স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
সমগ্ৰ বিশ্বৰ প্ৰতিলাখ জনসংখ্যাৰ বিপৰীতে ৪.১ জনৰ মৃত্যুৰ তুলনাত ভাৰতত প্ৰতিলাখ জনসংখ্যাৰ বিপৰীতে প্ৰায় ০.২ জনৰ মৃত্যু হৈছে
এতিয়ালৈকে ২৪ লাখতকৈও অধিক নমুনা পৰীক্ষা কৰা হৈছে
19 MAY 2020 3:43PM by PIB Guwahati
পৰিস্থিতিৰ শেহতীয়া তথ্য
যোৱা ২৪ ঘন্টাত মুঠ ২,৩৫০ জন ক’ভিড-১৯ ৰোগী সুস্থ হৈ উঠিছে আৰু দেশত এতিয়ালৈকে সুস্থ হৈ উঠা মুঠ ৰোগীৰ সংখ্যা ৩৯,১৭৪ জন হৈছেগৈ। ক’ভিড-১৯ ৰ নিৰাময়ৰ হাৰ ৩৮.৭৩% হৈছে আৰু ই অবিৰতভাৱে উন্নত হৈ আহি আছে।
ভাৰতত এতিয়া ৫৮,৮০২ জন সক্ৰিয় ক’ভিড-১৯ ৰোগী আছে আৰু তেওঁলোকৰ চিকিৎসা চলি আছে। তাৰে প্ৰায় মাত্ৰ ২.৯% ৰোগীহে আই চি ইউত আছে।
সমগ্ৰ বিশ্বৰ প্ৰতিলাখ জনসংখ্যাৰ বিপৰীতে ৪.১ জনৰ মৃত্যুৰ তুলনাত ভাৰতত প্ৰতিলাখ জনসংখ্যাৰ বিপৰীতে প্ৰায় ০.২ জনৰ মৃত্যু হৈছে। বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ প্ৰতিবেদন-১১৯ মতে প্ৰতিলাখ জনসংখ্যাৰ বিপৰীতে সৰ্বাধিক মৃত্যু হোৱা দেশসমূহ হ’লঃ
দেশ
মুঠ মৃতকৰ সংখ্যা
প্ৰতিলাখ জনসংখ্যাৰ বিপৰীতে মৃত্যু হোৱা লোকৰ সংখ্যা
সমগ্ৰ বিশ্ব
৩,১১,৮৪৭
৪.১
আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ
৮৭১৮০
২৬.৬
ব্ৰিটেইন
৩৪৬৩৬
৫২.১
ইটালী
৩১৯০৮
৫২.৮
ফ্ৰান্স
২৮০৫৯
৪১.৯
স্পেইন
২৭৬৫০
৫৯.২
ব্ৰাজিল
১৫৬৩৩
৭.৫
বেলজিয়াম
৯০৫২
৭৯.৩
জাৰ্মানী
৭৯৩৫
৯.৬
ইৰাণ
৬৯৮৮
৮.৫
কানাডা
৫৭০২
১৫.৪
নেডাৰলেণ্ড
৫৬৮০
৩৩.০
মেক্সিকো
৫০৪৫
৪.০
চীন
৪৬৪৫
০.৩
তুৰ্কী
৪১৪০
৫.০
চুইডেন
৩৬৭৯
৩৬.১
ভাৰত
৩১৬৩*
০.২
* ১৯ মে’ ২০২০ তাৰিখৰ তথ্য
তুলনামূলকভাৱে কম মৃত্যুৰ হাৰে সময়ত ৰোগী চিনাক্তকৰণ আৰু উচিত চিকিৎসা ব্যৱস্থাপনাৰ কথাকে সূচায়।
পৰীক্ষণ
কালি দেশত অভিলেখসংখ্যকভাৱে ১,০৮,২৩৩ টা নমুনাৰ পৰীক্ষণ সম্পাদন কৰা হয়। এতিয়ালৈকে মুঠ ২৪,২৫,৭৪২ নমুনাৰ পৰীক্ষণ সম্পাদন কৰা হৈছে।
জানুৱাৰী মাহত ভাৰতত কেৱল এটা পৰীক্ষাগাৰত ক’ভিড-১৯ ৰ পৰীক্ষণ হৈছিল, দ্ৰুতগতিৰে সেই সামৰ্থ বৃদ্ধি কৰা হৈছে আৰু এতিয়া ৩৮৫ টা চৰকাৰী আৰু ১৫৮ টা ব্যক্তিগত খণ্ডৰ পৰীক্ষাগাৰে এই কাম কৰি আছে। সকলো কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ পৰীক্ষাগাৰ, ৰাজ্যিক চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়সমূহ, ব্যক্তিগত খণ্ডৰ চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়সমূহ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ লগত হোৱা সহযোগিতাৰ জৰিয়তে দেশত পৰীক্ষণৰ সামৰ্থ ব্যাপ্ত হৈছে। ট্ৰুনেট, চিবিনাট আদি অন্যান্য পৰীক্ষণ যন্ত্ৰৰ জৰিয়তেও পৰীক্ষণ খৰতকীয়া কৰি তোলা হৈছে।
এইমছৰদৰে পৰামৰ্শদাতা প্ৰতিষ্ঠানৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশৰ পৰীক্ষাগাৰসমূহৰ জৈৱ-সুৰক্ষাৰ মান সুনিশ্চিত কৰা হৈছে আৰু স্বীকৃতি প্ৰদান কৰা হৈছে। পৰীক্ষণ সঁজুলি যোগানৰ বাবে ১৫ টা গোদাম ঠিক কৰা হৈছে আৰু ভাৰতীয় ডাক সেৱা ততা ব্যক্তিগত সংস্তাৰদ্বাৰা বিতৰণৰ কাম কৰোৱা হৈছে। যিবোৰ পৰীক্ষণ সঁজুলি আগতে বিদেশৰ পৰা আমদানি কৰা হৈছিল, তেনে সঁজুলি নিৰ্মাণৰ বাবে কেইবাটাও দেশীয় সংস্থাক চৰকাৰী সাহাৰ্য প্ৰদান কৰা হৈছে আু ইয়াৰ ফলত দেশত সঁজুলিৰ যোগান খৰতকীয়া হৈছে।
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ নতুন নিৰ্দেশনা
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে ক’ভিড-১৯ সন্দৰ্ভত সংশোধিত নিৰ্দেশনা প্ৰকাশ কৰিছে। আগৰ শাখাসমূহৰ লগতে এইবাৰ পৰীক্ষণৰ নীতি অধিক ব্যাপ্ত কৰি তোলা হৈছে যাতে চিকিৎসালয়ত কাম কৰা সকলো লোক, কন্টেইমেন্টত কাম কৰা লোক, চিকিৎসালয়ত অন্য অসুখৰ বাবে চিকিৎসাধীন হোৱাসকলোকে ধৰি প্ৰব্ৰজিত সকলো লোককে পৰীক্ষা কৰিব পৰা যায়। বিতং তথ্য তলৰ লিংকত উপলব্ধঃ
https://www.mohfw.gov.in/pdf/Revisedtestingguidelines.pdf
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে কৰ্মক্ষেত্ৰত ক’ভিড-১৯ ৰ নিশ্চিত বা সন্দেহজনক ৰোগী চিনাক্ত হ’লে সংক্ৰমণ ৰোধ সন্দৰ্ভত নিৰ্দেশনা প্ৰকাশ কৰিছে। বিতং তথ্য তলৰ লিংকত উপলব্ধঃ
https://www.mohfw.gov.in/pdf/GuidelinesonpreventivemeasurestocontainspreadofCOVID19inworkplacesettings.pdf
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে অতি বেছি সংক্ৰমণৰ ভয় থকা ক্ষেত্ৰ হিচাপে দন্ত চিকিৎসকৰ বাবে ক’ভিড-১৯ ৰ সংকটময় পৰিস্থিতিত ল’বলগা সাৱধানতা সন্দৰ্ভত নিৰ্দেশনা প্ৰকাশ কৰিছে। বিতং তথ্য তলৰ লিংকত উপলব্ধঃ
https://www.mohfw.gov.in/pdf/DentalAdvisoryF.pdf
সকলোৱে সকলো সময়তে ল’বলগা প্ৰথমিক সাৱধানতা সন্দৰ্ভত এই নিৰ্দেশনা প্ৰকাশ কৰা হৈছে। সাধাৰণ অভ্যাস কিছুমান যেনে চাবোনেৰে হাত ধোৱা, চেনিটাইজাৰ ব্যৱহাৰ কৰা, ৰাজহুৱা স্থানত থু নেপেলোৱা, নিয়মীয়া চাফ-চিকুনতা বৰ্তাই ৰখা, মুখ ঢাকি ৰখা আদি মানি চলিবই লাগিব আৰু এই বিষয়সমূহৰ ক্ষেত্ৰত জনসাদাৰণক সজাগ কৰিব লাগিব।
ক’ভিড-১৯ ৰ বিষয়ে প্ৰযুক্তিগত তথ্য, নিৰ্দেশনা, পৰামৰ্শাৱলী আদিৰ সত্য আৰু শেহতীয়া তথ্যৰ বাবে নিয়মীয়কৈ https://www.mohfw.gov.in/ চাব পাৰে।

Ministry of Health and Family Welfare
India has about 0.2 deaths/lakh population compared to approx. 4.1 deaths/lakh population for the world
So far, more than 24 lakh samples have been tested
19 MAY 2020 3:43PM by PIB Delhi
Situation Update
During last 24 hours, a total of 2,350 COVID-19 patients have been cured. Thus, so far, a total of 39,174 patients have been cured of COVID-19. This means a recovery rate of 38.73% amongst COVID-19 patients. The recovery rate is improving continuously.
India currently has 58,802 active cases. These are all under active medical supervision. Of the active cases, only approx. 2.9% of the cases are in ICU.
In terms of case mortality per lakh population, India has so far about 0.2 deaths per lakh population vis-a-vis approx. 4.1 deaths per lakh population for the world as a whole. The status of deaths per lakh population for countries having the highest number of deaths, vide WHO situation report-119, is as follows:
Countries
Total Deaths
Case mortality per lakh population
World
3,11,847
4.1
United States of America
87180
26.6
The United Kingdom
34636
52.1
Italy
31908
52.8
France
28059
41.9
Spain
27650
59.2
Brazil
15633
7.5
Belgium
9052
79.3
Germany
7935
9.6
Iran (Islamic Republic of)
6988
8.5
Canada
5702
15.4
Netherlands
5680
33.0
Mexico
5045
4.0
China
4645
0.3
Turkey
4140
5.0
Sweden
3679
36.1
India
3163*
0.2
* Latest figures updated for 19th May, 2020
The relatively low death figures represent timely case identification and clinical management of the cases.
Testing
A record number of 1,08,233 samples were tested yesterday in the country. So far a total of 24,25,742 samples have been tested.
From one laboratory conducting COVID-19 test in January, India has very rapidly increased its testing capacity by adding over 385 government laboratories and 158 private laboratories for testing in the country. Duly forging partnerships with all central government labs, state’s medical colleges, private medical colleges and private sector, the testing capacity in the country has been expanded. Other testing machines like TrueNAT and CBNAAT have also been mobilized to ramp up testing.
Through 14 AIIMS-like mentor institutions, handholding of labs across the country is undertaken to ensure adequate bio-safety standards and accreditation of the laboratories. To maintain steady supply of testing material to the labs, 15 depots have been created by roping in India Posts and private agencies for distribution. Many Indian companies have been supported to undertake production of testing material which was earlier primarily sourced from abroad. This has helped in maintaining steady supplies across the country.
MoHFW’s New Guidelines
Union Ministry of Health and Family Welfare has issued revised testing guidelines for COVID-19. In addition to earlier criteria, the testing strategy has been widened to include frontline workers involved in containment and mitigation of C0VlD-19, all hospitalized patients who develop lLl symptoms and all symptomatic ILI among returnees and migrants within 7 days of illness. For details:
https://www.mohfw.gov.in/pdf/Revisedtestingguidelines.pdf
Union Ministry of Health and Family Welfare has issued guidelines on preventive measures to contain spread of COVID-19 in workplace settings to deal if suspect or confirmed case of COVID-19 is detected in these settings. The guidelines can be seen at:
https://www.mohfw.gov.in/pdf/GuidelinesonpreventivemeasurestocontainspreadofCOVID19inworkplacesettings.pdf
Union Ministry of Health and Family Welfare has also issued guidelines for Dental Professionals in COVID-19 pandemic situation as the Dentists, auxiliaries as well as patients are at high risk of cross-infection. The detailed guideline can be seen at:
https://www.mohfw.gov.in/pdf/DentalAdvisoryF.pdf
These guidelines entail basic preventive measures to be observed by all (employees and visitors) at all times. They also detail the process to be followed if a confirmed case is reported including management of contacts and the process for disinfection.
It is important to ensure effective community awareness on preventive measures such as personal hygiene, hand hygiene and respiratory etiquettes, promote use of face cover and physical distancing.
For all authentic & updated information on COVID-19 related technical issues, guidelines & advisories please regularly visit: https://www.mohfw.gov.in/.