ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ଼-19 ସଂପର୍କୀତ ସଦ୍ୟତମ ସୂଚନା
• ଭାରତରେ ପ୍ରତି ଲକ୍ଷ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ଏହି ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରମଣ ମାତ୍ରା ମାତ୍ର 7.9 ଯଦ୍ୟପି ବିଶ୍ୱ ମାତ୍ରା 62.3 ରହିଛି
• ଭାରତରେ କରୋନା ଆରୋଗ୍ୟଙ୍କ ମାତ୍ରା 39.6%କୁ ବୃଦ୍ଧି
20 MAY 2020 6:23PM by PIB Bhubaneswar
ଏକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କ୍ରମିକ, ସମୟୋଚିତ ତଥା ସକାରାତ୍ମକ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ଗ୍ରହଣ ଯୋଗୁ ଦେଶ ଭାରତ ସରକାର ଏବେ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କ ସହ ମିଶି ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ପ୍ରତିଷେଧମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଏହା କୋଭିଡ଼-19 ଭୂତାଣୁ ସଂକ୍ରମଣର ପ୍ରତିରୋଧ, ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ତଥା ପରିଚାଳନାରେ ବେଶ୍‌ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ନିୟମିତ ଭାବେ ସମୀକ୍ଷା ତଥା ମନିଟର କରାଯାଉଛି ।
କୋଭିଡ଼-19ର ସଂକ୍ରମଣ ମାତ୍ରାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଭାରତ ତୁଳନାତ୍ମକ ଭାବେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିଛି ଏବଂ ତାହା କୋଭିଡ଼-19 ନିୟନ୍ତ୍ରଣଜନିତ ସଦ୍ୟତମ ଡାଟାରୁ ଜାଣିବାକୁ ମିଳିଛି । ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରର କୋଭିଡ଼-19 ସଂକ୍ରମଣ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ସହ ତୁଳନା କରି ଦେଖାଯାଇଛି ଯେ ସାରା ପୃଥିବୀରେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରତି ଲକ୍ଷରେ 62.3 ଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ଏହା ମାତ୍ର 7.9 ରହିଛି । ସେହିଭଳି, ପ୍ରତି ଲକ୍ଷେ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ବିଶ୍ୱରେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ଜନିତ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା 4.2 ଥିବା ବେଳେ ଭାରତରେ ଏହା 0.2 ରହିଛି । ଭାରତର ଏଭଳି ତୁଳନାତ୍ମକ ପରିସଂଖ୍ୟାନ କରୋନା ସଂକ୍ରମିତଙ୍କୁ ଉଚିତ ସମୟରେ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଉପଯୁକ୍ତ ଚିକିତ୍ସା କରାଯିବା ଯୋଗୁ ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଛି ବୋଲି କୁହାଯାଇପାରେ ।
କ୍ଲିନିକାଲ୍‌ ପରିଚାଳନା ତଥା ଆରୋଗ୍ୟ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ ଦ୍ୱାରା ରୋଗୀଙ୍କ ଆରୋଗ୍ୟ ମାତ୍ରାରେ ଏଭଳି ଉନ୍ନତି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । ଦେଶରେ 39.6% ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୋନା ରୋଗୀ ଚିକିତ୍ସା ପରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଆରୋଗ୍ୟ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଜିସୁଦ୍ଧା ସେମାନଙ୍କ ମୋଟ ସଂଖ୍ୟା 42,298। ଏହା ସୂଚୀତ କରେ ଯେ ଏହି ରୋଗ ଆରୋଗ୍ୟ ସାଧ୍ୟ ଏବଂ ଭାରତ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା କ୍ଲିନିକାଲ୍‌ ପରିଚାଳନା ପ୍ରୋଟୋକଲ ସଫଳ ବୋଲି କୁହାଯାଇପାରେ । ଆରୋଗ୍ୟମାନଙ୍କ ପରିସଂଖ୍ୟାନରୁ ଜଣାପଡେ ଯେ ସମସ୍ତ ସକ୍ରିୟ କେଶ ପରିଚାଳନା ମଧ୍ୟରୁ 2.9%ଙ୍କ ପାଇଁ ଅକ୍ସିଜେନ୍‌ ସପୋର୍ଟର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା । ପ୍ରାୟ 3% ଆକ୍ଟିଭ୍‌ କେଶ୍‌ଙ୍କ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଆଇସିୟୁ ସପୋର୍ଟ ଦରକାର ପଡ଼ିଥିଲା ଏବଂ 0.45% ଆକ୍ଟିଭ୍‌ କେଶ୍‌ ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ସପୋର୍ଟ ଲୋଡ଼ିଥିଲେ । ଭାରତ ପୁନଃପୌନିକ ଭାବେ ସମର୍ପିତ କୋଭିଡ଼ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଘଟାଇ ଚାଲିଛି ।
କୋଭିଡ଼-19 ସଂପର୍କୀତ ବୈଷୟିକ ପ୍ରସଙ୍ଗ, ଗାଇଡ଼ଲାଇନ ଓ ଉପଦେଶିକା ନିମନ୍ତେ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସର୍ବଶେଷ ସୂଚନା ପାଇଁ ଦୟାକରି ନିମ୍ନଲିଖିତ ୱେବସାଇଟ ଭିଜିଟ୍‌ କରନ୍ତୁ: https://www.mohfw.gov.in/ ଏବଂ @MoHFW_INDIA ଭିଜିଟ୍କରନ୍ତୁ

Ministry of Health and Family Welfare
Updates on COVID-19
India has only 7.9 cases/ lakh population compared to the world figure of 62.3 cases/ lakh Recovery rate improves to 39.6 %
20 MAY 2020 6:23PM by PIB Delhi
Through a graded, pre-emptive and pro-active approach, Government of India is taking several steps along with the States/UTs for prevention, containment and management of COVID-19. These are being regularly reviewed and monitored at the highest level.
India has been relatively able to decelerate the pace of COVID-19 and the impact can been seen in the data of COVID-19 cases. Compared to the global scale, where there are 62.3 cases per lakh, India still has only 7.9 cases/ lakh population. Similarly, for mortality per lakh population, while the global average rate is 4.2, India’s figure is pegged at 0.2. The relatively low death figures represent timely case identification and clinical management of the cases.
The focus on clinical management and recovery has resulted in the improvement in the recovery rate. More than 39.6 % of the confirmed cases have recovered bringing the total to 42,298 recoveries, as of today. This is a reminder that the disease is curable and the clinical management protocols adopted by India are effective. It is observed in the recovery data that about 2.9% of all active cases under management require Oxygen support; about 3% of the active cases under management require ICU support and 0.45% of the active cases under management require ventilator support. India has concurrently been focusing on upgrading COVID dedicated health infrastructure.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/ and @MoHFW_INDIA .