যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়
এনৱাইকেএছ, এনএছএছ স্বেচ্ছাসেৱকৰ জৰিয়তে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহক আহ্বান শ্ৰী কিৰেন ৰিজিজুৰ
এক দেশ এক ক্ৰীড়া নীতিৰ জৰিয়তে অলিম্পিকৰ গৌৰৱ অৰ্জনৰ প্ৰয়াসক প্ৰশংসা ৰাজ্যসমূহৰ
আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিংযোগে ১৮খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া বিভাগৰ মন্ত্ৰীবৰ্গৰ লগতে জ্যেষ্ঠ বিষয়াবৰ্গক সম্বোধন শ্ৰী কিৰেন ৰিজিজুৰ
14 JUL 2020 6:29PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰী শ্ৰী কিৰেন ৰিজিজুয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিংযোগে ১৮খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া বিভাগৰ মন্ত্ৰীবৰ্গৰ লগতে জ্যেষ্ঠ বিষয়াবৰ্গক সম্বোধন কৰে৷ দুদিনীয়া বৈঠকৰ প্ৰথমদিনা আজি যিসমূহ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰতিনিধিয়ে যোগ দিয়ে, তেওঁলোকে ক’ভিড-১৯ৰ পাছত সময়ছোৱাত খেলাধুলা আৰম্ভ কৰাৰ বিষয়ত তেওঁলোকৰ পৰিকল্পনাৰ কথা অৱগত কৰে৷ ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত নেহৰু যুৱ কেন্দ্ৰ সংগঠন(এনৱাইকেএছ)আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সেৱা আঁচনি (এনএছএছ)ৰ স্বেচ্ছাসেৱকসকলক ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত বিভিন্ন কাৰ্যসূচীত আৰু অধিক পৰিমাণে যোগদানৰ বিষয়ৰ সন্দৰ্ভতো বৈঠকত আলোচনা হয়৷
এই উপলক্ষে মন্ত্ৰী ৰিজিজুয়ে কয় যে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত অসামৰিক প্ৰশাসনৰ সৈতে এনৱাইকেএছ আৰু এনএছএছে স্বেচ্ছাসেৱকসকলে যথেষ্ট ভাল কাম কৰিছে৷ বর্তমান দেশৰ ৭৫ লাখ স্বেচ্ছাসেৱক এই কামৰ সৈতে জড়িত৷ আনলক-২ত এই সংখ্যা ১ কোটিলৈ বৃদ্ধিৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে৷ প্ৰধানমন্ত্রীয়ে ইতিমধ্যে ‘আত্মনির্ভৰ ভাৰত’ কাৰ্যসূচী ঘোষণা কৰিছে৷ দেশৰ বিভিন্ন খণ্ড মুক্ত কৰা হৈছে-আমাৰ স্বেচ্ছাসেৱকসকলে কৃষক, ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীকে ধৰি সমাজৰ প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিক এই আঁচনিৰ সুবিধাৰ বিষয়ে সজাগ কৰি তোলাৰ কাম হাতত ল’ব লাগিব৷ মন্ত্রীগৰাকীয়ে সকলো ৰাজ্যক স্বেচ্ছাসেৱকসকলক এই সজাগতা গঢ়ি তোলাৰ কামত লগোৱাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়৷ এইসকল স্বেচ্ছাসেৱকে জিলা প্ৰশাসনৰ অধীনত পোনপটীয়াভাৱে কাম কৰিব য’ত কেন্দ্ৰ হস্তক্ষেপ কম থাকিব৷
বৈঠকত তৃণমূল পৰ্যায়ৰ খেলাধুলা আৰু প্ৰতিখন ৰাজ্যত অলিম্পিকৰ বাবে প্ৰশিক্ষণক লৈ আলোচনা হয়৷ প্ৰতিখন ৰাজ্যত এটাকৈ খেলো ইণ্ডিয়া উকৰ্ষমূলক ৰাজ্যিক কেন্দ্ৰ (কেআইএছচিই) গঢ়ি তোলা আৰু এক ৰাজ্য এক ক্ৰীড়া নীতিক ৰাজ্যসমূহে শলাগ লৈছে৷ যিসমূহ ৰাজ্যই পৰম্পৰাগতভাৱে কোনো এক নির্দিষ্ট খেলত যথেষ্ট শক্তিশালী তাত সেই খেলবিধক লৈয়েই চর্চা কৰা হ’ব৷ কেআইএছচিয়ে সেই নির্দিষ্ট খেলবিধৰ বাবে সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যখনৰ সমন্বয়ৰক্ষী কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰিব౼খেলুৱৈসকলে তাত বিশ্বমানৰ প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰিব যাতে তেওঁলোকে অলিম্পিকৰ দৰে প্ৰতিযোগিতাত ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিব পাৰে৷ ৰাজ্যসমূহে প্ৰচলিত ক্ৰীড়াৰ বাহিৰেও অন্যান্য খেলটো খেলুৱৈসকলক প্ৰশিক্ষণ দিব পাৰিব, কিন্তু এবিধ বা দুবিধ খেলৰ ওপৰতে অধিক জোৰ দিব লাগিব৷ ৰাজ্যসমূহৰ প্ৰতিনিধিৰাসকলে জনাইছে যে দেশত প্ৰতিখন জিলাত মুছ ১,০০০ খেলো ইণ্ডিয়া কেন্দ্ৰ
নিৰ্মাণ কৰাৰ ফলত আঞ্চলিক পৰ্যায়ত প্ৰতিভাসম্পন্ন খেলুৱৈ বাছনি কৰাৰ ক্ষেত্রত যথেষ্ট সুবিধা হৈছে৷ ইয়াৰ ফলত দেশজুৰি খেলাধুলাৰ এক পৰিৱেশ সৃষ্টি হৈছে৷ বিভিন্ন ৰাজ্যত তৃণমূল পৰ্যায়ত লাভ কৰা সাফল্যৰ কথাও বৈঠকত দাঙি ধৰে৷ বৈঠকত মন্ত্রীকে ধৰি ৰাজ্যৰ প্ৰতিনিধিবৰ্গই কেতবোৰ মূল্যবান মতামত আগবঢ়ায়৷
প্ৰথম দিনাৰ ভাৰ্চুৱেল বৈঠকত অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ, অসম, চত্তীশগড়, গুজৰাট, হাৰিয়ানা, হিমাচলপ্ৰদেশ, জম্মু-কাশ্মীৰ, কর্ণাটক, কেৰালা, লাদাখ, মহাৰাষ্ট্ৰ, ওড়িশা, পাঞ্জাৱ, ৰাজস্থান, তামিলনাড়ু, তেলেংগানা, উত্তৰাখণ্ড আৰু পশ্চিমবংগৰ প্ৰতিনিধিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে৷ বাকী ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰতিনিধিসকলৰ সৈতে কাইলৈ এই সম্পৰ্কীয় দ্বিতীয় বৈঠক অনুষ্ঠিত হ’ব৷

Ministry of Youth Affairs and Sports
Shri Kiren Rijiju calls upon States to create awarenessabout Atmanirbhar Bharat through NYKS, NSS volunteers; States laud One State, One Sports policy as way to Olympic glory
Shri Kiren Rijiju addresses the Ministers as well as senior officials of the Youth Affairs and Sports Departments of 18 States and Union Territories through video conferencing today
14 JUL 2020 6:29PM by PIB Delhi
Union Minister of Youth Affairs and Sports Shri Kiren Rijiju met Ministers as well as senior officials of the Youth Affairs and Sports Departments of 18 States and Union Territories through video conferencing today. The meeting was the first part of the two-day conference where all States and UTs will share the roadmap forward for resumption of sports post Covid19 as well as of engaging more volunteers of the Nehru Yuva Kendra Sangathan (NYKS) and National Service Scheme (NSS) to promote various schemes at the State-level.
Addressing the meeting, ShriRijiju said, “The NYKS and NSS volunteers have done a commendable job working alongside civil administration during Covid 19. There are currently 75 lakh volunteers and we have decided to take that number up to 1 crore in Unlock 2. Prime Minister has already announced Atmanirbhar Bharat. As the country opens up, our volunteers will create awareness among all sections of society such as farmers, small business owners and others, regarding the direct benefits that they can get through beingself-reliant.I call upon the States to promote volunteers and support them to work better. They will be working directly with the district administration with minimal intervention of the Centre.”
Discussing the points included in the concise agenda, representatives of large number of States lauded the steps taken by the Ministry to promote grassroot-level sports as well as Olympic-level training in all the States. The setting up of one Khelo India State Centre Excellence (KISCE) in each State and following the One State One Sport policy found favour with States, as Ministers and officials showed keen interest in adopting one sport in which the State has traditionally been strong. Shri Rijiju Said, “Our ministry will assist and fund the States in theendeavour to achieve excellence in one or two sport. The KISCEs will become the nodal centre for a particular sport where athletes can be groomed at world-class facilities for Olympics. States can also choose to train athletes in other sports, including traditional sports, but the focus should be on one or two disciplines.” The representatives of the States said that setting up of 1000 Khelo India Centers in all districts across the country will help to not just tap into local talent, but also create a culture of sport in the country. Several States shared their own success stories in promoting grassroot-level sport.
The Minister further stated that the participation of States in activities related to the Fit India Movement have been encouraging, with more than 2.5 lakh schools across India enrolling to become Fit India Schools. The Minister added, “I request all State and UT Governments to take active part in including all schools in their States and UTs to register as Fit India schools so that fitness becomes a way of life for youngsters.”
After his interaction with representatives of the States, ShriRijiju said, “It has been an enriching conference. The Ministers and officers have made some very valuable suggestions about sports and youth affairs related issues. They have also briefed me about their preparations for post Covid - of ways to start sporting events and training for athletes. States are doing a very good job and the Ministry is closely co-ordinating with them. I am sure we will come out with a roadmap for the way forward, at the end of the conference.”
On the first day, representatives from Andhra Pradesh, Assam, Chattisgarh, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu and Kashmir, Karnataka, Kerala, Ladakh, Maharashtra, Odisha, Punjab, Rajasthan, Tamil Nadu, Telangana, Uttarakhand and West Bengal, participated. The other States/UTs will be in the conference on July 15, 2020.