প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মধ্য প্রদেশতা প্রধান মন্ত্রী আৱাস য়োজনা-গ্রামীনগী মখাদা শাখিবা য়ুম লাক্ষ ১.৭৫ গী ‘গৃহ প্রবেশম’ অমসুং শঙ্গাবদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
12 SEP 2020 2:04PM by PIB Imphal
অফবা য়ুম ফংখিবা, শাগৎচরকপা মংলানগী য়ুম ফংখিবা, মখোয়গী মচাশিংগী তুংগী পুন্সি অদু নিংথিরনি হায়বগী থাজবা লৈরবা মরূপ খরগা হৌজিক ৱারী শান্নজখি। হৌজিক মধ্য প্রদেশকী ইমুং লাক্ষ অনিগা লিশিং কুন মঙানা মশাগী য়ুমদা চংগদৌরে, য়ুমদা চংগদৌরিবশিংগী মফমদা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।মসি পুম্নমক অসি মধ্য প্রদেশ অসিগী থৌরম অসিদা শম্নরিবা তেকনোলোজীগী মরূপশিংদগী ওইহনবা ঙমহল্লিবনি।
ঙসি অদোম অসি হৌকিবা চহি ৬সিদা য়ুং ফংখিবা, ভারা হুল্লরোইদবা, স্লমদা নত্তবা, ফত্তবা য়ুম ওইদ্রবা, মশাগী ময়ুমদা লৈরিবা, অফবা য়ুমদা লৈরিবা লৈবাক অসিগী ইমুং করোর অমগা হুম্ফুতরামঙাগী মনুং চল্লববনি। শিংদুগী মনুং চল্লবনি।
মরূপশিং, হন্দক্তি অদোম খুদিংমক্কী দীৱালী, অদোম খুদিংমক্কী হরাও-কুহ্মৈশিং অসি মখল অমগী ওইনা নুংঙাইরগনি। কোরোনাগী থোরক্লমদ্রবদি অদোমগী পুন্সিগী অসুক নুংঙাইরবা মিৎকুপসিদা অদোমগী য়ুমদা অদোমগী য়ুমগী মী ওইনা অদোমগী প্রধানসেবক অসিনা য়াওজবা ফংজরমগদনি। অদুগা অদোমগী নুংঙাইবগী কুহ্মৈ অসিদা শরুক য়ারমগদবনি অদুবু কোরোনাগী ওইরিবা ফীভম অসিদা লাপ্না লৈদুনা অদোম পুম্নকপু উবা ফংজরি। অদুবু হৌজিক্কী ওইনদি অসুমহাইনা অসুম্মক!!!
ঙসিগী থৌরম অসিদা মধ্য প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রীমতী আনন্দী বেন পতেলজী, রাজ্য অসিগী মমিং লৈরবা মুখ্যমন্ত্রী শিবরাজজী সিংহ চৌহানজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা ঐহাক্কা খোংবু ওইমিন্নরিবা নরেন্দ্র সিংহ তোমারজী, ঐহাক্কী মরূপ জ্যোতীরাদিত্যজী, মধ্য প্রদেশকী মন্ত্রীশিং, মীহুৎশিং, সাংসদ অমসুং এম.এল.এ.শিং, গ্রাম পঞ্চায়েৎকী মীহুৎশিং অমসুং মধ্য প্রদেশকী के খুঙ্গং-খুঙ্গংশিংগা মরি লৈনরিবা ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইচিল-ইনাওশিং!
ঙসি মধ্য প্রদেশতা অপুনবা ওইনা গৃহপ্রবেশ তৌবগী থৌরম অসিদালাইরবা ইমুং লাক্ষ অমগা লিশিং কুনমঙাগী ওইনা নিংশিংদুনা লৈহৌরগদবা মিৎকুপ্তুমক্নি, লৈবাক অসিগী ময়ুম লৈজদবশিংদা মশাগী অফবা য়ুম পীনবগীদমক্তসু অচৌবা খোংথাং অমনি। ঙসিগী থৌরম অসি মধ্যপ্রদেশ য়াওনা লৈবাক অসিগাৃী ময়ুম লৈজদবা খুদিংমক্তা থাজবা লৈহল্লগদবা মিৎকুপ অমসুনি। হৌজিক ফাওবা মশাগী ময়ুম লৈজদবশিংগীসু, নোংমদি শোইদনা মাগীসু ময়ুম শাগনি হায়না খঞ্জবিংগীসু মংলান অদু মপুং ফারগনি।
মরূপশিং, ঙসিগী নুমিৎসি ইরৈচা করোর কয়াগী অচুম্বা অনিংবা-অপাম্বগা লোয়ননা শেমখিবা সরকারগী য়োজনাশিংসু মাই পাকই অদুগা বেনিপিসিয়রীশিংদা ফংহল্লি হায়বগী থাজবদুসু হেন্না চেৎশিলহল্লি। ঙসি মংলান্দা শাগৎচরকপা য়ুম ফংখিবা মরূপশিংগী থম্মোইনুংদা নুংঙাইরমগদবা, থাজজরমগদবদু ঐহাক খংবা ঙম্মি। ঐহাক্না অদোম মরূপশিংদা হায়জগদবদি মসিগী য়ুম অসিনা অদোমগী হেন্না ফবা তুংগী পুন্সি অমগী অনৌবা য়ুম্ফম্নি হায়বসিনি। মসিদগী অদোম্না অনৌবা পুন্সি অদু হৌবিয়ু। ইচা-ইশুশিংবু, ইমুং-মনুংবু অনৌবা পন্দোল অমদা পুদুনা চৎপিয়ু। অদোম্না খুমাং চাউশিল্লবদি লৈবাক অসিসু খুমাং চাউশিনগনি।
মরূপশিং, কোরোনাগী মতম অসিদা অপনবা কয়া অমা লৈরগসু লৈবাকপুম্বদা প্রধানমন্ত্রী আৱাস য়োজনাগী মখাদা য়ুম লাক্ষ ১৮ শাবা মপুং ফাখ্রে। মসিদগী য়ুম লাক্ষ ১ লিশিং ৭৫ অসি মধ্য প্রদেশখক্তদা শাখি। হৌজিক থবক অসি থুনা য়াংনা পাংথোক্লিবা অসিসু রেকোর্দ অদুম্মক ওইজরবনি। প্রধান মন্ত্রী আৱাস য়োজনাগী মখাদা য়ুম অমা শাবদা চাংচৎ ওইনা নুমিৎ ১২৫নি চংই। অদুবু হৌজিক ঐহাক্না হায়জগদৌরিবা অসি লৈবাক অসিগী ওইনা, মেদিয়াগী মরূপশিংগী ওইনসু য়াম্না পোজিতিব ওইবা পাওনি। কোরোনাগী তানফমসিদা পি.এম.আৱাস য়োজনাদগী নুমিৎ ৪৫দগী ৬০ ফাওবদং চংনা য়ুম শারে। অৱা-অনা নংলবা মতমসিবু খুদোংচাবদা ওন্থোকপগী য়াম্না অথোইবা খুদম্নি। অদোম্না খনবিরমগনি মসি করম্না ওইথোক্লিবনো হায়না। হান্না নুমিৎ ১২৫ চংলম্বা অদু হৌজিক নুমিৎ ৬০গী মনুংদা করম্না ওইথোকপা ঙম্লিবনো হায়না।
মরূপশিং, মসিগী অয়াংবসিদা শহরশিংদগী খুঙ্গংদা হল্লকখিবা ঐখোয়গী শিন্মী মরূপশিংগী অচৌবা থৌদাং য়াওরি। মখোয়দা থবক তৌবা ঙম্বগী মতিক-ময়াই লৈ, উইলসু লৈ অদুগা মসিগা মরি লৈনরিবা অমদি মখোয়গী মরম্না মহৈ অসি ফংলিবনি। অসিগুম্বা মরূপশিংনা প্রধানমন্ত্রী গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ান্দগী মপুং ওইনা কান্নবা অসি লৌদুনা মশাগী ইমুং অদু পুবগা লোয়ননা লাইরবা ইচিল-ইনাওশিংগী য়ুম শাবিরি। প্রধানমন্ত্রী গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ান্দগী মধ্য প্রদেশ য়াওনা লৈবাকসিগী রাজ্যশিং কয়া অমগী লুপা করোর লিশিং ২৩রোমগী থবক অসি মপুং ফানা পাংথোকখ্রে হায়বসিদা নুংঙাইবা ফাওই। কেম্পেন অসিগী মখাদা পি.এম. গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ান্দগী য়ুমদি অদুম্মক শারি, য়ুম খুদিংদা ঈশিং ফংহনবগী থবক ওইরো,আঙ্গনৱাদী অমসুং পঞ্চায়েৎকী শঙলেনশিং শাবা ওইরো, শা-শনশিংগী শেদ শাবা ওইরো, পুখ্রী নত্রগা গুহা তৌবা ওইরো, খুঙ্গংগী লম্বি শেম্বিবা ওইরো, খুঙ্গং চাউখৎনবগা মরি লৈনবা থবকশিং তৌখ্রে। মসিদা কান্নবা অনি ফংখ্রে। অমদি শহরশিংদগী খুঙ্গংদা হল্লকখিবা শিন্মীশিংদা থবক ফংহল্লে। অতোপ্পা অমনা চেক, সিমেন্ত, লৈঙোই অমসুং শানবগী মচাক য়োনবশিংনা লল্লোন-ইতিক তৌবগী পোৎ শিৎহল্লে। মতৌ অসিগুম্না প্রধানমন্ত্রী গরীব কল্যান রোজগার য়োজনা অভিয়ান অসি লুরবা তানফম অসিদা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোনগীসু অফবা তেংবাং ওইরক্লি। মসিদগী প্রধানমন্ত্রী আৱাস য়োজনাগী মখাদা পাংথোক্লিবা থবকশিং অসিনা কান্নবা ফংলি।
মরূপশিং, ঐঙোন্দা মীওই কয়ানা য়ুম অসি হান্নসু লৈবাক অসিদা শাখি, সরকারগী য়োজনাশিংগী মখাদা শাখি, অদুগা জদোম্না মতৌ করম্না অহোংবা পুরক্লিবনো হায়না হংখি। লাইরবশিংগী য়ুম শানবগীদমক্তা লৈবাক অসিদা চহি কয়াদগী য়োজনাশিং পাংথোক্তুনা লাক্লি। অদুবু নিং-খা তম্লবা মতুংদা অহানবা চহি তরাদুমক্তদা কাংলুপকী ওইনা চাউখৎনবগী থবক-থৌরাং অসি হৌরকখি। চহি ১০-১৫দা অসিগুম্বা য়োজনাশিং অসিদা করিগুম্বা খরা হাপচিনখি, মমিং হোংদোকখি। অদুবু লাইরবা করোর কয়াদা ময়ুম পীনবগী পান্দম ওইখিবা, য়াম্না ইকাই খুম্ননিংঙাই ওইবা পুন্সি ফংহন্নবগী পান্দম অদু য়ৌবা ঙমখিদে। মসিগী মরমদি হান্না শেমখিবা য়োজনা অসি সরকারদা মপান তাংবা ওইখি, সরকারনা য়াম্না কা হেন্না খুৎ থিংজিনবিখি। মদুগী য়োজনাশিং অসিদা য়ুমগা মরি লৈনবশিংগী ৱারেপ অসি সরকারনা, অদুসু দিল্লীদগী লৌরকখি।য়ুম অদুদা লৈগদৌরিবা মী অদুদা করিসু হংবিরমখিদে। হৌজিক কোলোনীগী মওংদা লৈহন্নবা মওংদা তৌখিবাশহরগী পরিং অদুদা শহরগুম্না শাহন্নবা হোৎখি। অদুবু ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অসি শহরদা লৈরিবা মীশিংগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ অদুদগী য়াম্না তোঙাল্লি। মখোয়না মথৌ তাবশিং অসি তোঙাল্লি। মরম অসিনা সরকারনা শাবা য়ুমশিং অদুদা মশাগী ওইবগী ৱাখল ফাওবা ঙমখিদে। মসিদা নত্তনা হান্নগী য়োজনাশিং অদুদা নুং-পান শেংনা উহনবা ৱাৎলম্মি, অশোইবা কয়া অমসু লৈখি। ঐহাক্না মসিগী মতাংদা য়াম্না ৱা চাউথোকহন্নিংখিদে। মরম অসিনা মদুগী য়ুমশিং অদুগী ক্বালিতীসু য়াম্না ফৎলমদে। অদুগী মথক্তা মৈগুম্বা য়াম্না মরুওইবশিংগী ওইনা বেনিফিসিয়রীশিংদা সরকারগী ওফিসশিংদা তোঙান্না শেল কক্লমখি। মসিগীশিং অসিগী মহৈনা য়োজনাশিংগী মখাদা য়ুম অদু শারবসু থুনা হোংজিনবা য়ারমদে, মদুদা গৃহপ্রবেশ তৌরমদে।
মরূপশিং, ২০১৪দা অরিবা এক্সপরিএন্সশিংদু নৈনরগা হান্নগী অরিবা য়োজনা অসি শেমদোকখি অদুগা প্রধান মন্ত্রী আৱাস য়োজনাগী মওংদা পুম্নৌ নৌবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা য়োজনা অসি চৎনহনখি।
মসিদা বেনিফিসিয়রীশিং অসি খনবদগী হৌরগা য়ুমদা চংবফাওবা নুং-পান শেংনা থবক পাংথোকপসিনা হান্না মরুওইনা তৌখি। হান্নদি লাইরবনা সরকারগী মতুংদা কোইচেন চেনবা তারমখি, হায়বিনবা মীসু কোইথি থিবা তাখি, ঙসি ঐখোয়গী য়োজনা অসিদা সরকারনা মীয়ামগী মনাক্তা ওইনা চৎলি। থিবা তাই অমদি খুদোংচাবা অসি পীগদবা ওই। হৌজিক্তি কনাগুম্বা অমগী অপাম্বগী মতুংইন্না লিস্তা মিং হাপচিনবা অমদি লৌথোকপা য়াই। খনবদগী হৌরগা শাবা ফাওবা বৈজ্ঞানিক অমসুং নুং-পান উবা মওংদা তৌনরি। মচাক্তগী হৌরগা শাবফাওবা মফমদুগী থাক্তা ফংবা অমদি শিজিন্নবা পোৎশিং অদু হান্না মরুওইবা মওংদা তৌরি। য়ুমগী দিজাইনসিসু মফমদুগী মথৌ তাবশিংগী মতুংইন্না শারি অমদি য়ানা লৌশিল্লি। মপুং ওইনা নুং-পান শেংনা থাক খুদিং মপুং ফানা য়েংশিনবগা লোয়ননা বেনিফিসিয়রীশিংনা মশানা ময়ুম শাজৈ। য়ুম অদু অসুম-অশুম শারগা মদুগী শেল অদুসু মহাক্কী একাউন্তা হাপ্লকই। কনাগুম্বা অমনা পুকচেল শেংদনা থবক তৌনবা হোৎনরকপা তারবসু মদু ফাননবা লম্বি কয়া অমা শেম্লে।
মরূপশিং, প্রধানমন্ত্রী আৱাস য়োজনাগী য়াম্না অথোইবা অসি মহাক্কী চুমথাংগী ওইবা মওং অদুনি। চুমথাংদা মচু-মচু লৈবা অদুগুম্না প্রধানমন্ত্রী আৱাস য়োজনাগী মখাদা শাবা য়ুমশিংগীসু মচু লৈ। হৌজিক লাইরবনা য়ুমখক্তা নত্তনা অমাংশঙসু ফংলগনি, উজ্বলাগী গ্যাস কনেক্সনসু ফংলগনি, সৌভাগায য়োজনাগী মৈগী কনেক্সনসু ফংলি, উজালাগী এল.ই.দি. বল্বসু ফংলি, ঈশিংগী কনেক্সন, পুম্নমক য়ুমগা কোন্ননা পংলি। হায়বদি প্রধানমন্ত্রী আৱাস য়োজনাদা য়ুম্ফম ওইরগা য়োজনা কয়া অমা বেনিফিসিয়রীশিংদা হকথেংননা ফংলি। মসিবু পাকথোক-চাউথোকহন্দুনা প্রধানমন্ত্রী আৱাস য়োজনাগা লোয়ননা য়োজনা ২৭ হাপচিনখিবা অসিগীদমক্তা ঐহাক্না শিবরাজজী সরকার অসিবু অমুক্কা হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরূপশিং, প্রধান মন্ত্রী আৱাস য়োজনা ওইরো নত্রগা স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান্দগী শাবা অমাংশঙ ওইরো, মসিদগী লাইরবশিংনা খুদোংচাবা ফংহনবদা নত্তনা থবক ফংবগী অমদি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীসু অচৌবা লম্বিনি। মরুওইনা ঐখোয়গী খুঙ্গংগী ইচে-ইচলশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকদসু অথোইবা থৌদাং লৌরি। প্রধানমন্ত্রী আৱাস য়োজনাগী মখাদা শারিবা য়ুমগী রেজিস্ত্রী অসি অয়াম্বনা নুপীশিংগী মিংদা তৌরি নত্রগা পুনমিন্নরি। মফমদুদা ঙসি খুঙ্গংশিংদা রানীমিস্ত্রী নত্রগা রাজমিস্ত্রী ময়াম অমা লৈরিবা অসিগীদমক্তা অনৌবা তাঞ্জা অমা ফংলে। মধ্য প্রদেশখক্তদা রাজমিস্ত্রী লিসিং ৫০ ত্রেনিং তৌখ্রে অদুগা মসিদা লিশিং ৯দি রানীমিস্ত্রীনি। মসিদগী ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংগী চাগা অমদি থাজজবা অনিমক্তা হেনগৎলক্লগনি।
মরূপশিং, লাইরবগী, খুঙ্গংগী চাগা অমদি থাজবা অসি হেনগৎলক্লবদি আত্মনির্ভরতা ভারত ওইহন্নবগী ঐখোয়গী ৱাশক অসিসু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। মসিগী আত্মনির্ভরতা অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক্তা খুঙ্গংদা মখল খুদিংগী অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি। ২০১৯গী মমাংগী চহি মঙাসিদা অমাংশঙ, গ্যাস, মৈ, লম্বিগুম্বা মরুওইবা খুদোংচাবশিং অসি খুঙ্গংফাওবা য়ৌহন্নবগীদমক্তা থবক তৌখি, হৌজিক মসিগী মরুওইবা খুদোংচাবশিং অসিগা লোয়ন-লোয়ননা অনৌবা খুদোংচাবশিংদগীসু খুঙ্গংশিং অসি মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। হন্দক্কী অগস্ত ১৫দা লাল কিলাদগী ঐহাক্না লাক্কদৌরিবা নুমিৎ লিশিং ১সিদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং লাক্ষ ৬মুক্তা ওপ্তিকেল ফাইবর তিংবগী থবক মপুং ফাহনগনি হায়না হায়জখি। অহানবদা লৈবাক অসিগী পঞ্চায়েৎ লাক্ষ অনি মখায়মুক্তা ফাইবর য়ৌহন্নবগী পান্দম থমখি, হৌজিক মসি খুঙ্গং-খুঙ্গং ফাওবা য়ৌহন্নবগী ৱাশক শকখ্রে।
মসিগী কোরোনাগী তানফম অসিদসু প্রধানমন্ত্রী গরীব কল্যান রোজগার য়োজনাগী মখাদা মসিগী থবক অসি থুনা –য়াংনা পাংথোক্লি। চয়োল খরখক্তংগী মনুংদা লৈবাক অসিগী জিলা ১১৬তা কিলোমিতর লিশিং ৫দগী হেনবা ওপ্তিকেল ফাইবর তিংখ্রে। মসিদগী গ্রাম পঞ্চায়েৎ লিশিং অমগা চনিদগী হেনবদা ৱাইফাই হোৎস্পোৎ লিশিং ১৫ রোম অমদি চাউরাক্না ওপ্তিকেল ফাইবর কনেক্সন লিশিং ১৯ পীখ্রে। মধ্য প্রদেশকী খন্দোক্লবা জিলাশিংদা কিলোমিতর লিশিং অমগা চহুমদগী হেনবা ওপ্তিকেল ফাইবর তিংখ্রে। আদুগা থবক পুম্নমক অসি কোরোনাগী মনুং অসিদা লোইনা তচৌখিবা ঙাক্তনি হায়না ঐহাক্না নিংশিংজগে। অশুক লুরবা তানফম অসিদা তৌখ্রিবনি। খুঙ্গংগী মফম খুদিংদা অফবা অমদি ইন্তর্নেৎ ফংলবদি, মফম খুদিংদা ৱাইফাই হোৎস্পোৎ শারবদি খুঙ্গংগী অঙাংনা মহৈ তম্বদা অমদি নহা ওইরিবশিংনা শেন তান্নবগী হেন্না ফবা খুদোংচাবা ফংগনি।হায়বদি খুঙ্গং অসি হৌজিক ৱাইফাই হোৎস্পোত্তা শম্নবদা নত্তনা অনৌবা থবক পাংথোক্লিবশিংগী, লল্লোন-ইতিক্কীসু হোৎস্পোৎ ওইরগনি।
মরূপশিং, ঙসি সরকারনা তৌজরিবা থৌগলপুম্বা, খুদোংচাবা পুম্বা থুনা পাংথোকপা ঙম্নবা, করপসনসু তৌদনবা অদুগা খুঙ্গংগী মীশিংনা থবক মচা-মচাশিংগীদমক্তা শহরদা লাক্ত্রসু য়ানবা ওনলাইন ওইহনখ্রে। খুঙ্গং-খুঙ্গংদা ওপ্তিকেল ফাইবর য়ৌহন্দুনা মসিগী থৌগলশিং অমদি খুদোংচাবশিং অসিদসু হেন্না য়াংশিলহল্লগনি হায়বা ঐহাক্না থাজৈ। হৌজিক অদোম্না অনৌবা য়ুম অদুদা লৈবা মতমদা দিজিতেল ভারত অভিয়ান অসিনা অদোমগী পুন্সি মহিং অদু হেন্না লাইথোকহল্লগনি। । খুঙ্গং অমদি লাইরববু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক্তা মসিগী অভিয়ান অসি হৌজিক হেন্না য়াংনা পাংথোক্লগনি, মসিগী তাজবা অসিগা লোয়ননা অদোম মরূপশিং পুম্নমকপু অফবা য়ুম অসিগীদমক্তা অমুক হন্না লোইবা নাইদনা য়াইফ পাউজেল পীজরি। অদুবু ৱাফম অমদি অদুম্মক নিংশিংবিয়ু অদুগা মসিগী ৱাফম অসি হঞ্জিনৃহঞ্জিন হায়জরি, অদোম পুম্নমক্না শোইদনা নিংশিংবিগনি হায়না থাজৈ। মসিদা নত্তনা ঐহাক্কী ৱা অসি ইনবিগনি, হিদাক থোরক্ত্রিবফাওবা করিমত্তা কোমথোকপীবা তৌবিগনু। গজ অনি লাপ্না লৈনবা, মাস্ককী মথৌ তাবা হায়বা লাইশোনসি কাওবিরোইদবনি। অদোম হকচাং য়াম্না ফনা লৈবা ওইবিয়ু।
মসি হায়জবগা লোয়ননা অদোম পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি! অদোম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি!

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister's address at ‘Grih Pravesham’ and inauguration of 1.75 lakh houses built under Pradhan Mantri Awaas Yojana – Gramin at Madhya Pradesh
12 SEP 2020 2:04PM by PIB Delhi
I had a discussion with the beneficiaries, who have got their pucca houses today, got the home of their dreams, and the belief for their children's future. I also congratulate and extend my wishes to 1.75 lakh families of Madhya Pradesh who are formally entering their own homes today. All these friends from all over Madhya Pradesh have joined this programme through some means of technology. Today, you have joined the ranks of the 2.25 crore families who have got their own house in the last six years and who are now living in their own house rather than living in a rented house or a slum or a kutcha house.
Friends, the celebrations will be at another level this Diwali and for other festivals for all of you this time. Had it not been for Corona, this member of your family, your pradhan sevak, would certainly have been amidst you to participate in your life’s biggest happiness. I would have been a partner in this happiness, but because of the situation due to the Corona, I am meeting all of you from afar today. But, let it be for this time.
The Governor of Madhya Pradesh Shrimati Anandiben Patelji, the state’s popular Chief Minister Shivraj Singh Chouhanji, my colleague in the Union Council of Ministers Narendra Singh Tomarji, my colleague Jyotiradityaji, ministers in Madhya Pradesh, MPs and MLAs, representatives of gram panchayats and my dear friends and sisters from villages across Madhya Pradesh who are taking part in this function.
Today, this mass programme of ‘Grih Pravesh’ in Madhya Pradesh is a memorable moment in the lives of 1.75 lakh poor families, but it is also a major step to give pucca houses to every homeless person in the country. This programme is also a moment which reinforces the hopes of the homeless in the country. Those who don’t have their own house, one day they will also have their own house, their dreams will also be realized.
Friends, this day also reinforces the trust of crores of countrymen that the government schemes formulated with the right intent are not only implemented but reach their beneficiaries as well. I can sense the satisfaction and self-confidence among the friends who have got their houses, with whom I have interacted and who I can see on screen. I would like to tell all the friends that this house is the foundation for your better future. You make a fresh start in your life from here. Take your children and families to new heights. If you move ahead, the country will also march ahead
Friends, 18 lakh houses have been built throughout the country under the Pradhan Mantri Awas Yojana, notwithstanding the challenges during the Corona period. Out of them, 1.75 lakh houses have been built in Madhya Pradesh only. The speed at which the work has been done is also a record in itself. On an average, it takes 125 days to build a house under the Pradhan Mantri Awas Yojana. But what I am going to tell is very positive news for the country and our media friends. During this period of Corona, the houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana have been built in 45-60 days as against 125 days. This is a great example of turning adversity into opportunity. You will think, how was this made possible? How could it be done in 40-60 days as against 125 days?
Friends, this was made possible by our migrant friends who returned from cities. They had skills, will-power and they joined in it and this outcome is the result of that. Our these friends took care of their families by taking full advantage of the Pradhan Mantri Garib Kalyan Rozgar Abhiyan and at the same time worked to build homes for their poor brothers and sisters. I am satisfied that projects worth almost 23,000 crore rupees under the PM Garib Kalyan Abhiyan have been completed in several states in the country, including Madhya Pradesh. Under this scheme, homes are being built for the poor in villages, works related to water supply to every house, buildings for anganwadis and panchayats, cow sheds, ponds, wells, rural roads and many other development projects in villages have been completed expeditiously. There have been two benefits. One, the lakhs of migrant friends who returned to villages from cities got employment and secondly, those who trade in brick, cement, sand and other construction goods also reported sales. In a way, the Pradhan Mantri Garib Kalyan Rozgar Abhiyan emerged as a very big support for the rural economy during this difficult period. It has greatly benefited several projects being undertaken under the Pradhan Mantri Awas Yojana.
Friends, many a time people ask me that houses used to be constructed earlier also under government schemes, but what different did you do? This is true that various schemes have been underway in the country for decades to build homes for the poor. Rather, this work had begun under the community development programme in the very first decade after independence. Then several changes were made in these kinds of projects every 10-15 years, their names changed. But the goal of giving a dignified life, giving home to the crores of poor, could never be achieved. It was due to too much interference of the government in these schemes. Any decision related to the housing projects used to be decided by the government; and that too from Delhi. The person who had to live in that house had no say. There was an attempt to impose a colony system in tribal areas on the lines of the cities and build houses like cities, whereas the lifestyle of our tribal brothers and sisters is quite different from the cities. Their needs are different. So, they did not feel the warmth in the houses built by the government. Moreover, there used to be severe lack of transparency in those projects, there used to be so many anomalies. I don’t want to go into detail. Therefore, the quality of those houses used to be poor. And above this, the beneficiaries used to make rounds of government offices for the basic needs of electricity and water. The result was that the people would not readily shift in the houses built under those projects.
Friends, when we assumed office in 2014; we analysed the past experiences and then modified the earlier scheme and then a new scheme was launched as the Pradhan Mantri Awas Yojana with a new mindset. Priority was given on transparency right from selection of the beneficiary till handing over the houses. Earlier, the poor used to run after the government, and would look around for people for recommendation. Today, the government is reaching the people under this scheme. One has to search for the needy and facilitate them. Scientific and transparent methods are being adopted from selection to construction. Moreover, priority is also given to locally available goods from materials to construction. The designs of the houses are also being prepared and approved according to the local needs and style. Now with complete transparency, the beneficiary himself builds his house by monitoring each and every stage of building a house. As the construction of the house progresses, the instalment of the house is deposited in his account. Now, if someone tries to be dishonest, there are many avenues to catch him.
Friends, one of the biggest features of the Pradhan Mantri Awas Yojana is its sparkling nature. Just as the rainbow has different colours, the houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana also have their own colours. Now the poor is not only getting a house, but a toilet along with a house, Ujjwala gas connection, electricity connection under the Saubhagya Yojana, LED bulb, water connection, everything along with a house. That is, the beneficiary is getting benefit of several schemes on the basis of the PM Awas Yojana. I would like to congratulate the government of Shivraj ji once again for extending it and linking 27 other schemes with the PM Awas Yojana.
Friends, the poor are getting the facility whether it is the Pradhan Mantri Awas Yojana or the toilets under the Swachh Bharat Abhiyan, but these are also big means of employment and empowerment. These schemes are also playing an important role in transforming the lives of our rural sisters in particular. The houses built under the PM Awas Yojana are mostly registered in the name of the woman or registered jointly. At the same time, new work opportunities are being created for a large number of lady masons. In Madhya Pradesh alone, more than 50,000 masons have been trained, and these include 9,000 lady masons. It is also leading to an increase in the income and self-confidence of our sisters.
Friends, when the income and self-confidence of the poor grow, it also strengthens our resolve to make a self-reliant India. In order to strengthen this self-confidence, modern infrastructure is being developed in the villages. While basic facilities like toilets, gas, electricity, roads were made accessible to villages in the first five years of 2019, now the villages are being strengthened with these basic facilities as well as modern facilities. I had announced from Red Fort on August 15 this year that optical fibre cable will be laid in about six lakh villages in the next 1,000 days. Earlier, we had set a target of providing fibre cable to 2.5 lakh panchayats, now we have pledged to cover every village.
Even in this Corona period, this work has progressed rapidly under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Rojgar Abhiyan. In just a few weeks, more than 5,000 kilometres of optical fibre cable have been laid in 116 districts of the country. As a result, about 15,000 Wi-Fi Hotspots and about 19,000 optical fibre connections have been provided in more than 1,250 gram panchayats. Over 1,300 kilometre of optical fibre has been laid in selected districts of Madhya Pradesh. And I would like to remind you again, all this has happened in the Corona period, in the midst of this crisis. It has happened in the midst of such a big crisis. As the optical fibre will reach villages, the problem of the network will be resolved. The children and the youth of the villages will get better opportunities for education and earning respectively when better and faster internet reaches villages and there are Wi-Fi Hotspots everywhere. The villages will not only be connected with Wi-Fi Hotspot, but they will become hot spots of modern activities and business as well.
Friends, today every service and facility of the government has been made online so that the benefits are also rapid, there is no corruption, and the people of the village do not have to rush to the cities for petty work. I am confident that these services and facilities will be accelerated further after the optical fibre reaches villages. When you will live in your new house, the Digital India Abhiyan will make your life much easier. This campaign to empower the village and the poor will be accelerated further. With this belief, my best wishes to all of my friends for your own pucca houses. But remember, and I reiterate this many times, and I am sure you will remember. Not only that, you will also listen to me. As long as there is no medicine, there should be no laxity. The distance of two yards, mask is necessary, do not forget this mantra. May your health remain robust!
With this wish, many many thanks and best wishes to all of you.