ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା
• ଆଇସିଏମଆର ସେରୋ-ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଅଧ୍ୟୟନ
• ସର୍ଭେ ହୋଇଥିବା ଜନସଂଖ୍ୟାର ଶତକଡା 0.73 କୋଭିଡ-19 ଦ୍ଵାରା ସଂକ୍ରମିତ
11 JUN 2020 6:48PM by PIB Bhubaneswar
ଆଇସିଏମଆର ଦ୍ଵାରା ସେରୋ-ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଅନୁଧ୍ୟାନରେ ଜଣାପଡିଛି ଯେ, ସର୍ଭେ କରାଯାଇଥିବା ସାମ୍ପଲ ଜନସଂଖ୍ୟାର 0.73 ପ୍ରତିଶତ କୋଭିଡ19 ଦ୍ୱାରା ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଆଇସିଏମଆରର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡଃ ବଳରାମ ଭାର୍ଗବ ଆଜି ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଗତ ମାସରେ ଆଇସିଏମଆର ପକ୍ଷରୁ ରାଜ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗ, ଏନସିଡିସି ଏବଂ ଭାରତସ୍ଥିତ ବିଶ୍ଵ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ମିଳିତ ଭାବେ କୋଭିଡ-19 ପାଇଁ ସେରୋ-ସର୍ଭେ କରାଯାଇଥିଲା । ଏଥିରେ ଦେଶର 83 ଜିଲ୍ଲାରେ 28,595ଟି ପରିବାର ଓ 26,400 ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ନମୁନା ଭାବେ ନେଇ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା । ଦୁଇଟି ଭାଗରେ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ଅନୁଧ୍ୟାନର ପ୍ରଥମ ଭାଗରେ SARS-CoV-2 ଜନସଂଖ୍ୟାର କେତେ ଭାଗକୁ ସଂକ୍ରମିତ କରିଛି ତାହାର ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯାଇଥିଲା । ଦ୍ଵିତୀୟ ଭାଗ ଅନୁଧ୍ୟାନରେ ଆବଦ୍ଧ ଓ ହଟ ସ୍ପଟ ଅଞ୍ଚଳରେ କେତେ ଭାଗ ସଂକ୍ରମିତ ହୋଇଛନ୍ତି ତାହା ଦେଖାଯାଇଥିଲା ।
ଅନୁଧ୍ୟାନରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଜଣାପଡିଛି ଯେ, ଲକଡାଉନ ଅଧିକ ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି । ଆଇସିଏମଆର ହିସାବ କରି ଦେଖିଛି ଯେ, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ତୁଳନାରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ସଂକ୍ରମଣ ହାର 1.9 ଗୁଣା ଅଧିକ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ସହରତଳି ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହା 1.89 ଗୁଣା ଅଧିକ । ତେବେ ସଂକ୍ରମଣ ଯୋଗୁଁ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ମାତ୍ର 0.08 ଭାଗ ରହିଛି । ଏସବୁ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଚାର କଲେ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଅଧିକ ଭାଗ କୋଭିଡ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଗୁଡିକୁ ପାଳନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 5,823 ଜଣ ରୋଗୀ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 1,41,028 ରୋଗୀ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଥିବା ଜଣାପଡିଛି । କରୋନା ସଂକ୍ରମିତଙ୍କ ଆରୋଗ୍ୟ ହାର ଶତକଡା 49.21 ଭାଗ । ଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନ 1,37,448 ଜଣ ରୋଗୀ ବିଭିନ୍ନ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଚିକିତ୍ସିତ ହେଉଛନ୍ତି । ଏବେ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଥିବା ରୋଗୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସକ୍ରିୟ ରୋଗୀଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ବୋଲି ଜଣାପଡିଛି ।
କୋଭିଡ-19 ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବୈଷୟିକ ତଥ୍ୟ, ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଓ ନିୟମାବଳୀର ସୂଚନା ପାଇଁ ନିୟମିତ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ: https://www.mohfw.gov.in/ ଏବଂ @MoHFW_INDIA ।

Ministry of Health and Family Welfare
UPDATES ON COVID-19
ICMR’s sero-surveillance study reveals only 0.73% of the sample population infected with COVID-19
11 JUN 2020 6:48PM by PIB Delhi
The sero-surveillance study conducted by ICMR has revealed that 0.73% of the population surveyed showed evidence of past exposure to SARS-CoV-2. This was stated by Dr. Balram Bhargava, Director General of ICMR, during the media briefing, here today.
ICMR conducted the first sero-survey for COVID19 in May 2020 in collaboration with state health departments, NCDC and WHO India. The study was conducted in 83 districts covering 28,595 households and 26,400 individuals. The study has two parts out of which the primary task of estimating the fraction of population who has been infected with SARS-CoV-2 in general population has been completed. The second objective of estimating fraction of population who has been infected with SARS-CoV-2 in containment zones of hotspot cities is in the process of completion.
The study also clearly points out that the measures taken during the lockdown have been successful in keeping the transmission low and in preventing rapid spread of COVID-19. ICMR has calculated that compared to rural areas, risk of spread is 1.09 times higher in urban areas and 1.89 times higher in urban slums. The infection fatality rate is very low at 0.08%. This only means that a large portion of the population must continue following COVID appropriate behaviour suggested by from time to time.
During the last 24 hours, a total of 5,823 COVID-19 patients have been cured. Thus, so far, a total of 1,41,028 patients have been cured of COVID-19. The recovery rate amongst COVID-19 patients is 49.21%. India currently has 1,37,448 active cases which are all under active medical supervision. At present, the number of patients recovered exceeds the number of active patients
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA .