স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
ভাৰতে অতিক্ৰমীলে আন এক মাইলৰ খুঁটি-এটা দিনত সৰ্বাধিক পৰীক্ষণৰ অভিলেখ
শেহতীয়া ২৪ ঘণ্টাত ক’ভিড-১৯ৰ ১০.৫ লাখ নমুনাৰ পৰীক্ষণ সম্পন্ন
‘ডব্লিউএইচঅ’-ৰ পৰামৰ্শৰ আধাৰতে সকলো ৰাজ্য-কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত প্ৰতিদিনে প্ৰতি নিযুত ব্যক্তিৰ বিপৰীতে ১৪০টাৰো অধিক পৰীক্ষণ সম্পন্ন
30 AUG 2020 11:56AM by PIB Guwahati
ভিড-১৯বিৰোধী যুঁজত ভাৰতে আজি আন এটা সাফল্য অৰ্জন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। এই প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশত এটা দিনৰ ভিতৰত কভিড-১৯ৰ ১০.৫ লাখৰো অধিক নমুনাৰ পৰীক্ষণ সম্পন্ন কৰি ৰচনা কৰিছে এই অভিলেখ। শেহতীয়া ২৪ ঘণ্টাত মুঠ ১০,৫৫,২৭টা নমুনাৰ পৰীক্ষা কৰি ভাৰতে প্ৰতিদিনে ১০লাখৰো অধিক পৰীক্ষা সম্পন্ন কৰিব পৰা সামৰ্থ্যকে পুনৰবাৰ প্ৰতিপন্ন কৰিলে।
এই সাফল্যৰ সুবাদত দেশত এই পৰ্যন্ত নমুনা পৰীক্ষণৰ মুঠ সংখ্যাই ৪.১৪ কোটি (৪,১৪,৬১,৬৩৬)ৰ ঘৰ অতিক্ৰম কৰিলে।
দৃঢ় মনোভৱৰে লক্ষ্য নিৰ্দিষ্ট কৰি নেৰানেপেৰাকৈ আৰু সু-সমন্বিত ভাবে কেন্দ্ৰ, ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰসমূহে কৰা প্ৰয়াসৰ সুবাদত ভাৰতে ক’ভিড-১৯ পৰীক্ষাণৰ নতুন ইতিহাস ৰচনা কৰিলে। ২০২০চনৰ জানুৱাৰী মাহত পুনেৰ পৰীক্ষাগাৰত মাত্ৰ এটা পৰীক্ষা সম্পন্ন কৰা ভাৰতে আজি ৪ কোটিৰ সীমা অতিক্ৰম কৰিবলৈ সক্ষম হ’ল।
এই সাফল্যই দেশৰ প্ৰতি নিযুত মানুহৰ বিপৰীতে নমুনা পৰীক্ষা (টিপিএম)ৰ হাৰ ৩০,০৪৪টালৈ বৃদ্ধি কৰিলে। বহু সংখ্যক ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত নমুনা পৰীক্ষাৰ হাৰ দ্ৰুত গতিত বৃদ্ধি পোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ৰোগাক্ৰান্ত ব্যক্তিৰ হাৰো দ্ৰুত গতিত অৱনমিত হোৱা দেখা গৈছে।
ডব্লিউএইচঅ-ৰ পৰামৰ্শৰ আধাৰতে সকলো ৰাজ্য-কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে প্ৰতিদিনে প্ৰতি নিযুত ব্যক্তিৰ বিপৰীতে ১৪০টাৰো অধিক পৰীক্ষণ সম্পন্ন কৰি বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই আগবঢ়োৱা পৰামৰ্শ সাৰোগত কৰাৰ লগতে ইয়াৰে বহু সংখ্যকে আৰু অধিক পাৰদৰ্শী ফলাফল দাঙি দৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
Description: Image
আজিৰ তাৰিখত দেশত ১৫৮৩টা পৰীক্ষাগাৰৰ এক শৃংখল গঢ়ি তোলা হৈছে। ইয়াৰে ১০০৩টা চৰকাৰীখণ্ডত স্থাপনৰ বিপৰীতে ৫৮০টা পৰীক্ষাগাৰ স্থাপিত হৈছে ব্যক্তিগত খণ্ডত। পৰীক্ষাগাৰসমূহৰ বিস্তৃত বিৱৰণ তলত উল্লেখ কৰা ধৰণৰ:
ৰিয়েল টাইম আৰটি পিচিআৰ পৰীক্ষণ পৰীক্ষাগাৰ-৮১১টা (চৰকাৰী-৪৬৩টা+ব্যক্তিগত খণ্ডত-৩৪৮টা)
ট্ৰুনাট ভিত্তিক পৰীক্ষাগাৰ- ৬৫০টা(চৰকাৰী-৫০৬টা+ব্যক্তিগত-১৪৫টা)
চিবিনাট ভিত্তিক পৰীক্ষাগাৰ-১২১টা (চৰকাৰী-৩৪টা+ব্যক্তিগত-৮৭টা)
ভিড-১৯ সংক্ৰান্তীয় সবিশেষ, শুদ্ধ আৰু বিশ্বাসযোগ্য তথ্যৰ বাবে https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA ত লগ ইন কৰিব পাৰে।

Ministry of Health and Family Welfare
India crosses another landmark- records highest ever tests in a single day
More than 10.5 lakh COVID tests conducted in the last 24 hrs
All State/UTs conducting more than 140 tests/day/million, as advised by WHO
30 AUG 2020 11:56AM by PIB Delhi
India has crossed a crucial milestone in the fight against COVID-19. For the first time, a record number of more than 10.5 lakh COVID tests have been conducted in a single day.
With 10,55,027 tests conducted in the last 24 hours, India has further strengthened the national diagnostic capacity of testing more than 10 lakh samples daily.
With this achievement, the cumulative tests have crossed 4.14 crore (4,14,61,636). The Centre, keeping in view the evolving global context of COVID-19, conceptualised and implemented the Continuum of Care strategy of Test, Track and Treat” in close coordination with the State/UT governments. Pivoted on the strong pillar of aggressive testing, the positive cases are identified early which enables and ensures that their contacts are efficiently tracked in a timely manner. This is followed up with prompt isolation in home or facility setting for the mild and moderate cases, and hospitalisation for the severe and critical patients.
The exponential jump in the testing capacity and cumulative tests has resulted in an upsurge in the Tests Per Million. They stand at 30,044 today.
WHO in its Guidance Note on “Public Health Criteria to Adjust Public Health and Social Measures in the Context of COVID-19” has advised comprehensive surveillance for suspected COVID-19 cases. WHO has advised that a country needs 140 tests/day/ million population. In another row of achievements, all State/UTs have crossed the advised number of tests. Several States have demonstrated better performance by registering Positivity Rate lower than the national average.
Description: Image
The TESTING strategy also ensured a steady expansion of the national lab network. Today, with 1003 labs in the government sector and 580 private labs, 1583 labs are providing comprehensive testing facilities to the people. These include:
Real-Time RT PCR based testing labs: 811 (Govt: 463 + Private: 348)
TrueNat based testing labs: 651 (Govt: 506 + Private: 145)
CBNAAT based testing labs: 121 (Govt: 34 + Private: 87)
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA.