Ministry of Jal Shakti
Jal Jeevan Mission: States compete among themselves to outperform others
7 States achieved more than 10% of the target of 2020-21
21 JUL 2020 6:49PM by PIB Delhi
Launched in August 2019, in 7 months of implementation of Jal Jeevan Mission in 2019-20, around 85 lakh rural households were provided with tap connections. Further, amidst CoVID-19 pandemic, since Unlock-1, about 55 lakh tap connections have been provided so far in the year 2020-21. Thus, daily about 1 lakh households are being provided with tap connections.
As of today, 7 States viz. Bihar, Telangana, Maharashtra, Haryana, Gujarat, Himachal Pradesh and Mizoram have achieved more than 10% of the target household tap connections they had fixed for themselves. States like Tamil Nadu, Karnataka, Odisha and Manipur have shown good progress during the corresponding period. This shows the commitment of the States to provide the basic services to the people residing in rural areas as envisaged under the flagship programme, Jal Jeevan Mission, as well as the speed and scale with which the States are making efforts to provide tap connections.
Out of 18.93 Crore rural households in the country, 4.60 Crore (24.30%) households are already provided tap connections. The objective is to cover remaining 14.33 Crore households in a time-bound manner while ensuring the functionality of all tap connections. With this goal in mind, States/ UTs are providing tap connections at the rate of more than one lakh connections daily.
In 2020-21, a sum of Rs. 23,500 Crore has been allocated for the implementation of JJM. Further, 50% of 15th Finance Commission grants to Rural Local Bodies, i.e. Rs. 30,375 Crore have also been earmarked for water supply and sanitation. 50% of this amount has been released to the States already, which will help in better implementation, management, operation and maintenance of drinking water supply systems in villages to ensure people get potable water on regular and long-term basis.
The Ministry of Jal Shakti has been implementing Jal Jeevan Mission (JJM) in partnership with States with an aim to provide potable water in adequate quantity of prescribed quality on regular and long-term basis through tap connections to every rural household in the country by 2024. All out efforts are being made by the National Mission under Ministry of Jal Shakti to handhold the States/ UTs for the implementation. The progress of the mission is being monitored on day-to-day basis.
Various States/ UTs have committed to achieve the goal of the Mission well before 2024. In 2021, Bihar, Goa, Puducherry and Telangana have planned for complete saturation; similarly in 2022, States/ UTs of Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Ladakh, Meghalaya, Punjab, Sikkim and Uttar Pradesh are planning for 100% coverage. While Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Karnataka, Madhya Pradesh, Manipur, Mizoram, Nagaland and Tripura have planned for full saturation in 2023, States like Andhra Pradesh, Assam, Jharkhand, Kerala, Maharashtra, Odisha, Rajasthan, Tamil Nadu, Uttarakhand and West Bengal have planned for 2024.
In line with the appeal of the Prime Minister Shri Narendra Modi to further improve ‘ease of living’ in rural areas by providing facilities like financial inclusion, houses, road, clean fuel, electricity and toilets, the Jal Jeevan Mission is providing drinking water in every rural household, which will certainly improve the lives of rural population especially women and girls and save them from drudgery as well as water-borne diseases.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জীবন মিসনঃ রাজ্যশিংনা অমনা অমদগী হেন্নবা চাংয়েংনরি
রাজ্য ৭না ইং ২০২০-২১গী পান্দমগী ১০% ফংবা ঙমখ্রে
21 JUL 2020 6:49PM by PIB Imphal
ওগস্ত ২০১৯দা লোঞ্চ তৌখিবদগী থা ৭কী মনুংদা জল জীবন মিসন্না ২০১৯-২০দা খুঙ্গংগী ইমুং মনুং লাখ ৮৫দা তোতি ঈশিং পীখ্রে। মখা তাবা ওইনা কোবিদ-১৯গী ইরাং মনুংদশু, অনলোক ১ হৌবদগী, ২০১৯-২০গী চহী মনুংদশু তোতি ঈশিং লাখ ৫৫ পীখি। মসিনা হায়বদি নোংমদা চাউরাক্না ইমুং লাখ ১ তোতি ঈশিং ফংহল্লি হায়বনি।
ঙসি ফাওবগী মনুংদা রাজ্য ৭, বিহার, তেলঙ্গানা, মহারাস্ত্রা, গুজরাত, হিমাচল প্রদেশ অমসুং মিজোরমনা মশানা থমজখিবা ইমুং মনুংশিংদা তোতি ঈশিং য়ৌহনবগী পান্দমগী ১০% হেনবদি ফংবা ঙম্নখ্রে। তমিল নাদু, করনাতকা, ওরিশা অমসুং মনিপুরনা হায়রিবা মতমশিং অসিদা থবক নিংথিজনা তৌনখি। জল জীবন মিসন হায়রিবা ফ্লেগশিপ প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা মীওইশিংদা চংদবা য়াদবা শেবা পুম্নমক ফংহনগনি হায়বগী হীরমদা রাজ্যশিংনা থৱাই য়াওনা থবক পায়খৎলি অমসুং ইমুং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহনবগী থবকশু খোংজেল য়াংনা অমসুং পাক শন্না পাংথোক্লি হায়বা তাক্লি।
লৈবাক অসিদা লৈরিবা খুঙ্গংগী ইমুং কোতি ১৮.৯৩গী মনুংদা কোতি ৪.৬০ (২৪.৩০%)দি হান্ননা তোতি ঈশিং পীখ্রবনি। মখা তাবা পান্দমদি তোতি পুশিনবগী খুদোংচাবা খুদিংমক ফংহন্দুনা লেমহৌরিবা ইমুং কোতি ১৪.৩৩ অসিদা অকক্নবা মতমগী মনুংদা তোতি ঈশিং য়ৌহনবা অসিনি। মসিগী পান্দম অসিবু নিংশিংলদুনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা নোংমদা ইমুং লাখ ১ হেন্না তোতি পুশিলহল্লি।
ইং ২০২০-২১দা জে.জে.এম. থবক ওইনা পাংথোক্নবগীদমক্তা লুপা কোতি ২৩,৫০০গী শেনফম কায়থখ্রবনি। মখা তাবা ওইনা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসনগী রুরেল লোকেল বোদিশিংদা পীথবা শেন্থংগী ৫০%, লুপা কোতি ৩০,৩৭৫ অসিশু ঈশিং পীনবা অমসুং সেনিতেসনগীদমক্তা শিজিন্ননবা লৈখ্রবনি। মসিগী শেনফম অসিগী ৫০%দি রাজ্যশিংদা হায়রিবা অসিবু থবক ওইনা পাংথোকপদা, শেন্নবদা অমসুং খুঙ্গংগী মীওইশিংদা মতম চানা অমসুং তুং কোয়না থক্নবা ঈশিং পীনবা পথাপ শেম্বা অমসুং চলায়বদা তেংবাংনবা হায়দুনা হান্ননা থাদোকখ্রবনি।
জল শক্তি মন্ত্রালয়না জল জীবন মিসন (জে.জে.এম.) অসি ইং ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা খুঙ্গংগী ইমুংশিংদা মতিক চাবা চাংদা মতম চানা অমসুং তুং কোয়না থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা হায়দুনা রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুনা পাংথোকপনি। জল শক্তি মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা লৈবাক্কী মিসন অসিনা হায়রিবা অসিবু থবক ওইনা পাংথোক্নবা হায়দুনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংবু শেন্নদুনা কন্না হোৎনদুনা লাক্লি। মীসন অসিগী থবক ওইনা পাংথোকপগী ফিভম অসি নুমিৎ খুদিংগী য়েংশিল্লি।
রাজ্য/য়ু.তি. কয়ানা মিসন অসিগী পান্দম অসি ২০২৪গী মমাংদা ফংনবা হায়দুনা কন্না হোৎনরি। ইং ২০২১দা বিহার, গোৱা , পুদুচেরী অমসুং তেলঙ্গানানা মিসন অসিগী থবক পুম্নমক লোইশিন্নবা থৌরাং য়াৎলি। মসিগা মান্ননা ইং ২০২২দা গুজরাত, হরয়ানা, হিমাচল প্রদেশ, জম্মু অমসুং কশ্মির, লদাখ, মেঘালয়, পঞ্জাব, সিক্কিম অমসুং উত্তর প্রদেসনা মখোয়গী মফমশিংগী চাদা ১০০% কোনবা ঙম্নবা হোৎনরি। অরুনাচল প্রদেশ, ছতিসগর, করনাতকা, মধ্য প্রদেশ, মনিপুর, মিজোরম, নাগালেন্দ অমসুং ত্রিপুরানা ইং ২০২৩ ফাওবগী মনুংদা থবক পুম্বা লোইশিন্নবা অমসুং আন্ধ্র প্রদেশ, অসম, ঝারখন্দ, কেরলা, মহারাস্ত্রা, ওরিশা, রাজস্থান, তমিল নাদু, উত্তরাখন্দ অমসুং নোংচুপ বেঙ্গোলনা ইং ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা লোইশিন্নবা থৌরাং য়াৎলি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈবা মীওইশিংগী “পুন্সি মহিংদা নুংঙাইবা ওইহনবা” হায়বগী মংলান অসিগী মতুং ইন্না শেলগী তেংবাং পীবা য়াওনা য়ুম, লম্বী-শোরোক, ক্লিন ফুএল, ইলেক্ত্রিসিতী অমসুং অফবা অমাংশংগী খুদোংচাবা ফংহনবা হায়বসিগা মরী লৈননা জল জীবন মিসন্না খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংদা থক্নবা ঈশিং ফংহন্দুনা মখোয়গী পুন্সি মহিং ফগৎহনবতা নত্তনা, মরু ওইনা নুপী অমসুং নুপীমচাশিংগী, ঈশিংদগী থোক্কনবা লায়না কয়াদগীশু ঙাকথোক্লি।