ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସବିଶେଷ ସୂଚନା
• ଜାତୀୟ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ହାର ଶତକଡା 6.73; ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ହାର ଠାରୁ କମ ସଂକ୍ରମଣ
• କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ପରୀକ୍ଷଣ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଓ ସଂକ୍ରମଣ ହାର ହ୍ରାସ
06 JUL 2020 2:53PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡିକ ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି ।
ସେଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅଧିକ ପରୀକ୍ଷଣ, ଦ୍ରୁତ ଚିହ୍ନଟିକରଣ ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ଉପଚାର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦେଉଛନ୍ତି । ଏଥିଯୋଗୁଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ପରୀକ୍ଷଣ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସମନ୍ଵିତ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଦେଶରେ ସଂକ୍ରମଣ ହାର ଶତକତା 6.73 ରହିଛି । ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ଜାତୀୟ ହାର ଠାରୁ ନିମ୍ନରେ ଅଛନ୍ତି ତାହା ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି ।
କ୍ରମିକ ସଂଖ୍ୟା
ରାଜ୍ୟ
ସଂକ୍ରମଣ ହାର (ଶତକଡାରେ)
ପ୍ରତି ମିଲିୟନରେ ପରୀକ୍ଷଣ
1
ଭାରତ(ଜାତୀୟ)
6.73
6,859
2
ପୁଡୁଚେରୀ
5.55
12,592
3
ଚଣ୍ଡିଗଡ
4.36
9,090
4
ଆସାମ
2.84
9,987
5
ତ୍ରିପୁରା
2.72
10,941
6
କର୍ଣ୍ଣାଟକ
2.64
9,803
7
ରାଜସ୍ଥାନ
2.51
10,445
8
ଗୋଆ
2.5
44,129
9
ପଞ୍ଜାବ
1.92
10,257
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସମୁଚିତ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ପରୀକ୍ଷା ହାରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି । ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଆରଟିପିସିଆର ପରୀକ୍ଷା ହେବା ସହ ନୂତନ ରାପିଡ଼ ଆଣ୍ଟିଜେନ ପଏଣ୍ଟ ଅଫ କେର ଯୋଗୁଁ ମାତ୍ର ଅଧଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଫଳାଫଳ ଜଣା ପଡୁଛି । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ତ୍ଵରିତ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷଣ ଆଶାତୀତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଜୁନ 1 ରୁ 5 ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ଦିନକୁ 5,481ଟି ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ହେଉଥିବା ବେଳେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଜୁଲାଇ 1 ରୁ 5 ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ହାରାହାରି 18,766ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଦିଲ୍ଲୀରେ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷଣ ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ସଂକ୍ରମଣ ହାର ଗତ ତିନି ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଶତକଡା 30 ରୁ 10କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।

Ministry of Health and Family Welfare
UPDATES ON COVID-19
National COVID Positivity Rate is 6.73% while many States report lower Positivity Rate
Central efforts lead to Significant Jump in testing in Delhi while the Positivity Rate declines
06 JUL 2020 2:53PM by PIB Delhi
The Union Government and the State/UT governments have made a joint coordinated effort to effectively manage the COVID-19 pandemic in the country.
As part of the coordinated efforts, the Union government has emphasized on increasing testing, prompt contact tracing and timely clinical management of the cases. It has also helped the States to significantly ramp up testing capacities.
This has resulted in reduced positivity in the country. Currently the national Positivity Rate stands at 6.73%.
As on 5th July 2020, the States with their Positivity Rate lesser than the national average and tests per million higher than the national average are:
Serial No.
State
Positivity rate (in %)
Tests per million
1
India (National)
6.73
6,859
2
Puducherry
5.55
12,592
3
Chandigarh
4.36
9,090
4
Assam
2.84
9,987
5
Tripura
2.72
10,941
6
Karnataka
2.64
9,803
7
Rajasthan
2.51
10,445
8
Goa
2.5
44,129
9
Punjab
1.92
10,257
In Delhi, the efforts being made by the UT were significantly bolstered by the Central Government to ensure increase in testing. Tests were ramped up through increased RT-PCR testing along with the new Rapid Antigen Point-of-Care (POC) tests which gives results in only about 30 min.
As a result of concerted and focused efforts by Government of India to augment efforts, the average number of samples being tested per day which was only 5481 (1st-5th June 2020) has witnessed a huge increase to reach an average of 18,766 samples per day between 1st to 5th July 2020. In spite of significantly increased testing in Delhi, the positivity rate has seen a substantial decrease from about 30% to 10% in the last three weeks.