Prime Minister's Office
English rendering of PM's address on the situation in the wake of Cyclone Amphan
22 MAY 2020 2:54PM by PIB Delhi
Once again, a cyclone has hit the coastal region of India, especially the eastern region. It has caused great loss to our brothers and sisters of West Bengal and has caused extensive damage to the property here.
I was constantly in touch with everyone concerned regarding the cyclonic situation. The Government of India was also in constant touch with the State Government. The state government and the central government worked hard together to take all the necessary steps to minimize the loss caused by the cyclone. But despite that, we could not save the lives of about 80 people. We are all sad about it. The Central Government, State Government and all of us offer our condolences to the families who have lost their loved ones and we are with them in this hour of crisis.
There is also considerable loss of property - whether it is agriculture, the power sector, telecommunication, or the houses that have been damaged. There have been losses of different infrastructure, and also in the business world and the agriculture sector; everyone has suffered great losses.
Today I have done an aerial survey of this vast expanse of affected area by closely inspecting with the Chief Minister, and the Governor. Right now the State Government and the Chief Minister have given me the details of the primary assessment. We have decided to send a central team and conduct a detailed survey at the earliest on different sectors like agriculture, power sector, telecommunication, the status of houses and infrastructure.
Immediately a team will come from the central government and that team will conduct survey in all these areas and together we can arrange for rehabilitation, restoration and reconstruction. By preparing a comprehensive plan, we will fully support Bengal in this hour of grief, and help Bengal bounce back as quickly as possible. Bengal should again start moving at a fast pace as soon as possible. And for this, the Government of India will work shoulder to shoulder with the State government. We will stand by the state and help West Bengal by fully implementing every policy and regulations of the Government of India to fulfil those requirements.
One thousand crore rupees will be arranged by the Government of India as an advance assistance to help the State Government in this hour of crisis. At the same time, we will also provide assistance of up to two lakh rupees from the Prime Minister's Relief Fund to the families who have lost their loved ones and up to 50 thousand rupees to those who have suffered injuries.
The whole world is struggling with a crisis. India is also constantly fighting a battle against the corona virus. The Mantra of winning the battle against corona virus and the cyclone are completely opposite to each other.
The mantra to fight the corona virus is - do not get out of the house and stay wherever you are; do not get out of the house if not required. But the Cyclone's mantra is - be at a safe spot as soon as possible. Shift to a safe site, try to get there and leave your houses. That is, both are different types of battles that have to be fought by West Bengal simultaneously.
But even then, the state government, under the leadership of Mamata ji, has done its best. The Government of India has also been with them constantly and all measures that were necessary to take in advance had been taken beforehand to deal with this crisis and are also taking steps regarding what needs to be done in the days to come.
Today is the birth anniversary of Raja Rammohan Roy, for whom the entire country feels proud. And at this time, being on the holy land of West Bengal, I feel overwhelmed. But we are struggling with this crisis at hand, So, I will only say that may Raja Rammohan Roy ji blesses us all so that we can sit together and work together to fulfil the dreams of social change which he had dreamt of! We will continue our work in the direction of bringing about social reforms for the development of the future generations and for a better future. That will be the best tribute to Raja Rammohan Roy.
I assure all my brothers and sisters in West Bengal that the whole country is with you in this hour of crisis. The central government will stand shoulder to shoulder with you in every work. I have come to meet you at this time of crisis, but due to Corona virus, I am unable to meet all the citizens; so, there will be a regreat in my mind. From here, I will go to Odisha today and will also conduct aerial survey there. I will talk to the honourable Chief Minister and the state government.
Once again I would say that I am with you in this hour of misery in West Bengal. And I will be always with you so that you are able to get out of this crisis as soon as possible.
Thanks a lot!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସାମୁଦ୍ରିକ ଝଡ଼ବାତ୍ୟା ଅମ୍ଫନ ପରିସ୍ଥିତି ସଂପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
22 MAY 2020 2:54PM by PIB Bhubaneswar
ପୁଣି ଥରେ ଭାରତର ତଟୀୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ଝଡ଼ବାତ୍ୟା ଆକ୍ରାନ୍ତ କରିଛି । ବିଶେଷ କରି ଏହା ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି । ଏହା ଆମ ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗର ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ଘଟାଇଛି । ସେମାନଙ୍କର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଧନଜୀବନ କ୍ଷତି ଘଟିଛି ।
ମୁଁ ଏଭଳି ଝଡ଼ବାତ୍ୟା ସଂପର୍କରେ ସଂପୃକ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସହ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ସଂପର୍କରେ ରହିଥିଲି । ଭାରତ ସରକାର ମଧ୍ୟ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ ଯୋଗସୂତ୍ରରେ ରହିଥିଲେ । ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଓ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକତ୍ର କଠିନ ଶ୍ରମ ସ୍ୱୀକାର କରି ଏହି ସାମୁଦ୍ରିକ ଝଡ଼ବାତ୍ୟା ଯୋଗୁ ଯେଭଳି ସବୁଠାରୁ କମ୍‌ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ହେବ ସେ ଦିଗରେ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଆମେ ପ୍ରାୟ 80 ଜଣ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରାଣକୁ ବଞ୍ଚାଇ ପାରିନାହୁଁ । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସଭିଏଁ ଗଭୀର ଭାବେ ଦୁଃଖିତ । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜୀବନ ହାନି ଘଟିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କ ପ୍ରତି ଗଭୀର ଶୋକବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରକଟ କରୁଛୁ । ସେମାନେ ନିଜ ନିଜର ପ୍ରିୟଜନଙ୍କୁ ହରାଇ ଏବେ ଶୋକସନ୍ତପ୍ତ ଅବସ୍ଥାରେ ରହିଛନ୍ତି । ଏଭଳି ବିପତ୍ତିର ଘଡ଼ିରେ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଠିଆହେବା ଉଚିତ ।
ଏଥିସହ ଏହି ବାତ୍ୟାରେ ବ୍ୟାପକ ସମ୍ପତ୍ତି ମଧ୍ୟ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ଘଟିଛି- ତାହା କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥାଉ, କିମ୍ବା ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଟେଲି ଯୋଗାଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥାଉ ଅଥବା ବାସଗୃହ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସେସବୁ ବ୍ୟାପକ ମାତ୍ରାରେ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ବିଭିନ୍ନ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ହାନି ସହ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଛି । ବ୍ୟବସାୟିକ ବିଶ୍ୱ ଓ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନୁରୂପ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ଘଟିଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି ବିଶାଳ କ୍ଷୟକ୍ଷତିକୁ ଅଙ୍ଗେ ନିଭେଇଛନ୍ତି ।
ଆଜି ମୁଁ ରାଜ୍ୟର ସେହିସବୁ ବାତ୍ୟା କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆକାଶମାର୍ଗରୁ ବୁଲି ଦେଖିଛି ଏବଂ ରାଜ୍ୟପାଳ ଓ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ମୋ ସହ ସାଙ୍ଗରେ ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଏହିସବୁ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅତି ପାଖରୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କରିଛନ୍ତି । ଏବେ ଏବେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋତେ ପ୍ରାଥମିକ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ସଂପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତି ଆକଳନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଆମେ ସ୍ଥିର କରିଛୁ ଯେ ରାଜ୍ୟକୁ ଖୁବ୍‌ ଶୀଘ୍ର ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଟିମ୍‌ ଗସ୍ତ କରିବ ଏବଂ କୃଷି, ଶକ୍ତି, ଟେଲି ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ବାସଗୃହ ତଥା ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ର ଆଦିକୁ ପହଞ୍ଚାଇଥିବା କ୍ଷୟକ୍ଷତି ସଂପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ସର୍ଭେ କରିବ ।
ତୁରନ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଏହି ଟିମ୍‌ ଆସିବ ଏବଂ ସେହି ଟିମ୍‌ ଏହିସବୁ କ୍ଷେତ୍ରର ସର୍ଭେ କରିବ । ଆମେ ମିଳିତ ଭାବେ ପୁନର୍ବାସ, ପୁନଃଥଇଥାନ ଏବଂ ପୁନଃନିର୍ମାଣର ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବୁ । ଏଭଳି ବିସ୍ତୃତ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲାବେଳେ ଏଭଳି ଦୁଃଖଦ ସମୟରେ ଆମେ ବଙ୍ଗଳାକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାତ୍ରାରେ ସହଯୋଗ କରିବୁ ଏବଂ ବଙ୍ଗଳା ଯେପରି ଖୁବ୍‌ ଶୀଘ୍ର ପୁଣି ସ୍ୱାଭାବିକତାକୁ ଲେଉଟି ଆସିବ ସେଥିପାଇଁ ଯଥା ସମ୍ଭବ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବୁ । ବଙ୍ଗଳା ପୁଣି ଥରେ ଯଥା ସମ୍ଭବ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ଆଗେଇବା ଦରକାର ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ, ଭାରତ ସରକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଆମେ ସଦାବେଳେ ରାଜ୍ୟ ସହ ଠିଆହେବୁ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୀତିକୁ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବୁ । ସେମାନଙ୍କର ସବୁ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ସହଯୋଗ କରିବୁ ।
ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ଏଭଳି ବିପଦର ଘଡ଼ିରେ ଅଗ୍ରୀମ ସହଯୋଗ ସ୍ୱରୂପ ଭାରତ ସରକାର ଏକ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ଏଥି ସହ, ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ରିଲିଫ ପାଣ୍ଠିରୁ ଏହି ବାତ୍ୟାରେ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କୁ ଦୁଇ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଲେଖାଏଁ ଅନୁକମ୍ପାମୂଳକ ରାଶି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଯେଉଁମାନେ ଏହି ବାତ୍ୟାରେ ଶାରୀରିକ ଭାବେ ଆହତ ହୋଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ 50 ହଜାର ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାହାଯ୍ୟ କରାଯିବ ।
ସାରା ବିଶ୍ୱ ଏବେ ଏକ ବିରାଟ ସଂକଟ ସହ ସଂଘର୍ଷରତ । ଭାରତ ମଧ୍ୟ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ସଂଘର୍ଷ କରିଚାଲିଛି । କରୋନା ଭୂତାଣୁ ବିରୁଦ୍ଧରେ ତଥା ବାତ୍ୟା ବିରୋଧୀ ଏହି ସଂଗ୍ରାମରେ ବିଜୟର ମନ୍ତ୍ର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ପରସ୍ପରର ପରିପନ୍ଥୀ ।
କରୋନା ଭୂତାଣୁ ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମର ମନ୍ତ୍ର ହେଲା- ଘରୁ ପଦାକୁ ବାହାରକୁ ବାହାରନ୍ତୁ ନାହିଁ ଏବଂ ଆପଣ ଯେଉଁଠି ଅଛନ୍ତି ସେଇଠି ଥାଆନ୍ତୁ । ଯଦି ଅତି ଆବଶ୍ୟକ ନଥାଏ ତେବେ ଘରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରନ୍ତୁ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ବାତ୍ୟରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବାର ମନ୍ତ୍ର ହେଲା- ଯଥା ସମ୍ଭବ ନିଜକୁ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚାନ୍ତୁ । ଏକ ନିରାପଦ ସ୍ଥାନ ନିଜ ପାଇଁ ଖୋଜି ବାହାର କରିନିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ନିଜ ଘର ଛାଡ଼ିଦିଅନ୍ତୁ । ତାହାର ଅର୍ଥ ହେଲା, ଦୁଇଟି ଯାକ ଅଲଗା ଅଲଗା ଯୁଦ୍ଧ ଯାହାକୁ ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗବାସୀ ଏକା ସାଙ୍ଗରେ ଯୁଝିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି ।
କିନ୍ତୁ ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ମମତାଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବେଶ୍‌ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ କରିଛି । ଭାରତ ସରକାର ତାଙ୍କ ସହ ସଦାବେଳେ ରହିଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଗୁଆ କରାଯିବା ଦରକାର ଓ ଯଦ୍ୱାରା ଏଭଳି ବିପତ୍ତିର ମୁକାବିଲା କରାଯାଇପାରିବ ତାହା କରୁଛନ୍ତି । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଯାହାକିଛି କରାଯିବା ଦରକାର ସେ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଉପଯୁକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ।
ଆଜି ରାଜା ରାମମୋହନ ରାୟଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ । ଯାହାଙ୍କ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆଜି ଗର୍ବିତ । ଏଭଳି ସମୟରେ ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗ ଭଳି ପବିତ୍ର ଭୂମିରେ, ମୁଁ ଆଜି ଉପସ୍ଥିତ ରହି ନିଜକୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ ମନେ କରୁଛି । କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏବେ ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟା ସାଙ୍ଗରେ ଲଢ଼ୁଛୁ । ତେଣୁ ମୁଁ କେବଳ ଏତିକି କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ରାଜା ରାମମୋହନ ରାୟ ଜୀ ଆମମାନଙ୍କୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରଦାନ କରୁନ୍ତୁ ଯଦ୍ୱାର ଆମେ ଏକତ୍ର ବସିପାରିବା ଏବଂ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଆମେ ଦେଖୁଥିବା ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଏକତ୍ର ମିଶି ସାକାର କରିପାରିବା । ଆମେ ଆଗକୁ ଏହି ଦିଗରେ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବା ଏବଂ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ସକାଶେ ଏକ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ନିମନ୍ତେ ଆବଶ୍ୟକ ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାର ଘଟାଇ ପାରିବା । ଏହା ରାଜା ରାମମୋହନ ରାୟଙ୍କ ଅମର ଆତ୍ମା ପ୍ରତି ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ହେବ ।
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ, ମୋର ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଭର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଯେ, ସାରା ଦେଶ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ଏହି ବିପତ୍ତିର ଘଡ଼ିରେ ରହିଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଠିଆହେବ । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏହି ବିପଦର ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଭେଟିବାକୁ ଆସିଛି । କିନ୍ତୁ କରୋନା ମହାମାରୀ ଯୋଗୁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ଅକ୍ଷମ । ତେଣୁ ତାହା ମୋ ମନରେ ଏକ କ୍ଷୋଭ ହୋଇ ରହୁଛି । ଏଠାରୁ ମୁଁ ଆଜି ଓଡ଼ିଶା ଯାଉଛି ଏବଂ ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଆକାଶ ମାର୍ଗରୁ ସେଠାକାର ବାତ୍ୟା କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ବୁଲି ଦେଖିବି । ସେଠାକାର ମାନ୍ୟବର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପଦାଧିକାରୀମାନଙ୍କ ସହ ଏ ସଂପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିବ ।
ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି ଯେ, ମୁଁ ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗର ଏଭଳି ଦୁଃଖଦ ସମୟରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ରହିଛି ଏବଂ ସଦାବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ରହିବି ଏବଂ ସଂକଟକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ପାର ହେବା ସକାଶେ ଆପଣମାନେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବେ ।
ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ!