PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
08 AUG 2020 6:31PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারতকী অপুনবা নাবা ফবগী মশিং লাখ ১৪.২ হেনখ্রে
• নাবা ফবগী চাং হেনগৎলক্তুনা ঙসি ৬৮.৩২%দা লৈখ্রে
• লৈবাক্কী কেস ফেতেলিতী রেৎ অসি মখা তাথনা ২.০৪%দা লৈখ্রে
• মালেমগী ওইবা কেস পর মিলিয়নগী চাংচৎ ২৪২৫ অসিদগী হেন্না তাথবশিংগী মনুংদা ভারতনা ১৪৬৯ লৈরি
• কোবিদ-১৯ মোর্তেলিতীগী চাং ৱাংবা জিলাশিংগা হকশেল মন্ত্রীগা ৱারী শাখ্রে
• ভারতকী ওইবা তসেংবা কেস লোদ অসি ঙসি ফাওবদা ৬,১৯,০৮৮নি।
ভারতকী অপুনবা ফগৎখিবগী চাং অসি লাক্ষ ১৪.২ হেনখ্রে ; ফগৎখিবগী চাং হেনগৎলক্তুনা ঙসি চাদা ৬৮.৩২ ওইখ্রে; নেস্নেল কেস ফেতেলিতী রেত অসি মখা তানা চাদা ২.০৪দা তাথরে
কেন্দ্র অমসুং রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা নিংথিনা মাই ওনশিন্দুনা অমদি কন্না হোৎনদুনা কন্তেন্মেন্ত, তেস্তিং, আইসোলেসন অমসুং লায়েংবগী মহৈনা ফগৎলকপগী চাং অসি হেনগৎলকখ্রে অমসুং কেস ফেতেলিতীগী চাং অসি তপ্না-তপ্না হন্থরক্লি। নিংথিনা সর্ভিলেন্স তৌদুনা অমসুং তেস্তিংগী নেতৱর্ক হেনগৎহন্দুনা কেসশিং থুনা খংদোকপা ঙমহনখ্রে অমসুং মতুং তাবা ওইনা শাথিবা অমসুং অরুবা কেসশিং মতম চানা লায়েং চত্থনবগী য়েংশিনবা ঙমহনখ্রে। মালেমগা চাংদম্নবদা ভারত অসিদা মালেমগী ওইবা চাংচৎ ২৪২৫কা য়েংনবদা মিলিয়ন্দা ১৪৬৯ ওইদুনা খ্বাইদগী হন্থবা কেসশিং লৈবশিংগী মনুংদা অমা ওইরি। কোবিদ-১৯গী ফগৎলকপগী চাং অসি চপ চাবা মাওংদা হেনগৎলকখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪সিদা অনাবা ৪৮,৯০০ দিসচার্জ তৌখিদুনা ভারতকী অপুনবা ফগৎলকপগী চাং অসি ১৪,২৭,০০৫ য়ৌখ্রে। ফগৎলকপগী চাং অসি তপ্না-তপ্না কাখৎলক্তুনা চাদা ৬৮.৩২দা লৈরে। ভারতকী অশেংবা কেস লোদ অসি ৬,১৯,০৮৮ ওইরিবা এক্তিব কেসশিং অসি অপুনবা পোজিতিব কেসশিং অসি চাদা ২৯.৬৪নি। হৌখিবা পুং ২৪সিদা তেস্ত ৫,৯৮,৭৭৮ তৌখি। তেস্ত পর মিলিয়ন অসি চপ-চানা ঙসি ১৬৯৪৭দা হেনগৎনা উখ্রে। পাক-চাওনা তেস্ত তৌবা অসিদা মরুওইবা মরম অসি লেপ্তনা দাইগ্নোস্তিক লেবশিংগী নেতৱর্কশিং পাক-চাওথোরকপা অসিননি। সরকারগী সেক্তরদা লেব ৯৩৬ অমসুং লন্নাইগী লেব ৪৬০ লৈদুনা ভারত্তা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌনবা লেব ১৩৯৬ লৈরে।
অকুপ্পা মরোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1644403
কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যশিংদা কোবিদ-১৯গী মোর্তেলিতী হন্থহন্নবা অহেনবা মিৎয়েং চংনবা হায়খ্রে
কেন্দ্র অমসুং রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা কোবিদ-১৯গী মতাংদা খুৎশম্নবা, থাক খায়বা অমসুং হকথেংননা শেন্নবগী থৌওং কয়া পাঙথোকপগী মরম ওইদুনা লৈবাক্কী কেস ফেতেলিতী রেৎ (সি.এফ.আর.) অসি তাথহনবা ঙম্লে। হৌজিক মসি ২.০৪%দা লৈরি। কোবিদ-১৯বু নীংথিনা শেন্ননবা রাজ্য/য়ু.তি.শিংদা পাউতাক পীবগী লেপ্তনা চত্থরকপা য়েংশিনবগী মীফমগী থৌশিল ওইনা ওগস্ত ৭ অমসুং ৮দা লৈবাক্কী চাংচত্তগী হেন্না ৱাংবা সি.এফ.আর. লৈবা রাজ্যশিংদা মসিগী চাং হন্থহনবদা তেংবাংনবা শ্রী রাজেশ ভুশন্না লুচিংদুনা মীফম অনি পাঙথোকখ্রে। ঙসিগী মীফম অদুদা রাজ্য/য়ু.তি. ৮দা লৈবা জিলা ১৩দা মিৎয়েং চংখি। মখোয়শিং অদুদি অসমগী কাম্রুপ মেত্রো, বিহারগী পত্না, ঝারখন্দগী রাঞ্চি, কেরলাগী তিরুবন্থাপুরম অমসুং অলাপুঝা, ওরিশাগী গঞ্জম, উত্তর প্রদেশকী লখনৌ, নোঙচুপ বেঙ্গালগী পরাগানা ২৪, হৌরা, কোলকতা অমসুং মালদহ অমসুং দিল্ললীনি। মসিগী জিলাশিং অসিনা ভারতকী এক্তিব কেসকী শরুক ৯% অমসুং কোবিদনা লৈখিদবগী ১৪%গী শরুক ওইরি। মখোয়না তেস্ত পর মিলিয়ন নেম্বা অমসুং লায়না অসিগী কনফেরমেসনগী চাং ৱাংবা ওইরি। জিলা মরিদা নোঙমদা কেস মশিং য়ামখৎলকপগী মতৌ উবা ফংলি। মীফম অসিদা ফেতেলিতী রেৎ হন্থহনবগী মরু ওইবা ৱাফম কয়া খন্নখি। রাজ্যশিং অসিদা লেবশিং মশিং নেম্না শিজিন্নবা, হায়বদি নোঙমদা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত ১০০দগী তাবা অমসুং অতোপ্পনা ১০দগী তাবগী হীরম; মীশিংগী মতুং ইন্না তেস্ত পর মিলিয়ন মশিং নেম্বা; মমাংগী চয়োলদগী এবসোল্যুত তেস্ত মশিং হন্থরকপা; তেস্ত রীজল্ৎ পীবদা থেঙবা; হকশেলগী থৌমীশিংগী মরক্তা পোজিতিব ওইবগী চাং ৱাংবনচিংবা হীরম কয়াগী মতাংদা য়েংশিন্নবা খঙহনখি।
অকুপ্পা মরোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1644382
কোবিদ-১৯না মীওই মশিং য়াম্না শিবা জিলাশিংগা হেল্থ মিনিস্ত্রীগা পাউ ফাওনরে
লৈবাক্কী অমসুং রাজ্যশিংগী চাংচত্তগী মশিং হেন্না কোবিদ-১৯না মীওই কয়া শিহল্লিবা জিলাশিংগী ফিবম নুংনাংনিঙাই ওইরে। কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা অমসুং লায়েংনবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংনা পু্ন্না পায়খৎলিবা থবকশিংগী শরুক অমা ওইনা, হায়রিবা জিলাশিং অসিদা কোবিদ-১৯না মী য়াম্না শিহনবগী মরমশিং নৈন্নবা অমসুং শিবগী চাং হন্থহন্নবা পাম্বৈশিং পুথোক্নবা হেল্থ সেক্রেতরি, রাজেস বুসান্না লুচিংদুনা জিলা অমসুং রাজ্যগী লৈঙাকশিংগা লোয়ননা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা ভর্চুএল ওইনা পাংথোকখ্রে। ফিবম শোক্লবা রাজ্য ৪গী জিলা ১৬ অদুদি; গুজরাতকী অহমেদবাদ অমসুং সুরত; কর্নাতাকাগী বেলাগাবি, বেঙ্গালুরু অরবান, কালাবুরাগি অমসুং উদুপী; তামিল নাদুগী চেন্নাই, কাঞ্চিপুরম, রানিপেত, থেনি, থিরুবাল্লুর, তিরুচিরাপালি, তুতিকোরিন অমসুং বিরুধনাগর; তেলাঙ্গানাগী হায়দ্রাবাদ অমসুং মেদচালমালকাজগিরিনি শিবগী চাং ৱাংবগী মথক্তা, হায়রিবা জিলাশিং অসিদা ভারতকী অপুনবা এক্তিব কেসকী চাদা ১৭ লৈরি, নোংমগী অনৌবা কেস মশিং য়াম্না হেনগৎলকপা, মিল্লিয়ন অমদা তেস্ত তৌবগী চাং নেম্বা অমসুং লায়না লৌনবগী চাং য়াম্না ৱাংবা থেংনরি। মতম চানা এম্বুলেন্সশিং ফংহন্নবা হোৎনবগী মথক্তা, তেস্ত তৌনবা লেবশিং ফজনা শীজিন্ননবা, অপুনবা মীশিং মিল্লিয়ন অমদা তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎহন্নবা অমসুং লায়না লৌনবগী চাং হন্থহন্নবা থবকশিং পায়খৎনবা হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা পাউতাকশিং পীখ্রে।
অকুপ্পা মরোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1644226
থংনবা ৪সুবা নুমিৎকী ওইনা, পুং ২৪গী মনুংদা ভারতনা সেম্পল লাখ ৬ হেন্না তেস্ত তৌখি
কেন্দ্র অমসুং রাজ্য/য়ু.তি সরকারশিংনা মতেং পাংনদুনা পায়খৎলকপা থবকশিংগী মখাদা, ভারতনা নুমিৎ ৪ থংন-থংননা নোংমদা কোবিদ-১৯ সেম্পল লাখ ৬ হেন্না তেস্ত তৌবা ঙম্লে। লৈবাক শীনবা থুংনা লেবোরেতোরি মশিং হেনগৎলকপা অমসুং লাইনা তেস্ত তৌবগী খুদোংচাবা হেনগৎলকপদগী মশিং হেনগৎলকপনি অমসুং হৌখিবা পুং ২৪দা তেস্ত ৬,৩৯,০৪২ পাংথোক্তুনা, হৌজিক ফাওবদা ভারতনা তেস্ত ২,২৭,৮৮,৩৯৩ পাংথোকখ্র। তেস্ত পর মিল্লিয়ন(তি পি এম) মখা তানা হেনগৎলক্তুনা হৌজিক ১৬৫১৩ য়ৌরে। নুমিৎ খুদিংগী তেস্ত পাংথোক্লিবা অসি নুমিৎ ৭ চাংচত্তা পাবদা ২০২০গী জুলাই ১৪দা চাউরাক্না লাখ ২.৬৯ ওইরম্বা অদু ২০২০গী অগস্ত ৬দা চাউরাক্না লাখ ৫.৬৬দা হেনগৎলে। অপুনবা তেস্ত মশিং ২০২০গী জুলাই ১৪দা করোর ১.২ ওইরম্বদগী ২০২০গী অগস্ত ৬দা করোর ২.২দা হেনগৎলে,হায়রিবা মতম অসিদা পোজিতিপ ওইবগী রেত চাদা ৭.৫দগী চাদা ৮.৮৭দা হেনগৎখি। লৈবাক অসিদা তেস্ত তৌবগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোকহনবদগী মদুগী ফল ফজনা ফংলে। হৌজিক লৈবাক অসিদা লেবোরেতোরি ১৩৮৩ লৈরি অমসুং মখা তানা তেস্তি তৌনবা লেবশিং শেমগৎলি; অপুনবা লেবশিং অসিগী মনুংদা সরকারগী লেব ৯৩১ অমসুং লনাইগী লেব ৪৫২ য়াওরি।
অকুপ্পা মরোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1644170
প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান পেকেজকী এক্সতেন্সনঃ হান্ননা লেপ্লম্বা মতমদগী নুমিৎ ৯০গা অমুক শাংথবা কোবিদ-১৯ লান্থেংনরিবা হেলথকী থৌমীশিংগী ইন্স্যুরেন্স
অকুপ্পা মরোলগীদমক: https://www.mohfw.gov.in/pdf/PMGKPInsuranceextensionletter.pdf
লৈবাক অসিদা লৈবা ই.এস.আই.সি. হোস্পিতাল ২১ অসি আইসোলেসন বেদ ২৪০০গী ফেসিলিতীগা লোয়ননা দেদিকেতেদ কোবিদ-১৯ হোস্পিতাল ওন্থোকখ্রেঃ সন্তোশ গাংৱার
লেবর অমসুং ইমপ্লোয়মেন্তকী রাজ্য মন্ত্রী (আই./সি.) শ্রী সন্তোশ গাংৱার অমসুং হরয়ানাগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী মনোহর লাল খত্তরনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা (হরয়ানা) ফরিদাবাদতা লৈবা ই.এস.আই.সি. মেদিকেল কোলেজ অমসুং হোস্পিতালদা প্লাস্মা বেঙ্ক অমা শঙ্গাখ্রে। শ্রী সন্তোশ গাংৱারনা হায়খিবদা হৌজিক ওইরিবা কোবিদকী ইরাং অসিদা ই.এস.আই.সি. হোস্পিতাল ২১ অসি দেদিকেতেদ কোবিদ হোস্পিতাল ওইনা ওন্থোকখ্রে। হোস্পিতালশিং অসিদা আইসোলেসন বেদ ২৪০০ হেনবা, বেন্তিলেতর ২০০গা লোয়নবা আই.সি.য়ু./ঐচ.দি.য়ু. বেদ ৫৫০সু হোস্পিতালশিং অসিদা লৈরে। কোবিদ-১৯গী শাথিবা অনাবশিং লায়েংনবা হায়দুনা ফরিদাবাদ অমসুং সনন্থনগরগী ই.এস.আই.সি. হোস্পিতালদা প্লাস্মা থেরাপীগী খুদোংচাবা লৈহনখ্রে।
অকুপ্পা মরোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1644413
পি.এম.এ.ৱাই. (অর্বান)গী মখাদা চাউরাক্না য়ুম লাখ ১০.২৮ শাবগী অয়াবা পীখ্রে
প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা(সহর)গী মখাদা ঙসি ওগস্ত ৭, ২০২০দা সেন্ত্রেল সেঙ্কসন্নিং এন্দ মোনিতরিং কমিতিগী ৫১সুবা মীফম পাংথোকখ্রে। মীফম অদুদা রাজ্য/য়ু.তি ১৯ শরুক য়াখি। মীফম অদুদা, য়ুম লাখ ১০.২৮ রোম শানবা শরুক য়ারিবা রাজশিংনা পুখৎলকপা প্রোপোজেল ১৫৮৯ অয়াবা পীখি। হায়রিবা য়ুমশিং অদু কান্নবা ফংগদৌরিবা মীওইশিং অদুনা মাংজিল থাদুনা শাগদবনি। মীফম অসি কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা পাংথোকপা সেন্ত্রেল সেঙ্কসন্নিং এন্দ মোনিতরিং কমিতিগী অহানবা মীফমনি। ‘মী খুদিংমক য়ুম ফংহনবা’ হায়বা পান্দমগা লোয়ননা ২০২২ ফাওবগী মনুংদা ভারতকী সহরদা লৈবা ফংফম থোকপা ফংবা য়ারিবা মীওইশিংদা চেক্কী য়ুম ফংহন্নবা পান্দম অদু সরকারনা মরুওইনা লৌরি হায়বা মীফম অসিনা উৎলে।
অকুপ্পা মরোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1644171
ঈশিং শেংদোক্নবা তেক্নোলোজিশিংদা মিৎয়েং থম্বা এম.এস.এম.ইশিংগী কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা তোঙান-তোঙানবা পোৎথোকশিংগী অনৌবা তেক্নোলোজিশিংগী ৱেবিনার পাংথোকখ্রে
২০২০গী ওগস্ত ৭দা পাংথোকপা ৱেবিনার অমদা সি.এস.আই.আর-সি.এম.ই.আর.ইগী দিরেক্তর, দোক্তর হারিস হিরানি অমসুং এম.এস.এম.ই-দি.আই, পাতনাগী দিরেক্তর, বিশ্বা মোহন ঝানা ঈশিং শেংদোক্নবা তেক্নোলোজিশিংগী মিৎয়েং থম্বা সি.এস.আই.আর-সি.এম.ই.আর.ইনা পুথোকপা কোবিদ-১৯গী তেক্নোলোজিশিং উৎখ্রে। ৱেবিনার অসিগী মরুওইবা পান্দমদি সি.এস.আই.আর-সি.এম.ই.আর.ইনা শেমগৎপা তেক্নোলোজিশিং হৌজিক সি.এস.আই.আর-সি.এম.ই.আর.ইদা ফংলিবা ইঞ্জিনিয়ারিংগী পাম্বৈশিং অমসুং কান্নবশিং এম.এস.এম.ইগী মখাদা লৈবা ইন্দস্ত্রিশিং অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংদা খঙহনবনি।
অকুপ্পা মরোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1644368
ফিল্দ ওফিসশিংদগী লাকপা ইনপুৎশিং
• অরুনাচল প্রদেশঃ রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীনা পাপুম্পারে জিলাগী মনুংদা লৈবা মিদপুদা দেদিকেতেদ কোবিদ হেলথ সেন্তর (দি.সি.ঐচ.সি.) শঙ্গাখ্রে। দি.সি.ঐচ.সি. অসিদা এয়র কন্দিসন তৌরবা কন্তেনরগা লোয়ননা ফমুং ৩৫ লৈ।
• মনিপুরঃ রাজ্যসিদা লৈমাপোকপম অই.ঐচ.সি.গী দাক্তর ৪ অমসুং নর্স অমা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইরে। ওগস্ত ২দগী ৭ ফাওবগী মনুংদা সেন্তর অসিদা লাক্লম্বা মীওই খুদিংমক ওথোরিতীদা পাউ পীনবা খঙহনখ্রে।
• মিজোরমঃ ঙসি রাজ্যসিদা কোবিদ-১৯দগী নাবা ফরবা মীওই ৭ দিসচার্জ তৌখ্রে। হৌজিক ফাওবগী অপুনবা এক্তিব কেস মশিং ২৭০ লৈরি অমসুং মীওই ২৯৬না দিসচার্জ তৌখ্রে। রাজ্যসিগী অপুনবা কোবিদ-১৯গী কেস ৫৬৬ শুরে।
• নাগালেন্দঃ রাজ্যসিদা সেম্পল ৬০৭ তেস্ত তৌখিবদা অনৌবা কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেস ৩১ লাকখি। মসিগী মনুংদগী কোহিমাদগী ১২, দিমাপুরদগী ১০, জুনহেবোত্তগী ৬ অমসুং ৱোখাদগী ৩নি।
• কেরলাঃ করিপুর এয়র ক্রাস্তা লৈখিদবা মীওই ১৮ য়ৌখ্রে। হৌজিক মীওই ১৪৯ তোঙান তোঙানবা হোস্পিতালশিংদা লাইকন্নরি অমসুং মসিগী মনুংদা মীওই ১৪দি অরুবা ফিভমদা লৈরি। সিবিল এবিএসন মন্ত্রী শ্রী হরদীপ সিংহ পুরিনা ঙসি ক্রাস তৌফম অমসুং হোস্পিতালদা চত্তুনা য়েংশিনখ্রে অমসুং লৈখিদবা মীওইশিংগী লুপা লাখ ১০, শাথিনা শোক্লবশিংদা লুপা লাখ ২ অমসুং খরা শোকপা মীওইশিংদা লুপা ৫০০০০ পীগনি হায়না লাউথোকখ্রে। রাজ্যসিদা থোকখিবা অতোপ্পা খুদোংথিবা থৌদোক অমা ওইনা ইদুক্কিদা লৈবাক নিংখায়রকপদা লৈখিদবা মীওই ২৪ শুখ্রে। মীওই ৫০ অমসু লৈবাক্না ফুমদুনা লৈরি হায়না থাজনরি। ঙরাং রাজ্যসিদা অনৌবা কোবিদ-১৯গী কেস ১২৫১ লাকখি অমসুং মসিদগী মীওই ৭৩দি মফম কদায়দগী লায়না লৌরকপগে হায়বা খঙবা ঙমদ্রি। হৌজিক অনাবা ১২৪১১ কন্না লায়েংলি মমসুং রাজ্য শিনবা থুংনা মীওই ১৪৯৬৮৪না কন্না য়েংশিন্দুনা থম্লি।
• তমিল নাদুঃ অনৌবা কেস ২৬৮ লাক্তুনা পুদুচেরীগী অপুনবা কেস মশিং ৫০০০ হেনখ্রে; লৈখিদবা মীওই ৮০ শুখ্রে অমসুং এক্তিব কেস মশিং ১৯৫৩ লৈদুনা য়ুনিয়ন তেরিতোরী অসিগী অপুনবা কেস মশিং ৫০৬৭ শুখ্রে। লোকদাউন খরা কোম্থোকপা ওইনা রাজ্য সরকারনা ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসনগী মনুংদা লৈবা মফমশিংগী অপিকপা লায়শঙশিংদা ওগস্ত ১০দগী মীয়াম্না লায় খুরুম্বা য়াহল্লগনি। কোবিদ-১৯ লায়চৎ থেংননবা রাজ্যনা এম্বুলেন্স ৫০০ লৈনবা লুপা কোতি ১০৩ খাক্তুনা থমখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ৫৮৮০, নাবা ফবা ৬৪৮৮ অমসুং মীওই ১১৯ লৈখিদবগী পাউ লাকখি। অপুনবা কেস-২৮৫০২৪; এক্তিব কেস-৫২৭৫৯; লৈখিদবা-৪৬৯০ অমসুং চেন্নইগী এক্তিব কেস মশিং ১১৬০৬ শুরে।
• করনাতকাঃ সি.এম. বি.এস. য়েদিয়ুরপ্পানা চীফ সেক্রেতরীগা ফোন্দা ৱারী শাদুনা রাজ্যসিদা ওইরিবা ইচাউগী ফিভম হংখ্রে। মহাক্কী অয়াবা য়াওদনা চীফ সেক্রেতরীনা তেংবাংবগী থবক হৌবা য়ারগনি হায়খ্রে। পুলিস্কী মনুংদা কোবিদ কেস মশিং য়ামখৎলক্লিবা অসি য়েংলদুনা বেঙ্গালোর সিতী পুলিসনা দ্যুতী তৌরিঙৈদা ইনগদবা গাইদলাইন ফোঙখ্রে। রাজ্যগী হকশেল বিভাগনা ইন্তর্নেস্নেল পেসেঞ্জরশিংগী গাইদলাইন শেমদোকখ্রে অমসুং করিগুম্বা মখোয়না সিম্পতম উত্ত্রবদি মখোয় নুমিৎ ১৪নিগী ওইনা য়ুমদা ক্বারেন্তাইন তৌগদবনি। ঙরাং অনৌবা কেস ৬৬৭০, নাবা ফবা ৩৯৫১ অমসুং মীওই ১০১ লৈখিদবগী পাউ লাকখি। অপুনবা কেস-১৬৪৯২৪; এক্তিব কেস-৭৭৬৮৬; লৈখিদবা-২৯৯৮ অমসুং দিসচার্জ তৌখিবা ৮৪২৩২ শুরে।
• আন্ধ্র প্রদেশঃ রাজ্য সরকারনা লাইহৌ, নিংশা হোনবা নুংঙাইতবা অমসুং ওক্সিজেনগী থাক হন্থরকপা মীওই খুদিংমক তেস্তকী রীজল্ৎ ঙাইদনা হোস্পিতালদা এদ্মিৎ তৌহন্নবা ৱারেপ লৌখ্রে অমসুং তেস্তকী রীজল্ৎ ঙাইদুনা লৈবনা লায়েংবদা থেংথহল্লি হায়খ্রে। নেল্লোর শহরদা লোকদাউনগী মতম ওগস্ত ২৩ ফাওবা শাংদোকখ্রে। শহর অসিদা লৈরিবা দুকানশিং অয়ুক্কী পুং ৬তগী নুংথিলগী পুং ১ ফাওবা মনুংখক্তদা হাংবগী অয়াবা পীখ্রে। রাজ্যনা কম্ম্যুনিতী হেলথ সেন্তর খুদিংদা ওক্সিজেন সপ্লাই য়াওবা ফমুং ৫-১০ ফাওবা থম্লগনি। প্রকাসম পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন্না জিলাগী হেদক্বার্তর ওঙ্গোলেদা লায়চৎ অসি তপথরকপগী মমি উদবদগী অপুনবা লোকদাউন অমুক থম্নবা শেম শাখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ১০১৭১, নাবা ফবা ৭৫৯৪ অমসুং মীওই ৮৯ লৈখিদবগী পাউ লাকখি। অপুনবা কেস-২০৬৯৬০; এক্তিব কেস-৮৪৬৫৪; লৈখিদবা-১৮৪২ শুরে।
• তেলঙ্গানাঃ রাজ্যসিদা সিম্পতম উত্তবা মীওইশিংনা কোরোনা ভাইরস পুদুনা চৎপা মশক খংদবা মীওই ওইরকপসিদা য়াম্না পাখৎনিংঙাই ওইরে। সিম্পতম উত্তবা মীওই অয়াম্বনা নাবা ফবগী চাং হেনগৎলকপা ওইবা অসি পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরবসু মখোয়না মীশিং য়াম্বা মীয়ামদা লায়না শন্দোকহল্লিবা অসিনা রাজ্যগী হকশেলগী ওথোরিতীশিংদা য়াম্না ৱাহল্লে। হায়দ্রবাদতা কোবিদ-১৯না নাবগী চাং হন্থরক্লি অদুবু অতোপ্পা জিলাশিংদা কেস মশিং হেনগৎপগী পাউ লাক্তুনা রাজ্যসিদা অনৌবা কেস ২২৫৬ লাকখি। ঙরাং অনৌবা কেস ২২৫৬, নাবা ফবা ১০৯১ অমসুং মীওই ১৪ লৈখিদবগী পাউ লাকখি। অনৌবা কেস অসিগী মনুংদগী ৪৬৪দি জি.ঐচ.এম.সি.দগীনি। অপুনবা কেস-৭৭৫১৩; এক্তিব কেস-২২৫৬৮; লৈখিদবা-৬১৫ অমসুং দিসচার্জ তৌখিবা-৫৪৩৩০ শুরে।
• মহারাস্ত্রাঃ মুখ্য মন্ত্রী শ্রী উধব থাকেরাইনা লায়েংবগী মমল ৱাংনা লৌবা হোস্পিতালশিংগী মায়োক্তা অকনবা থবক পায়খৎনবা ওথোরিতীশিংদা হায়খ্রে অমসুং কোবিদ লায়চৎ অসিগী মনুংদা ফমুং অমসুং এম্বুলেন্স নীংথিনা শেন্ননবা হায়খ্রে। ইরাই নুমিত্তা রাজ্যসিদা অনৌবা কেস ১০৯০৬ লাক্তুনা অপুনবা কেস মশিং ৪৯০২৬২ য়ৌখ্রে। হৌজিক্কী ওইবা এক্তিব কেস মশিং অসি ১৪৫৫৮২নি।
• গুজরাতঃ লৈবাক্কী অমসুং মশাগী রাজ্যগী মোরতেলিতী রেত্তগী হেন্না লৈবা রাজ্য মরিগী জিলা ১৬কী মনুংদা অহমেদবাদ অমসুং সুরৎসু য়াওরি। কেন্দ্র সরকারনা তেস্ত পর মিলিয়নগী মশিং হেনগৎহন্নবা অমসুং মতম পুম্বদা শিজিন্নবা য়াগদবা এম্বুলেন্স ফংহন্নবা খঙহনখ্রে। ঙসি ফাওবদা অহমেদবাদ অমসুং সুরৎনা মথংশিৎনা কেস ২৭৫৮৭ অমসুং ১৪৭৭৭ লাকখিবগী পাউ লৈরি। রাজ্যসিগী অপুনবা কেস মশিং ৬৮৮৮৫ শুরে।
• রাজস্থানঃ রাজ্যসিগী কোবিদ-১৯গী অপুনবা মশিং অসি ইরাই নুমিত্তা অনৌবা কেস ১১৬১ লাক্তুনা লিশিং ৫০ হেনখ্রে। এক্তিব কেসকী মশিং অসি ১৩১৯৫নি। তাল্লক অসিদা রাজ্যগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী অশোক গেহলোৎনা নেস্নেল হেলথ মিসনগী মখাদা কম্ম্যুনিতী হেলথ ওফিসার ৬৩১০ লৌবগী অয়াবা পীখ্রে।
• মধ্য প্রদেশঃ হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৭৩৪ লাক্তুনা অপুনবা মশিং ৩৭২৯৮ য়ৌখ্রে। মসিগী মনুংদা মীওই ২৭৬২১দি নাবা ফখ্রে। অপুনবা লৈখিদবা মশিং অসিনা ৯৬২নি।
• ছতিসগরঃ বিধান সভাগী হান্নগী স্পীকর ওইরম্বা শ্রী গৌরিশঙ্কর অগরৱাল কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইখিবগী নুমিৎ ২নিগী মতুংদা ওপোজিসনগী লুচিংবা শ্রী ধরম্লাল কৌশিক্সু কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইখ্রে। ইরাই নুমিত্তা রাজ্যসিদা অনৌবা কেস ৩৭৮ লাকখি অমসুং অপুনবা এক্তিব কেস মশিং ৩০০২ লৈরি।
ফেক্তচেক

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
08 AUG 2020 6:31PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
India’s Total Recoveries cross 14.2 lakh; Recovery Rate continues to improve, stands at 68.32% today; National Case Fatality Rate further dips to 2.04%
Compared globally, India has one of the lowest cases per million at 1469 as against the global average of 2425. the CFR has been low when compared to the global scenario and it has continued to fall progressively. The Case Fatality Rate stands at 2.04% today. With focused efforts to reduce mortalities due to COVID-19, India has registered one of the lowest deaths per million at 30 as compared to the global average of 91 deaths per million. There has been a sharp increase in COVID-19 recoveries. With 48,900 patients discharged in the last 24 hours, India’s total recoveries from COVID-19 has reached 14,27,005. The recovery rate, on a steady upward rise, stands at 68.32%. The active cases, which are the actual case load for India at 6,19,088 today account for 29.64% of total positive cases. Expanded diagnostic lab network & facilitation for easy testing across the country has resulted in India testing total of 2,33,87,171 samples for COVID-19 infection. 5,98,778 tests were conducted in last 24 hours. The Tests Per Million has seen a sharp increase to 16947 today. With 936 labs in the government sector and 460 private labs, India has 1396 labs for COVID-19 testing.
For details:
Centre directs the States to focus all efforts on reducing COVID-19 mortality
Coordinated, graded and pro-active management of COVID-19 by the Union and State/UT governments has ensured the national Case Fatality Rate (CFR) is on the slide. It currently stands at 2.04%. As part of the continuous process of review and handholding of States/UTs for collaborative management of COVID-19, two high level virtual meetings were chaired by Shri Rajesh Bhushan, Health Secretary on 7th and 8th August to engage with the States reporting with high case load and higher CFR than the national average, in order to advise and support them on efforts to prevent and reduce mortality due to COVID-19. Today’s meeting focused on 13 districts concentrated in eight States/UT. These are Kamrup Metro in Assam; Patna in Bihar; Ranchi in Jharkhand; Alappuzha and Thiruvananthapuram in Kerala; Ganjam in Odisha; Lucknow in Uttar Pradesh; 24 Paraganas North, Hooghly, Howrah, Kolkata and Maldah in West Bengal; and Delhi. These districts account for nearly 9% of India's active cases and about 14% of COVID deaths. They also report low tests per million and high confirmation percentage. The States were advised to address the issues of low lab utilisation i.e. less than 100 tests per day for RT-PCR and 10 for others; low tests per million population; decrease in absolute tests from last week; delay in test results; and high confirmation percentage among the health care workers. They were advised to ensure timely referral and hospitalization in view of reports from some districts of patients dying within 48 hrs of admission.
For details:
Health Ministry engages with Districts reporting Higher COVID-19 Mortality
Those districts that are reporting COVID-19 mortality higher than the national and states’ average are a cause of concern. As part of Centre-State coordinated strategy for effective containment and management of the COVID-19 pandemic, a high level virtual meeting was chaired by Shri Rajesh Bhushan, Health Secretary yesterday to engage with the district and State administration to analyse the factors driving the high COVID-19 mortality in these districts and devise ways and means to reduce the mortality. These include 16 districts in four States viz. Ahmedabad and Surat in Gujarat; Belagavi, Bengaluru urban, Kalaburagi and Udupi in Karnataka; Chennai, Kanchipuram, Ranipet, Theni, Thiruvallur, Tiruchirappalli, Tuticorin and Virudhnagar in Tamil Nadu; Hyderabad and Medchal Malkajgiri in Telangana. Apart from the higher case mortality, these districts account for 17% of India’s active cases, high daily new cases, low tests per million, and high confirmation percentage. The districts were advised to ensure that the advisories, guidelines and clinical treatment protocols issued by the Health Ministry are adopted and effectively implemented to reduce the mortality among COVID-19 patients and other preventable deaths among all sections of the people
For details:
For the 4th successive day, India tests more than 6 lakh samples in 24 hours
India continued its track record of testing more than 6 lakh COVID-19 samples each day for the fourth successive day on Thursday. Expanded diagnostic lab network and facilitation for easy testing across the country have given a boost, and with 6,39,042 tests conducted in last 24 hours, India has done 2,27,88,393 tests presently. The Tests Per Million (TPM) has seen a sharp increase to 16513. The 7 day moving average in daily tests conducted has significantly improved from around 2.69 lakh on 14th July 2020 to around 5.66 lakh on 6th August 2020. While the cumulative testing rose from 1.2 crore on 14th July 2020 to 2.2 crore on 6th August 2020, the positivity rate has seen a rise from 7.5% to 8.87% in the same period. To keep up with this strategy, the testing lab network in the country is continuously strengthened which as on today consists of 1383 labs in the country; 931 labs in the government sector and 452 private labs.
For details:
Extension of Pradhan Mantri Garib Kalyan Package : Insurance Health Workers fighting COVID-19 for a further period of 90 days beyond the original period
https://www.mohfw.gov.in/pdf/PMGKPInsuranceextensionletter.pdf
21 ESIC Hospitals Converted into Dedicated COVID-19 Hospitals Across the Country with the Facility of 2400 Isolation Beds: Santosh Gangwar
Shri Santosh Kumar Gangwar, Minister of State (I/C) for Labour & Employment and Shri Manohar Lal Khattar, Chief Minister of Haryana inaugurated Plasma Bank at ESIC Medical College and Hospital, Faridabad (Haryana) through video conference. Shri Gangwar said that in this crisis Covid situation, 21 ESIC Hospitals across India have been converted into Dedicated Covid-19 Hospitals. More than 2400 Isolation beds, 550 ICU/HDU beds with 200 ventilators have also been made available in these Hospitals. Quarantine facility (approx. 1300 Beds) has been made functional in 04 ESIC Hospitals at Alwar (Rajasthan), Bihta, Patna (Bihar), Gulbarga (Karnataka) and Korba (Chhattisgarh). Besides, Covid-19 testing facility has been made available at ESIC Hospital, Faridabad (Haryana), Basaidarapur (New Delhi) and Sanathnagar, Hyderabad. Plasma therapy is also being provided at ESIC Hospitals, Faridabad and Sanathnagar, Hyderabad for the treatment of serious patients of COVID-19.
For details:
Proposals for the construction of nearly 10.28 Lakh houses approved under PMAY(Urban)
The 51st Meeting of the Central Sanctioning and Monitoring Committee (CSMC) Under Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) was held on 7th August, 2020 in New Delhi. The Meeting was attended by 19 States/UTs. n the meeting, 1589 proposals from participating States were approved for the construction of nearly 10.28 Lakh houses. These houses are proposed to be constructed across Beneficiary Led Construction and Affordable Housing in Partnership verticals. This was the first CSMC meeting during the COVID-19 pandemic. This reflects the importance the Government has attached to the objective of providing pucca houses to all eligible beneficiaries of Urban India by 2022 with the vision of ‘Housing for All’.
For details:
Webinar on New Technologies for various Products related to COVID 19 for MSMEs with focus of Water Purification Technologies
Prof.(Dr.) Harish Hirani, Director, CSIR-CMERI and Shri Vishwa Mohan Jha, Director, MSME-DI, Patna, deliberated upon the latest CSIR-CMERI developed COVID 19 technologies with focus on Water Purification Technologies in an engaging Webinar held on 7th August 2020. The main objective of this Webinar was to make the industries/ entrepreneur under MSME aware about the technologies developed by CSIR-CMERI, provide total engineering solution and the facilities available in CSIR-CMERI
For details:
INPUTS FROM FIELD OFFICES
• Arunachal Pradesh: Arunachal Pradesh's State Health Minister inaugurates Dedicated Covid Health Centre (DCHC) at Midpu under Papumpare district. DCHC has seven fully air conditioned containers with 35 beds.
• Manipur: In Manipur, 4 Doctors & one Nurse of PHC Leimapokpam found positive for COVID19. All patients who visited the health centre from August 2 to August 7 have been asked to contact authority.
• Mizoram: Seven recovered COVID-19 patients discharged today in Mizoram. Total active cases in the state stands at 270, while 296 have been discharged so far. In Mizoram, the total COVID-19 tally reached 566 so far.
• Nagaland: In Nagaland, 607 samples tested, out of them 31 new positive cases of COVID-19 have been detected. 12 in Kohima, 10 in Dimapur, 6 in Zunheboto & 3 in Wokha.
• Kerala: The death toll in Karipur air crash has risen to 18. Currently 149 people are in various hospitals out of which 14 are in critical condition. Civil Aviation Minister Hardeep Singh Puri who visited the crash site and hospitals today, announced an interim relief of Rs 10 lakh for the family of each of those who died, Rs 2 lakh each for those who suffered serious injuries and Rs 50,000 for those who suffered minor injuries. In the other tragedy which hit the state yesterday, the death toll in the landslide in Idukki has risen to 24. Around 50 more bodies are feared buried in mud. 1,251 new Covid-19 cases were confirmed in Kerala yesterday of which 1,061 were contact cases with 73 cases from unknown sources. At present 12,411 patients are under treatment and 1,49,684 people under surveillance in various districts.
• Tamil Nadu: Covid-19 cases in Puducherry cross 5000 with 268 fresh cases, toll rises to 80; total tally in the Union Territory is now 5067, while the number of active cases is 1953 and the toll has risen to 80. Giving more relaxations to the lockdown period, State to allow public worship from August 10 in small places of worship located within municipal corporation areas. State government has set aside Rs 103 crore to purchase 500 ambulances to tackle the Covid-19 pandemic. 5880 new cases, 6488 recoveries & 119 deaths reported yesterday. Total cases : 2,85,024; Active cases: 52,759; Deaths: 4690; Active cases in Chennai: 11,606.
• Karnataka: CM B.S.Yediyurappa spoke to Chief Secretary over telephone and took stock of the flood situation in the State. He instructed that the Chief Secretary can proceed with emergency measures without waiting for his approval. In view of rising covid cases among police, Bangalore city police commissioner issued guidelines for police to follow during duty. State health department has modified guidelines for international passengers and if they don't have symptoms they must be in home quarantine for 14 days. 6670 new cases, 3951 discharges & 101 deaths reported yesterday. Total cases: 1,64,924; Active cases: 77,686; Deaths: 2998; Discharges 84,232.
• Andhra Pradesh: State government has decided that people suffering from fever, breathlessness, and decreasing oxygen levels will be admitted to hospitals irrespective of Covid-19 test as waiting for test results would delay their treatment. Lockdown restrictions in Nellore city have been extended till August 23. Shops in the city will be allowed to remain open only between 6 am and 1 pm. State to place 5-10 beds with oxygen supply in each of Community Health Centers. Prakasam district administration is gearing up to re-impose a complete lockdown in the district headquarter, Ongole with coronavirus pandemic showing no signs of receding. 10,171 new cases, 7594 discharges and 89 deaths reported yesterday. Total cases: 2,06,960; Active cases: 84,654; Deaths: 1842.
• Telangana: Asymptomatic patients being the silent carriers of corona virus is a big concern in Telangana now. While it is a good sign that a majority of asymptomatic cases indicate a higher rate of recovery, rapid spread of the virus in a large population is what is worrying the officials. Covid-19 slows down in Hyderabad, other districts report spikes as Telangana detects 2256 more cases. 1091 recoveries & 14 deaths were also reported in the last 24 hours; out of 2256 cases, 464 cases reported from GHMC. Total cases: 77,513; Active cases: 22,568; Deaths: 615; Discharges: 54,330.
• Maharashtra: The Maharashtra Chief Minister Shri Uddhav Thackeray has asked authorities to take strict action against hospitals for overcharging, and also called for effective bed and ambulance management amid the outbreak. Maharashtra registered a spike of 10,906 cases on Friday, which took its total reported cases to 4,90,262. The number of active cases is 1,45,582.
• Gujarat: Ahmedabad and Surat are among thr 16 districts in four states reporting COVID-19 mortality higher than the national and their respective state average. The Centre has advised them to increase tests per million population and reduce case confirmation percentage in addition to ensuring availability of ambulances with a target of zero refusal. Ahmedabad and Surat have reported 27, 587 and 14,777 cases till date. Total number of reported cases in Gujarat is 68,885.
• Rajasthan: The Covid 19 tally in Rajasthan crossed 50 thousand mark on Friday, with the reporting of 1,161 new cases. Active cases are 13,195. Meanwhile, Rajasthan Chief Minister Ashok Gehlot has cleared a proposal for the appointment of 6,310 community health officers under the National Health Mission.
• Madhya Pradesh: The state reported 734 new Covid 19 cases during the last 24 hours taking the overall tally to 37,298. Out of this 27,621 have recovered. The death toll is 962.
• Chhattisgarh: Two days after the former Vidhan Sabha Speaker Shri Gourishankar Agrawal was found Covid-positive, the Leader of Opposition Shri Dharamlal Kaushik has tested positive for Covid 19. The state reported 378 new cases on Friday, while the active cases are 3,002.