হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
মালেমগী ওইনা চাউরাক্না মীশিং লাখ অমদা ৪.১ শিখিবগী চাং অদুগা চাংদম্নবদা ভারতনা মীশিং লাখ অমদা ০.২ শিখি
হৌজিক ফাওবদা সেমপল লাখ ২৪গী মথক্তা তেস্ত তৌখ্রে
19 MAY 2020 3:43PM by PIB Imphal
ফিভমগী অপদেৎ
পুং ২৪ অসিগী মনুংদা, অপুনবা কোবিদ-১৯গী পেসেন্ত ২,৩৫০ লায়েংদুনা নাবা ফখ্রে। হৌজিক ফাওবদা অপুনবা পেসেন্ত ৩৯১৭৪ কোবিদ-১৯দগী নননাবা ফখ্রে। মসিনা তাক্লিবা অসি কোবিদ-১৯গী পেসেন্তশিংগী মরক্তা লাইনা অসিদগী নাবা ফখিবগী চাং অসি ৩৮.৭৩%নি।
ভারত্ত হৌজিক হৌজিক এক্তিব কেস ৫৮,৮০২ লৈরি। মখাওয়শিং অসি এক্তিব মেদিকেল সুপর্ভিজনগী মখাদা লৈরি। এক্তিব কেসশিং অদুগী চাউরাক্না ২.৯%দি আই.সি.য়ু.দা লৈরি।
মীশিং লাখ অমগী মনুংদা শিখিবগী চাং অসিগী মতুং ইন্না অপুনবা মালেমগী মীশিং লাখ অমদা চাউরাক্না শিখিবা অসি ৪.১নি মসিগা মরী লৈননা ভারতনা হৌজিক ফাওবদা মীশিং লাখ অমদা ০.২ শিখি। দবল্যু.ঐচ.ও.গী রিপোর্ৎ-১১৯গী মতুং ইন্না খ্বাইদগী মশিং য়াম্না শিখিবা লৈবাকশিংগীদমক্তা মীওই লাখ অমদা শিখিবগী স্তেতস অদু মখাদা পীরি:
লৈবাকশিং
অপুনবা শিখিবশিং
মীশিং লাখ অমদা শিখিবা
মালেমগী
৩,১১,৮৪৭
৪.১
য়ুনাইতেদ স্তেৎস ওফ অমেরিকা
৮৭১৮০
২৬.৬
দ য়ুনাইতেদ কিংদম
৩৪৬৩৬
৫২.১
ইতলি
৩১৯০৮
৫২.৮
ফ্রান্স
২৮০৫৯
৪১.৯
স্পেন
২৭৬৫০
৫৯.২
ব্রাজিল
১৫৬৩৩
৭.৫
বেলজিয়ম
৯০৫২
৭৯.৩
জর্মনী
৭৯৩৫
৯.৬
ইরান (ইস্লামিক রিপব্লিক ওফ)
৬৯৮৮
৮.৫
কেনাদা
৫৭০২
১৫.৪
নেদরলেন্দস
৫৬৮০
৩৩.০
মেক্সিকো
৫০৪৫
৪.০
চাইনা
৪৬৪৫
০.৩
তর্কী
৪১৪০
৫.০
স্বিদেন
৩৬৭৯
৩৬.১
ইন্দিয়া
৩১৬৩*
০.২
* মে ১৯, ২০২০গী খ্বাইদগী নৌবা অপদেৎ তৌরবা ফিগরশিং
ময়ামগা য়েংনবদা শিখিবা য়ামদবা ফিগরশিং অসিনা মতম চানা কেস খংদোকপা অমসুং কেসশিং অসিগী মতম চানা ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত তৌহৌবা।
তেস্ত তৌবা
লৈবাক অসিদা ঙরাং রেকোর্দ লৈরবা সেম্পল মশিং১,০৮,২৩৩ তেস্ত তৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা অপুনবা সেম্পল ২৪,২৫,৭৪২ তেস্ত তৌখ্রে।
জনুৱারীদা কোবিদ-১৯গী তেস্ত তৌরিবা লেবোরেতরী অমনা, ভারতনা লৈবাক অসিদা ততেস্ত তৌনবগীদমক্তা সরকারগী লেবোরেতরী ৩৮৫ অমসুং লনাইগী লেবোরেতরী ১৫৮ হাপচিন্দুনা মশাগী তেস্ত তৌবগী কেপাসিতী অসি য়াম্না য়াংনা হেনগৎহনখ্রে। কেন্দ্র সরকারগী লেবশিং, রাজ্যগী মেদিকেল কোলেজশিং, লনাইগী মেদিকেল কোলেজশিং অমসুং লনাইগী সেক্তরগা মতিক চাবা পার্ৎনরশিপ শেমদুনা লৈবাক অসিদা তেস্ত তৌবগী কেপাসিতী অসি চাউথোকহনখ্রে। অতোপ্পা তেস্ত তনবগী মেছিনশিং খুদম ওইনা ত্রুএন.এ..তি. অমসুং সি.বি.এন.এ.এ.তি.সু তেস্ত তৌবগী চাং হেনগৎহন্নবা শিজিন্নবা হৌহনখ্রে।
এ.আই.আই.এম.এস.গুম্বা মেন্তর ইন্সতিত্যুশনশিংগী খুত্থাংদা লৈবাক শিনবা থুংনা লেবশিংগা খুৎশম্নবগী মতিক চাবা বায়ো-সেফতী স্তেনদার্দশিং অমসুং লেবোরেতরীশিংগী এক্রেদিতেশন শোইদনবা থবক থৌরমশিং পাইখৎখি। লেবশিংদা তেস্ত তৌনবগী মচাকশিং লেপ্তনা সপ্লাই তৌনবা ইন্দিয়া পোস্তশিং য়াওহন্দুনা অমসুং য়েন্থোক্নবগীদমক্তা লনাইগী এজেন্সীশিংদিপোৎ ১৫ শেমখ্রে।ভারতকী কম্পনীশিংবুতেস্ত তৌনবগী মচাকশিং পুথোক্নবা মতেং পাংখ্রে, মখোয়শিং অসি হান্নদি মপান লমদগী পুশিল্লম্মি। মসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা সপ্লাইশিং লেপ্তনা ফংহন্নবদা মতেং পাংখি।
এম.ও.ঐচ.এফ.দব্যুগী অনৌবা গাইদলাইনশিং
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯গীদমক্তা নৌনা শেমদোক্লবা তেস্ত তৌবগী গাইদলাইনশিং থোকখ্রে। মমাংদা পীথোকখিবা ক্রাইতরিয়াগী মথক্তা তেস্ত তৌবগী থৌরাংশিং অদু কোবিদ-১৯ লাকশিনবা অমসুং ফাথবদা য়াওরিবা মমাং থাদুনা থবক তৌরিবা ৱার্করশিং, নারবা মতুং নুমিৎ ৭নিগী মনুংদা হল্লক্লিবশিং অমসুং মাইগ্রেন্তশিংগী মরক্তা আই.এল.আই.গী সীমতমশিং অমসুং সীমতম্মেতিক আই.এল.আই.শিং থোরকপা হোপিতালাইজ তৌরবা পেসেন্তশিংসু মসিদা য়াওহন্নবা হেন্না চাউথোকহনখ্রে। অকুপ্পা মরোলগীদমক:
https://www.mohfw.gov.in/pdf/Revisedtestingguidelines.pdf
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী মন্ত্রালয়না থবক শুফমদা কোবিদ-১৯গী চিংনবা নত্রগা কনফর্ম তৌরবা কেসশিং থেংনবা তারবদি অসিগুম্বা মফমশিং অসিদা কোবিদ-১৯দগী ঙাকথোক্ননবগী পাম্বৈশিং অমসুং শন্দোরকপদগী লাকশিন্নবা গাইদলাইনশিং থোকখ্রে। গাইদলাইনশিং অদু মখাগী অসিদা য়েংবা য়াগনি:
https://www.mohfw.gov.in/pdf/GuidelinesonpreventivemeasurestocontainspreadofCOVID19inworkplacesettings.pdf
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী মন্ত্রালয়না কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিগী ফভম অসিদা দেন্তেল প্রোফেস্নেলশিংগীদমক্তা গাইদলাইনশিং থোকখ্রে মরমদি দেন্তিস্তশিং, ওকজিলারীশিংনা ক্রোস ইনফেক্সন তৌবদগী য়াম্না খুদোংথিনীংঙাই ওই। অকুপ্পা গাইদলাইনশিং অদু মখাগী অসিদা য়েংবা য়াগনি:
https://www.mohfw.gov.in/pdf/DentalAdvisoryF.pdf
গাইদলাইনশিং অসিনা তাক্লিবা অসি মতম পুম্বাদা মীপুম খুদিংমক্না (এমপ্লোয়ীশিং অমসুং ভিজিতরশিং)না নীংথিনা ইনগদবা তঙাইফদাব ঙাকথোক্নবগী পাম্বৈশিংনি। মসিদা করিগুম্বা কনফর্ম তৌরবা কেস অমা থোরকপা তারবদি শোক্ন-শম্নবগী মতাংদা শেন্নগদবা অমসুং দিসইনফেক্সনগী থৌওংশিংদা ইনগদবা অকুপ্পা থৌওংশিংসু তাক্লি।
ইশা লু-নান্না থম্বা, খুৎ-শা লু-নান্না থম্বা অমসুং স্বর হোনবগী লিচৎ-সাজৎশিং, ফেস কোভর শিজিন্নবা অমসুং হকচাং লাপথোক্ননা লৈবা অসিগুম্বা ঙাকথোক্নবগী পাম্বৈশিংগী মতাদা মাইপাক্না কম্যুনিতী এৱেয়রনেস পীবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই।
কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা ৱাকৎশিং, গাইদলাইনশিং অমসুং পাউতাকশিংগীদমক্তা তশেংবা অমসুং অনৌবা ই-পাউশিংগীদমক্তা চানবিদুনাhttps://www.mohfw.gov.in/দা চংবীয়ু।
কোবিদ-১০গী মরমদাকরিগুম্বা অমা হেক্তা খংনীংবা লৈরগদি, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী মন্ত্রালয়গী হেলপলাইন নম্বর +91-11-23978046 নত্রগা 1075 (তোল-ফ্রী) অসিদা ফোন তৌবা য়াগনি। কোবিদ-১৯গী ওইবা রাজ্যশিং/ য়ু.তি.শিংগী হেলপলাইন নম্বরশিংগী লিস্তসু মখাগী অসিদা ফংবিরগনি।
https://www.mohfw.gov.in/pdf/coronvavirushelplinenumber.pdf .

Ministry of Health and Family Welfare
India has about 0.2 deaths/lakh population compared to approx. 4.1 deaths/lakh population for the world
So far, more than 24 lakh samples have been tested
19 MAY 2020 3:43PM by PIB Delhi
Situation Update
During last 24 hours, a total of 2,350 COVID-19 patients have been cured. Thus, so far, a total of 39,174 patients have been cured of COVID-19. This means a recovery rate of 38.73% amongst COVID-19 patients. The recovery rate is improving continuously.
India currently has 58,802 active cases. These are all under active medical supervision. Of the active cases, only approx. 2.9% of the cases are in ICU.
In terms of case mortality per lakh population, India has so far about 0.2 deaths per lakh population vis-a-vis approx. 4.1 deaths per lakh population for the world as a whole. The status of deaths per lakh population for countries having the highest number of deaths, vide WHO situation report-119, is as follows:
Countries
Total Deaths
Case mortality per lakh population
World
3,11,847
4.1
United States of America
87180
26.6
The United Kingdom
34636
52.1
Italy
31908
52.8
France
28059
41.9
Spain
27650
59.2
Brazil
15633
7.5
Belgium
9052
79.3
Germany
7935
9.6
Iran (Islamic Republic of)
6988
8.5
Canada
5702
15.4
Netherlands
5680
33.0
Mexico
5045
4.0
China
4645
0.3
Turkey
4140
5.0
Sweden
3679
36.1
India
3163*
0.2
* Latest figures updated for 19th May, 2020
The relatively low death figures represent timely case identification and clinical management of the cases.
Testing
A record number of 1,08,233 samples were tested yesterday in the country. So far a total of 24,25,742 samples have been tested.
From one laboratory conducting COVID-19 test in January, India has very rapidly increased its testing capacity by adding over 385 government laboratories and 158 private laboratories for testing in the country. Duly forging partnerships with all central government labs, state’s medical colleges, private medical colleges and private sector, the testing capacity in the country has been expanded. Other testing machines like TrueNAT and CBNAAT have also been mobilized to ramp up testing.
Through 14 AIIMS-like mentor institutions, handholding of labs across the country is undertaken to ensure adequate bio-safety standards and accreditation of the laboratories. To maintain steady supply of testing material to the labs, 15 depots have been created by roping in India Posts and private agencies for distribution. Many Indian companies have been supported to undertake production of testing material which was earlier primarily sourced from abroad. This has helped in maintaining steady supplies across the country.
MoHFW’s New Guidelines
Union Ministry of Health and Family Welfare has issued revised testing guidelines for COVID-19. In addition to earlier criteria, the testing strategy has been widened to include frontline workers involved in containment and mitigation of C0VlD-19, all hospitalized patients who develop lLl symptoms and all symptomatic ILI among returnees and migrants within 7 days of illness. For details:
https://www.mohfw.gov.in/pdf/Revisedtestingguidelines.pdf
Union Ministry of Health and Family Welfare has issued guidelines on preventive measures to contain spread of COVID-19 in workplace settings to deal if suspect or confirmed case of COVID-19 is detected in these settings. The guidelines can be seen at:
https://www.mohfw.gov.in/pdf/GuidelinesonpreventivemeasurestocontainspreadofCOVID19inworkplacesettings.pdf
Union Ministry of Health and Family Welfare has also issued guidelines for Dental Professionals in COVID-19 pandemic situation as the Dentists, auxiliaries as well as patients are at high risk of cross-infection. The detailed guideline can be seen at:
https://www.mohfw.gov.in/pdf/DentalAdvisoryF.pdf
These guidelines entail basic preventive measures to be observed by all (employees and visitors) at all times. They also detail the process to be followed if a confirmed case is reported including management of contacts and the process for disinfection.
It is important to ensure effective community awareness on preventive measures such as personal hygiene, hand hygiene and respiratory etiquettes, promote use of face cover and physical distancing.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/.