PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
28 AUG 2020 6:18PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
India tests more than 9 lakh samples each day, two days in a row, Total tests near a new peak of 4 crore, More than 1 crore tested in past 2 weeks
India has tested more than 9 lakh COVID-19 samples each day for the second consecutive day, keeping a sharp focus on “TEST, TRACK AND TREAT” strategy of the Union Government. India has already created a capacity of doing 10 lakh tests per day. 9,01,338 samples were tested in the last 24 hours. With this steady rise, the cumulative tests are nearing 4 crore. The total tests as on date have reached 3,94,77,848. More than 1 crore samples have been tested for COVID in the past two weeks. The Tests per Million too have seen a sharp surge to 28,607. The graded and evolving response has resulted in a testing strategy that steadily widened the testing net in the country. To keep up with this strategy, the testing lab network in the country is continuously strengthened which as on today consists of 1564 labs in the country; 998 labs in the government sector and 566 private labs.
For details:
Active cases only 22% of total COVID cases, Recoveries are now 26 lakh. Exceed Active cases by more than 18 lakh
In the past five months, more than 3/4 of COVID-19 cases have recovered and less than 1/4 is active now. With more patients recovering and being discharged from home isolation (in case of mild and moderate cases) and hospitals (severe and critical cases), India's COVID-19 recoveries is nearing 26 lakh. 60,177 have recovered in the last 24 hours. With these national figures, the Recovery Rate amongst the COVID-19 has touched 76.28%. The number of recoveries is nearly 3.5 times the active cases, which comprise 21.90% of the total cases. Higher number of recoveries has led to a constantly growing difference between recoveries and active cases. Crossing 18 lakhs, the difference stands at 18, 41,925 today. As on date, the country has 1723 Dedicated COVID Hospitals (DCHs), 3883 Dedicated COVID Health Centres (DCHCs) and 11,689 COVID Care Centres (CCCs) with a total of 15,89,105 isolation beds, 2,17,128 oxygen supported beds and 57,380 ICU beds. Effective treatment of the positive cases has resulted in a progressively dipping Case Fatality Rate, which is pegged at 1.82% today.
For details:
Dr. Harsh Vardhan digitally inaugurates Super Speciality Block of MGM Medical College, Indore
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare along with Sh. Shivraj Singh Chouhan, Chief Minister of Madhya Pradesh digitally inaugurated the Super Speciality Block (SSB) in Mahatma Gandhi Memorial College, Indore in the presence of Sh. Ashwini Kumar Choubey, Minister of State, Health and Family Welfare. The Medical College was also the nodal agency for a NCDC sero-survey. The SSB is built with an investment of Rs 237 crores under the Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY). Health Minister stated that the Centre has provided 13.99 lakh N95 masks, 7.97 lakh PPEs, 54 lakh HCQ and 679 ventilators to Madhya Pradesh to strengthen it efforts to fight COVID-19. This is supplemented by 2,32,620 RNA extraction kits, 5,87,140 RT-PCR kits, and 2,55,850 VTM kits provided by the Central Government.
For details:
PM expresses happiness over successful completion of 6 Years of PM-JDY
The Prime Minister Shri Narendra Modi expressed happiness over the successful completion of 6 Years of Jan Dhan Yojana. The Prime Minister said, "Today, six years ago, the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana was launched with an ambitious aim of banking the unbanked. This initiative has been a game-changer, serving as the foundation for many poverty alleviation initiatives, benefitting crores of people. Thanks to the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana, the future of several families has become secure. A high proportion of beneficiaries are from rural areas and are women. I also applaud all those who have worked tirelessly to make PM-JDY a success."
For details:
PM Modi addresses seminar on Atmanirbhar Bharat in Defence manufacturing
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the seminar on Atmanirbhar Bharat in Defence Manufacturing via Video Conferencing yesterday. Stressing on the need to become Atmanirbhar in Defence Manufacturing, the Prime Minister said our aim is to boost defence production, develop new technology and give significant roles to private players in the defence sector. Complimenting Defence Minister Shri Rajnath Singh and his entire team for working on a mission mode and taking relentless efforts, the Prime Minister said that the objective of achieving self-reliance in defense production will definitely gain momentum from this seminar. He enumerated several concrete steps undertaken in this direction such as improvement in licensing process, creating level playing field, simplification of export process. PM remarked that a sense of confidence in the defense sector is essential for building a modern and self-reliant India. Decisions such as appointment of CDS, which were pending for decades have been taken now, which reflects confidence of New India. Appointment of Chief of Defence Staff has resulted in better synergy and coordination among the three forces, and has helped in the scaling up of defence procurement. Similarly, he highlighted that opening of defence sector by permitting 74% FDI via automatic route reflects the confidence of new India.
For details:
Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana (PMJDY) - National Mission for Financial Inclusion, completes six years of successful implementation,
Financial Inclusion is a national priority of the Government as it is an enabler for inclusive growth. A key initiative towards this commitment is the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojna (PMJDY), which is one of the biggest financial inclusion initiatives in the world. On the 6th Anniversary of PMJDY, Union Minister for Finance & Corporate Affairs , Smt. Nirmala Sitharaman reiterated the importance of this Scheme. She said “The Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana has been the foundation stone for the Modi government’s people-centric economic initiatives. Whether it is direct benefit transfers, COVID-19 financial assistance, PM-KISAN, increased wages under MGNREGA, life and health insurance cover, the first step was to provide every adult with a bank account, which PMJDY has nearly completed.” Minister of State for Finance & Corporate Affairs, Shri Anurag thakur said, “In today’s COVID19 times, we have witnessed the remarkable swiftness and seamlessness with which DBTs have empowered and provided financial security to the vulnerable sections of society. An important aspect is that DBTs via PM Jan Dhan accounts have ensured every rupee reaches its intended beneficiary and prevented systemic leakage.” As on 19th August 2020, number of Total PMJDY Accounts are 40.35 Crore, Rural PMJDY accounts: 63.6%, Women PMJDY accounts: 55.2%
For details:
Central Institutes of Hotel Management & Indian Institute of Tourism and Travel Management organise various Activities on Ek Bharat Shreshtha Bharat during the COVID-19 Pandemic
Ministry of Tourism has been regularly working to promote the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat through various activities. Even during the COVID-19 Pandemic Central Institutes of Hotel Management affiliated to NCHMCT & Indian Institute of Tourism and Travel Management organised various Activities on Ek Bharat Shreshtha Bharat since 8th May 2020 to 24th August 2020. The activities witnessed an enthusiastic participation in the true spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat. In May 2020, 20 central Institute of Hotel management organised 27 activities covering 32 paired States wherein 6141 persons participated.
For details:
Union Education Minister virtually inaugurates Jawaharlal Nehru Medical College (JNMC) Exam Centre of Aligarh Muslim University
Union Education Minister Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' inaugurated Examination Centre of Jawaharlal Nehru Medical College (JNMC), Aligarh Muslim University through a video conferencing platform yesterday. The examination centre has been built on a government grant of rupees two cores. Speaking on the occasion, the Union Minister said that even as the world is facing unprecedented disruption due to Covid-19, especially in the fields of education and learning; the Government is committed that our centres of learning and students do not suffer. He said that Aligarh Muslim University (AMU) played a pivotal role in the Freedom Struggle and still it denotes a strong sense of patriotism. Its academic excellence makes it an invaluable national asset. Its Medical College beacons a new ray of hope at a time when the Country is plagued by Covid19 pandemic. He congratulated the AMU Vice Chancellor for ensuring the all-round development with continuous positive transformation despite adverse circumstances due to the Coronavirus outbreak.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Arunachal Pradesh: In Arunachal Pradesh the active cases crosses one thousand figure. 78 new positive cases detected during last twenty four hours. Currently 1007 active positive cases in the state. Recovery rate is over 72 percent and 2621 recovered and discharged from hospitals so far.
• Assam: In Assam during last 24 hours 2345 COVID-19 patients were discharged. Till Thursday 79307 patients were discharged and the active cases stands at 19219 in the state.
• Manipur: In Manipur during the last 24 hours, 140 more persons tested positive for Covid19. Out of these, 119 were without travel history. 128 persons recovered and were discharged from Covid care centres. The recovery rate of the state is 69%.
• Meghalaya: The total active COVID-19 cases reached 1222 in Meghalaya. Out of them 414 are from BSF and Armed Forces and 808 are others. Total 899 patients recovered so far in the state.
• Mizoram: In Mizoram the COVID-19 tally crosses 1000 mark today.
• Nagaland: In Nagaland the Deputy CM Y Patton who is also COVID-19 in-charge of Wokha district reviews situation in the district. Expresses concern over entry restrictions in some villages & colonies. 5 more locations in Kohima sealed by district administration following detection of COVID-19 positive cases.
• Maharashtra: With Maharashtra reporting 14,718 cases and 355 deaths on Thursday, the total number of coronavirus infections in the state has now reached 7,33,568 and toll has soared to 23,444. Even as Pune grapples with over 1,000 new cases of coronavirus infection every day, the Pune Municipal Corporation (PMC) has a sliver of good news in its fight against the pandemic. The recovery rate has reached 80.48 per cent in PMC areas, inching closer to the 81.32 per cent recovery rate in Mumbai, though Pune has a higher rate of active cases than the state capital.
• Gujarat: The State reported 1,190 new cases of Covid-19 during the past 24 hours, taking the tally so far to 91,329. With 258 new cases, Surat district crossed the mark of 20,000. Ahmedabad reported 163 new cases while 123 cases were reported from Vadodara. Meanwhile, the overall testing figure crossed the mark of 20 lakhs with 76,227 tests conducted on Thursday.
• Rajasthan: In Rajasthan, 9 people working at the Chief Minister's Office (CMO) and one staff member working at the Chief Minister's Residence (CMR) have tested positive for Coronavirus. Following this CM Ashok Gehlot has cancelled all the scheduled appointments and meetings. Rajasthan's COVID-19 tally has reached 75,303 with the addition of 633 new cases on Thursday.
• Madhya Pradesh: The State Chief Minister Shivraj Singh Chouhan has directed the Health Department and other authorities to pay special attention to 10 districts in the state to control Covid-19 pandemic. The districts include Indore, Gwalior, Bhopal, Jabalpur, Jhabua, Shivpuri, Dhar, Khargone, Ujjain and Sagar. Madhya Pradesh is at the 16th position in the country as far as the number of active cases is concerned. On Thursday, the number of active cases stood at 12,422.
• Kerala: In view of the rapid spread of Covid-19 in the state, the Health Department has come up with a revised sentinel surveillance plan for testing in more sectors. The local self-government bodies are directed to collect samples and conduct Covid tests every week. One of the major changes is replacing the RT-PCR tests for sentinel surveillance with rapid antigen assay. Through this, it is expected to get results faster. Most of the districts report more than 100 Covid cases per day. One more Covid death was reported in the state today taking the toll to 268. Kerala yesterday registered 2,406 new positive cases. Currently, there are 22,673 patients are undergoing treatment and 1.93 lakh people under observation in various districts.
• Tamil Nadu: The Union territory of Puducherry saw its highest single-day Covid-19 spike with 604 cases and nine deaths in the last 24 hours. This has taken the total cases to 13,024, active cases to 4745 and deaths to 199. The Tiruchy division of Southern Railways incurred loss of over Rs 100 crore in passenger earnings from April to July due to suspension of train services. TN Chief Minister Edappadi K Palaniswami says Tamil Nadu has topped all States in having attracted maximum investments even during the pandemic, which will create job opportunities.
• Karnataka: Primary and Secondary Education Minister Suresh Kumar said that we still do not know when to open schools or how classes will take place once they open. The state on Thursday saw the highest single-day spike in Covid positives so far, with 9,386 cases, bringing the tally to 3,09,792. Bengaluru accounted for most of the cases with 3,357 people contracting the virus.
• Andhra Pradesh: State has decided to support the families of doctors in government hospitals who sacrificed their lives in the service of treating covid patients. AP Medical Health Department has issued orders to this effect that steps will be taken to give one of the family members a government job within a month. According to State DGP (Prisons), 1,375 prisoners, 241 staff across jails in Andhra Pradesh test positive for Covid-19. Only one prisoner succumbed to the virus. Majority of the cases are asymptomatic and facilities have been created for the treatment. State inches towards 4 lakh mark with total positive cases at 3.93 lakh as on Thursday.
• Telangana: 2932 new cases, 1580 recoveries & 11 deaths reported in the last 24 hours; out of 2932 cases, 520 cases reported from GHMC. Total cases: 1,17,415; Active cases: 28,941; Deaths: 799; Discharges: 87,675. Ramping up the Covid-19 testing capacity in the State, the Department of Health and Family Welfare is conducting 50,000 to 60,000 tests every day for the last one week, Health Minister Etela Rajender said.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
28 AUG 2020 6:18PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• নুমিৎ নিনি থংন-থংননা ভারতনা নুমিৎ খুদিংগী সেমপল লাখ ৯ হেন্না তেস্ত তৌখি, অপুনবা তেস্ত তৌখিবগী মশিং অদু কোতি ৪গী ময়া নকখ্রে
• হৌখিবা চয়োল ২দা কোতি ১গী মথক্তা তেস্ত তৌখ্রে
• হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অনাবা ৬০,১৭৭ নাবা ফখিবগা লোইননা ভারতকী কোবিদ-১৯দগী নাবা ফগৎলকপগী চাং লাখ ২৬কী ময়া য়ৌরে
• কোবিদ-১৯দগী নাবা ফগৎলকপগী চাং চাদা ৭৬.২৮ য়ৌরে
• কেস ফেতেলিতী রেৎ মখা তানা চাদা ১.৮২দা হন্থরে
• এক্তিব কেসকী মশিং অসি অপুনবা কোবিদ কেসকী চাদা ২২ খক্তনি
নুমিৎ নিনি থংন-থংননা, ভারতনা নুমিৎ খুদিংগী সেমপল লাখ ৯ হেন্না তেস্ত তৌখি, অপুনবা তেস্ত তৌখিবগী মশিং অদু কোতি ৪গী অনৌবা পীক ময়া নকখ্রে, হৌখিবা চয়োল ২দা কোতি ১গী মথক্তা তেস্ত তৌখ্রে
কেন্দ্র সরকারগী “তেস্ত, ত্রেক এন্দ ত্রীত”কী স্ত্রেতেজীদা অহেনবা মীৎয়েং চংশিন্দুনা ভারতনা থংন-থংননা নিনিসুবা নুমিৎকী ওইনা নুমিৎ খুদিংগী কোবিদ-১৯ সেমপল লাখ ৯ হেন্না তেস্ত তৌখ্রে। ভারতনা নোংমদা তেস্ত লাখ ১০ তৌবা ঙম্বগী কেপাসিতী অদু হান্নদগী শেমখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা সেমপল ৯,০১,৩৩৮ তেস্ত তৌখ্রে। লেপ্তনা হেগৎলকপগা লোইননা তেস্ত তৌবগী অ[ুনবা মশিং অদু কোতি ৪গী ময়া নক্না য়ৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা তৌখিবা তেস্তশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৩,৯৪,৭৭,৮৪৮ য়ৌখ্রে। হৌখিবা চয়োল অনিদা কোবিদকীদমক্তা সেমপল কোতি ১গী মথক্তা তেস্ত তৌখ্রে। মিলিয়ন অমদা তেস্ত তৌবগী মশিংদুসু য়াম্না য়াংনা ২৮,৬০৭দা হেনগৎলকপা উবা ফংখি। থাক ৱাংখৎলক্লিবা অমসুং অহোংবা লাক্লিবা রেসপোন্স অসিনা লৈবাক অসিদা তেস্তিং তৌবগী চাং অসি পাকশন্না হেনগৎলকপা তেস্তিং স্ত্রেতেজী অমা পুরকপা ঙম্লিবনি। স্ত্রেতেজী অসিগী মতুং ইন্না চৎপা ঙম্নবা, লৈবাক অসিদা লৈরিবা তেস্তিং লেবকী নেতৱার্ক অসি লেপ্তনা কনখৎহল্লি, মসিদা হৌজিক ফাওবগী ওইনা লৈবাক অসিদা লৈবা লেব ১৫৬৪ য়াওরি; সরকারগী সেক্তরদগী লেব ৯৯৮ অমসুং লনাইগী লেব ৫৬৬ য়াওরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1649171
অপুনবা কোবিদ কেস মশীংদগী এক্তিব কেসকী চাংনা চাদা ২২ খক্তমক ওইরে, নাবা ফগৎলকপা মশীং লাখ ২৬ য়ৌরে। এক্তিব কেস মশীংদগী লাখ ১৮ হেনখ্রে
হৌখিবা থা মঙা অসিদা, কোবিদ-১৯ কেসকী ৪ থোকপগী ৩ হেন্না নাবা ফখ্রে অমসুং ৪ থোকপগী ১ খক্তমক হৌজিক এক্তিব ওইরি। অনাবা মশীং হেন্না ফগৎলকপগা লোইননা অমসুং হোম আইসোলেসন্দগী (ময়াই ওইবা অমসুং মাইল্দ ওইবা কেসশিংগী) অমসুং হোস্পিতালদগী দিসচার্জ তৌখিবগা লোইননা, ভারতকী কোবিদ-১৯দগী নাবা ফরবগী মশীং অসি লাখ ২৬ য়ৌশিল্লক্লে। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অনাবা ৬০,১৭৭ নাবা ফখি। মসিগা লোইননা লৈবাক অসিগী ওইনা কোবিদ-১৯দগী নাবা ফগৎলকপগী চাং চাদা ৭৬.২৮ য়ৌরে। নাবা ফবগী মশীং অসি এক্তিব কেস মশীংগী শরুক ৩.৫ য়ৌরে, মসিনা অপুনবা কেস মশীংগী চাদা ২১.৯০ ওইরি। নাবা ফগৎলকপগী মশীং হেনগৎলকপা হায়বসিনা নাবা ফবা অমসুং এক্তিব কেসকী মরক্তা লৈবা খেন্নবা হেনগৎলক্লি। লাখ ১৮ লানখিবগা লোইননা খেন্নবা মশীং অসি ঙসি ফাওবদা ১৮,৪১,৯২৫ য়ৌরে। হৌজিক ফাওবগী ওইনা, লৈবাক অসিদা দি.সি.ঐচ. ১৭২৩, দি.সি.ঐচ.সি.৩৮৮৩, অমসুং সি.সি.সি. ১১,৬৮৯ লৈদুনা অপুনবা ওইনা আইসোলেসন বেদ ১৫,৮৯,১০৫, ওক্সিজেন য়াওবা ফমুং ২,১৭,১২৮ অমসুং আই.সি.য়ু. ৫৭,৩৮০ লৈরে। পোজিতিব কেসশিংবু মতীক চানা লাইয়েংবনা শিবগী চাংসু কা হেন্না নেম্লকপগা লোইননা ঙসিফাওবদা ১.৮২% তমক লৈরে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1649147
দা. হর্শ বর্ধন্না দিজিতেল ওইনা এম.জি.এম. মেদিকেল কোলেজ, ইন্দোরগী সুপর স্পিসিয়েলিতী ব্লোক শঙ্গাখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহানগা লোয়ননা দিজিতেল ওইনা ইন্দোরগী মহাত্মা গান্ধী মেমোরিয়েল কোলেজদা সুপর স্পেসিয়িলিতী ব্লোক (এস.এস.বি.) শঙ্গাখ্রে। থৌরম অদুদা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অশ্বিনি কুমার চৌবেসু শরুক য়াখি। মেদিকেল কোলেজ অসি এন.সি.দি.সি. সেরো সর্ভে অমগীদমক নোদেল এজেন্সীসু ওইরি। এস.এস.বি. অসি প্রধান মন্ত্রী স্বস্থ সুরক্ষা য়োজনা (পি.এম.এস.এস.ৱাই.)গী মখাদা লুপা করোর ২৩৭ চাংনা শাবনি। হকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কোবিদ-১৯ থেংননবা হোৎনরিবশিং অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক কেন্দ্রনা মধ্য প্রদেশদা এন.৯৫ মাস্ক লাখ ১৩.৯৯, পি.পি.ই. লাখ ৭.৯৭, ঐচ.সি.ক্যু. লাখ ৫৪ অমসুং ভেন্তিলেতর ৬৭৯ পীখ্রে।
উকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1649276
প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম.-জে.দি.ৱাই. চহী ৬ মাই পাক্না মপুং ফারকপদা হরাউবা ফোংদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জন ধন য়োজনা চহী ৬ মাই পাক্না মপুং ফারকপদা হরাউবা ফোংদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ঙসিদগী চহী তরুক্কী মমাংদা, প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনা বেঙ্ক শীজিন্নদ্রিবশিংবু বেঙ্ক শীজিন্নহন্নবগী পান্দমদা হৌদোকখি। হায়রিবা থৌরাং অসিনা অহোংবা কয়া অমা পুরকখ্রে, মসিনা মীওই কোতি কয়াদা কান্নবা পীদুনা লাইরবা কোকহন্নবা থৌরাং কয়াগী য়ুম্বী ওইরে। প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনাবু থাগৎপা ফোংদোকচরি, মসিনা ইমুং কয়াগী তুংগী ফিবম শাফহল্লে। কান্নবা ফংখ্রবা কয়াগী মনুংদগী খুঙ্গংগী লম অমসুং নুপীশিংনা অয়াম্বনি। ঐহাক্না পি.এম.-জে.দি.ৱাই.বু মাই পাক্নবা হোৎনবদা চোকথবা লৈতনা হোৎনখিবা খুদিংমকপুসু থাগৎপা ফোংদোকচরি।"
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1649133
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা দিফেন্সকী খুৎলায় শাবগী হীরমদা আত্মানির্ভর ভারত ওইবগী সেমিনারদা ৱা ঙাংখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙরাং ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা পাঙথোকপা দিফেন্সকী খুৎলায় শাবগী হীরমদা আত্মানির্ভর ভারত ওইবগী সেমিনারদা ৱা ঙাংখ্রে। দিফেন্সকী খুৎলায় শাবগী হীরমদা আত্মানির্ভর ওইবগী তঙাই ফদবশিংদা মিৎয়েং চংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়গী পান্দমদি দিফেন্সকী পোত্থোক পুথোকপা, অনৌবা তেক্নোলোজী পুথোকপা হেনগৎপা অমসুং দিফেন্স সেক্তরদা প্রাইবেৎ প্লেয়ারশিংদা মশক থোকপা থৌদাং শিন্নবা অসিনি হায়খি। ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহ অমসুং মহাক্কী কাংবু অপুনবনা মিসন মোদতা লেপ্পা লৈতনা থবক পায়খৎপা অসিবু থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা ঙসিগী সেমিনার অসিগী মতুংদগী দিফেন্সকী পোত্থোক পুথোকপদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী পান্দম অসি হেন্না চেৎশিল্লগনি হায়খ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা মতমগা চান্নবা অমসুং মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা শেম্বা ঙম্নবগীদমক্তা দিফেন্স সেক্তরদা ইশানা ইশাবু থাজবগী মওং অমগী তঙাই ফদবা লৈ হায়খি। দিকেদ কয়াদগী পন্দুনা লাক্লবা সি.দি.এস. খনবগী ৱারেপ হৌজিক্তি লৌরে অমসুং মসিনা অনৌবা ভারতকী মমি তাহল্লে। চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফ খনখিবা অসিনা ভারতকী লৈরিবা ফোর্স অহুমগী মরক্তা তেংবাংনবা হেনগৎহল্লে অমসুং দিফেন্সকী পোত্থোকশিং লৈবদসু হেনগৎহল্লে। মসিগা মান্ননা ওতোমেতিক রুতকী খুত্থাংদা দিফেন্স সেক্তরদা এফ.দি.আই.গী শরুক ৭৪%গী অয়াবা পীবা অসিনা অনৌবা ভারতনা মশাদা থাজবগী থৌওং অদু তাক্লি হায়না মহাক্না মিৎয়েং চংখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1649031
প্রধান মন্ত্রী জন-ধন য়োজনা (পি.এম.জে.দি.ৱাই.) – ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনগী নেস্নেল মিসন অসি মায় পাকনা ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা চহি তরুক মপুং ফাখ্রে
প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনা (পি.এম.জে.দি.ৱাই.) অসিনা মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইদুনা মসি মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী চাউবা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনগী খোঙথাং অমনি। পি.এম.জে.দি.ৱাই.গী ৬শুবা মপোক কুমওনদা কেন্দ্রগী ফাইনান্স অমসুং কোর্পরেৎ এফিয়র্সকী মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমননা স্কিম অসিগী কান্নবা অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি “পি.এম.জে.দি.ৱাই. অসি মোদী সরকারনা মীয়ামগীদমক লৌখৎলিবা শেন্মীৎলোন ফগৎনবা খোঙথাংশিং অসিগী হৌরকফম ওইরি। মসি দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরশিং, কোবিদ-১৯গী শেলগী তেংবাং, পি.এম.-কিসান, এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গী মখাদা খুশুমল হেনগৎহনবা, শীখিবা অমসুং নারকপদা ইন্সুরেন্সনা কোনশিনবা অমা হেক্তা ওইরবসু অহানবা খোঙথাংদি মীওই খুদিংমক্তা বেঙ্ক একাউন্ত লৈহনবা অসি পি.এম.জে.দি.ৱাই.না মপুং ফানা ঙমখ্রে।” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। পি.এম.জে.দি.ৱাই. অসি মোদী সরকারনা মীয়ামগীদমক লৌখৎলিবা শেন্মীৎলোন ফগৎনবা খোঙথাংশিং অসিগী হৌরকফম ওইরি। লুপা কোতি লাখ ১.৩১ চংদুনা পি.এম.জে.দি.ৱাই. হৌরকপদগী বেনিফিসরী কোতি ৪০.৩৫ হেনবদা বেঙ্ক শীজিন্নহনখ্রে খুঙ্গংগী পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্ত ৬৩.৬%; নুপীগী পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্ত ৫৫.২%
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক
: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1649091
সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ ওব হোতেল মেনেজমেন্ত এন্দ ইনিদিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওব তুরিজম এন্দ ত্রাবেল মেনেজমেন্তনা এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী মখাদা কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা তোঙান-তোঙানবা থৌরাং কয়া পায়খৎখি
তুরিজম মন্ত্রালয়না চাং নাইনা এক ভারত শ্রেস্থা ভারতপু মীপুম তিংনা খঙনবগীদমক তোঙান-তোঙানবা থৌরাং কয়া পায়খত্তুনা হোৎনরি। কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মনুংদা ফাওবা এন.সি.ঐচ.এম.সি.তি.দা এফিলিএৎ তৌবা ভারত সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ ওব হোতেল মেনেজমেন্ত অমসুং ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওব তুরিজম অমসুং ত্রাবেল মেনেজমেন্তনা এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী মতাংদা মে ৮, ২০২০দগী হৌদুনা ওগস্ত ২৪, ২০২০ ফাওবা তোঙান-তোঙানবা থবক কয়া পায়খৎলক্লি। মে, ২০২০দা, সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুৎ ওব হোতেল মেনেজমেন্ত ২০না মপাং ওইবা রাজ্য ৩২গা কোনশিল্লদুনা অমসুং মীওই ৬১৪১না শরুক য়ারদুনা থবক ২৭ পায়খৎখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1649132
য়ুনিয়ন এজুকেসন মিনিস্তরনা ভর্চুএল ওইনা অলিগর মুস্লিম য়ুনিভর্সিতিগী জৱাহরলাল নেহরু মেদিকেল কোলেজ (জে.এন.এম.সি.) একজাম সেন্তর শঙ্গাখ্রে
ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা য়ুনিয়ন এজুকেসন মিনিস্তর রমেস পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’না ঙরাং অলিগর মুস্লিম য়ুনিভর্সিতিগী জৱাহরলাল নেহরু মেদিকেল কোলেজ একজাম সেন্তর শঙ্গাখ্রে। সরকারগী লুপা করোর অহুমগী গ্রান্তগা লোয়ন্না একজাম সেন্তর অসি শাবনি। থৌরম অদুদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি হৌজিক মালেম অসিনা মরুওইনা লাইরিক তাকপী-তম্বীগী লমদা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা অকাইবা কয়া থেংনরবসু; ঐখোয়গী লাইরিক তমফমশিং অমসুং মহৈরোইশিং অৱাবা নংদনবা সরকারনা থবক পায়খৎলি। নিংতম লালহৌদা অলিগর মুস্লিম য়ুনিভর্সিতিনা মরুওইবা থৌদাং লৌখি অমসুং হৌজিক ফাওবা মরৈবাক নুংশিবগী অকনবা ইচেল অমা লৈরি। য়ুনিভর্সিতি অসি লৈবাক অসিগী মমল নাইদ্রবা লন অমনি। লৈবাক অসি কোবিদ-১৯ লাইচৎনা অৱাবা তাহল্লবা মতমদা মসিগী মেদিকেল কোলেজ অসি থাজবগী মঙাল অমা ওইরে। কোরোনাভাইরস লাইচৎনা ফিবম চাহন্দ্রবসু হিরম খুদিংমক্তা লেপ্তনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎপগীদমক মহাক্না য়ুনিভর্সিতি অসিগী ভি.সি থাগৎখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1649056
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• অরুনাচল প্রদেশ: অরুনাচল প্রদেশতা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু লিশিং অমা লান্থোকখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪ অসিগী মনুংদা অনৌবা পোজিতিব কেস ৭৮ থেংনখি। হৌজিক রাজ্য অসিদা এক্তিব পোজিতিব কেস ১০০৭ লৈরি। ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৭২গী মথক্তা লৈ অমসুং হৌজিক ফাওবদা ২৬২১ ফখ্রে অমসুং হোসপিতালশিংদগী দসিচার্জ তৌখ্রে।
• অসাম: অসামদা হৌখিবা পুং ২৪ অসিগী মনুংদা কোবিদ-১৯ পেসেন্ত ২৩৪৫ দিসচার্জ তৌখ্রে। রাজ্য অসিদা শগোলশেল ফাওবদা পেসেন্ত ৭৯৩০৭ দিসচার্জ তৌখ্রে অমসুং এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ১৯২১৯ য়ৌখ্রে।
• মনিপুর: মনিপুরদা হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা, কোবিদ-১৯গীদমক্তা তেস্ত তৌবদা মীওই ১৪০ অমুক পোজিতিব ওইখ্রে। মসিগী মনুংদা ১১৯দি ত্রভেল হিস্তরী লৈখিদে। মীওই ১২৮ ফখ্রে অমসুং কোবিদ কেয়র সেন্তরশিংদগী দিসচার্জ তৌখ্রে। রাজ্য অসিগী ফগৎলকপগী চাং অসি ৬৯% নি।
• মেঘালয়া: মঘালয়াদা অপুনবা কোবিদ-১৯ কেস অসি ১২২২ য়ৌখ্রে। মখোয়শিং অসিগী মনুংদা ৪১৪দি বি.এস.এফ. অমসুং আর্মদ ফোর্সেসদগীনি অমসুং ৮০৮না অতোপ্পদগীনি। রাজ্য অসিদা হৌজিক ফাওবদা পুন্না পেসেন্ত ৮৯৯ ফখ্রে।
• মিজোরাম: মিজোরামদা কোবিদ-১৯গী মশিং অদু ঙসি লিশিং অমা লানখ্রে।
• নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা ৱোখা জিলাগী কোবিদ-১৯ ইন-চার্জসু ওইরিবা দিপ্যুতী সি.এম., ৱাই. পতোননা জিলা অসিদা লৈরিবা ফিভম অদু য়েংশিনখ্রে। খুঙ্গং অমসুং কোলোনী খরদা চংথোক-চংশিন তৌবগী অথিংবা থম্লিবা অসিগী মতাংদা নুংঙাইতবা ফোংদোখি। কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেসশিং থেংনবদগী জিলাগী এদমিনিস্ত্রশন্না কোহিমাদা মফম ৫ সীল তৌখ্রে।
• মহারাস্ত্র। শগোলশেল নুমিত্তা মহারাস্ত্রদা কেস ১৪,৭১৮ থেংনখিবা অমসুং ৩৫৫ শিখিবগা লোইননা রাজ্য অসিদা কোরোনাভাইরস ইনফেক্সনশিংগী অপুনবা মশিং অদু হৌজিক ৭,৩৩,৫৬৮ অমসুং শিখিবগী মশিং অদু ২৩,৪৪৪ য়ৌখ্রে। পুনেদা নুমিৎ খুদিংগী কোরোনাভাইরস ইনফেক্সনগী অনৌবা কেস ১,০০০গী মথক্তা থেংনরিঙৈ মনুং অসিদা পুনে মুনিসিপাল কোরপোরেশন (পি.এম.সি.)না লাইচৎ অসিগী মায়োক্তা লান্থেংনবদা অফবা পাউ ফংলি। স্তেত কেপিতলদগী এক্তিব কেসশিংগী ৱাংবগী চাং পুনে হেঞ্জরবসু, পি.এম.সি.গী মফমশিংদা ফগৎলকপগী চাং অসি চাদা ৮০.৪৮ য়ৌরক্তুনা , চাদা ৮১.৩২গী চাংদা ফগৎলক্লিবা মুম্বাইগা তপ্না-তপ্না মান্নখৎলক্লি।
• গুজরাত: রাজ্য অসিনা হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১,১৯০ থেংনখি, মসিনা অপুনবা মশিং অদু ৯১,৩২৯ য়ৌহনখি। অনৌবা কেস ২৫৮ থেংনবগা লোইননা সুরত জিলানা ২০,০০০গী তাঙ্কক হেনখ্রে। এহমদাবাদতা অণোবা কেস ১৬৩ থেংনখি অদুগা বদোদরাদগী কেস ১২৩ থেংনখি। মরক অসিদা শগোলশেল নুমিত্তা তেস্ত ৭৬,২২৭ তৌখিবগা লোইননা তেস্ত তৌখিবগী অপুনবা মশিং অদু লাখ ২০গী তাঙ্কক লানখ্রে।
• রাজস্থান: রাজস্থানদা চীফ মিনিস্তরগী ওফিস (সি.এম.ও.)দা থবক তৌবা মীওই ৯ অমসুং চীফ মিনিস্তর রেসিদেন্স (সি.এম.আর.)দা থবক তৌবা স্তাফ মেম্বর অমা কোরোনাভাইরসকীদমক্তা তেস্ত তৌবদা পোজিতিব ওইখ্রে। মসিগী মতুং ইন্না সি.এম. অশোক গেহলোতনা মতম লেপখিবা অপোইন্তমেন্তশিং অমসুং মীতিংশিং কেন্সেল তৌখি। রাজস্থানগী কোবিদ-১৯গী অপুনবা মশিং অসি শগোলশেল নুমিত্তা অণোবা কেস ৬৩৩ থেংনখিবগা লোইননা পুন্না ৭৫,৩০৩ য়ৌখ্রে।
• মধ্য প্রদেশ: রাজ্যগী মুখ্য মন্ত্রী, শিবরাজ সিং চৌহন্না হেল্থ দিপার্তমেন্ত অমসুং অতোপ্পা ওথোরিতীশিংদা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসি লাকশিন্নবা রাজ্য অসিদা লৈরিবা জিলা ১০দা অখন্নবা মীৎয়েং চংনবা তাক্লকখ্রে।মধ্য প্রদেশ অসি এক্তিব কেসশিংগী মশিংগী মতাংদা ওইরবদি লৈবাক অসিদা ১৬শুবা পোইশন্দা লৈ।শগোলশেল নুমিত্তা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ১২,৪২২ য়ৌখি।
• কেরলা: রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯ য়াংনা শন্দোরক্লিবা অসি য়েংলগা, হেল্থ দিপার্তমেন্তনা সেক্তর খরা হেন্না তেস্তিং তৌনবগীদমক্তা রিভাইজ তৌরবা সেন্তিনেল সর্ভিলেন্স প্লান অমা পুথোরকখ্রে। লোকল সেল্ফ-গোবর্নমেন্ত বোদীশিংদা চয়োল খুদিংগী সেমপলশিং খোমগৎনবা অমসুং কোবিদ তেস্তশিং পাংথোক্নবা তাক্লকখ্রে। মসিদা খ্বাইদগী চাউবা অহোংবা অদুদি সেন্তিনেল সর্ভিলেন্সকীদমক্তা আর.তি.-পি.সি.আর তেস্তশিংগী মহুত্তা রেপিদ এন্তিজেন এসেনা মহুৎ শিনবা। রাজ্য অসিদা ঙসি কোবিদনা মরম ওইরগা অমমুক শিখিবগী পাউ লৈখি, মসিনা শিখিবগী মশিং অদু ২৬৮ য়ৌহনখ্রে। কেরলা ঙরাং অনৌবা পোজিতিব কেস ২,৪০৬ থেংনখি। হৌজিক পেসেন্ত ২২,৬৭৩ লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং জিলা কয়া অমদা মীওই লাখ ১.৯৩ ওবজার্ভেশন তৌদুনা লৈরি।
• তামিল নাদু: পুদুচেরীগী য়ুনিয়ন তেরিতোরীদা হৌখিবা পুং ২৪দা কেস ৬০৪ অমসুং মাপল শিখিদুনা নোংমা খক্তদা কোবিদ-১৯ খ্বাইদগী য়াম্না হেনগৎলকপা থেংনখি। মসিনা অপুনবা কেসশিংগী মশিং অদু ১৩,০২৪ য়ৌহনখ্রে, এক্তিব কেসনা ৪৭৪৫ অমসুং শিবগী মশিংনা ১৯৯ য়ৌহনখ্রে। সাউথর্ন রেলৱেজগী তিরুচী দিভিজন্না ত্রেন সার্বিশিং লেপথোকখিবনা মরম ওইরগা এপ্রিলদগী জুলাই ফাওবদা পেসেঞ্জরদগী ফংলক্কদবা লুপা কোতি ১০০গী মথক্তা অমাংবা লৈখি। লাইচৎ অসিগী মনুংদা ফাওবা তামিল নাদুনা খ্বাইদগী য়াম্না ইনভেস্তমেন্তশিং চিংশিন্দুনা অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী মকোক থোংখি, মসিনা থবক্কী খুদোংচাবা কয়া অমা পীগনি হায়না তি.এন.গী মুখ্য মন্ত্রী, এদাপদি কে. পলানিস্বামিনা হায়খি।
• কর্নাতকা: প্রাইমরী অমসুং সেকেন্দরী এজুকেশন মিনিস্তর, সুরেশ কুমারনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না হৌজিক ফাওবা স্কুলশিং করম্বা মতমদা হাংদোক্কনি নত্রগা হেক হাংদোরকপগা ক্লাসশিং করম্না তৌহনগনি হায়বা খঙদ্রি। রাজ্য অসিনা শগোলশেল নুমিত্তা কেস ৯,৩৬৮ থেংনবগা লোইননা হৌজিক ফাওবদা কোবিদ পোজিতিবশিংগী নোংমদা খ্বাইদগী য়াম্না হেগৎলকপা থেংনখি, মসিনা অপুনবা মশিং অদু ৩,০৯,৭৯২ য়ৌহনখি। মীওই ৩,৩৫৭না ভাইরস অসি লৌনখিবগা লোইননা বেঙ্গলুরুনা কেস অয়াম্বা থেংনখি।
• অন্ধ্র প্রদেশ: রাজ্য অসিনা কোবিদকী পেসেন্তশিং লাইয়েংবগী সার্বিসতা মখোয়গী পুন্সি কৎথোকখিবা সরকারগী হোসপিতালশিংগী দোক্তরশিংগী ইমুং-মনুংশিংগী মতেং পাংনবা ৱারেপ লৌখ্রে। এ.পি. হেল্থ দিপার্তমেন্তনা থা অমগী মনুংদা ইমুং অদুগী মীওই অমদা সরকারগী থবক অমা পীনবা মসিগী মতাংদা খোংথাংশিং লৌখৎলগনি হায়বগী ওর্দর অমা থোকখ্রে।স্তেত দি.জি.পি. (পরিজনশিং)গী মতুং ইন্না, অন্ধ্র প্রদেশতা লৈবা জেলশিংদা প্রিজনর ১,৩৭৫, স্তাফ ২৪১ কোবিদ-১৯গীদমক্তা তেস্ত তৌবদা পোজিতিব ওইবা থেংনখি। রাজ্য অসিনা শগোলশেল নুমিত্তা পুন্না পোজিতিব কেস ৩.৯৩ থেংনখিবগা লোইননা লাখ ৪গী তাঙ্কক য়ৌশিল্লকখি।
• তেলঙ্গানা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ২৯৩২ থেংনখি, ১৫৮০ ফখি অমসুং ১১ শিখিবগী পাউ লৈখি; কেস ২৯৩২গী মনুংদা, জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ৫২০ থেংনখি। অপুনবা কেসশিং: ১,১৭,৪১৫; এক্তিব কেসশিং: ২৮,৯৪১; শিখিবশিং: ৭৯৯; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ৮৭,৬৭৫। রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবগী কেপাসিতী হেগত্তুনা, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী দিপার্তমেন্তনা হৌখিবা চয়োল অমদা নুমিৎ খুদিংগী তেস্ত ৫০,০০০দগী ৬০,০০০ ফাওবা পাংথোক্লি হায়না হকশেলগী মন্ত্রী, ইতেলা রাজেন্দরনা হায়খি।
ফেক্ত চেক