ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ପିକ ମାକେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
• 130 କୋଟି ଲୋକ ଏକାଠି ହେଲେ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ସଙ୍ଗୀତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଦେଶର ସାମୂହିକ ଶକ୍ତିର ସ୍ରୋତ ପାଲଟିଛି ସଙ୍ଗୀତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
01 JUN 2020 7:46PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ପିକ ମାକେ’ର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ବି ଗୀତିକାରଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଅବଦମିତ ହୋଇନାହିଁ । କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ଯୁବ ବର୍ଗଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୃଷ୍ଟ ଅବସାଦକୁ କିପରି ହ୍ରାସ କରା ଯାଇପାରିବ ତାହା ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବେଶ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ଯୁଦ୍ଧ ଓ ସଙ୍କଟ ବେଳେ ସଙ୍ଗୀତ ଐତିହାସିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିବା ସହ ଲୋକଙ୍କୁ ପରସ୍ପର ସହ ଯୋଡ଼ିଛି । କବି, ଗାୟକ ଓ କଳାକାରମାନେ ସଙ୍କଟ ବେଳେ ଲୋକଙ୍କ ସାହସ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଗୀତ ଓ ସଙ୍ଗୀତ ରଚନା କରି ଆସିଛନ୍ତି । ଏବେ ବିଶ୍ୱ ଏକ ଅଦୃଶ୍ୟ ଶତ୍ରୁ ସହ ଲଢୁଥିବା ବେଳେ ଗାୟକ, ଗୀତିକାର ଓ କଳାକାରମାନେ ଲୋକଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ କବିତା ରଚନା କରୁଛନ୍ତି ଓ ଗୀତ ଗାଉଛନ୍ତି । ମହାମାରୀ ବିରୋଧୀ ଲଢ଼େଇରେ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର 130 କୋଟି ଲୋକ ଏକାଠି ହୋଇ ତାଳି, ଘଣ୍ଟି ଓ ଶଙ୍ଖ ବଜାଇଥିଲେ । ସମାନ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ଭାବନା ସହିତ 130 କୋଟି ଲୋକ ଏକାଠି ହେଲେ ସଙ୍ଗୀତ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ । ସଙ୍ଗୀତ ପାଇଁ ଯେପରି ସ୍ୱର ସଙ୍ଗତି ଓ ଅନୁଶାସନ ଲୋଡ଼ା, କରୋନା ସହ ଲଢ଼େଇ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ, ସଂଯମ ଓ ଅନୁଶାସନ ଲୋଡ଼ା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଚଳିତ ବର୍ଷର ସ୍ପିକ ମାକେ’ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଓ ନାଦ ଯୋଗ ବ୍ୟତୀତ ନେଚର ୱାକ, ହେରିଟେଜ ୱାକ, ସାହିତ୍ୟ ଓ ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ଭୋଜନ ଭଳି ତତ୍ତ୍ୱ ସାମିଲ କରା ଯାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ବେଶ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ନାଦ ଯୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ସେ କହିଥିଲେ ଭାରତରେ ନାଦକୁ ସଙ୍ଗୀତର ଭିତ୍ତି ଓ ଆତ୍ମ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ ବୋଲି ବିଚାର କରାଯାଏ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଯୋଗ ଓ ସଙ୍ଗୀତ ମାଧ୍ୟମରେ ଆନ୍ତରିକ ଶକ୍ତି ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରୁ ସେତେବେଳେ ଏହି ନାଦ ଚରମ ସୀମାରେ ପହଁଚେ ବା ବ୍ରହ୍ମନାଦ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ । ତେଣୁ ସଙ୍ଗୀତ ଓ ଯୋଗରେ ଧ୍ୟାନ ଓ ପ୍ରେରଣାର ଶକ୍ତି ଥାଏ । ଉଭୟ ଶକ୍ତିର ଅଫୁରନ୍ତ ଉତ୍ସ । ସଙ୍ଗୀତ କେବଳ ଆନନ୍ଦର ମାଧ୍ୟମ ନୁହେଁ ବରଂ ସେବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଓ ତପସ୍ୟାର ଏକ ରୂପ । ଆମ ଦେଶର ବହୁ ମହାନ ସଂଗୀତଜ୍ଞ ମାନବତାର ସେବାରେ ଜୀବନ ବିତାଇଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହ ପ୍ରାଚୀନ କଳା ଓ ସଙ୍ଗୀତର ମିଶ୍ରଣ ସମୟର ଆହ୍ୱାନ । ରାଜ୍ୟ ଓ ଭାଷାଗୁଡ଼ିକର ସୀମାର ଊର୍ଦ୍ଧ୍ଵକୁ ଯାଇ ସଙ୍ଗୀତ ଆଜି ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ ଆଦର୍ଶକୁ ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ମଜବୁତ କରିଛି । ଲୋକେ ନିଜ ସୃଜନଶୀଳତା ମାଧ୍ୟମରେ ସାମାଜିକ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ନୂଆ ବାର୍ତ୍ତା ଦେବା ସହ କରୋନା ବିରୋଧରେ ଭାରତର ଅଭିଯାନକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ବିରୋଧରେ ଆମ ଲଢ଼େଇକୁ ନୂଆ ଦିଶା ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
PM addresses SPIC MACAY’s International Convention
When 130 crore people come together it becomes music: PM
Music has become a source of collective strength of the country, says PM
01 JUN 2020 7:46PM by PIB Delhi
Prime Minister, Shri Narendra Modi today addressed the Spic Macay's International Convention via video conference.
Prime Minister appreciated the fact that even under these trying circumstances, the spirits of the musicians remained undeterred and that the theme of the convention is focusing on how to alleviate the stress amongst the youth owing to the COVID -19 pandemic.
He recalled how historically music played an inspiring role and a cohesive role in times of war and crisis.
He said poets, singers and artists always scripted songs and music to bring out the valour out of the people in such times.
Prime Minister said that even now, in such trying times when the World is fighting an invisible enemy, the singers, lyricists, and artists are scripting lines and singing songs that would increase confidence of the people.
Prime Minister recalled how the 130 Crore people of this country have come together to clap, sound bells, blow conch shells to energise the entire nation in its fight against the pandemic.
When 130 crore people come together withthe same feeling and emotions it becomes music, he said.
Just as there is a need for harmonyand discipline in music,there is a need for similar harmony, restraint and discipline from every citizen to fight the Corona Pandemic he said.
He appreciated the new elements in the Spic Macay convention this year like nature walk, heritage walk, literature and holistic food along with Yoga and Naad Yoga.
Elaborating on Naad Yoga, he said in India, Naad is considered to be the basis of music and also as the basis of the energy in self.
He said that this Naad reaches its crescendo or Brahmnaad when we regulate our inner energy through yoga and music.
This is the reason that both music and yoga have the power of meditation and motivation, both are immense sources of energy, the Prime Minister added.
Prime Minister said, music has not only been a source of happiness, but also a means of service and a form of penance.
There have been many great musicians in our country who have lived their entire lives to serve the humanity, he said.
Prime Minister said, the fusion of ancient art and music with technology is also a demand of the times.
Rising above the boundaries of states and languages, today music is also strengthening the ideal of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat' more than ever, he said.
Prime Minister appreciated the fact that people are giving new messages on social media through their creativity, furthering the country's campaign against Corona
Prime Minister expressed the hope that this convention will also give a new direction to in our fight against the corona virus.