প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
স্পিক মেকে’ৰ আন্তৰ্জাতিক সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ প্ৰদান
যেতিয়া ১৩০ কোটি লোক সমবেত হয় তেতিয়া ই সংগীতলৈ পৰিৱৰ্তিত হয়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সংগীত দেশৰ সামূহিক শক্তিৰ স্ৰোতলৈ পৰিৱৰ্তিত হৈছে, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইদৰে কয়
01 JUN 2020 7:46PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ যোগেদি স্পিক মেকেৰ আন্তৰ্জাতিক সন্মিলনত ভাষণ প্ৰদান কৰে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই বাস্তৱিকতাৰ আলোকপাত কৰি কয় যে এনে কষ্টকৰ পৰিস্থিতিটো সংগীতজ্ঞসকলে নিজৰ অভ্যাস পৰিৱৰ্তন কৰা নাই আৰু সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু এই বিষয়বস্তুৰ ওপৰত কেন্দ্ৰিত হৈছে যে ক’ভিড-১৯ৰ মহামাৰীৰ ফলত যুৱসমাজৰ মাজত সৃষ্টি হোৱা উদ্বিগ্নতা কিদৰে হ্ৰাস কৰিব পাৰি৷ তেওঁ কয় যে যুদ্ধ আৰু সংকটৰ সময়ছোৱাত ঐতিহাসিক দৃষ্টিকোণেৰে কিদৰে সংগীতে প্ৰেৰণা প্ৰদান কৰি জনসাধাৰণক ঐক্যৱদ্ধ কৰি ৰখাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল৷
তেওঁ কয় যে কবি, গায়ক আৰু শিল্পীসকলে সৰ্বদা এনে সময়ত জনসাধাৰণৰ মানসিক শক্তি বাহিৰলৈ উলিয়াই আনিবলৈ গীত আৰু সংগীতৰ ৰচনা কৰি আহিছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এতিয়াও এনে কষ্টদায়ক সময়ত য’ত বিশ্বই এক অদৃশ্য শত্ৰুৰ সৈতে যুঁজি আছে, সেই সময়ত গায়ক, গীতিকাৰ আৰু শিল্পীসকলে গীতৰ কলি ৰচনা কৰি আছে আৰু জনসাধাৰণৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে গীত গাই আছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কিদৰে এই দেশৰ ১৩০ কোটি লোক মহামাৰীৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে উদ্দীপনামূলক তালি, ঘণ্টা আৰু শংখ বজোৱাৰ বাবে ঐক্যৱদ্ধ হৈছিল৷
তেওঁ কয় যে সম চিন্তা আৰু ভাৱনাৰ সৈতে ১৩০ কোটি লোক যেতিয়া ঐক্যৱদ্ধ হয় তেতিয়া এয়া সংগীতলৈ পৰিৱৰ্তিত হয়৷
তেওঁ কয় যে যিদৰে সংগীতত সামঞ্জস্য আৰু অনুশাসনৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে ঠিক সেইদৰে ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে যুদ্ধতো প্ৰতিজন নাগৰিকৰ মাজত সামঞ্জস্য, সংযম আৰু অনুশাসনৰ প্ৰয়োজনীয়তা আছে৷
তেওঁ এই বৰ্ষত স্পিক মেকে সন্মিলনত যোগ আৰু নাদ যোগৰ উপৰিও প্ৰাকৃতিক ভ্ৰমণ, ঐতিহ্যস্থান ভ্ৰমণ, সাহিত্য আৰু সমগ্ৰ ভোজনৰ দৰে তত্ব সন্মিলিত কৰাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে৷
নাদ যোগৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰি তেওঁ কয় যে ভাৰতত নাদক সংগীতৰ বুনিয়াদ আৰু আত্ম উৰ্জাৰ আধাৰৰ ৰূপত প্ৰত্যক্ষ কৰা হয়৷
তেওঁ কয় যে যেতিয়া আমি যোগ আৰু সংগীতৰ মাধ্যমেৰে নিজৰ অন্তৰ্ভাগৰ শক্তিক নিয়ন্ত্ৰিত কৰো তেতিয়া নাদ ব্ৰহ্মনাদৰ স্থিতিত উপনীত হয়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, এই কাৰণতেই সংগীত আৰু যোগ দুয়োটাতেই ধ্যান আৰু প্ৰেৰণা দিয়াৰ শক্তি আছে, দুয়োটাতেই শক্তিৰ এক বৃহৎ উৎস আছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সংগীত কেৱল আনন্দৰ স্ৰোতই নহয়, বৰঞ্চ ইয়াক সেৱাৰ এক মাধ্যম আৰু তপস্যাৰো ৰূপ হিচাপে বিবেচনা কৰা হয়৷
তেওঁ কয় যে আমাৰ দেশত বহু মহান সংগীতজ্ঞ আছে যিয়ে নিজৰ সমগ্ৰ জীৱন মানৱতাৰ সেৱাত বিলাই দিছে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰযুক্তিৰ সৈতে প্ৰাচীন কলা আৰু সংগীত সংমিশ্ৰণো সময়ৰ এক দাবীহে৷
ৰাজ্য আৰু ভাষাসমূহৰ সীমাৰ ঊৰ্ধলৈ গৈ আজি সংগীত ‘এক ভাৰত শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’ৰ আদৰ্শক শক্তিশালী কৰিছে যি পূৰ্বতে কেতিয়াও হোৱা নাছিল৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই তথ্যৰ প্ৰসংশা কৰি কয় যে জনসাধাৰণে নিজৰ সৃজনীমূলক মাধ্যমৰ জৰিয়তে ছ’চিয়েল মিডিয়াত বিভিন্ন বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিছে আৰু লগতে ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে দেশৰ অভিযান আগুৱাই নিছে৷
এই সন্মিলনে ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ যুঁজক অধিক প্ৰসাৰিত কৰিব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আশা প্ৰকাশ কৰে৷

Prime Minister's Office
PM addresses SPIC MACAY’s International Convention
When 130 crore people come together it becomes music: PM
Music has become a source of collective strength of the country, says PM
01 JUN 2020 7:46PM by PIB Delhi
Prime Minister, Shri Narendra Modi today addressed the Spic Macay's International Convention via video conference.
Prime Minister appreciated the fact that even under these trying circumstances, the spirits of the musicians remained undeterred and that the theme of the convention is focusing on how to alleviate the stress amongst the youth owing to the COVID -19 pandemic.
He recalled how historically music played an inspiring role and a cohesive role in times of war and crisis.
He said poets, singers and artists always scripted songs and music to bring out the valour out of the people in such times.
Prime Minister said that even now, in such trying times when the World is fighting an invisible enemy, the singers, lyricists, and artists are scripting lines and singing songs that would increase confidence of the people.
Prime Minister recalled how the 130 Crore people of this country have come together to clap, sound bells, blow conch shells to energise the entire nation in its fight against the pandemic.
When 130 crore people come together withthe same feeling and emotions it becomes music, he said.
Just as there is a need for harmonyand discipline in music,there is a need for similar harmony, restraint and discipline from every citizen to fight the Corona Pandemic he said.
He appreciated the new elements in the Spic Macay convention this year like nature walk, heritage walk, literature and holistic food along with Yoga and Naad Yoga.
Elaborating on Naad Yoga, he said in India, Naad is considered to be the basis of music and also as the basis of the energy in self.
He said that this Naad reaches its crescendo or Brahmnaad when we regulate our inner energy through yoga and music.
This is the reason that both music and yoga have the power of meditation and motivation, both are immense sources of energy, the Prime Minister added.
Prime Minister said, music has not only been a source of happiness, but also a means of service and a form of penance.
There have been many great musicians in our country who have lived their entire lives to serve the humanity, he said.
Prime Minister said, the fusion of ancient art and music with technology is also a demand of the times.
Rising above the boundaries of states and languages, today music is also strengthening the ideal of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat' more than ever, he said.
Prime Minister appreciated the fact that people are giving new messages on social media through their creativity, furthering the country's campaign against Corona
Prime Minister expressed the hope that this convention will also give a new direction to in our fight against the corona virus.