ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପୁନର୍ବାର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ସରକାର ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଅପରେସନ ପ୍ରୋସିଡ୍ୟୁର ଜାରି କରିବେ : ଜାଭଡ଼େକର
07 JUL 2020 6:05PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରକାଶ ଜାଭଡ଼େକର ଆଜି ଏଠାରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଖୁବ୍‌ ଶୀଘ୍ର ଦେଶରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଅପରେସନ ପ୍ରୋସିଡ୍ୟୁର ଜାରି କରିବେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନ୍‌ଲକ୍‌ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହା କରାଯିବ । କରୋନା ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ଦେଶର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ଏକପ୍ରକାର ଅଚଳ ହୋଇପଡିଛି । ଏହାକୁ ପୁନର୍ବାର ଗତିଶୀଳ କରାଇବା ପାଇଁ ସରକାର ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଟିଭି ଧାରାବାହିକ ଓ ପ୍ରଡକ୍ସନ, ଆନିମେସନ ଓ ଗେମିଂ ଆଦିକୁ ପୁନର୍ବାର ଆରମ୍ଭ କରିବା ସହ ଏହାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସରକାର କେତେକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଖୁବଶୀଘ୍ର ଏସବୁ ଘୋଷଣା କରାଯିବ ବୋଲି ଫିକି ଫ୍ରେମ୍ସର ଏକବିଂଶ ସଂସ୍କରଣରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେବା ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଜାଭଡ଼େକର ଏହା କହିଛନ୍ତି ।
ଚଳିତବର୍ଷ କରୋନା ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଓ ମନୋରଞ୍ଜନ ଉଦ୍ୟୋଗର ବାର୍ଷିକ ସମାବେଶ ଭର୍ଚୁଆଲ ଢଙ୍ଗରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି । ପ୍ରତିବର୍ଷ ଏହା ତାହାର ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସ୍ଥାନ ମୁମ୍ବଇର ପୋୱାଇ ଲେକ୍‌ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥାଏ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ କରୋନା ମହାମାରୀ ଏବେ ଯୋଗାଯୋଗର ନୂଆ ମାଧ୍ୟମ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ଲୋକଙ୍କୁ ବାଧ୍ୟ କରିଛି । ଶାରୀରିକଭାବେ ଏକାଠି ନ ହୋଇ କଳ୍ପିତ ମାଧ୍ୟମରେ (ଭର୍ଚୁଆଲ) ଏକାଠି ହେବା ଏବେ ଏକ ନୂଆ ସ୍ୱାଭାବିକ ଉଭା ହେଇଛି । ଭର୍ଚୁଆଲ ଗ୍ୟାଦରିଂ ସତ୍ତ୍ୱେ ଏଥିରେ ଯେଉଁ ଅଂଶୀଦାରୀ ଗଢି ଉଠିଛି ତାହା ହିଁ ବାସ୍ତବତା । ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ବିଷୟବସ୍ତୁ ପରିକଳ୍ପନା ଓ ଚିତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିବା, ଖର୍ଚ୍ଚ ତୁଳନାରେ ବେଶ୍‌ ଲାଭଦାୟକ । ଭାରତୀୟ କଥା ଓ କାହାଣୀର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆଦର ରହିଛି । ବିଶ୍ୱର 150ଟି ଦେଶରେ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଓ ଏହାର କାହାଣୀ ଆଦୃତ । ଭାରତର କୋମଳଶକ୍ତି- ଗଣମାଧ୍ୟମ ଓ ମନୋରଂଜନ ଉଦ୍ୟୋଗର ଯେଉଁ ବିପୁଳ ସମ୍ବଳ ଓ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ତାହାକୁ ବିନିଯୋଗ କରି ଆଗେଇ ଯିବାକୁ ସବୁ ସଂପୃକ୍ତ ପକ୍ଷ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ସମାବେଶରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ଅର୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତକୁ ଏକ ଜ୍ଞାନଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସର୍ଜନାତ୍ମକ ଉଦ୍ୟୋଗର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିମାଣ ସହିତ ମାନ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଅଧିକ ଦୃଷ୍ଟି ଦେବାକୁ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ।
ବୈଷୟିକ ଅଧିବେଶନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରାଣଳୟ ସଚିବ ଅମିତ ଖରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବା ଉଚିତ । ଯାବତୀୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ହଟାଇ ସେଗୁଡିକ ଗୋଟିଏ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ସହ କଟକଣା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଧିକ କୋହଳ କରିବାକୁ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଗଣମାଧ୍ୟମ ଓ ମନୋରଂଜନ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ମାନ୍ୟତା ଦେବାକୁ ସରକାର ପୂର୍ଣ୍ଣପ୍ରାଣରେ ସମର୍ଥନ କରନ୍ତି । ତେବେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ କେତେକ ସଂଜ୍ଞାଗତ ଅଦଳବଦଳ ଜରୁରି ହୋଇଛି ।
ନୀତି ଆୟୋଗର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ନିର୍ବାହୀ ଅମିତାଭ କାନ୍ତ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଂପ୍ରତିକ ସଂକଟକୁ ଏକ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରାଯାଇପାରିବ । ଏଥିପାଇଁ ଭାରତକୁ 12/13ଟି ଉତ୍ଥାନମୁଖୀ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ଉଚ୍ଚ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରିବାକୁ ହେବ । ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଓ ମନୋରଂଜନ ଶିଳ୍ପ ଅନ୍ୟତମ ବୋଲି ସେ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଷ୍ଟାର ଏବଂ ଡିସ୍‌ନେ ଇଣ୍ଡିଆର ଚେୟାରମ୍ୟାନ ଉଦୟଶଙ୍କର ଅନୁରୂପ ମତାମତ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୃଜନାତ୍ମକ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଓ ମନୋରଂଜନ ଉଦ୍ୟୋଗର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଏହା ନିଯୁକ୍ତି ଓ ବ୍ୟବସାୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ ଯାହା ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱରେ ଚମକାଇବ । ତେବେ ଛାପା, ଟିଭି ଓ ଡିଜିଟାଲ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଭାରତରେ ମାତ୍ରାଧିକ ଭାବେ ବିଜ୍ଞାପନ ରାଜସ୍ୱ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିବାରୁ ସେ ଶୋଚନା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଫଳରେ କରୋନା ମହାମାରୀ ବେଳେ ଗଣମାଧ୍ୟମର ଦୁଃସ୍ଥିତି କିପରି ହୋଇଛି ତାହାର ସେ ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏହାକୁ ବିଜ୍ଞାପନ ନିର୍ଭଶୀଳତାରୁ ମୁକ୍ତ ହେବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଗୁଗ୍‌ଲ୍‌ର ସଂଜୟ ଗୁପ୍ତ କହିଛନ୍ତି ଯେ କରୋନା ଆକ୍ରାନ୍ତ ମିଡିଆ ଓ ମନୋରଂଜନ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବେ ସଂଗ୍ରାମଶୀଳ । ଏହା ଫଳରେ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗର ବର୍ତ୍ତମାନର 20 ବିଲିୟନ ଡଲାର ବାର୍ଷିକ କାରବାର 2021 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 15 ବିଲିୟନ ଡଲାରକୁ ସଂକୁଚିତ ହୋଇପାରେ । ତେବେ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗ ଏକ ସର୍ଜନାତ୍ମକ ଶକ୍ତିକେନ୍ଦ୍ର ହୋଇଥିବାରୁ ଏହାର ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ଦକ୍ଷତା ରହିଛି । ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଥିବା ଟିକସ ଓ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସରଳ ଏବଂ କୋହଳ କରାଗଲେ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିବ ବୋଲି ସେ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଫିକି ଫ୍ରେମ୍ସଭର୍ଚୁଆଲ ସମ୍ମିଳନୀ ଚଳିତମାସ 11 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ । ଏଥିରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଓ ମନୋରଂଜନ ଉଦ୍ୟୋଗର ପ୍ରମୁଖ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ତଥା ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ନିଜନିଜର ପ୍ରସ୍ତାବ ଓ ମତାମତ ରଖିବେ । ଫିକି ଫ୍ରେମ୍ସ2020ର ଫୋକ୍‌ସ ଦେଶଭାବେ ଇଟାଲୀ ରହିଛି ।

Ministry of Information & Broadcasting
Government to announce SoPs for resumption of film production – Prakash Javadekar
07 JUL 2020 6:05PM by PIB Delhi
Union Minister for Information & Broadcasting Prakash Javadekar today said that the Government will soon issue Standard Operating Procedures to speed up resumption of film production in the unlock phase. “To accelerate the restart of film-making that had come to a standstill as a result of COVID, we are also coming up with incentives of production in all sectors, including TV serials, film-making, co-production, animation, gaming. We will be announcing these measures shortly," said Shri Javadekar addressing the 21st edition of FICCI Frames
In view of the Covid-19 pandemic, the 2020 edition of the annual gathering of the Media & Entertainment Industry is being held in a virtual mode, instead of its usual location by the Powai lake in Mumbai.
The Minister further remarked that the Covid pandemic has forced people to think of new ways to communicate. Virtual gatherings have become the new normal, but the partnerships forged are real”. He said, India enjoys a huge cost advantage in content creation and the Indian content is being watched in over 150 countries worldwide. The Minister called upon all stakeholders to work together to make progress and harness the soft power of India – media and entertainment.
Delivering the key-note address, Minister of State for Finance, Anurag Thakur said the creative industry has a significant role to play in transforming India into a knowledge based economy. “From volume, the focus must shift to value creation” he added.
Participating in a technical session, Secretary, Information & Broadcasting Amit Khare said, in films, the role of the government should be that of a facilitator. “Different regulatory structures must be brought in sync to ensure less regulation” he added. Shri Khare also said that the Government was fully in support of granting infrastructure status to the Media & Entertainment Industry and added that some definitions need to be fine tuned.
Niti Ayog CEO Amitabh Kant in his address said every crisis can be turned into an opportunity and India must identify 12-13 sunrise sectors in which it can leapfrog to become global champions to achieve sustainable high growth and create jobs. He listed Media & Entertainment industry as one of them.
Expressing similar views, Uday Shankar, Chairman, Star and Disney India and a leading voice of the industry said “the M&E sector is an important part of the creative economy. It can create jobs and businesses and make India shine globally”. He however, lamented the fact that Indian media industry, especially print, TV and digital remained disproportionately dependent on advertising revenue and said that the Covid pandemic has proven that this arrangement is a major set back. He said “if the industry has to grow, it needs to shed its dependency on advertisement,”
Sanjay Gupta of Google emphasized on the Covid induced disruption of the media and entertainment industry in the country. He said, the sector may shrink from $ 20 billion to $ 15 billion in 2020-21, but has the ability to bounce back as a ‘creative powerhouse.’ He called for simplification of the taxation framework and adoption of a light touch regulatory approach for industry to grow to its full potential.
FICCI Frames Virtual Summit , which will be on till 11th July, will see leading experts of the industry exchange views and ideas on various aspects of media and entertainment sector. Italy is the focus country of FICCI-Frames 2020.