Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at virtual launch of auctioning of Coal Mines for Commercial Mining
18 JUN 2020 1:15PM by PIB Delhi
Namaskar!
I welcome all the participants from across the nation and the world. The very conduct of such an event and your participation, during these challenging times in itself arouses a new hope and conveys an important message.
India will not only fight against Coronavirus, but will also win the battle and move forward. India is not going to sit and wail over the crisis. Howsoever big the crisis might be, India is determined to turn it into an opportunity. This Coronavirus Crisis has given India lessons in being Atmanirbhar, that is, Self-Reliant!
Atmanirbhar Bharat means India will reduce its dependence on imports. Atmanirbhar Bharat means India will save foreign exchange, worth lakhs of crores of rupees spent on imports. Atmanirbhar Bharat means India won’t need to import, for which, it will constantly develop resources domestically. Atmanirbhar means we become biggest exporters of the commodities that we now import.
Friends, to achieve this, we must take every sector, every product and every service into consideration and work holistically, to make India self-reliant in that particular area. Today’s event is a manifestation and a robust step in the direction of the same thinking.
Today, a major step is being taken to make India self-reliant in the energy sector. This event not only marks the implementation of reforms concerning just a single sector i.e. the Coal Mining Sector but also represents the commitment to realize 130 crore aspirations.
This marks the beginning of lakhs of employment opportunities for our youth.
Friends,
When the Atmanirbhar Bharat Abhiyan was announced last month in order to realize the resolve of a self-reliant India, many people thought that this was a usual government process.
But within a month of the announcement, every reform, be it in the sectors of agriculture, MSME or now the Coal & Mining Sector, have been implemented on ground.
This shows India’s seriousness and commitment to turn this crisis into an opportunity. Not only are we launching the auction of commercial coal mining today, but also freeing the coal sector from decades of lockdown.
What has been the effect of lockdown of the coal sector; you know it better than me.
Give it a thought. The nation with the fourth largest coal reserves in the world; the second largest producer in the world; that nation is not a coal exporter, but the second largest coal importer in the world!
The question is, when we are one of the largest producers in the world, why can’t we be the largest exporter?
This question always crops up in mine, yours and the minds of crores of Indians.
Friends, this has been our situation for decades. The country’s coal sector was entangled in the mesh of captive and non-captive. It was kept outside the competition; transparency was a major issue. Forget about fair process of auction, everybody is aware of the big scams involving coal mines allocation. For this reason, coal sector lacked investment and its efficiency was also questionable. Coal would be extracted in one state and sent to another state, hundreds of kilometers away and, the originating state would wait for coal. It was quite messy.
Friends, many steps were taken after 2014 to change this scenario. We implemented coal linkage which no one could think about. Such steps provided impetus to coal sector. Recently, we brought many reforms which were being thought about for decades. Now, India has taken a big decision to fully open coal and mining sectors for competition, capital, participation and technology. Care has been taken to ensure that the new players in private mining sector do not face problem of finance.
Friends, self-reliance is not possible without strong mining and minerals sector; because minerals and mining are important pillars of our economy.
After these reforms, now coal production and entire coal sector will become self—dependent. Now market has been opened for coal; so, any sector can buy as per their requirements.
Friends, these reforms will not only benefit coal sector but other sectors as well. When we increase coal production, then positive impact is also felt on production and processing in Steel, Aluminium, Fertilizers and Cement sectors with an increase in power generation. Fortunately, in India, reserves of coal, iron, bauxite and other minerals are located very close to each other. So, reforms brought in minerals sector have got strength from coal mining reforms.
Friends,
Beginning of auction today for commercial coal mining is a win-win situation for stakeholders. The Industries, you, your businesses, investments will get new resources and markets. State governments will get more revenue and a huge population of the country will get employment. It means, there will be a positive impact on every sector.
Friends,
While implementing coal reforms, it has been ensured that India’s commitment to protect environment doesn’t get weakened. Latest technology can be introduced to make gas from coal. And environment will be protected with steps like coal gasification. Coal gas will be used in transport and cooking while Urea and steel will promote manufacturing industries. We have set a target to gasify around 100-million-ton coal by the year 2030. I am told that four projects have been identified for this purpose and around 20 thousand crore rupees will be invested in this process.
Friends,
These coal sector reforms are a big medium to make eastern and central India, our tribal belt into pillars of development. Areas in our country having coal, minerals have not been able to reach desired level of progress and prosperity. This is also the part of the country having a big number of Aspirational Districts.People of these districts are aspiring for development, but have lagged behind in terms of development.
You can imagine that 16 Aspirational districts in the country have a huge stock of coal; but people of these areas have not got adequate benefit of this. Our friends from these places have to migrate to far-flung cities for employment.
The steps taken towards commercial mining will be very helpful to a big population of eastern and central India in providing them employment near their homes and reducing many such problems.
Auction of these coal blocks today will itself generate lakhs of jobs in this sector. Not only this, but infrastructure needed for coal extraction to transportation will also create employment opportunities. Recently, the Government has taken a decision to spend 50 thousand crore rupees on creating such an infrastructure.
Friends, reforms and investment in coal sector will play a big role in making lives of people, especially our poor and tribal brothers-sisters easy. Extra revenue generated through coal production will be used for public welfare schemes there. States will also continue to get help from the District Mineral Fund. A major chunk of this Fund is being utilized in development of essential facilities in the areas surrounding coal mines. We are following the objective of making people of mineral rich areas wealthy. The steps being taken today will greatly help this objective.
Friends, this auction is taking place at a time when the economic activity is fast returning to normal. Consumption and demand are fast attaining the pre – Covid-19 levels. There cannot be a better time for a new beginning.
Be it demand in power consumption or demand for petroleum products; the last week of May and first week of June have seen a rapid rise. Almost 200% jump has been witnessed in E way bills as compared to April. Toll collection in the month of June has already reached 70% of the February levels. Railway freight traffic has also witnessed a jump of 26% in the month of May as compared to April. Total digital retail transaction is witnessing a rise in both Volume as well as Value.
Friends, the rural economy has also started looking up. This year the crop area of Kharif is 13% higher than last year. Production and procurement of wheat has also increased this year. As compared to last year 11% more wheat has been procured till now. This means more money has gone into the pockets of farmers. All these indicators tell us that the Indian economy is ready to bounce back and march forward.
Friends, India has come out of bigger crises and will come out of this one too. If we Indians are millions of consumers, then we are also millions of producers. Success and growth of India is certain; we can become Atmanirbhar!
Remember, few weeks ago we used to import most of our demand for N-95 masks, Corona testing kits, PPE, and Ventilators. Now India is fulfilling its demand through ‘Make in India’. And very soon we will become an important exporter of medical products. You must keep up your faith and morale, we can do it. We can definitely become Atmanirbhar Bharat!
We can make Aatmanitbhar Bharat!
You all are major partners in the journey of Self Reliant India, started by 130 crore Indians. Let us make India move forward, make India Atmanirbhar!
Once again many congratulations to all of you on this significant beginning in the coal sector.
There are very few occasions in life when there is an opportunity to change the history by doing something. Today, the industrial world and the service sector of India have got the opportunity to change the history to heal the people. We must not let go of this opportunity. Come, let's take India forward and make India a self-reliant country.
Friends, today I got the opportunity to be with you. Although it is a matter of coal, we must dream of diamonds. Once again, my best wishes to all of you for this significant beginning in the coal sector! I especially want to congratulate my cabinet colleague Prahlad Joshi ji and his entire team for utilizing this lockdown period effectively and studying all the nuances of the entire department. I want to congratulate Prahlad ji, his Secretary and his team today for finding out the new ways with which they can help the nation and providing a great leadership.
You might be thinking that it is a small event. But I don’t think so. Prahlad ji, I see that you are laying a strong foundation for a self-reliant India today. And so heartiest congratulations to you and your team!
I want to once again assure my friends from industry present here today that I am with you. If you take two steps for the welfare of the country; I am willing to walk four steps with you. Come, let us not let go of this opportunity.
Once again, best wishes to all of you! Thank You!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବ୍ୟବସାୟିକ କୋଇଲା ଖଣି ଖନନ ପାଇଁ ନିଲାମ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଭର୍ଚୁଆଲ ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
18 JUN 2020 1:15PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର,
ଦେଶ-ବିଦେଶର ସବୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ଏକ ଆହ୍ୱାନମୂଳକ ସମୟରେ ଏଭଳି ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରିବା ଏବଂ ଏଥିରେ ଆପଣମାନେ ଭାଗ ନେବା ଏକ ନୂଆ ଆଶା ଉଦ୍ରେକ କରୁଛି ଏବଂ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଉଛି ।
ଭାରତ କେବଳ କରୋନା ବିରୋଧରେ ଲଢୁ ନାହିଁ, ଏହି ଯୁଦ୍ଧରେ ବିଜୟଲାଭ କରିବ ଏବଂ ଆଗକୁ ବଢିବ । ଏହି ସଂକଟକୁ ନେଇ ଭାରତ ଚୁପ୍‌ଚାପ ବସି ବିଳାପ କରିବାର ଅବକାଶ ମଧ୍ୟ ନାହିଁ । ଏହି ସଂକଟ ଯେତେବଡ ହେଉନା କାହିଁକି ଭାରତ ଏହାକୁ ଏକ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ବଦ୍ଧପରିକର । ଏହି କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସଂକଟ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବାର ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଛି ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅର୍ଥ ଆମ ଦେଶ ଏହାର ଆମଦାନୀକୁ ହ୍ରାସ କରିବ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଅର୍ଥ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବୈଦେଶିକ ବିନିମୟ ମୁଦ୍ରା ବଞ୍ଚାଇବ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଅର୍ଥ ଦେଶକୁ ଆଉ ବିଦେଶରୁ ଜିନିଷପତ୍ର ଆମଦାନୀ କରିବାକୁ ପଡିବ ନାହିଁ । ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଘରୋଇ ଭାବେ ନିଜର ସମ୍ବଳର ବିକାଶ ନିରନ୍ତର କରିବ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଅର୍ଥ ଆମେ ଏବେ ଯେଉଁ ସାମଗ୍ରୀ ସବୁ ଆମଦାନୀ କରୁଛୁ ତାହାର ସର୍ବବୃହତ୍‌ ରପ୍ତାନୀକାରୀ ହେବୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଆମକୁ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ର, ସବୁ ଉଦ୍ୟୋଗ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବାକୁ ବିଚାରକୁ ନେବାକୁ ହେବ । ସେ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ସାମଗ୍ରୀକଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତାହାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ ଏବଂ ସେହି ବିଚାରରେ ଆଗକୁ ବଢିବାର ଏକ ବଡ ପଦକ୍ଷେପ ।
ଭାରତକୁ ଉର୍ଜ୍ଜା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଏକ ବୃହତ୍‌ ପଦକ୍ଷେପ କହିଲେ ଭୁଲ ହେବନାହିଁ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ସଂପୃକ୍ତ ଗୋଟିଏ କ୍ଷେତ୍ର ବା କୋଇଲା ଉଦ୍ୟୋଗରେ ସଂସ୍କାରର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ଅୟମାରମ୍ଭ ନୁହେଁ । ଏହା 130 କୋଟି ଜନତାଙ୍କ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷାର ପରିପୂରଣ ପାଇଁ ଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ । ଏହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗର ଆରମ୍ଭ ମାତ୍ର ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସଂକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ନିମନ୍ତେ ଗତ ମାସରେ ଯେତେବେଳେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଘୋଷଣା କରାଗଲା, ଅନେକ ଲୋକ ସେତେବେଳେ ଭାବିଲେ ଯେ ଏହା ଆଉ ଏକ ସାଧାରଣ ସରକାରୀ ପ୍ରକ୍ରିୟା । କିନ୍ତୁ ଘୋଷଣାର ମାସକ ମଧ୍ୟରେ କୃଷି, ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଏମ୍‌ଇ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ବିଶେଷକରି ବର୍ତ୍ତମାନର କୋଇଲା ଓ ଖଣି ଉଦ୍ୟୋଗରେ ତାହାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଭାରତ ତାହାର ଅଙ୍ଗୀକାରକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ କେତେ ଆଗ୍ରହୀ ଏବଂ ଏକ ସଂକଟକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ କେତେ ତତ୍ପର । ଆମେ କେବଳ ଆଜି ବ୍ୟବସାୟିକ କୋଇଲା ଉତ୍ତୋଳନର ଆରମ୍ଭ କରୁନାହୁଁ, ଏହା ସହିତ ମଧ୍ୟ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଲକ୍‌ଡାଉନ ଅବସ୍ଥାରେ ପଡି ରହିଥିବା କୋଇଲା ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ମୁକ୍ତ କରୁଛୁ ।
କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲକ୍‌ଡାଉନର ପ୍ରଭାବ କଣ ତାହା ଆପଣମାନେ ମୋଠାରୁ ଅଧିକ ଜାଣନ୍ତି । ଏ ଦିଗରେ ଟିକିଏ ଭାବନ୍ତୁ । କୋଇଲା ସମ୍ପଦରେ ଭାରତର ସ୍ଥାନ ବିଶ୍ୱରେ ଚତୁର୍ଥ । କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନରେ ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ୱିତୀୟ । ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ଏକ କୋଇଲା ରପ୍ତାନୀକାରୀ ଦେଶ ନୁହେଁ; ବରଂ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍‌ କୋଇଲା ଆମଦାନୀକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ।
ପ୍ରଶ୍ନ ହେଉଛି, ଆମେ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍‌ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ, ଆମେ କାହିଁକି ସର୍ବବୃହତ୍‌ ରପ୍ତାନାକାରୀ ହୋଇପାରିବାନାହିଁ ? ଏ ପ୍ରଶ୍ନ ମୋ ମନରେ, ଆପଣମାନଙ୍କ ମନରେ ଏବଂ କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ମନରେ ବାରମ୍ବାର ଉଙ୍କି ମାରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏ ହେଉଛି ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମର ଅବସ୍ଥା । ଦେଶର କୋଇଲା ଉଦ୍ୟୋଗ କ୍ୟାପ୍‌ଟିଭ ଓ ନନ୍‌ କ୍ୟାପଟିଭ ଭଳି ଝାମେଲାରେ ପଡି ବିଭ୍ରାଟ ଅବସ୍ଥାରେ ରହିଛି । ଏହା ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବା ଅବସ୍ଥାରେ ନାହିଁ । ପାରଦର୍ଶିତା ମଧ୍ୟ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ । ଉଚିତ ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟା କଥା ଭୁଲିଯାଆନ୍ତୁକୋଇଲା ଖଣି ଆବଣ୍ଟନରେ ଯେଉଁସବୁ ବଡ ବଡ ଦୁର୍ନୀତି ହୋଇଥିଲା ସେ ବିଷୟରେ ସମସ୍ତେ ଅବଗତ । ସେଇଥିପାଇଁ କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ନୈରାଶ୍ୟଜନକ ରହିଛି ଏବଂ ଏହାର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଶ୍ନବାଚୀ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟରୁ କୋଇଲା ଉତ୍ତୋଳନ କରାଯିବ ଏବଂ ତାହା ଶହ ଶହ କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ଥିବା ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ପଠାଯିବ । ଅଥଚ ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟରେ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଥିବ ସେ ରାଜ୍ୟ କୋଇଲା ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷାରେ ରହିବ, ଏହା କେମିତି କଥା ? ସମଗ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୋଳମାଳିଆ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, 2014 ପରେ ଏହି ସ୍ଥିତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଆମେ କୋଇଲା ଲିଙ୍କେଜ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ କଲୁ, ଯାହା କେହି କେବେ ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲେ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କୋଇଲ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କଲା । ନିକଟରେ ଆମେ ଅନେକ ସଂସ୍କାର ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଣିଛୁ, ଯାହା ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଚିନ୍ତା କରାଯାଉଥିଲା । କୋଇଲା ଓ ଖଣି ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ, ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଏବଂ ଟେକ୍‌ନୋଲଜି ଅନୁକୂଳ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଏବେ ଏକ ବଡ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଏହାକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ କରିଛି । ଘରୋଇ ଖଣି କ୍ଷେତ୍ରର ନୂଆ ଅଂଶୀଦାର ଯେପରି ଅର୍ଥଗତ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହୁଅନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଆବଶ୍ୟକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିଶ୍ଚିତ କରିଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏକ ମଜଭୁତ ଖଣି ଓ ଖଣିଜ ଉଦ୍ୟୋଗ ବିନା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ; କାରଣ ଖଣିଜ ଓ ଖଣି ଆମ ଅର୍ଥନୀତିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ । ଏହି ସଂସ୍କାର ପରେ ଏବେ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ଓ ସମଗ୍ର କୋଇଲା ଉଦ୍ୟୋଗ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବ । ଏବେ କୋଇଲା ପାଇଁ ବଜାର ମୁକ୍ତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଯେକୌଣସି ଉଦ୍ୟୋଗ ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ କୋଇଲା କିଣିପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହି ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା କେବଳ କୋଇଲା ଉଦ୍ୟୋଗ ଲାଭବାନ ହେବନାହିଁ, ଅନ୍ୟ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ପାଇବେ । ଆମେ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ବଢାଇଲେ ଏହାର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଇସ୍ପାତ, ଆଲୁମିନିୟମ, ଶକ୍ତି, ସାର ଏବଂ ସିମେଣ୍ଟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପଡିବ । ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ବଢିବ । ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଭାରତରେ କୋଇଲା, ଲୌହ, ବକ୍‌ସାଇଟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖଣି ସବୁ ପାଖାପାଖି ରହିଛି । ତେଣୁ ଖଣିଜ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଅଣାଯାଇଥିବା ସଂସ୍କାର କୋଇଲା ଖଣି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆସିଥିବା ସୁଧାରବାଦୀ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଦ୍ୱାରା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆଜିର ବ୍ୟାବସାୟିକ କୋଇଲା ଖନନ ନିଲାମ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଆରମ୍ଭ ସଂପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ଏଥିରେ ସମସ୍ତେ ଲାଭବାନ ହେବେ । ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥା, ଆପଣମାନେ ସଭିଏଁ, ଆପଣମାନଙ୍କ ବ୍ୟାପାର ଓ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ନୂତନ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ବଜାର ପାଇବ । ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଅଧିକ ରାଜସ୍ୱ ପାଇବେ ଏବଂ ଦେଶର ଏକ ବିରାଟ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ଅତଏବ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, କୋଇଲା ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାବେଳେ ଭାରତ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ଥିବା ତାର ଅଙ୍ଗୀକାରକୁ ମଧ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛି । ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପରିବେଶ ଯେପରି ନ ବିଗିଡେ ସେଥିପାଇଁ ଭାରତ ସଚେତନ ଅଛି । କୋଇଲାରୁ ଗ୍ୟାସ୍‌ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ସର୍ବାଧୁନିକ ଟେକନୋଲଜି ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଇପାରିବ । ପରିବହନ ଓ ରୋଷେଇରେ କୋଲ ଗ୍ୟାସ୍‌ ବ୍ୟବହୃତ ହେବ । ୟୁରିଆ ଏବଂ ଇସ୍ପାତ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ମ୍ୟାନୁଫାକ୍‌ଚରିଂ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବ । 2030 ସୁଦ୍ଧା 100 ନିୟୁତ ଟନ କୋଇଲାକୁ ଗ୍ୟାସ୍‌ରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ଏଥିପାଇଁ 4ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ 20 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରାଯିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏହି କୋଇଲା ସଂସ୍କାର ପୂର୍ବଭାରତ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭାରତ ଏବଂ ଆମର ଆଦିବସୀ ଇଲାକାଗୁଡିକର ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମାଧ୍ୟମ ହେବ । କୋଇଲା ଏବଂ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ ଥିବା ଆମ ଦେଶର ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକର ପ୍ରଗତି ଓ ସମୃଦ୍ଧି ଯାହା ହେବା କଥା ତାହା ହୋଇପାରିନାହିଁ । ଏହିସବୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଦେଶର ଅନେକ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲା ରହିଛି । ଏସବୁ ଜିଲାର ଲୋକମାନେ ବିକାଶ ଚାହୁଁଛନ୍ତି; କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ତାଙ୍କ ଇଛାମତେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରୁନାହାନ୍ତି ।
ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ କି, ଦେଶର 16ଟି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲାରେ ବିପୁଳ କୋଇଲା ମହଜୁଦ ଅଛି; ମାତ୍ର ଏହିସବୁ ଜିଲାର ଲୋକମାନଙ୍କ କାମରେ ତାହା ବିଶେଷ ଆସୁନାହିଁ । ସେମାନେ ରୋଜଗାର ପାଇଁ ନିଜର ଭିଟାମାଟି ଛାଡ଼ି ଦେଶର ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ସହରକୁ ଯିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି ।
ବ୍ୟାବସାୟିକ ଖଣି ଉତ୍ତୋଳନ ପାଇଁ ଯେଉଁସବୁ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ତଦ୍ଦ୍ୱାରା ପୂର୍ବ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଭାରତର ଏକ ବୃହତ ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶେଷ ଉପକୃତ ହେବ । ସେମାନେ ନିଜ ଘର ପାଖରେ ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ପାଇବା ସହ ବିଭିନ୍ନ ଜଞ୍ଜାଳରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବେ । ଆଜି ଯେଉଁସବୁ କୋଇଲା ଖଣିର ନିଲାମ ହେଉଛି ସେଥିରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ । କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, କୋଇଲା ଉତ୍ତୋଳନ ଓ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ସେଥିରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁବିଧା ମିଳିବ । ଏହି ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ 50 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ନିକଟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଓ ନିବେଶ ଜନସାଧାରଣ, ବିଶେଷକରି ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବାରେ ଅଧିକ ସହାୟକ ହେବ । କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନରୁ ଯେଉଁ ଅଧିକ ରାଜସ୍ୱ ମିଳିବ ତାହା ସେ ଅଞ୍ଚଳର ଜନକଲ୍ୟାଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିନିଯୋଗ କରାଯିବ । ଜିଲା ଖଣିଜ ପାଣ୍ଠିରୁ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ସହାୟତା ପାଇବେ । ଏହି ପାଣ୍ଠିର ଏକ ବଡ଼ଭାଗ କୋଇଲା ଖଣି ପାର୍ଶ୍ଵବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବା ଯୋଗାଣକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବିନିଯୋଗ ହେଉଛି । ଖଣିଜ ସମୃଦ୍ଧ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଲକ୍ଷ୍ୟରଖି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଆଜିର ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବ ବୋଲି ମୋର ଆଶା ଓ ବିଶ୍ୱାସ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ଦ୍ରୁତଗତିରେ ସ୍ୱାଭାବିକ ହେଉଥିବାବେଳେ ଆଜିର ଏହି ନିଲାମ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ଦେଶରେ ଉପଭୋକ୍ତାବାଦ ଏବଂ ଚାହିଦା ଦ୍ରୁତଗତିରେ ବଢି ଏବେ କରୋନା ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ତେଣୁ ଏଭଳି ଏକ ନୂଆ ଆରମ୍ଭ ପାଇଁ ଏହାଠାରୁ ଆଉ ଭଲ ସମୟ ନାହିଁ ।
ଉର୍ଜ୍ଜା ବ୍ୟବହାର ହେଉ ଅଥବା ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ସାମଗ୍ରୀ, ଏସବୁଥିରେ ଗତ ମେ ଶେଷ ଓ ଜୁନ୍‌ ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହରେ ଚାହିଦା ଦ୍ରୁତଗତିରେ ବଢ଼ିଥିଲା । ଇ-ୱେ ବିଲ୍‌ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏପ୍ରିଲ ତୁଳନାରେ ଦୁଇଶହ ଶତାଂଶ ବୃଦ୍ଧି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଥିଲା । ପଥକର ସଂଗ୍ରହ ଜୁନ ମାସରେ 70 ଶତାଂଶରେ ପହଞ୍ଚି ଫେବୃଆରୀ ସ୍ତରକୁ ଛୁଇଁଛି । ଏପ୍ରିଲ ତୁଳନାରେ ମେ ମାସରେ ରେଳ ମାଲପରିବହନ 26 ଶତାଂଶ ବଢ଼ିଛି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ମୋଟ ଡିଜିଟାଲ ଖୁଚୁରା କାରବାର ଉଭୟ ସଂଖ୍ୟା ଓ ପରିମାଣ ଆକାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଅର୍ଥନୀତିରେ ମଧ୍ୟ ସୁଧାର ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଛି । ଚଳିତବର୍ଷ ଖରିଫ ଚାଷ ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 13 ଭାଗ ଅଧିକ ଜମିରେ ହୋଇଛି । ଏବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ଗହମର ଉତ୍ପାଦନ ଓ ସଂଗ୍ରହ ବଢିଛି । ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଚଳିତବର୍ଷ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 11 ଶତାଂଶ ଅଧିକ ଗହମ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ଚାଷୀଙ୍କ ହାତକୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଯାଇଛି । ଏସବୁ ସୂଚନାରୁ ପ୍ରତୀୟମାନ ହେଉଛି ଯେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରିବା ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଭାରତ ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଏହାଠାରୁ ଆହୁରି ବଡ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକୁଳିଛି । ଚଳିତ ସଂକଟରୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ମୁକ୍ତି ପାଇବ । ଆମେ ନିୟୁତ ନିୟୁତ ଭାରତୀୟ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଖାଉଟି ହୋଇଥିବାବେଳେ ସମାନଭାବେ ଜଣେ ଜଣେ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ମଧ୍ୟ । ଭାରତର ସଫଳତା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନିଶ୍ଚିତ । ମୋର ଦୃଢ ବିଶ୍ୱାସ ଆମେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୋଇପାରିବା ।
ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଉଛି ଯେ କେଇ ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ଆମ ଆବଶ୍ୟକତା ମେଣ୍ଟାଇବା ପାଇଁ ଅଧିକାଂଶ ଏନ୍‌-95 ମାସ୍କ, କରୋନା ଟେଷ୍ଟିଂ କିଟ୍‌ସ, ପିପିଇ ଓ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର୍ସର ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲୁ । ଏବେ ଭାରତ ମେକ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏହି ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିପାରିଛି । ଖୁବ୍‌ ଶୀଘ୍ର ଭାରତ ଡାକ୍ତରୀ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନୀରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ହାସଲ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆପଣମାନେ ଆପଣମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଓ ନୈତିକତା ବଜାୟ ରଖନ୍ତୁ । ଆମେ ଏହା ପାରିବା । ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୋଇ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ତିଆରି କରିପାରିବା ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଯାତ୍ରାରେ ଆପଣମାନେ ବୃହତ୍‌ ଅଂଶୀଦାର । ଏହି ଯାତ୍ରା 130 କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଆସନ୍ତୁ, ମେକ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଏବଂ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବା । କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ନୂଅ ଅଧ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭରେ ଆଉ ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ଜୀବନରେ କ୍ୱଚିତ୍‌ ଏମିତି କିଛି କ୍ଷଣ ଆସେ ଯେଉଁଠି କିଛି କରି ଇତିହାସର ଗତି ବଦଳାଇବାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ । ଆଜି ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତ ଏବଂ ଭାରତର ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଲୋକଙ୍କ ଦୁର୍ଦ୍ଦଶା ଦୂର କରିବା ସହ ଇତିହାସର ମୋଡ ବଦଳାଇବାକୁ ଏକ ସୁଯୋଗ ପାଇଛି । ଆସନ୍ତୁ ଏ ସୁଯୋଗ ହାତଛଡା କରିବା ନାହିଁ । ଆସନ୍ତୁ ଭାରତକୁ ଆଗକୁ କଢେଇ ନେବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଦେଶରେ ପରିଣତ କରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ମୁଁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ମିଶିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି । ଅବଶ୍ୟ ଏହି ଆୟୋଜନ କୋଇଲା ପାଇଁ ତଥାପି ଆମକୁ ହୀରାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ପୁଣି ଥରେ କୋଇଲା ଉଦ୍ୟୋଗର ଏହି ଗରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟରେ ଆପଣଙ୍କୁ ମୁଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଏଭଳି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ମୁଁ ମୋର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ସହଯୋଗୀ ପ୍ରହଲ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ ଏବଂ ତାଙ୍କର ସମଗ୍ର ଟିମ୍‌କୁ ଅଭିନନ୍ଦତ ଜଣାଉଛି । ସେମାନେ ଲକ୍‌ଡାଉନ ସମୟକୁ ଉପଯୋଗ କରି ସମଗ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଟିକିନିଖି ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିଛନ୍ତି । ତାଙ୍କର ସଚିବ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହଯୋଗୀ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ସଂସ୍କାର ଓ ବିକାଶ ପାଇଁ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଯେଉଁ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଖାଇଛନ୍ତି ତାହାକୁ ମୁଁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି ।
ଆପଣମାନେ ଭାବି ପାରନ୍ତି ଏହା ଏକ ଛୋଟିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ; କିନ୍ତୁ ମୋ ବିଚାରରେ ତାହା ନୁହେଁ । ପ୍ରହଲ୍ଲାଦ ଜୀ, ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଆପଣ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆଧାରଶୀଳା ପକାଉଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସମଗ୍ର ଟିମ୍‌କୁ ମୋର ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗର ଯେଉଁସବୁ ବନ୍ଧୁମାନେ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛି ଯେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ରହିଛି । ଦେଶର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ଯଦି ଦୁଇପାଦ ଚାଲିବେ, ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ମୁଁ ଚାରିପାଦ ଚାଲିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ । ଆସନ୍ତୁ ଏ ସୁଯୋଗ ହାତଛଡ଼ା କରିବା ନାହିଁ । ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ଧନ୍ୟବାଦ