of the country. Under this package, 80.00 crore people have been provided 5 Kg. Wheat/Rice and 1 Kg. pulses. Free of cost food grains will now be provided upto November, 2020 to all the beneficiaries. Aim of the Government is to ensure that no one is without food during this pandemic and challenging time.
➢ Per day wages under MGNAREGA have been enhanced from Rs. 182 to Rs. 202.
➢ Government has also announced the measures to strengthen Infrastructure Logistics, Capacity Building, Governance and Administrative Reforms for Agriculture, Fisheries and Food Processing Sectors.
➢ Shri Gangwar further informed that Government of India has launched PM SVANidhi Scheme to facilitate collateral free working capital loan upto Rs.10,000/- of one-year tenure, to approximately, 50 lakh street vendors, to resume their businesses.
➢ In order to facilitate employment of migrant workers who have gone back to their Home State, Pradhan Mantri Garib Kalyan Rojgar Abhiyan has been initiated in 116 districts in Mission Mode. Under this campaign, rural infrastructure would be built with involvement of these migrant workers and about Rs. 50,000/- crores would be spent for this purpose. In a similar manner, many projects involving migrant workers have been initiated for building of Roads, Highways etc. by the Transport Ministry in order to facilitate employment of migrant workers.
➢ Twenty lakh crore financial package under Aatm Nirbhar Bharat has been launched specifically to create employment opportunities, for migrant workers, workers of unorganized sector, strengthening of MSME Sector and promoting rural economy. It includes plethora of initiatives for all these sectors.
➢ In order to provide minimum financial assistance to the workers through their EPF Account, Ministry of Labour & Employment under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana has permitted all the EPF members to withdraw 75% of their total provident fund deposited in their EPF Account. Till date, about Rs. 39,000/- crore have been withdrawn by the member of EPFO.
➢ In order to facilitate migrant workers who are returning back to the Destination State for work, Ministry of Labour & Employment has issued Advisory Guidelines for all the State Governments/UTs on 27th July, 2020. Under thes,e guidelines, States/UTs have been directed to nominate a State Level Nodal Officer to coordinate the implementation of various measures for the welfare of migrant workers who are coming back for employment. Further, the State of Origin and Destination State will also coordinate for screening and testing of migrant workers as per the protocol devised by the Ministry of Health & Family Welfare. States have also been directed to prepare a proper data base of migrant workers for their easy identification and welfare measures among them. This data would also facilitate in enrolling them to various Social Security Schemes of Government of India.