PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
02 AUG 2020 6:29PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
ভারত্তা মীওই ৫১,২২৫ নাবা ফখিবগা লোইননা নোংমদা মশিং খ্বাইদগী য়াম্না নাবা ফবগী রেকোর্দ তৌখ্রে; অপুনবা ফখ্রবগী মশিং লাখ ১১. য়ৌশিল্লক্লে; নাবা ফবগী চাং ৬৫.৪৪% য়ৌদুনা হেন্না ৱাংখৎলক্লি; কেস ফেতালিতী রেৎ .১৩%দা হাইথখ্রে
হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা মীওই ৫১,০০০হেন্না ভারত্তা মশিং য়াম্না নাবা ফগখি। অনাবা ৫১,২২৫ নাবা ফদুনা দিসচার্জ তৌখিবগা লোইননা ভারতকী কোবিদ-১৯দগী অপুনবা ওইনা নাবা ফখ্রবা মশিং অসি ১১,৪৫,৬২৯ য়ৌখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা নোংমগী মনুংদা খ্বাইদগী য়াম্না নাবা ফখিবগা লোইননা নাবা ফবগী চাংসু ৬৫.৪৪% য়ৌরে। মসিনা তাক্লিবসি কোবিদ-১৯না নারবা মীওইশিং নোংম-নোংমগী ফগৎলক্লি অমসুং দিসচার্জ তৌবা লেপত্রি। নাবা ফখিবগা এক্তিব কেসকগী মরক্তা লৈবা খেন্নবসু তপ্না-তপ্না হেনগৎলক্লি। জুন ১০, ২০২০দা, ইহান-হানবা ওইনা নাবা ফখ্রবা মশিংনা এক্তিব কেস মশিংদগী ১,৫৭৩ হেনখিবদুদগী ঙসিফাওবদা ৫,৭৭,৮৯৯ ওইরে। এক্তিব কেসশিং অসি ভারতকী একচুএল কেস লোদনি অমসুং এক্তিব কেস মশিং (৫,৬৭,৭৩০)না অপুনবা কেস মশিংগী চাদা ৩২.৪৩ ওইরি অমসুং মখোয় পুম্নমক হোস্পিতালদা নত্ত্রগা য়ুমদা আইসোলেৎ তৌদুনা চেকশিন্না লাইয়েংলি। ভারত অসি মালেমগী চাংচৎকা চাংদম্নবা মতমদা কেস ফেতালিতী রেৎ ২.১৩% লৈদুনা খ্বাইদগী নেম্বা লৈবাকশিংগী মনুংদা চল্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1642995
দাঃ হর্শ বর্ধন্না অহানবা ওইনা পান-ইন্দিয়াগী সার্স-কোভ-২গী জীনোম ১০০০ সিক্বেন্সিং তৌবদা মায় পাক্লে লাউথোকখ্রে
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল অমসুং আর্থ সাইন্সকী মন্ত্রী দাঃ হর্শ বর্ধন্না ঙসি অহানবা ওইনা পেন-ইন্দিয়াগী সারস-কোভ-২গী জীনোম ১০০০ সিক্বেন্সিং তৌবদা মায় পাক্লে লাউথোকখ্রে। মহাক্না বাইওতেক্নোলোজী বিভাগ (দি.বি.তি.)কা লোয়ননা মীফম অমা ফমখি অমসুং দি.বি.তি., বাইওতেক্নোলোজী ইন্দস্ত্রী রিসর্চ এসিস্তেন্স কাউন্সিল (বি.আই.আর.এ.সি.) অমসুং দি.বি.তি.-ওতোনোমস ইন্সতিত্যুসন (এ.আই.)শিংনা পাংথোকপা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা থবকশিং য়েংশিনখি। মীফম অদুদা দাঃ হর্শ বর্ধন্না হায়নখিবা মতমগী মনুংদা বাইওতেক্নোলোজী বিভাগনা শাখিবা দেদিকেতেদ কোবিদ-১৯ রিপোজিতরী মঙাগী খ্বাইদগী চাউবা চাউরবা নেৎৱর্ক অমসু লোঞ্চ তৌদুনা লৈবাক্কী ওইনা কত্থোকখি। হায়রিবশিং অসি ত্রান্সলেস্নেল হেলথ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী ইন্সতিত্যুৎ (তি.ঐচ.এস.তি.আই.), ফরিদাবাদ; ইন্সতিত্যুৎ ওফ লাইফ সাইন্স (আই.এল.এস.), বুবনেশ্বর; ইন্সতিত্যুৎ ওফ লিভর অমসুং বিলিয়ারী সাইন্স (আই.এল.বি.এস.), নই-দিল্লী; নেস্নেল সেন্তর ফোর সেল সাইন্স (এন.সি.সি.এস.), পুনে অমসুং ইন্সতিত্যুৎ ফোর স্তেম সেল সাইন্স অমসুং রিজেনেরেতিব মেদিসিন (ইনস্তেম), বাঙ্গালোরদা লোই। মহাক্না দি.বি.তি.না “লায়চৎ অসিবু হন্থহন্নবা লেপ্তনা চত্থরিবা লান”গী থবক থৌরমশিং অসিবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1642869
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওনলাইন্দা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা পাংথোকপা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা হেক্কাথোনদা শরুক য়ারিবা মীওইশিংদা ৱা ঙাংখ্রে
স্মার্ত ইন্দিয়া হেক্কাথোনগী গ্রান্দ ফিনালেগী থৌরমদা ৱা ঙাংবদা পি.এম.না মহৈরোয়শিংনা লৈবাক অসিনা থেংনরিবা খুদোংচাদবা কয়াগী হীরমদা থবক কয়া পাংথোক্লি হায়খি। খুদোংচাদবশিং অসিগী ৱারোয়শিন পীবতা নত্তনা মখোয়না দেতা, দিজিতাইজেসন অমসুং হাই-তেক ফ্যুচরগী হীরমদা ভারতপু মপাঙ্গল হাপ্পি। অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়রিবা অসি ২১শুবা চহি-চাগী নহাশিংগী ৱাখল্লোন, তঙাই ফদবশিং, মংলান অমসুং থবক ওইনা পাংথোক্নিংবশিংবু য়েংদুনা শেমখিবনি হায়খি। মসিগী শুপ্নতগী চে অমা নত্তে তৌবতবু ভারত মচা কোতি ১৩০গী থবক ওইনা পাংথোকপা ইথিলগী মমিনি হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
হৌদোকপগী থৌরমদা, ঐচ.আর.দি. মন্ত্রী শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল 'নিশাঙ্ক'না হায়খি মদুদি হন্দক চহীগী চাংদম্নবগী অহানবা তাংকক্তা মহৈরোই লাখ ৪.৫ হেনবদগী পাক শন্না পাম্নবগী রেস্পোন্স লাকখি। মহাক্না হায়খি, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা দিজিতেলগী ওইবা খাইবোক তারিবসিবু শমজিন্ননবা দিজিতেল ইন্দিয়া অমগী মংলান শাগৎখি অমসুং মখা তানা দিজিতেল লিতরেসীবু চাউখৎপগী খোংজেলদা মীয়াম পুম্বগী ইহৌ অমা ভারত্তা মীপুম খুদিংমক্তা য়ৌহন্নবগীদমক শাগৎনবা হোৎনখি। ঐখোয়না দিজিতেল ইন্দিয়াগী খোংথাং অসিগী কান্নবসি কোবিদ-১৯গী মনুংদা উবা ফংলে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, পোলিসী অসিনা লোকেলদা মীৎয়েং থম্না-থম্না, মালেমগা পুনশিন্নবা হোৎনবদসু মীৎয়েং থম্লি। মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা ইন্সতিত্যুসনশিংবু ভারত্তা হাংদোকহন্নবা পুক্নিং থৌগৎলি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1642938
জে.এন.সি..এস.আর.গী বৈজ্ঞানিকশিংনা লায়চৎতা মথৌ তাবা ক্রিতিকেল রিসোর্সশিংগী চাওরাকপা অদু খঙদোকপা অমসুং হেনগৎহনবা এদাপ্তিব মোদেল শীজিন্নখ্রে
লৈবাক অমগী হেল্থক্যেরনা লায়চৎ অমগী অঙনবা তাঙ্কক্তা কেতচ-২২গী ফীভম অমা মায়োক্নৈ – লায়না শন্দোক্লিবা অসি খঙদোক্নবা অমদি তোঙান্না থম্নবা অককনবা অমসুং অচুম্বা তেস্তশিং তৌবা মথৌ তাই, অমসুং নোবেল তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎনবা কনাগুম্বনা লায়না অসিনা শন্দোরকপা য়াবা মশিং অদু চয়োল নত্রগা থাদা মাংজৌননা হোত্তোকপা মথৌ তাই। মসিগী মতুংদা, মশিং অদুগী মতুং ইন্না লৈবাক অসিদা লৈরিবা জিলা খুদিংমক্তা হেল্থক্যেরগী পুথোকপা মথৌ তারিবশিং অদু খঙদোকপদা শীজিন্নগনি। হায়রিবশিং অসি হোৎনবা মোদেলশিং অসিগী ইনপুৎশিং অদু খঙবা ঙমদবা পেরামিতরশিংনা হেনগৎহনবা য়ারবদা মোদেলশিং অসি কনাগুম্বনা করম্না শীজিন্নগনি?
ভারত সরকারগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগ অমসুং ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ সাইন্স (আই.আই.এসসি.)গী মখাদা লৈরিবা ওতোনোমস ইন্সতিত্যুৎ অমা ওইরিবা জৱাহর্লাল নেহরু সেন্তর ফোর এদভান্স সাইন্তিফিক রিসর্চ (জে.এন.সি.এ.এস.আর.)গী বৈজ্ঞানিকশিংনা এদাপ্তিব স্ত্রেতেজী অমা অমসুং কোবিদ-১৯গী অঙনবা তাঙ্কক্কী মতম অদু খুদম ওইনা শীজিন্নদুনা সমস্যা অসি কোকহন্নবা মোদেল অমা পুথোকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1642992
এম.এস.এম.. মন্ত্রী শ্রী নিতিন গদকরিনা ভারতপু ধুপ পুথোকপদা আত্মানির্ভর ওইহন্নবা অনৌবা স্কিম অমগী অয়াবা পীখ্রে
কেন্দ্রগী এম.এস.এম.ই. মন্ত্রী শ্রী নিতিন গদকরিনা খাদি অমসুং বিলেজ ইন্দস্ত্রীজ কম্মিসন (কে.ভি.আই.সি.)না হৌদোকখিবা থবক পীবগী অখন্নবা স্কিম অমা ভারতপু ধুপ পুত্থোকপদা আত্মানির্ভর ওইহন্নবা স্কিম অমগী অয়াবা পীখ্রে। “খাদি ধুপ আত্মানির্ভর মিসন” হায়না মিংথোনবা প্রোগ্রাম অসিনা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমদা লৈরিবা থবক ফংদবা অমসুং মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংদা থবক পীদুনা ভারতকী ওইনা ধুপ পুথোকপা অসি হেনগৎহনবদা পান্দম থম্লি। স্কিম অসি শ্রী গদকরিনা হৌদোকখিবগী মতুং ইন্না কম্মর্স মন্ত্রালয় অমসুং শেলথুম মন্ত্রালয়না মথংশিৎনা লৌখিবা অচৌবা ৱারেপ অনিগী মতুং ইন্না শেমখিবনি- শেম শাদ্রিবা ধুপ মীরমদগী পুশিল্লকপদা অথিংবা থম্বা অমসুং মীরমদগী ৱা পুশিল্লকপগী ইম্পোর্ত দ্যুতী হেনগৎপা।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1643012
অহানবা ওইনা রেলৱেজ মিনিস্ত্রীনা শীন্দুনা মতম লোইরবা ওফিসিএল ২৩২০ থবক্তগী পোথাবগী থৌরম ভর্চুএল ওইনা পাংথোকখ্রে
মখল অসিগী অহানবা থৌরম অমা ওইনা, ২০২০গী জুলাই ৩১দা মতম লোইরবা ভারত রেলৱেজগী ওফিসারশিং/স্তাফশিং থবক্তগী পোথাবগী থৌরম অমা রেলৱেজ মিনিস্ত্রীনা শীন্দুনা ভর্চুএল ওইনা পাংথোকখ্রে। থৌরম অদুদা জোনশিং/দিবিজনশিং/প্রদক্সন য়ুনিতশিংগী ওফিসারশিং অমসুং স্তাফশিং প্লেতফোর্ম অমদা পুনখি। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা হায়খি, মসি হরাওবা অমসুং নুংঙাইতবা নুমিৎ অমনি। স্তাফশিংনা হিরম, তৌবা ঙম্বা অমসুং থৌদাং কয়াদা মতম শাংনা থবক তৌরকপা মরম্না নুমিৎ অসি হরাওবা নুমিৎ অমনি। কোবিদ লাইচৎ মনুংদা পোৎ-চৈ পুবা ত্রেনশিং, পার্সেল ত্রেনশিং, শ্রামিক স্পিসিএল ত্রেনশিং চেল্লে। লাইচৎ মনুংদা লৈবাক্কী থবক তৌনবা রেলৱেজনা কন্না হোৎনরি। রেলৱেজগী স্তাফশিং ময়ামদগী হন্থবা কোরোনা লান্মীশিং নত্তে। কোবিদ থেংননবা শোক্নরিবা লান মনুংদা থবক ফজনা পাংথোকখিবগীদমক ঐনা স্তাফশিং থাগৎলি হায়না মিনিস্তরনা মখা তাখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1642999
ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• পঞ্জাব: পঞ্জাব সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ মেদিকেল এজুকেসন এন্দ রিসর্চকী মিসন ফতেহ মখাদা পায়খৎলিবা কোরোনা ঙাকথোক্নবগী এৱের্নেস কেম্পেন অসিনা মেদিকেল কোলেজশিং দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালশিং অমসুং ফ্রন্তলাইনদা লৈরিবা ৱার্কশিংবু মখোঙদগী হৌনা ত্রেদিস্নেল মেথোদশিংগী মহুত্তা খ্বাইদগী নৌবা এপ্রোচকী অখন্নবা ত্রেনিং পীদুনা কোবিদ-১৯ লান্থেংনবদা খোঙথাংশিং লৌখৎলি।
• কেরেলা: রাজ্য অসিদা ঙসি থা ১১গী অঙাং অমা য়াওনা কোবিদনা শীহনখিবা তরুক ঙসি রিপোর্ত তৌরকখি। রাজ্য অসিগী কেপিতেলগী সমুদ্র তোর্বানদা লৈবা মফমশিংদা কলস্তরশিং শন্দোরকপগা লোয়ননা শোক্না শম্নদরুবদগী শন্দোরকোপা কেসশিং হেনগৎলক্লি। হৌখিবা নুমিৎ ৩নি অসিদা সহর অসিগী মরু ওইবা কোলোনিশিংগী মরক্তা অমদা মীওই ৫০ হেন্না লায়না অসিনা নাহনখ্রে। পুলিস হেদক্বাতরশিংদা দি.ৱাই.এস.পি. অমা অমসুং পুলিস পর্সনেল তরুক পোজিতিব ওইখ্রে। কোলম জেলগী ইনমেৎ ১৪সু লায়না অসিনা নাহনখ্রে। চৈরক অসিদা শিল্লি লাংলিবশিংগী মতুং ইন্না, কোচি-মুজিরিস বৈনালে অসি কোবিদ-১৯গী কাঙলোনশিং ঙাকপগা লোয়ননা পাঙথোক্লগনি। রাজ্য অসিদা ঙরাং অনৌবা কেস ১,১২৯ কনফর্ম তৌখি মসিগী মনুংদা ৮৮০দি অনাবা মীওইগা শোক্নরুবদগীনি লোয়ননা ৫৮না করম্না নারকপনো খঙবা ঙমদ্রি। এক্তিব কেস ১০,৮৬২লৈরি অমসুং মীওই লাখ ১.৪৩না তোঙান তোঙানবা জিলাশিংদা সর্বিলেন্সকী মখাদা লৈরি।
• তামিল নাদু: স্কুল এজুকেসন দিপার্তমেন্তনা স্কুলশিংনা চহি অসিগী ইন্দিপেন্দেন্স দে পালন তৌবদা কোবি১৯দগী হিংহৌরবশিং অমসুং দোক্তরশিং, সেনিতরী ৱার্করশিং, পেরামেদিকেল স্তাফ অমসুং ভোলুন্তিয়রশিং য়াওনা ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংবু অথোইবা মিথুংলেন ওইনা কৌনবা খঙহনখ্রে। হোম ক্বারেন্তিন তৌদুনা লৈরিবা তি.এন.গী গভর্নর বনৱারিলাল পুরোহিৎনা ঙসি চেন্নাইগী লনাই হোস্পিতালদা চৎখ্রে। রাজ্য অসিদা ভাইরস অসিগী কেস লাক ২.৫ শুখ্রে, চেন্নাইদা লাখ ১ হেনখ্রে, থাংজ নুমিত্তা ৭,০১০ দিসচার্জ তৌখ্রবসু অনৌবা কেস ৫,৮৭৯ থেংনখি; মীওই ৯৯ শীখিবগা লোয়ননা রাজ্য অসিদা শীখিবগী মশিং ৪,০৩৪ য়ৌখ্রে।
• কর্নতক: বেঙ্গলোর সিতীদা কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী মশিং ২০,০০০ হেনখ্রে। চিত্রাদুর্গাদা চহি ১১০ শুরবী নুপী অমা পোজিতিব ওইখিবা অদু মায় পাক্না মায়েংদুনা ফগৎপা ঙমখ্রে। হান্না কোংগ্রেসকী মন্ত্রীনা থারকপা কমপ্লেন্ত অমগী মতুং ইন্না কোবিদ-১৯না নারবা মীওইশিং লায়েংবদা থৌশাদবগীদমক রাজ্য সরকারগী মায়োক্তা কর্নকত স্তেৎ হ্যুমেন রাইতস কম্মিসন্না কেস অমা বুক তৌখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ৫১৭২, দিসচার্জ তৌখিবা ৩৮৬০ অমসুং শীখিবা ৯৮ রিপোর্ত তৌরকখি; বেঙ্গলোর সিতীদা কেস ১৮৫২ থেংনখি। অপুনবা কেস: ১,২৯,২৮৭; এক্তিব কেস: ৭৩,২১৯; শীখিবা: ২৪১২।
• অন্ধ্র প্রদেশ: স্তেৎ হেল্থ কম্মিসনরনা হায়রি অন্ধ্র প্রদেশতা কোবিদ-১৯গী ফীভম কীনিঙাই ওইদে অমদি রাজ্য অসিনা অনাবা মীওই খুদিংমক লায়েংনবা মপুং ফানা থৌরাং তৌদুনা লৈরি মরমদি ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং হীদাং লাংথক্তা য়েংলুবদা বফরদা লৈরি। হৌজিক্কী ওইনা আই.সি.য়ু. বেদ ২,৮০০, ওক্সিজেন সপ্পোর্ত য়াওবা বেদ ১১,৩৫৩ অমসুং জেনরেল বেদ ১২,০০০ লৈরি; লনাই অমসুং সরকারগী হোস্পিতালদা পুন্না ফমুং ২৬,১৫৩ হাংদুনা লৈরি হায়না হেল্থ কম্মিসনরনা ফোঙদোকখি। ঙরাং অনৌবা কেস ৯২৭৬, দিসচার্জ তৌখিবা ১২,৭৫০ অমসুং শীখিবা ৫৮ রিপোর্ত তৌরকখি। অপুনবা কেস: ১,৫০,২০৯; এক্তিব কেস: ৭২,১৮৮; শীখিবা: ১৪০৭।
• তেলঙ্গনা: আই.আর.দি.এ.না চেকশিল ৱা পীরকখ্রবসু হাইদ্রবাদকী লনাই হোস্পিতালশিংনা লেপ্তনা শেল লৌনবা হোৎনরি। রাজ্য সরকারগী পেনেলনা লনাই হোস্পিতালশিংনা কোবিদ-১৯ নারবা মীওইশিংদগী শেল য়াম্না লৌরিবা অসি তোকহন্নবা হোৎনরি। রাজ্যনা চল্লাইবা গান্ধী হোস্পিতালদগী কোবিদ-১৯না ফীভম লুনা নাহাল্লুরবা মীওই ৫,০০০গী মথক্তা – কয়া অমনা মল্তিপল কো-মোর্বিদিতীশিং লৈবা – মপুং ফনা লয়েংদুনা ফগৎহনবা ঙমখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা অনৌবা কেস ১৮৯১, ফগৎখিবা ১০৮৮ অমসুং শীখিবা ১০ রিপোর্ত তৌরকখি; কেস ১৮৯১গী মনুংদা জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ৫১৭ রিপোর্ত তৌরকখি। অপুনবা কেস: ৬৬,৬৭৭; এক্তিব কেস: ১৮,৫৪৭; শীখিবা: ৫৪০; দিসচার্জ তৌখিবা: ৪৭,৫৯০।
• অরুনাচল প্রদেশ: অরুনাচল প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পেমা খন্দুনা গভর্নর দা বি.দি. মিশ্রা উন্দুনা রাজ্য অসিদা থোক্লিবা সমস্যাশিং অমসুং কোবিদ-১৯ লাকশিনবগী ফীভমগী মতাংদা খন্নখ্রে।
• অসাম: অসামদা কোবিদ-১৯গী শীবগী চাং অসি ০.২৪%, ফগৎপগী চাং ৭৫% ওইরি অমসুং মিলিয়ন অমদা তৌখিবা তেস্তনা ২৭,৫৪৪ ওইরি হায়না অসামগী হকশেল মন্ত্রী শ্রী হিমন্তা বিস্বা সর্মনা ত্বিৎ তৌরকখ্রে।
• মনিপুর: হৌজিক ফাওবদা মনিপুরদা কোবিদ-১৯গী কেস ২৭৫৬ রেকোর্দ তৌরকখ্রে। ফগৎপগী চাং ৬১% ওইবগা লোয়ননা এক্তিব কেস ১০৫১ লৈরি।
• মহারাস্ত্র: অনলোক ৩.০গী গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না, মহারাস্ত্রদা মোলশিং থা মরি মখায়রোমগী মতুংদা ওগস্ত ৫দগী অমুক হন্না হাংনবা শেম শাখ্রে। অচৌবা মোল ৭৫ লৈবগী মনুংদা তঙখায় অমদি মুম্বাই মেত্রোপিলিতেন রিজনদা লৈরি। অদুম ওইনমক পুং ৯দগী ৭ ফাওবা হাংবা য়ারবসু কস্তমরশিংদি লাকপা ৱাৎকনি পান্নরি। ঙসি ফাওবদা মহারাস্ত্রদা এক্তিব কেস লাখ ১.৪৯ লৈরি অমসুং হৌজিক ফাওবদা শীখিবা ১৫,৩১৬ রিপোর্ত তৌরকখ্রে। রাজ্য অসিদা থাংজ নুমিৎতা ১০,৭২৫ ফগৎখ্রে লোয়ননা অনৌবা কেস ৯,৭৬১ হাপচিল্লক্লি।
• গুজরাত: গুজরাত্তা কোবিদ-১০না ফগৎখিবগী অপুনবা মশিং ৪৫,০০০ হেনখ্রে লোয়ননা কোবিদ-১৯ নারিবা মীওই ৮৭৫ রাজ্য অসিগী তোঙান তোঙানবা হোস্পিতালশিংদগী থাংজ নুমিৎতা দিসচার্জ তৌখিদুনা এক্তিব কেস ১৪,৩২৭ লৈহৌরি। হৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা রাজ্য অসিদা অনৌবা কোবিদ কেস ১,১৩৬ রিপোর্ত তৌরকখি, লোয়ননা সুরৎকী কেস ২৬২ মথংদা এহমেদবাদতা ১৪৬ রিপোর্ত তৌরকখি।
• রাজাস্থান: ঙসি অয়ুক্তা অনৌবা পোজিতিব কেস ৫৬১ রিপোর্ত তৌরকখি। অয়াম্বা কেসশিং অসি কোতা (১০০ কেস)দগীনি মতুংদা জাইপুর (৭৭ কেস) অমসুং পালি (৫৮ কেস) ওইখি। এক্তিব কেসকী মশিং অসি ১২,৩৯১ নি।
• মধ্য প্রদেশ: থাংজ নুমিৎতা মধ্য প্রদেশতা অনৌবা কেস ৮০৮ থেংনদুনা রাজ্য অসিগী কোবিদ-১৯গী অপুনবা কেস ৩২,৬১৪ শুখ্রে। থাংজ নুমিৎতা খ্বাইদগী মশিং য়াম্বা কেস ভোপালদগী (১৫৬ কেস) রিপোর্ত তৌখি মতুংদা জবলপুর (১২৫ কেস) অমসুং মতুংদা ইন্দোরদা (১২০ কেস)নি। থাংজ নুমিৎতা ৬৯৮ নাবা ফখ্রবা মতুংদা এক্তিব কেস মশিং অসি হৌজিক অসি ৮,৭৬৯ শুখ্রে।
• গোৱা: গোৱা সরকারনা হোতেলশিং নুমিৎ ২৫নি হেন্না হাংদোকপা য়াবগী অয়াবা পীখ্রবা মতুংদা হোতেল অয়াম্বনা হন্দক চহিগী ওক্তোবর-নোবেম্বর ফাওবা হাংদনবা ৱারেপ লৌখ্রে। হোতেল মপুশিং অয়াম্বনা হায় মী মশিং য়ামদনা লাক্লগা হোতেল চলাইবগী আর্থ লৈতে মরম অদুনা সেপ্তেম্বর ফাওবদা ৱারেপ অমা লৌনবা ঙাইনবা ৱারেপ লৌখ্রে। থাংজ নুমিৎতা অনৌবা কেস ২৮০ রিপোর্ত তৌখিবগা লোয়ননা গোৱাদা এক্তিব কেস ১৭০৭ শুখ্রে।
ফেক্ত চেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
02 AUG 2020 6:29PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
India records highest ever single day COVID-19 recoveries of 51,255;Total recoveries nearly 11.5 lakh; Recovery Rate reaches a new high of 65.44%; Case Fatality Rate continues its downward slide to 2.13%
More than 51,000 recoveries were registered in India in the last 24 hours. With 51,225 patients cured and discharged, India’s total recoveries from COVID-19 have touched 11,45,629. With the highest ever single day increase in recovered patients in the last 24 hours, the recovery rate has seen a high of 65.44%. This means that more and more COVID-19 patients are getting cured and discharged. On 10th June 2020, for the first time, the total number of recovered patients exceeded the active cases with a difference of 1,573 which has increased to 5,77,899 as on today. The active cases are the actual case load for India and currently the active cases (5,67,730) account for 32.43% of the total cases and all are under medical supervision either in hospitals and in home isolation. India has one of the lowest Case Fatality Rate (CFR) at 2.13% as compared to the global average.
For details:
Dr. Harsh Vardhan announces the successful completion of first Pan India 1000 Genome sequencing of SARS- CoV-2
Dr. Harsh Vardhan, Minister for Science & Technology, Health & Family Welfare and Earth Sciences announced the successful completion of PAN-India 1000 Genome sequencing of SARS- CoV-2 yesterday. He took a meeting with Department of Biotechnology (DBT) and reviewed the COVID-19 activities of DBT, Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC) and DBT-Autonomous Institutions (AIs). During the meeting, Dr. Harsh Vardhan also launched and dedicated to the nation the largest network of five dedicated COVID-19 Bio-repositories established by Department of Biotechnology in record time. These are at Translational Health Science and Technology Institute (THSTI) Faridabad, Institute of Life Science (ILS) Bhubaneshwar, Institute of Liver and Biliary Sciences (ILBS) New Delhi, National Centre for Cell Science (NCCS) Pune and Institute for Stem Cell Science and Regenerative Medicine (InStem) Bangalore. He complemented the efforts of DBT in “the relentless war for mitigation of this Pandemic”.
For details:
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with the participants of Grand Finale of the largest ever online hackathon in the world
Speaking at the Grand Finale of Smart India Hackathon, Prime Minister said that students are working on several solutions to the challenges being faced by the country. Along with providing solutions to the problems, it also strengthens India's aspirations regarding Data, Digitization and Hi-tech Future. On the New education policy, the Prime Minister said it was drafted keeping in mind the thoughts, needs, hopes and aspirations of 21st century youth. This is not just a policy document but also a reflection of aspirations of more than 130 crore Indians, he added. PM said while the Policy focuses on Local, equal emphasis has been laid on global integration. Top Global Institutions have been encouraged to open campuses in India. Earlier, Union Human Resource Development Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ inaugurated the Grand Finale of 4th edition of Smart India Hackathon (Software) – 2020. He said that Prime Minister, Shri Narendra Modi, envisages a Digital India to bridge the digital divide in our country and further promote digital literacy in order to make development a comprehensive mass movement and put governance within everyone’s reach in India. We all are witnessing dividends of Digital India initiatives in the current COVID 19 Pandemic.
For details:
JNCASR scientists devise adaptive model to estimate & strategize critical resources in pandemic
Healthcare in a country faces a catch-22 situation in the early stages of an epidemic – specific and accurate tests are required to trace and isolate the infected, and to scale up the novel tests, one needs to have estimates of the expected number of infections weeks to months in advance. And then, these numbers need to be used to predict healthcare inventory requirements in every district of the nation. How does one use models for these estimates when the inputs to the models could be rampant with uncertain parameters? Scientists from Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research (JNCASR), an autonomous institute under Department of Science & Technology, Government of India, and Indian Institute of Science (IISc), have developed a model to address this problem using an adaptive strategy and the early phase of COVID-19 as an example.
For details:
Shri Nitin Gadkari approves a New Scheme to Make India Aatmanirbhar in Agarbatti production
Union Minister for MSME, Shri Nitin Gadkari has approved a unique employment generation program proposed by Khadi and Village Industries Commission (KVIC) to make India Aatmanirbhar in Agarbatti production. The program named as “Khadi Agarbatti Aatmanirbhar Mission” aims at creating employment for unemployed and migrant workers in different parts of the country while increasing domestic Agarbatti production substantially. The scheme has been designed in wake of the two major decisions – import restriction on Raw Agarbatti and increase in import duty on Bamboo sticks.
For details:
In a first, Ministry of Railways organizes Virtual Retirement Function for 2320 superannuating officials
In a first event of its kind, Ministry of Railways organized a virtual retirement function for the Indian Railways officers/staff superannuated on 31st July, 2020. This was an event where all the Zones/Divisions/Production Units were connected on a single platform along with the officers and staff. Speaking on the occasion, Shri Piyush Goyal said, “It is a day of Happiness and Sadness. It is a happy occasion because the employees have served long period in different areas, capacities, responsibilities. In past few years, Railways have shown improvement in their style of working. In COVID phase, freight trains, parcel trains, Shramik Special trains were moved. Railways have put in best efforts to serve the nation during the pandemic. Railway employees are no less than Corona warriors. I would like to compliment the staff for putting best efforts during the fight against COVID.”
For details:
INPUTS FROM FIELD OFFICES
•
• Punjab: Under Mission Fateh, the awareness campaign on Corona Prevention initiated by Punjab Government, the Department of Medical Education and Research is taking steps to combat COVID-19 through specialized training of medical colleges, district hospitals and frontline workers at the grass root level by adopting the latest approach instead of traditional methods.
• Kerala: Six Covid deaths, including that of an 11-month old baby, have been reported in the state today. Contact cases are increasing unabated in the state capital with infections spreading out of clusters in the coastal areas. More than 50 people have been infected in one of the major colonies in the heart of the city in the past 3 days. A DYSP and another six policemen at Police headquarters have also been tested positive. 14 inmates of Kollam jail have also been confirmed of the infection. Meanwhile, according to organisers, the Kochi-Muziris Biennale would be held in line with the Covid-19 norms. As many as 1,129 new active cases were confirmed in the State yesterday of which 880 were through contact with 58 cases having unknown source. There are 10,862 active cases and 1.43 lakh people under surveillance in various districts.
• Tamil Nadu: The School Education Department has recommended schools to invite Covid-19 survivors and frontline workers, including doctors, sanitary workers, paramedical staff and volunteers, as chief guests for this year’s Independence Day celebrations. TN Governor Banwarilal Purohit, who was under home quarantine, visits private hospital in Chennai. State records 2.5 lakh virus cases, Chennai crosses 1 lakh. 5,879 more test positive even as 7,010 are discharged on Saturday; State’s toll goes up to 4,034 with 99 deaths.
• Karnataka: Number of containment zones in Bangalore city crosses 20,000. A 110 year old woman who tested covid positive has successfully recovered in Chitradurga town. Karnataka State Human Rights Commission has booked case against the state government over alleged negligence in dealing with covid 19 patients based on complaint filed by former congress minister. 5172 new cases, 3860 discharges & 98 deaths reported yesterday; 1852 cases in Bangalore city. Total cases: 1,29,287; Active cases: 73,219; Deaths: 2412.
• Andhra Pradesh: State Health Commissioner says the Covid-19 situation in Andhra Pradesh is not worrisome and the State is fully geared up to provide treatment to all those affected as there is a buffer in terms of infrastructure and medicines. At present, 2,800 ICU beds, 11,353 beds with oxygen support and 12,000 general beds are available; 26,153 beds remain unoccupied in government and private hospitals together, Health Commissioner said. 9276 new cases, 12,750 discharges and 58 deaths reported yesterday. Total cases reported: 1,50,209; Active cases: 72,188; Deaths: 1407.
• Telangana: Private hospitals in Hyderabad continue to insist on cash despite warning by IRDA. State government panel to crack the whip on private hospitals fleecing Covid-19 patients. Over 5,000 critically ill Covid-19 patients — many with multiple co-morbidities — have been treated and completely recovered from the state-run Gandhi Hospital. 1891 new cases, 1088 recoveries & 10 deaths reported in the last 24 hours; out of 1891 cases, 517 cases reported from GHMC. Total cases: 66,677; Active cases: 18,547; Deaths: 540; Discharges: 47,590.
• Arunachal Pradesh: Chief Minister of Arunachal Pradesh Shri Pema Khandu met Governor Dr B D Mishra and discussed the developmental issues and the status of the CoVID-19 management in the state.
• Assam: The COVID-19 mortality rate in Assam is 0.24%, the recovery rate is 75% and test per million is 27,544 tweeted Assam's Health Minister Shri Himanta Biswa Sarma.
• Manipur: The state of Manipur has recorded 2756 cases of Covid19 so far. There are 1051 active cases with a recovery rate of 61%.
• Maharashtra: As per Unlock 3.0 guidelines, Malls are gearing up to reopen in Maharashtra from August 5, after a gap of nearly four and a half months. Out of 75 large malls, half of them are located in the Mumbai Metropolitan region. Although allowed to remain open from 9 a.m to 7 p.m. the customer response is not likely to be very enthusiastic. Maharashtra has 1.49 lakh active cases and reported 15,316 deaths till date. The state reported 10,725 recoveries on Saturday while adding 9,761 new cases.
• Gujarat: The total number of covid-19 recoveries in Gujarat has crossed 45,000 mark with another 875 Covid-19 patients being discharged from various hospitals across the state on Saturday leaving the number of active cases at 14,327. The state saw 1,136 new Covid cases being reported during the past 24 hours, with Surat reporting 262 cases followed by Ahmedabad 146.
• Rajasthan: 561 new positive cases have been reported today morning. Maximum cases are from Kota (100 cases), followed by Jaipur (77 cases) and Pali (58 cases). The number of active cases is 12,391.
• Madhya Pradesh: 808 new positive cases came to light in Madhya Pradesh on Saturday, which takes the state tally of COVID-19 to 32,614. The maximum cases on Saturday was reported from Bhopal (156 cases), followed by Jabalpur (125 cases) and then Indore (120 cases). With 698 recoveries on Saturday, the active cases count now stands at 8,769.
• Goa: More than 25 days after the Goa Government permitted hotels to start operations, most hotels have decided to postpone re-opening till October- November this year. A majority of hoteliers said that it doesn’t make “business sense” to operate with minimal occupancy, and so have decided to wait till September to take a call. Goa has 1,705 active cases with 280 new cases reported on Saturday.