ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା
• ସାମାଜିକ ଓ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପାଇଁ ଏସଓପି ଜାରି
05 JUN 2020 2:11PM by PIB Bhubaneswar
ଦେଶରେ ଲକଡାଉନ କଟକଣା କୋହଳ କରାଯାଇ ସାମାଜିକ ଓ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ସମ୍ଭାବନା ଥିବା ସ୍ଥାନଗୁଡିକରେ ଏସବୁ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏସଓପି ଜାରି କରାଯାଇଛି । ସାମାଜିକ ଓ ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସତ୍ଵେ ଏହି ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ପାଳନ କରାଗଲେ ସଂକ୍ରମଣ ସମ୍ଭାବନା ହ୍ରାସ ପାଇପାରିବ ।
ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ସଂକ୍ରମଣ ରୋକିବା ଲାଗି ପ୍ରତିଷେଧମୂଳକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଜାରି ଏସଓପି https://www.mohfw.gov.in/pdf/1SoPstobefollowedinOffices.pdf ରୁ ମିଳିପାରିବ ।
ପୂଜାସ୍ଥଳରେ ସଂକ୍ରମଣ ରୋକିବା ଲାଗି ପ୍ରତିଷେଧମୂଳକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଜାରି ଏସଓପି https://www.mohfw.gov.in/pdf/2SoPstobefollowedinReligiousPlaces.pdf ରେ ମିଳିପାରିବ ।
ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟରେ ସଂକ୍ରମଣ ରୋକିବା ଲାଗି ପ୍ରତିଷେଧମୂଳକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଜାରି ଏସଓପି https://www.mohfw.gov.in/pdf/3SoPstobefollowedinRestaurants.pdf ରେ ମିଳିପାରିବ ।
ସପିଙ୍ଗ ମଲରେ ସଂକ୍ରମଣ ରୋକିବା ଲାଗି ପ୍ରତିଷେଧମୂଳକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଜାରି ଏସଓପି
https://www.mohfw.gov.in/pdf/4SoPstobefollowedinShoppingMalls.pdf ରେ ମିଳିପାରିବ ।
ହୋଟେଲ ଏବଂ ଆତିଥ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ସଂକ୍ରମଣ ରୋକିବା ଲାଗି ପ୍ରତିଷେଧମୂଳକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଜାରି ଏସଓପି
https://www.mohfw.gov.in/pdf/5SoPstobefollowedinHotelsandotherunits.pdf ରେ ମିଳିପାରିବ ।
କୋଭିଡ-19 ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ଓପିଡିରେ ପାଇଥିବା ଔଷଧପତ୍ରର ଅର୍ଥ ଫେରି ପାଇବା ପାଇଁ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ନୂତନ ନିୟମାବଳୀ ଜାରି କରାଯାଇଛି, https://www.mohfw.gov.in/pdf/OPDmedicinesspecialsanctionCOVID.pdf ରେ ମିଳିପାରିବ ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 5,355 ଜଣ କରୋନା ରୋଗୀ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆରୋଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଥିବା ରୋଗୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 1,09,462ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଆରୋଗ୍ୟ ହାର 48.27% ରହିଥିବା ବେଳେ 1,10,960 ସକ୍ରିୟ ରୋଗୀ ଚିକିତ୍ସାଧୀନ ଅଛନ୍ତି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ପରୀକ୍ଷାଗାର 507କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ଘରୋଇ ପରୀକ୍ଷାଗାର 217କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ 1,43,661ଟି ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ 43,86,379ଟି ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି ।
କୋଭିଡ ସମ୍ପର୍କିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ରମଶଃ ସୁଦୃଢ ହେଉଥିବା ବେଳେ ଆଜିସୁଦ୍ଧା (05.06.2020) 957ଟି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କୋଭିଡ ହସ୍ପିଟାଲରେ 1,66,460ଟି ଏକାନ୍ତ ଶଯ୍ୟା, 21, 473 ଆଇସିୟୁ ଶଯ୍ୟା ଏବଂ 72,497ଟି ଅମ୍ଳଜାନ ସହାୟକ ଶଯ୍ୟା ରହିଛି । 2,362 କୋଭିଡ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ 1,32,593ଟି ଏକାନ୍ତବାସ ଶଯ୍ୟା, 10,903ଟି ଆଇସିୟୁ ଶଯ୍ୟା ଓ 45,562ଟି ଅମ୍ଳଜାନ ସହାୟକ ଶଯ୍ୟା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି । 11,210ଟି ସଙ୍ଗରୋଧ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ 7,529 କୋଭିଡ ଯତ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରରେ 7,03,786ଟି ଶଯ୍ୟା କରୋନା ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଛି । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର 128.84 ଲକ୍ଷ ଏନ-95 ମାସ୍କ ଏବଂ 104.74 ଲକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ (ପିପିଇ) ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡିକୁ ଯୋଗାଇଦେଇଛନ୍ତି ।
କୋଭିଡ-19 ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବୈଷୟିକ ତଥ୍ୟ, ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଓ ନିୟମାବଳୀର ସୂଚନା ପାଇଁ ନିୟମିତ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତୁ: https://www.mohfw.gov.in/ ଏବଂ @MoHFW_INDIA ।

Ministry of Health and Family Welfare
UPDATES ON COVID-19
SOPs for operation of public and semi-public environments to resume social and economic activity released
05 JUN 2020 2:11PM by PIB Delhi
As India is easing its lockdown requirements through a graded, pre-emptive and pro-active approach, the Ministry of Health and Family Welfare has uploaded standard operating procedures for operation of public and semi-public environments where COVID has a higher chance to spread. The new guidelines aim to instil COVID appropriate behaviour to contain the chain of transmission while allowing social and economic activity to resume.
SOP on preventive measures to contain spread of COVID-19 in offices can be accessed at https://www.mohfw.gov.in/pdf/1SoPstobefollowedinOffices.pdf
SOP on preventive measures to contain spread of COVID-19 in places of worship can be accessed at https://www.mohfw.gov.in/pdf/2SoPstobefollowedinReligiousPlaces.pdf
SOP on preventive measures in restaurants to contain spread of COVID-19 can be accessed at https://www.mohfw.gov.in/pdf/3SoPstobefollowedinRestaurants.pdf
SOP on preventive measures in shopping malls to contain spread of COVID-19 can be accessed at https://www.mohfw.gov.in/pdf/4SoPstobefollowedinShoppingMalls.pdf
SOP on preventive measures in hotels and other hospitality units to contain spread of COVID-19 can be accessed as https://www.mohfw.gov.in/pdf/5SoPstobefollowedinHotelsandotherunits.pdf
The Ministry has issued fresh guidelines regarding reimbursement of OPD medicines to CS (MA) beneficiaries in view of COVID19 pandemic. This can be accessed at https://www.mohfw.gov.in/pdf/OPDmedicinesspecialsanctionCOVID.pdf
During the last 24 hours, a total of 5,355 COVID-19 patients have been cured. Thus, so far, a total of 1,09,462 patients have been cured of COVID-19. The recovery rate is 48.27% amongst COVID-19 patients. Presently, there are 1,10,960 active cases and all are under active medical supervision.
The number of government labs now stands increased to 507 and that of private labs stands increased to 217 (a total of 727 labs). 1,43,661 samples were tested in the last 24 hours. The total number of cumulative samples tested thus far is 43,86,379.
As of 5th June 2020, the COVID related health infrastructure has been strengthened with the availability of 957 dedicated COVID hospitals with 1,66,460 Isolation beds, 21,473 ICU beds and 72,497 Oxygen supported beds. 2,362 dedicated COVID Health Centres with 1,32,593 Isolation beds; 10,903 ICU beds and 45,562 Oxygen supported beds have also been operationalised. 11,210 quarantine centres and 7,529 COVID Care Centres with 7,03,786 beds are now available to combat COVID-19 in the country. So far, The Centre has also provided 128.48 lakh N95 masks and 104.74 lakh Personal Protective Equipment (PPEs) to the States/ UTs / Central Institutions.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA .