Ministry of Labour & Employment
Union Government has taken unprecedented measures for labour welfare and employment generation across India during Covid-19 pandemic : Shri Gangwar
In line with Union Government's Advisory, about Rs 5000 crore released from Building & Other Construction Workers Cess Fund to approx 2 crore construction workers; the sector which is estimated to employ maximum migrant workers
Through interventions of dedicated 20 Control Rooms set up by Union Labour Ministry, stuck wages of about Rs 300 crore released to about 2 lakh workers
Under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana with financial package of Rs. 1.7 lakh crore poor & needy including unorganised workers, 80.00 crore people have been and are being provided Free of Cost 5 Kg. Wheat/Rice and 1 Kg. pulses
Per day wages under MGNAREGA enhanced from Rs. 182 to Rs. 202
SVANidhi Scheme launched to facilitate collateral free working capital loan upto Rs.10,000/- of one-year tenure, to approx 50 lakh street vendors to resume their businesses
Advisory issued to States in July to nominate nodal officers to coordinate welfare measures and employment of migrant workers and to collate their data for facilitating them in utilising various Govt Schemes
16 SEP 2020 9:39AM by PIB Delhi
Union Labour and Employment Minister has said today that “a number of unprecedented steps have been taken by the Union Government for labour welfare and employment including for migrant workers across India during COVID-19 pandemic. Elaborating it he said :
➢ Labour is in the concurrent list and therefore, both State and Central Governments can legislate on the issues. Further, most of the Central Labour Acts including the Migrant Labour Act is being implemented exclusively by the State Government.
➢ As per the provisions of the Migrant Labour Act, the registration of the migrant workers is to be done by the respective State Governments and the data has to be maintained by the State Governments. However, in the unprecedented scenario of COVID-19, Ministry of Labour & Employment took the initiatives to collect the data of migrant workers who are going to their Home States during lockdown. On the basis of information collected from various State Governments, around one crore migrant workers have gone back to their source State during COVID-19.
Labour Minister further added that Various initiatives taken for the welfare of Migrant Workers during lockdown.
➢ Immediately after the lockdown, directions were sent from Ministry of Labour & Employment to all the State Governments/UTs instructing them to provide financial assistance to construction workers from Building & Other Construction Workers’ Cess Fund. It is estimated that the highest proportion of migrant workers are construction workers. Till date, about two crore migrant workers have been provided Rs. 5000.00 crores directly in their bank accounts from Building & Other Construction Workers’ Cess Fund being maintained by various States.
➢ In order to resolve the grievances of migrant workers during lockdown, Ministry of Labour & Employment had set up 20 Control Rooms all over the country. During lockdown, more than 15000 complaints of the workers were resolved through these Control Rooms and due to the intervention of Ministry of Labour & Employment more than two lakh workers were paid their due wages amounting to about Rs. 295 crores.
➢ After the lockdown, Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana with a financial package of Rs. 1.7 lakh crore was launched to help poor, needy and unorganised sector workers of the country. Under this package, 80.00 crore people have been provided 5 Kg. Wheat/Rice and 1 Kg. pulses. Free of cost food grains will now be provided upto November, 2020 to all the beneficiaries. Aim of the Government is to ensure that no one is without food during this pandemic and challenging time.
➢ Per day wages under MGNAREGA have been enhanced from Rs. 182 to Rs. 202.
➢ Government has also announced the measures to strengthen Infrastructure Logistics, Capacity Building, Governance and Administrative Reforms for Agriculture, Fisheries and Food Processing Sectors.
➢ Shri Gangwar further informed that Government of India has launched PM SVANidhi Scheme to facilitate collateral free working capital loan upto Rs.10,000/- of one-year tenure, to approximately, 50 lakh street vendors, to resume their businesses.
➢ In order to facilitate employment of migrant workers who have gone back to their Home State, Pradhan Mantri Garib Kalyan Rojgar Abhiyan has been initiated in 116 districts in Mission Mode. Under this campaign, rural infrastructure would be built with involvement of these migrant workers and about Rs. 50,000/- crores would be spent for this purpose. In a similar manner, many projects involving migrant workers have been initiated for building of Roads, Highways etc. by the Transport Ministry in order to facilitate employment of migrant workers.
➢ Twenty lakh crore financial package under Aatm Nirbhar Bharat has been launched specifically to create employment opportunities, for migrant workers, workers of unorganized sector, strengthening of MSME Sector and promoting rural economy. It includes plethora of initiatives for all these sectors.
➢ In order to provide minimum financial assistance to the workers through their EPF Account, Ministry of Labour & Employment under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana has permitted all the EPF members to withdraw 75% of their total provident fund deposited in their EPF Account. Till date, about Rs. 39,000/- crore have been withdrawn by the member of EPFO.
➢ In order to facilitate migrant workers who are returning back to the Destination State for work, Ministry of Labour & Employment has issued Advisory Guidelines for all the State Governments/UTs on 27th July, 2020. Under thes,e guidelines, States/UTs have been directed to nominate a State Level Nodal Officer to coordinate the implementation of various measures for the welfare of migrant workers who are coming back for employment. Further, the State of Origin and Destination State will also coordinate for screening and testing of migrant workers as per the protocol devised by the Ministry of Health & Family Welfare. States have also been directed to prepare a proper data base of migrant workers for their easy identification and welfare measures among them. This data would also facilitate in enrolling them to various Social Security Schemes of Government of India.

ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ଼-19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଶ୍ରମିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ନିମନ୍ତେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉପାୟ ଅବଲମ୍ବନ କରାଯାଇଛି : ଶ୍ରୀ ଗଙ୍ଗୱାର
● କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଅନୁସାରେ ଗୃହନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ଶ୍ରମିକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ 5000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ସେସ୍ ପାଣ୍ଠି ମଂଜୁର କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ 2 କୋଟି ନିର୍ମାଣ ଶ୍ରମିକ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି; ଏହି ସେକ୍ଟର ହିଁ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ କରିଥାଏ
● କେନ୍ଦ୍ର ଶ୍ରମ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଥିବା 20ଟି ସମର୍ପିତ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ରୁମ୍ ଦ୍ୱାରା ଅଟକି ରହିଥିବା 2 ଲକ୍ଷ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ 300 କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି
● ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 1.7 ଲକ୍ଷ କୋଟିର ଆର୍ଥିକ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଦ୍ୱାରା ଗରିବ ତଥା ଅତି ମାତ୍ରାରେ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଅସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି;ପ୍ରାୟ 80.00 କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ମାସିକ ମୁଣ୍ଡପିଛା 5 କିଲୋଗ୍ରାମ ଗହମ/ ଚାଉଳ ଏବଂ 1 କିଲୋଗ୍ରାମ ଡ଼ାଲି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି
● ପ୍ରତି ଦିନର ମନରେଗା ମଜୁରିକୁ 182 ଟଙ୍କାରୁ 202 ଟଙ୍କାକୁ ବଢ଼ାଇ ଦିଆଯାଇଛି
● ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବା ଦ୍ୱାରା କୋଲାଟରାଲ ମାଗଣା ଚଳନ୍ତି ପୁଞ୍ଜି ଋଣ ଭାବେ ଏକବର୍ଷ ସକାଶେ 10,000 ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ଯଦ୍ୱାରା ଦେଶର ପ୍ରାୟ 50 ଲକ୍ଷ ରାସ୍ତାକଡ଼ ବୁଲାବିକାଳୀ ଓ ଉଠା ଦୋକାନୀ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟକୁ ପୁଣି ଥରେ ସଜାଡ଼ିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି
● ଜୁଲାଇ
16 SEP 2020 9:39AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ଗଙ୍ଗୱାର ଆଜି କହିଛନ୍ତି ଯେ କୋଭିଡ଼-19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଶ୍ରମ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ରୋଜଗାର ସହିତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ଏହାର ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ:
- ଶ୍ରମକୁ ସମବର୍ତ୍ତୀ ସୂଚୀରେ ରଖାଯାଇଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଉଭୟ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସହିତ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିପାରିବେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମ ଅଧିନିୟମ ସହିତ ଅଧିକାଂଶ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଶ୍ରମ ଅଧିନିୟମଗୁଡ଼ିକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଶେଷ ରୂପେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଉଛି ।
- ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମ ଅଧିନିୟମରେ ଥିବା ପ୍ରାବଧାନ ଅନୁସାରେ, ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ପଂଜୀକରଣ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଡାଟାକୁ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସମ୍ପ୍ରତି, କୋଭିଡ଼-19 ମହାମାରୀ ପରିସ୍ଥିତି ଯୋଗୁ ସର୍ବତ୍ର ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିସ୍ଥିତି ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି ଏବଂ ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହିସବୁ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ସଂପର୍କରେ ଡାଟାକୁ ଏକତ୍ର କରିବା ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ଲକ୍ ଡାଉନ୍ ସମୟରେ ନିଜ ରାଜ୍ୟକୁ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ନାମ ପଞ୍ଜିକରଣ କରାଯାଇଛି । ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମୂହ ସୂଚନାକୁ ଆଧାର କରି, ପାଖାପାଖି ଏକ କୋଟି ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ କୋଭିଡ଼-19 ସମୟରେ ନିଜ ନିଜ ମୂଳ ରାଜ୍ୟକୁ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରମ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଲକ୍ ଡାଉନ୍ ସମୟରେ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
- ଲକଡାଉନର ତୁରନ୍ତ ପରେ ପରେ, ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାର/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ସେମାନେ ଗୃହନିର୍ମାଣ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ଶ୍ରମିକ ଉପକାର ନିଧିରୁ ନିର୍ମାଣ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ବିତ୍ତୀୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ । ଅନୁମାନ କରାଯାଉଛି ଯେ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ସର୍ବାଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ନିର୍ମାଣ ଶ୍ରମିକ ଭାବେ ହିଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପାଖାପାଖି ଦୁଇ କୋଟି ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପୋଷଣ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏବଂ ଗୃହନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ନିର୍ମାଣ ଶ୍ରମିକ ଉପକାର ନିଧିରୁ 5000 କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ୍ ଜମାଖାତାକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରି ଦିଆଯାଇଛି ।
- ଲକଡାଉନ୍ ସମୟରେ, ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ସକାଶେ, ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ 20ଟି ସମର୍ପିତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲା । ଲକଡାଉନ୍ ସମୟରେ, ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ପ୍ରାୟ 15,000ରୁ ଅଧିକ ଅଭିଯୋଗ ଏହି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଯୋଗୁ ଦୁଇ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ପାଖାପାଖି 295 କୋଟି ଟଙ୍କାର ରାଶି ସହାୟତା ରୂପେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
- ଲକ୍ ଡାଉନ୍ ପରେ 1.7 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଆର୍ଥିକ ପ୍ୟାକେଜ୍ ସହିତ ଦେଶର ଗରିବ, ଅବହେଳିତ ଏବଂ ଅସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦେବା ସକାଶେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ପ୍ୟାକେଜ୍ ଅଧୀନରେ 80 କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରତି ମାସରେ ମୁଣ୍ଡପିଛା 5 କିଲୋଗ୍ରାମ ଗହମ/ ଚାଉଳ ଏବଂ 1 କିଲୋଗ୍ରାମ ଲେଖାଏଁ ଡାଲି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଏହି ନିଃଶୁଳ୍ପ ଖାଦ୍ୟାନ୍ନ ନଭେମ୍ବର 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଯେ ଏହି ମହାମାରୀ ଏବଂ ଚାଲେଞ୍ଜଭରା ସମୟରେ କୌଣସି ଜଣେ ସୁଦ୍ଧା ଗରିବ କିମ୍ବା ଶ୍ରମିକ ଯେଭଳି ବୁଭୁକ୍ଷୁ ନରହେ ।
- ମନରେଗା ଅଧୀନରେ ଦୈନିକ ମଜୁରୀର ମୂଲ୍ୟ 182 ଟଙ୍କା ପରିବର୍ତ୍ତେ 202 ଟଙ୍କାକୁ ବଢ଼ାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
- ସରକାର କୃଷି, ମତ୍ସ୍ୟ ପାଳନ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ର ନିମନ୍ତେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ତରରେ ଆବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ, କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ, ଶାସନ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍କାରକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବାର ନୂଆ ନୂଆ ଉପାୟମାନ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ।
- ଶ୍ରମ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଙ୍ଗୱାର କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଦେଶର 50 ଲକ୍ଷ ବୁଲାବିକାଳୀ ଏବଂ ଉଠା ଦୋକାନୀଙ୍କୁ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟକୁ ପୁଣି ଥରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଆରମ୍ଭ କରିବା ନିମନ୍ତେ ବର୍ଷେ ପାଇଁ 10,000 ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆନୁସଙ୍ଗିକ ନିଃଶୁଳ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ରାଶି ଋଣ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
- ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟକୁ କରୋନା ଜନିତ ମହାମାରୀ ଓ ଲକ୍ ଡାଉନ୍ ସମୟରେ ଫେରୁଥିବା ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାରର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜଗାର ଅଭିଯାନକୁ ଏକ ମିଶନ ସ୍ତରରେ 116ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ, ସେହିସବୁ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ଭାଗିଦାରୀରେ ଗ୍ରାମୀଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଢ଼ାଂଚା ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସାଧନ ସକାଶେ ପ୍ରାୟ 50,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ସୁବିôଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ, ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ପରିବହନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ସଡ଼କ, ରାଜମାର୍ଗ ଆଦି ନିର୍ମାଣ ସଂପର୍କୀତ ଅନେକ ପରିଯୋଜନାମାନଙ୍କରେ ସାମିଲ କରାଯାଇ ସେହିସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
- ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ବିଶେଷ କରି ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକ, ଅସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୋଜଗାରର ଅବସର ସୃଷ୍ଟି କରିବା ନିମନ୍ତେ 20 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିତ୍ତୀୟ ପ୍ୟାକେଜ୍ ସରକାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ସେଥିରେ ଏହି ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କ ସକାଶେ ସକଳ ପ୍ରକାର ପ୍ରାବଧାନମାନ କରାଯାଇଛି ।
- ନିଜର ଇପିଏଫ ଜମାଖାତା ମାଧ୍ୟମରେ ଶ୍ରମିକମନଙ୍କୁ ବିତ୍ତୀୟ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସକାଶେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମସ୍ତ ଇପିଏଫ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ନିଜର ଇପିଏଫ ଖାତାରେ ଜମାଥିବା ମୋଟ ଭବିଷ୍ୟନିଧିର 75 ପ୍ରତିଶତ ଉଠାଇବା ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇପିଏଫଓର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ 39,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଉଠା ଯାଇସାରିଛି ।
- କର୍ମସଂସ୍ଥାନ ନିମନ୍ତେ ଗନ୍ତବ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରୁ ଫେରରୁଥିବା ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ସୁବିଧା ସକାଶେ, ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜୁଲାଇ 27, 2020 ତାରିଖ ଦିନ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସରକାର/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ଦିଶା ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଦିଶା ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମାରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କରେ ରୋଜଗାର ପାଇ ନିଜ ରାଜ୍ୟକୁ ଫେରୁଥିବା ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ସକାଶେ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା ସକାଶେ ରାଜ୍ୟ ସ୍ତରୀୟ ନୋଡ଼ାଲ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ନାମ ଘୋଷଣା କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରୋଟୋକଲ ଅନୁସାରେ ମୂଳ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଗନ୍ତବ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରିବାଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷ କରିବା ଲାଗି ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ରାଜ୍ୟର ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ସହଜରେ କିଭଳି ଭାବେ ଚିହ୍ନଟ କରିହେବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଉପାୟମାନ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ଉଚିତ ଡାଟା ବେସନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ସକାଶେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଜାରି କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଡାଟା ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ସାମାମଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଜନାରେ ନାମ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଙ୍ଗୱାର କହିଛନ୍ତି ।