ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଛି
ଇସିଏଲ୍‌ଜି ଯୋଜନାରେ 79 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ମଞ୍ଜୁର କରାଗଲାଣି
23 JUN 2020 2:43PM by PIB Bhubaneswar
କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ) ଏବଂ ଏନ୍‌ବିଏଫ୍‌ସି ପାଇଁ ସରକାର ଯେଉଁ ସହାୟତା ନୀତି ଓ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲେ ତାହାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଭାବ ବେଶ୍‌ ଶୀଘ୍ର ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଛି । ଜରୁରୀକାଳୀନ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି (ଇସିଏଲ୍‌ଜି) ଯୋଜନାରେ ଏହିସବୁ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ତୁରନ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ଯୋଗାଇ ଦେଇ ସେଗୁଡିକୁ ଲକ୍‌ଡାଉନ ଜନିତ କରୋନା ଜନିତ ପ୍ରଭାବରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ଏଥିରେ ସଂପୃକ୍ତ ସଂସ୍ଥା ଉଭୟ ସରକାରୀ ଓ ବେସରକାରୀ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ପାଇବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ଏବଂ ସରକାର ଏଥିପାଇଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟର ହୋଇଛନ୍ତି । ଜୁନ୍‌ 20 ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଏ ବାବଦରେ ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟାଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ 79 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଇତିମଧ୍ୟରେ 35 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଂପୃକ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ପାଇସାରିଲେଣି । ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟେଟବ୍ୟାଙ୍କ, ଏଚ୍‌ଡିଏଫ୍‌ସି ବ୍ୟାଙ୍କ, ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଫ୍‌ ବରୋଦା, ପିଏନ୍‌ବି ଏବଂ କାନାରା ବ୍ୟାଙ୍କ ଏହି ଋଣ ପ୍ରଦାନରେ ଆଗରେ ରହିଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା 19 ଲକ୍ଷ କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟାବସାୟିକ ସଂସ୍ଥା ଲକ୍‌ଡାଉନ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅବସ୍ଥାରେ ନିଜର ସଂସ୍ଥା ପୁନର୍ବାର ଚଳାଇବାକୁ ସୁଯୋଗ ପାଇବେ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ପ୍ୟାକେଜ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶ ସ୍ୱରୂପ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ 3 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ଋଣ ଯୋଗାଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏସବୁ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏହି ଯୋଜନାରେ ସେମାନଙ୍କର ବର୍ତ୍ତମାନର ଋଣ ଉପରେ ଅତିରିକ୍ତ 20 ଶତାଂଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ସୁବିଧା ପାଇବେ । ଏହି ଋଣର ସୁଧ ହାରକୁ ସୀମିତ କରାଯାଇଛି ।
ଅନ୍ୟ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମାର୍ଚ୍ଚ-ଏପ୍ରିଲ ମାସରେ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଘୋଷିତ ସ୍ପେଶାଲ ଲିକ୍ୟୁଡିଟି ଫ୍ୟାସିଲିଟି ଅନୁସାରେ ସିଡ୍‌ବି ଇତିମଧ୍ୟରେ 10,220 କୋଟି ଟଙ୍କା ଏନ୍‌ବିଏଫ୍‌ସି, ମାଇକ୍ରୋ ଫାଇନାନ୍ସ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଓ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକୁ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି । ଏହି ଅର୍ଥ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଓ କ୍ଷୁଦ୍ର ଋଣକାରୀଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଜାତୀୟ ହାଉସିଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ହାଉସିଂ ଫାଇନାନ୍ସ କମ୍ପାନୀକୁ 10 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅର୍ଥ ମଞ୍ଜୁର କରିଛି । ସିଡ୍‌ବି ଓ ନ୍ୟାସନାଲ ହାଉସିଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ଏହି ପୁନଃ ଅର୍ଥଲଗାଣ, ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଚଳିତ ଯୋଜନା ବାବଦ ମଞ୍ଜୁର 30 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବାହାରେ ଅତିରିକ୍ତ ଋଣ ପ୍ରଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା । ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ଆଂଶିକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନାରେ ଏନ୍‌ବିଏଫ୍‌ସି ଓ ଏମ୍‌ଏଫ୍‌ଆଇଗୁଡିକୁ 5,500 କୋଟି ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇ ଦେବା ପ୍ରସ୍ତାବ ଇତିମଧ୍ୟରେ ଅନୁମୋଦନ ଲାଭ କରିଛି । ଏହାଛଡା ଏହିସବୁ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ 5 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କ ଯୋଗାଇ ଦେବା ପ୍ରସ୍ତାବ ଅନୁମୋଦନ ଅପେକ୍ଷାରେ ରହିଛି ।

Ministry of Finance
Government Schemes for MSMEs & NBFCs creating significant impact - Sanctions under Emergency Credit Line Guarantee Scheme (ECLGS)cross Rs. 79,000 crore
23 JUN 2020 2:43PM by PIB Delhi
The interventions by Government for MSMEs, have been gaining rapid traction. Under the Emergency Credit Line backed by a Government guarantee, Banks from Public & Private Sectors have so far already sanctioned loansworth over Rs. 79,000 crore as of June 20, 2020, of whichmore than Rs 35,000 crore has already been disbursed.
The top lenders under the Scheme are SBI, HDFC Bank, Bank of Baroda, PNB & Canara Bank.This has helped 19 lakh MSMEs & other businesses restart their businesses post the lockdown.As part of the Aatmanirbhar package Government had announced its plans for Rs. 3 lakh Crore as additional credit to MSMEs and small businesses.Such enterprises were to be eligible to receive upto 20% of their existing borrowing as additional loans at interest rates which were capped.
Separately,under RBI’s Special Liquidity Facility announced in March-April, 2020, SIDBI has sanctioned over Rs. 10,220 crore to NBFCs, Micro Finance Institutions & Banks for lending to MSME& small borrowers. National Housing Bank (NHB) has sanctioned its entire facility of Rs. 10,000 crore to Housing Finance Companies. This refinance by SIDBI & NHB is in addition to ongoing schemes through which over Rs. 30,000 crore has been sanctioned. NBFCs & MFIs are being further helped under the Extended Partial Guarantee Scheme where approvals have crossed Rs. 5500 crore. Transactions for another Rs. 5000 crore are under process of approval while certain other deals are currently under negotiation.