Prime Minister's Office
PM delivers inaugural address at the Annual Session of CII
We will definitely get our growth back: PM
Intent, Inclusion, Investment, Infrastructure and Innovation important to build an Aatmanirbhar Bharat: PM
02 JUN 2020 2:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister delivered the inaugural address at the 125th Annual Session of Confederation of Indian Industries (CII) through video conference today. The theme of this years annual conference is “Building India for a New World : Lives, livelihood, growth”
Speaking on the occasion, Prime Minister Shri Narendra Modi said such online events are becoming the new normal due to Corona. This is also the biggest strength of human beings that makes a way out of every difficulty, he added. He said, “On the one hand, we have to take strict steps to fight this Virus and save the lives of the countrymen and on the other hand we have to stabilize the economy and speed it up.”
Referring to the theme of this year's annual session, the Prime Minister praised the indian industry for starting the discussion of "Getting Growth Back". He urged the industry to go beyond it and said “Yes! We will definitely get our growth back.” He said that his trust in India's Capabilities and Crisis Management, in India's Talent and Technology, in its Innovation and Intellect of India, in the Farmers of India, MSME’s, Entrepreneurs makes him confident about getting the growth back.
PM said Corona may have slowed down the speed of the growth, but today the biggest fact is that India has overtaken the lockdown phase and entered in the Un-Lock Phase one. A large part of Economy has opened in Un-Lock Phase one. A lot is going to open after 8th June. Getting Growth Back has started, he added.
The Prime Minister emphasized that when Coronavirus was spreading in the world, India took the right steps at the right time. He said “Today we get to know how widespread the effect of lockdown in India is, by comparing it with other countries.” He said “Re-strengthening Economy against Corona is one of our highest priorities.” For this, the government is taking the decisions that are required immediately and also those that are required in the long run, he added.
The Prime Minister listed the steps taken by the Government in helping people during this crisis situation. Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana has helped a lot in providing immediate benefits to the poor. Ration has been delivered to about 74 crore Beneficiaries under this scheme. Free ration is also being provided to migrant workers. Be it women, disabled persons, elderly, laborers, everyone has benefited from it. During the lockdown, the government has delivered more than 8 crore gas cylinders to the poor - that too free. 50 lakh private employees have got the Government contribution of 24% of EPF amount in their bank accounts, which amounts to Rs.800 Crore.
Prime Minister listed 5 things which are very important to build a Aatmanirbhar Bharat and to bring India back on the path of rapid development, viz. Intent, Inclusion, Investment, Infrastructure and Innovation. These are reflected in the bold decisions taken by the Government recently, he added. He also said that many sectors have been made ready for the future.
The PM said “For us reforms are not any random or scattered decisions. For us reforms are systemic, planned, integrated, inter-connected and futuristic processes. For us, reforms means having the courage to take decisions, and taking them to a logical conclusion.” He listed out the initiatives of the Government to make an encouraging ecosystem for the private enterprises like Insolvency and Bankruptcy Code (IBC), Bank merger, GST and Faceless IT assessment.
The Prime Minister further said that the government is also doing such policy reforms which the country had given up hope. In the agriculture sector, the Prime Minister said the rules and regulations made after independence, left the farmers in the hands of middlemen. After amendment in Agricultural Produce Market Committee (APMC) Act, now farmers have the right to sell to anyone, in any state of the country.
The PM said that labour reforms are being done to increase employment opportunities, keeping the welfare of our workers in mind. Non-strategic sectors in which the private sectors were not allowed, have also been opened. Commercial mining is now allowed in the coal sector, he added. Prime Minister said “In the direction the government is moving, be it our mining sector, energy sector, or research and technology, industry will also get opportunities in every field, and new opportunities will also open for youths. Going beyond all this, now the participation of private players in the strategic sectors of the country is also becoming a reality. Whether you want to invest in the space sector, or want to explore new opportunities in atomic energy, the possibilities are completely open for you.”
The Prime Minister said the Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) sector is like an economic engine of our country and contributes around 30% of the GDP. He said that a long time demand of the industry to update the definition of MSMEs has been fulfilled. This will enable MSMEs to grow without any worries and they will not have to follow other paths to maintain the status of MSMEs. Global tenders have been scrapped in government procurement of up to Rs 200 crores to benefit crores of associates working in MSMEs of the country, he added.
PM said that the expectation of India from the world has increased and they trust India more. India helped more than 150 countries with medical supplies, he added. The Prime Minister said that the world is looking for a trusted, reliable partner. In India, there is a potential, strength and ability. He urged the industry to take full advantage of the trust that has developed towards India.
He stressed that Getting Growth Back is not so difficult either. The biggest thing is that now Indian Industries have a clear path that is Aatmanirbhar Bharat. He clarified that Aatmanirbhar Bharat means that we will become stronger and embrace the world. Aatmanirbhar Bharat means to be fully integrated with the world economy and also supportive.
The Prime Minister stressed the need to invest for the creation of a Robust Local Supply Chain that strengthens India's stake in the Global Supply Chain. He gave a call for big institutions like CII to come forward in a new role post-Corona to make India self reliant. He stressed for the need to have products made in the country, made for the world. He urged the industry to set targets to increase productivity in all sectors. He praised the industry for having created Personal Protective Equipments - PPEs industry worth hundreds of crores within 3 months.
The Prime Minister urged the industry to take full advantage of opening up investment and partnership with farmers in the rural economy. Now necessary infrastructure is being prepared for clusters of local agro products near the village. He said that the government considers the private sector as a partner for the country's development journey. He promised that every need of the industry related to the Aatmanirbhar Bharat Abhiyan will be taken care of. He asked the industry to pledge to make the country self-sufficient and put their full strength to fulfill this resolve.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চিআইআইৰ বাৰ্ষিক অধিৱেশনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উদ্বোধনী ভাষণ
আমি নিশ্চিতভাৱে আমাৰ বিকাশ ঘূৰাই পামঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এখন আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত গঢ়াৰ বাবে আগ্ৰহ, অন্তৰ্ভূক্তি, বিনিয়োগ, আন্তঃগাঁথনি আৰু উদ্ভাৱনৰ গুৰুত্ব অধিকঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
02 JUN 2020 2:21PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে ভাৰতীয় উদ্যোগ মহাসংঘৰ ১২৫সংখ্যক বার্ষিক অধিৱেশনত উদ্বোধনী ভাষণ আগবঢ়ায়৷ এই বছৰৰ বার্ষিক অধিৱেশনৰ মূল বিষয় হৈছে—নতুন এক বিশ্বৰ বাবে ভাৰতক উপযুক্তভাৱে গঢ়ি তোলাঃ জীৱন, জীৱিকা আৰু বিকাশ৷
এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয় যে ক’ৰোনাৰ বাবে এই ধৰণৰ অনলাইন অনুষ্ঠান সুলভ হৈ পৰিছে৷ জনসাধাৰণৰ বাবে ই এক ডাঙৰ শক্তি, যি জটিল সময়ত ভৱিষ্যৎ পন্থা বিচাৰি উলিওৱাত সহায় কৰে৷ তেওঁ কয় যে এফালে ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত আমি কঠোৰ পদক্ষেপ ল’ব লাগিব তথা দেশবাসীৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিব লাগিব, অন্যহাতে, অর্থনীতিও সুস্থিৰ আৰু গতিশীল কৰি তুলিব লাগিব৷
এই বছৰৰ বার্ষিক অধিৱেশনৰ মূল বিষয়ৰ সন্দৰ্ভত উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্রীয়ে উন্নয়নত গতি আনিবলৈ আলোচনা আৰম্ভ কৰাৰ বাবে ভাৰতীয় উদ্যোগ সংস্থাসমূহক প্ৰশংসা কৰে৷ তেওঁ কয় যে উদ্যোগ সংস্থাসমূহে প্ৰচলিত ধ্যান-ধাৰণাৰ বাহিৰলৈ গৈ নিশ্চিতভাৱে বিকাশৰ গতি ক্ষিপ্ৰতৰ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত চিন্তা কৰিব লাগিব৷ তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ সক্ষমতা আৰু সংকট মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্রত তেওঁলোকৰ যি আস্থা আছে, সেয়া ভাৰতৰ মেধা আৰু প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰিয়েই গঢ় লৈ উঠিছে। সেয়েহে, স্বাভাৱিকভাবে উদ্যোগীসকলে দেশৰ অগ্ৰগতি বজাই ৰাখিবলৈ যি প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে, সেইবোৰে তেওঁক আত্মবিশ্বাসী কৰি তুলিছে৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয় যে ক’ৰোনাই আর্থিক গতিক মন্থৰ কৰি তুলিলেও এতিয়া আটাইতকৈ ডাঙৰ বিষয়টো হ’ল—ভাৰতে লকডাউন পর্ব পাৰ কৰি আনলক-১ত প্ৰৱেশ কৰিছে। এই আনলক-১এ আর্থিক কাম-কাজৰ এক বৃহৎ অংশক পুনৰ কাম-কাজ আৰম্ভ কৰাৰ বাবে খুলি দিয়া হৈছে৷ আনকি, ৮ জুনৰ পাছত আৰু বহু উদ্যোগ প্ৰতিষ্ঠান পুনৰ আৰম্ভ হ’ব৷ সেয়েহে কোৱা হৈছে অগ্ৰগতিৰ পথত ধাৱিত হোৱাৰ প্ৰচেষ্টা ইতিমধ্যে আৰম্ভ হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে সজোৰে কয় যে ক’ৰোনা ভাইৰাছে যেতিয়া বিশ্বত বিয়পি পৰিছিল, তেতিয়া ভাৰতে সঠিক সময়ত সঠিক পদক্ষেপ লৈছিল৷ ‘আজি আমি উপলব্ধি কৰিছো, ভাৰতত লকডাউনৰ প্ৰভাৱ কিমান সুদূৰপ্ৰসাৰী হৈছে৷’ তেওঁ লগতে কয় যে ক’ৰোনাৰ বিৰুদ্ধে অর্থনীতিক পুনৰ সুদৃঢ় কৰাটো এতিয়া আমাৰ সর্বোচ্চ অগ্রাধিকাৰ৷ সেইবাবে চৰকাৰে এনে একাধিক সিদ্ধান্ত লৈছে, যি অনতি পলমে কার্যকৰী কৰা প্ৰয়োজন আৰু দীর্ঘম্যাদী ভিত্তিত ইয়াৰ প্ৰভাৱ সুস্থিৰ কৰাটো জৰুৰী৷
এনে জটিল পৰিস্থিতিত সাধাৰণ জনতাৰ সাহায্যার্থে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ স্বার্থত প্ৰধানমন্ত্রী গৰীৱ কল্যাণ যোজনাই বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিছে। এই কাৰ্যসূচীৰ অধীনত প্রায় ৭৪ কোটি উপভোক্তাক বিনামূলীয়া ৰেচন বিতৰণ কৰা হৈছে৷ আনকি, প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলকো বিনামূলীয়া ৰেচন দিয়া হৈছে৷ মহিলা, দিব্যাংগ, জ্যেষ্ঠ ব্যক্তি, শ্ৰমিক শ্রেণীলৈকে সমাজৰ সকলোৱেই ইয়াৰ জৰিয়তে উপকৃত হৈছে৷ লকডাউনৰ সময়ত চৰকাৰে সম্পূর্ণ বিনামূলীয়াকৈ দুখীয়া লোকসকলক ৮ কোটিতকৈও অধিক ৰন্ধন গেছ চিলিণ্ডাৰ যোগান ধৰিছে৷ আনকি, ব্যক্তিগতখণ্ডৰ ৫০ লাখ কৰ্মচাৰীক তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টত ইপিএফৰ বাবদ ২৪ শতাংশ হাৰত চৰকাৰী অনুদান প্ৰদান কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ বাবে মুঠ ৮০০ কোটি টকা ব্যয় হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে আত্মনির্ভৰ ভাৰত গঢ় দিয়া আৰু দেশক দ্রুত উন্নয়নৰ পথলৈ ঘূৰাই আনিবলৈ ৫টা বিষয়ৰ কথা উল্লেখ কৰে৷ সেইবোৰ হৈছে৷ সদিচ্ছা, সামাজিক অন্তর্ভুক্তিকৰণ, বিনিয়োগ, আন্তঃগাঁথনি আৰু উদ্ভাৱন। এই ৫টা বিষয়ৰ কথাই চৰকাৰৰ সদ্য ঘোষিত সাহসী সিদ্ধান্তসমূহত প্ৰতিফলিত হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে লগতে কয় যে আমাৰ বাবে সংস্কাৰ সাধন কোনো অপ্ৰত্যাশিত সিদ্ধান্ত নহয়। বৰঞ্চ, সংস্কাৰ হ’ল আমাৰ বাবে এক ধাৰাবাহিক, পৰিকল্পিত, সুসংবদ্ধ, আন্তঃসংযোগী তথা ভৱিষ্যমুখী প্ৰক্রিয়া। আমাৰ বাবে সংস্কাৰৰ অর্থ হ’ল সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ সাহসিকতা আৰু প্ৰতিটো সিদ্ধান্তৰ যুক্তিসংগত সমাধান কৰা৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে লগতে কয় যে চৰকাৰে এনে কিছুমান দিশত নীতিগত সংস্কাৰ সাধন কৰিছে, যিবোৰৰ ক্ষেত্ৰত দেশবাসীয়ে আশা এৰি দিছিল৷ স্বাধীনতাৰ পাছত কৃষি খণ্ডত যিবোৰ নির্দেশনা প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল সেয়া প্ৰকাৰন্তৰে কৃষকসকলক মধ্যভোগীৰ হাতত তুলি দিয়া হৈছিল। কৃষি উৎপাদন বিপণন কমিটীত সংস্কাৰৰ পাছত এতিয়া কৃষকসকলে দেশৰ যি কোনো ৰাজ্যত নিজৰ পছন্দ অনুসৰি উৎপাদিত ফচল বিক্রী কৰিব পৰা হ’ল৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে শ্ৰমিক কল্যাণৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি কর্মসংস্থাপন বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰম ক্ষেত্রত সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে৷ অকৌশলগত খণ্ড, য’ত ব্যক্তিগত সংস্থাসমূৰ চামিল হোৱাৰ অনুমতি নাছিল, এতিয়া সেইসকলৰ বাবেও মুকলি কৰি দিয়া হৈছে৷ কয়লা খণ্ডত বাণিজ্যিক খননৰ অনুমতি দিয়া হৈছে৷ এই লক্ষ্যৰে চৰকাৰে খনি খণ্ড, শক্তি খণ্ড, গৱেষণা আৰু প্ৰযুক্তি খণ্ড, উদ্যোগ খণ্ড সকলোতে নতুন নতুন সা-সুবিধাৰ সৃষ্টি হৈছে৷ যুৱক-যুৱতীসকলে ইয়াৰ সুফল লাভ কৰিছে৷ এতিয়া দেশৰ কৌশলগত খণ্ডতো বেচৰকাৰী সংস্থাৰ অংশগ্ৰহণ সম্ভৱ কৰি তোলা হৈছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ খণ্ড আমাৰ দেশৰ অর্থনীতিৰ মূল চালিকাশক্তি। জিডিপিত এই খণ্ডটোৰ অৱদান ৩০ শতাংশ। ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ সংস্থাসমূহৰ সংজ্ঞা সংশোধনৰ দীর্ঘদিনীয়া দাবী পূৰণ কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ ফলত ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া সংস্থাসমূহৰ বিকাশ আৰু ত্বৰান্বিত লাগিব আৰু নিজৰ অস্তিত্ব বজাই ৰখাটো সম্ভৱ কৰি তুলিব লাগিব৷ আনকি, ২০০ কোটি টকালৈকে চৰকাৰী সংগ্ৰহৰ ক্ষেত্রত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় নিবিদাৰ ব্যৱস্থা বাতিল কৰা হৈছে, যাতে ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ সংস্থাই চৰকাৰী সুবিধাসমূহ গ্ৰহণ কৰিব পাৰে৷
ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্ববাসীৰ প্ৰত্যাশা বৃদ্ধি পোৱা সদৰি কৰি প্ৰধানমন্ত্রীয়ে কয় যে এতিয়া সমগ্ৰ বিশ্বই এতিয়া ভাৰতৰ ফালে চাই ৰৈছে৷ ভাৰতে ১৫০তকৈ অধিক দেশক চিকিৎসা সামগ্রী যোগান ধৰিছে। সমগ্ৰ বিশ্বই এতিয়া এক বিশ্বস্ত আৰু নির্ভৰযোগ্য অংশীদাৰ বিচাৰিছে। সেয়েহে, ভাৰতৰ সেই সম্ভাৱনা, শক্তি আৰু সক্ষমতা আছে৷ তেওঁ উদ্যোগ সংস্থাসমূহক ভাৰতৰ প্ৰতি বিশ্বৰ বাকী দেশসমূহৰ যি আস্থা মনোভাৱ গঢ় লৈ উঠিছে, তাৰ সুফল গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে আহ্বান জনায়৷ প্ৰধানমন্ত্রীয়ে সজোৰে কয় যে পুনৰ বিকাশৰ পথত ঘূৰি অহাটো বৰ বিশেষ জটিল কাম নহয়। এতিয়া ডাঙৰ কথাটো হ’ল-ভাৰতীয় উদ্যোগ সংস্থাসমূহৰ বাবে এক সুস্পষ্ট বার্তা আছে, সেয়া হ’ল আত্মনির্ভৰ ভাৰত। তেওঁ আত্মনির্ভৰ ভাৰতৰ প্ৰসংগত কয় যে আমি আৰু অধিক শক্তিশালী হৈ উঠিম আৰু বাকী বিশ্বক আঁকোৱালি ল’ম৷ আত্মনির্ভৰ ভাৰত হ’ল বিশ্ব অর্থনীতিৰ সৈতে পূর্ণ অংশগ্ৰহণ আৰু সমর্থন৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে এক শক্তিশালী স্থানীয় যোগান শৃংখল গঢ়ি তুলিবলৈ বিনিয়োগৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত জোৰ দি কয় এই ব্যৱস্থাই ভাৰতক বিশ্ব যোগান শৃংখলৰ সৈতে যুক্ত কৰিব৷ তেওঁ চিআইআইৰ দৰে বৃহৎ প্ৰতিষ্ঠানসমূহক ক’ৰোনাৰ পাছত সময়ত নতুন ভূমিকাত অৱতীর্ণ হৈ ভাৰতক আত্মনির্ভৰ কৰি তোলাৰ বাবে আৰু অধিক প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায়৷ তেওঁ কয় যে দেশত প্ৰস্তুত কৰা সামগ্রীৰ গুণমানৰ দিশৰ পৰা বিশ্বৰ উপযোগী কৰি তুলিব লাগিব৷ তেওঁ উদ্যোগ সংস্থাসমূহক সকলো ক্ষেত্রতে উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰ লক্ষ্য স্থিৰ কৰাৰ পৰামর্শ আগবঢ়ায়৷
প্ৰধানমন্ত্রীয়ে গ্রাম্য অর্থনীতিত কৃষকসকলৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তুলি বিনিয়োগৰ সুবিধা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায়৷ এতিয়া গাঁওসমূহৰ বাবেই স্থানীয় কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ ক্লাষ্টাৰ গঢ়ি তোলাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনি নির্মাণ কৰা হৈছে৷ দেশৰ বিকাশৰ যাত্ৰাত বেচৰকাৰী সংস্থাসমূহক অংশীদাৰ হিচাপে চৰকাৰে গণ্য কৰি আহিছে৷ তেওঁ উদ্যোগ সংস্থাসমূহক আশ্বাস দি কয় যে আত্মনির্ভৰ ভাৰত অভিযানৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিটো বিষয়ত প্ৰয়োজন পুৰণৰ বাবে চৰকাৰে প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশক আত্মনির্ভৰ কৰি তোলাৰ বাবে উদ্যোগ সংস্থাসমূহক আগুৱাই অহাৰ আহ্বান জনাই কয় যে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ সংকল্পৰে উদ্যোগ সংস্থাসমূহে তেওঁলোকৰ সর্বশক্তি প্ৰয়োগ কৰিত লাগিব৷