Prime Minister's Office
PM delivers inaugural address at the Annual Session of CII
We will definitely get our growth back: PM
Intent, Inclusion, Investment, Infrastructure and Innovation important to build an Aatmanirbhar Bharat: PM
02 JUN 2020 2:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister delivered the inaugural address at the 125th Annual Session of Confederation of Indian Industries (CII) through video conference today. The theme of this years annual conference is “Building India for a New World : Lives, livelihood, growth”
Speaking on the occasion, Prime Minister Shri Narendra Modi said such online events are becoming the new normal due to Corona. This is also the biggest strength of human beings that makes a way out of every difficulty, he added. He said, “On the one hand, we have to take strict steps to fight this Virus and save the lives of the countrymen and on the other hand we have to stabilize the economy and speed it up.”
Referring to the theme of this year's annual session, the Prime Minister praised the indian industry for starting the discussion of "Getting Growth Back". He urged the industry to go beyond it and said “Yes! We will definitely get our growth back.” He said that his trust in India's Capabilities and Crisis Management, in India's Talent and Technology, in its Innovation and Intellect of India, in the Farmers of India, MSME’s, Entrepreneurs makes him confident about getting the growth back.
PM said Corona may have slowed down the speed of the growth, but today the biggest fact is that India has overtaken the lockdown phase and entered in the Un-Lock Phase one. A large part of Economy has opened in Un-Lock Phase one. A lot is going to open after 8th June. Getting Growth Back has started, he added.
The Prime Minister emphasized that when Coronavirus was spreading in the world, India took the right steps at the right time. He said “Today we get to know how widespread the effect of lockdown in India is, by comparing it with other countries.” He said “Re-strengthening Economy against Corona is one of our highest priorities.” For this, the government is taking the decisions that are required immediately and also those that are required in the long run, he added.
The Prime Minister listed the steps taken by the Government in helping people during this crisis situation. Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana has helped a lot in providing immediate benefits to the poor. Ration has been delivered to about 74 crore Beneficiaries under this scheme. Free ration is also being provided to migrant workers. Be it women, disabled persons, elderly, laborers, everyone has benefited from it. During the lockdown, the government has delivered more than 8 crore gas cylinders to the poor - that too free. 50 lakh private employees have got the Government contribution of 24% of EPF amount in their bank accounts, which amounts to Rs.800 Crore.
Prime Minister listed 5 things which are very important to build a Aatmanirbhar Bharat and to bring India back on the path of rapid development, viz. Intent, Inclusion, Investment, Infrastructure and Innovation. These are reflected in the bold decisions taken by the Government recently, he added. He also said that many sectors have been made ready for the future.
The PM said “For us reforms are not any random or scattered decisions. For us reforms are systemic, planned, integrated, inter-connected and futuristic processes. For us, reforms means having the courage to take decisions, and taking them to a logical conclusion.” He listed out the initiatives of the Government to make an encouraging ecosystem for the private enterprises like Insolvency and Bankruptcy Code (IBC), Bank merger, GST and Faceless IT assessment.
The Prime Minister further said that the government is also doing such policy reforms which the country had given up hope. In the agriculture sector, the Prime Minister said the rules and regulations made after independence, left the farmers in the hands of middlemen. After amendment in Agricultural Produce Market Committee (APMC) Act, now farmers have the right to sell to anyone, in any state of the country.
The PM said that labour reforms are being done to increase employment opportunities, keeping the welfare of our workers in mind. Non-strategic sectors in which the private sectors were not allowed, have also been opened. Commercial mining is now allowed in the coal sector, he added. Prime Minister said “In the direction the government is moving, be it our mining sector, energy sector, or research and technology, industry will also get opportunities in every field, and new opportunities will also open for youths. Going beyond all this, now the participation of private players in the strategic sectors of the country is also becoming a reality. Whether you want to invest in the space sector, or want to explore new opportunities in atomic energy, the possibilities are completely open for you.”
The Prime Minister said the Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) sector is like an economic engine of our country and contributes around 30% of the GDP. He said that a long time demand of the industry to update the definition of MSMEs has been fulfilled. This will enable MSMEs to grow without any worries and they will not have to follow other paths to maintain the status of MSMEs. Global tenders have been scrapped in government procurement of up to Rs 200 crores to benefit crores of associates working in MSMEs of the country, he added.
PM said that the expectation of India from the world has increased and they trust India more. India helped more than 150 countries with medical supplies, he added. The Prime Minister said that the world is looking for a trusted, reliable partner. In India, there is a potential, strength and ability. He urged the industry to take full advantage of the trust that has developed towards India.
He stressed that Getting Growth Back is not so difficult either. The biggest thing is that now Indian Industries have a clear path that is Aatmanirbhar Bharat. He clarified that Aatmanirbhar Bharat means that we will become stronger and embrace the world. Aatmanirbhar Bharat means to be fully integrated with the world economy and also supportive.
The Prime Minister stressed the need to invest for the creation of a Robust Local Supply Chain that strengthens India's stake in the Global Supply Chain. He gave a call for big institutions like CII to come forward in a new role post-Corona to make India self reliant. He stressed for the need to have products made in the country, made for the world. He urged the industry to set targets to increase productivity in all sectors. He praised the industry for having created Personal Protective Equipments - PPEs industry worth hundreds of crores within 3 months.
The Prime Minister urged the industry to take full advantage of opening up investment and partnership with farmers in the rural economy. Now necessary infrastructure is being prepared for clusters of local agro products near the village. He said that the government considers the private sector as a partner for the country's development journey. He promised that every need of the industry related to the Aatmanirbhar Bharat Abhiyan will be taken care of. He asked the industry to pledge to make the country self-sufficient and put their full strength to fulfill this resolve.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସିଆଇଆଇର ବାର୍ଷିକ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦଘାଟନୀ ଅଭିଭାଷଣ
• ଦେଶ ପୁଣିଥରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଥକୁ ଫେରିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ସମାବେଶନ, ନିବେଶ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ନବୋନ୍ମେଷ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଜରୁରି : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
02 JUN 2020 2:21PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ କନଫେଡେରେସନ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆନ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିସ (ସିଆଇଆଇ)ର 125ତମ ବାର୍ଷିକ ଅଧିବେଶନରେ ଉଦଘାଟନୀ ଅଭିଭାଷଣ ରଖିଛନ୍ତି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ବାର୍ଷିକ ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି “ନୂତନ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ : ଜୀବନ, ଜୀବିକା ଓ ଅଭିବୃଦ୍ଧି” ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ, କରୋନା କାରଣରୁ ଏଭଳି ଅନଲାଇନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବର୍ତ୍ତମାନ ସାଧାରଣ କଥା ହୋଇଯାଇଛି । ମାନବ ସମାଜର ବୃହତମ ସାମର୍ଥ୍ୟ କାରଣରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଙ୍କଟରେ ସମାଧାନର ମାର୍ଗ ବାହାରିପାରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, “ଗୋଟିଏ ପଟେ, ଆମକୁ ଏହି ଭୂତାଣୁ ବିରୋଧରେ କଠୋର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଅନ୍ୟପଟେ ଆମକୁ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସ୍ଥିର ଓ ଦ୍ରୁତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ଚଳିତ ବର୍ଷର ବାର୍ଷିକ ଅଧିବେଶନର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି “ପୁନଃଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ” ଉପରେ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରିବା ଲାଗି ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଏହାଠାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ଵକୁ ଯିବା ଲାଗି ସେ ଶିଳ୍ପଜଗତକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିବା ସହିତ କହିଥିଲେ, “ହଁ! ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଆମର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପୁଣି ଫେରିପାଇବା ।”
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସଙ୍କଟ ମୁକାବିଲା, ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଏହାର ନବୋନ୍ମେଷ ଓ ବୁଦ୍ଧିମତା, ଭାରତର କୃଷକ, ଏମଏସଏମଇ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଭରସା ରହିଛି । ଏମାନେ ପୁଣିଥରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, କରୋନା ହୁଏତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଧିମା କରି ଦେଇଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଆଜିର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ବାସ୍ତବତା ହେଉଛି ଯେ ଭାରତ ଲକଡାଉନ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଅନଲକର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରବେଶ କରିସାରିଛି । ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଧିକାଂଶ ଭାଗ ଅନଲକ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅର୍ଥାତ 8 ଜୁନ ପରଠାରୁ ଖୋଲିବାକୁ ଯାଉଛି । ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ସଂକ୍ରମିତ ହେବା ସମୟରେ ଭାରତ ଉଚିତ ସମୟରେ ଉଚିତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ସେ କହିଥିଲେ, “ଅନ୍ୟ ଦେଶ ସହିତ ତୁଳନା କରିବା ପରେ ଭାରତରେ ଲକଡାଉନର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ ଭାରତରେ କିଭଳି ପଡ଼ିଛି ତାହା ଆଜି ଆମେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛୁ । ସେ କହିଥିଲେ, “କରୋନା ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ି ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପୁନଃସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଆମର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା” । ଏଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ତ୍ୱରିତ ପଦକ୍ଷେପ ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିସହିତ ଦୀର୍ଘଅବଧି ଲାଗି ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ।
ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପର ତାଲିକା ସେ ଦେଇଥିଲେ । ଗରିବମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ବିଶେଷ ସହାୟକ ହୋଇପାରିଛି । ଏହି ଯୋଜନାରେ 74 କୋଟି ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ରାସନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମାଗଣାରେ ରାସନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ମହିଳା ହୁଅନ୍ତୁ ଅବା ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ, ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ, ଶ୍ରମିକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏହାଦ୍ୱାରା ଲାଭବାନ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହି ଲକଡାଉନ ସମୟରେ ସରକାର 8 କୋଟି ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ଯୋଗାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । 50 ଲକ୍ଷ ଘରୋଇ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ଇପିଏଫ ଆକାଉଂଟରେ ସରକାର 24% ପ୍ରତିଶତ ଇପିଏଫ ଯୋଗଦାନ ଅର୍ଥ ଜମା କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ପରିମାଣ ପାଖାପାଖି 800 କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଦେଶକୁ ପୁଣିଥରେ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପଥକୁ ଆଣିବା ଲାଗି 5ଟି ଜିନିଷ ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ-ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ସମାବେଶନ, ନିବେଶ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ନବୋନ୍ମେଷ । ସରକାର ନିକଟରେ ନେଇଥିବା ସାହସିକ ପଦକ୍ଷେପରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକାଂଶ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, “ଆମ ପାଇଁ ସଂସ୍କାର କୌଣସି ଆକସ୍ମିତ କିମ୍ବା ଖଣ୍ଡିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନୁହେଁ । ଆମ ପାଇଁ ସୁଧାର ବ୍ୟବସ୍ଥିତ, ଯୋଜନାବଦ୍ଧ, ସମନ୍ୱିତ, ଆନ୍ତଃସଂଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅଟେ । ଆମ ପାଇଁ ସଂସ୍କାରର ଅର୍ଥ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ସାହସ ଓ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ତର୍କସଂଗତ ନିଷ୍କର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯିବା ।” ଭାରତୀୟ ଦେବାଳିଆ ଏବଂ ଦେବାଳିଆପଣ ସଂହିତା (ଆଇବିସି), ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ମିଶ୍ରଣ, ଜିଏସଟି ଏବଂ ଫେସଲେସ ଆଇଟି ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଭଳି ପ୍ରୟାସ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଉତ୍ସାହଜନକ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥଲୋ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, ସରକାର ଏପରି ନୀତିଗତ ସଂସ୍କାର ଆଣୁଛନ୍ତି, ଯାହା ବିଷୟରେ ଦେଶବାସୀ ଆଶା ଛାଡ଼ି ଦେଇଥିଲେ । କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିବା ନିୟମ ଓ ଆଇନ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦଲାଲଙ୍କ ହାତକୁ ଟେକି ଦେଇଥିଲା । କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ବଜାର ସମିତି (ଏପିଏମସି) ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ ଫଳରେ, ଏବେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦେଣ ଯେକୌଣସି ରାଜ୍ୟରେ, ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ନିଜର ଉତ୍ପାଦ ବିକ୍ରି କରିବାର ଅଧିକାର ମିଳିପାରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣକୁ ଆଖି ଆଗରେ ରଖି ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ଶ୍ରମଜନିତ ସଂସ୍କାର ଅଣାଯାଇଛି । ଅଣରଣନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର ଯେଉଁଥିରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁମତି ନଥିଲା, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଖୋଲି ଦିଆଯାଇଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କୋଇଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଖନନକୁ ଅନୁମତି ମିଳିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, “ସରକାର ଯେଉଁ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି, ଆମର ଖଣି କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ର, କିମ୍ବା ଗବେଷଣା ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ଅବସର ଖୋଲିବ । ଏ ସବୁ ଠାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ଵକୁ ଯାଇ, ଏବେ ଦେଶର ରଣନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କର ବାସ୍ତବ ଭାଗିଦାରୀ ହୋଇପାରୁଛି । ଆପଣ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି କିମ୍ବା ପରମାଣୁ ଇନ୍ଧନ କ୍ଷେତ୍ର ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ, ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଖୋଲିଛି ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସୂକ୍ଷ୍ମ, ଲଘୁ ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମଏସଏମଇ) କ୍ଷେତ୍ର ଆମ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ଇଞ୍ଜିନ ଭଳି ଏବଂ ଏହା ସକଳ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ପାଖାପାଖି 30% ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥାଏ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏମଏସଏମଇର ପରିଭାଷାରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ଲାଗି ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତ ପକ୍ଷରୁ ଦୀର୍ଘସମୟ ଧରି ହେଉଥିବା ଦାବି ପୂରଣ ହୋଇଛି । ଏହା ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ବିନା କୌଣସି ସମସ୍ୟାରେ ବିକଶିତ ହେବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଏମଏସଏମଇ ସ୍ଥିତି ବଜାୟ ରଖିବା ଲାଗି ଅନ୍ୟ ରାସ୍ତା ଆପଣାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଏମଏସଏମଇରେ କାମ କରୁଥିବା ସହଯୋଗୀଙ୍କ ଲାଭ ନିମନ୍ତେ 200 କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସରକାରୀ ବିକ୍ରିରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଟେଣ୍ଡରକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ନେଇ ଅଧିକ ଆଶାବାଦୀ ହୋଇଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଭାରତ ଉପରେ ଅଧିକ ଭରସା କରୁଛନ୍ତି । ଭାରତ ଚିକିତ୍ସା ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ 150ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ସହାୟତା କରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଏକ ଭରସାଯୋଗ୍ୟ, ବିଶ୍ୱସନୀୟ ସାଥୀର ସନ୍ଧାନ କରୁଛି । ଭାରତରେ, ଏକ ଶକ୍ତି, ସମ୍ଭାବନା ଓ କ୍ଷମତା ରହିଛି । ଭାରତ ପ୍ରତି ବିକଶିତ ବିଶ୍ୱାସର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇବା ଲାଗି ସେ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ।
ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ପୁଣିଥରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିବା ସେତେଟା କଷ୍ଟକର ନୁହେଁ । ସବୁଠୁ ବଡ଼ କଥା ହେଉଛି ଏବେ ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକ ଆଗରେ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ରାସ୍ତା ରହିଛି ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ । ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ଆହୁରି ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ ହେବା ଏବଂ ବିଶ୍ୱକୁ ଆଲିଙ୍ଗନ କରିବା । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଅର୍ଥ ବଶ୍ୱ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଯୋଡ଼ିହେବା ଏବଂ ସହାୟକ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ନିର୍ମାଣ ନିମନ୍ତେ ନିବେଶ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ବୈଶ୍ୱିକ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଭାରତର ଭାଗିଦାରୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ସେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ଲାଗି କରୋନା ପରେ ସିଆଇଆଇ ଭଳି ବଡ଼ ସଂସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକର ଏକ ନୂଆ ଭୂମିକା ପାଇଁ ଆଗେଇ ଆସିବା ନିମନ୍ତେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ।
ସେ ଦେଶରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଉତ୍ପାଦକୁ ବିଶ୍ୱ ନିମନ୍ତେ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଉଦ୍ୟୋଗଜଗତକୁ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦକତା ବଢ଼ାଇବା ନିମନ୍ତେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ସେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସୁରକ୍ଷା ଉପକରଣ-ପିପିଇ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ମାତ୍ର 3 ମାସ ଭିତରେ କୋଟି କୋଟି ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିବେଶ ଓ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଏବେ ଗାଁ ନିକଟରେ ଥିବା ସ୍ଥାନୀୟ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ଗୋଷ୍ଠୀ ନିମନ୍ତେ ଆବଶ୍ୟକ ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଭାଗିଦାର ବୋଲି ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ସେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବଶ୍ୟକତା ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ । ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ଲାଗି ସଂକଳ୍ପ ନେବା ଏବଂ ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ଖଟାଇବା ନିମନ୍ତେ ସେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ।