শেল-থুম মন্ত্রালয়
শেল-থুম মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯গী লান্থেংদা ইন্দিয়াগী শেন্মিৎলোনদা ঙাক্লৌ পীনবগীদমক মরুওইনা এম.এস.এম.ই.শিংদা লল্লোন ইতিক্কা মরী লৈনবা ক্রেদিৎকী ঙাক্লৌ অমসুং তেংবাং পীনবা থৌরাংশিং লাউথোকখ্রে
এম.এস.এম.ই.শিং য়াওনা লল্লোন ইতিক্কীদমক লুপা লাখ করোর ৩গী ইমর্জেন্সী ৱর্কিং কেপিতেল ফেসিলিতী
অৱাবা তারবা এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক লুপা করোর ২০,০০০গী সবওর্দিনেৎ দেব্ত
এম.এস.এম.ই. ফন্দগী ফন্দশিংদা লুপা করোর ৫০,০০০গী ইক্বুইতী হাপচিনবা
এম.এস.এম.ই.গী অনৌবা মশক অমসুং এম.এস.এম.ই.গী অতৈ থৌরাংশিং
লুপা করোর ২০০ ফাওবগী লৈঙাক্কী তেন্দরশিংগী ওইনা মালেমগী তেন্দর পীদবা
লল্লোন ইতিক অমসুং ওর্গনাইজ শিন্মীশিংগীদমক জুন, জুলাই অমসুং ওগস্ত ২০২০, থা অহুম অমগগী এম্প্লোয়ীজ প্রোভিদেন্ত ফন্দগী ঙাক্লৌ পীবা
লাক্কদৌরিবা থা অহুমসিগী ওইনা ই.এফ.পি.ও.না কোনশিনবা এস্তাব্লিসমেন্ত খুদিংমক্কী থবক পীরিবা অমদি শিন্মীশিংগী থা অহুমগী ই.পি.এফ. শেনখায় চাদা ১২দগী চাদা ১০দা হন্থহনবা
এন.বি.এপ.সি./ঐচ.এফ.সি./এম.এফ.আই.শিংগীদমক লুপা করোর ৩০,০০০গী অখন্নবা লিকুইদিতী স্কিম
এন.বি.এপ.সিশিং/এম.এফ.আই.শিংগী লাইএবিলিতীশিংগীদমক লুপা করোর ৪৫,০০০গী পার্সিএল ক্রেদিৎ গরেন্তী স্কিম ২.০
দিসকোমশিংগীদমক লুপা করোর ৯০,০০০গী লিকুইদিতী ইঞ্জেক্সন
থিকাদারশিংদা ই.পি.সি অমসুং কন্সেসন এগ্রিমেন্ত য়াওনা থিকাগী থবকশিং লোইশিনবগী মতম থা তরুকফাওবা শাংদোকপগী মতেং
13 MAY 2020 6:39PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদিনা ঙরাং ইন্দিয়াগী জি.দি.পি.গী চাদা ১০গা মান্নগদবা লুপা লাখ করোর ২০গী অখন্নবা শেল-থুমগী অমদি পুম্নমক শুপচিল্লবা পেকেজ অমা লাউথোকখ্রে‍। মহাক্না आत्मनिर्भर भारत अभियान নৎত্রগা ইরোমদোম লেপচবা ঙম্বা ইন্দিয়া খোঙজঙগীদমক মীয়ামগী মফমদা থমখি‍। মহাক্না অত্মনির্ভর ভারতকী য়ুম্বী মঙা – শেন্মিৎলোন, মচাক মথুম, থৌওং, ভাইব্রেন্ত দেমোগ্রাফী অমসুং দিমান্দগী মতাঙদসু ফোঙদোকখি‍।
ঙসি মফমসিদা পাঙথোকখিবা পাউগী মীফম অমদা শেন্থুম অমসুং কোর্পোরেত এফ্যার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতরমননা মহাক্কী ৱাহৌদোক্তা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদিনা ঙরাং লৈবাকসিদা পীবা ৱারোলদা পুম্নমক শুপচিল্লবা মীৎয়েং অমা থমখ্রে হায়না ফোঙদোকখি‍। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি মতম নীংথিনা লৌরবা মতুংদা পাক শন্না খন্নরবা মতুংদা ফংলকপা মচাকশিংসিনা কোবিদ-১৯গী লান্থেংদা শেল-থুমগী পেকেজ অসিগী শরক অমা ওইরি হায়না প্রধান মন্ত্রী মশামক্না থাজবা পীখি‍।
“মরুওইবা পান্দমদি মরোমদোম লেপচবা ঙমবা ইন্দিয়া অমা শেমগৎপনি, মদুমক্না শেল-থুমগী পেকেজ অসিবু আত্ম নির্ভর অভিয়ান কৌরিবনি‍। অত্ম নির্ভর ভারত অভিয়ান শেকগৎকদৌরিবা য়ুম্বীশিং পল্লদুনা শ্রীমতি সিতরমননা ঐখোয়গী লম, শিন্মী, শেল-থুম মরাং কায়বা অমসুং আইন হায়বসিদা মীৎয়েং থমগনি হায়না ফোঙদোকখি‍।
শেল-থুমগী মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি প্রাধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদিনা লুচিংলিবা লৈঙাক অসিনা মীয়ামগী ৱাফমশিং তাদুনা অমদি মীয়ামগী অপাম্বশিং তৌদুনা লাক্নলি, অদুনা ইং ২০১৪দগী হৌরগা হৌজিকফাওবদা অহোংবা পুরকখিবা ৱাফমশিং অমুক নিংশিনবা মরম চায়।
“বদজেত ২০২০ হেক লাউথোকপা মতুংদা কোবিদ-১০ লাকখি অদুগা লোকদাউন ১.০ হেক লাউথোকখিবা মতুং পুং খরগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্য়ান য়োজনা (পি.এম.জি.কে.ৱাই) লাউথোকখি,” হায়না শ্রীমতি সিতরমন্না হায়খি‍।‍ ঐখোয়না পেকেজ অসিদা শেমগৎ শাগৎলক্কদৌরিবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
“ঙসিদগী হৌরগা লাক্কদৌরিবা নুমিৎ খরনিসিদা মফমসিদা ঐনা শেল-থুম মন্ত্রালয়গী কাংবু পুম্নমক পুরক্তুনা ঙরাং প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা প্রধান মন্ত্রীগী অত্ম নির্ভর ভারতকী মংলান অসিগী মতাংদা অকুপ্পা ৱারোল ফোঙদোক্লগনি‍,” হায়না শ্রীমতি সিতরমন্না হায়খি‍।
থবক থৌরমশিংদা অমুক হঞ্জিন্নবগীদমক হায়বদি শিন্মী অমদি থবক পীরিবা মীশিং, লল্লোন ইতিকশিং, মরুওইনা মাইক্রো স্মোল অমসুং মেদিয়ম এন্তর্প্রাইজেসশিং হান্নগী পোত্থোক পুথোকপগী ফীভমদা হঞ্জিল্লক্নবা শন্মীশিংসু থবক হঞ্জিন্নবগী ৱাফমদা মীৎয়েং থমবা থৌরাংশিং ঙসি শ্রীমতি নির্মলা সিতরমন্না লাউথোকখি‍। নন-বেঙ্কিং ফাইনান্স ইনস্তিত্যুসনশিং (এন.বি.এফ.সি.), হাউজিং ফাইনান্স কম্পেনীশিং (ঐচ.এফ.সি.), মাইক্রো ফাইনান্স সেক্তর অমসুং পৱার সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী থৌরাংশিং ফোঙদোকখি‍। মসি নত্তবদসু লল্লোন ইতিকশিংগী তেক্স রিলীফ, পব্লিক প্রোক্যুরমেন্তগী মতাংদা থিকাদারশিংদা থিকাগী য়ান-ৱাফমশিংদগী রিলীফ অমসুং রিয়েল ইস্তেৎ সেক্তরদা কম্প্লাইএন্স রিলীফকী মতাংশিংসু কোনশিনখি‍।
হৌখিবা চহী মঙাসিদা লৈঙাকসিনা ইন্দস্ত্রী অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিং লৌখৎখ্রে‍। রিয়েল ইস্তেৎ সেক্তরদা ইন্দস্ত্রী অসিদা তরু তরুবা ফীভম পুরক্নবগীদমক রিয়েল ইস্তেৎ (রিগুলেসন অমদি দেভেলপমেন্ত) এক্ত (রেরা) ইং ২০১৬তা চৎনহনখি‍। কাংলুপ অসিগী অৱাবা মায়োক্নরিবশিংদা মতেং ওইননবা পুবা ঙমগদবা ময়ায় ওইবা শেন্থোক্কী ওইবা য়ুম শাবগী অখন্নবা ফন্দ অমা মমাং চহীদা শেনখ্রে‍। এম.এস.এম.ই.শিংদা লৈঙাক্কী লোয়শঙ অমদি পি.এস.য়ু.শিংনা শেন পীরকপদা থেংথবা য়াওরকপদা মতেং ওইননবা সমাধান পোর্তেল ইং ২০১৭দা হৌদোকখি‍। লৈবাকসিদা এন্ত্রেপ্রিন্যুরসিপ হেনগৎহন্নবা অমদি এম.এস.এম.ই.শিংদা ক্রেদিৎ চঙশিল্লকপদা তেং ওইননবা অতৈ তোঙান তোঙানবা ক্রেদিৎ গরেন্তী স্কিমশিংগীদমক এস.আই.দি.বি.আই.গী মখাদা স্তার্তঅপশিংগী ফন্দশিংগী ফন্দ অমা শেমখ্রে‍।
মখাগী থৌরাংশিংসি ঙসি লাউথোকখি:-
এম.এস.এম.ই.শিং য়াওনা লল্লোন ইতিক্কীদমক লুপা লাখ করোর ৩গী ইমর্জেন্সী ৱর্কিং কেপিতেল ফেসিলিতী
লল্লোন ইতিকশিংদা মতেং পীননবগীদমক ২০২০ ফেব্রুৱারী ২৯দা লৈখিবা অতোনবা ক্রেদিৎকী চাদা ২০গী চাংদা অহেনবা ৱর্কিং কেপিতেলগী শেনফম হন্থবা শেন্দোয়দা তর্ম লোনগী মওংদা পীগনি‍। খুদোংচাবা অসি শিংদোক্তবা শেনফম লুপা করোর ২৫ফাওবগী মনুংদা লৈবা অদুগা চহীগী শেনফম লুপা করোর ১০০ফাওবগী মনুংদা লাকপা একাউন্ত স্তেন্দর্দ ওইবা য়ুনিৎশিংদা ফংহনগনি‍। য়ুনিৎশিং অসিনা গরেন্তী নৎত্রগা মখোয়গী কোলেতরেল অমত্তা পীবগী মথৌ তারোই‍। শেনফম অসি ইন্দিয়া লৈঙাক্না লুপা লাখ করোর ৩.০গী শেনফম পুথোক্তুনা এম.এস.এম.ই. লাখ ৪৫ হেনবদা চাদা ১০০ গরেন্তী পীগনি‍।
অৱাবা তারবা এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক লুপা করোর ২০,০০০গী সবওর্দিনেৎ দেব্ত
অৱাবা তারবা নৎত্রগা এন.পি.এ. তারবা এম.এস.এম.ই. লাখ ২দা লুপা করোর ২০,০০০গী সবওর্দিনেৎ দেব্ত কাইথোক্লে‍। ক্রেদিৎ গরেন্তী ত্রস্ত ফোর মাইক্রো এন্দ স্মোল এন্তর্প্রাইজেসশিং (সি.জি.তি.এম.এস.ই.)দা লুপা করোর ৪,০০০ হাপ্তুনা লৈঙাক্না মখোয়দা ঙাক্লৌ পীগনি‍। বেঙ্কশিংনা অসিগুম্বা এম.এম.এম.ই.শিংগী প্রমোতরশিংদা মখোয়গী লৈরিবা স্তেক্কী চাদা ১৫গা মান্নদা শেনফম য়াম্লবদা লুপা লাখ ৭৫গী চাংদা সবওর্দিনেৎ-দেব্ত পীগদনি হায়না খল্লি‍।
এম.এস.এম.ই. ফন্দগী ফন্দশিংদা লুপা করোর ৫০,০০০গী ইক্যুতী হাপচিনবা
এম.এস.এম.ই.শিংদা ইক্যুতী ফন্দিংগী ঙাক্লৌ পীননবা লৈঙাক্না লুপা করোর ১০,০০০গী কোরপসকা লোয়ননা ফন্দশিংগী ফন্দ অমা শেমগনি‍। হায়রিবা ফন্দশিংগী ফন্দ অসি মমা অমা অমসুং মচানুপী খরগগী খুত্থাঙদা চলাইগনি‍। মচানুপী ফন্দশিংগী চাংদা ১:৪গী চাংদা শেন থাদদুনা ফন্দশিংগী ফন্দ অসিনা লুপা করোর ৫০,০০০গী ইক্যুতী শেমগৎপা ঙমগনি হায়না পারি‍।
এম.এস.এম.ই.গী অনৌবা মশক
শেন থাদবগী চাং ৱাংখৎহন্দুনা এম.এস.এম.ই.গী মশক হোংদোক্লগনি‍। লাকপা শেনফমগী অহেনবা চৎনা কাংলোন অমসু হাপচিন্নবা হোৎনরি‍। মেনুফেকচরিং অমসুং সর্ভিসি সেক্তরগী মরক্ত লৈরম্বা খেন্নবসু মুত্থৎলগনি‍।
এম.এস.এম.ই.গী অতৈ থৌরাংশিং
ত্রেদ ফেয়রশিং অমসুং একজিবিসনশিংগী মহুৎ শিন্দোক্নবা এম.এস.এম.ই.শিংগী ই-কৈথেল শম্নহনবগী থৌরাং য়োকখৎকনি‍। এম.এস.এম.ই.শিংনা লৈঙাক অমসুং সি.বি.এস.ই.শিংদগী ফংগদবশিং নুমিৎ ৪৫নিগী মনুংদা থাদোক্লগনি‍।
লুপা করোর ২০০ ফাওবগী লৈঙাক্কী তেন্দরশিংগী ওইনা মালেমগী তেন্দর পীদবা
লুপা করোর ২০০গী মখাগী মমল ওইগদবা গুদ্স এন্দ সর্ভিস লৌবগী মতাংদা মালেমগী তেন্দর ইনক্বাইরি য়াহন্দনবা লৈঙাক্কী জেনেরেল ফাইনান্সিএল রুল্স (জি.এফ.আর.) শেমদোক্লগনি‍।
লল্লোন ইতিক অমসুং ওর্গনাইজ শিন্মীশিংগীদমক এম্প্লোয়ীজ প্রোভিদেন্ত ফন্দগী ঙাক্লৌ
পি.এম.জি.কে.পি.গী মখাদা হৌদোকখিবা স্কিম ইন্দিয়া লৈঙাক্না থবক পীরিবা অমদি শিন্মী অনিমক্কীদমক তলবকী চাদা ১২গী চাং ই.পি.এফ.দা হাপ্পগী থৌরাং অদু থা অহুম অমগা শাংদোক্তুনা জুন, জুলাই অমসুং ওগস্ত ২০২০ ফাওবগী তলবশিংগীদমকসু পুথোক্লগনি‍। মসিনা পীগদবা অপুনবা কান্নবদি শিন্মী লাখ ৭২.২২দা লুপা করোর ২৫০০ রোমনি‍।
থা অহুমগী ওইনা থবক পীরিবা অমদি শিন্মীশিংগী থা অহুমগী ই.পি.এফ. হন্থহনবা
লাক্কদৌরিবর থা ৩সিগী ওইনা ই.এফ.পি.ও.না কোনশিনবা ইস্তাব্লিসমেন্ত খুদিংমক্কী থবক পীরিবা অমদি শিন্মীশিংগী লেংনা লৈরিবা পি.এফ. শেনখায়া হান্না লৈরমবা চাদা ১২দগী চাদা ১০দা হন্থহল্লে‍। মসিনা থাদা লুপা করোর ২২৫০গী চাংদা শেনফম মরাং কায়বা হেনগৎহনগনি‍।
এন.বি.এপ.সি./ঐচ.এফ.সি./এম.এফ.আই.শিংগীদমক লুপা করোর ৩০,০০০গী অখন্নবা লিকুইদিতী স্কিম
আর.বি.আই.না পুথোক্তুনা লৈঙাক্না লুপা করোর ৩০,০০০গী অখন্নবা লিকুইদিতী স্কিম হৌদোক্কনি‍। থাদগদৌরিবা শেনফম অসি এন.বি.এফ.সিশিং, ঐচ.এফ.সি.শিং অমসুং এঢ়.এফ.আই.শিংগী ইনভেস্তমেন্ত গ্রেদ দেব্ত পেপরদা লৈরিবা প্রাইমারী অমদি সেকেন্দরী মার্কেত ত্রাঞ্জেক্সনদা থাদগনি‍। মসি ইন্দিয়া লৈঙাক্ন চাদা ১০০ গরেন্তী পীগনি‍।
এন.বি.এপ.সিশিং/এম.এফ.আই.শিংগী লাইএবিলিতীশিংগীদমক লুপা করোর ৪৫,০০০গী পার্সিএল ক্রেদিৎ গরেন্তী স্কিম ২.০
হান্না লৈরিবা পার্সিএল ক্রেদিৎ গরেন্তী স্কিম অসি হোংদোকপগী থবক চত্থরি অমদি হৌজিক্তি মসিনা রেতিং য়ামদবা এন.বি.এফ.সিশিং, ঐচ.এফ.সি.শিং অমদি অতহ মাইক্রো ফাইনান্স ইনস্তিত্যুসনশিং (এম.এফ.আইশিং)না পুবা শেনফমবুসু কোনশিল্লগন‍ি‍। ইন্দিয়া লৈঙাক্না পব্লিক সেক্তর বেঙ্কশিংদা চাদা ২০ ফর্স্ত লোস সোভেরেন গরেন্তী পীগনি‍।
দিসকোমশিংগীদমক লুপা করোর ৯০,০০০গী লিকুইদিতী ইঞ্জেক্সন
পৱার ফাইনান্স কোর্পোরেসন অমসুং রুরেল ইলেক্ত্রিফিকেসন কোর্পোরেসননা মান্নবা ইনস্তোলমেন্ত অনিদা দিসকোমশিংদা লুপা করোর ৯০০০০ ফাওবগী চাংদা লিকুইদিতি হেনগৎহনগনি‍। শেনফম অসিনা দিসকোমশিংনা ত্রান্সমিসন অমদি জেনেরেসন কম্পেনীশিংদা মখোয়গী দ্যুশিং থিদোকপদা শীজিন্নগনি‍। মখাতানা সি.পি.এস.ই. জি.ই.এন.সি.ও.শিংনা দিসকোমশিংদা রিবেত অমা মৈ শীজিন্নরিবশিংদা ফিক্স চার্জকী তেংবাং ওইনা য়ৌহন্নবগীদমক্তা পীগনি‍।
থিকাদারশিংদা পীবা তেংবাং
রেলৱেজ, রোদ ত্রান্সপোর্ত এন্দ হায়ৱেজকী মন্ত্রালয় অমসুং সি.পি.দব্লিউ.দি.গুম্বা সেন্ত্রেল এজেন্সি পুম্নমক্না থিকাদারশিংদা ই.পি.সি অমসুং কন্সেসন এগ্রিমেন্ত য়াওনা থিকাগী থবকশিং লোইশিনবগী মতম থা তরুকফাওবা শাংদোক্কনি‍।
রিয়েল ইস্তেৎ প্রোজেক্তশিংগী তেংবাং
স্তেৎ লৈঙাকশিংদা রেরাগী মখাদা ফোর্স মজেয়র ক্লোজ চৎনহন্নবা পাউতাক পীখ্রে‍। রেজিস্তর তৌবগী থবক অমদি রেজিস্তর তৌরবা প্রোজেক্ত খুদিংমক্কী লোইশিনবগী মতম থা তরুকফাওবা শাংদোক্লগনি‍ অমদি স্তেৎশিংগী লৈরিবা ফীভমগী মতুং ইন্না থা ৩ অমগসু শাংদোরকপসু য়ারি‍। মসিগা লোয়ননা রেরাগী মখাদা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা স্তেতুতরী কম্প্লাইএন্সসু শাংদোক্লগনি‍।
লল্লোন ইতিকশিংদা পীবা তেক্সকী তেংবাং
প্রোপ্রাইতরসিপ, পার্তনরসিপ অমসুং এল.এল.পি.শিং অমদি কোওপরেতিবশিং য়াওনা চেরিতেবল ত্রস্তশিং অমসুং নন-কোর্পোরেত ব্যুজিনেস অমদি প্রোফেসনশিংগী ৱাৎহৌরিবা তেক্স রিফন্দ খুদক্তা থাদোক্কনি‍।
তেক্সকা মরী লৈনবা থৌরাংশিং
‘তেক্স দিদক্সন এত সোর্স’ অমসুং ‘তেক্স কল্লেক্তেদ এত সোর্স’কী রেত হন্থবা – রেসিদেন্তশিংদা পীবা নন-সেলরিদ পেমেন্ত খুদিংমক্কী তি.দি.এস. রেত, অমসুং তেক্স কল্লেক্তেদ এত সোর্সগী রেত লৈরিবা রেতকী চাদা ২৫গী চাংদা শেনবা চহী ২০-২১গী লেমহৌরিবা মতমসিগী ওইনা হন্থরগনি‍। মসিনা লুপা করোর ৫০,০০০গী চাংদা লিকুইদিতী লৈহনগনি‍।
ইনকম তেক্স রিতর্নস ফোর এসেসমেন্ত চহী ২০২০-২১গী অরোয়বা মতম পুম্নমক নভেম্বর ৩০, ২০২০ ফাওবা শাংদোক্লগনি‍। মতৌ অসুম্না তেক্স ওদিত তৌবগী অরোয়বা মতমসু ওক্তোবর ৩১, ২০২০ ফাওবা শাংদোক্লগনি‍।‍
“বিবাদ সে বিস্বাস’ স্কিমগী মখাদা অহেনবা শেনফম চঙদনা তেক্স থিদোকপগী তাং দিসেম্বর ৩১, ২০২০ ফাওবা শাংদোক্লগনি।

Ministry of Finance
Finance Minister announce measures for relief and credit support related to businesses, especially MSMEs to support Indian Economy’s fight against COVID-19
13 MAY 2020 6:39PM by PIB Delhi
• Rs 3 lakh crore Emergency Working Capital Facility for Businesses, including MSMEs
• Rs 20,000 crore Subordinate Debt for Stressed MSMEs
• Rs 50,000 crore equity infusion through MSME Fund of Funds
• New Definition of MSME and other Measures for MSME
• No Global tenders for Government tenders of uptoRs 200 crore
• Extending the Employees Provident Fund Support for business and organised workers for another 3 months for salary months of June, July and August 2020
• EPF Contribution to be reduced for Employers and Employees for 3 months to 10% from 12% for all establishments covered by EPFO for next 3 months
• Rs. 30,000 crore Special Liquidity Scheme for NBFC/HFC/MFIs
• Rs. 45,000 crore Partial credit guarantee Scheme 2.0 for Liabilities of NBFCs/MFIs
• Rs 90,000 crore Liquidity Injection for DISCOMs
• Relief to Contractors given by extension of up to six months for completion of contractual obligations, including in respect of EPC and concession agreements
• Relief to Real Estate Projects the registration and completion date for all registered projects will be extended up to six months.
• Tax relief to business as pending income tax refunds to charitable trusts and non-corporate businesses and professions to be issued immediately
• Reduction in Rates of ‘Tax Deduction at Source’ and ‘Tax Collected at Source” by 25% for the remaining period of FY 20-21
• Due Dates for various tax relatedcompliances extended
Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi yesterday announced a Special economic and comprehensive package of Rs 20 lakh crores - equivalent to 10% of India’s GDP. He gave a clarion call for आत्मनिर्भर भारत अभियान or Self-Reliant India Movement. He also outlined five pillars of Aatmanirbhar Bharat – Economy, Infrastructure, System, Vibrant Demography and Demand.
During the press conference here today, Union Minister of Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman said in her opening remarks that Prime Minister Shri Narendra Modi had laid out a comprehensive vision in his address to the Nation yesterday. She further said that after spending considerable time, the Prime Minister has himself ensured that inputs obtained from widespread consultation form a part of economic package in fight against COVID-19.
“Essentially, the goal is to build a self-reliant India that is why the Economic Package is called Aatma Nirbhar Bharat Abhiyaan. Citing the pillars on which we seek to build Aatma Nirbhar Bharat Abhiyaan, Smt. Sitharaman said our focus would be on land, labour, liquidity and law.
The Finance Minister further said that the Government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi has been listening and is a responsive Government, hence it is fitting to recall some reforms which have been undertaken since 2014.
“Soon after Budget 2020 came COVID-19 and within hours of the announcement of Lockdown 1.0, Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojna (PMGKY) was announced,” Smt. Sitharaman said. She further said that we are going to build on this package.
“Beginning today, for the next few days, I shall be coming here with the entire team of the Ministry of Finance to detail the Prime Minister’s vision for Aatma Nirbhar Bharat laid out by the Prime Minister yesterday,” Smt Sitharaman said.
Smt. Nirmala Sitharaman today announced measures focused on Getting back to work i.e., enabling employees and employers, businesses, especially Micro Small and Medium Enterprises, to get back to production and workers back to gainful employment. Efforts to strengthen Non-Banking Finance Institutions (NBFCs), Housing Finance Companies (HFCs), Micro Finance Sector and Power Sector were also unfolded. Other than this, the tax relief to business, relief from contractual commitments to contractors in public procurement and compliance relief to real estate sector were also covered.
Over the last five years, the Government has actively taken various measures for the industry and MSME. For the Real Estate sector, the Real Estate (Regulation and Development) Act [RERA] was enacted in 2016 to bring in more transparency into the industry. A special fund for affordable and middle income housing was set up last year to help with the stress in this segment. To help MSMEs with the issue of delayed payment by any Government department or PSUs, Samadhaan Portal was launched in 2017. A Fund of Funds for startups was set up under SIDBI to boost entrepreneurship in the country and various other credit guarantee schemes to help flow of credit to the MSMEs.
Following measures were announced today:-
1. Rs 3 lakh crore Emergency Working Capital Facility for Businesses, including MSMEs
To provide relief to the business, additional working capital finance of 20% of the outstanding credit as on 29 February 2020, in the form of a Term Loan at a concessional rate of interest will be provided. This will be available to units with upto Rs 25 crore outstanding and turnover of up to Rs 100 crore whose accounts are standard. The units will not have to provide any guarantee or collateral of their own. The amount will be 100% guaranteed by the Government of India providing a total liquidity of Rs. 3.0 lakh crores to more than 45 lakh MSMEs.
1. Rs 20,000 crore Subordinate Debt for Stressed MSMEs
Provision made for Rs. 20,000 cr subordinate debt for two lakh MSMEs which are NPA or are stressed. Government will support them with Rs. 4,000 Cr. to Credit Guarantee Trust for Micro and Small enterprises (CGTMSE). Banks are expected to provide the subordinate-debt to promoters of such MSMEs equal to 15% of his existing stake in the unit subject to a maximum of Rs 75 lakhs.
1. Rs 50,000 crores equity infusion through MSME Fund of Funds
Govt will set up a Fund of Funds with a corpus of Rs 10,000 crore that will provide equity funding support for MSMEs. The Fund of Funds shall be operated through a Mother and a few Daughter funds. It is expected that with leverage of 1:4 at the level of daughter funds, the Fund of Funds will be able to mobilise equity of about Rs 50,000 crores.
1. New definition of MSME
Definition of MSME will be revised by raising the Investment limit. An additional criteria of turnover also being introduced. The distinction between manufacturing and service sector will also be eliminated.
1. Other Measures for MSME
e-market linkage for MSMEs will be promoted to act as a replacement for trade fairs and exhibitions. MSME receivables from Government and CPSEs will be released in 45 days
1. No Global tenders for Government tenders of up to Rs 200 crores.
General Financial Rules (GFR) of the Government will be amended to disallow global tender enquiries in procurement of Goods and Services of value of less than Rs 200 crores
1. Employees Provident Fund Support for business and organised workers
The scheme introduced as part of PMGKP under which Government of India contributes 12% of salary each on behalf of both employer and employee to EPF will be extended by another 3 months for salary months of June, July and August 2020. Total benefits accrued is about Rs 2500 crores to 72.22 lakh employees.
1. EPF Contribution to be reduced for Employers and Employees for 3 months
Statutory PF contribution of both employer and employee reduced to 10% each from existing 12% each for all establishments covered by EPFO for next 3 months. This will provide liquidity of about Rs.2250 Crore per month.
1. Rs 30,000 crores Special Liquidity Scheme for NBFC/HFC/MFIs
Government will launch Rs 30,000 crore Special Liquidity Scheme, liquidity being provided by RBI. Investment will be made in primary and secondary market transactions in investment grade debt paper of NBFCs, HFCs and MFIs. This will be 100 percent guaranteed by the Government of India.
1. Rs 45,000 crores Partial credit guarantee Scheme 2.0 for Liabilities of NBFCs/MFIs
Existing Partial Credit Guarantee scheme is being revamped and now will be extended to cover the borrowings of lower rated NBFCs, HFCs and other Micro Finance Institutions (MFIs). Government of India will provide 20 percent first loss sovereign guarantee to Public Sector Banks.
1. Rs 90,000 crore Liquidity Injection for DISCOMs
Power Finance Corporation and Rural Electrification Corporation will infuse liquidity in the DISCOMS to the extent of Rs 90000 crores in two equal instalments. This amount will be used by DISCOMS to pay their dues to Transmission and Generation companies. Further, CPSE GENCOs will give a rebate to DISCOMS on the condition that the same is passed on to the final consumers as a relief towards their fixed charges.
1. Relief to Contractors
All central agencies like Railways, Ministry of Road Transport and Highways and CPWD will give extension of up to 6 months for completion of contractual obligations, including in respect of EPC and concession agreements
1. Relief to Real Estate Projects
State Governments are being advised to invoke the Force Majeure clause under RERA. The registration and completion date for all registered projects will be extended up to 6 months and may be further extended by another 3 months based on the State’s situation. Various statutory compliances under RERA will also be extended concurrently.
1. Tax Relief to Business
The pending income tax refunds to charitable trusts and non-corporate businesses and professions including proprietorship, partnership and LLPs and cooperatives shall be issued immediately.
1. Tax related measures
• Reduction in Rates of ‘Tax Deduction at Source’ and ‘Tax Collected at Source” - The TDS rates for all non-salaried payment to residents, and tax collected at source rate will be reduced by 25 percent of the specified rates for the remaining period of FY 20-21.This will provided liquidity to the tune of Rs 50,000 Crore.
• The due date of all Income Tax Returns for Assessment Year 2020-21 will be extended to 30 November, 2020. Similarly, tax audit due date will be extended to 31 October 2020.
• The date for making payment without additional amount under the “Vivad Se Vishwas” scheme will be extended to 31 December, 2020.