Ministry of Jal Shakti
Jal Jeevan Mission: States compete among themselves to outperform others
7 States achieved more than 10% of the target of 2020-21
21 JUL 2020 6:49PM by PIB Delhi
Launched in August 2019, in 7 months of implementation of Jal Jeevan Mission in 2019-20, around 85 lakh rural households were provided with tap connections. Further, amidst CoVID-19 pandemic, since Unlock-1, about 55 lakh tap connections have been provided so far in the year 2020-21. Thus, daily about 1 lakh households are being provided with tap connections.
As of today, 7 States viz. Bihar, Telangana, Maharashtra, Haryana, Gujarat, Himachal Pradesh and Mizoram have achieved more than 10% of the target household tap connections they had fixed for themselves. States like Tamil Nadu, Karnataka, Odisha and Manipur have shown good progress during the corresponding period. This shows the commitment of the States to provide the basic services to the people residing in rural areas as envisaged under the flagship programme, Jal Jeevan Mission, as well as the speed and scale with which the States are making efforts to provide tap connections.
Out of 18.93 Crore rural households in the country, 4.60 Crore (24.30%) households are already provided tap connections. The objective is to cover remaining 14.33 Crore households in a time-bound manner while ensuring the functionality of all tap connections. With this goal in mind, States/ UTs are providing tap connections at the rate of more than one lakh connections daily.
In 2020-21, a sum of Rs. 23,500 Crore has been allocated for the implementation of JJM. Further, 50% of 15th Finance Commission grants to Rural Local Bodies, i.e. Rs. 30,375 Crore have also been earmarked for water supply and sanitation. 50% of this amount has been released to the States already, which will help in better implementation, management, operation and maintenance of drinking water supply systems in villages to ensure people get potable water on regular and long-term basis.
The Ministry of Jal Shakti has been implementing Jal Jeevan Mission (JJM) in partnership with States with an aim to provide potable water in adequate quantity of prescribed quality on regular and long-term basis through tap connections to every rural household in the country by 2024. All out efforts are being made by the National Mission under Ministry of Jal Shakti to handhold the States/ UTs for the implementation. The progress of the mission is being monitored on day-to-day basis.
Various States/ UTs have committed to achieve the goal of the Mission well before 2024. In 2021, Bihar, Goa, Puducherry and Telangana have planned for complete saturation; similarly in 2022, States/ UTs of Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Ladakh, Meghalaya, Punjab, Sikkim and Uttar Pradesh are planning for 100% coverage. While Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Karnataka, Madhya Pradesh, Manipur, Mizoram, Nagaland and Tripura have planned for full saturation in 2023, States like Andhra Pradesh, Assam, Jharkhand, Kerala, Maharashtra, Odisha, Rajasthan, Tamil Nadu, Uttarakhand and West Bengal have planned for 2024.
In line with the appeal of the Prime Minister Shri Narendra Modi to further improve ‘ease of living’ in rural areas by providing facilities like financial inclusion, houses, road, clean fuel, electricity and toilets, the Jal Jeevan Mission is providing drinking water in every rural household, which will certainly improve the lives of rural population especially women and girls and save them from drudgery as well as water-borne diseases.

PIB Backgrounder
ଜଳ ଜୀବନ ଅଭିଯାନ : ପରସ୍ପରକୁ ଟପିବା ସକାଶେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା
• 7ଟି ରାଜ୍ୟ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 2020–21 ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟର 10%ରୁ ଅଧିକ କରି ସାରିଛନ୍ତି
21 JUL 2020 6:49PM by PIB Bhubaneswar
2019 ମସିହା ଅଗଷ୍ଟ ମାସରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଜଳ ଜୀବନ ଅଭିଯାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ 201920 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ମାତ୍ର 7 ମାସ ମଧ୍ୟରେ 85 ଲକ୍ଷ ପରିବାରଙ୍କୁ ଟ୍ୟାପ୍‌ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ଅଧିକନ୍ତୁ, ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କୋଭିଡ଼19 ଭଳି ଅସ୍ୱାଭାବିକ ପରିସ୍ଥିତିରେ 202021 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଅନଲକ୍‌-1 ଠାରୁ ପ୍ରାୟ 55 ଲକ୍ଷ ଟ୍ୟାପ୍‌ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇ ସାରିଛି । ତେଣୁ ଦୈନିକ ପ୍ରାୟ 1 ଲକ୍ଷ ପରିବାରଙ୍କୁ ଟ୍ୟାପ୍‌ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇ ପାରିଛି ।
ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାତଟି ରାଜ୍ୟ, ଯଥା ବିହାର, ତେଲଙ୍ଗାନା, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ହରିୟାଣା, ଗୁଜରାଟ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଓ ମିଜୋରାମ ରାଜ୍ୟ ନିଜେ ନିଜ ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟର 10 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ସଫଳତା ହାସଲ କରି ସାରିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ଓଡ଼ିଶା, ତାମିଲନାଡ଼ୁ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ ମଣିପୁର ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗତବର୍ଷ ଏହି ସମୟ ତୁଳନାରେ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ରାଜ୍ୟମାନେ ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିବା ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରେ । ବିଶେଷ କରି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ଫ୍ଲାଗସିପ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ ସେହିସବୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ପରିବାରଙ୍କ ନିକଟରେ ମୌଳିକ ସେବା ସୁବିଧା ପହଞ୍ଚାଇବା ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଓ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଗରିବ ଓ ଅବହେଳିତ ଲୋକମାନଙ୍କ ଘରେ ଟ୍ୟାପ୍‌ ଯୋଗେ ନିରାପଦ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇ ଦେବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟମାନେ ସବୁମତେ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ।
ଦେଶର ମୋଟ 18.93 ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ପରିବାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 4.60 କୋଟି (24.30%) ପରିବାରଙ୍କୁ ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ଟ୍ୟାପ୍‌ ଯୋଗେ ନିରାପଦ ପାନୀୟ ଜଳର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିସାରିଛନ୍ତି । ଅବଶିଷ୍ଟ 14.33 କୋଟି ପରିବାରଙ୍କୁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନେ ପ୍ରତି ଦିନ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଅଧିକ ଟ୍ୟାପ୍‌ ସଂଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ତାହା ମାଧ୍ୟମରେ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ଲାଗ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି ।
202021 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଜାତୀୟ ଜଳ ଜୀବନ ଅଭିଯାନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ନିମନ୍ତେ 23,500 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରାବଧାନ କରାଯାଇଛି । ଅଧିକନ୍ତୁ, ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ କମିଶନ ପକ୍ଷରୁ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ସ୍ୱାୟତ୍ତ ଶାସନ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କୁ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଓ ପରିମଳ କାର୍ଯ୍ୟ ନିମନ୍ତେ 50% ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣ ଅର୍ଥାତ୍‌ 30,375 କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅର୍ଥର 50 ପ୍ରତିଶତ ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇସାରିଛି ଯାହାକି ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଏହି ଜଳ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉତ୍ତମ ରୂପାୟନ, ପରିଚାଳନା, କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଓ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଦିଗରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ଗ୍ରମାଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିରାପଦ ପାନୀୟ ଜଳ ନିୟମିତ ତଥା ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବା ଦିଗରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।
ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହଭାଗୀତାରେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ (ଜେଜେଏମ)କୁ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଟ୍ୟାପ୍‌ ଯୋଗେ ନିରାପଦ ପାନୀୟ ଜଳ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଭିତ୍ତିରେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରୁଛି । 2024 ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଏହା ଫଳରେ ଦେଶର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରଙ୍କ ନିକଟରେ ପାଇପ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ଜଳ ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଜାତୀୟ ଅଭିଯାନ ଏହି ଦିଗରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କୁ ତାହା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଦିଗରେ ହାତଧରି ଆଗକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ସହାୟକ ହେବେ । ଏଥି ସହ ଅଭିଯାନ ପକ୍ଷରୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଆଧାରରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରବର୍ତ୍ତନକୁ ମନିଟର କରାଯାଉଛି ।
ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନେ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ଯେ ଜଳ ଜୀବନ ଅଭିଯାନର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ, ଅର୍ଥାତ୍‌, 2024 ମସିହା ପୂର୍ବରୁ ହାସଲ କରିବେ । 2021 ମସିହାରେ, ବିହାର, ଗୋଆ, ପୁଡ଼ୁଚେରୀ ଓ ତେଲଙ୍ଗାନା ଏହି ଯୋଜନାକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ରୂପରେଖ ଦେବା ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି 2022 ମସିହାରେ ଗୁଜରାଟ, ହରିୟାଣା, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଲ, ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର, ଲଦାଖ, ମେଘାଳୟ, ପଞ୍ଜାବ, ସିକିମ ଓ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଭଳି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ 100 ପ୍ରତିଶତ ସାକାର କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି । ଅପର ପକ୍ଷରେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଛତିଶଗଡ଼, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ମଣିପୁର, ମିଜୋରାମ, ନାଗାଲାଣ୍ଡ ଓ ତ୍ରିପୁରା 2023 ମସିହା ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଏ ଦିଗରେ ସେମାନଙ୍କର ସଂପୂର୍ଣର୍ ସଫଳତା ହାସଲ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, ଆସାମ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, କେରଳ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଓଡ଼ିଶା, ରାଜସ୍ଥାନ, ତାମିଲନାଡ଼ୁ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଭଳି ରାଜ୍ୟମାନେ 2024 ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ରୂପରେଖ ପ୍ରଦାନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଇଥିବା ଆହ୍ୱାନ ଅନୁସାରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଇଜ୍‌ ଅଫ୍‌ ଲିଭିଂକୁ ସୁଗମ ଓ ସାକାର କରିବା ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସମାଯୋଜନର ସକଳ ପ୍ରକାର ସୁବିଧା, ଯଥା ବାସଗୃହ, ସଡ଼କ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ, ବିଜୁଳି ଶକ୍ତି ଓ ଶୌଚାଗାର ଆଦି ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉଛି । ଏହା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣର ମାନରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ଘଟାଇବ । ବିଶେଷ କରି ମହିଳା ଓ ବାଳିକାମାନେ ଏଥିରୁ ସର୍ବାଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ କିମ୍ବା ଜଳବାହିତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ରୋଗରୁ ସେମାନେ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିପାରିବେ ।