ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲକଡାଉନ ଅବଧି ମେ’ 31, 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି
• ରାଜ୍ୟମାନେ ସେମାନଙ୍କର ବିଭିନ୍ନ ଜୋନ୍‌ ଏବଂ ଜୋନ୍‌ଗୁଡ଼ିକରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସଂପର୍କରେ ନେବେ ନିଷ୍ପତ୍ତି
• ଦେଶବ୍ୟାପୀ କେତେକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଉପରେ ନିଷେଧାଦେଶ ଜାରି ରହିବ
• କୋଭିଡ-19 ପରିଚାଳନା ସକାଶେ ଜାତୀୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ସାରା ଦେଶରେ ଜାରି ରହିବ
• ରାତି କର୍ଫ୍ୟ ପୂର୍ବବତ୍‌ ବଳବତ୍ତର ରହିବ
17 MAY 2020 8:13PM by PIB Bhubaneswar
ସାରା ଦେଶରେ ମାର୍ଚ୍ଚ 24, 2020 ଠାରୁ ଲକଡାଉନ ଜାରି ରହିଛି ଏବଂ ତାହା କୋଭିଡ-19 ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରମଣକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ମାତ୍ରାରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣାଧୀନ ରଖିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ତେଣୁ ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଲକଡାଉନର ଅବଧିକୁ ମେ 31, 2020 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଆଦେଶନାମା ଆଜି ଜାରି କରାଯାଇଛି । ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା (ଡ଼ିଏମ) ଆଇନ, 2005 ବଳରେ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସରକାରୀ ଆଦେଶନାମା ଜାରି ହୋଇଛି । ଏଥି ନିମନ୍ତେ ଯେଉଁ ନୂତନ ଗାଇଡ଼ ଲାଇନ୍‌ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି ତାହାର ମୌଳିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା:
ରାଜ୍ୟମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଜୋନ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବେ:
ନୂତନ ଗାଇଡ଼ ଲାଇନ୍‌ ଅନୁସାରେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳମାନେ ଏବେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ମାନଦଣ୍ଡ ଆଧାରରେ ନିଜ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ରେଡ଼୍‌, ଗ୍ରୀନ୍‌ ଏବଂ ଅରେଞ୍ଜ୍‌ ଜୋନ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବେ । ଏହି ଜୋନ୍‌ ଗୋଟିଏ ଜିଲ୍ଲା ହୋଇପାରେ କିମ୍ବା ମ୍ୟୁନିସିପାଲ କର୍ପୋରେସନ୍‌/ ମ୍ୟୁନିସିପାଲିଟି କିମ୍ବା ଏପରିକି କ୍ଷୁଦ୍ର ପ୍ରଶାସନି ୟୁନିଟ୍‌ ଯଥା ସବ୍‌ ଡିଭିଜନ୍‌ ଇତ୍ୟାଦି ହୋଇପାରେ । ସେ ସଂପର୍କରେ ରାଜ୍ୟମାନେ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳମାନେ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବେ ।
କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ରେଡ଼ ଓ ଅରେଞ୍ଜ୍‌ ଜୋନ୍‌ ଭିତରେ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଏବଂ ବଫର୍‌ ଜୋନ୍‌ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯିବ, ତାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ଗାଇଡ଼ ଲାଇନ ଆଧାରରେ ହିଁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯିବ ।
କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନ୍‌ ଭିତରେ କେବଳ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟାବଳୀ ପାଇଁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଏ ଦିଗରେ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ସୀମା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବ ଏବଂ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ବାହାରକୁ ଆସିବା କିମ୍ବା ସେହି କ୍ଷେତ୍ର ଭିତରକୁ ଯିବାକୁ ଦିଆଯିବନାହିଁ । କେବଳ ମେଡ଼ିକାଲ ଏମର୍ଜେନ୍ସି ଓ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବା ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରସ୍ଥାନ ପାଇଁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ବଫର ଜୋନ ହେଲା ସେଭଳି କ୍ଷେତ୍ର ଯାହା କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନର ପାଶ୍ୱର୍ବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷେତ୍ର ହୋଇଥିବ ଏବଂ ସେଠାରେ ନୂତନ ସଂକ୍ରମଣର କେଶ୍‌ ଚିହ୍ନଟର ସମ୍ଭାବନା ଥିବ । ଏହି ବଫର ଜୋନରେ ଅଧିକ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରାଯିବ ।
ଦେଶବ୍ୟାପୀ ନିଷିଦ୍ଧ କାର୍ଯ୍ୟାବଳୀ
ସାରା ଦେଶରେ ସୀମିତ ସଂଖ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟବଳୀ ଉପରେ ନିଷେଧାଦେଶ ଜାରି କରାଯାଇଛି । ସେଗୁଡ଼ିକ ଭିତରେ ରହିଛି:
• ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସମସ୍ତ ଘରୋଇ ଏବଂ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବିମାନ ଯାତ୍ରା, କେବଳ ଘରୋଇ ମେଡ଼ିକାଲ ସେବା, ଘରୋଇ ଏୟାର ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ ଓ ନିରାପତ୍ତା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅଥବା କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ ଯାତ୍ରାକୁ ଛାଡ଼ି;
• ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ସେବା;
• ବିଦ୍ୟାଳୟ, କଲେଜ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ତାଲିମ/ କୋଚିଂ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପରିଚାଳନା;
• ହୋଟେଲ, ରେସ୍ତୋରାଁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆତିଥ୍ୟ ସେବା, କେବଳ ବସ୍‌ ଡ଼ିପୋ, ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଓ ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍‌ ଚାଳନାକୁ ବାଦ୍‌ ଦେଇ;
• ଯେଉଁସବୁ ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ଥାନରେ ଅଧିକ ଲୋକ ରୁଣ୍ଡ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ଯଥା, ସିନେମା, ସପିଂ ମଲ୍‌, ଜିମନାସିୟମ୍‌, ଚିତ୍ତ ବିନୋଦନ ପାର୍କ ଇତ୍ୟାଦି;
• ସାମାଜିକ, ରାଜନୈତିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ସେହିଭଳି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମାଗମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଜନସମାଗମ ସ୍ଥଳୀ; ଏବଂ ଧର୍ମ ପୀଠ/ ଜନସାଧାରଣ ଉପାସନା ସ୍ଥଳୀ ଇତ୍ୟାଦି ।
ତେବେ ଅନଲାଇନ୍‌/ଦୂର ଶିକ୍ଷାକୁ ଅନୁମତି ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଏବଂ. ହୋମ୍‌ ଡେଲିଭରି ସକାଶେ ରୋଷଶାଳା ଚଳାଇବା ଲାଗି ରେସ୍ତୋରାଁମାନଙ୍କୁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
କ୍ରୀଡ଼ା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ
କେବଳ କ୍ରୀଡ଼ା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସକାଶେ ସ୍ପୋର୍ଟ୍ସ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ଏବଂ ଷ୍ଟାଡ଼ିୟମମାନଙ୍କୁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ, କିନ୍ତୁ ସେହିସବୁ ପରିସରକୁ ଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରବେଶ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବନାହିଁ ।
ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସହ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ
ଲୋକମାନଙ୍କ ଗମନାଗମନ ସକାଶେ ସୁବିଧାସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେବା ନିମନ୍ତେ, ବିଭିନ୍ନ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଇତି ମଧ୍ୟରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଟ୍ରେନ୍‌ଗୁଡ଼ିକରେ ଲୋକମାନେ ଯାତାୟାତ କରିବା ସକାଶେ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ 11.05.2020 ତାରିଖ ଦିନ ଜାରି ଆଦେଶନାମାରେ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଅଧିକନ୍ତୁ, ଭାରତରୁ ବିଦେଶୀ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସ୍ୱଦେଶ ପ୍ରେରଣ, ବିଦେଶରେ ଫସି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଅଣାଯିବା, ଭାରତୀୟ ଜାହାଜମାନଙ୍କରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଫେରାଇ ଆଣିବା ଏବଂ ବିଦେଶକୁ ଲେଉଟାଇ ଦିଆଯିବା, ଆନ୍ତଃ ରାଜ୍ୟ ଓ ରାଜ୍ୟ ଭିତରେ ଅଟକି ରହିଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ଯାତାୟାତ ନିମନ୍ତେ ବସ୍‌ ଓ ଟ୍ରେନ୍‌ ସେବାକୁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
ରାଜ୍ୟ-ରାଜ୍ୟ ଭିତରେ ଯାନବାହନ ଓ ବସ୍‌ ଚଳାଚଳକୁ ସଂପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତି ସହ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଏ ଦିଗରେ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆନ୍ତଃ ରାଜ୍ୟ ଯାନବାହନ ଓ ବସ୍‌ ଚଳାଚଳ ନେଇ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ।
କୋଭିଡ-19 ପରିଚାଳନା ସକାଶେ ଜାତୀୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ
କୋଭିଡ-19 ପରିଚାଳନା ସକାଶେ ଜାତୀୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଗାଇଡ଼ଲାଇନ୍‌ ବିନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ହୋଇଛି ଯାହାକି ଜନସାଧାରଣ ସ୍ଥାନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ ।
ଏହି ଗାଇଡ଼ ଲାଇନ୍‌ ଅନୁସାରେ ମୁହଁକୁ ଘୋଡ଼ାଇବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି; ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ଥାନରେ ଛେପ ପକାଇବାକୁ ଦଣ୍ଡନୀୟ ଅପରାଧ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଜୋରିମାନା ଯାହାକି ଆଇନ, ନିୟମ କିମ୍ବା ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କର ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଥିବେ ତାହା ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷାକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ପାଳନ କରିବା ବାଂଛନୀୟ ଯାହାକି ସମସ୍ତେ ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମାନିବାକୁ ବାଧ୍ୟ । ବିବାହାଦି ଉତ୍ସବରେ କୌଣସି ସ୍ଥଳେ 50ଜଣରୁ ଅଧିକ ଅତିଥିଙ୍କ ରୁଣ୍ଡ ହେବନାହିଁ । ଶବଦାହ / ଶେଷକୃତ୍ୟ କର୍ମ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ 20 ଜଣଙ୍କ ଏକତ୍ର ହେବାକୁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ମଦ୍ୟ ସେବନ, ପାନ, ଗୁଟଖା ଓ ଜର୍ଦ୍ଦା ଇତ୍ୟାଦି ସେବନକୁ ଜନସାଧାରଣ ସ୍ଥାନରେ ବର୍ଜନ କରାଯାଇଛି ।
ସେହିଭଳି କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀରେ ଅତିରିକ୍ତ ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶିକା ଜାରି କରାଯାଇଛି । ୱାର୍କ ଫ୍ରମ୍‌ ହୋମ୍‌ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଯଥା ସମ୍ଭବ ପାଳନ କରାଯିବ; ଏବଂ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂସ୍ଥା ନିମନ୍ତେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ସମୟ ନିର୍ଘଣ୍ଟ କରାଯିବ । କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀର ପ୍ରବେଶ ଓ ପ୍ରସ୍ଥାନ ପଥରେ ସର୍ବତ୍ର ଥର୍ମାଲ ସ୍କାନିଂ, ହାତ ସଫେଇ ଏବଂ ସାନିଟାଇଜରର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ; ଏବଂ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟସ୍ଥଳୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂବେଦନୀ ସ୍ଥାନକୁ ନିୟମିତ ଭାବେ ସାନିଟାଇଜ୍‌ କରାଯିବ । କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ଥଳୀରେ, ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଦୂରତା ରକ୍ଷା, ସିଫ୍ଟ, ଓ ଲଞ୍ଚ୍‌ ବ୍ରେକକୁ ବିଭାଜିତ ସମୟରେ କରାଯିବ ।
ବିପଣନ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ମାର୍କେଟ ସଂପର୍କରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ
ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏକଥା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ ଯେ ଦୋକାନ ଓ ବଜାରକୁ ଯେଭଳି ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ଖୋଲାଯିବ ଯଦ୍ୱାରା ସାମାଜିକ ଦୂରତା ରକ୍ଷା ହୋଇପାରିବ । ସମସ୍ତ ଦୋକାନରେ ପ୍ରତି ଗ୍ରାହକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଛଅ ଫୁଟର (ଦୁଇ ଗଜ ଦୂରତା ରକ୍ଷା) ଦୂରତା ରକ୍ଷା କରାଯିବା ବାଂଛନୀୟ । କୌଣସି ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ଦୋକାନ ସମ୍ମୁଖରେ 5 ଜଣରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ରୁଣ୍ଡ ନହେବା ଉଚିତ ।
ରାତି କର୍ଫ୍ୟୁ
ଲୋକମାନଙ୍କ ଆତଯାତ ଉପରେ ବଳବତ୍ତର ଥିବା ରାତ୍ରିକାଳୀନ କର୍ଫ୍ୟୁ ଯଥାରୀତି ଜାରି ରହିବ । ଏହା ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଅଣ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସନ୍ଧ୍ୟା 7ଟା ଠାରୁ ସକାଳ 7ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଳବତ୍ତର ରହିବ ।
ଆପଦାଗ୍ରସ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା
ଆପଦାଗ୍ରସ୍ତ ଲୋକ ଯଥା, 65 ବର୍ଷରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ଵ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି, କୋମର୍ବିଡ଼ିଟି ଲକ୍ଷଣ ଥିବା କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି, ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଏବଂ 10 ବର୍ଷରୁ କମ୍‌ ଆୟୁର ଶିଶୁମାନଙ୍କୁ ଘରେ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ । କେବଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂପର୍କୀତ ଅତ୍ୟାବ୍ୟକ ଭାବେ ଦରକାର ଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ଅନୁମତି ମିଳିବ ।
ଯେଉଁସବୁ କାର୍ଯ୍ୟବଳୀକୁ ନିଷିଦ୍ଧ ଅଥବା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରାଯାଇଛି ସେସବୁ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ସୀମିତ ମାତ୍ରାରେ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇପାରେ ।
ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ କେବଳ ସେମାନଙ୍କୁ ଛାଡ଼ି ଯାହାଙ୍କୁ ଗାଇଡ଼ ଲାଇନ ଅନୁସାରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭାବେ ନିଷିଦ୍ଧ କରାଯାଇଛି । ତେବେ, କଣ୍ଟେନମେଣ୍ଟ ଜୋନରେ, କେବଳ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଅନୁମତି ମିଳିପାରିବ ଯାହାକି ପୂର୍ବରୁ ସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି ।
ବିଭିନ୍ନ ଜୋନ ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟମାନେ ନିୟମ ସ୍ଥିର କରିବେ
ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଆକଳନ କରି ବିଭିନ୍ନ ଜୋନମାନଙ୍କ ଭିତରେ କିଛି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରିପାରନ୍ତି କିମ୍ବା ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ଉପଯୁକ୍ତ ନିଷେଧାଦେଶ ଜାରି କରିପାରନ୍ତି ।
ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁର ବ୍ୟବହାର
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ “ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ” ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଅସ୍ତ୍ର ଯାହା କୋଭିଡ-19ରେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଆକ୍ରାନ୍ତ କି ନୁହେଁ ତାହା ସହଜରେ ଓ ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇପାରିବ । କିମ୍ବା ଯେଉଁ ବ୍ୟକ୍ତି ସଂକ୍ରମିତ ହେବାର ରିସ୍କ ଅଛି ତାହା ଜଣାପଡ଼ିବ । ତେଣୁ ତାହା ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ପାଇଁ ଏକ ଢ଼ାଲ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକରୁଛି । କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ କିମ୍ବା କର୍ମ ସ୍ଥଳୀରେ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ନିରାପତ୍ତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, କର୍ମନିଯୋକ୍ତାଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଶ୍ରେଷ୍ଠ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଧାରରେ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିଚାଳନାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ବିଧେୟ । ତେଣୁ ସେମାନେ ଏଭଳି ଆପ୍ଲିକେଶନ ସ୍ଥାପନ କରିବା ସହ ସବୁ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ କମ୍ପାଟିବଲ୍‌ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ରହିଛି କି ନାହିଁ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ ।
ଜିଲ୍ଲା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷମାନଙ୍କୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଉପଦେଶ ଜାରି କରିବା ନିମନ୍ତେ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ତଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ଆପ୍ଲିକେଶନ୍‌ ସେମାନଙ୍କର କମ୍ପାଟିବଲ ମୋବାଇଲ୍‌ ଫୋନରେ ଇନଷ୍ଟାଲ୍‌ କରିବେ ଏବଂ ନିୟମିତ ଭାବେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟାବସ୍ଥା ସଂପର୍କରେ ଏହି ଆପରେ ଅପ୍‌ଲୋଡ଼ କରିବେ । ଏହା ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସମୟୋଚିତ ମେଡ଼ିକାଲ ସୁବିଧା ଯୋଗାଣରେ ସହାୟକ ହେବ ଯେଉଁମାନେ ଏବେ ରିସ୍କରେ ରହିଛନ୍ତି । ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ରର ସରକାର ମାନେ ଲକଡାଉନ ଗାଇଡ଼ଲାଇନକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଭାବେ ପାଳନ କରିବେ ଏବଂ ସେମାନେ କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏହି ଗାଇଡ଼ ଲାଇନରେ କୌଣସି ବ୍ୟତିକ୍ରମ କରିବେନାହିଁ ଯାହାକି ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଆଇନ 2005 ଅନୁସାରେ ଜାରି କରାଯାଇଛି ।
Click here to see Lockdown Extension Order and Revised National Guidelines

Ministry of Home Affairs
Extension of Lockdown up to May 31, 2020
States to decide various Zones and Activities to be allowed in these Zones; Certain activities to remain prohibited throughout the Country
National Directives for COVID-19 Management continue to be in force throughout the Country
Night Curfew to continue to remain in force
17 MAY 2020 8:13PM by PIB Delhi
Lockdown measures in place since March 24, 2020 have helped considerably in containing the spread of COVID-19. It has therefore been decided to further extend the lockdown till May 31, 2020. Ministry of Home Affairs (MHA), Government of India (GoI) issued an order, today, under the Disaster Management (DM) Act, 2005, in this regard. The salient features of the new guidelines are as follows:
States to decide various Zones
Under the new guidelines, States and Union Territories (UTs) will now delineate Red, Green and Orange zones taking into consideration the parameters shared by the Health Ministry. The zones can be a district, or a municipal corporation/ municipality or even smaller administrative units such as sub-divisions, etc, as decided by States and UTs.
Within the red and orange zones, containment and buffer zones will be demarcated by the local authorities, after taking into consideration the Health Ministry guidelines.
Within the containment zones, only essential activities shall be allowed. Strict perimeter control shall be maintained, and no movement of persons would be allowed, except for medical emergencies and for maintaining supply of essential goods and services. Buffer zones are areas adjoining each containment zone, where new cases are more likely to appear. In the buffer zones, more caution needs to be exercised.
Activities Prohibited throughout the Country
A limited number of activities will continue to remain prohibited throughout the country. These include
• all domestic and international air travel of passengers, except for domestic medical services, domestic air ambulance and for security purposes or purposes as permitted by MHA;
• metro rail services;
• running of schools, colleges, educational and training/coaching institutions;
• hotels, restaurants and other hospitality services, except for the running of canteens in bus depots, railway stations and airports;
• places of large public gatherings such as cinemas, shopping malls, gymnasiums entertainment parks, etc.;
• social, political, cultural and similar gatherings and other large congregations; and, access to religious places/places of worship for public.
However, online/ distance learning shall be permitted and encouraged; and, restaurants will be allowed to operate kitchens for home delivery of food items.
Opening up of Sports Activities
Sports complexes and stadia will be permitted to open only for sports activities. However, spectators will not be allowed in these complexes.
Activities permitted with restrictions
In order to facilitate the movement of persons, various modes of transport have already been opened up. Movement of individuals by trains has been permitted earlier by MHA through an order dated 11.05.2020. Further, evacuation of foreign nationals from India, return of stranded Indian nationals from abroad, sign-on and sign-off of Indian seafarers, and intra-State and inter-State movement of stranded persons by bus and train, will continue to be allowed.
Inter-State movement of vehicles and buses has also been allowed with mutual consent of the concerned States/ UTs. Intra-State movement of vehicles and buses can be decided by the States and UTs.
National Directives for COVID-19 management
The guidelines specify the National Directives for COVID-19 management, which shall apply to public places and work places
Under these guidelines, wearing of face covers is compulsory; spitting will be punishable with fine as may be prescribed in accordance with its laws, rules or regulations by the State/ UT local authority; and social distancing is to be followed by all persons in public places and in transport. Marriage related gathering shall not have more than 50 guests. For funerals/ last rites, the maximum number of persons allowed has been kept at 20. Consumption of liquor, paan, gutkha and tobacco etc., is not allowed in public places.
The National Directives also stipulate additional requirements for work places. The practice of work from home (WfH) should be followed to the extent possible; and staggering of work hours should be adopted in respect of all offices and other establishments. There should be provision for thermal scanning, hand wash and sanitizers at all entry and exit points and common areas; and all work places and other sensitive locations are to be sanitized regularly. In work places, social distancing would also need to be ensured through adequate distance between workers, adequate gaps between shifts, staggering the lunch break of staff and so on.
Stipulations regarding Shops and Markets
Local authorities should ensure that shops and markets open with staggered timings, so as to ensure social distancing. All shops shall also have to ensure six feet distance (2 gaz ki doori) among customers and also not allow more than 5 persons at one time.
Night Curfew
Night Curfew shall continue to remain in force on the movement of individuals, for all non-essential activities, between 7 pm and 7 am.
Protection for Vulnerable Persons
Vulnerable persons, i.e., persons above 65 years of age, persons with co-morbidities, pregnant women, and children below the age of 10 years, shall stay at home, except for meeting essential requirements and for health purposes.
All activities to be Permitted other than the limited number of those that are prohibited or restricted
All other activities will be permitted except those which are specifically prohibited under these guidelines. However, in containment zones, only essential activities shall be allowed, as mentioned earlier.
States to decide on activities within various Zones
States/ UTs, based on their assessment of the situation, may prohibit certain other activities in the various zones, or impose such restrictions as deemed necessary.
Use of Aarogya Setu
The Aarogya Setu mobile application is a powerful tool built by Government of India to facilitate quick identification of persons infected by COVID-19, or at risk of being infected, thus acting as a shield for individuals and the community. With a view to ensure safety in offices and work places, employers on best effort basis should ensure that the application is installed by all employees having compatible mobile phones.
District authorities have been asked to advise individuals to install the Aarogya Setu application on compatible mobile phones and regularly update their health status on the app. This will facilitate timely provision of medical attention to those individuals who are at risk. State/ UT Governments shall continue to strictly enforce the lockdown guidelines and they shall not dilute these guidelines issued under the Disaster Management Act, 2005, in any manner.
Click here to see Lockdown Extension Order and Revised National Guidelines