ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବାଘଜନ ବାଷ୍ପ ବିସ୍ଫୋରଣ ଏବଂ ଅଗ୍ନିକାଣ୍ଡ ଘଟଣା; ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଆମେରିକାର ଶକ୍ତି ବିଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା
13 JUN 2020 8:16PM by PIB Bhubaneswar
ଆସାମର ତିନସୁକିଆ ଜିଲ୍ଲାର ବାଘଜନଠାରେ ଅଏଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡର ଗ୍ୟାସ କୂପରେ ବିସ୍ଫୋରଣ ଏବଂ ଅଗ୍ନିକାଣ୍ଡ ଉପରେ ଜୁନ 12, 2020ରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଅଏଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଓଏନଜିସିର ସିଏମଡି, ସଙ୍କଟ ପରିଚାଳନା ଦଳ ସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଆମେରିକା ଶକ୍ତି ବିଭାଗର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ତୈଳ ଓ ବାଷ୍ପ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଉପରେ ଆମେରିକାର ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସହ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ସିଙ୍ଗାପୁରର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ବୈଠକରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।
ଆମେରିକାରେ ସମାନ ବାଷ୍ପ ବିସ୍ଫୋରଣ ଘଟଣାର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଆମେରିକା ପକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିଥିଲେ । ଅଗ୍ନିର ବ୍ୟାପକତାକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବା ଲାଗି ଜଳ ପରିଚାଳନା ପ୍ରଣାଳୀ, ଆବର୍ଜନା ଅପସାରଣ, ଡ୍ରୋନ ସମେତ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳର ବ୍ୟବହାରକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ବାଘଜନରେ ନିଆଁକୁ ଆୟତ୍ତ କରିବା ତଥା ତୈଳ କୂପକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲିଛି । ତୈଳ ଏବଂ ନିଆଁକୁ ଆୟତ୍ତ କରିବା ସହିତ କୂଅକୁ କ୍ୟାପ କରିବା ପାଇଁ ଓଏନଜିସି ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆମେରିକା ଶକ୍ତି ବିଭାଗ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି । କୂଅକୁ କ୍ୟାପ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟର ଅଗ୍ରଗତି ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନର ଚିନ୍ତାଧାରାଗୁଡିକ ଉପରେ ପୁନର୍ବାର ମତ ବିନିମୟ ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ । ଜାରି ରହିଥିବା ଭାରତ-ଆମେରିକା ରଣନୈତିକ ଶକ୍ତି ଭାଗିଦାରୀର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବେ ଏହି ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା ।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Baghjan Gas Blowout and Fire Incident- Discussion between MoPNG and US Department of Energy
13 JUN 2020 8:16PM by PIB Delhi
Senior officials of the Ministry of Petroleum and Natural Gas along with the CMDs of OIL and ONGC, the Crisis Management Team and other experts held detailed discussions with senior officials of the US Department of Energy (DOE) and US specialists on oil & gas disaster control on 12 June 2020 on containment of the Blowout and Fire in the gas well of Oil India Limited (OIL) at Baghjan, Tinsukia District of Assam. The foreign experts from Singapore also attended the meeting.
The US side shared their experience in dealing with similar gas blowout incidents in the US. The Indian side elaborated the entire spectrum of ongoing efforts at Baghjan to contain the fire and also preparations for capping the Well, including from the perspective of preventing spread of fire, water management system, removal of debris, use of modern technologies including drones and eventual remediation process to cap the well. The US DOE and experts have broadly endorsed the steps taken so far by OIL and ONGC experts, and also the plans outlined in containing the fire as well as to cap the Well. Both sides decided to exchange views again in the coming days and also review the progress on capping the Well. These discussions were held as part of the ongoing India-US strategic energy partnership.