PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
17 MAY 2020 6:28PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯গী কেস ৯০,৯২৭ রিপোর্ত তৌখ্রে, মসিগী মনুংদা মীওই ৩৪,১০৯ নাবা ফখ্রে, ফগৎলকপগী চাং ৩৭.৫%, শিবগী মশিং ২৮৭২ য়ৌখ্রে।
• হৌখিবা পুং ২৪দা, অনৌবা কনফর্ম তৌরবা কেস ৪,৯৮৭ লাকখ্রে।
• দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খ্রে মদুদি কোবিদ-১৯গা মায়োক্নবদা অমগা অমগা লাপথোক্নবা অমদি থক্সি-খাসি ঙাক্না চৎপা অসি খুন্নাইগী ওইবা ভেক্সিন অমনি।
• শেল-থুম মন্ত্রীনা আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী অরোইবা তাঙ্কক্তা সরকারগী রিফোর্মশিং অমসুং সেক্তর তরেৎকী তেংবাংশিং লাওথোকখ্রে।
• NDMAনা রাজ্য অপুনবদা মাইগ্রেন্তশিং মনীং তম্না চৎহনবা ঙম্ননবা ওনলাইন দেশবোর্দ অমা শেমখ্রে।
• মাইগ্রেন্তশিংদা চাননবা পোৎলম লেম্না ফংহন্নবা আত্মনির্ভর ভারত স্কিম হৌদোকখিবনি
• ত্রেনগী শম্নবা জিলা খুদিংমক্তগী রেলৱেনা শ্রমিক ত্রেল চেলহন্নবা শেম শাখ্রে।
দা. হর্শ বর্ধনঃ কোবিদ-১৯গা মায়োক্নবদা অমগা অমগা লাপ্না লৈনবা অমসুং থক্সি-খাসি ঙাকপা অসি ‘খুন্নাইগী ওইবা ভেক্সিন’ অমনি; “ঐখোয়গা ফগৎলকপগী চাং অসি ৩৭,৫%নি, অমসুং তেস্ত লাখ ২২দগী হেন্না তৌখ্রে”
লৈবাক অসিনা লোকাউন ৩.০দগী থোক্লমদাই অসিদা, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না ফোংদোকখ্রে, “নুমিৎ ১৪নিগী মমাংদা দব্লিংগী মতম ১১.৫ ওইরম্বদগী হৌখিবা নুমিৎ হুম্নিদা ১৩.৬ ওইদুনা ফগৎলক্লে।” মহাক্না হায়খি মদুদি শিবগী চাং ৩.১%দা তাথরে অমসুং ফগৎলকপগী চাং ৩৭.৫% ওইদুনা হেনগৎলক্লে। মহাক্না মসিসু পনখি মদুদি (ঙরাং ফাওবদা)কোবিদ-১৮গী অনাবা ICU লৈবগী চাং ৩.১%, ভেন্তিলেতর হাপ্পগী চাং ০.৪৫% অমসুং ওক্সিজেনগী মতেং পীবগী চাং ২.৭% ওইখি। মে ১৭, ২০২০ ফাওবদা, লৈবাক অসিদা পুন্না কেস ৯০,৯২৭ রিপোর্ত তৌখিবগী মনুংদা মীওই ৩৪,১০৯ নাবা ফখরে অমসুং ২,৮৭২না শিখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা, অনৌবা কনফর্ম ওইরবা কেস ৪,৯৮৭ লাকখ্রে।
দা. হর্শ বর্ধন্না ফোংদোকখি মদুদি ভারতনা মহৌশাগী ওইবা ফিভমদা হঞ্জিল্লকপা উরিবা অসিদা, অচম্বা হকশেলগী পাম্বৈসিং ঙাকপা খুদম ওইনা সাপোন্না খুৎ তোইনা সেকেন্দ কুন হামদোকপা নত্ত্রগা অলকোহল-বেজ সেনিতাইজর শিজিন্নবা, মীয়াম তিনবা মফমদা তিন শিত্তবা, থবক শুফমশিং, তোইনা শিজিন্নবা লৈমাইশিং খুদম ওইনা তেবলগী মথকশিং সেনিতাইজ তৌবা, মীয়াম তিনবা মফমদা ইশা অমসুং অতোপ্পগী শোইদ-ঙামদনবা ফেস কভর মতম পুম্নমক্তা শিজিন্নবা অসি য়াম্না তঙাইফদে। মহাক্না হায়খি মদুদি অমগা অমগা লাপ্না লৈনবা অসি ঐখোয়না ফংলিবা খ্বাইদগী ফবা ভেক্সিন অমনি অমসুং মরম অসিনা অতোপ্পগা ৱারী শানবা অমদি অচৌবা মীফমশিং য়াওবা মতমদা ‘দো গজ কী দুরী’ ঙাকপা অসি য়াম্না মরু ওই।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1624705
শেল-থুম মন্ত্রীনা আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা সেক্তর তরেৎতা সরকারগী রিফোর্মশিং অমসমুং তেংবাংগী পাম্বৈশিং লাওথোকখ্রে
সরকারগী রিফোর্মশিং অমসুং মতেংগী মাইকৈদা ৫শুবা অমসুং অরোইবা তাঙ্কক লাওথোক্লদুনা, শ্রীমতী সীতারমন্না ঙসি ইম্প্লোইমেন্ত ফংহনবা, বিজিনেস্তা মতেং পীবা, ললোন-ইতিক তৌবা লাইথোকহনবা, অমসুং রাজ্য় সরকারশিং লোইননা এজুকেসন অমসুং হেল্থ সেক্তরগীদমক্তা পাম্বৈ তরেৎকী অকুপ্পা ৱারোল ফোংদোকখ্রে। মসিদা ইম্প্লোইমেন্তকী শাহৌ হাপ্নবা, তুংগী লাইচৎকীদমক ভারত্তা পব্লিক হেল্থ অমসুং অতৈ হেল্থকী রিফোর্মশিং শেম-সানবা, কোবিদকী মতুংদা তেক্নোলোজী দ্রািভন এজুকেসন অমসুং ইক্বুইতী, IBCগা মরী লৈনবা পাম্বৈশিংগী তোংদা ললোন-ইতিক তৌবা লাইহনবা, কম্পেনীজ এক্তকী অহোবশিং মেনসিনবা, কোর্পোরেৎশিংগী অমসুং অনৌবা পব্লিক সেক্তর পোলিসীগী ললোন-ইতিক তৌবদা লাইহনবা, মরোমদোম লেপচবা ভারতকীদমক MGNREGতা লুপা করোর ৪০,০০০ কাইথোকপা য়াওরি। মহাক্না মসিসু লাওথোকখি মদুদি শুপ্নগী ২০২০-২১গীদমক্তা রাজ্যশিংগা পুবগী ঙমখৈদা ৩%দগী ৫%দা হেনগৎপা অমসুং রাজ্য থাক্তা রিফোর্ম তৌবা।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1624661
কেন্দ্রগী শেল-থুম অমসুং কোর্পোরেৎ এফিয়র্স মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সীতারমন্না কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা চৎথরিবা লানফমদা ভারতকী শেনমিৎলোন্দা মথৌ তাবা ঙাকলৌ পীনবগীদমক আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী ৫শুবা তাঙ্কক্কী মতাংদা অকুপ্পা ৱারোল পুথোকখ্রে
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1624651
FMনা ঙসি লাওথোকখিবা অসিনা ঐখোয়গী খুঙ্গংগী শেনমিৎলোন অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ইনোৎ হাপ্পগা লোইননা লাইরবা অমসুং মাইগ্রেন্ত ৱর্কর ককোর কয়াদা থবক ফংহল্লগনিঃ য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রী
কেন্দ্রগী য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রী, শ্রী অমিৎ শাহনা, ঙসিগী লাওথোকখিবা ইকোনোমিক পেকেজ অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং শেল-থুম মন্ত্রী শ্রীমতী নির্মলা সীতারমনবু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি, “মোদী সরকারনা ঙসি লাওথোকখিবা অসিনা আত্মনির্ভর ভারতকা মংলান অসি তুং কোইনা চৎহল্লগনি। খোংথাংশিং অসিনা বিজিনেস সেক্তরগীদমক্তা গেম চেঞ্জর অমা ওইরগনি, মসিনা লাইরবা করোর কয়াদা থবক পীরগনি।”
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1624669
শেল-থুম মন্ত্রীনা চাউখৎপগী অনৌবা মতোল অমা লাওথোকখ্রে; সেক্তর নিপালদা স্ত্রকচরেল রিফোর্মশিংনা ‘আত্মনির্ভর ভারত’কী লম্বীদা খোং থাংজিল্লক্লি
শেল-থুম মন্ত্রীনা থাংজা নুমিত্তা আত্মনির্ভর ভারতকী লম্বীদা খোংজেল য়াংনা ইনভেস্ত তৌনবগীদমক মখাগী পোলিসী রিফোর্মশিং অসি লাওথোকখ্রেঃ শক্তি পাইরবা সেক্রেতরীশিংগী কাংবু অমগী থোংদা ইনভেস্তমেন্তকী ক্লিয়রেন্স খোংজেল য়াংনা পাংথোক্কনি, ইনভেস্তরশিং/রাজ্য সরকারশিংগা লোইননা ইনভেস্তিবল প্রোজেক্তশিংবু শেম-শাননবা মন্ত্রালয় খুদিংমক্তা প্রোজেক্ত দিবেলপমেন্ত সেল লিংখৎকনি; অনৌবা ইনভেস্তকী অথোই-অহেন তান্ননবগীদমক ইনভেস্তমেন্ততা পুক্নীং চিংশিলহনবদা রাজ্যশিংগী রেঙ্কিং লৈগনি; সোলর PV মেন্যুফেকচরিংগুম্বা লমশিংদা অনৌবা চেম্পিয়ন সেক্তরশিংদা ইনোৎ পীননবা ইন্সেন্তিব স্কিমশিং হৌদোক্কনি; এদভান্স সেল বেত্তরী স্তোরেজ অসিনচিংবা। শেল-থুম মন্ত্রীনা মখাগী স্ত্রকচরেল রিফোর্মশিং অসি কোয়লা, মিনরেল, দিফেন্স প্রদক্সন, সিবিল এবিয়েসন, পাৱর সেক্তর, সোসিয়েল ইনফ্রাস্ত্রকচর, স্পেস অমসুং এতোমিক ইনর্জীগুম্বা লম নিপালদসু লাওথোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1624536
কেন্দ্রগী য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রীনা লাওথোকখিবা স্ত্রকচরেল রিফোর্মগী পাম্বৈশিং থাগৎখ্রে
কেন্দ্রগী শেল-থুম মন্ত্রীনা লাওথোকখিবা স্ত্রকচরেল রিফোর্মগী পাম্বৈশিং অদুবু থাগৎলদুনা কেন্দ্রগী য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা হায়, “ঙসিগী পুৱারী ওইরবা ৱারেপ অসিগীদমক ঐনা PM শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং FM শ্রীমতী নির্মলা সীতারমনবুথাগৎচরি। ৱারেপশিং অসিনা ঐখোয়গী শেনমিৎলোন্দা তশেংনমক খোংজেল হাপ্লগনি অমসুং মসিদগী আত্মনির্ভর ভারতকীদমক্তা ঐখোয়না হোৎনরিবশিং অসিসু খোংজোল য়াংহল্লগনি।” মহাক্না হায়খি মদুদি PM মোদীগী মন্ত্র ‘রিফোর্ম, পর্ফোর্ম অমসুং ত্রান্সফোর্ম’ অসি হৌখিবা চহি ৬তগী ভারতকী তোপ-তোপ্পা চাউখৎপগী মরম ওইদুনা লাক্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1624519
মাইগ্রেন্ত লেবরশিংগী লেম্না চাননবা পোৎলম ফংহন্নবা আত্মনির্ভর ভারত স্কিম হৌদোকখিবনি
আত্মনির্ভর ভারত পেকেজগী মখাদা, ভারত সরকারনা ৱারেপ অসি লৌখি মদুদি NFSA নত্ত্রগা রাজ্যগী স্কিম PDS কার্দ পাইদবশিংদা থা অনি হায়বদি মে অমসুং জুন, ২০২০গীদমক্তা থা অমগী চেং কে.জি. ৫গী চাংদা চাননবা হৱাই-চেংৱাই লেম্না ফংহনগনি। স্কিম অসি থবক্তা ওন্থোকপদা চাউরাক্না পুন্না লুপা করোর ৩,৫০০ চংগনি অমসুং মসি কেন্দ্র সরকারনা লোইনা পুথোক্কনি। স্কিম অসিগী মখাদা, ভারত পুম্বগী চাননবা হৱাই-চেংৱাইগী এলোকেসন অসি মেত্রিক তন লাখ (LMT) ৮নি। স্কিম অসিগী মখাদা, হৱাই-চেংৱাইগী দিলিবরী অসি ফুদ কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া (FCI)না হান্ননা হৌখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1624518
নেস্নেল মাইগ্রেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম (NMIS) – মাইগ্রেন্ত ৱর্করশিংগী কেন্দ্রগী ওনলাইন রিপোজিতরী অমা – রাজ্য পুম্নমক্তা মখোয়গী সীমলেস মুবমেন্ত য়ৌশিনবা ঙম্ননবা NDMAনা লিংখৎপা
মাইগ্রেন্তশিংগী চৎথোক-চৎশিনগী মতাংদা ই-পাউ লৌননবা অমসুং রাজ্য পুম্নমক্তা পন্দুনা লৈরিবা মাইগ্রেন্তশিংগী কোম্না চৎথোক-চৎশিন য়াহন্নবা নেস্নেল দিজাস্তর ওনলাইন মেনেজমেন্ত ওথোরিতী (NDMA)না ওনলাইন দেশবোর্দ অমা – নেস্নেল মাইগ্রেন্ত ইনফোর্মেসন সিস্তেম (NMIS) শেমখ্রে। ওনলাইন পোর্তেল অসি মািগ্রেন্ত ৱর্করশিংগী মতাংদা সেন্ত্রেল রিপোজিতরী শেমদুনা থমগনি অমসুং মখোয়গী মরমদম ফাওভা চৎপদা লাইথোকহন্নবগীদমক রাজ্য মনুংদা কম্যুনিকেসন/কো-ওর্দিনেসন তৌনবদা মতেং পাংগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1624540
মাইগ্রেন্তশিংগী শোইদ-ঙামদবা অমদি থুনা চৎথোক-চৎশিন তৌবা ঙম্ননবা, ভারতকী রেলনা লৈবাক অসিদা রেলৱেগা শম্নবা জিলা খুদিংমক্তগী শ্রমিক স্পিসিয়েল ত্রেল চেলহন্নবা শেম-শারে
ভারতকী রেলনা লৈবাক অসিদা রেলৱেগা শম্নবা জিলা খুদিংমক্তগী শ্রমিক স্পিসিয়েল ত্রেল চেলহন্নবা শেম-শারে। রেলৱেগী মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী দিস্ত্রিক্ত কলেক্তরশিংদা পন্দুনা লৈরিবা লেবরশিং অমসুং মখোয়গী পন্থুংফমগী লিস্ত শেম-শানবা অমসুং মদুবু রাজ্যগী নোদল ওফিসরগী থোংদা রেলৱেদা থারক্নবা হায়খ্রে। ভারতকী রেলৱেনা নোংমদা চাউরাক্না শ্রমিক স্পিসিয়েল ত্রেন চেলহনবা ঙম্লি, অদুবু হৌজিক্কী ওইনদি মসিগী তঙ্খাইদগী তানা শিজিন্নরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1624541
ও.পি.সমুদ্র সেতু ফেজ-2 আই.এন.এস. জলাশ্বনা মালদিবতগী ভারত মচা ৫৮৮ ময়ুমদা পুরকখ্রে
ও.পি. সমুদ্র সেতুগীদমক্তা থবক্তা শিজিন্নরিবা আই.এন.এস. জলাশ্বনা মালদিবকী মালেদগী ভারত মচাশিংবু ময়ুমদা পুরক্নবগী অনিশুবা খোংচৎ ওইনা ঙসি অয়ুক কোচী হার্বরদা চংলকখ্রে। জহাজ অসিনা নুপী ৭০ (মমা ওইরগদৌরবী ৬) য়াওনা ভারতকী নাগরিক ৫৮৮ অমসুং অঙাং ২১ কোচীন পোর্ত ত্রস্তকী সমুদ্রিকা ক্রুইস তর্মিনেলদা জহাজদগী কুমথহল্লকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1624668
কেন্দ্র মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা কোবিদকী মতুংগী ফিভমগী মতাংদা অৱাং নোংপোক্কী রাজ্য নিপালগী চীফ সেক্রেতবীশিং অমসুং সেনিয়র ওফিসরশিংগা লোইননা খন্ন-নৈনখ্রে
পুং অমগী ভিদিও কনফরেন্সকী মীফমদা, অরুনাচল প্রদেস, অসম, মনিপুর, মেঘালয়, মিজোরম, নাগালেন্দ, সিক্কিম অমসুং ত্রিপুরাগী সরকারগী মীহুৎশিংনা লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী লাক্লিবা শিন্মীশিং অমসুং অতৈশিংদা প্রধান মন্ত্রীগী করোর লাখ ২০গী ইকোনোমিক পেকেজনা পীরিবা ইথিল অমসুং লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা কোমথোক্কদৌরিবা অসিগী মতাংদা হৌজিক্কী ওইরিবা ফিভমগী মতাংদা পাউদমখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমকঃ: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1624518
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• অরুনাচল প্রদেশঃ মে অমসুং জুন থা অনিগীদমক PMGKYগী মখাদা ফংহনখিবা হৱাই 200 MT হান্ননা গোদাউন অনিদা থুংখ্রে। রাসন কার্দ পাইদবশিংগীদমক NAFEDনা অথুবা মতমদা অহোনবা হৱাই-চেংৱাই ফংহল্লগনি।
• অসমঃ দিল্লীদগী লাকখিবা জোরহাৎ দিস্ত্রিক্তকী ৱর্দ নং. ৩দগী চহি মাপল শুরবা নুপামচা অমা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইখ্রে। অপুনবা কেস ৯৬, এক্তিব কেস ৫১, ফগৎলকপা ৪১, শিখিবা ২। অসমগী হকশেল মন্ত্রী ত্বীৎ তৌখ্রে।
• মনিপুরঃ লৌউ-শিংউ, MSMEশিং অমসুং MNREGAগী থবকশিং কোমথোকপগা লোইননা সরকারনা মে ৩১ ফাওবা লোকদাউন শাংদোকখ্রে। লোইননা তেস্ত তৌগদবা ৱাৎলিবশিং অসি লোইদ্রিফাওবদী মখাগী লম্বীদা রাজ্য অসিদা চংলক্নবগী অনৌবা পর্মিৎসু পীররোই।
• মেঘালয়ঃ গুজরাত্তা মহৈ তম্বা অমদি তবক তৌবা মেঘালয়দগী পুন্না মীওই ১৬৩ গুৱাহাতী রেলৱে স্তেসন্দা থুংখ্রে।
• মিজোরমঃ মিজোরমগী সর্চিপ জিলাদগী তমিল নাদু অমদি পুদুচেরীদা পন্দুনা লৈরকপা মীওই ৩৬ রাজ্যদা থুংখ্রে অমসুং একলব্য রেসিদেন্সিয়েল স্কুল হোস্তেলদা ক্বরেন্তাইন তৌরি।
• নাগালেন্দঃ মনিপুরদা পন্দুনা লৈরকপা নাগালেন্দগী মীওই ১৩৪ বস ৬তা মরমদম য়ৌখ্রে। Nagaland: 134 citizens of Nagaland who were stranded in Manipur reach home in 6 buses. মীয়াম অমদি কোলেজগী শরুক খরনা মহৈতম্ফম শঙবু ক্বরেন্তাইন সেন্তর ওন্থোকপা য়াখিদ্রে।
• সিকিমঃ স্তেত প্রোজেক্ত দাইরেক্তর, এজুকেসন দিপার্তমেন্ত, ভিম থতলনা হায়খ্রে মদুদি মহৈ-মশিংগী মচাকশিং য়াওরবা লেপ্তোপশিং মনুং হঞ্জিনবা মফমদা লৈবা মহৈরোইশিংদা থারি।
• চন্দীগরঃ লোকদাউন্না মরম ওইদুনা, মাইগ্রেন্ত ৱর্কর, লাইনীংবা, সমকোইবা, মহৈরোই অমসুং অতৈ মীওই খরা চন্দীগরদা পন্দুনা লৈরি। হায়রিবা মীওইশিং অসি চৎথোক-চৎশিন তৌবদা কোম্ননবা চন্দীগরগী লৈঙাক্না মখোয ময়ুমদা হনবদা নুংঙাইনা থৌরাং শিল-লাংলি। খরা
• পঞ্জাবঃ হৌখিবা নুমিৎ মরিনি অসিগী মনুংদা নোংমগী অনৌবা কেসশিংগী মশিং হন্থরকপা চৈরক্তা পঞ্জাবকী চীফ মিনিস্তরনা মে ১৮দগী অকনবা কর্ফ্যু অদু অকক্নবা পব্লিক ত্রান্সপোর্ত হৌদোকপা অমসুং কন্তেনমেন্ত জোনশিং নত্তবা মফমশিংদা কোমথোকপশিং য়াওনা মে ৩১ ফাওবগী লোকদাউননা মহুৎ শিন্নবা লাওথোখখ্রে।
• হরিয়ানা: চীফ মিনস্তরনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীদা লুপা লাখ করোর ২০গী অচৌবা ইকনোমিক পেকেজ অমা লাওথোকপদা অপিকপা দুকান্দারশিং, লৌমীশিং অমসুং শিন্মীশিং, লৌউ-শিংউগী সেক্তরগী য়াইফনবগী তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিং য়াওহনবা মান্দিশিংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা অমসুং ‘পুম্নমক্কী য়ুম শাবাগী থাজবা পীবগী অখন্ননা থাগৎপা ফোংদোকখ্রে।
• হিমাচল প্রদেশ: চীফ মিনিস্তরনা পঞ্চায়ত প্রধানশিংদা কোবিদ-১৯গা মরি লৈননা মখোয়গী মফমশিংদা লৈবা মীয়ামবু ৱাখল তাহনবদা পুক্নিং চংনা স্তেৎ সরকারগী মতেং পাংনবা অমসুং লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মফমশিংদগী থুংলবা মীওইশিংবু হোম ক্বারিন্তিন তৌখিদনবা হোৎনবদা মতেং পাংনবা পুক্নিং চিংশিনখ্রে।
• কেরলা: স্তেৎ ফাইনান্স মিনিস্তরনা সেন্তরগী শেল পুবগী অকক্নবা হেনগৎপগী লাওথোকখিবা অদু তরাম্না ওকলদুনা হায় মদুদি মমাংদা থম্লিবা চৎনা কাংলোনশিং অসি লৌথোক্কদবনি নত্রগা স্তেৎশিংগা তান্নগদবনি। শেল পুবগী অক্নবা হেনগৎপা অসি স্তেৎ চহীগী লাকপা আইগী তঙ্খাই মাংবখক কোনগদবনা মরমনা মহাক্না স্তেৎনা য়ুনিয়ন বজেৎতগী মসিগী ইনকমগী ৫% পুবা য়াহনগদবনি হায়না দাবী তৌখি।তমিল নাদু: মে ৩১ ফাওবা তি.এন.দা লোকদাউন শাংদোকখ্রে; দিস্ত্রিক ২৫দা পব্লিক ত্রান্সপোর্ত হৌরগনি; চেনাই য়াওনা অতোপ্পা দিস্ত্রিক ১২দা অথিংবা থমখিগনি।
• কর্নাতক: সি.এম.না হায়খ্রে মদুদি অত্মানির্বর ভারতকী মখাদা ঙসি লাওথোকখিবশিং অদুনা স্তেৎতা কান্নবা ফংহল্লগনি অমসুং থবক ফংবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎলগনি। মিনরেল সেক্তরশিংদা হোংদোক-হোংজিন তৌখিবা পোলিসি অসিনা স্তেৎকী মিনরেল পোলিসিদা মতেং পাংলগনি অমসুং লৌথোকপগী থবক থৌরমশিং কাহেন্না অৱাবা য়াওদনা পাংথোকপা য়ারগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে।.
• আন্ধ্র প্রদেশ: য়ুমথংনবা স্তেৎশিংদা লৈরিবা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংগী স্তেৎনা শেল তিংদনা চৎথোক-চৎশিন তৌবগী খুদোংচাবা পীরগনি। পুলিসতা লাথি-চার্জ শিজিন্নদবা চৎনা-কাংলোনশিংগা লোইননা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিং তকথোক্নবগী মরমদা সর্কুলর থোকখ্রে। সরকারগী শিন্মীশিংদা মার্চতগী তলব মপুংফানা পীবা অমসুং মসিগা মরি লৈনবা জি.ও চৎনদনা থম্বা হায়বা দাবী তৌরদুনা তলব হন্থবগী মায়োক্তা এ.পি হাই কোর্ততা পিতিসন অমা থাংগৎখ্রে।
• তেলঙ্গনা: বন্দে ভারত মিসনগী শরুক অমা ওইনা এয়র ইন্দিয়াগী অখন্নবা প্লেন অমদা চিকাগো (ইউ.এস.এ)দগী হায়দরাবাদতা হল্লকখিবা ভারতকী পেসেঞ্জর 168 নোংমাইজিং নুমিৎকী ৪.৪৫ এ.এম.দা থুংখ্রে। তেলঙ্গনাদা চয়োল অসিগী মথক্তা ৱাংখৎলকপা অদু মখা চৎথরকপা ওইনা কোবিদ-১৯ গ্রাফ অদু ১,৫০৯ য়ৌখ্রে। ইকুই কুইদনা তেলঙ্গনাদা হল্লকখিবা মাইগ্রেন্ত ৱার্কর ৫২ হৌজিক ফাওবদা ভাইরস অসিগী তেস্ত তৌখ্রে।
পি.আই.বি. ফেক্ত চেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
17 MAY 2020 6:28PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Dr. Harsh Vardhan: Physical distancing and behavior etiquettes are potent ‘social vaccines’ for battling COVID-19; “Our recovery rate has improved at 37.5%, and more than 22 lakh tests have been conducted”
As the country reaches the exit of Lockdown 3.0, Dr Harsh Vardhan, Minister of Health & Family Welfare has stated “While the doubling time in the past 14 days was 11.5, it has improved to 13.6 in the last three days”. He added that the fatality rate has fallen to 3.1% and the recovery rate has improved to 37.5%. He also added that (as of yesterday) there are 3.1% active COVID-19 patients in ICU, 0.45% on ventilators and 2.7% on oxygen support.As on 17th May 2020, a total of 90,927 cases have been reported from the country in which 34,109 persons have been cured and 2,872 deaths had occurred. In the last 24 hours, 4,987 new confirmed cases have been added.
Dr. Harsh Vardhan stated that while India sees a return to a New Normal, following simple hygiene measures like washing hands with soap frequently for at least twenty seconds or using alcohol based sanitizers; not spitting in public; sanitizing one’s workplace, regularly touched surfaces like table tops; always using face covers in public places to ensure other’s safety along with oneself and ensuring proper respiratory hygiene, are a must. He said that physical distancing is the most potent social vaccine available to us and hence it was advisable to ensure ‘Do GazkiDoori’ while interacting with others and to limit social gatherings by opting virtual gatherings.
For details:
Finance Minister announces Government Reforms and Enablers across Seven Sectors under AatmaNirbhar Bharat Abhiyaan
Announcing the 5th and last Tranche of measures towards Government Reforms and Enablers, Smt. Sitharamantoday detailed seven measures for providing employment, support to businesses, Ease of Doing Business, and State Governments as well sectors such as Education and Health. These include Rs 40,000 crore increase in allocation for MGNREGS to provide employment boost; Increased investments in Public Health and other health reforms to prepare India for future pandemics; Technology Driven Education with Equity post-COVID; Further enhancement of Ease of Doing Business through IBC related measures; Decriminalisation of Companies Act defaults; Ease of Doing Business for Corporates; and Public Sector Enterprise Policy for a New, Self-reliant India. She also announced increase in borrowing limits of States from 3% to 5% for 2020-21 only & promoting State level reforms.
For details:
Presentation of details of 5th Tranche announced by Union Finance & Corporate Affairs Minister Smt. NirmalaSitharaman under Aatmanirbhar Bharat Abhiyaan to support Indian economy in fight against COVID-19
For details:
Today’s Announcements by FM to greatly boost our Rural Economy and Infrastructure, as well as provide Employment to crores of Poor people and Migrant Workers: Home Minister
Union Minister for Home Affairs, ShriAmit Shah, thanked Prime Minister ShriNarendraModi and Finance Minister Smt. NirmalaSitharaman for today’s economic package announcements. He said, “Today’s announcements by Modi government will go a long way in realising the idea of Aatmanirbhar Bharat. These steps will prove to be a game changer for health, education and business sectors, which would provide employment to crores of poor.
For details:
Finance Minister announces new horizons of growth; structural reforms across Eight Sectors paving way for AatmaNirbhar Bharat
The Finance Minister on Saturday announced policy reforms to fast track investment in an effort towards AatmaNirbhar Bharat:There will be fast tracking of investment clearance through Empowered Group of Secretaries; Project Development Cell will be constituted in each Ministry to prepare investible projects, coordinate with investors and Central/State Governments; There will be ranking of States on investment attractiveness to compete for new investment; Incentive schemes for promotion of new champion sectors will be launched in sectors such as solar PV manufacturing; advanced cell battery storage etc.The Finance Minister also announced the following structural reforms in the eight sectors of Coal, Minerals, Defence production, Civil Aviation, Power Sector, Social Infrastructure, Space and Atomic energy.
For details:
Union Home Minister lauds the slew of Structural Reform Measures announced by the Union Finance Minister
Lauding the slew of structural reform measures, announced by the Union Finance Minister on Saturday, Union Home Minister, ShriAmit Shah said, "I thank PM ShriNarendraModi and FM Smt. NirmalaSitharaman for today’s landmark decisions which would surely boost our economy and further our efforts towards Aatmanirbhar Bharat". PM Modi‘s mantra of 'Reform, Perform and Transform' is the key to India’s phenomenal growth in the last 6 years, he added.
For details:
AatmaNirbhar Bharat scheme to provide free food grains to migrant labour kicks off
Under AatmaNirbhar Bharat package, Government of India has decided that food grains will be provided free of cost at the rate of 5 Kg per month for two months i.e. May and June 2020, to about 8 Crore migrant labour who are not covered under NFSA or State scheme PDS cards. The total estimated cost of about Rs. 3500 Crore for implementation of this scheme will be fully borne by Government of India. All India Allocation of food grains under this scheme is 8 Lakh Metric Tonnes (LMT).Delivery of food grains under this scheme has already started by Food Corporation of India (FCI).
For details:
Relief package announced by Union Government for different sectors and new MSME definition will give huge boost to industry: ShriGadkari
Union Minister for MSME and Road Transport and Highways ShriNitinGadkari has said that the relief package announced by the Union Government for different stakeholders/sectors including MSME, labour, agriculture etc. and the new definition of MSMEs will give huge boost to industry. He called for exploring the rating of MSMEs and asked the participants to give suggestions for effective implementation of Fund of Funds announced as part of the package for MSMEs.
For details:
National Migrant Information System (NMIS) - a central online repository on Migrant Workers - developed by NDMA to facilitate their seamless movement across States
In order to capture the information regarding movement of migrants and facilitate the smooth movement of stranded persons across States, National Disaster Management Authority (NDMA) has developed an online Dashboard - National Migrant Information System (NMIS).The online portal would maintain a central repository on migrant workers and help in speedy inter-State communication/co-ordinationto facilitate their smooth movement to native places. It has additional advantages like contact tracing, which may be useful in overall COVID-19 response work.
For details:
In order to ensure safer and quicker transportation of migrants , Indian Railways ready to run Shramik Special trains from all the districts connected by Railways in the country
Indian Railways is ready to run Shramik Special trains from all the districts connected by Railways in the country.Minister of Railwayshas asked the district collectors of the country to prepare a list of stranded labourers and destination, and apply it to Railways through State nodal officer.Indian Railways has got the capacity to run almost 300 Shramik special trains a day, however, less than half are being presently utilised.
For details:
OP SAMUDRA SETU PHASE 2 - INS JALASHWA BRINGS HOME 588 INDIANS FROM MALDIVES
INS Jalashwa, deployed for Op SamudraSetu, entered Kochi harbour today morning concluding her second voyage to bring back Indians from Male, Maldives. The ship disembarked 588 Indian citizens including 70 women (06 expectant mothers) and 21 children at the Samudrika Cruise Terminal, of Cochin Port Trust.
For details:
Union Minister DrJitendra Singh discusses COVID follow up with Chief Secretaries and senior officers of the eight States of the North East
In a one-hour long video conference meeting, representatives from the governments of Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim and Tripura provided their inputs regarding the current scenario with regard to the movements of migrant labourers and others from different parts of the country, the impact of Prime Minister’s 20 lakh crore economic package and assessment about the relaxations to be given in the days to come.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Arunachal Pradesh: 200 MT pulses provided under PMGKY for May and June month already delivered to two godowns. NAFED to provide extra food grains to the State soon for non ration card holders.
• Assam; A nine year old boy from ward no.3 of Jorhat district who came from Delhi, tested COVID19 positive. Total cases 96, active case 51, recovered 41, deaths 2. Tweeted Assam Health Minister.
• Manipur:Govt extends lockdown till 31st May with exemptions to agriculture, MSMEs and MNREGA works. Also stops issuing fresh permits to people entering the state by road until existing backlog of testing is complete.
• Meghalaya:Total 163 people from Meghalaya who were studying or working in Gujarat have arrived in Guwahati railway station.
• Mizoram: 36 residents of Serchhip District in Mizoram stranded in Tamil Nadu and Puducherry reached the State and being quarantined at Eklavya Residential School Hostel.
• Nagaland: 134 citizens of Nagaland who were stranded in Manipur reach home in 6 buses. Section of public and colleges object to use of educational institutions as quarantine centers.
• Sikkim: State Project Director, Education department, BhimThatal said that laptops with pre-loaded educational contents are being sent to the students in remote places who are deprived of online education classes during lockdown.
• Chandigarh:Due to lockdown, some of the migrant workers, pilgrims, tourists, students and other persons are stranded in Chandigarh. For smooth movement of these persons, the Chandigarh Administration has made elaborate arrangements to ensure their comfortable and safe journey back home. Yesterday i.e. 16.05.2020, a total of 166 persons from UT of Ladakh were medically screened and sent by 07 special buses to Leh. Previously on 13.05.2020, a total of 242 stranded persons were sent to Ladakh.
• Punjab: Amid a decline in the daily count of new cases over the past four days, Punjab Chief Minister has announced replacement of the strict curfew with a lockdown till May 31 in the state, while indicating resumption of limited public transport and maximum possible relaxations in the non-containment zones from May 18. The details of all relaxations would be announced by Monday, taking into account the new guidelines of the Centre for Lockdown 4.0.Chief Minister has congratulated the girl students of ITIs of the state for making 10 lakh masks.
• Haryana: Chief Minister has expressed his special gratitude towards Prime Minister, ShriNarendraModi for including several welfare schemes for the benefit of small shopkeepers, farmers and labourers, agriculture sector, infrastructural up gradation of the Mandis and ensuring ‘roof above all’ while announcing a mega economic package of Rs 20 lakh crore. The Chief Minister said that the mega economic package announced by the Central Government at the time of the global COVID Pandemic will definitely benefit the MSMEsin Haryana and would further strengthen Prime Minister's vision of 'Make in India'. This will increase the self-sufficiency of MSMEs and also increase the export opportunities.
• Himachal Pradesh: Chief Minister has urged the PanchayatPradhans to give their wholehearted support to the State Government to sensitize the people of their respective areas regarding COVID-19 and also ensure that the people who had arrived from other parts of the country do not jump home quarantine. CM said that collective efforts were required to tackle the situation. He said that Pradhans must educate people regarding importance of home quarantine.
• Kerala: State Finance Minister while welcoming the announcement of Centre raising the borrowing limit of States, said that the stipulations put forward has to be either withdrawn or discussed with states. He demanded that the state should be allowed to borrow 5% of its income from Union Budget as the increase in borrowing limit will only cover half of the revenue loss of the State. He also said that GST arrears should be cleared completely and the wages under MNREGA under should reach the workers in advance. More than 580 Indian citizens stranded in Maldives reached Kochi today under "Operation SamudraSetu". 568 of them are from Kerala. Two flights from the Gulf are to arrive late this evening. 11 more Covid-19 cases were confirmed in the state yesterday taking the number of active cases to 87.
• Tamil Nadu: Lockdown extended in T.N. till May 31, public transport to resume in 25 districts; curbs to continue in 12 other districts, including Chennai. Two Chennai ration shop employees test Covid positive in Nagapattinam, tally in the district reaches 50. Total cases reported till yesterday : 10,585, Active cases: 6970, Deaths: 74, Discharged: 3538. Active cases in Chennai is 5939.
• Karnataka: CM says that the announcements made today under Aathmanirbhar Bharat will benefit the State and will also enhance employment opportunities. The policy changes in mineral sectors will complement the State’s Mineral Policy and mining activities can be carried out without much hurdles, he said. 54 new Covid cases reported till 12pm today; Mandya 22, Kalburgi 10, Hassan 6, Dharwad 4, Yadagiri 3, two each in Dakshin Kannada &Shimoga, Kolar 3, One each in Udupi and Vijayapura. Total positive cases in the State reach 1146. Active cases: 611, Recovered: 497, Deaths: 37.
• Andhra Pradesh: State to provide cost-free travel facility to migrant workers of neighbouring states. Circular issued on evacuation of migrant workers, with instructions to police not to resort to lathi-charge. Petition filed in AP High Court against salary cut, demanding payment of entire salary from March to government employees and suspension of GO in this regard. 25 new cases, one death reported with 103 discharged in the last 24 hours. Total cases: 2230. Active: 747, Recovered: 1433, Deaths: 50. Active cases among returnees from other states are 127. Districts leading in +ve cases: Kurnool (611), Guntur (417) & Krishna (367).
• Telangana: 168 Indian passengers returned to Hyderabad from Chicago (USA), on an Air India special flight which landed at 4.45am on Sunday as part of Vande Bharat Mission. Covid-19 graph soars to 1,509 in Telangana continuing with the upward surge as seen throughout this week. 52 migrant workers who have returned to Telangana in the recent past have been tested for the virus so far.