প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
হায়র এজুকেসন কলক্লেবতা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
07 AUG 2020 1:07PM by PIB Imphal
খুরুমজরি! মন্ত্রীমন্দলদা ঐহাক্কা থবক তৌমিন্নরিবা শ্রী রমেশ পোখরিয়াল নিশঙ্কজী, শ্রী সঞ্জয় ধোত্রেজী, নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী-লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীল অসিদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌবিরিবা লৈবাক অসিগী শক্নাইরবা বৈজ্ঞানিক দা. কস্তুরী গঙ্গনজী অমসুং মহাক্কী তীম, মীফম অসিদা শরুক য়াবিরিবা ভাইস-চাঞ্চেলরশিং, অতৈ এদজুকেসনিস্তেশিং, অখং-অহৈ পুম্নমকপু হন্না খুরুমজরি।
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী-লৈবাক অসিগী মহৈ তম্বগী থৌশিলগী ঙসিগী থৌরমসি য়াম্না মরু ওই। কনক্লেবসিদগী ভারতকী মহৈ তম্বগী তাইবংঅসিদা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী-লৈবাক অসিগী মহৈ তম্বগী থৌশিলগী তোঙান-তোঙানবা ৱাফমশিংগী মতাংদা মরিক চুম্বা ই-পাও ফংগনি।
অদুক্কী মতিক মরিক চু্ম্লিবমখৈ লৈবাকসিগী মহৈ তম্বগী থৌশীলসি চৎনহনবদা লাইগনি।
চহি ৩-৪গী পাক-চাওনা ৱা খন্নরবা তুংদা ৱাফম লাক্ষ কয়া নৈনরবা তুংদা লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীল অসি য়ান্নখিবনি। ঙসি লৈবাক শিন-থুংনা মসিগী মরমদা ঙাংনরি। তোঙানবা মফমশিংদা, তোঙানবা ৱাখল্লোনগী মীশিংনা, মাগী-মাগী ওইবা পুক্নিংগী ৱাফমশিং থম্নরি, লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীল অসি রিভ্যু তৌনরি।
মসি অকনবা দিবেৎ অমনি, অদুক্কী মতিক য়েৎনরিবমখৈ অদুক্কী মতিক লৈবাক অসিগী মহৈ তম্বগী সিস্তেমদা কান্নহনগনি। লৈবাক্কী মহৈ-তম্বগী থৌশীল অসি লাকপদগী মফম অমদগী, কাংলুপ অমদগী চয়েৎনবগী নত্রগা নাকল অমরোমদা ওল্লে হায়বগী ৱাফম লাক্ত্রিবসি থোইদোক্না হরাওনিংঙাইনি। মসি চহি কয়াদগী চৎনরক্লিবা এজুকেসন সিস্তেম অসিদা অহোংবা পুরকপা পাম্নখিবা অদু ঙসি উবা ফংলে হায়বা তাক্নবগী ইন্দিকেতর অমসুনি।
মী খরগী পুক্নিংদা অসুক চাওবা অওনবসি চেশিংদা তৌনখ্রিবা অসিনা থবক্তা করম্না ওন্থোরক্কদগে হায়বা ৱাহংসি খল্লমগনি। হায়বদি ময়াম পুম্বনা মসি চৎনহনবরোমদা খন্নরমগনি। মসিগী শিংনবা অসিগী য়েংলগা খরা ফগৎহনবগী মথৌ তাখিবা সিস্তেমশিং অসি শেম্ননবা অদু ঐখোয় ময়াম পুন্না তৌমিন্নগদবনি। অদোম পুম্নমক লৈবাক্কী মহৈ-তম্বগী থৌশীলসি চৎনহনবসিগা শম্নবনা অদোমগী থৌদাংসু মরু ওই। পোলিতিকেলগী পাংথোক্কদবা ৱাফমগী ওইনদি ঐহাক্না চপ চানা তৌগনি, ঐহাক অদোমগীদমক্তা লৈরি।
মরূপশিং,
লৈবাক খুদিংমক্না মহৈ তম্বগী সিস্তেম অসি নেস্নেল ভেল্যুশিংগা মরি লৈনহল্লদুনা মাগী লৈবাক্কী ওইনা তৌগদবা পান্দমশিংগী মতুং ইন্না অওনবা পুরক্তুনা তৌনরি।
মসিগী পান্দম ওইগদবসি লৈবাকসিগী মহৈ তম্বগী থৌশীলদা, মহাক্কী হৌজিক্কী অমসুং তুংদা লাক্কদৌরিবা মীরোলশিংবু তুংগীদমক্তা থৌরাং শেমদুনা থম্বনি, তুংগীদমক্তা থৌরাং শেমদুনা থমসি। ভারতকী নেস্নেল এদজুকেস্নেল পোলিসী- লৈবাক্কী মহৈ-তম্বগী থৌশীলগী য়ুম্ফমসু মসিগী ৱাখল্লোনসিনি।
লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীল, ভারতকী ২১শুবা চহি চাগী অনৌবা ভারতকী ফাউন্দেসন শেম্লগনি। ভারতকী ২১শুবা চহি চাদা ঐখোয়গী নহা ওইরিবশিংগীদমক্ত ওইহনগদবা এজুকেসন, ওইহনগদলা স্কীলশিং, লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীলনা ফোকস তৌরিবসি মসিদনি।
ভারত অসি শক্তি লৈহন্নবগীদমক্ত পন্দোন লোম্না অনৌবা মওংদা চাওখৎহন্নবগীদমক্তা ভারতকী নাগরিকশিং অসি হেন্না পাঙ্গল লৈহন্নবা অহেন-অহেনবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবগীদমক্তা মসিগী এদজুকেস পোলিসী অসিগা মরু ওইনা শমজিন্নখিবনি। নর্সরীদবু ওইরো, কোলেজদবু ওইরো ভারতকী মহৈরোইশিং অসি সাইন্তিফিক ওইনা মহৈ তমহল্লগদি, য়াংনা হোংলক্লিবা মতম অসিগী মতুং ইন্না তম্লগদিল নেসন বিল্দিংদসু য়াম্না নিংথিনা থৌদাং লৌবা ঙম্লগনি।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহিশিংদা ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেমদা চাওনা অহোংবা অমা লাকখি। ঐখোয়গী খুন্নাইগী খংনিং-হৈনিংবা অমসুং ৱাখল শাগৎপা ঙম্বা অসিবু শৌগৎপগী মহুত্তা য়াওগী খোংথাংবু শৌগৎপিরকখিবা ওইনা মহৈ ফংখি। কনাগুম্বনা দোক্তর ওইনবা হিদান্নখি, কনাগুম্বনা ইঞ্জিনীয়র ওইনবা হিদান্নখি, কনাগুম্বনা উকীল ওইনবা হিদান্নখি। থৱায় য়াওবা, তৌবা ঙম্বা অমসুং দিমান্দ অসি মেপ্পিং তৌননবা হিদান্নদনা এজুকেসন অসি নান্থোকহল্লকপগী মথৌ তাখি। ঐখোয়গী মহৈরোইশিংদা, ঐখোয়গী নহা ওইরিবশিংদা হকচিনবা অমসুং ইনৌ-নৌবা থবক তৌবা ঙম্বা অসি ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেম অসিদা পুক্নিংগী ইহুল য়াওদ্রিবফাওবা, এজুকেসনগী ফিলোজোফী লৈত্রিবফাওবা, এজুকেসনগী মরম লৈত্রিবফাওবা করম্না ওইহনবা ঙমগদৌরিবনো।
মরূপশিং,
ঙসিসি গুরু রবিন্দ্রনাথ তেগোরনা থুপখিবগী নুমিৎসুনি। মহাক্না হায়বিরম্মি- -"খ্বাইদগী অথোইবা এজুকেসন অসি শুপ্নতগী ই-পাওখক্তা পীবদা নত্তনা ঐখোয়গী পুন্সিগী অসি লৈরিবশিং অসিগা ৱাখল চান্ননা লৈমিন্নহনবদুনি ।"
লৈবাক্কী মহৈ-তম্বগী থৌশীল অসি চপ চানা মসিগী অথোইবা পান্দমসিগা মরি লৈনৈ। মসিগীদমক্তা মচোই-মচোই ওইনা খনবগী মহুত্তা হোলিস্তিক ওইবা মওংগী মথৌ তাখিবা অদু মমাংদা থম্লবদা লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীল অসি মায় পাক্লি।
মরূপশিং, ঙসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীল অসি মপুং উবা ফংবগী মওংদা লাক্লবসিদা ঐহাক্না হৌরকপদা মতমদা লৈখিবা মদুঙৈগী মতম অমসুং ৱাহংশিং অদুগী মতাংদসু অদোমদা হায়জগে। মতম অদুদা লৈখিবা খ্বাইদগী চাওবা ৱাহংদি ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেম অসিনা ঐখোয়গী নহা ওইরিবশিংদা ক্রিএতিব, ক্যুরোসিতী অমসুং কম্মিৎমেন্ত দ্রাইভন ওইবা পুন্সি ওইনা ইনোৎ হাপ্পা ঙমগদরা হায়বসিনি। অদোম ময়াম পুম্বা মসিগী লম অসিদা চহি কয়াদগী লৈবিরক্লবনি। মসিগী পাউখুম অদুঅদোম্না হেন্না খংবিরম্লগনি। মরূপশিং, ঐখোয়গী ইমাংদা অনিশুবা ৱাহং ওইখিবা অদুদি ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেম, ঐখোয়গী নহা ওইরিবশিংবু ফগৎহনবা, লৈবাক অসিবু শক্তি লৈরবা খুন্নাই ওইহনবদা মতেং ওইগদ্রা হায়বসিনি। অদোম পুম্নমক্না মসিগী ৱাহংশিং অসিসু খংবিরম্লগনি।
মরূপশিং,
নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী-লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীল অসি শেমখিবা মতমদা ৱাহংশিং অসি লুনা খন্নখিবা অসিদা ঐহাক অপেনবা ফাওই। ।মরূপশিং, হোংলক্লিবা মতমসিগা লোয়ননা অনৌবা মালেমগী সিস্তেম অমা লৈগদৌরে। অনৌবা গ্লোবেল স্তেন্দর্দসু লেপ্নরগনি। মসিগী মতুং ইন্না মসিগী ওইনা ভারতকী এজুকেসন সিস্তেমসি মশানা হোংজরকহনবা হায়বা অসিসু য়াম্না মরু ওইখি।
স্কুলগী করিকুলমগী 10+2গী মওং অসি ফগৎহন্দুনা হৌজিক 5+3+3+4গী করিকুলমগী মওং ওইহন্নবরোমদা চংশিনবা খোংথাংনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী মহৈরোইশিংবু গ্লোবেল সিতিজেনসু ওইহনবগা মসিসু খনগদবনি মদুদি গ্লোবেল সিতিজেন অমা ওইবগা লোয়ননা মাগী হৌরকফমশিংসু শমজিন্ননা লৈহনগদবনি। হৌরকফমদগী তাইবংপালফাওবা, অদামদগী মীওইবফাওবা, হৌখিবদগী অনৌবা মতমফাওবা, পোইন্ত খুদিংমক পুনশিন্নদুনা মসিগী লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীলগী মওং অসি লেপখিবনি।
মরূপশিং, মসিগী ৱাফম অসিদা কনানসু য়েৎপা ঙম্লোই মদুদি অঙাংশিংদা য়ুমদা ঙাংনরিবা লোল অমসুং স্কুলশিংদা লাইরিক তম্নবগী লোল অসি অমত্তা ওইহনবদা অঙাংশিংনা মহৈ তম্বা অসি য়াংই। মসিগী য়াম্না অচৌবা মরমদি মসিনা মরম ওইরগা ক্লাস 5 ফাওবা মহাক্কী মমালোন্দা মহৈ তমহনবগী অয়াবা পীখ্রে। মসিদগী অঙাংশিংনা মখোং শেংনা তম্লগনি অদুগা মখা তমথবদসু মাগী য়ুম্ফম অদু হেন্না ফরগনি। মরূপশিং, হৌজিক ফাওবদা ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেমসিদা করি খনগদগে হায়বসিদা ফোকস তৌরি।
মদুবু মসিগী মহৈ তম্বগী থৌশীলদা মতৌ করম্না খনগনি হায়বসিদা মীৎয়েং থম্লি। ঐহাক্না মসি হায়রিবসিগী মরমদি হৌজিক ঐখোয়না লৈরিবা মতমসিদা ই-পাও অমসুং কন্তেন্তকী অৱাৎপা অমত্তা লৈত্রে। মখল অমগী ইচাও লাক্লি, মখল খুদিংমক্কী ই-পাও অদু মোবাইলদা ফংলি। মরু ওইরিবদি করম্বা ই-পাও লৌগদগে, করম্বা পাগনি হায়বসিনি। মসিগী ৱাফম অসিমক খল্লগা লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীল অসি অশাং-অশাবা সেলেবস ওইরম্বা, লাইরিক ময়াম অমা ওইরম্বা অদু হন্থহন্নবা হোৎনখি। হৌজিক হোৎনরিবসি অঙাংশিংদা তম্নবগীদমক্তা ইনক্বারীদা য়ুম্ফম ওইবা, দিসকোভরীদা য়ুম্ফম ওইবা, খন্নবদা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং এনালাইসিসতা য়ুম্ফম ওইবা মওংশিংদা মীৎয়েং থম্লগনি।
মসিনা অঙাংশিংদা মহৈ তম্নিংবা হেনগৎহনগনি অমসুং মখোয়শিং অদু ক্লাসতা শরুক য়াহনবদসু ফগৎহনগনি।
মরূপশিং, মহৈরোই খুদিংমক্না মাগী পুক্নিংনা পামজবা অদুগী মতুং ইন্না তৌবা ঙম্বগী তাঞ্জা অদু ফংহনগদবনি। মহাক্না মাগী খুদোংচাবা অমসুং মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না দিগ্রী নত্রগা কোর্স অদুগী মতুং ইনবা ঙম্নবা অমদি অদুগা থাদোক্নিংলবসু থাদোকপা য়ানবগী খুদোংচাবা অদু লৈহনগদবনি। কোর্স অমা তৌরুরবা মতুংদা থবক ফংজিল্লকপদা মহাক্না তম্লিবা অদু মহাক্কী থবক অদুদা মথৌ তাদে হায়না খংলকপদা থবক্তা মথৌ তারিবা অদু তৌবা ঙমদবা কয়া য়াওই। মহৈরোই কয়াগী তোঙান-তোঙানবা মরমদগী কোর্স অদু থাদোক্তুনা থবক তৌবা তাখি। অসিগুম্বা মহৈরোইশিংগী মথৌ তাবশিং অসি য়েংলগা মল্তিপল এন্ত্রী-একজিৎকী ওপ্সন অসি পীরে। হৌজিক্তি মহৈরোইশিংনা মখোয়গী কোর্সশিং অদুগা মরি লৈনরগা থবক্তা মথৌ তাবদুগী মতুং ইন্না লাইরিক তম্বা য়ারে, লর্ন তৌবা য়ারে। মসিগী অতোপ্পা এসপেক্ত অমসু লৈ।
হৌজিক্তি মহৈরোইশিংনা কোর্স অমা মরক্তা তাদোক্লগা চৎলবসু তৌনিংলবদি অতোপ্পা কোর্স অমদা তম্বা য়াবগী মনিং তম্বা অদু লৈরে। মসিগীদমক্তা মহাক্না অহানবগী কোর্স অদু অরেপ্পা মতম অমদা ব্রেক লৌদুনা অতোপ্পা কোর্স অমদা চংবা য়ারে। হায়র এজুকেসনগী স্ত্রীমশিং ফ্রী ওইহনবা, মল্তিপল এন্ত্রী অমসুং একজিত, ক্রেদিত বেঙ্ককী মরুমদা মসিগী ৱাখল্লোনসি লৈ।
ঐখোয় হৌজিক মী অমগী পুন্সি অসি শিনফম অমদখক্তা লৈররোইদবা য়ুগলোমদা চংশিল্লবনি। অহোংবা শোইদনা লৈরগনি হায়বসি খল্লগা হিংবিয়ু। মসিগীদমক্তা লেপ্পা লৈতনা ইশানা ইশাবু রি-স্কীল অমসুং অপ-স্কীল তৌদুনা লৈবা তাবনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী-লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীল শেম্বদা মসিগী ৱাফম অসিগীসু খনখি।
মরূপশিং, লৈবাক অমা চাওখৎপদা অচৌবা থৌদাং অমা লৈরি-খুন্নাইগী মীওই কাংলুপ খুদিংমক্না পরুকচেল চাওবা, মহাক্কী দিগ্নিতী। খুন্নাইগী মীওই অমনা থবক অমা তৌবদা হন্থবা অমত্তা লৈতে। ভারতকুম্লবা নাৎ কয়ানা মরাং কায়না লৈরিবা ভারত অসিদা ফত্তবা হায়বদু কদাইদগী লাক্লিবনো হায়বসি খনগদবনি। অৱাং-অনেমগী ৱাখল্লোন, শু-নোমদুনা হিংলিবশিংগী মফমদা ফত্তবা মীৎয়েংনা য়েংবগী ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়দা করম্না লৈরকখিবনো। মসিগী অচৌবা মরমদি ঐখোয়গী এজুকেসনগী তাইবং অসি কাংলুপ অসিগা শম্নদবদগীনি। খুঙ্গংদা চৎপা মতমদা লৌমীশিং, লেবরশিং, শিন্মীশিং থবক তৌদুনা লৈবা উবা মতমদা মখোয়গী মতাংদা খংবা ঙমগনি মদুদি মখোয়না চাওরবা থৌদাং লৌরিবগে, খুন্নাই অসিগী মথৌ তাবশিং অদু ফংহন্নবগীদমক্তা মখোয়গী পুন্সি মরেল অদু লেনবগে হায়বা খংগনি। মখোয়গী হোৎনজমন অদু অদুবু ইকাই খুম্নবা অসি ঐখোয়গী মীরোল অসিনা তমগদবনি। মরম অসিনা লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীলদা মহৈরোইশিংগী অদজুকেসন অমসুং লেবরগী দিগ্নিতী অসিদসু য়াম্না য়েংখি।
মরূপশিং, ২১শুবা চহি চা অসিদা লৈবাক পুম্বনা ভারত্তগী তৌরক্কনি হায়না থাজবা কয়া থম্লি। ভারতনা মালেমসিদা সোলুসন পীবা ঙম্বা তেলেন্ত অমদি তেক্নোলোজী পীবা ঙম্মি। ভারতকী থৌদাং অসিদসু ঐখোয়গী এজুকেসন পোলিসী অসি ফোংদোক্লি। লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীলদা সোলুসনশিং পুথোকখি, মদুদগী ফ্যুরিস্তিক তেক্নোলোজীগীদা মাইন্দসেত অমা থোরক্নবগী ৱাখল পোকহল্লি। হৌজিক তেকেনোলোদজীনা ঐখোয়বু য়াম্না য়াংনা অমসুং য়াম্না নিংথিনা, শেল য়াম্না চংদনা, খুন্নাই অসিগী অরোইবা মতোন্দা লেপ্লিবা মহৈরোইশিংফাওবা ফাওবা য়ৌনবগী পাম্বৈ অমা ফংহল্লে। ঐখোয়না মসি হেন্না-হেন্না শিজিন্নগদবনি।
মসিগী এজুকেসনগী পোলিসীগী তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা কন্তেন্ত অমসুং কোর্স শেমগৎনবা মতেং য়াম্না ফংগনি। বেসিক কম্প্যুতিংদা ফগৎহমবা ওইরো, কোদিংদা ফোকস তৌগদবা ওইরো নত্রগা রিসর্চতা হেন্না কন্না মীৎয়েং থম্বা ওইরো মসিনা এজুকেসন সিস্তেমখক্তা নত্তনা খুন্নাই পুম্বগী এপ্রোচ অসি হোংহন্নবগী মরম ওইবা য়াই। ভর্চুএল লেবকুম্বা ৱাখল্লোন অসিনা লেবদা চাংয়েং তৌবা সবজেক্তশিং তম্বা ঙম্নরমদবা মরূপ লাক্ষ কয়াদা অফবা মহৈ-মশিং তম্নবগী মংলান অদু পুরগনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী- লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীল অসিনা ঐকোয়গী রিসর্চ অমসুং এজুকেসনগী মরক্তা লৈরিবা গেপ অসি লৈহন্দনবা মরুওইবা থৌদাং লৌগনি।
মরূপশিংহৌজিক ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরশিংদসু অওনবা, থক্তোরকপা লৈরগনি, মতমদুদা লৈবাক্কী মহৈ-তম্বগী থৌশীল অসি হেন্না ইথীল পীরগনি অমসুং য়াংনা চৎনহনবা ঙম্লগনি। ঙসিগী মতম অসিনা ইনোভেসন অমসুং এদাপ্তেসনগী ভেল্যু অসি খুন্নাই অসিদা শেমগৎপা পাম্বা অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী ইন্সতিত্যুসনশিংদগী তৌবা হৌহন্দুনা মসিবু লমজিংবিগদবা অসি অদোমগী নাক্তা লৈবিরে। ঐখোয়না এজুকেসন অমসুং মরু ওইনা হায়র এজুকেসন অসি শক্তি লৈবা খুন্নাই অসি শেম্বা ঙম্বা ওইনা লৈহনবা পাম্লবদি মসিগীদমক্তা হায়র এজুকেসনগী ইন্সতিত্যুসনশিংবুসু ফগৎহনবগী মথৌ তাই। অমসুং ঐহাক্না খংই, ইন্সতিত্যুসন অসি ফগৎহনবগী ৱাফম অসি লাকপা মতমদা ৱাফম অমসু লাকই-ওতোনোমী। অদোম পুম্নমক্নসু খংবিরম্লগনি ওতোনোমী অসিগী ওইনা মখল অনি ৱাখল্লোন লিরি। পুম্নমক সরকারনা পাংথোকহনগদবনি, য়ান্না চেকশিন্না পাংথোকহনগদবনি হায়না অমনা হায় অদুগা অতোপ্পা অমনা ইন্সতিত্যুসনশিং অসি বাই দিফোল্ত ওতোনোমী ফংহনগদবনি হায়না হায়। হানবা এপ্রোচতা নন-গবর্নমেন্তকী ইন্সতিত্যুসনশিংদা থাজদবা উবদা অতোপ্পা এপ্রোচতা ওতোনোমী অসি এন্তাইতলমেন্তকী মওংদা লৌই। অফবা মহৈ-মশিংগী লম্বি অসি ৱাখল অনিসিগী মরক্তা লৈরে। অফবা এজুকেসনগী ইন্সতিত্যুসনগীদমক্তা হেন্না থবক তৌসি, মসিদা নিং তম্বা অমসুং মনা পীগদবনি। মসিদগী অফবা অসি হেনগৎহনগনি অমসুং পুম্নমক্তা থৌনা হাপ্তুনা চাওখৎহন্নবগীদমক্তা ইন্সেন্তিবসু ফংগনি: নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী-লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীল অসি লাক্ত্রিঙৈগী মমাংদা হন্দক্কী চহিসিদা ঐখোয়গী সরকারনা ইন্সতিত্যুসন কয়া অসি ওতোনোমী পীনবগী থবক পায়খৎখ্রে। লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীল অসি হেন্না-হেন্না পাক-চাওথোরক্কনি, এজুকেসনগী ইন্সতিত্যুসনশিং অসিদা ওতোনোমীগী প্রোসেসসু হেন্না য়াংশিল্লগনি।
মরূপশিং, লৈবাক অসিগী হান্নগী রাস্ত্রপতি, অথোইবা বৈজ্ঞানিক, দা.এ.পি.জি.অব্দুল কলাম্না হায়বিরম্মি- - মহৈ তম্বগী মরম অসি হৈথোই-শিংথোইবা অমদি য়াম্না খং-হৈবা অফবা মী ওইহন্নবনি। মঙাল নাইনা মীশক অমা ওইনা মী অমবু ওজানা শেম্বা ঙম্বি।
তশেংনা এজুকেসন সিস্তেম অসিদা অহোংবা অসি লৈবাক অসিগী অফবা মহৈরোইশিংনা, অফবা প্রোফেস্নেলশিং অমসুং খ্বাইদগী ফবা নাগরিক অসি পীবা ঙম্লিবা অসি অদোম ওজাশিংনি, প্রোফেসরশিংনি। মহৈ তম্বগী তাইবং অসিগা মরি লৈনরিবা অদোম খুদিংমক্না মসিগী তবক অসি তৌবিরি অমসুং তৌবা ঙম্মি। মরম অসিনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী-লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীলদা ওজাশিংগী দিগ্নিতীদসু অথোইবা মীৎয়েং থমখি। ভারতকী লৈরিবা তেলেন্তশিং অসি ভারত্তা লৈরগা লাক্কদৌরিবা মীরোল অসি ফগৎহনবা ঙমহন্নবসু হোৎনরি। লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীলদা তিচর্স ত্রেনিং অসিদা অকনবা মীৎয়েং থমখিবা অসি মাগী-মাগী স্কীলশিং অসি লেপ্তনা অপদেত তৌরগা লৈহনবা অসিদা অকনবা মীৎয়েং থমখি। ঐহাক্না থাজৈ, ওজানা হৈবদা লৈবাক অমা লমজিংই।
মরূপশিং, নেস্নেল এদজুকেস্নেল পোলিসী - লৈবাক্কী মহৈ-তম্বগী থৌশীল অসি নিংথিনা পাংথোকহন্নবা ঐখোয় খুদিংমক্না পুন্না ৱাশক অমগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নগদবনি।
মফমসিগী য়ুনিভর্সিতীশিং, কোলেজশিং, স্কুল এজুকেসন বোর্দশিং, তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগা ৱারী শান্নদুনা অমদি তেংবাংনবগী মতম অদু হৌগদৌরে। অদোম মরূপশিংনা হায়র এজুকেসনগী মকোক থোংলিবা ইন্সতিত্যুসনশিংগী মকোক্তা লৈবিবা অসিদা থৌদাংসু চাওই। ঐহাক্না লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীল অসিদা লেপ্তনা ৱেবিনার তৌদুনা লৈবিনবা, খন্নদুনা লৈবিনবা হায়জরি। পোলিসী অসিগী লাল্লোং শেম্বিয়ু, লাল্লোং অসিগী মতুংদা ৱাফম অসি চৎনহন্নবা রোদমেপ-শেম্বিয়ু. রোদমেপকা লোয়ননা তাইমলাইনশিং শমজিন্নবিয়ু, মসিবু চৎনহ্ন্নবগীদমক্তা রিসোর্সশিং, হ্যুমেন রিসোর্সশিং অসি শমজিন্ননবা য়োজনা শেম্বিয়ু অমসুং মসি পুম্নমক অসি অনৌবা পোলিসী অসিগী মহালদা অদোম্না তৌগদবনি।
লৈবাক্কী মহৈ-তম্বগী থৌশীল অসি সর্কুলরখক্তমক চত্তুনা, নোতিফাই তৌরগা চৎনহল্লোই। মসিগীদমক্তা পুক্নিংনা লেপ্তুনা অকনবা পাংথোক্নিংবা অদু উৎকদবনি। ভারতকী হৌজিক্কী অমসুং তুংদা লাক্কদৌরিবা মতম অসি ফগৎহন্নবগীদমক অদোমগী থবক অসি খ্বাইদগী চাওবা য়ৈগ্যগী মশক্নি। মসিদা অদোমগী তৌদাং অসি য়াম্না মরু ওই, মসিগী কনক্লেব অসি য়েংবিরিবা, তাবিরিবা মীপুম খুদিংমক্কী থৌদাং লৈষ কনক্লেব অসিদা লৈবাক্কী মহৈ তম্বগী থৌশীল অসি নিংথিনা চৎনহন্নবা অফবা ৱাফম, অফবা সোলুসন থোরক্কনি হায়বা থাজৈ অমসুং মরু ওইনা ঐহাক্না ফংলিবা তাঞ্জা অসিগী ওইনা। ময়ামগী ওইবা মওংদা দা. কস্তুরীরঙ্গন অমসুং মহাক্কী তীম অসিবু হন্না হন্না খুরুমজরি, হন্না-হন্না থাগৎচরি।
অদোম পুম্নমকপু অমুক হন্না য়াইফ-পাওজেল পীজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি!!!

Prime Minister's Office
English rendering of text of PM’s speech at Higher Education Conclave
07 AUG 2020 1:07PM by PIB Delhi
Namaskar! I extend greetings to my colleagues in the Cabinet, Shri Ramesh Pokhriyal Nishank Ji and Shri Sanjay Dhotre Ji, India’s well-known scientist Dr. Kasturirangan, who has played an important role in the National Education Policy, and his team, vice-chancellors, educationists and all those taking part in this conclave.
This event today is very important in the context of the National Education Policy. The education world of the country will get detailed information about the different aspects of the National Education Policy. The implementation of the National Education Policy will become easier once the finer points of the policy are discussed in detail.
Friends! The National Education Policy has been approved after comprehensive deliberations and suggestions from lakhs of people spread over 3-4 years. It is being discussed in detail in the country. People from different regions and different ideologies have been reviewing the National Education Policy and giving their views. This is a healthy debate. The country’s education system will benefit a lot through these debates. This is a matter of happiness that nobody from any region or strata said that it was a biased policy. This is an indicator that people are finally getting to see the changes that they wanted in the decades-old education system.
It is natural for some people to question how such a big reform which has been decided upon will be implemented. People are now looking forward to its implementation. In keeping with this challenge, all of us need to see to it how it can be made possible through improvements, wherever necessary. All of you are directly involved with the implementation of the National Education Policy. Therefore, you have a larger role to play. As far as the political will is concerned, I am fully committed, I am completely with you.
Friends, every country reforms its education system according to its national values and national goals. The idea is that the country’s education system should ensure the future of not only its present but future generations as well. This is the idea behind India’s National Education Policy. The National Education Policy will lay the foundation of the new India, the 21st century India. The National Education Policy focuses on the education and skills needed for the youth of the 21st century India.
This education policy lays special emphasis to make India more powerful, to take it to new heights, to empower the Indian citizens and to make available maximum opportunities to them. Indian student will be able to play a constructive role in the nation building if he studies in a scientific way and according to the changing environment, whether he is in nursery or in college.
Friends, our education system did not undergo reforms for the last several years, resulting in the encouragement to rat race rather than promoting values of curiosity and imagination. There was a competition to become a doctor, or an engineer, or a lawyer. It was necessary to take the education system out from that competitive mindset without the mapping of interest, ability and demand. How can our youth develop critical and innovative thinking if there is no passion for education, philosophy of education and purpose of education?
Friends, today is the death anniversary of Guru Rabindranath Tagore. He used to say:
“The highest education is that which does not merely give information but makes our life in harmony with all existence.”
Definitely, the far-reaching goal of the National Education Policy is based on it. There was a need for a holistic approach rather than a piece-meal approach to achieve this and the National Education Policy has succeeded in it.
Friends, now that the National Education Policy has taken a concrete shape, I would like to discuss with you the challenges that came before us during the initial days. There were two important questions then -- Does our education policy motivate our youth for a creative, curiosity and commitment-driven life? You have been in this field for so many years. You know the answer better.
Friends, the second question was whether our education system empowers our youth and helps create an empowered society? You all are well aware of these questions and answers. Friends, I am satisfied that these questions were seriously considered while formulating India’s National Education Policy.
Friends, a new world order is emerging with a new look in the changing scenario. A new global standard is also getting readied. Therefore, it was necessary that India should effect changes in its education system. In order to change the school curriculum from 10+2 structure to 5+3+3+4 is a step in this direction. We have to make our students global citizens. Simultaneously, we also have to keep in mind that they stay connected to their roots. The format of this national education policy has been decided after encompassing all points from roots to the world, from man to mankind, from past to modernity.
Friends, there is no dispute that children learn faster if they have the same language which they speak at home and the language which is taught in school. This is the main reason why a consensus has been arrived at to provide education to the children till Class 5 in their mother tongue, as far as possible. Not only will it make the children’s foundation stronger, their base will also be strengthened while pursuing higher studies.
Friends, so far, the focus of our education policy has been ‘what to think’, whereas, the new education policy lays stress on ‘how to think’. Why I say this because there is no dearth of information and content in the present times. There is a flood of information; all the information is available on mobile phones. What information is necessary and what needs to be learnt should be important. Keeping this in mind, attempt has been made in the National Education Policy to reduce the burden of unnecessary syllabus and books. The need of the hour is to teach students with inquiry-based, discovery-based, discussion-based and analysis-based ways. Children will not only develop interest to learn but their participation in classes will also increase.
Friends, every student should get an opportunity to follow his passion; to pursue any degree or course according to his convenience and need, and the freedom to leave if he wishes to. It often happens that when a student goes for a job after the completion of a course, he finds that what he has studied does not meet the requirement of the job. Many students have to leave the course in between and start working due to different reasons. Taking the needs of all such students in consideration, the option of multiple entry-exits has been given. Now, a student can join a course, study in a more effective way and can learn according to his job requirement. This has another aspect.
Now, the students will also have the freedom to leave a particular course in between and take admission in another course if they wish to. For this, they can take a break from the first course for a certain period of time and join the second course. This is the thought behind getting higher education free of streams, providing multiple entry-exits, and Credit Bank. We are moving towards an era where a person will not stay in the same profession throughout his life. Change is inevitable. For this, the person will have to constantly re-skill and up-skill himself. This has also been taken into consideration in the National Education Policy.
Friends, dignity has a huge role in the development of a Nation, and the pride of any strata of the society. In a society, a person can practice any profession as no work should be deemed less than its contemporary professions. We are forced to contemplate how a culturally enriched nation like India has been infested by such an ill mentality. How the idea of high and low and mocking stance towards people who engage in the labour has crept into our minds. The main reason behind this mentality lies in the fact that education remains disconnected from this strata of society. If you ever visit a village and witness the farmers, labours working, then only you can understand their contribution towards society and how they have invested their lives to nourish the needs of the society. Our generation must learn to respect their labour. In order to achieve this prerogative, we have paid attention to the ideas of student education and dignity of labour in the National Education Policy.
Friends, the world expects a lot from the 21st century India. India bears the capability of providing Talent and Technology to the world. The National Education Policy addresses this responsibility that we bear towards the world. The solutions suggested by the National Education Policy aim to develop the mindset towards futuristic technology. Technology has given us a medium to reach the students of far-flung areas- at minimal expenditure, effectively and with a great amount of speed. We must make the most out of the Technology.
Through this education policy, we will get help in developing a better course and content which is based on technology. Whether it emphasizes on basic computing, coding or research oriented activities, this not only would change the education system but would also act as a medium to change the approach of the entire society. The concept of Virtual lab would carry forward the dreams of better education to my young friends, who could never study these subjects before as lab experiments were essential. The National Education Policy would play a big role in bridging the gap between Research and Education in our country.
Friends, the National Education Policy could be implemented in a more effective and rapid manner only when the Institutions and their infrastructure would reflect these reforms. The essential need of the time i.e., the formation of the values of Innovation and adaptation in our society must start from the Institutions of our nation, whose autonomy lies in your hands. When we want to establish education and especially higher education as the creators of an empowered society, then we must also empower the higher educational institutions. And I know that, when the question of empowering the Institutions arises, it follows with the word- autonomy. We know that autonomy bears several views. One believes that everything must be run under the control of the Government with strictness, however, the other believes that institutions by default must get autonomy.
In the first approach, it shows a mistrust towards the non-governmental organisations and on the other hand, the second approach treats autonomy as an entitlement. The path to good quality education lies in the midway of both the opinions. The institutions which strive for quality education must be rewarded with freedom.It helps in encouragement of building of quality and gives everyone an incentive to grow. Before the advent of National Education Policy, we have seen in the recent years, that how our government has started the initiative to give autonomy to institutions. I hope that with the development of National Education Policy, the process of autonomisation of educational institutions would also gather speed.
Friends, former President of the country, the great scientist, Dr. APJ Abdul Kalam used to say- The purpose of education is to make good human beings with skill and expertise ... Enlightened human beings can be created by teachers. Indeed, all of you, teachers and professors are one the greatest means of bringing a change in the education system; of providing good students, good professionals and good citizens to the country. You, the people associated with the education sector, do and can do this work. Therefore, the dignity of teachers has also been emphasized in the national education policy. There is also an effort to make the talent of India remain in India to develop the generations to come. There is a lot of emphasis on teacher training and making teachers constantly update their skills in the National Education Policy. I Believe, When a teacher learns, a nation leads.
Friends, to implement the National Education Policy, we all have to work together with full determination. A new round of dialogue and coordination with Universities, Colleges, School education boards, different states, different stakeholders is about to start from here. Since all of you are at the top of the highest institutions of higher education, you have a greater responsibility. I urge you to keep having discussions and webinars on National Education Policy. Create a strategy for the policy, a roadmap to implement that strategy, add a timeline to the roadmap, and add resources, human resources to implement it; make a plan to bring all of these together in light of the new policy.
The National Education Policy is not a mere circular. National education policy would not be implemented just by notifying and issuing a circular. We have to make up our minds and show immense dedication towards it. In order to build the present and future India, this task is of utmost importance. It seeks your major contribution, from each and every person watching, hearing this conclave. I believe that better suggestions and solutions for the effective implementation of the National Education Policy will come out of this conclave. This conclave has also given me an opportunity to convey my regards and gratitude to Dr Kasturirangan and his team at a public forum.
Once again, I convey my good wishes to all, Thank you very much.