PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
11 AUG 2020 6:28PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• লাখ ১৬কী ময়া নক্না ফগৎখিবগা লোইননা ভারতকী রিকোভরী রেত চাউরাক্না ৭০%;
• কেস ফেতেলিতী রেত (সি.এফ.আর.) ২%গী মখাদা হন্থখ্রে
• এক্তিব কেসশিং (৬,৩৯,৯২৯) অসি অপুনবা পোজিতিভ কেসশিং অদুগী ২৮.২১% খক্তনি।
• পি.এম.না হৌজিক ওইরিবা লায়চৎ অসিগী ফীভম অমদি লাকশিন্নবা লৌখৎগদবা থৌরাংগী মতাংদা খন্ননবা সি.এম.শিংগা লোয়ননা ৱারী শাখ্রে
লাখ ১৬কী ময়া নক্না ফগৎখিবগা লোইননা ভারতকী রিকোভরী রেত চাউরাক্না ৭০%; কেস ফেতেলিতী রেত (সি.এফ.আর.) ২%গী মখাদা হন্থখ্রে
নাবা ফগৎলকপগী চাংদা য়াম্না য়াংনা হেনগৎলকপা অসিনা ঙসিদি ফগৎলকপগী চাং অসি চাউরাক্না ৭০% ওইখ্রে। পেসেন্ত ময়াম অমা ফগৎলকপগা লোইননা হোসপিতালশিং অমসুং হোম আইসোলেশন্দগী দিসচার্জ তৌখ্রে (মাইলদ অমসুং মোদেরেত ওইবা কেসশিং), পুন্না ফখিবগী মশিং অসি ১৫,৮৩,৪৮৯দা হেনগৎখ্রে লোইননা হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ-১৯গী পেসেন্ত ৪৭,৭৪৬ দিসচার্জ তৌখ্রে। লৈবাক অসিগী লৈরিবা কেস লোদ অসি এক্তিব কেসশিং (৬,৩৯,৯২৯) অদুনি হায়রিবা অসি অপুনবা পোজিতিভ কেসশিং অদুগী ২৮.২১% খক্তনি। মখোয়শিং অদু এক্তিভ মেদিকেল সুপরভিজন মখাদা থম্লি। লৈপ্তনা অমসুং চাং নাইনা ফগৎলকপা হেনগৎলকপনা, ফখিবা পেসেন্তশিং অমসুং কোবিদ-১৯গী এক্তিভ কেসশিংগী মরক্তা লৈরিবা খেৎনবা অসি চাউরাক্না লাখ ৯.৫ য়ৌখ্রে। ভারতকী তেস্ত, ত্রেক, ত্রীত স্তরেতেজি অসিনা অপাম্বা ফল হায়বদি চাদা ফখিবা অমসুং চাদা এক্তিভ কেসশিংগী মরক্তা লৈরিবা খেৎনবা অসি নোংমা-নোংমগী অদুমক হেনগৎলক্লি। হোসপিতালশিংদা হেন্না ফগৎলবা অমসুং অফবা ক্লিনিকেল ত্রিতমেন্ত তৌবদা মিৎয়েং থম্বা, য়াম্না য়াংনা অমসুং মতম চানা ত্রিতমেন্ত তৌনবগীদমক্তা পেসেন্তশিং পুথোক-পুশিন তৌনবগীদমক্তা এম্বুলেন্সশিংগী নন-ইনভেসিব ওইবা, হেন্না ফগৎলবা অমসুং চুশিন্নবা সার্বিসশিং শিজিন্নবনা কোবিদ-১৯গী পেসেন্তশিংগী অথিংবা অপনবা লৈতনা খ্বাইদগী ফবা মওংদা পেসেন্ত মেনেজমেন্ত তৌবা ঙমখি। মসিনা মরম ওইরগা কেস ফেতেলিতী রেত (সি.এফ.আর.) অসি মালেমগী ওইবা চাংচত্তগী নেম্না লৈরিবনি।ঙসিদি ২%গী মখাদা হন্থখ্রে, হৌজিমক্কী ওইনা ১.৯৯%দা লৈরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645009
পি.এম.না হৌজিক ওইরিবা লায়চৎ অসিগী ফীভম অমদি লাকশিন্নবা লৌখৎগদবা থৌরাংগী মতাংদা খন্ননবা সি.এম.শিংগা লোয়ননা ৱারী শাখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনা ঙসি অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা, তামিল নাদু, ৱেস্ত বেঙ্গল, মহারাস্ত্র, পঞ্জাব, বিহার, গুজরাত, তেলঙ্গনা অমসুং উত্তর প্রদেশ য়াওনা রাজ্য ১০গী মুখ্য মন্ত্রীশিং অমসুং মীহুৎশিংগা লোয়ননা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা হৌজিক ওইরিবা লায়চৎ অসিগী ফীভম অমদি লাকশিন্নবা লৌখৎগদবা থৌরাংগী মতাংদা খন্ননবা ঙসি ৱারী শাখ্রে। কর্নাতকাগী ওইনদি উপ মুখ্য মন্ত্রীনা মীহুৎ ওইখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় মীপুম খুদিংমক্না মতেং চাউনা পাংখিবা অমসুং তিম ইন্দিয়ানা উৎখিবা অপুনবগী পাঙ্গল অদু শীংথানিংঙাই ওইখি। মহাক্না হোস্পিতালশিং অমসুং হেল্থ ক্যের ৱার্করশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদসু ৱা ঙাংখি। মহাক্না হায় এক্তিব কেসকী ৮০%দি শরুক য়ারিবা রাজ্য ১০ অসিদগী ওইরি অমসুং করিগুম্বা ভাইরস অসি রাজ্য ১০সিদা মায়থিবা পীবা ঙম্লবদি লৈবাক পুম্বনা কোবিদ-১৯গী লান অসিদা মায় পাকপা ঙমগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় নোংমদা তৌবা তেস্তকী মশিং অসি লাখ ৭ য়ৌরে অমসুং লেপ্তনা হেনগৎলক্লি মসিনা ঙন্না খঙদোকপদা অমদি লাকশিনবদা মতেং পাংখ্রে। লৈবাক অসিগী ফেতেলিতী রেৎকী চাংচৎ অসি মালেমগী লৈবাকশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী নেম্বা ওইরি অমসুং লেপ্তনা হন্থহল্লি। এক্তিব কেসশিংগী পর্সেন্তেজ অসি হন্থরক্লি অমরোমদা ফগৎলকপগী চাংনা হেনগৎলক্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায় খোঙথাংশিং অসিনা মীয়াম্না থাজবা থম্বা ঙমহল্লিবনি অমসুং ফেতেলিতী রেৎ ১%গী মখাদা থম্না পান্দম অথুবদা মাব পাকপা ঙম্লগনি। খন্ন-ন্নৈনবা অসিদা বিহার, গুজরাত, য়ু.পি., ৱেস্ত বেঙ্গল অমসুং তেলঙ্গনাদা তেস্ত তৌবা কনশিনবা অথুবদা মথৌ তারে হায়না ৱারেপনখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা থমখি। মহাক্না হায় লান্থেংনবা অসিদা লাকশিনবা, কন্তেক্ত ত্রেসিং অমসুং সর্ভিলেন্স অসিনা খ্বাইদগী কান্নবা খুলাইশিং ওইরি। মীয়াম্না ৱাখল তাদুনা অমসুং হোৎনবা অসিদা মতেং পাংশিনবনা মরম ওইরগা ঐখোয়না হোম ক্বরেন্তিন মপুং ফানা তৌবদা মায় পাকপা ঙম্লিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645011
পি.এম.না হৌজিক ওইরিবা লায়চৎ অসিগী ফীভম অমদি লাকশিন্নবা লৌখৎগদবা থৌরাংগী মতাংদা খন্ননবা সি.এম.শিংগা শান্নখিবা ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645041
রাজ্যগী হকশেলগী মতাংদা মৈধ্য প্রদেশকী চীফ মিনিস্তরগা দোক্তর হর্শ বর্ধনগা দিজিতেল ওইনা ৱারি শানখ্রে
হকশেল অমসুং মেদিসিনগী লমদা মৈধ্য প্রদেশকী ফিবম ফগৎহন্নবগী মতাংদা ঙসি দিজিতেল ওইনা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর হর্শ বর্ধন্না মৈধ্য প্রদেশকী চীফ মিনিস্তর সিবরাজ সিংহ চৌহানগা ৱারি শানখ্রে। ২০২৩দা ‘অত্মানির্ভর’ মৈধ্য প্রদেশ অমা ওইহন্নবা মৈধ্য প্রদেশ সরকারগী ওফিসিএলশিংনা পায়খৎকদবা থবকশিং উৎখি। য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা মখোয়দা মমল য়াম্লবা পাউতাকশিং পীখি। মিনিস্তরগী পাউতাকশিং থবক্তা মপুংফানা ওন্থোক্কনি হায়না চীফ মিনিস্তরনা মহাক্কী থাজবা পীখি। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা ৱাশক লৌরবসু মৈধ্য প্রদেশতা লাইচৎ অসি ফজনা লাকশিনবগীদমক অমসুং মহাক লায়না অসিগী ফরকপদা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা সিবরাজ চৌহান থাগৎখি। ওথোরিতিশিংনা মীয়ামগী হকশেলগী থবকশিং পায়খৎপা ঙম্নবা ই-সঞ্জিবানি তেলি-মেদিসিন প্লেতফোর্ম শীজিন্নগদবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1644887
রিগুলার পেসেঞ্জর অমসুং সবঅর্বান ত্রেন সর্বিসশিং মখা তাবা নোতিস লাকত্রিবফাওবা অথিংবা থমখিগনি
মমাঙদা ৱারেপ লৌদুনা খঙহনখিবগী মতুং ইন্না রিগুলার পেসেঞ্জর অমসুং সবঅর্বান ত্রেন সর্বিসশিং মখা তানা নোতিস অমা থোক্ত্রিবফাওবা থবক লেপখিগনি। মসিমসু পনবা য়াই মদুদি হৌজিক হৌজিক চেল্লিবা স্পিসিএল ত্রেন ২৩০দি মখা তানা মথৌ পাংথোকখিগনি। হৌজিক হৌজিক অকক্নবা মশীংদা চেল্লিবা মুম্বাইগী লোকেল ত্রেনশিংদি রাজ্য সরকারনা হোৎনজবগী মতুং ইন্না মখা তানা মথৌ তৌখিগনি। সিপিসিএল ত্রেনশিং অসিদা মফম কনবগী মওং অসি চাং নাইনা পাঙথোক্লি। অহেনবা স্পিসিএল ত্রেনশিংসু তঙাইফদবা লাক্লবদি মখা তানা হাপচিনবা য়াই। অদুমওইনমক, অতোপ্পা লোকদাউন মমাংদা চেল্লম্বা রিগুলার ত্রেন অমসুং সবঅর্বান ত্রেনশিংদি মখা তানা থবক লেপখিগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645088
কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী প্রকাশ জাবদেকরনা কনেক্তিং, কম্যুনিকেতিং, চেঞ্জিংদা ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতিগী ওফিসতা চহি অহুমগী ই-বুক ফোংখ্রে
ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী প্রকাশ জাবদেকরনা ‘কনেক্তিং, কম্যুনিকেতিং, চেঞ্জিং’দা চহি অহুমসিদা ওফিসতা ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতিদা ই-বুক ফোংখ্রে। মসিগী ই-বুক অসি দিফেন্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা ফোংখিবা প্রীন্ত কোফী তেবলগী ভর্জনগা কোন্ননা হৌদোকখিবনি। থৌরম অসিদা ন্যু দিল্লীগী উপ-রাস্ত্রপতি ভবন্দা পাংথোকখিবনি। ই-বুক অসি ফোংলদুনা এস.ঐচ. জাবদেকরনা ই-পাও ফাওনদুনা ময়ামগী শম্ননা লৈননবা অমসুং ভারত অসি হোংদোক্নবগী মতাংদা হায়খি অমসুং মসিগী লাইরিক অসিগী ৩শুবা ইদিসন অসি উপ-রাস্ত্রপতিগী ৱারোলশিংবু তুংইঞ্জবা পাম্বা মহৈরোইশিংগী ওইনদি পামজবনা থল্লবা লন্নি। থৌরম অসিদা দিফেন্সকী মন্ত্র্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা ৱা ঙাংবা অসি কলা অমনি অমসুং উপ-রাস্ত্রপতিনা মাগী থম্মোয়দগী ৱা ঙাংঙি অমসুং মহাক্কী ৱাঙাংশিং অসি মহাক্কী ৱাখল্লোন অমদি পুক্নিংগী ৱাহৈগী থক্তোরকপা মমিনি হায়না হায়খি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645007
ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা ফেসিলিতীশিং মতম অসিগা চান্নবা ওন্থোকপা/ফগৎহনবা অমসুং দিফেন্স পি.এস.য়ু.শিং অমসুং ও.এফ.বি.গী অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎখিবা অদু লোঞ্চ তৌখ্রে
ঙাকশেল মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা ঙাকশেল মন্ত্রালয়গী অত্মা নির্ভর ৱিক পালন তৌবগী শরুক ওইনা দিজিতেল লিঙ্ককী খুত্থাংদা ঙসি ফেসিলিতীশিংগী মতম অসিগা চান্নবা মওংদা শেমগৎনবা অমসুং ফগৎহন্নবা খোঙথাং মশিং কয়া লোয়ননা দিফেন্স পি.এস.য়ু.শিং অমসুং ও.এফ.দি.গী নৌনা শেমগৎপা ইনফ্রস্ত্রকচরসু হৌদোকখ্রে। মখোয়দা ৱা ঙাংবদা শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায় প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদীনা অত্মা নির্ভর ভারত অভিয়ানগীদমক অপাম্বা ফোঙদোকখি অমসুং আই-৫গী ফোর্মুলা “ইন্তেন্ত, ইনক্লুজন, ইনবেসমেন্ত, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ইন্নোবেসন”না শেন্মীৎলোনবু অৱাংবা গ্রোথ ত্রেজেক্তরীদা পুখৎপা ঙমগনি। মহাক্না হায় মাপলদগী পুশিল্লকপা পোৎশিংগী নেগেতিব লিস্ত থোকপা, এফ.দি.আই.দা লিমিৎ হেনগৎপা, দোমেস্তিক কেপিতেল প্রোক্যুর্মেন্তগী তোঙানবা বজেৎ অমসুং ইন্দিজিনাইজেসনদা মীৎয়েং থম্বা অসিগুম্বা কোবিদ -১৯গী মনুংদা মতম চানা অমদি লৌশিং লৈবা খোঙথাংশিং ঐখোয়গী সরকারনা লৌখৎখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1644892
উত্তর প্রদেশকী সিদ্ধার্থনগরদা দিস্ত্রিক হোস্পিতালদা মোদুলার ওপরেসন থিয়েতরশিং শানবা পি.এফ.সিনা য়ানচে খুৎয়েক পীনখ্রে
দিস্ত্রিক হোস্পিতাল, সিদ্ধার্থনগরদা মোদুলার ওপরেসন থিয়েতর কা অনি শানবা উত্তর প্রদেশকী সিদ্ধার্থনগরগী দিস্ত্রিক এদমিনিস্ত্রেসন্না ভারতকী মাংজিল থারিবা এন.বি.এফ.সি, সরকারগী পৱার ফাইনান্স কোরপোরেসন লিমিতেৎ(পি এফ সি)গা ঙসি য়ানচে অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। য়ানচে অসিগী মখাদা, পি.এফ.সিনা মসিগী সি.এস.আরগী থবকশিংগী মখাদা প্রোজেক অসি পায়খৎনবা সিদ্ধার্থনগরগী দিস্ত্রিক এদমিনিস্ত্রেসন্দা লুপা লাখ ৯৪গী শেনগী মতেং পীগনি। পি.এফ.সিগী সি.জি.এম(সি এস আর অমসুং এস দি) এম. প্রভাকর দাস অমসুং সিদ্ধার্থনগরগী দিপুতি সি.এম.ওনা য়ানচে অদু খুৎয়েক পীনখি। য়ানচে অসিগী পান্দমদি ইনফেন্ত মোর্তালিতী রেত(আই এম আর) অমসুং মেতরনেল মোর্তালিতী রেত(এম এম আর) হন্থহন্নবা দরকার লৈবা মচাক-মথুমশিং শেমগৎনবা সিদ্ধার্থনগরগী দিস্ত্রিক এদমিনিস্ত্রেসন্দা দরকার ওইবা মতেং পাংবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1644827
দি.এস.তি. সেক্রেতরীনা কোভিদ-১৯গী চৈথেংদগী ওইরকপা দিজিতেলগী অওনবা খুদোংচাবশিং উৎখ্রে
দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী সেক্রেতরী, প্রোফেসর অশুতোশ শর্ম্মানা মরুওইবা উৎতুনা হায় মদুদি তুংগী ওইরক্কদবা কয়াদা দিজিতেল তেক্নোলোজিদী অওনবা অমা লাক্লগনি অমসুং কোভিদ ১৯ ভাইরসনা হেন্নদুম লৈবাক অসিদা খুদোংচাবা কয়া ফংহন্দুনা ফাজিন্দুনা লৈবগী মহুৎতা অওনবা কয়া পুরক্লি। প্রোফেসর শর্ম্মানা কোভিদ-১৯গী মনুংদা দিজিতেল ত্রন্সফোর্মেসন হায়বা ৱেবিনার অমদা ৱা ঙাংখি। “দিজিতেল তেক্নোলোজিশিং অমসুং মেচিন শিজিন্নবা অসিনা লৈবাক অনৌবা থাক অমদা য়ৌবা ঙম্লগনি অমসুং ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রীগী মংলান ‘আত্মানির্ভর ভারত’ থুংহনবা ঙম্লগনি,” প্রোফেসর শর্ম্মানা তাকখি। প্রোফেসর শর্ম্মানা শন্দোক্না তাক্লদুনা হায়খি মদুদি কোভিদ ১৯গী মমাংদা ঐখোয়গী তুংগী ওইগদবাশিং অসি য়াম্না য়াংনা চৎলম্বনি অদুবু ভাইরস অসিনা পুম্নমক তাইওন্নখ্রে। মফম খুদিংদা অয়েৎপা ওইদুনা পুন্সি অসি খল্লম্বদগী ৱাংমদা লৈখ্রে। মসিগী চৈথেং অসি মায়কৈ খুদিংদা পীরি – মদুদি থবক শুবা মী, সপ্লাই চেন নত্রগা অতৈ কাংলুপশিং। অদুম ওইনমক হেন্না অয়েৎপা পীরবা অমদি অৱাবা মায়োক্নরিবমখৈ হেন্না চাওনা ফংবা ওই অমসুং মতাং অসিদা ঐখোয় কদায়দা লৈরি অমদি ঐখোয়না কদায় য়ৌনা চৎকদগে হায়বদু খনবা মতমনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645020
ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• পঞ্জাবঃ ভারত সরকারনা পঞ্জাবকী অৱাং থংবা শরুক্কীদমক নেসনেল ইন্সতিত্যুৎ ওব ভাইরোলোজী সেন্তর অমা হাংবদা অয়াবা পীখ্রে। কেন্দ্র সরকারদা চয়োল খরগী মমাংদা কোরোনা লাইচৎকী য়েংদুনা পীবীনবা হায়জখিবা পঞ্জাবকী মুখ্য মন্ত্রীনা অয়াবা পীরক্লিবা অসিবু ভাইরোলোজী সেন্তর অসিনা ভাইরোলোজীগী মরমদা থিজিনবগী হীরমদা চাউখৎপা পুরক্লগনি, ভারতকী তুংগী লম্বীদা ভাইরসশিংবু ঙন্না খঙদোক্তুনা ঙাকথোক্নবগী খোংথাংশিং লৌখৎপা ঙম্লগনি হায়না হরাউবা ফোংদোকখি।
• হরিয়ানাঃ হরিয়ানাগী হকশেল মন্ত্রীনা সেরো সর্বেগী মীফম অমা ভিদিও কনফরেন্সকী খুথাংদা য়েংশিল্লদুনা হায়খি মদুদি হরিয়ানা সরকারনা সেরো-সর্বে অমা পাঙথোক্নবা লেপ্লে অমসুং মসিগী ব্লুপ্রিন্তসু শেম শাদুনা লৈরে হায়খ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি সেরো সর্বে অসি কোবিদফ-১৯ চঙলকপা থিংনবা অমসুং মসিনা শন্দোকপগী লম্বী থিজিন্নবগীদমক পাঙথোক্লিবনি।
• হিমাচল প্রদেশঃ মুখ্য মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু লুপা কোতি ১৭,০০০ হেন্না প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধি য়োজনাগী মখাদা লৈবাক অসিদা লৈরিবা লৌমী কোতি ৮.৫গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হাপ্পীখিবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখ্রে। মসিনা লৌমীশিংগী খুনাইবু অৱাংবা থাক্তা চিংখৎপীরগনি।
• অরুনাচল প্রদেশঃ অরুনাচল প্রদেশকী চীফ সেক্রেতরীনা হায়রি মদুদি রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা হীরমশিংগীদমক মুখ্য মন্ত্রীগী অৱাবা তারবদা তেংবাং পীনবা ফন্দদগী লুপা কোতি ১৫ রোম কাইথোকখ্রে।
• মনিপুরঃ মনিপুরগী জেনিমস্তা কোবিদ নাবা চহী ৬০ শুরবা অহল অমা ঙসি অয়ুক্তা লৈখিদ্রে। লৈখিদ্রবা অদু অতোপ্পা অনাবা কয়া অমা লৈখি। মসিগা লোইননা রাজ্য অসিদা কোবিদকা মরী লৈননা লৈখিদবা মশীং ১২ শুরে।
• মিজোরমঃ ঙরাং মিজোরমদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস অহুম অমগা লাকখ্রে। রাজ্য অসিদা লৈবা অপুনবা কোবিদ-১৯ কেস মশীং ৬২৩ শুখ্রে, মসিগী মনুংদগী ৩০০দি এক্তিব কেসনি। মিজোরম য়ুনিবর্সিতীনা কোবিদ-১৯ কেস হেনগৎলকপগা মরী লৈননা মহৈরোইশিংগী লুপশিংনা অমসুং প্রিন্সিপালগী কাউন্সিলনা আপিল তৌরকপদগী অন্দর গ্রেজুএৎকী পরিখাশিং য়ৈথোকখ্রে।
• কেরলাঃ রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈননা মীওই মঙা লৈখিদ্রে, মসিগা লোইননা অপুনবা মশীং ১২০ শুখ্রে। মলাপুরমদা অনাবা মশীং খ্বাইদগী য়াম্না লৈবগা লোইননা নোংমাইজিং নুমিত্তা কমপ্লিৎ লোকদাউন তৌরগনি। নুমিৎ য়ুংবা ফাওবদা মীওই ২০ অমগা পোজিতিব ওইরকপগা লোইননা রাজ্য অসিগী কোনুং ওইরিবা জিল্লাসিদা লাইনা মখা তানা শন্দোক্লক্লি। রাজ্যগী দি.জি.পি.গী মখাদা মী পুনবা থিংনবগীদমক পুলিস পার্সনেলশিং থাদনবা মীফম অমা পাঙথোকখ্রে। কোবিদকী চৎন-কাংলোনশিং ঙাকপগা লোইননা দেৱাসোম বোর্দকী মখাদা ওগস্ত ১৭তগী লাইনিংবশিংনা লাইশঙশিংদা চঙবা য়াহনগদৌরি। কেরলাদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১১৮৪ লাকখি। অনাবা ১২,৭৩৭না হৌজিক লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং মীওই লাখ ১.৪৯না ওবজর্বেসন তৌদুনা লৈরি।
• তমিল নাদুঃ পুদুচেরীদা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ২৭৬ লাকখ্রে অমসুং মীওই অনী লৈখিদ্রে। অপুনবা মশীং ৫৯০০ শুখ্রে, এক্তিব কেস্না ২২৭৭ লৈরি অমসুং য়ু.তি. অসিদা লৈখিদ্রবা মশীংনা ৯১নি। পুদুচেরী লৈঙাক্না কোবিদ-১৯ থেংননবগীদমক কেন্দ্র সরকারদগী লুপা কোতি ২৫ নিরি। রাজ্য অসিগী কোবিদ-১৯দগী ফগৎলকপগী চাং অসি ৮০.৮% য়ৌরে হায়না তমিল নাদুগী মুখ্য মন্ত্রীনা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীগা উন্নবদা অৱাবা অসি কোক্নবগী থেংবাং পীবীনবা হায়জখি। অনৌবা কেস ৫৯১৪, নাবা ফখ্রবা ৬০৩৭ অমসুং লৈখিদ্রবা ১১৪ ঙরাং রিপোর্ত তৌরকখ্রে। অপুনবা কেসঃ ৩০২৮১৫, এক্তিব কেসঃ ৫৩০৯৯, লৈখিদ্রবাঃ ৫০৪১; দিসচার্জঃ ২৪৪৬৭৫, চেন্নইদা লৈবা এক্তিব কেসঃ ১১৩২৮
• করনাতাকাঃ মুখ্য মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯দগী ফরকপগা লোইননা য়ুমদা আইসোলেসন তৌদুনা লৈখিবনা প্রধান মন্ত্রীগা মুখ্য মন্ত্রীশিংগা উন্নদুনা ৱারী শানবগী থৌরমদা মেদিকেল এজুকেসন মন্ত্রী দা. কে. সুধাকরনা প্রধান মন্ত্রীদা রাজ্য অসিগী কোবিদ মেনেজমেন্তকী মতাংদা পাউদমখ্রে। মন্ত্রী সুধাকরনা মীদিয়াদা হায়খি মদুদি তেস্ত তৌবগী চাংসু নোংমদা ২০০০০ তৌরম্বদগী হৌজিক্তি ৫০০০০ য়ৌরে হায়খি। মসিসু আর.তি.পি.সি.আর. অমসুং রেপিদ এন্তিজেন তেস্তশিং পুনশিনলগা ৭৫০০০ ওইহন্নবগী পান্দম থম্লি হায়খি। অপুনবা কেস ১৮২৩৫৪গী মনুংদা ৭৯৯০৮না এক্তিব কেস ওইবগা লোইননা রাজ্য অসিদা কোবিদ কেয়র সেন্তর লাখ ১.১৪, জেনরেল বেদ ২০০০০, ওক্সিজেন য়াওবা ফমুং ৮০০০, আই.সি.য়ু. ৩০০০ অমসুং ভেন্তিলেতর য়াওবা আই.সি.য়ু. ১৫০০ শেম শাদুনা লৈবগা লোইননা থেংননবা শেম শাখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ৪২৬৭, দিসচার্জ ৫২১৮ অমসুং ১১৪ লৈখিদ্রে।
• অন্ধ্র প্রদেশঃ সরকার অসিনা কোবিদ-১৯ কেস্তা তেস্ত অমসুং ত্রেসিং তৌবদা পান্দম থমদুনা মোর্তালিতী রেৎ হন্থহল্লে হায়রদুনা মুখ্য মন্ত্রী য়াই.এস. জগন মোহন রেদ্দীনা প্রধান মন্ত্রীগা পুন্দুনা ৱারী শানবদা রাজ্য অসিদা মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবগী থৌরাং ওইনা কেন্দ্র সরকারনা মতেং পীবীনবগীদমক হায়জখ্রে। রাজ্য অসিনা খুঙ্গংগী লমদা মরু ওইবা অনা লাইয়েং পীরিবা প্রাইমরী হেলথ সেন্তরশিংনা পুং ২৪ মথৌ তৌহন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ৭৬৬৫, দিসচার্জ ৬৯২৪ অমসুং ৮০ লৈখিদ্রে। অপুনবা কেসঃ ২৩৫৫২৫, এক্তিব কেসঃ ৮৭৭৭৩, লৈখিদ্রবাঃ ২১১৬; দিসচার্জঃ ১৪৫৬৩৬
• তেলঙ্গানাঃ রাজ্য অসিগী হকশেল বিভাগনা থাদোক্লকপা চেরোল অমগী মতুং ইন্না সরকারগী হোস্পিতাল অমসুং প্রাইবেৎ তিচিং হোস্পিতাল পুনশিনলগা কোবিদ-১৯ অনাবশিংগীদমক ফমুং ১৭,৭৬৭ হাংলি। অনৌবা কেস ১৮৯৬, নাবা ফখ্রবা ১৭৮৮, অমসুং মীওই ৮ হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা রিপোর্ত তৌরকখ্রে, অপুনবা কেস ১৮৯৬কী মনুংদগী ৩৩৮দি জি.ঐচ.এম.সি.দগী লাকখিবনি। অপুনবা কেসঃ ৮২,৬৪৭, এক্তিব কেসঃ ২২,৬২৮, লৈখিদ্রবাঃ ৬৪৫; দিসচার্জঃ ৫৯,৩৭৪
ফেক্ত চেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
11 AUG 2020 6:28PM by PIB Delhi
Text Box: • With about 16 lakh Recoveries, India’s Recovery rate nearly 70%.• Case Fatality Rate falls below 2%• Active cases (6,39,929) are only 28.21% of the total positive cases.• PM interacts with CMs to discuss the current situation and plan ahead for tackling the pandemic
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Press Information Bureau
Ministry of Information and Broadcasting
Government of India
With nearly 16 lakh Recoveries, India’s Recovery rate nearly 70%; Case Fatality Rate falls below 2%
There has been a sharp hike in the recovery rate, which is pegged at nearly 70% today.With more patients recovering and being discharged from hospitals and home isolation (in case of mild and moderate cases), the total recoveries have jumped to 15,83,489 with 47,746 COVID-19 patients were discharged in the last 24 hours.The actual case load of the country is the active cases (6,39,929) which is only 28.21% of the total positive cases. They are under active medical supervision.With a consistent and sustained increase in recoveries, the gap between recovered patients and active COVID-19 cases has reached nearly 9.5 lakh. The gap between percentage Recoveries and percentage Active Cases is growing every day. Focus on improved and effective clinical treatment in hospitals, use of non-invasive, improved and coordinated services of the ambulances for ferrying patients for prompt and timely treatment have resulted in seamless efficient patient management of COVID-19 patients. As a result, the Case Fatality Rate has been low when compared to the global average. It has fallen below 2% today, currently standing at 1.99%.
For details: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645009
PM interacts with CMs to discuss the current situation and plan ahead for tackling the pandemic
Prime Minister Shri Narendra Modi today interacted with Chief Ministers and representatives of ten states including Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu, West Bengal, Maharashtra, Punjab, Bihar, Gujarat, Telangana, and Uttar Pradesh via video conferencing to discuss the current situation and plan ahead for tackling the COVID-19 pandemic. Karnataka was represented by the Deputy Chief Minister. Prime Minister said that everyone has shown a great degree of cooperation and the teamwork displayed by Team India has been remarkable. He talked about the challenges and pressure faced by hospitals and health care workers. He mentioned that almost 80% of active cases are from the participating 10 states,and if the virus is defeated in these ten states, the entire country will emerge victorious in the battle against COVID-19. Prime Minister noted thatthe number of daily tests has reached almost 7 lakh and is increasing continuously, which has helped in early identification and containment. The average fatality rate in the country is amongst the lowest in the country and is continuously going down. The percentage of active cases is reducing, while the recovery rate is increasing, he said. He noted that these steps have boosted the confidence of people, and said that the target of bringing down the fatality rate below 1% can be achieved soon. Prime Minister underlined that what has emerged from the discussion is an urgent need to ramp up testing in Bihar, Gujarat, Uttar Pradesh, West Bengal and Telangana. He said that containment, contact tracing and surveillance are the most effective weapons in this battle.
For details: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645011
Text of PM's interaction with CMs to discuss the current situation and plan ahead for tackling the pandemic
For details: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645041
Dr. Harsh Vardhan digitally interacted with Chief Minister of Madhya Pradesh on State specific Health concerns
Sh. Shivraj Singh Chouhan, Chief Minister of Madhya Pradesh digitally called upon Dr Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare to seek his inputs in improving Madhya Pradesh in the field of health and medicine, yesterday. Officials of the Madhya Pradesh government digitally presented a roadmap in improving the health sector to make Madhya Pradesh ‘Atmanirbhar’ by the year 2023. Dr. Harsh Vardhan gave his valuable suggestions on them. Sh. Chouhan gave his assurances that all his suggestions would be fully implemented. At the outset, Dr. Harsh Vardhan congratulated Sh. Chouhan for “managing the COVID-19 scenario in Madhya Pradesh in spite of taking oath during the pandemic” and also for “his personal recovery from the disease.” Dr Harsh Vardhan advised them to adopt the eSanjeevanitele-medicine platform which would highly help the authorities manage the health of the population which is highly dispersed.
For details: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1644887
Regular passenger and suburban train services will continue to remain suspended till further notice
As decided and informed earlier on as well, regular passenger and suburban train services will continue to remain suspended till further notice. It may be noted that 230 Special Trains, which are running at present, will continue to operate. Local trains in Mumbai, which are presently being run on limited basis only on the requisition of state government, will also continue to run.The occupancy of special trains is being monitored on regular basis. Additional special trains may be run based on the requirement. However, all other regular trains and suburban trains, run before lockdown, will remain suspended for the time being.
For details: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645088
Union Minister Shri PrakashJavadekar releases e-book ‘Connecting, Communicating, Changing’ the Vice President of India’s three years in office
Union Minister for Information and Broadcasting, Shri PrakashJavadekar today unveiled e-version of the book ‘Connecting, Communicating, Changing’ the Vice President of India’s three years in office. The e-book was launched along with its print coffee table version which was released by Union Minister of Defence Shri Rajnath Singh. Releasing the e-book, Shri Javadekar said the book was about Connecting with people via Communication and for Changing India and this 3rd edition of the book was a treasure trove for students who want to follow the speeches of the Vice President. On the occasion, Raksha Mantri Shri Rajnath Singh said oratory is an art and the Vice President speaks from his heart and his speeches are a reflection of his thoughts and emotions. He added that a good book is the greatest gift a generation can give to another and readers will keep revisiting this book.
For details: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645007
Raksha Mantri launches modernization/ up-gradation of facilities and new infrastructure creation of Defence PSUs and OFB
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh launched the initiatives of a number of modernisation and up-gradation of facilities as also new infrastructure creation by Defence PSUs and OFB, through digital link yesterday, as part of the AtmaNirbhar Week celebration of the Ministry of Defence. Shri Rajnath Singh said Prime Minister Shri Narendra Modi gave a clarion call for AtmaNirbhar Bharat Abhiyaan and his 5-I formula of ‘Intent, Inclusion, Investment, Infrastructure and Innovation’ will put the economy on high growth trajectory. He said our government has made timely and thoughtful interventions during Covid-19 times like issuing negative list for import, increase in FDI limits, separate budget for domestic capital procurement and emphasis on indigenization.
For details: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1644892
PFC signs agreement to construct Modular Operation Theatres at District Hospital in Siddharthnagar, Uttar Pradesh
Power Finance Corporation Ltd (PFC), India's leading NBFC, today signed a MoA with District Administration of Siddharthnagar in Uttar Pradesh for construction of two Modular Operation Theatre Rooms in the District Hospital. Under the MoA, PFC will provide financial assistance of close to Rupees Ninety Four Lakhs for execution of the Project to the District Administration under its CSR initiative.The pact is intended to provide necessary support to the Siddharthnagar District Administration to develop the necessary infrastructure in order to reduce Infant Mortality Rate (IMR) and Maternal Mortality Ratio (MMR) in the catchment area.
For details: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1644827
DST Secretary highlights digital transformation opportunities that emerged from COVID 19 disruptions
Secretary, Department of Science and Technology, Professor Ashutosh Sharma has emphasised that the future is all about convergence of digital technologies and that COVID 19 virus has provided the country opportunity to be part of the change rather than resisting it. Professor Sharmawas speaking at webinar on Digital Transformation in COVID-19 “Use of digital technologies and machines can take the country to new heights and fulfil the dream of our Prime Minister of ‘Atmanirbhar Bharat’. He explained that future has been coming to us at a fast pace even before the COVID-19, but the virus has changed everything. It has disrupted every sector and every life beyond imagination. Its’ impact is on all aspects-- whether it is availability of labour, supply chains, or logistics. However, the more disruptive the challenge, the bigger will be the achievement, and this is a very good time to think where we are and where we want to be.
For details: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1645020
INPUTS FROM FIELD OFFICES
• Punjab: Government of India has given in-principle approval for setting up a National Institute of Virology Centre for the north zone in Punjab. The Punjab Chief Minister, who had proposed this to the Centre some weeks back in the light of the Covid pandemic, welcomed the approval, saying the Virology Centre would prove to be a milestone to boost research in the field of virology, make India future ready to predict and detect viruses at the earliest so that necessary preventive steps can be taken.
• Haryana: Haryana Health Minister, while reviewing the Sero Survey meeting through video conferencing, said that Haryana Government is all set to carry out a Sero-Survey and the blueprint for it is ready. He said that a Sero-Survey is being carried out with the aim of identifying the penetration of COVID-19 and to monitor its transmission trends.
• Himachal Pradesh: Chief Minister has thanked the Prime Minister Shri NarendraModi for releasing another instalment of over Rs.17,000 crores into the bank accounts of 8.5 crore farmers of the country under the PM KisanSammanNidhiYojana which would go a long way in empowering the farming community.
• Arunachal Pradesh: Arunachal Pradesh's Chief Secretary says that over Rs 15 crore spent from Chief Minister Relief Fund for Covid related management in the state so far.
• Manipur: In Manipur COVID-19 infected 60-year-old man expired at JNIMS this morning. The deceased had co-morbid health conditions. With this, the number of COVID-19 related death reaches 12 in the state.
• Mizoram: Three fresh cases of COVID-19 confirmed in Mizoram yesterday. Total cases of COVID-19 reached 623 in the state out of them 300 are active cases.Mizoram University postponed under graduate exams after appeals of student bodies and principal's council due to surge in COVID-19 cases.
• Kerala:Five Covid -19 deaths were reported in the state, raising the toll to 120. There will be complete Sunday lockdown in Malappuram, which has now maximum number of patients. Spread of virus is continuing unabated in capital district with 20 more positive cases reporting till noon. A review meeting under State DGP has decided to deploy more police personnel in streets to avoid crowds. Devotees will be allowed entry in temples under Dewaswom Board from August 17 by maintaining Covid protocols. Kerala had confirmed 1184 new Covid cases yesterday. A total of 12,737 patients are at present undergoing treatment and 1.49 lakh people under surveillance in various districts.
• Tamil Nadu: Puducherry records 276 fresh coronavirus cases and two deaths. The total cases in the UT are 5900, active cases are 2277 and death toll is 91. Puducherry government to seek Rs 25 crore from Centre to combat Covid-19. Covid-19 recovery rate in TN is 80.8%, says TN CM, seeks host of relief measures from PM during his interaction with him through video conference. 5914 new cases, 6037 recoveries & 114 deaths today reported yesterday in TN. Total Covid cases: 3,02,815; Active cases: 53,099; Deaths: 5041; Discharges: 2,44,675; Active cases in Chennai: 11,328.
• Karnataka:Medical Education Minister Dr K Sudhakar briefed PM about state's Covid management - as CM continues to be in home isolation post recovery from Covid-19 – during the interaction of PM with CMs through VC.Minister Sudhakar briefed media that testing has been ramped up from 20,000 tests per day to nearly 50,000 now. It is planned to be increased to 75,000 with a good mix of RTPCR & Rapid antigen tests. With 182354 total cases out of which 79908 are active cases, the state is well prepared to tackle the emerging situation with 1.14 lakh Covid Care Centre beds, 20000 general beds, 8000 Oxygen supported beds, 3000 ICU beds and 1500 ICU beds with ventilators, he added. 4267 new cases, 5218 discharges & 114 deaths were reported yesterday.
• Andhra Pradesh:Stating that the government is focusing on testing and tracing Covid-19 cases thereby reducing the mortality rate, Chief Minister YS Jagan Mohan Reddy sought the support of the Centre to ramp up the medical infrastructure in the state during his interaction with PM Modi through video conference. State has decided that all Primary Health Centers (PHC), which are the backbone of primary care in rural areas, will now operate 24 hours a day. 7665 new cases, 6924 discharges and 80 deaths reported in the State yesterday. Total cases: 2,35,525; Active cases: 87,773; Deaths: 2116; Discharges: 1,45,636.
• Telangana: There are 17,767 vacant beds available for Covid-19 patients in government hospitals and private teaching hospitals combined, according to the state health department. 1896 new cases, 1788 recoveries & 08 deaths reported in the last 24 hours; out of 1896 cases, 338 cases reported from GHMC. Total cases: 82,647; Active cases: 22,628; Deaths: 645; Discharges : 59,374.
FACT CHECK
• ImageImage