PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
23 JUL 2020 6:37PM by PIB Delhi
Text Box: • With highest ever single day recoveries of nearly 30,000, the total number of recoveries crosses 7.82 lakhs.• Recovery rate rises to 63.18%.• Actual case load of COVID-19 remains confined to 4,26,167 Active patients only• Case Fatality Rate is 2.41%, as on date, and steadily declining.• There has never been a better time to invest in India: PM.• India’s digital innovations helped in fight against COVID-19: Shri Ravi Shankar Prasad.
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on Covid-19 from Ministry of Health and Family Welfare: With highest ever single day recoveries of nearly 30,000, the total number of recoveries crosses 7.82 lakhs
For the second day in a row, recoveries in a single day continue to post significant rise. The last 24 hours saw the highest ever single day number of patients cured and discharged i.e. 29,557. While the total number of recovered cases has jumped to 7,82,606. There has been appreciable growth in the recovery rate, which stands at 63.18%. Higher number of patients getting cured and discharged has contributed to increasing gap between recovered and total active cases. It is pegged at 3,56,439 today. The actual case load of COVID-19 cases remains confined to 4,26,167 Active patients only. Combined efforts have resulted in Case Fatality Rate being managed at low levels. It is 2.41%, as on date, and steadily declining.
For details:
PM delivers keynote address at India Ideas Summit 2020
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the keynote address at the India Ideas Summit yesterday. The Summit was hosted by the US-India Business Council (USIBC). Prime Minister talked about the need to place the poor and the vulnerable at the core of growth agenda. He underlined that ‘Ease of Living’ is as important as ‘Ease of Business’. He said that the pandemic has reminded us of the importance of resilience of the global economy against external shocks, which can be achieved by stronger domestic economic capacities. He emphasized that India is contributing towards a prosperous and resilient world through the clarion call of an ‘Aatmanirbhar Bharat’. He noted that in the last six years, efforts have been undertaken to make our economy more open and reform oriented, adding that reforms have ensured competitiveness, enhanced transparency, expanded digitization, greater innovation and more policy stability.
For details:
Text of the PM’s address at India Ideas Summit 2020
For details:
Prime Minister lays foundation stone for Water Supply project in Manipur
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone for the water supply project in Manipur today through a video conference. Speaking on the occasion, Prime Minister said that even as the country is fighting relentlessly against COVID-19, Eastern and North Eastern India had also to face dual challenges of heavy rains and floods which cost many lives and rendered many homeless. Prime Minister said the Manipur Government made all the necessary arrangements during the lockdown and special arrangements for the return of migrants. He said about 25 lakh poor in Manipur have received free food grains under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana. Similarly, more than 1.5 lakh women in Manipur have been given the facility of free gas cylinders under the Ujjwala scheme. Referring to the Water Supply Project, which is being implemented at a cost of Rs 3000 Crore he said it would reduce the water problems of the state and would be especially providing a huge relief to the women of the State.
For details:
DRDO establishes COVID-19 Testing Facility at DIHAR, Leh
DRDO has established a COVID-19 testing facility at the Leh based laboratory Defence Institute of High Altitude Research (DIHAR) to enhance the rate of testing to identify the Corona cases in the Union Territory of Ladakh. The testing facility will also help in keeping close watch of the infected persons. The facility meets the safety standards and guidelines of Indian Council of Medical Research (ICMR). The centre was inaugurated by Lieutenant Governor of Ladakh, Shri RK Mathur yesterday. The testing facility at DIHAR is capable of screening 50 samples per day. The facility can also be utilized for training manpower for COVID testing and will be of great help to address future bio-threats and carrying out R&D activities pertinent to agro-animals diseases.
For details:
Finance Minister holds 2nd review meeting on CAPEX of CPSEs
Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman today held Video Conference with Secretaries of the Ministries of Civil Aviation, and Steel, and the Chairman Railway Board (CRB), along with the CMDs of 7 Central Public Sector Enterprises (CPSEs) belonging to these Ministries, to review the Capital Expenditure in this Financial Year (FY). This was 2nd meeting in the ongoing series of review meetings that the Finance Minister is conducting with various stakeholders to accelerate the economic growth in the background of COVID-19 pandemic. While mentioning the significant role of CPSEs in giving a push to the growth of the Indian economy, the Finance Minister encouraged the CPSEs to perform better to achieve their targets and to ensure that the capital outlay provided to them for the financial year 2020-21 is spent properly and within time. Smt. Sitharaman said that better performance of CPSEs can help the economy in a big way to recover from the impact of COVID-19.
For details:
Vice President expresses concern over Covid-induced financial strain in the media industry
Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu has expressed concern over the COVID-induced financial strain in the media industry and appealed to everyone to treat their employees with empathy and care and stand with them during these difficult times. Paying tributes at a virtual commemorative meeting held to pay respects to late Shri M P Veerendra Kumar yesterday, the Vice President appealed to everyone to draw inspiration from the likes of Shri Veerendra Kumar and adopt a more empathetic attitude towards the fellow citizens. The Vice President highlighted the importance of providing correct and authentic information during these pandemic times. He appreciated the media for empowering people through information and perspectives on the pandemic despite risks involved in the task. However, he also cautioned the media to guard against unverified and unsubstantiated claims on treating COVID-19.
For details:
Digital platforms have to be responsive and accountable towards the sovereign concerns of countries: Shri Ravi Shankar Prasad
A virtual meeting of G20 Digital Economy Ministers took place yesterday. Shri Ravi Shankar Prasad, Union Minister for Electronics and Information Technology represented India during this virtual meeting. In the wake of global pandemic like COVDI-19, Mr. Prasad strongly emphasized the need for building a resilient global supply chain and shared the vision of Prime Minister of India for making India as attractive destination for investment closely integrated with global supply chains. Shri Prasad told this global gathering about how India under the leadership of Prime Minister Narendra Modi has managed the COVID19 crisis far better than many other countries. The bold decision of the Prime Minister to go for an early nationwide lockdown helped in the country in curbing the spread of the virus as well as prepare for the upcoming challenges effectively. The Minister shared India’s digital innovations that helped in fight against COVID19. He spoke about initiatives like Aarogya Setu mobile app, geo-fencing system for monitoring quarantined patients and COVID19 Savdhan bulk messaging systems during this meeting. He also spoke about how digital technology helped the government of India in providing relief to the economically weaker sections of society during this crisis. Using digital innovations of India like Direct Benefit Transfers and digital payments even the weakest in the society was provided various financial relief during the lockdown.
For details:
Total 19.32 LMT food grains lifted by the States and UTs under PMGKAY-2
Since the lockdown, about 139.97 LMT food grains have been lifted and transported through 4999 rail rakes and total 285.07 LMT food grains have been transported till 30th June 2020. Since 1st July 2020, 26.69 LMT food grains have been lifted and transported through 953 rail rakes. Apart from the rail route, transportation was also done through roads and waterways. A total of 50.91 LMT food grains has been transported since 1st July 2020. Total 1.63 LMT food grains have been transported to the North-Eastern States since 1st July 2020.
For details:
INPUTS FROM FIELD OFFICES
• Punjab: To further ramp up Covid testing capacity in the state, the Punjab Government will procure seven automatic RNA extraction machines for the viral testing labs at three Government Medical Colleges in Patiala, Amritsar and Faridkot, in addition to four more for the newly set-up viral testing labs in Mohali, Ludhiana and Jalandhar. The move is aimed at controlling the spread of the pandemic through increased testing by augmenting the state’s fight under Mission Fateh.
• Himachal Pradesh: Additional Chief Secretary Health R.D. Dhiman said that effective steps were being taken to contain the spread of corona pandemic in the State. He said that the parameters of corona of the state were better than other states. He said that regular COVID-19 testing was being done in the state. He added that as per the parameters of WHO and GoI the corona infection rate should be less than 5 percent. He said that despite the comprehensive testing, the corona positive rate was 1.3 percent, whereas the death rate was 0.84 percent in the State. He said that 17000 samples per million were being taken in state as compared to 11000 per million tests being taken in the country.
• Kerala: State government has cancelled the Assembly session it had scheduled for July 27 in view of the rapid spread of Covid-19 in the state. A special Cabinet meeting on next Monday will decide upon whether another lock down should be clamped in the state. IMA has pointed out that regional lockdowns instead of complete lockdown would be effective in the state, with all signs of community transmission. Three more Covid deaths have been reported in the state. The fatalities are from Thiruvananthapuram, Kozhikode and Malappuram, taking the toll to 48. The state’s single day count crossed yesterday with 1038 new cases, of which 785 were through local contact. Currently, 8,818 patients undergoing treatment and 1.59 lakh people under surveillance in various districts.
• Tamil Nadu: Three deaths, 123 fresh cases of Covid-19 reported in Puducherry; cases rose to 2,420, with active cases up to 987 and total deaths up to 33 on Thursday. TN Health Minister C Vijayabaskar inaugurated a plasma bank set up at a cost of Rs 2.34 crore at the Rajiv Gandhi Government General Hospital. TN students permitted to visit schools from July 24-30 to collect mark-sheets. State cancels even semester exams for all but final year college students. 5,849 new cases & 74 deaths reported yesterday. Total cases: 1,86,492; Active cases: 51,765; Deaths: 3144; Active cases in Chennai: 13,941.
• Karnataka: With the number of Covid-19 cases galloping every day, Karnataka has now joined Andhra Pradesh and Meghalaya at the top as regards the doubling rate of the disease. Karnataka saw biggest single-day spike of 4,764 Covid-19 cases yesterday, taking tally to 75,833. 2050 cases were reported in Bangalore city. Total cases till yesterday: 75,834; Active cases: 47,069; Deaths: 1519; Discharges: 27,239.
• Arunachal Pradesh: In Arunachal Pradesh Rapid Antigen Test for Covid-19 are being conducted in different places of the Itanagar Capital region. Twenty teams for these rapid tests are working and conducted more than two thousand antigen test yesterday and detected 28 positive cases. All main three hospitals in Capital Itanagar region are shut down for sanitization. State's only medical college Hospital TRIHMS (Tomo Riba Institute of Health and Medical Sciences) will be functional for Emergency and Cancer treatments.
• Manipur: In Manipur, guidelines for weeklong lockdown issued. Essential services, supply of essential goods, agriculture and related activities and public utilities to function normally.
• Nagaland: In Nagaland, 90 positive cases of COVID-19 have been confirmed. Out of them 61 in Kohima, 26 in Dimapur, 2 in Peren & 1 in Phek. Total positive cases rises to 1174 in Nagaland with 688 active cases and 486 recoveries.
• Mizoram: Five recovered COVID-19 patients discharged today in Mizoram. Active cases in the state stands at 142 while 184 have recovered so far.
• Andhra Pradesh: Vizag’s King George Hospital (KGH) is still waiting for the nod from Directorate of Medical Education to begin clinical trials of Covaxin. KGH is one of the 12 hospitals chosen by ICMR for conducting clinical trials. District Collectors in the State directed to identify all doctors and medical professionals across the state including private practitioners in order to avail their services in the war against Covid-19. State Road Transport Corporation to resume inter-state bus services between Andhra Pradesh and Karnataka today as the restrictions imposed from July 15th to 22nd has ended. 6045 new cases and 65 deaths reported yesterday. Total cases: 64,713; Active cases: 31,763; Deaths: 823.
• Telangana: State to increase testing of samples to 25,000 per day. At present, private labs, rapid tests at primary health care facilities and PCR tests at Government laboratories are able to conduct tests up to 15,000 swab samples in a day. 1554 new cases and 09 deaths reported yesterday; out of 1554 cases, 842 cases reported from GHMC. Total cases : 49,259; Active cases: 11,155; Deaths: 438; Discharges :37,666.
• Maharashtra: The state on Wednesday reported its highest single-day spike of 10,576 cases on the tally of total reported Covid cases to 3,37,607. However, with the further recovery of 5,552 persons in the state the number of active cases stands at 1,36,980. The death toll is 12,556. The Maharashtra Government is planning to set up a Single Command Centre to oversee ‘Corona virus bed management’ in hospitals in the Mumbai Metropolitan Region which includes Mumbai, Thane, Palghar and Navi Mumbai. It has also clarified that there would be no more large-scale lockdown in the state, as efforts are being made to bring back normalcy in people’s lives. Health Minister Rajesh Tope said the state is working on SOPs to restart various trades and services in the state including Gyms and Shopping malls.
• Gujarat: Number of COVID-19 cases rose to 51,485 after 1,020 fresh cases were reported in the last 24 hours. Rising number of cases in Surat is a matter of concern; the district reported the highest 256, cases on Wednesday. The diamond city now has 11,128 cases while the death toll in the district has crossed 500 mark.
• Rajasthan: 961 new COVID-19 positive cases have been reported in the state taking the overall tally to 32,334. Maximum number of new cases have been reported from districts of Jodhpur(212), Alwar(180) followed by Jaipur(85) yesterday. However, the number active cases is only 8,387.
• Madhya Pradesh: Arvind Singh Bhadoriya, the Madhya Pradesh Minister for Cooperatives has tested positive for Covid 19. The state reported 747 new cases on Thursday, taking the overall tally to 24,842. However, the number of active cases are 7,236.
• Chhattisgarh: Chhattisgarh reported 230 new COVID-19 cases on Wednesday. Most of the new cases were from Raipur (70), followed by Sukhma (36) and Durg (28). Meanwhile strict lockdown is being enforced in Raipur and seven other urban centres of the state under police vigil.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
23 JUL 2020 6:37PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• নোংমদা খ্বাইদগী য়াম্না ৩০,০০০গী ময়া ফগৎখিবগা লোয়ননা, নাবা ফগৎখিবগী অপুনবা মশিং লাখ ৭.৮২ হেনখ্রে।
• নাবা ফগৎলকপগী চাং চাদা ৬৩.১৮দা হেঙ্গৎলে।
• কোবিদ-১৯ কেসকী অশেংবা কেস লোদ এক্তিব ওইরিবা মীওই অসি ৪,২৬,১৬৭ খক্তা ওইহল্লি।
• ঙসি ফাওবদা ২.৪১% ওইরি, অমসুং তপ্না-তপ্না হন্থরক্লি।
• ভারত্তা শেল থাদবগী খ্বাইদগী ফবা মতম অমা মসিদগী হেন্না লৈত্রে: পি.এম.
• কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবদা ভারতকী দিজিতেল ইনোবেসনশিংনা তেংবাংলি: শ্রী রবি শঙ্কর প্রসাদ।
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী কোবিদ-১৯দা অপদেৎ: নোংমদা খ্বাইদগী য়াম্না ৩০,০০০গী ময়া ফগৎখিবগা লোয়ননা নাবা ফগৎখিবগী অপুনবা মশিং লাখ ৭.৮২ হেনখ্রে
থংন থংননা নিনি শুবা ওইনা নোংমদা ফগৎলকখিবশিংগী মশিং লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা নোংমদা লায়েংখিবা অমসুং দিচার্জ তৌখিবগী মশিং ২৯,৫৫৭ ওইদুনা খ্বাইদগী য়াম্লি। অমরোমদা ফগৎখিবা কেসকী অপুনবা মশিং অসি ৭,৮২,৬০৬তা খংহেন হেনগৎখ্রে, ফগৎলকপগী চাং অসি শীংথানিংঙাই ওইনা হেনগৎলক্তুনা ৬৩.১৮%দা লৈরি। অনাবা মীওইশিং লায়েংবা অমসুং দিচার্জ তৌবগী মশিং হেনগৎলকপনা মরম ওইরগা ফগৎলকখিবা অমসুং অপুনবা এক্তিব কেসশিংগী মরক্তা লৈবা খেৎনবা অসি হেনগৎহনবদা মতেং পাংলি। ঙসি ৩,৫৬,৪৩৯ য়ৌখ্রে। মসিনা অশেংবা কোবিদ-১৯ কেসকী কেস লোদ হন্থহনবদা মতেংসু পাংলি লোয়ননা এক্তিব ওইরিবা মীওই অসি ৪,২৬,১৬৭ খক্তা ওইহল্লি। অসুম্না পুন্না হোৎনবা অসিনা মরম ওইরগা কেস ফেতেলিতী রেৎ অসি অনেম্বা থাক্তা থম্বা ঙমলিবনি। ঙসি ফাওবদা ২.৪১% ওইরি অমসুং তপ্না-তপ্না হন্থরক্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640629
পি.এম.না ইন্দিয়া আইদিয়া সম্মিৎ ২০২০দা মরু ওইবা ৱারোল পীখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙরাং ইন্দিয়া আইদিয়া সম্মিত্তা মরু ওইবা ৱারোল পীখ্রে। সম্মিৎ অসি য়ু.এস.-ইন্দিয়া ব্যুজিনেস কাউন্সিল (য়ু.এস.আই.বি.সি.)না পাংথোকপনি। চাউখৎপগী হীরমদা লায়রবা অমসুং শোত্থবশিংবু ময়ায় ওইবা মফমদা থম্বগী তঙাই ফদবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখি। “নুংঙাইনা হিংবা” অসিগা “কারবার নুংঙাইনা তৌবা” অসিগা চপ মান্নৈ হায়না হায়খি। মপানগী খুদোংচাদবশিংগী মায়োক্তা লান্থেংনবা ঙম্নবা নিংহন্নবা লৈতবা মালেমগী শেন্মিৎলোন ওইহনবা অসি লৈবাক লৈবাক্কী শেন্মিৎলোনগী মতিক্না ওইহনবা ঙম্বগী মরু ওইবা ৱাফম অসি ঐখোয়দা লায়চৎ অসিনা নৌহৌননা নিংশিংহল্লে হায়খি। নুংঙাই য়াইফবা অমসুং নিংহন্নবা লৈতবা মালেম অমা ওইহন্নবা ভারতনা ‘আত্মানির্ভর ভারত’কী খোল্লাওগী খুত্থাংদা তেংবাংলি হায়বগী মতাংদা মহাক্না মীয়ামগী পুক্কনিং চিংশিনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহী তরুক্তা ঐখোয়গী শেন্মিৎলোন অসি তরাম্না ওকপগী মওং চেনবা অমসুং অফবগীদমক শেমদোকপদা পান্দম থম্বা অমা ওইহন্নবগীদমক্তা হোৎনদুনা লাক্লি অমসুং শেমদোকপা অসিনা চাংদম্নবা হেনগৎহনবা, ময়েক শেংবা হেলহনবা, দিজিতাইজেসন তৌবা হেলহনবা, অনৌবা থৌওং পাক শন্না পাংথোকপা অমসুং তং তাবা পোলিসী অমা ওইহনবদা তেংবাংলি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640501
ইন্দিয়া আইদিয়া সম্মিৎ ২০২০দা পি.এম.গী ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640502
প্রধান মন্ত্রীনা মনিপুরদা ৱাতর সপ্লাই প্রোজেক্তকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
ঙসি ভিদিও কনফরেন্স অমগী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রীনা মনিপুরদা ৱাতর সপ্লাই প্রোজেক্তকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসিনা কোবিদ-১৯ থেংনরিঙৈদা, ভারতকী নোংপোক অমসুং অৱাং-নোংপোক থংবা শরুক্তা নোং কন্নবা চুবা অমসুং ঈশিং ইচাউ মায়োক্নরি অমসুং মীওই কয়া শিহনখ্রে অমসুং মীওই কয়া ময়ুম লৈতবা মীওইশিং ওইহল্লে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লোকদাউন মনুংদা মনিপুর সরকারনা দরকার ওইবশিং পায়খৎলে অমসুং মপান্দগী হল্লকপা শিন্মীশিংগীদমক অখন্নবা থৌরাংশিং পায়খৎলে। প্রধান মন্ত্রী গরীব কলয়ান অন্ন য়োজনাগী মখাদা মনিপুরদা লায়রবা মীওই লাখ ২৫ রোম লেম্না চেঙ ফংখ্রে। উজ্জ্বালা স্কিমগী মখাদা মনিপুরগী নুপী লাখ ১.৫ হেনবদা লেম্না গ্যাস সিলিন্দরশিং পীখ্রে। লুপা করোর ৩০০০ চঙনা পায়খৎকদৌরিবা ৱাতর সপ্লাই প্রোজেক্ত অদুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসিনা রাজ্য অসিদা ঈশিংগী অৱাবশিং হন্থহনগনি অমসুং মরুওইনা রাজ্য অসিগী নুপীশিংগী অৱাবা কোকহনগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640616
দি.আর.দি.ও.না দিহার, লেহদা কোবিদ-১৯ তেস্তিং ফেসিলিতী লিংখৎখ্রে
লদাখকী য়ুনিয়ন তেরিতরীদা কোরোনাগী কেসশিং খঙদোক্নবা তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎনবা দি.আর.দি.ও.না কোবিদ-১৯ তেস্তিং ফেসিলিতী অমা লেহদা লৈবা লেবোরেতরী দিফেন্স ইন্সতিত্যুৎ ওফ হায় অল্তিত্যুদ রিসর্চ (দিহার)দা লিংখৎখ্রে। তেস্তিং ফেসিলিতী অসিনা অনাবা মীওইশিং য়েংশিনবদসু মতেং পাংলগনি। ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিসর্চ (আই.সি.এম.আর.)গী চেকশিল থৌরাংশিং অমসুং চৎনা কাঙলোনশিং ঙাক্না চৎলি। সেন্তর অসি লদখকী লপ্তনেন্ত গভর্নর শ্রী আর.কে. মাথুরনা ঙরাং শঙ্গাখি। দিহারগী তেস্তিং ফেসিলিতী অসিনা নোংমদা সেম্পল ৫০ তেস্ত তৌবা ঙম্লি। ফেসিলিতী অসি কোবিদ তেস্ত তৌবগী ত্রেনিং পীবদা শীজিন্নবা য়াগনি অমসুং তুংদা থোক্লকদবা অনবাশিং লাকশিনবদা অমসুং শা-ঙাগী ওইবা লায়নশিংগী আর. এন্দ দি.গী থবক থৌরমশিং পাঙথোকপদা চাওনা মতেং ওইরগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640600
শেল-থুম মন্ত্রীনা ২শুবা সি.পি.এস.ই.শিংগী কেপেক্সকী য়েংশিন মীফম পাঙথোকখ্রে
কেন্দ্রগী শেল-থুম অমসুং কোরপোরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না ঙসি সিবিল এবিএসন, অমসুং স্তীলগী সেক্রেতরীশিং অমসুং চেয়রমেন রেলৱে বোর্দ (সি.আর.বি.)গা লোইননা হায়রিবা মন্ত্রালয় অহুম অসিদা লৈরিবা সেন্ত্রেল পব্লিক সেক্তর ইনতর্প্রাইজ (সি.পি.এস.ই.শিং) ৭কী সি.এম.দি.শিংগা হন্দক্কী শেনবা চহী অসিগী কেপিতেল এক্সপেন্দিচর য়েংশিন্ননবা ভিদিও কনফরেন্স অমা পাঙথোকখ্রে। মসিনা শেল-থুম মন্ত্রীনা তোঙান-তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংগা লোইননা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মতুংদা শেলথুমদা চাউখৎপা লাক্নবগীদমক ফম্বা য়েংশিন মীফমশিংগী মনুংদা ২শুবনি। ভারতকী শেন্মিৎলোন চাউখৎনবা হোৎনবদা সি.পি.এস.ই.শিং অসিনা লৌরিবা থৌদাংশিংবু পল্লদুনা শেল-থুম মন্ত্রীনা সি.পি.এস.ই.শিংবু মখোয়গী পান্দম ফংনবগীদক কন্না হোৎননবা পুক্নিং থৌগৎখি, অমসুং মখোয়দা শেনবা চহী ২০২০-২১গী ওইনা পীরিবা কেপিতেল আউৎলে অসিবু চুম্না অমসুং অপীবা মতমদা শীজিন্ননবা পুক্নিং চিংশিনখি। শ্রীমতি সিতারমন্না হায়খি, সি.পি.এস.ই.শিংনা হেন্না ফগৎনা থবক পায়খৎপা হায়বসিনা কোবিদ-১৯না পীরিবা চৈথেং অসিদগী শেন্মিৎলোন্দা অচৌবা মওংদা মতেং পাংবা ঙমগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640694
উপ-রাস্ত্রপতিনা মেদিয়াগী ইন্দস্ত্রীদা কোবিদকী চৈথেংনা শেল-থুমগী অৱাবদা নুংঙাইতবা ফোংদোকখ্রে
ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম.ভেঙ্কয়া নাইদুনা ঙসি মেদিয়াগী ইন্দস্ত্রীদা কোবিদকী চৈথেংনা শেল-থুমগী অৱাবদা নুংঙাইতবা ফোংদোক্তুনা মীপুম খুদিংমক্তা মাগী-মাগী এম্প্লোয়িশিংদা মীনুংশিং অমদি নিংথিজনা য়েংশিনবিনবা অমদি লুরবা তানফম অসিদা মখোয়গা পুন্না লেপমিন্ননবা হায়খ্রে। শেংলবা নিংশিংনিংঙাই ওইবা মীফম অমদা লৈখিদ্রবা শ্রী এম.পি. বীরেন্দ্র কুমারগী মফমদা শ্রদ্ধাঞ্জলী কৎলদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা মাতৃভুমী প্রিন্তিং অমসুং পব্লিশিং লিমিতেদকী এম্প্লোয়ীশিং হক অমসুং য়াইফনববু ঙাক-শেনবিবগীদুনা চেফোংশিং ফোংবগী রেঞ্জদা তেক্নোলোজীনা তৌহনবা হৌদোকখিবগীদমক মহাকপু থাগৎখি। শ্রী বীরেন্দ্র কুমারগী পুন্সিগী মরুওইবা থবকশিংগী মরক্তগী ই-পাও অমা ওইনা শন্দোক্তুনা মীয়ামদা থৌনা হাপ্পিরমখি হায়না উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়রদুনা তমথিরবা লায়চৎ অসিগী মতমদা অচুম্বা অমসুং মরুওইবা ই-পাও ফংহন্নবদা মীৎয়েং থমখি। থবক অসিদা খুদোংথিনিংঙাই কয়া অমা লৈরগসু লায়চৎ অসিগী মতাংদা মীয়ামদা ই-পাও অমদি মতাংগা চান্নবা কয়া অমা ফংহন্দুনা থৌনা হাপ্পিবগীদমক মহাক্না মেদিয়াবু থাগৎখি। অদুম ওইমক কোবিদ-১৯গী লায়েং চত্থবগী মতাংদা অচুম-অরান খংদ্রিবা অমসুং চান্নবদা হিদাকশিংগী মায়োক্তা তৌরকপা ক্লেমশিংগী মতাংদা চেকশিন্নবা মেদিয়াদা হায়খি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1640481
দিজিতেল প্লেৎফোর্মশিং অসি লৈবাক অমগী অফবা ওইনবগীদমক্তা অথুবা মতমদা থবক পাংথোকপা অমসুং থাজনিংঙাই ওইগদবনি: রবি শঙ্কর প্রসাদ
ঙরাং জি.২০ দিজিতেল ইকোনোমী মিনিস্তরশিংগী বর্চুএলগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে। মীফম অসিদা ভারতকী ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীগী মন্ত্রী শ্রী রবি শঙ্কর প্রসাদ ভারতকী মহুৎ শিনখি। কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অসিগী মরকসিদা শ্রী প্রসাদনা নিংহন্নবা লৈতনা হল্লকপা ঙম্বা মালেমগী ওইবা সপ্লাই চেন অমা শেম্বগী তঙাই ফদবগী মরমদা পনখি অমসুং মসিগা লোয়ননা ভারতপু মালেমগী সপ্লাই চেনগা নক্না মরী লৈনবা শেল থাদবগী মফম অমা ওইহনবগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মংলান অসিগী মরমদশু মহাক্না মীফম অসিদা পনখি। শ্রী প্রসাদনা মালেমগী মীওইশিংনা পুল্লিবা মীফম অসিদা ভারতনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা মতৌ করম্না মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী হেন্না কোবিদ-১৯ নিংথিনা শেন্নখিবগে হায়বদুগী মতাংদা ৱাফম থমখি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক পুম্বদা অঙনবা মতমদা লোকদাউন থম্নবা থৌনা ফরবা ৱারেপ লৌখিবা অদুনা লায়না অসি শন্দোকপদা তপথহনবতা নত্তনা তুংদা লাক্কদৌরিবা খুদোংচাদবশিং খুদিংমকশু থেংননবা শেম শাবদা য়াম্না তেংবাংখি হায়না মহাক্না হায়খি। কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা ভারতনা দিজিতেলগী হীরমদা অনৌবা থৌওং কয়া পুথোক্তুনা কোবিদ-১৯গা লেন্থেংনবদা তেংবাংখিবশিং অদুগী মরমদশু মীয়ামদা খংহনখি। আরোগ্য সেতু মোবাইল এপ, ক্বারেন্তাইন তৌদুনা লৈবা অনাবশিংবু য়েংশিন্নবা জিও ফেন্সিংগী পথাপ অমসুং কোবিদ-১৯ সাবধান বল্ক মেসেজিংগী পথাপকী মরমদশু মীফমসিদা মহাক্না পনখি। ইরাং অসিগী মনুংদা শেন্মিৎলোনগী হীরমদা শোত্থরবা খুন্নাইগী মীওই কাংলুপ কয়াদা তেংবাং পীবদা দিজিতেল তেক্নোলোজীনা মতৌ করম্না তেংবাংখিবগে হায়বগী মতাংদশু মহাক্না মীফমসিদা ফোংদোকখি। দাইরেক্ত বেনেফিৎ ত্রান্সফর অমসুং দিজিতেল পেমেন্তকুম্বা ভারতকী ওইবা দিজিতেলগী অনৌবা থৌওংশিং অসিনা লোকদাউন মনুংদা খুন্নাইগী খ্বাইদগী শোত্থরবা মীওইশিংদা তোঙান তোঙানবা শেলগী তেংবাং পীখিবগী মতাংদশু মহাক্না মীয়ামদা পাউদমখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640482
রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংনা পি.এম.জি.কে.এ.ৱাই.-২গী মখাদা হৱাই চেঙৱাই পুন্না লাখ মেত্রিক তন ১৯.৩২ হোনখি
লোকদাউন হেক হৌবদগী চানবা হৱাই চেঙৱাই লাখ মেত্রিক তন ১৩৯.৯৭ হোনখ্রে অমসুং রেল রেক ৪৯৯৯দা পুখ্রে অমসুং অপুনবা চানবা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন লাখ ২৮৫.০৭না জুন ৩০, ২০২০ ফাওবদা পুথোকখ্রে। জুলাই ১, ২০২০দগী চানবা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন লাখ ২৬.৬৯ পুথোকখ্রে অমসুং রেল রেক ৯৫৩ শীজিন্নদুনা পুখ্রে। রেল লম্বী নত্তবদা পুথোক পুশিন তৌবগী থবক অসি কংফাল অমসুং ঈশিংগী লম্বীদসু পুখি। অপুনবা ওইনা চানবা হৱাই চেঙৱাই মেত্রিক তন লাখ ৫০.৯১ জুলাই ১, ২০২০দগী হৌদুনা পুখি। চানবা হৱাই চেঙৱাই অপুনবা মেত্রিক তন লাখ ১.৬৩না অৱাং নোনপোক লমদমশিংদা জুলাই ১, ২০২০দগী পুখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1640451
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• পঞ্জাব: রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবগী কেপাসিতী মখাতানা হেনগৎহন্নবা, পঞ্জাব সরকারনা মোহালি, লুধিয়ানা অমসুং জলন্ধরদা লৈবা নৌনা শেমখিবা ভাইরেল তেস্তিং লেবশিংগীদমক্তা লৌখিবা ওতোমেতিক আর.এন.এ. এক্সত্রেক্সন মেছিন মরি অদুগী মথক্তা, পতিয়ালা, অমৃতসর অমসুং ফরিদকোত্তা লৈবা গোবর্নমেন্ত মেদিকেল কোলেজ অহুমদা লৈরিবা ভাইরেল তেস্তিং লেবশিংগীদমক্তা অহেনবা মেছিন তরেত লৌরগনি।
হিমাচল প্রদেশ: এদিশনেল চীফ সেক্রতরী হেল্থ, আর.দি. ধিমাননা রাজ্য অসিদা কোরোনা লাইচৎ শন্দোরকপদগী লাকশিন্নবা তঙাইফদবা কান্নগদবা খোংথাংশিং লৌখৎখ্রে হায়না হায়খি। মহাক্না রাজ্য অসিগী কোরোনাগী পেরামিতরশিং অদু অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী হেন্না ফৈ হায়না হায়খি। মহাক্না রাজ্য অসিদা চাং নাইনা কোবিদ-১৯গী তেস্তিং তৌরি হায়না হায়খি। লৈবাক অপুনবগী ওইবা মিলিয়ন অমদা সেম্পল ১১০০০ তেস্ত তৌবা অদুগা চাংদম্নবদা রাজ্য অসিদা মিলিয়ন অমদা সেম্পল ১৭০০০ লৌরি হায়না মহাক্না হায়খি।
কেরলা: রাজ্য সরকারনা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯ য়াম্না য়াংনা শন্দোরক্লিবা অসি য়েংলগা জুলাই ২৭তা পাংথোক্কদা এসেমব্লী সেসন অদু তোকখ্রে। রাজ্য অসিদা কোবিদনা মরম ওইরগা অহেনবা মীওই অহুম অমুক লৈখিদ্রে। শিখিবশিং অদু থিরুৱানন্থপুরম, কোঝিকোদে অমসুং মালাপুরমদগীনি, মসিনা শিবগী মশিং অদু ৪৮ য়ৌহনখ্রে। রাজ্য অসিদা নোংমদা লৈখিবা অনৌবা কেসকী মশিং অদু ঙরাং ১০৩৮ হেনখ্রে, মসিগী মনুংদা ৭৮৫তি লোকেল কন্তেক্তকী খুত্থাংদনি। হৌজিক্কী ওইনা পেসেন্ত ৮,৮১৮ লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং জিলা কয়ামরুম অমদা মীওই লাখ ১.৫৯ সর্ভিলেন্স তৌদুনা লৈরি।
তামিল নাদু: পুদুচেরীদা অহুম শিখ্রে অমসুং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১২৩ থেংনখি; শাগোলশেল নুমিত্তা লৈখিবা কেসকী মশিং ২,৪২০দা হেনগৎখ্রে লোইননা এক্তিব কেসশিংগী মশিং ৯৮৭দা হেনগৎখ্রে অমসুং অপুনবা শিখিবগী মশিং ৩৩ য়ৌখ্রে। তি.এন. হকশেলগী মন্ত্রী, সি. ৱিজায়াভাস্করনা রাজিব গান্ধি গোবর্নমেন্ত জেনরেল হোসপিতালদা লুপা কোতি ২.৩৪ চংনা শাখিবা প্লাস্মা বেঙ্ক অমা শঙ্গাখ্রে। তি.এন.গী মহৈরোইশিংনা মার্ক-শীতশিং লৌনবা জুলাই ২৪-৩০ ফাওবা স্কুলশিং চৎনবগী অয়াবা পীখ্রে। রাজ্যনা কোলেজগী ফাইনেল য়িয়রগী মহৈরোইশিংগীদমক নত্তনা অতোপ্পা পুম্নমক্কী সেমেস্তর একজামশিং ফাওবা কেন্সেল তৌখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ৫,৮৪৯ অমসুং ৭৪ শিখিবগী পাউ লৈখি। অপুনবা কেসশিং: ১,৮৬,৪৯২; এক্তিব কেসশিং: ৫১,৭৬৫; শিখিবশিং: ৩১৪৪; চেন্নাইদা লৈরিবা এক্তিব কেসশিং: ১৩,৯৪১।
কর্নাতকা: নোংমদা কোবিদ-১৯গী কেসশিং খঙৱাং ৱাংখৎলকপগা লোইননা কর্নাতকানা হৌজিক লাইনা আসিগী শরুক অনিগী চাংদা হেনগৎলকপদা মকোক থোংলিবা অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং মেঘালায়াগী মরক্তা য়াওখ্রে। কর্নাতকাদা ঙরাং নোংমদা খ্বাইদগী ৱাংনা কোবিদ-১৯গী কেস ৪,৭৬৪ হেনগৎলকখি, মসিনা মশিং ৭৫,৮৩৩ য়ৌহনখি। বেঙ্গলোর সিতীদা কেস ২০৫০ থেংনখি। ঙরাং ফাংবদা অপুনবা কেসশিং: ৭৫,৮৩৪; এক্তিব কেসশিং: ৪৭,০৬৯; শিখিবশিং: ১৫১৯; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ২৭,২৩৯।
অরুনাচল প্রদেশ: অরুনাচল প্রদেশতা ইতানাগর কেপিতেল রিজনগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা কোবিদ-১৯গীদমক্তা ওইবা রেপিদ এন্তিজেন তেস্ত পাংথোকখি। মসিগী রেপিদ তেস্ত অসিগীদমক্তা তীম কুন থবক তৌখি অমসুং ঙরাং এন্তিজেন তেস্ত লিশিং অনিগী মথক্তা পাংথোকখি অমসুং পোজিতিব ওইবগী কেস ২৮ থেংনখি। রাজ্য অসিগী অমত্তা ঙাইরবা মেদিকেল কোলেজ হোসপিতাল তি.আর.আই.ঐচ.এম.এস. (তোমো রিবা ইন্সতিত্যুত ওফ হেল্থ এন্দ মেদিকেল সাইন্সে)না ইমরজেন্সী অমসুং কন্সর ত্রীতমেন্তকীদমক্তা মথৌ তৌদুনা লৈগনি।
মনিপুর: মনিপুর চয়োল শাংনা তৌগদবা লোকদাউনগী গাইদলাইনশিং পীথোকখ্রে। তঙাইফদবা সার্বিসশিং, তঙাইফদবা পোৎলমশিংগী সপ্লাই, লৌউ-শিংউ অমসুং মসিগা মরী লৈনবা থবক থৌওংশিং অমসুং পব্লিক য়ুতিলিতীশিং হান্নগুম্না মথৌ তৌগনি।
নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা, কোবিদ-১৯গী পোজিতিব কেস ৯০ কনফর্ম তৌখ্রে। মখৌয়শিং অদুগী মরক্তা ৬১না কোহিমাদগী. ২৬না দিমাপুরদগী, ২না পেরেনদগী অমসুং ফেকতগী ১। নাগালেন্দদা পুন্না পোজিতিব কেস ১১৭৪দা হেগৎখি, মসিদা এক্তিব কেস ৬৮৮ অমসুং ৪৮৬ ফগৎখি।
মিজোরাম: মিজোরামদা ঙসি কোবিদ-১৯গী পেসেন্ত মঙা ফদুনা দিসচার্জ তৌখ্রে। রাজ্য অসিদা লৈরিবা এক্তিব কেসশিং অদু ১৪২ য়ৌখ্রে অদুগা হৌজিক ফাওবদা ১৮৪ ফখ্রে।
অন্ধ্র প্রদেশ: ভাইজাগকী কিং জোর্জ হোসপিতাল (কে.জি.ঐচ.)না হৌজিক ফাওবা কোভেক্সিনগী ক্লিনিকেল ত্রায়লশিং হৌনবা দাইরেক্তোরেত ওফ মেদিকেল এজুকেশনগী অয়াবা ঙাইদুনা লৈরি। কে.জি.ঐচ. অসি ক্লিনিকেল ত্রায়লশিং পাংথোক্নবগীদমক্তা আই.সি.এম.আর.না খনগৎখিবা হোসপিতাল ১২গী মনুংদা অমনি। রাজয় অসিদা লৈরিবা দিস্ত্রিক্ত কলেক্তরশিংনা রাজ্য অসিদা লৈরিবা দোক্তরশিং অমসুং মেদিকেল প্রোফেশনেল খঙদোক্নবা তাক্লকখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ৬০৪৫ অমসুং ৬৫ শিখিবগী পাউ লৈখি। অপুনবা কেসশিং: ৬৪,৭১৩; এক্তিব কেসশিং: ৩১,৭৬৩; শিখিবশিং: ৮২৩।
তেলঙ্গানা: রাজ্যনা নোংমদা সেম্পল ২৫,০০০ তেস্ত তোবা হেনগৎলগনি। হৌজিক্কী ওইনা, লনাইগী ওইবা লেবশিং, প্রাইমরী হেল্থ কেয়র ফেসিলিতীশিংদা রেপিদ তেস্তশিং অমসুং সরকারগী লেবোরেতরিশিংদা পি.সি.আর. তেস্তশিংনা নোংমদা স্বাব সেম্পল ১৫,০০০ ফাওবা তেস্ত তৌবা ঙম্লে। ঙরাং অনৌবা কেস ১৫৫৪ অমসুং ০৯ শিখিবগী পাউ লৈখি; কেস ১৫৫৪গী মনুংদা জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ৮৪২ থেংনখি। অপুনবা কেসশিং: ৪৯,২৫৯; এক্তিব কেস মশিং: ১১,১৫৫; শিখিবশিং: ৪৩৮; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ৩৭,৬৬৬।
মহারাস্ত্র: রাজ্য অসিদা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা নোংমদা খ্বাইদগী ৱাংনা হেনগৎলক্তুনা কেস ১০,৫৭৬ থেংনখি মসিনা অপুনবা কোবিদ কেসশিংগী মশিং অদু ৩,৩৭,৬০৭ য়ৌহনখি। অদুবু রাজ্য অসিদা মীওই ৫,৫৫২ ফকিবগা লোইননা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ১,৩৬,৯৮০দা লৈখি। শিবগী মশিং অসি ১২,৫৫৬ শুখ্রে। হকশেলগী মন্ত্রী, রাজশ তোপেনা রাজ্য অসিনা লাল্লোন-ইতিক্কী থবকশিং অমসুং জীমশিং অমসুং শোপ্পিং মিলশিং য়াওনা রাজ্য অসিদা লৈরিবা সার্বিসশিং অমুক হন্না মথৌ তৌবা হৌনবা এস.ও.পি.শিংদা থবক কন্না তৌরি।
গুজরাত: হৌখিবা পুং ২৪ অনৌবা কেস ১,০২০ থেনখি্রবা মতুংদা কোবিদ-১৯ কেসশিংগী মশিং অদু ৫১,৪৮৫তা হেনগৎখ্রে। সুরত্তা কেসশিংগী মশিং হেনগৎলকপা অসি মীপাইনীংঙাইনি; জিলা অসিনা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা খ্বাইদগী ৱাংবা কেস ২৫৬ থেংনখি। দাইমন্দ সিতীদা হৌজিক কেস ১১,১২৮ থেংনখি অদুগা জিলা অসিদা শিখিবগী মশিং অসি ৫০০ হেনখ্রে।
রাজস্থান: রাজ্য অসিদা অনৌবা পোজিতিব কেস ৯৬১ থেংনখি, মসিনা অপুনবা মশিং অদু ৩২,৩৩৪ য়ৌহনখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেসশিংগী খ্বাইদগী য়াম্বা মশিং অদু জোধপুর জিলাদগী ২১২, অলৱারদগী ১৮০ মথংদা জয়পুরদগী ৮৫। অদুবু এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু শুপ্নতগী ৮,৩৮৭ নি।
মধ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশ কোওপরেতিবসকী মন্ত্রী আর্বিন্দ সিং ভদোরিয়া কোবিদ-১৯গীদমক তেস্ত তৌবদা পোজিতিব ওইখ্রে। শগোলশেল নুমিত্তা রাজ্য অসিদা অনৌবা কেস ৭৪৭ থেংনখি, মসিনা অপুনবা মশিং অদু ২৪,৮৪৩ য়ৌহনখি। অদুবু, এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ৭,২৩৬ নি।
ছত্তিসগর: য়ুমশকৈশা নুমিত্তা ছত্তিসগরদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ২৩০ থেংনখি। অনৌবা কেস অনম্বনা রায়পুরদগীনি (৭০), মথংদা শুখমা (৩৬) অমসুং দুর্গ (২৮)। মরক অসিদা পুলিসকী মিৎয়েং মখাদা রায়পুর অমসুং রাজ্য অসিগী অতোপ্পা অর্বান সেন্তর তরেত্তা অহকপা লোকদাউন থমজিনখ্রে।