PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
04 JUN 2020 6:27PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• হৌখিবা পুং২৪দা কোবিদ-১৯ অনাবা মীওই ৩,৮০৪ য়াওনা হৌজিক ফাওবদা অনাবা মীওই ১,০৪,১০৭ কোবিদ-১৯দগী ফরে
• এক্তিব কেস ১,০৬,৭৩৭না মেদিকেলগী চেকশিন-থৌরাং মখাদা লায়েংলি
• হকশেল মন্ত্রীনা অকনবা সর্বিলেন্স, কন্তেক ত্রেসিং অমসুং অকনবা কন্তেনমেন্ত অমসুং পেরিমিতর কন্ত্রোলগী থবক থৌরমশিংগা লোয়ননা তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎহন্নবা দিল্লীদা খঙহনখ্রে
• ভারত অমসুং অস্ত্রেলিয়াগী লুচিংবাশিংগী ভর্চুএল সম্মিৎ- সরকারনা মসিগী অৱাবা অসি খুদোংচবা অমা ওইনা লৌনবা ৱারেপ লৌখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী কোবিদ-১৯গী খ্বাইদগী নৌবা পাও
হৌখিবা পুং২৪দা কোবিদ-১৯ অনাবা মীওই ৩,৮০৪ নাবা ফরে। অসুম্না, অপুনবা ওইবা অনাবা মীওই ১,০৪,১০৭ কোবিদ-১৯দগী ফরে। কোবিদ-১৯ নারবা মীওইশিংগী মরক্তা অনাবা ফবগী চাং চাদা ৪৭.৯৯ ওইরি। হৌজিক এক্তিব কেস ১,০৬,৭৩৭ লৈরি অমসুং পুম্নমক মেদিকেলগী চেকশিন-থৌরাং মখাদা লায়েংলি। নোবেল কোরোনাভাইরস নারবা মীওইশিং মশক খঙদোক্নবা চাংয়েং তৌবগী থবক আই.সি.এম.আর.না হেনগৎহল্লে । লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা সরকারগী ৪৯৮ অমসুং লনাইগী লেবোরেতোরি ২১২ হেনগৎলে। হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ-১৯গী অপুনবা সেম্পল ১,৩৯,৪৮৫ চাংয়েং তৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা পুন্না সেম্পল ৪২,৪২,৭১৮ চাংয়েং তৌখ্রে। কোবিদ লাইচৎতা চৎনগদবা ই.এন.তি.গী চেকশিন থৌরাংগা মরি লৈননা মন্ত্রালয়না অনৌবা গাইদলাইনশিং ফোঙখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1629347
দোক্তর হর্শ ভর্ধন্না দিল্লীগী এল.তি. গভর্নর অমসুং হকশেল মন্ত্রীগা কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তকী ফীভম অমসুং শেম-শারিবা অদু য়েংশিনখ্রে
“দিল্লীদা কেস মশীং অমসুং শীবা হেনগৎলকপদগী অকনবা সর্বিলেন্স, কন্তেক ত্রেসিং অমসুং অকনবা কন্তেনমেন্ত অমসুং পেরিমিতর কন্ত্রোলগী থবক থৌরমশিংগা লোয়ননা তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎহনবা মথৌ তারে। মসি কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী দোক্তর হর্শ ভর্ধন্না কোবিদ-১৯ ঙাকথোক্নবা অমসুং লাকশিন্নবা শেম শারিবা অদু য়েংশিন্নবা মায়াইগী তাংবল লৌদুনা ভিদিও কনফরেন্সকী খুথাংদা ফমখিবা অৱাংবা মীফম অমদা ফোঙদোকখি। মহাক্না ইফেক্তিব কেস মেনেজমেন্ত অমসুং শীবগী চাং হন্থনবা কোবিদ-১৯গী অফবা ক্লিনিকেল মেনেজমেন্তকা লোয়ননা হেলথ ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহনবগা লোয়ননা তেস্ত তৌবা মশীং হেনগৎহনবা অসি খুদক্কী ওইনা মরু ওই হায়না ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হৌজিক লেপ্পা লৈতনা কেসশিং হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলগা ফমুং মরাং কায়না ফঙহনবগা লয়ননা কেসশিং এদমিসন তৌবা থেংথহন্দবা মরু ওই হায়না ফোঙদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1629348
ভারত-আস্ত্রেলিয়াগী ভর্য়ুএল সম্মিত্তা পি.এম.গী হৌদোকপগী ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1629296
প্রধান মন্ত্রী অমসুং মোজাম্বিক্কী রাস্ত্রপতি হিজ এক্সিলেন্সী ফিলিপ জাসিন্তো য়ুসিগী মরক্তা তেলিফোন্দা ৱারী শানখ্রে
ঙসি প্রধান মন্ত্রীনা মোজাম্বিক্কী রাস্ত্রপতি হিজ এক্সিলেন্সী ফিলিপ জাসিন্তো য়ুসিগা তেলিফোন্দা ৱারী শানখ্রে। লুচিংবা অনিনা লৈবাক অনিমক্তা থেংনরিবা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মতাংদা খন্নখি। তঙাইফদবা হিদাক-লাংথকশিং অমসুং পোৎ-চৈশিং পীদুনা হকশেলগী খুদোংথিবা তারবা মতম অসিদা ভারতনা মোজাম্বিক্তা মতেং পাংনিংবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। অনা-লায়েং অমসুং হিদাক-লাংথকশিংগী লমদা লৈবাক অনিগী মরক্তা মতেং পীনবা অসিদা রাস্ত্রপতি য়ুসিনা থাগৎপা ফোংদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1629116
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা জোর্জিয়াগী রাস্ত্রপতিগী তেলিফোন ওকখ্রে
ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা জোর্জিয়াগী রাস্ত্রপতি হিজ এক্সিলেন্সী মিসেস সালোমী জরুবিচবিলীগা তেলিফোন্দা ৱারী শান্নখ্রে। লুচিংবা অনীনা লৈবাক অনীগী মরক্তা লৈরিবা মরীগী মতাংদা খন্নখি। কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইদুনা মালেম পুম্বনা থেংনরিবা খুদোংচাদবশিং অমসুং পৃথিবী পুম্বদা থেংনরিবা পুন্সি মাঙবা কয়া অসি য়েংদুনা রাস্ত্রপতিনা কোবিদ-১৯ শন্দোকপা থিংনবগীদমক জোর্জিয়ানা পায়খৎলিবা থৌরাংশিং মশক থোকই হায়না ফোঙদোকখি। রাস্ত্রপতিনা জোর্জিয়াগী রাস্ত্রপতিদা পাউদমখি মদুদি কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা হোৎনবদা ভারতনা থৌনা ফুদোক্তুনা হোৎনরি অমসুং পাক শন্না মাই পাক্লি। ভারতনা হৌজিক ফাওবদা মালেমগী থাক্তা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা হোৎনবদা মাঙজিল থানা হোৎনরি অমসুং লৈবাক ১৫০ হেনবদা হিদাক লাংথক পীথোক-পীশিন তৌরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1629120
আর.পি.এফ.ওফিসিএলশিংগী মথৌ পাংথোকপা অমসুং মথৌনানা ময়ামগী থমোয় পেলহনখ্রে
রেলৱেজ মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা আর.পি.এফ.কী কন্সতেবল শ্রী ইন্দর সিংহ য়াদবনা পাঙথোকখিবা শিংথানিকাই ওইবা থৌদাং অদুবু থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে অমসুং ইকাই কুম্নবা উৎপগী শেলগী মনা লাওথোকখ্রে। মহাক্না থা মরিগী অঙাং অমগী শঙ্গোম পীনবা ত্রেন অমা তান্নখিবা মতমদা শ্রী য়াদবনা মমল য়াম্লবা থৌদাং উৎখি। শ্রীমতি শরিফ হশ্মিনা শ্রমিক স্পিসিএল ত্রেনদা মহাক্কী থা মরিগী অঙাং অমগা বেলগোমদগী গোরাখপুরদা চৎখি। মহাক্কী অঙাং অদুনা শঙ্গোম লাম্বদগী কপ্পদগী মহাক্না মমাংগী স্তেসনশিংদা শঙ্গোম ফঙদবদগী ভোপাল স্তেসনদা শ্রী য়াদবতা মতেং নিখি। শ্রী ইন্দর য়াদবনা খুদক্তা চেন্দুনা ভোপাল স্তেনগী মাপালগী দুকান অমদগী শঙ্গোম পুরকপা মতমদা ত্রেন অদু থৌবা হৌরম্মি। থানা অদুনা অচেনবা ত্রেন অদু তান্নদুনা কোচ অদুদা য়াওরিবা নুপী অদুদা শঙ্গোম পেকেৎ আদু পীরদুনা মহাক্কী মীনুংশী অমসুং মথৌনা উৎখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1629340
য়ু.এল.বি. অমসুং স্মার্ত সিতী খুদিংমক্তা লৈবা অনৌবা গ্রেজুএৎশিংদা খুদোংচাবা পীননবগীদমক তুলিপ- অর্বান লর্নিং ইন্তর্নশিপ প্রোগ্রাম হৌদোকখ্রে
হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত মন্ত্রী শ্রী রমেশ পোখ্রিয়াল 'নিশাঙ্ক', হাউসিং অমসুং অর্বান এফির্সকী রাজ্যগী মন্ত্রী (আই/সি) শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরী, অমসুং ওল ইন্দিয়া কাউন্সিল ফোর তেক্নিকেল এদজুকেসন (এ.আই.সি.তি.ই.)না অপুনবা ওইনা 'দি অর্বান লর্নিং ইন্তর্নশিপ প্রোগ্রাম (তুলিপ)'- লৈবাক অসিগী অর্বান লোকেল বোদী (য়ু.এল.বি.)শিংদা অমসুং স্মার্ত সিতীশিংদা লৈবা নৌনা গ্রেজুএত লোইরবশিংদা ইন্তর্নশিপকী খুদোংচাবা পীনবা ওনলাইনগী পোর্তেলগী থৌরাং অমা ঙসি হৌদোকখ্রে। তুলিপ হায়বসি অর্বান সেক্তরদা লৈরিবা নৌনা গ্রেজুএৎ লোইরবশিংদা হকথেংননা তম্বা য়াবগী খুদোংচাবা অমা পীনবা থৌরাং অমনি। ঐখোয়গী স্মার্ত সিতীশিংনা মমাং থাদুনা মখোয়গী মনুংদগী ৪৭না খুদোংথীবা য়েংশিন্নবা লানগী ওইবা কা অমা ওইনা স্মার্ত কম্মান্দ অমসুং কন্ত্রোল সেন্তর শীজিন্নরি অমসুং শহর ৩৪না মখোয়শিংবু অথুবদা লোইশিন্নবা শীজিন্নদুনা কোবিদ-১৯গী খুদোংথীবা লাকশিন্নবা হোৎনবদা তেক্নোলোজীগী খুদোংচাবা লৌরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1629314
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্রা সিংহনা জম্মু অমসুং কশ্মীর ম্যুনিসিপাল বোদীশিংগী মীহুৎশিংগা লোয়ননা কোবিদ ঙাকথোক্নবা পাম্বৈশিংগী মরমদা খন্ননবা ভিদিও কনফরেন্সকী মীফম অমা পাংথোকখ্রে
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্রা সিংহনা জম্মু অমসুং কশ্মীর ম্যুনিসিপাল বোদীশিংগী মীহুৎশিংগা লোয়ননা কোবিদ ঙাকথোকনবা পাম্বৈশিংগী মরমদা খন্ননবা ভিদিও কনফরেন্সকী মীফম অমা পাংথোকখ্রে। কোবিদকী লাইচৎকী মমাংগী তাঙ্কক অনি অসিদা মরু ওই হায়না খন্নখিবা অদুদি লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা শরুকশিংদা চৎথোক-চৎশিন য়াদনা লৈরিবা মীয়ামদা তঙাই ফদবা পোৎশিং ফংনবা শিনবনি অমসুং অকোনবা তাঙ্কক্তনা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা শরুকশিংদা লৈরিবা মীয়ামবু ময়ুমদা হনবা য়াহন্নবা চৎথোক-চৎশিন তৌনবা শীনবা অসিনা মরুওইবা থৌদাং ওইরি হায়বা অসি মীফম অদু হৌদোকপদা দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা হায়খি। অদুম ওইনমক হৌজিক্কী তাঙ্কক অসিদা মীৎয়েং থম্লিবা সমস্যা অনিদি মমিং ওইনা পল্লবদা ঙাকথোকপা অমসুং এৱেরনেসনি, অমসুং মসিগী পান্দম অনি অসি ফংনবগীদমক লোকেল বোদীশিং অমসুং মখোয়গী মীহুৎশিং লোয়ননা সিভিল সোসাইতী অসিনা থৌদাং লৌবা মরু ওই।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1629190
এন.সি.ভি.তি.সি.না কোবিদ-১৯গী হোস্ত-দিরেক্তেদ এন্তিভাইরেল শেমগদৌরি
সাইন্স এন্দ ইঞ্জিনীয়রিং রিসর্স বোর্দ (এস.ই.আর.বি.)না হরিয়ানাগী হিসারদা লৈবা নেস্নেল সেন্তর ফোর ভেতেনরী তাইপ কলচর (এন.সি.ভি.তি.সি.), আই.সি.এ.আর.-এন.আর.সি.দা মখোয়গী লাইব্রেরীদা লৈবা অপীকপা মোলিক্যুল কেমিকেল ইনহিবিতর ৯৪ কোরোনাভাইরসকী মায়োক্তা এন্তিভাইরেল ওইনা শীজিন্নবা য়াব্রা য়েংনগীদমক ঙাক্লৌ পীনবা ৱাফম য়াখ্রে‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1629275
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• কেরেলা: পালক্কাদ দিসত্রিক্তা কোভি-১৯না মীওই অমা শীবগী রিপোর্ত তৌখ্রবা মতুংদা স্তেৎ অসিদা শীখিবা মশীং ১২ শুখ্রে। চহী ৭৩ শুরবা অহল নুপী অদু চেনাইদগী হল্লক্লবা মতুংদা ক্বারিন্তিন্দা লৈরৈঙৈদা শীখিবনিল মরক অসিদা সি.এম.না নিংথৌকাবা নুমিৎতগী লাই খুরুমফমশিং হাংদোকপগী মতাংদা নুমিৎ চুপ্পা অমা ধর্মগী লুচিংবশিংগা খন্ন-নৈনখ্রে। এম.ও.এস. মপাল থৌরম পুবা ভি. মুলালীধরনা হায়খ্রে কেন্দ্রনা স্তেৎ অসিদা ইন্তর্নেস্নল ফ্লাইৎ ২৪গী অয়াবা পীরবসু ফ্লাই ১২ খক্তগী অয়াবা পীগনি। মহাক্না হায় কেরেলানা গল্ফ লৈবাকশিংদা থেংনরিবা ফীভম অসি খংগদবনি অমসুং হল্লকপা মীওইশিংদা ক্রাইতেরিয়া অমত্তা থম্লোইদবনি। কেরেলানা সুপ্রিম কোর্ততা পীশিনবা রিপোর্ত অমদা হায় পব্লিক অমসুং প্রাইভেৎ সেক্তর কম্পনীশিংনা লোকদাউন মতমদা তোলোপ ককথবা অমসুং ইমপ্লোইয়িশিং লৌথোকপনা কোবিদ ঙাকথোকপদা মখোয়গী ৱাখলগী মপাঙ্গল কাহেন্না শোকহল্লে। ঙরাং স্তেৎ অসিদা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ৮২ কনফর্ম তৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা এক্তিব কেস ৮৩২ লৈ অমসুং অপুনা মশীং ১,৪৯৪ য়ৌখ্রে।
• তামিল নাদু: পুদুচেরীদা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস মপলগী মনুংদা তরুক্তি জে.আই.পি.এম.ই.আর. সেক্ব্যুরিতী পর্স্নেলনি; য়ু.তি. অসিগী এক্তিব কেসকী মশীং হৌজিক ৬৩ ওইরি। তি.এন.গী চীফ সেক্রেতরী অসি কোবিদ লাকশিন্নবা পাম্বৈশিংদা পুক্নিং চংনবা থা-অহুম শাংদোকখ্রে। চীফ সেক্রেতরী য়াওবা মীফম অমদা, কেন্দ্রনা অয়াবা পীখিবগী মতুং ইন্না জুন ৮দা লাই খোইরমফমশিং হাংদোকপগী মতাংদা ধর্মাগী লুচিংবশিংনা তোঙান তোঙানবা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোকখি।ঙরাং ফাওবদা কোবিদ কেস ১২৮৬ ৱাংখৎপা রেকোর্দ তৌবগা লোয়ননা তামিল নাদুগী মশীঙ ২৫,০০০ হেনখ্রে। অহানবা ওইনা চেনাইদা নোংমা খক্তদা কেস ১০০০ হেনগৎপা রেকোর্দ তৌখি; চেনাইদগী ১০১২ কেস। হৌজিক ফাওবগী অপুনবা কেস: ২৫৮৭২, এক্তিব কেস: ১১৩৪৫, শীখিবা: ২০৮, দিচার্জ তৌখিবা: ১৪৩১৬। চেনাইগী এক্তিব কেস অসি ৮৪০৫নি।
• কর্নাতক: স্তেৎকী হকশেল বিভাগকী কন্ত্রেক এমপ্লোইয়ীশিংনা সি.এম.না দিমান্দশিং পীগনি হায়বদগী স্ত্রাই হন্দোকখ্রে। লনাই হোস্পিতাল এসোসিএসন্সনা স্তেৎ লৈঙাক্তা কোবিদ-১৯ লাই্য়েংবগী মমল অসি জেনরেল ৱার্দকী ওইনা নোংমদা লুপা ১০,০০০ অমসুং আই.সি.য়ু. অমসুং ভেন্তিলেতরগী খুদোংচাবা য়াওবা স্পেসিএল ৱার্দকী লুপা ২০,০০০ ওইহন্ননবা তকশিনখ্রে।হোম পুরিবা বিভা্গগা লোয়ননা সি.এম.না য়েংশিন্ননবা মীফম অমা কৌখি অমসুং হৌজিক ওইরিবা ফীভম অসিদা পুলিসনা তৌরিবা থবক অসিবু থাগৎপা ফোংদোকখি।কোবিদ কেস মশীং অসি নোংমদা ২৬৭ হেনগৎপগা লোয়ননা অমা শীখিবা অসিনা য়ুমশকৈশ নুমিৎতা কর্নাতককী ওইনা ৪০০০ য়ৌখ্রে।হৌজিক ফাওবগী অপুনবা পোজিতিব কেস মশীং: ৪০৬৩, একতিব কেস: ২৪৯৪, শীখিবা: ৫৩, ফগৎখিবা; ১৫১৪
• অন্ধ্র প্রদেশ: সি.এম.না য়াই.এস.আর. ভহানা মিত্রা প্রোগ্রাম লোঞ্চ তৌখ্রে, ওতো অমসুং তেক্সি মপু ওইরিবা বেনিফিসরী অপুনবা ২,৬২,৪৯৩দা লুপা ১০,০০ কাইথখ্রে। কাকিনাদাদা মীওই অমা খক্তদগী শন্দোরক্তুনা নোংপোক থংবা গোদাভরি দিস্ত্রিক্কী পেদাপুদি মন্দলগী গোল্লালা মমিদদা খূঙ্গংদা কোবিদকী কেস অনৌবা ১১৬ নাহনখি হায়বগী রিপোর্ত লাক্লি। সেম্পল ৯৯৮৬ তেস্ত তৌরবা মতুংদা পুং ২৪ অসিদা অনৌবা কেস ৯৮, দিচার্জ তৌখিবা ২৯ অমসুং শীখিবা অহুমগী রিপোর্ত তৌরকখ্রে। অপুনবা কেস: ৩৩৭৭, এক্তিব: ১০৩৩, ফগৎপা: ২২৭৩. শীখিবা: ৭১
• তেলঙ্গনা: ওসমানিয়া মেদিকেল কলেজতা এফিলিএৎ তৌবা হোস্পিতলশিংগী দোক্তর ৩২ কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবদা পোজিতিব ওইবা থেংনরে হায়না তেলঙ্গনা- জুনিয়র দোক্তরস এসোসিএসন (তি.-জে.য়ু.দি.এ.)না ফোংদোকখ্রে। স্তেৎ অসিগী ফী শাবশিং অমসুং খুৎহৈবশিং খম থেংনা অৱাবা মাইয়োকনবদগী এক্তিভিস্তশিংনা লৈঙাকদা মতেং পাংবিনবা অমসুং ‘কোরোনা রিলিফ ফন্দ’ অমা লীংখৎপিনবা দিমান্দ তৌখ্রে। জুন ৩ ফাওবদা অপুনবা পোজিতিব কেস মশিং ৩০২০ শুখ্রে। তাং অসিদা মাইগ্রেন্ত অমসুং মপালগী রিতর্নী ৪৪৮ পোজিতিব ওইখ্রে।
• মহারাস্ত্র: কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ২,৫৬০ রিপোর্ত তৌরকখ্রে, স্তেৎ অসিগী অপুনবা কোরোনাভাইরসনা নাহল্লবা মশীং ৭৪,৮৬০ শুরে; ৩৯,৯৩৫না এক্তিব কেস: হোৎস্পোৎ ওইরিবা মুম্বাইদা অনৌবা কেস ১,২৭৬ রিপোর্ত তৌখ্রে, সহর অসিগী অপুনবা কেস মশীং ৪৩,৪৯২ য়ৌখ্রে। য়ুমশকৈশ নুমিৎ্তা শীখিবা ১২২ রিপোর্ত তৌরকপগী মনুংদা ৪৯না মুম্বাইদনি। মহারাস্ত্র অমসুং মুম্বাইদা কোরোনাভাইরস কেস অসিগী মশীং হেনগৎলকপা অসি য়েংলগা ব্রিহানমুম্বাই ম্যুনিসিপাল কম্মিস্নর ইকবাল সিংহ চাহলনা নোংলৈ নুংশিৎ নিসার্গনা মরম ওইরগা মতম খরা ইভাক্যুএত তৌখিবা প্রজাশিং অদু কোবিদ-১৯গী স্ক্রীন তৌথোকনবা অমসুং ময়ুমদা হন্নবা অয়াবা পীদ্রিঙৈ মমাংদা ওবজর্বেসনদা নুমিৎ ২ লৈহন্নবা য়াথং থোকখ্রে।বি.এম.সি.না লো লাই্য়িং এরিয়াশিংদা লৈবা মীশিং অমসুং সমুদ্র মপাল নক্না লৈরিবশিং ইভাক্যুএত তৌখ্রে অমসুং মনাক নকপদা লৈবা স্কুলশিংদা লৈফম পীখ্রে।
• গুজরাৎ: কোবিদ-১৯গী কেস ৪৮৫ নৌনা রিপোর্ত তৌখ্রে, স্তেৎ অসিগী অপুনবা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবা কেস ১৮,১০০ শুখ্রে, মসিগী মনুংদা এক্তিব কেসনা ৪৭৬৬নি। অনৌবা কেস অদুগী মনুংদা ২৯০ এহমেদবাদ খক্তদগী রিপোর্ত তৌরকখি। য়ুমশকৈশদা অনৌবা ৩০ শীখিবগী রিপোর্ত লাকখি, শীখিবগী মশীং ১,১২২ শুখ্রে।
• মধ্য প্রদেশ: কোবিদ-১৯না নাবা অনৌবা কেস ১৬৮ থেংনবগা লোয়ননা স্তেৎ অসিগী কোরোনাভাইরসকী কেস ৮,৫৮৮তা হেনগৎখ্রে। হৌজিক ফাওবদা মীওই ৩৭১ শীখ্রে অমরোমদনা মীওই ২২৪ হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা ফগৎখ্রে। স্তেৎ অসিগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী মন্ত্রী দোক্তর নারোত্তম মিশ্রানা হকশেল বিভাগকী সিনিয়র ওফিসিএলশিগা লোয়ননা কোরোনাভাইরস খ্বাইদগী য়াম্না রিপোর্ত তৌরকখিবা সহর অহুম- ইনদোর, উজ্জেন অমসুং ভোপালগী কোবিদ-১৯গী ফীভম অমসুং লাকশিন্নবা পাম্বৈশিং য়েংশিনখি।
• রাজস্থান: ঙসি কোবিদ-১৯না নাবা ৬৮ নৌনা রিপোর্ত তৌখ্রে, অপুনবা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবা কেস ৯,৭২০ শুখ্রে, হৌজিক ফাওবদা অনাবা ৬,৮১৯ মপুং ফানা লয়েংখ্রে। নৌনা রিপোর্ত তৌরক্লিবা কেসশিং অসি অয়াম্বনা ভারতপুর দিস্ত্রিক্তগীনি মতুংদা জাইপুর, জোধপুর অমসুং চুরু দিস্ত্রিকশিংদগী রিপোর্ত তৌরকখি।
• ছতিশগর: য়ুমশকৈশগী নুমিদাং ফাওদা কোবিদ-১৯না নাবা ৮৬ নৌনা থেংনখি, স্তেৎ অসিদা কোতোনাভাইরস পোজিতিব ওইবা কেস মশীং ৬৬৮ শুখ্রে, অমরোমদা স্তেৎ অসিদা এক্তিব কেস ৪৮৯ লৈরি। মঙ্গেলি, বেমেতরা, বালোদ অমসুং বিলাসপুরগী তোঙান তোঙানবা হোস্পিতালশিংদগী য়ুমশকৈশ নুমিৎকি নুমিদাংদা মপুং ফানা ফগৎতুনা মীওই ১৯ দিচার্জ তৌখ্রে অমসি য়ুমশকৈশগী অয়ুক্তা মীওই ৪০ দিচার্জ তৌখিখ
• গোৱা: হৌজিক ফাওবদা স্তেৎ অসিদা অমুক্তা মশীং য়াম্না খংহেন হেনগৎখ্রে, অনৌবা কোবিদ-১৯ নাবা মশীং ৪৭ রিপোর্ত তৌরকখি, মসি থারগা স্তেৎ অসিদা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবা কেস ১২৬ শুখ্রে, এক্তিব কেসনা ৬৯ ওইরি। নারবা অনৌবা মীওইশিং অয়াম্বা (মখোয়গী মনুংদা ৪২) অমদি ভাসকোগী মঙ্গোর হিলগী এরিয়াদগী ওইরি, অমরোমদনা অনাবা ৫না কোরোনানা শোকহল্লবা মফমশিংদা চৎলুবগী ত্রেভেল হীস্তরী লৈ।
• অরুনাচল প্রদেশ: : অরুনাচল প্রদেশকী মপালদা পন্দুনা লৈরুবা মীওই ৯৫০০ রোমনা স্তেৎ অসিদা হল্লকখ্রে অমসুং তোঙান তোঙানবা স্তেৎশিংগী মীওই ২০০০রোমনা অরুনাচল প্রদেশতগী মখোয়গী মশাগী স্তেৎতা হানখ্রে।
• অসাম: অনাবা মীওই ২৯ কোবিদ-১৯গী তেস্ততা অনিরক নেগেতিব লাকপদগী দিচার্জ তৌখ্রে। দিচার্জ তৌখিবা অপুনবা মশীং ৪৪২ অমসুং এক্তিব ওইবা মীওইনা ১৪২৮ ওইরি।
• মনিপুর: মনিপুরদা কোবিদ-১৯গী তেস্ততা নৌনা মীওই ১৩ পোজিতিব ওইদুনা অপুনবা মশীং ১২১ য়ৌখ্রে। ঙরাং পোজিতিব ওই খঙখিবশিং অদুগী মরক্তা ত্রেভেল হীস্তরী লৈতবা নর্স অমা য়াওরি অরোমদা লেমহৌরিবশিং অদু রিতর্নী ঙাক্তনি।
• মিজোরাম: স্তেৎ এদুকেসন মন্ত্রীনা স্কুলশিং মিজোরামদা অমুক হন্না হাংদোকনবগী তেন্তেতিব দেৎ জুলাই ১৫, ২০২০ দা লেপখ্রে।
• নাগালেন্দ: নাগা হোস্পিতাল ওথোরিতী, কোহিমা (এন.ঐচ.এ.কে.)অসি কোবিদ-১৯গী হোস্পিতাল ওইনা মথৌ তৌরগনি। হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯না নাবা মীওই ৪ এদমিৎ তৌখ্রে। নাগালেন্দদা মহৈরোই ২০,০০০ হেনবনা হাই স্কুল অমসুং হাইয়র সেকেন্দরী সেক্সনশিংগী স্কেুল এদুকেসনগী বিভাগনা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ মনুংগী ওইনা মহৈ-মশিংগী ওইবা ইনিসিএতিবশিংগী শরুক অমা ওইনা তৌবা ওনলাইন ইভাল্যুএসন তেস্ততা শরুক য়াখ্রে।
• ত্রিপুরা: তি.আই.দি.সি. অমসুং ৱেস ত্রিপুরা দিস্ত্রিক এদমিনিস্ত্রেসননা মিসন মোদতা ত্রিপুরাগী হপানিয়া একজিবিসন হোলদা কোবিদ কিয়র সেন্তর লীংখৎখ্রে। মসিদা ফমুং ৪০০ থাগনি। অনাবা মীওই ৫দি হান্ননা মসিদা হোংদোকখ্রে।
•
পি.আই.বি. ফেক্ত চেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
04 JUN 2020 6:27PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on Covid-19 from the Ministry of Health and Family Welfare
During the last 24 hours, a total of 3,804 COVID-19 patients have been cured. Thus, so far, a total of 1,04,107 patients have been cured of COVID-19. The recovery rate is 47.99% amongst COVID-19 patients. Presently, there are 1,06,737 active cases and all are under active medical supervision.ICMR has further ramped up the testing capacity for detecting the novel coronavirus in infected persons. The number of government labs has been increased to 498 and private labs has been increased to 212.1,39,485 samples were tested in the last 24 hours. The total number of samples tested thus far is 42,42,718.The Ministry has issued fresh guidelines regarding safe ENT practices to be followed in the COVID-19 pandemic.
For details:
Dr. Harsh Vardhan reviews status and preparations for COVID-19 management with Lt. Governor & Health Minister of Delhi
“As the number of cases and fatality rises in Delhi, it needs to ramp up testing coupled with aggressive surveillance, contact tracing and stringent containment and perimeter control activities”. This was stated by Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare as he chaired a high-level meeting through video conferencing (VC) to review the preparedness for prevention and control of COVID-19. He underscored the immediate need and importance of scaling up of testing with health infrastructure enhancements along with better clinical management of the COVID-19 cases for effective case management and reduction of fatality rate. He also pointed that bed availability was to be rapidly increased in view of current rapid rise of cases along with avoiding unnecessary delay in admission of cases.
For details:
PM’s Opening Remarks at India-Australia virtual summit
For details:
Telephone conversation between PM and H.E. Filipe Jacinto Nyusi, President of Mozambique
Prime Minister spoke on phone with His Excellency Filipe Jacinto Nyusi, President of Mozambique. The two leaders discussed the challenges posed in both countries by the continuing COVID-19 pandemic. Prime Minister conveyed India's willingness to support Mozambique's efforts during the health crisis, including through provision of essential medicines and equipment. President Nyusi expressed his appreciation for the close cooperation between both countries in the field of healthcare and pharmaceutical supplies.
For details:
President of India receives telephone call from President of Georgia
The President of India, Shri Ram NathKovind had a telephone conversation with H.E. Ms Salome Zourabichvili, the President of Georgia. The two leaders discussed bilateral ties.Taking note of the challenges faced by the world from the Covid-19 pandemic and the disruption of life across the globe, President noted that Georgia’s national efforts have been remarkable in containing the spread of Covid-19. The President informed the Georgian President that India has made strenuous efforts to contain the spread of COVID-19 and we have been successful to a large extent. India has also been at the forefront in mobilizing international efforts against the Covid-19 pandemic and extended medical supplies support to over 150 countries.
For details:
Call of duty and spirit of RPF official warms the hearts of all
Minister of Railways Shri PiyushGoyal praised the commendable deed of RPF Constable Shri Inder Singh Yadav and announced a cash award to honorarium. Shri Yadav demonstrated an exemplary sense of duty when he ran behind a train to deliver milk for a 4 monthsold child.Smt Sharif Hashmi was traveling along with her 4 months old child in Shramik Special train from Belgaum to Gorakhpur. Her baby was crying for milk, as she didn’t get to feed milk for her child at any previous station and asked help from the constable Shri Yadav at Bhopal Station. Shri Inder Singh Yadav immediately raced and brought a packet of milk from a shop outside Bhopal Station but the train started moving. The constable showed his humanity and courage by running behind a moving train and provided the packet of milk to the lady in the coach.
For details:
TULIP - Urban Learning Internship Program for providing opportunities to fresh Graduates in all ULBs & Smart Cities launched
Shri Ramesh Pokhriyal `Nishank’, Minister, Human Resource Development, Shri Hardeep S. Puri, MoS (I/C), Housing & Urban Affairs, and All India Council for Technical Education have jointly launched an online portal for `The Urban Learning Internship Program (TULIP)’ - A program for providing internship opportunities to fresh graduates in all Urban Local Bodies and Smart Cities across the country. TULIP is a program for providing fresh graduates experiential learning opportunities in the urban sector.Smart Cities have been at the forefront in leveraging technology to manage COVID crisis, with 47 of them using their smart command and control centres as crisis management war rooms and 34 cities working to complete them at the earliest.
For details:
DrJitendra Singh holds a video conference meeting to discuss COVID prevention measures with representatives of Jammu & Kashmir Municipal bodies
Union Minister Dr Jitendra Singh held a video conference meeting to discuss COVID prevention measures with representatives of Jammu & Kashmir Municipal bodies. In his opening remarks, Dr Jitendra Singh said that in the earlier two phases of COVID pandemic, the main consideration was to arrange for the essential supplies for people held up in different parts of the country and in the later phase, the main responsibility was to ensure free movement of the people returning home from different parts of the country. However, in the current phase, the focus is on two issues, namely prevention and awareness, and for fulfilling these two objectives, the role of the local bodies and their representatives as well as civil society will gain an unusual importance.
For details:
NCVTC to develop of host-directed antivirals for COVID 19
The Science and Engineering Research Board (SERB) has approved support for a study by the National Centre for Veterinary Type Cultures (NCVTC), ICAR-NRC from Hisar in Haryana, which will screen their library of 94 small molecule chemical inhibitors for antivirals against coronaviruses.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Kerala: One more Covid-19 death has been reported in Palakkad district, taking the death toll in the State to 12. The 73 year old female died while in quarantine after returning from Chennai. Meanwhile, CM is holding day long discussions with religious leaders regarding opening of places of worship from Monday. MoS External Affairs V.Muraleedharan says though Centre had informed about 24 international flights to the state, permission was granted only for 12 flights. He said that Kerala should consider the situation in Gulf countries and should not impose any criteria on expats return. Kerala has stated in a report submitted to Supreme Court that the moves by public & private sector companies to curb salary and terminate employees during the lockdown period will adversely affect their mental strength to resist Covid. 82 new cases of Covid-19 were confirmed in the State yesterday. There are 832 active cases now and total tally reached 1,494.
• Tamil Nadu: Six JIPMER security personnel among nine fresh COVID-19 cases in Puducherry; the number of active cases in the UT is now 63. TN Chief Secretary gets three-month extension to concentrate on Covid control measures. In a meeting convened by Chief Secretary, religious leaders expressed differing opinions on reopening places of worship from June 8, as the Centre has allowed it. Record rise of 1286 Covid cases yesterday took Tamil Nadu tally past 25,000-mark. Chennai also recorded 1000 plus cases in a single day for first time; 1012 cases from Chennai. Total cases till now : 25872, Active cases: 11345, Deaths: 208, Discharged: 14316. Active cases in Chennai are 8405.
• Karnataka: Contract employees in the state health department call of strike after CM agrees to consider demands. Media reports that Private hospital associations have proposed to State govt a Covid-19 treatment cost of around Rs 10,000 per day for general ward and Rs 20,000 for special ward with ICU and ventilator facilities. CM holds review meeting with home department and appreciates police work during the present situation. Karnataka hit the 4,000- mark on Wednesday as the number of Covid cases recorded on a single day went up by 267, with one death. Total positive cases till now : 4063, Active cases: 2494, Deaths: 53, Recovered: 1514. Andhra Pradesh: CM launches YSR VahanaMitra program, disburses Rs.10,000 to a total of 2,62,493 beneficiaries of auto and taxi owners. 116 Covid cases reported in GollalaMamidada village of PeddapudiMandal of East Godavari district is reported to have spread from a single person in Kakinada. 98 new cases, 29 discharged and three deaths reported during last 24 hours after testing 9986 samples. Total cases: 3377. Active: 1033, Recovered: 2273, Deaths: 71.
• Telangana: The Telangana-Junior Doctors Association (T-JUDA) has said that 32 doctors have tested positive for Covid-19 in Osmania Medical College affiliated hospitals. With weavers and artisans across the state struggling to make ends meet, activists have raised the demand for government to come to their rescue and establish a ‘Corona Relief Fund’. Total number of positive cases as on 3rd June is 3020. As on date 448 migrants and foreign returnees have tested positive.
• Maharashtra: 2,560 new COVID-19 cases have been reported, taking the state tally of coronavirus infection to 74,860; out of which 39,935 are active cases. Hotspot Mumbai has reported 1,276 new cases, which takes the tally of cases in the city to 43,492. Out of the 122 deaths that were reported on Wednesday, 49 took place in Mumbai. Looking at the rising number of coronavirus cases in Maharashtra and Mumbai, the Brihanmumbai Municipal Commissioner Iqbal Singh Chahal has issued instructions that citizens temporarily evacuated due to Cyclone Nisarga be screened for COVID19 and kept under observation for 2 days, before being allowed to go home. BMC had evacuated people living in low lying areas and those residing near coasts and lodged them in nearby schools.
• Gujarat: 485 new COVID-19 cases have been reported, taking the state tally of positive cases to 18,100, out of which 4766 are active cases. Out of the new cases, 290 are reported from Ahmedabad alone. 30 new deaths were also reported on Wednesday, taking the death toll to 1,122.
• Madhya Pradesh: With 168 new cases of COVID-19 infection, the state tally of coronavirus cases has gone up to 8,588. So far 371 people have died, while 224 patients have recovered in the last 24 hours. The State Health and Family Welfare Minister Dr Narottam Mishra reviewed the situation and measures to control COVID-19 in Indore, Ujjain and Bhopal – three cities which have reported maximum number of coronavirus infections, with senior officials of Health Department.
• Rajasthan: 68 new COVID-19 infections have been reported today, taking the state tally of COVID-19 positive cases to 9,720, out of which 6,819 patients have been cured so far. Most of these new cases have been reported from Bharatpur district, followed by Jaipur, Jodhpur and Churu districts.
• Chhattisgarh: 86 new COVID-19 infections have been reported till Wednesday night, taking the tally of coronavirus positive cases in the state to 668, while there are 489 active cases in the state as of now. 19 patients have been discharged after full recovery from various hospitals in Mungeli, Bemetara, Balod and Bilaspur on Wednesday night, while 40 patients were discharged on Wednesday morning.
• Goa: In the state’s single largest spike in cases so far, 47 new COVID-19 infections have been reported, taking the state tally of COVID-19 positive cases to 126, out of which 69 are active cases. These new patients are mostly (42 of them) from Mangor Hill area in Vasco, while 5 patients have a travel history to Corona affected places.
• Arunachal Pradesh: Around 9500 stranded people of Arunachal Pradesh have returned to the State and about 2000 people of different states have departed for their home states from Arunachal.
• Assam: 29 patients have been discharged after they tested COVID19 negative twice. Total discharged patients 442 and active patients 1428.
• Manipur: 13 more persons test COVID19 positive in Manipur taking the number of cases to 121. Among the COVID19 patients detected yesterday, one is a nurse with no travel history, while the rest are returnees.
• Mizoram: Tentative date for reopening of schools in Mizoram is 15 July, 2020, as decided by the State Education Minister.
• Nagaland: Naga Hospital Authority, Kohima (NHAK) functional as COVID19 hospital. Four COVID19 patients admitted so far. In Nagaland, more than 20,000 students participate in online evaluation test conducted by Department of School Education for high school & higher secondary sections as part of its education initiatives during COVID19 pandemic.
• Tripura: TIDC & West Tripura District Administration set up COVID Care Centre in mission mode at Hapania Exhibition Hall in Tripura. It can accommodate 400 beds. 5 patients have already been shifted.