বিত্ত মন্ত্ৰালয়
আত্ম নিৰ্ভৰ ভাৰত পেকেজ- বৰ্তমানলৈকে অগ্ৰগতি
বিত্ত আৰু কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰণালয়ৰ আউটিতপৰা আত্ম নিৰ্ভৰ ভাৰত পেকেজৰ ৰূপায়ণৰ পৰ্যালোচনা বিত্তমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণৰ
12 JUL 2020 11:51AM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰদ্বাৰা সৃষ্ট আৰ্থ-সামাজিক মন্থৰতাৰে মোকাবিলা কৰিবলৈ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীয়ে ১২ মে’, ২০২০ ত দেশৰ জিডিপিৰ ১০% ৰ সমতুল্য ২০ লাখ কোটি টকাৰ বিশেষ অৰ্থনৈতিক আৰু বিস্তৃত পেকেজ ঘোষণা কৰিছিল। তেওঁ আত্ম নিৰ্ভৰ ভাৰত বা ছেল্ফ-ৰিলায়েন্ট ইণ্ডিয়া ম’ভমেন্টৰ আহ্বান জনাইছিল। তেখেতে অৰ্থনীতি, আন্তঃগাঁথনি, প্ৰণালী, স্পন্দনশীল জনতত্ত্ব আৰু চাহিদাক আত্ম নিৰ্ভৰ ভাৰতৰ পাঁচটা স্তম্ভ হিচাপেও অভিহিত কৰে।
মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ এই আহ্বানৰ পাছতে, বিত্ত আৰু কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ১৩ মে’ৰপৰা ১৭ মে’, ২০২০ লৈ এলানি সংবাদমেলৰ জৰিয়তে আত্ম নিৰ্ভৰ ভাৰত পেকেজৰ সবিশেষ সদৰী কৰে।
আত্ম নিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত অৰ্থনৈতিক পেকেজ সম্পৰ্কীয় ঘোষণাসমূহ বিত্ত আৰু কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰণালয়ে ৰূপায়ণৰ কাম তাৎক্ষণিকভাৱে আৰম্ভ কৰে। বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নিজাববীয়াকৈ অৰ্থনৈতিক পেকেজ ৰূপায়ণৰ নিয়মীয়া পৰ্যালোচনা আৰু নিৰীক্ষণ কৰি আহিছে।
শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণে কৰা শেহতীয়া পৰ্যালোচনাত এতিয়ালৈকে তলত উল্লেখ কৰা অগ্ৰগতিসমূহ লাভ কৰা হৈছেঃ
১। ২০০ কোটি টকা পৰ্যন্ত চৰকাৰী নিবিদা সংগ্ৰহত বিশ্বব্যাপী নিবিদাৰ অনুমোদন দিয়া নহয়
স্থানীয় এমএছএমই ক বৃহৎ সকাহ প্ৰদানৰ লক্ষ্যৰে, ব্যয় বিভাগে (Department of Expenditure) বৰ্তমানৰ জেনেৰেল ফাইনেন্সিয়েল ৰুল, ২০১৭ৰ বিধি ১৬১ (iv) আৰু গ্ল’ৱেল টেণ্ডাৰ সম্পৰ্কীয় জিএফআৰ ৰুলৰ সংশোধনী ঘটায়। এতিয়া, কেবিনেট সচিবালয়ৰপৰা পূৰ্বেই অনুমতি লাভ নকৰাকৈ, ২০০ কোটি টকালৈকে নিবিদাৰ অৰ্থে গ্ল’ৱেল টেণ্ডাৰ এনকুৱেৰি (জিটিই) আহ্বান কৰিব পৰা নাযাব।
২। ঠিকাদাৰসকললৈ সকাহ
বিত্তমন্ত্ৰী গৰাকীয়ে এই ঘোষণা কৰে যে ইপিচি আৰু অৰ্পণ চুক্তিকে সামৰি ৰেলৱে, পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰণালয় আৰু চিপিডব্লিউডিৰ লেখীয়া সকলোবোৰ কেন্দ্ৰীয় সংস্থাৰ চুক্তিগত বাধ্যবাধকতাৰ পূৰ্ণতাৰ ম্যাদ ৬ মাহলৈকে সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে।
এই সংক্ৰান্তত, ব্যয় বিভাগে জাৰি কৰা নিৰ্দেশনাত এইবুলি প্ৰকাশ যে (ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত) ফ’ৰ্চ মেজিউৰ ক্লজ (FMC)ৰ আহ্বান মৰ্মে, ঠিকাদাৰ/সুবিধাপ্ৰাপ্ত ব্যক্তি-সংস্থাৰ ওপৰত কোনো ব্যয় বা জৰিমনা নিবিহাকৈয়ে তিনিমাহৰপৰা ছমাহলৈকে ঠিকাৰ ম্যাদ সম্প্ৰসাৰণ কৰিবপৰা যাব। লগতে এই নিৰ্দেশনাও প্ৰদান কৰা হয় যে ঠিকাদাৰ/সুবিধাপ্ৰাপ্ত ব্যক্তি-সংস্থালৈ পাৰ্ফমেঞ্চ চিকিউৰিটীৰ মূল্যৰ ৰিটাৰ্ণ মুঠ কনট্ৰেক্ট মূল্য সাপেক্ষে ধৰা যোগান/সম্পূৰ্ণ হোৱা কনট্ৰেক্ট কামৰ সমানুপাতিক হ’ব লাগিব। একে নিৰ্দেশনা ভিন্ন বিভাগ/মন্ত্ৰণালয়সমূহেও ৰূপায়ণ কৰিব।
৩। ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক সহায়
পূৰ্বে কেতিয়াও নোহোৱা পৰিস্থিতিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত কেন্দ্ৰই ধাৰগ্ৰহণৰ সীমা বৃদ্ধিৰ অনুৰোধ মানি লয় আৰু কেৱল ২০২০-২১ ৰ কাৰণে ৰাজ্যসমূহৰ এই হাৰ ৩% ৰপৰা ৫% লৈ বৃদ্ধিৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা বুলি বিত্তমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ঘোষণা কৰে। এই সিদ্ধান্তই ৰাজ্যসমূহক ৪.২৮ লাখ কোটি টকাৰ অতিৰিক্ত সমল যোগান ধৰিব।
লক ডাউনৰ বাবে হোৱা ৰাজহ ঘাটিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত বৰ্তমানে কঠিন চাপত থকা ৰাজ্য চৰকাৰসমূহলৈ বিত্তীয় অৱস্থাৰ সহায় আগবঢ়োৱাৰ প্ৰচেষ্টাৰ অংশ স্বৰূপে, ব্যয় বিভাগে সকলো ৰাজ্য চৰকাৰলৈ নিৰ্দিষ্ট ষ্টেট লেভেল ৰিফৰ্মৰ ৰূপায়ণ সাপেক্ষে ২০২০-২১ ৰ কাৰণে সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যৰ অভিক্ষিপ্ত জিএছডিপিৰ ২ শতাংশৰ অতিৰিক্ত ধাৰ ল’ব পাৰিব বুলি পত্ৰযোগে অৱগত কৰে।
৪। এমএছএমইকে সামৰি ব্যৱসায়ৰ অৰ্থে ৩ লাখ কোটি টকাৰ ক’লেটাৰেল-ফ্ৰী অট’মেটিক লোন
ব্যৱসায়ত সহায় আগবঢ়োৱাৰ উদ্দেশৰে, ২৯ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২০ সাপেক্ষে বকেয়া জমাৰ ২০ শতাংশ অতিৰিক্ত ৱৰ্কিং কেপিটেল ফাইনেন্স টাৰ্ম লোন হিচাপে এটা সুবিধাজনক সুতৰ হাৰত আগবঢ়োৱা হ’ব। ২৫ কোটি টকা পৰ্যন্ত অনাদায় আৰু ১০০ কোটি টকা পৰ্যন্ত টাৰ্ণ অ’ভাৰৰ একাউন্টৰ ক্ষেত্ৰত এই সুবিধা উপলব্ধ হ’ব। এনে ইউনিটসমূহে নিজাকৈ জামিন বা আমানত আগবঢ়াব নালাগে। ৪৫ লাখৰো অধিক এমএছএমইক মুঠ ৩ লাখ কোটি টকাৰ লিকুইডিটি আগবঢ়োৱাৰ জৰিয়তে এই পৰিমাণত ভাৰত চৰকাৰৰদ্বাৰা ১০০% নিশ্চিতি প্ৰদান কৰা হ’ব।
২০.০৫.২০২০ত কেবিনেটৰ অনুমোদন লাভৰ পাছত, এই আঁচনিখনৰ বাবে বিত্তীয় সেৱা বিভাগে ২৩.০৫.২০২০ত কাৰ্যকৰী নীতি-নিৰ্দেশনা জাৰি কৰে। একেদৰে ২৬.০৫.২০২০ত ইমাৰ্জেঞ্চী ক্ৰেডিট লাইন গ্যাৰেন্টী স্কিম (ECLGS) পুঁজিৰ পঞ্জীয়ন হয়। চিনাক্ত কৰা ক্ষেত্ৰসমূহত প্ৰায় ডেৰ মাহৰো কম চমু সময়ৰ ভিতৰতে লক্ষ্যণীয় অগ্ৰগতি প্ৰত্যক্ষ কৰা হয়, সমান্তৰালভাৱে এমএছএমইলৈ লোনৰ অনুমোদন তথা প্ৰদান প্ৰক্ৰিয়াও সম্পন্ন হয়। ৯ জুলাই, ২০২০ লৈকে লাভ কৰা অগ্ৰগতিসমূহ তলত উল্লেখ কৰা হ’লঃ
৫। এনবিএফচিৰ কাৰণে ৪৫,০০০ কোটি টকাৰ আংশিক ক্ৰেডিট গ্যাৰেন্টী আঁচনি ২.০
বৰ্তমানে থকা পাৰ্চিয়েল ক্ৰেডিট গ্যাৰেন্টী স্কিম (PCGS) ক পুনৰাই গঠন কৰি তোলা হ’ব আৰু নিম্ন হাৰৰ এনবিএফচি, এইচএফচি আৰু আন মাইক্ৰ’ ফাইনেঞ্চ ইনষ্টিটিউচন (এমএফআই)এ ধাৰ গ্ৰহণ কৰিব পৰাকৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হ’ব। ভাৰত চৰকাৰে ৰাজহুৱা খণ্ডৰ বেংকসমূহলৈয়ো ২০ শতাংশ ফাৰ্ষ্ট লষ্ট চভৰেইন গ্যাৰেন্টী আগবঢ়াব।
পিচিজিএছৰ ২০.০৫.২০২০ত কেবিনেটৰ অনুমোদন লাভৰ পাছত, এই আঁচনিখনৰ বাবে ২০.০৫.২০২০ত কাৰ্যকৰী নীতি-নিৰ্দেশনা জাৰি কৰে। ১৪,০০০ কোটি টকাৰ পৰ্ট’ফলিঅ’ ক্ৰয়ৰ নিমিত্তে বেংকসমূহক অনুমোদন জনোৱা হয় আৰু ৩ জুলাই, ২০২০ সাপেক্ষে সম্প্ৰতি ৬,০০০ কোটি টকাৰ বাবে অনুমোদন জনোৱা/আলোচনা প্ৰক্ৰিয়া অব্যাহত আছে।
৬। নাবাৰ্ডৰ জৰিয়তে কৃষকলৈ ৩০,০০০ কোটি টকাৰ অতিৰিক্ত জৰুৰীকালীন ৱৰ্কিং কেপিটেল ফাণ্ডিং
ক’ভিড-১৯ৰ সময়ছোৱাত আৰআৰবি আৰু সমবায় বেংকসমূহলৈ নাবাৰ্ডৰদ্বাৰা ৩০,০০০ কোটি টকাৰ নতুন ফ্ৰন্ট ল’ডেড বিশেষ ৰিফাইনেন্স সুবিধাত অনুমোদন জনোৱা যায়। এই বিশেষ সুবিধাই শস্য চপোৱাৰ পৰৱৰ্তী সময় আৰু খাৰিফ শস্যৰ গুটি সিঁচাৰ সময়ত প্ৰয়োজনীয় আহিলা সংগ্ৰহৰ ক্ষেত্ৰত অতিশয় ক্ষু্দ্ৰ আৰু উপান্ত কৃষককে ধৰি ৩ কোটিৰো অধিক কৃষকক লাভান্বিত কৰিব। সম্প্ৰতি খাৰিফ শস্যৰ গুটি সিঁচা প্ৰক্ৰিয়া পূৰ্ণ গতিত অব্যাহত থকাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত এই সুবিধাৰ অধীনত ৩০,০০০ কোটি টকাৰ ভিতৰত ০৬.০৭.২০২০ সাপেক্ষে ২৪,৮৭৬.৮৭ কোটি টকা বিতৰণ কৰা হৈছে।
৭। টিডিএছ/টিচিএছ হাৰ হ্ৰাসৰ জৰিয়তে ৫০,০০০ কোটি টকাৰ লিকুইডিটি
ৰাজহ বিভাগে ১৩.০৫.২০২০ ত প্ৰকাশ কৰা প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তিত আবাসীসকললৈ কৰিবলগীয়া নিৰ্দিষ্ট পৰিশোধৰ কাৰণে টিডিএছ হাৰ হ্ৰাস আৰু ১৪ মে’, ২০২০ ৰপৰা ৩১ মাৰ্চ, ২০২১ লৈকে কৰিবলগীয়া লেন-দেনত ২৫% টিচিএছ হাৰ নিৰ্দিষ্ট কৰা বুলি ঘোষণা কৰে।
৮। প্ৰত্যক্ষ কৰৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহ
৩ জুলাই, ২০২০ ৰ প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তিত উল্লেখ কৰা অনুসৰি, ৮ এপ্ৰিল আৰু ৩০ জুনৰ ভিতৰত কেন্দ্ৰীয় প্ৰত্যক্ষ কৰ পৰিষদ (CBDT)এ ৬২,৩৬১ কোটি টকাৰো অধিক পৰিমাণৰ ২০.৪৪ লাখৰো অধিক ঘটনাৰ ৰিফাণ্ড জাৰি কৰিছে। বাকী থকা ৰিফাণ্ডসমূহৰ নিষ্পত্তিকৰণৰ অৰ্থে যাৱতীয় প্ৰক্ৰিয়া বৰ্তমানে অব্যাহত আছে। বিভাগটোৱে ২৪.৬.২০২০ তাৰিখে জাৰি কৰা অধিসূচনা অনুসৰিও, ২০১৯-২০ বিত্তীয় বৰ্ষ (মূল্যায়ন বছৰ ২০২০-২১)ৰ কাৰণে আয়-কৰ ৰিটাৰ্ণৰ অন্তিম তাৰিখ ৩১ জুলাই, ২০২০ (ব্যক্তি ইত্যাদিসমূহৰ কাৰণে) আৰু ৩১ অক্টোবৰ, ২০২০ (কোম্পানী ইত্যাদিসমূহৰ কাৰণে)ৰপৰা ৩০ নৱেম্বৰ, ২০২০ লৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰে। তদুপৰি, কৰ পৰীক্ষণৰ প্ৰতিবেদন দাখিলৰ সময়সীমাও ৩০ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২০ৰ পৰা ৩১ অক্টোবৰ, ২০২০ লৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হয়।
ৰাজহ বিভাগে সীমাবদ্ধতাৰ কাৰণে বাধাগ্ৰস্ত মূল্যায়ণৰ কাৰণে বেৰিং ডেটৰ সময়সীমা ৩০ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২০ ৰপৰা ৩১ মাৰ্চ, ২০২১ লৈ বৃদ্ধি কৰে। ইয়াৰ অৰ্থে, ২৪.৬.২০২০ তাৰিখে জাৰি কৰা এক প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তিত, বিভাগটোৱে কৈছিল যে ‘বিবাদ সে বিশ্বাস’ আঁচনিৰ অধীনত অতিৰিক্ত ধন অবিহনে পৰিশোধ প্ৰক্ৰিয়া ৩১ ডিচেম্বৰ, ২০২০লৈকে সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে আৰু এই সময়ছোৱাৰ ভিতৰত উক্ত ব্যৱস্থাৰ কাৰণেই বিবাদ সে বিশ্বাস আইন, ২০২০ (VsV Act)ৰ আইনী সংশোধনী অপসাৰণ কৰা যাব। তদুপৰি, একেখন অধিসূচনাৰ জৰিয়তেই, VsV আইনৰ অধীনত উল্লেখিত ২০ মাৰ্চ, ২০২০ ৰপৰা ৩০ ডিচেম্বৰ, ২০২০ ভিতৰত পৰা সমাপ্তিৰ তাৰিখ ৩১ ডিচেম্বৰ, ২০২০ লৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে।
৯। আইবিচি সম্পৰ্কীয় ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে সহজসাধ্য ব্যৱসায়ৰ পৰৱৰ্তী সম্প্ৰসাৰণ
আইবিচি, ২০১৬ ৰ ৪ নং দফাৰ অধীনত কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰণালয়ে অক্ষমতাৰ সীমা (threshold of default) ১ কোটি টকা (বৰ্তমানে থকা ১ লাখ টকাৰ সীমাৰ পৰা)লৈ বৃদ্ধি কৰে অৰ্থাৎ ২৪.৬.২০২০ ত জাৰি কৰা অধিসূচনাত এইবুলি উল্লেখ “অৰ্থশূন্যতা আৰু দেউলিয়া নিয়মাৱলী, ২০১৬ (২০১৬ৰ ৩১)ৰ ৪ নং দফাৰ অধীনত ক্ষমতা প্ৰয়োগৰে, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনে ইয়াৰদ্বাৰা উল্লেখিত দফাৰ উদ্দেশ্যৰে অক্ষমতাৰ ন্যূনতম পৰিমাণ ১ কোটি টকা নিৰ্ধাৰণ কৰে।”
এমএছএমইক সহায় কৰিবলৈকে উল্লেখিত নিয়মাৱলীৰ ২৪০ এ দফাৰ অধীনত কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰণালয়ে এটা বিশেষ অৰ্থশূন্যতা প্ৰস্তাৱ নিৰ্ধাৰণ কৰে। এই সন্দৰ্ভত শীঘ্ৰেই ঘোষণা আগবঢ়োৱা হ’ব।
অৰ্থশূন্যতা আৰু দেউলিয়া নিয়মাৱলী (সংশোধনী) অধ্যাদেশ, ২০২০ ক ৫ জুন, ২০২০ ত ঘোষণা কৰা হয় যাৰ জৰিয়তে অৰ্থশূন্যতা আৰু দেউলিয়া নিয়মাৱলী ২০১৬ ৰ ১০এ দফাৰ প্ৰৱৰ্তন কৰা হয়। যাৰ জৰিয়তে ছয় মাহ বা এনে পৰৱৰ্তী সময়ৰ কাৰণে, অৱশ্যে এনে তাৰিখৰপৰা এবছৰৰ অধিক নহয়, নিয়মাৱলীখনৰ ৭, ৯ আৰু ১০ নং দফাৰ অধীনত কৰ্প’ৰেট ইনচ’লভেন্সী ৰিজ’লুচন প্ৰচেচ (CIRP)ৰ অস্থায়ীভাৱে স্থগিতকৰণ আৰম্ভ হয়।
- ১০। এনবিএফচি/এইচএফচি/এমএফআইৰ অৰ্থে ৩০,০০০ কোটি টকাৰ বিশেষ লিকুইডিটি আঁচনি
এনবিএফচি/এইচএফচিৰ অৰ্থে বিশেষ লিকুইডিটি আঁচনিত কেবিনেটে অনুমোদন জনোৱাৰ পাছত, এই আঁচনিখনৰ শুভাৰম্ভ কৰা হয়। এই আঁচনিখন সন্দৰ্ভত আৰবিআয়ে নিজাকৈ ১ জুলাই, ২০২০ ত এনবিএফচি আৰু এইচএফচিলৈ জননীও জাৰি কৰে। ৭ জুলাই, ২০২০ লৈকে SBICAP এ প্ৰায় ৯,৮৭৫ কোটি টকাৰ অনুৰোধৰে ২৪ খন আবেদন লাভ কৰিছে আৰু এইসমূহৰ কাৰ্যকৰী কৰি তোলাৰ প্ৰক্ৰিয়া বৰ্তমান অব্যাহত আছে। অৱশ্যে এই সংক্ৰান্তত লাভ কৰা প্ৰথমখন আবেদনত ইতিমধ্যে অনুমোদন জনোৱা হৈছে আৰু পৰৱৰ্তী কামসমূহ বাকী আছে।

Ministry of Finance
Aatma Nirbhar Bharat Package – Progress So Far
Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman reviews implementation of Aatma Nirbhar Bharat Package pertaining to Ministries of Finance & Corporate Affairs
12 JUL 2020 11:51AM by PIB Delhi
Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi on May 12th, 2020, announced the Special economic and comprehensive package of Rs. 20 lakh crores - equivalent to 10% of India’s GDP – to fight COVID-19 pandemic in India. He gave a clarion call for Aatma Nirbhar Bharat or Self-Reliant India Movement. He also outlined five pillars of Aatma Nirbhar Bharat – Economy, Infrastructure, System, Vibrant Demography and Demand.
Following the call of the Hon'ble Prime Minister, Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman laid down the details of the Aatma Nirbhar Bharat Package in a string of press conferences from 13th May to 17th May 2020.
The Ministries of Finance & Corporate Affairs have immediately started implementation of the announcements related to the Economic Package under Aatma Nirbhar Bharat Abhiyaan. Regular reviews and monitoring of the implementation of economic package is being overseen by the Finance Minister personally.
In the latest review taken by Smt Nirmala Sitharaman the following progress has been reported so far:
1. Global tenders will be disallowed in Government procurement tenders up to Rs 200 crore
Giving a major relief to the local MSMEs, Department of Expenditure has amended present Rule 161 (iv) of General Financial Rules, 2017 and GFR Rules relating to Global Tenders. Now, no Global Tender Enquiry (GTE) shall be invited for tenders upto Rs. 200 crore, unless prior approval is obtained from Cabinet Secretariat.
1. Relief to Contractors
It was announced by the Finance Minister that all central agencies like Railways, Ministry of Road Transport and Highways and CPWD will give extension of up to 6 months for completion of contractual obligations, including in respect of EPC and concession agreements.
In this regard, Department of Expenditure has issued instructions that (due to COVID-19 pandemic) on the invocation of Force Majeure Clause (FMC), contract period may be extended for a period not less than three months and not more than six months without imposition of any cost or penalty on the contractor/concessionaire. Instructions were also issued to return the value of performance security to the contractor/ suppliers proportional to the supplies made/ contract work completed to the total contract value. The same is being implemented by various Departments/Ministries.
1. Supporting State Governments
The Finance Minister announced that the Centre has decided to accede to the request and increase borrowing limits of States from 3% to 5%, for 2020-21 only in view of the unprecedented situation. This will give States extra resources of Rs. 4.28 lakh crore.
In an effort to support the financial position of the State Governments presently suffering from stress on account of revenue losses due to lock down, Department of Expenditure issued a communication to all the State Governments for additional Borrowing of 2 per cent of projected GSDP to the States in 2020-21 subject to implementation of specific State Level Reforms.
1. Rs 3 lakh crore Collateral-free Automatic Loans for Businesses, including MSMEs
To provide relief to the business, additional working capital finance of 20% of the outstanding credit as on 29th February 2020, in the form of a Term Loan at a concessional rate of interest will be provided. This will be available to units with upto Rs. 25 crore outstanding and turnover of up to Rs. 100 crore whose accounts are standard. The units will not have to provide any guarantee or collateral of their own. The amount will be 100% guaranteed by the Government of India providing a total liquidity of Rs. 3 lakh crore to more than 45 lakh MSMEs.
After taking Cabinet approval on 20.05.2020, Department of Financial Services issued Operational Guidelines for the Scheme on 23.05.2020 and Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS) Fund was registered on 26.05.2020. In a short period of about one and half months noticeable progress has been achieved in identifying units, sanctioning as well as disbursing of loans to MSMEs. Following is the progress as on 9th July 2020:
1. Rs 45,000 crore Partial Credit Guarantee Scheme 2.0 for NBFCs
Existing Partial Credit Guarantee Scheme (PCGS) will be revamped and extended to cover the borrowings of lower rated NBFCs, HFCs and other Micro Finance Institutions (MFIs). Government of India will provide 20 per cent first loss sovereign guarantee to Public Sector Banks.
After the Cabinet approval on PCGS on 20.05.2020, Operational Guidelines for the Scheme were issued on 20.05.2020 itself. Banks have approved purchase of portfolio of Rs. 14,000 crore and are currently in process of approval/negotiations for Rs. 6,000 crore as on 3rd July 2020.
1. Rs 30,000 crore Additional Emergency Working Capital Funding for farmers through NABARD
New front loaded special refinance facility of Rs. 30,000 crore sanctioned by NABARD during COVID-19 to RRBs & Cooperative Banks. This special facility to benefit 3 crore farmers, consisting mostly small and marginal farmers in meeting their credit needs for post-harvest and kharif sowing requirements. When kharif sowing is already on its full swing Rs. 24,876.87 crore out of Rs. 30,000 crore has been disbursed as on 06.07.2020, out of this special facility.
1. Rs 50,000 crore liquidity through TDS/TCS rate reduction
The Department of Revenue, vide its Press Release dated 13.05.2020, announced the reduction in TDS rates for specified payments to residents and specified TCS rates by 25% for transactions made from 14th May, 2020 to 31st March, 2021.
1. Other Direct Tax Measures
Between April 8 and June 30, the Central Board of Direct taxes (CBDT) has issued refunds in more than 20.44 lakh cases amounting to more than Rs. 62,361 crore, as stated in press release dated July 3, 2020. Remaining refunds are under process. The Department also issued Notification dated 24.6.2020, the due date for income-tax return for FY 2019-20 (Assessment Year 2020-21) has been extended from 31st July, 2020 (for individuals etc.) and 31st October,2020 (for companies etc.) to 30th November, 2020. Further, the due date for furnishing of tax audit report has also been extended from existing 30th September, 2020 to 31st October, 2020.
The Department of Revenue has extended the time barring date for assessments getting barred by limitation on 30th September, 2020 to 31st March, 2021. In this regard, through the Press Release dated 24.6.2020, it has been already been communicated that making payment without additional amount under the ‘Vivad se Vishwas’ Scheme will be extended to 31st December, 2020 and the legislative amendments for the same in the Vivad Se Vishwas Act, 2020 (VsV Act) shall be moved in due course to time. Further, through the Notifications, compliance dates mentioned under the VsV Act falling during period 20th March, 2020 to 30th December, 2020 have been extended to 31st December, 2020.
1. Further enhancement of Ease of Doing business through IBC related measures
The Ministry of Corporate Affairs has raised the threshold of default under Section 4 of the IBC, 2016 to Rs 1 crore (from the existing threshold of Rs 1 lakh) i.e. “in exercise of powers conferred under Section 4 of Insolvency & Bankruptcy Code, 2016 (31 of 2016), the Central Government hereby specified Rs 1 crore as the minimum amount of default for the purposes of the said section” vide Notification dated 24.6.2020.
The Ministry of Corporate Affairs is finalising a special insolvency resolution under section 240A of the Code, to provide relief to the MSMEs and the same would be notified soon.
Insolvency and Bankruptcy Code (Amendment) Ordinance, 2020 has been promulgated on 5th June, 2020 thereby provided for insertion of Section 10A in the Insolvency and Bankruptcy Code 2016 to temporarily suspend initiation of Corporate Insolvency Resolution Process (CIRP) under Section 7, 9 & 10 of the Code for a period of six months or such further period, not exceeding one year from such date.
1. Rs 30,000 crore Special Liquidity Scheme for NBFCs/HFCs/MFIs
After the Cabinet approval of the Special Liquidity Scheme for NBFCs/HFCs, the Scheme has been launched. RBI has also issued a circular to NBFCs and HFCs on 1st July, 2020 itself on the Scheme. SBICAP has received 24 applications requesting about Rs. 9,875 crore of financing as on 7th July, 2020 which are being processed. The first application in this regard has received its approval and the remaining are also being considered.