PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
13 MAY 2020 7:14PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• প্রধান মন্ত্রীনা আত্মনির্ভর ভারতকীদমক মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিল্লক্লি; লুপা করোর ২০গী অখন্নবা পেকেজ লাউথোকখ্রে।
• শেলথুম মন্ত্রীনা অখন্নবা পেকেজকী অহানবা তাঙ্কক্কী অকুপ্পা মরোলশিং এম.এস.এম.ই.দা মীৎয়েং থমদুনা লাউথোকখ্রে।
• হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ কেস ৭৪,২৮১গী লৈরে, মসিগী মনুংদগী মীওই ২৪,৩৮৬ নাবা ফখ্রে, মীওই ২৪১৫ লৈখিদ্রে।
• পুং ২৪গী মনুংদা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ৩৫২৫ রিপোর্ত তৌরকখ্রে
• হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯ তেস্ত লাখ ১৮.৫ তৌখ্রে।
• সি.ই.পি.এফ. কেন্তীনশিংদা অমসুং দুকানশিংদা জুন ১দগী লমদম অসিদা পুথোকচবা পোৎশিংতমক য়োল্লগনি।
• বন্দে ভারত মিসনগী মখাদা ফ্লাইৎ ৪৩দা নুমিৎ ৬নি অসিদা ভারত মচা ৮৫০৩ ভারত্তা হল্লকখ্রে।
• হৌজিক ফাওবদা "শ্রমিক স্পিসিএল" ত্রেন ৬৪২ মথৌ তৌখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা আত্মনির্ভর ভারত অমগীদমক পুক্নিং চিংশিল্লক্লি; প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর লাখ ২০গী অখন্নবা শেলথুমগী পেকেজ লাউথোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মীয়ামদা ৱা ঙাংখ্রে। লাইচৎ অসিগা লান্থেংনদুনা লৈখিদ্রবশিংবু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি, কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা ওইহল্লক্লিবা খুদোংথিবা অসি তম্বা ঙম্বা নত্তে, অদুবু মসিগী লানফম অসিদা, ঐখোয় ইশানা ইশাব ঙাকথোকচবতা নত্তনা ঐখোয় মাংজিল থানসু চৎনবা হোৎনগদবনি। ২১শুবা চহী চাগী ভারত ওইনবা হোৎনবগী মঙলান মঙফাওননবা হোৎনবদা মাঙদা লৈরিবা লম্বীদি লৈবাক অসি মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা লৈবাক অমা হান্না ওইহনবনি। মরোমদোম লেপ্পা ভারত অমা ওইনবা হোৎনবদা য়ুম্বী মঙা চংগনি; শেন্মিৎলোন; ইনফ্রাস্ত্রকচর; ২১শুবা চহী চাগী তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা সীস্তেম; দিমোগ্রাফী অমসুং দিমান্দনি। প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি অখন্নবা ইকোনোমীক পেকেজ লাউথোক্তুনা আত্মনির্ভর ভারতকী খোল্লাও অমসু লাউরি। সরকারনা কোবিদকী ইরাং মনুংসিদা হান্নদগী লাউথোকখ্রবা অমসুং আর.বি.আই.না লৌখিবা ৱারেপশিং পুনশিন্নদুনা শেম্বা পেকেজ অসি লুপা লাখ কোতি ২০ লোমগীনি অমসুং মসিগা ভারতকী জি.দি.পি.গী শরুক ১০%গা মান্নৈ। মহাক্না পেকেজ অসিনা ‘আত্মনির্ভর ভারত’ ফংনবা হোৎনবদা চাউরবা মতেং অমা পাংগনি হায়খি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623391
১২.৫.২০২০দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মীয়ামদা পীখিবা ৱারোলগী ইংলিশতা ইথোকপা
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623418
শেলথুম মন্ত্রীনা অখন্নবা পেকেজকী অহানবা তাঙ্কক্কী অকুপ্পা মরোলশিং এম.এস.এম.ই.দা মীৎয়েং থমদুনা লাউথোকখ্রে।
দা. হর্শ বর্ধন্না পঞ্জাবকা ৱারী শানদুনা কোবিদ-১৯গী মতাংদা শেম-শারিবশিং অমসুং লাকশিন্নবগী লৌখৎলিবা থৌরাংশিংগী মতাংদা য়েংশিনখ্রে
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না পঞ্জাবকী হকশেল মন্ত্রীগা ভেদিও কনফরেন্সকী খুথাংদা মীফম অমা পাংথোকখ্রে।
মে ১৩, ২০২০ ফাওবদা, লৈবাক অসিদা অপুনবা কেস ৭৪,২৮১ লৈরে, মসিগী মনুংদগী মীওই ২৪,৪১৫না নাবা ফখ্রে অমসুং ২,৪১৫না লৈখিদ্রে। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা, অনৌবা কনফার্ম্দ কেস ৩,৫২৫ লাক্লে। হান্না নুমিৎ ১৪নিদা ১১ ওইরম্বা দব্লিং তাইমসু নুমিৎ ৩নিদা ১২.৬ ওইদুনা ফগৎলে হায়না মহাক্না হায়খি। লৈতবগী চাং অসি ৩.২% নি অমসুং নাবা ফগৎলকপগী চাংনা ৩২.৮%নি হায়খি। মহাক্না (ঙরাং ফাওবদা) আই.সি.য়ু.দা কোবিদ-১৯ অনাবা ২.৭৫%লৈ, ভেন্তিলেতরদনা ০.৩৭% লৈ অমসুং ওক্সিজেন থাজিন্দুনা ১.৮৭% লৈ। অপুনবা ঐনা হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯ তেস্ত ১৮,৫৬,৪৭৭ তৌখ্রে, ঙরাং ৯৪৭০৭ সেম্পল তেস্ত তৌখি। দা. হর্শ বর্ধন্না পঞ্জাবনা আয়ুশমন ভারত- হেলথ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর মপুং ফানা চলাইরি। মসি মখা তানা দাইএবিতিস, হাইপরতেন্সন অমসুং য়াম্না তোইনা নাগনবা কেন্সর মখল অহুম (ওরেল, ব্রেস্ত অমসুং সর্বিক্স)গী স্ক্রীনীং তৌনবগী শিজিন্নবা য়াগনি, অমসুং খুনাইদা পাক্তক্ননা প্রাইমরী হেলথকেয়র সর্বিস পীবদা মতেং পাংলগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623551
জুন ১, ২০২০দগী হৌদুনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা সেন্ত্রেল আর্ম্দ পুলিস ফোর্সেস (সি.এ.পি.এফ.)কী কেন্তীনশিং অমসুং দুকানশিংদা লমদম অসিদা শাজবা পোৎশিংতমক য়োল্লগনি
য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়না জুন ১, ২০২০দগী হৌদুনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা সেন্ত্রেল আর্ম্দ পুলিস ফোর্সেস (সি.এ.পি.এফ.)কী কেন্তীনশিং অমসুং দুকানশিংদা লমদম অসিদা শাজবা পোৎশিংতমক য়োল্লগনি হায়না ৱারেপ লৌখ্রে। অপুনবা লৈবগী ভেল্যুনা লুপা করোর ২৮০০ ওইরবা য়াই। মসিগী ৱারেপ অসিগা লোইননা, সি.এ.পি.এফ. পার্সনেলশিং লাখ ১০ রোমগী ইমুং মনুং লাখ ৫০ রোম্না লমদম অসিদা পুথোকচবা পোৎলমশিং শিজিন্নবা ফংলগনি। লৈবাক অসিগী মীয়ামদা য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা, "নহাক্না ঙম্লিবা মখৈ লৈবাক অসিদা শাজবা পোৎলমশিং শিজিন্ননবা হোৎনগদবনি অমসুং অতোপ্পা মীওইশিংদা মসিমক তৌবীনবা পুক্নিং থৌগৎকদবনি। হৌজিক ঐখোয় মীগী মতুংদা ইন্দুনা চৎকদবা মতম নত্ত্রে, খুদোংথিবা অসিবু ঐখোয়না খুদোংচাবা অমা ওন্থোক্নবা হোৎনগদবনি।" হায়না আপিল তৌরক্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623511
শ্রী নীতিন গরকরীনা প্রধান মন্ত্রীগী এম.এস.এম.ই., খুঙ্গং অমসুং কোতেজ ইন্দস্ত্রীগী সেক্তরগী শেলথুমগী পেকেজ অদুবু তরাম্না ওকখ্রে; মসিনা সেক্তর অসিবু অনৌবা পন্দোল অমদা পুদুনা চৎলগনি হায়খ্রে
এম.এস.এম.ই. অমসুং রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱেগী মন্ত্রী শ্রী নীতিন গরকরীনা প্রধান মন্ত্রীগী করোর লাখ ২০গী রিলিফ পেকেজ অসিবু তরাম্না ওকখ্রে। মহাক্না হায়, মসিগী পুৱারী ওইহৌরগদবা পেকেজ অসিগা লোইননা প্রধান মন্ত্রীনা এম.এস.এম.ই., খুঙ্গং অমসুং কোতেজ ইন্দস্ত্রীগী আশা অমসুং মঙলান মঙফাওনহল্লে। শ্রী গরকরীনা হায়খি, রিসোর্স মরাং কায়রবা, তেক্নোলোজি চাউখৎলবা অমসুং রো মতিরিএল মরাং কায়না লৈবা তারবদি ভারতনা হীরম খুদিংমক্তা মরোমদোম লেপচবা ঙমগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623410
মে ২০, ২০২০দগী বন্দে মাতরম ভারত মিশনগী মখাদা ভারতকী মী ৮৫০৩ ফ্লাইৎ ৪৩দা মীরৈবাক্তগী হল্লকখ্রে
মে ৭, ২০২০দগী হৌদুনা নুমিৎ ৬নিসিদা বন্দে মাতরম ভারত মিশনগী মখাদা এয়র ইন্দিয়া অমসুং এয়র ইন্দিয়া এক্সপ্রেসকী ইনবাউন্দ ফ্লাইৎ ৪৩দা ভারতকী মী ৮৫০৩ মীরৈবাক্তগী হল্লকখ্রে। বন্দে মাতরম মিশন অসি মে ৭, ২০২০দা হৌখিবা মীরৈবাক্তা লৈরিবা ভারতকী মীশিংবু ভারত্তা হল্লক্নবগী ভারত সরকারনা পায়খৎপা খ্বাইদগী চাউবা খোংথাং অমনি। এয়র ইন্দিয়ানা মাগী সবসিদিয়রী এয়র ইন্দিয়া এক্সপ্রেসকা লোয়ননা লৈবাক ১২ দা হায়বদি য়ু.এস.এ., য়ু.কে. বঙ্গলাদেশ, সিঙ্গাপুর, সাউদী অরাবিয়া, কুৱেৎ, ফিলিপিন্স, য়ু.এ.ই. অমসুং মলয়েসিয়াদগী মীরৈবাক্তা লৈবা ভারতকী মী ১৪,৮০০ পুন্না ফ্লাইৎ ৬৪ (এয়র ইন্দিয়ানা ৪২ অমসুং এয়র ইন্দিয়া এক্সপ্রেসনা ২৪)তা অহানবা তাঙ্কক্তা ময়ুমদা হল্লকহন্নবগী থবক তৌরি ।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623475
ইন্দিয়ন রেলৱেনা লৈবাক পুম্বদা ২০২০গী মে ১৩ ফাওবদা “শ্রমিক স্পিসিয়েল” ত্রেন ৬৪২ ওপরেৎ তৌরি
২০২০গী মে ১৩ ফাওবদা, লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদগী “শ্রমিক স্পিসিয়েল” ত্রেন পুন্না ৬৪২ ওপরেৎ তৌরি। মসিগী ত্রেন ৬৪২ অসি আন্ধ্র প্রদেশ (ত্রেন ৩), বিহার (ত্রেন ১৬৯), ছতিসগর (ত্রেন ৬), হিমাচল প্রদেশ (ত্রেন ১), জম্মু অমসুং কশ্মীর (ত্রেন ৩) ঝার্খন্দ (ত্রেন ৪০), কর্নাতকা (ত্রেন ১), মধ্য প্রদেশ (ত্রেন ৫৩), মনিপুর (ত্রেন ১), মিজোরম (ত্রেন ১), মহারাস্ত্রা (ত্রেন ৩), ওরিশা (ত্রেন ৩৮), রাজস্থান (ত্রেন ৮), তমিল নাদু (ত্রেন ১), তেলঙ্গনা (ত্রেন ১), ত্রিপুরা (ত্রেন ১), উত্তর প্রদেশ (ত্রেন ৩০১), উত্তরাখন্দ (ত্রেন ৪), ৱেস্ত বেঙ্গল (ত্রেন ৭)গুম্বা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা তর্মিনেৎ তৌরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623564
এফ.সি.আই.না মেত্রেক লাখ ১৬০রোমগী ফুদ গ্রেন রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদা লোকদাউনগী মনুংদা ফংহনখ্রে
এফ.সি.আই.না লৈবাক অসিগী চঙগদবশিং পীন্নবা স্তোক মরাং কায়না পৈদুনা লৈরি। মে ১, ২০২০ ফাওবদা, লৈরিবা স্তোক্কী চাংশি মেত্রিক তন লাখ ৬৪২.৭নি, মসিগী মনুংদগী চেঙনা মেত্রিক তন লাখ ২৮৫.০৩নি অমসুং গেহুনা মেত্রিক তন লাখ ৩৫৭.৭নি। ১২/০৫/২০২০ ফাওবদা, ফুদ গ্রেন মেত্রিক তন লাখ ১৫৯.৩৬ তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মখা পীখ্রে। রাজ্য সরকারশিংনা নফসাগী মখাদা থা অমা মখাইফাওবগী কোন্নগদবা চাংদা ফুদ গ্রেন মেত্রিক তন লাখ ৬০.৮৭ চিংখ্রে। মখা তানা, পি.এম.জি.কে.এ.ৱাইগী মখাদা অপীবা মেত্রিক তন লাখ ১২০গী মথক্তা থা অনীগী শরুক্কা মান্নবা মেত্রিক তন লাখ ৭৯.৭৪ য়েন্থোকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623542
লৈবাক শীনবা থুংনা ফুদ গ্রেন ফংহন্নবা এফ.সি.আই.না তোঙান-তোঙানবা খোংথাংশিং লৌখৎখ্রে
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623561
মিশন সাগর : আই.এন.এস. কেসরীনা মালদিবতা চান-থক্নবা পোৎলম খুৎশিন্নখ্রে
ভারত নেভীগী জহাজ কেসরীনা ২০২০গী মে ১২দা মিশন সাগরগী শরুক ওইনা মালদিবকী মালে হিথাংফমদা থুংখ্রে। ভারত সরকারনা মরূপ লৈবাকশিংদা তেংবাং পীরি অমদি মসিগী শরুক ওইনা আই.এন.এস. কেসরীনা মালদিবকী মীয়ামগীদমক চান-থক্নবা পোৎলম তন ৫৮০ পুদুনা চৎখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623331
মোদী সরকার অসিনা ইমপ্লোয়ীশিংগী য়াইফনবগীদমক হোৎনরি অমসুং মখোয়গী ৱাকৎশিং অচুম্বা মওংদা লোইশিল্লিঃ দা. জিতেন্দ্র সিংহ
কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মনুংদা তোপ-তোপ্পা খোংথাং অমা ওইনা, কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি দি.ও.পি.তি., দি.এ.আর.পি.জি. অমসুং দি.ও.পি.পি.দব্লিয়ু বিভাগকী সেক্সন ওফিসরশিংগী থাক্তা লৈবা স্তাফ অমসুং ওফিসিএলশিংগা লোইননা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুথাংদা মীফম অমা পাঙথোকখ্রে। দা. সিংহনা হায়খি, মোদী সরকার অসিনা এমপ্লোয়ীশিংগী য়াইফনবগীদমক হোৎনরি অমসুং মীৎকুপ নাহুমশিংনা মখোয়গী য়াইফনবগীদমক য়েংশিল্লি। কোবিদ-১৯গী খুদোংচাদ্রবা মতম অসিদা, ওফিসশিংদা স্তাফ চাদা ৩৩দমক কাহন্দুনা য়ুমদগী থবক শুহনবগী অফবা খোংথাং লৌখৎলি অমসুং মসিনা থবক শুবদা নুংঙাইনা শুনবগী অচৌবা চাংয়েং অমা ওইরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623544
শ্রী নীতিন গরকরীনা এগ্রো, ফিশিং অমসুং ফোরেস্ত এম.এস.এম.ই.দা পোৎচৈ পুথোকপা মতমদা লমদম অসিদা ফংবা রো মতিরিএলশিং শিজিন্ননবা খঙহনখ্রে
অনৌবা গ্রীন এক্সপ্রেস হাইৱেশিংনা ইন্দস্ত্রী অসিদা স্তেত ওব আর্ত তেক্নোলোজী শিজিন্নরবা ইন্দস্ত্রিএল ক্লস্তর, লোজিস্তিক্স পার্ক তুংগী ইনবেস্তমেন্ততা শেম্নবা খুদোংচাবা অমা পীরে হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে। ইন্দস্ত্রীশিং দিসেন্ত্রেলাইজ তৌদুনা খুঙ্গং, ত্রাইবেল অমসুং লৈবাক অসিগী শোত্থরবা কাংলুপশিংদা মীৎয়েং থম্বগী অপাম্বা ফোঙদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623324
ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রীনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগা লোইননা "ত্রাইবেলগী পুন্সি মহিং অমসুং চেকশিল থৌরাং" হায়বসিদা ভিদিও কনফরেন্স অমা পাঙথোকখ্রে।
শরুক য়ারিবশিংবু তরাম্না ওক্লদুনা, শ্রী আর্জুন মুন্দানা রাজ্যশিংবু মাইনর ফোরেস্ত প্রোদ্যুসশিংবু শেমদোক্লবা এম.এস.পি.গী মমলদা লৈবীদুনা ত্রাইবেলশিংগী পুন্সিবু মতেং পাংবীবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। ত্রাইবেল এফিয়র্সকী মন্ত্রী, শ্রী আর্জুন মুন্দানা রাজ্যশিংদা প্রধান মন্ত্রীগী বন্ধন য়োজনা পায়খৎলিবশিংগী মতাংদসু য়েংশিনখি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী অশানবা মীৎয়েং ওইরিবা ত্রাইবেলশিংগী পোত্থোকশিংবু মালেমগী থাক্তা পুখৎনবগীদমক ভেল্যু হাপকৎপা তঙাইফদে হায়খি। শ্রী আর্জুন মুন্দানা রাজ্যশিংনা কোবিদ-১৯ মনুংদা ত্রাইবেল মাইগ্রেন্তশিং অমসুং ময়ুমদা হল্লক্লিবা মহৈরোইশিংগী শীনবী লাংবীরিবশিংবুসু য়েংশিনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623325
দা. জিতেন্দ্রনা জম্মু অমসুং কশ্মীর অমসুং লদাখতা কোবিদ-১৯গা মরী লৈননা শেম শারিবশিং য়েংশিনখ্রে অমসুং জম্মুদা মহৌশাগী ত্রেন সর্বিস চেনবা হৌনবা য়েংশিনখ্রে
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা জম্মু অমসুং কশ্মীর অমসুং লদাখকী দিস্ত্রিক্ত খুদিংমক্কী দিপ্যুতী কম্মিস্নরশিংগা খ্বাইদগী নৌবা কোবিদ-১৯গী ফিবম য়েংশিন্নবা, য়ু.তি. অনী অসিদা লমদনলুবা মীওইশিং থুংলরিবা অমসুং জম্মু অমসুং কশ্মীরদা ত্রেন মহৌশাগী ফিবমদা অমুক য়ুমশকৈশা নুমিত্তগী সর্বিস তৌনবা খন্নবগী মথক্তা শ্রমিক স্পিসিএল ত্রেনশিংদা লাক্লিবা পেসেঞ্জরশিংগীদমক এদমিনিস্ত্রেসন্না শেম শারিবশিং য়েংশিন্ননবা খন্ন-নৈনখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623329
হরিয়ানানা দিসেম্বর ২০২২ ফাওবদা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ খুদিংদা তোতি শম্নবা থৌরাং লৌখৎলি
স্তেৎ অসিনা ইং ২০১৯-২০গী মনুংদা জল জীবন মিশনগী মখাদা তোতি লাখ ১.০৫ শমখ্রে‍। হৌজিক স্তেৎ লৈঙাক্না লৈবাকসিগী ওইবা ইং ২০২৪-২৫কী পান্দমগী মাঙওইননা দিসেম্বর ২০২২ ফাওবদা চাদা ১০০ কোনশিন্নবা থৌরাং লৌখৎলি‍। অসুম্না তৌবসিনা হরিয়ানা খুঙ্গংগী য়ুমথোঙ খুদিংদা তোতি শম্নবগী চাউরবা পান্দম অসি ফংবা ঙমবা মাঙজিল থাবা স্তেৎশিংগী মনুংদা চল্লগনি‍। চীফ মিনিস্তরনা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা পব্লিক হেল্থ ইঞ্জিনিয়রিং দিপার্তমেন্তকী দেশবোর্দ হাংদোকখ্রে‍। কোবিদ-১৯গী লাইচৎ মনুংসিদা অসিগুম্বা খুঙ্গংগী মফমশিংদা য়ুমথোঙ খুদিংদা তোতি শম্নবগীদমক লৌখৎলক্লিবা থৌরাং অসিনা মরু ওইনা নুপী অমসুং নুপীমচাশিংগী অকনবা থবকশিং খরমখৈ হন্থহন্দুনা মখোয়দা খুদোং থিবা থোকহন্দনা ইকায় খুম্নবা পুন্সি মহিং অমা পীদুনা নুংঙাইনা হিংবগী ফীভম ফগৎহল্লগনি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623492
জম্মু-কশ্মীরনা দিসেম্বর ২০২২ ফাওবদা য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহনবা
চৎলিবা চহী অসিদা জিলা ৩, হায়বদি গন্ধরবাল, শ্রীনগর অমসুং রাইশিগী অপুনবা খুঙ্গং ৫০০০ দা চাদা ১০০ ফংহন্নবা রাজ্য অসিনা পান্দম থম্লি। জে.জে.এম.গী মখাদা য়ুমথোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবগী পান্দমদা ঙরাং থক্নবা ঈশিং অমসুং মহীক-মতাই লৈহন্দনবগী বিভাগনা মখোয়গী থবক্কী পান্দম উত্তুনা মখোয়গী তৌগদবা থবক্কী থৌরাংশিং উৎলদুনা রাজ্য অসিগী মকোক থোংবশিংনা হায় মদুদি য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা ইমুং লাখ ১৮.১৭ লৈবগী মনুংদা লাখ ৫.৭৫দি হান্ননা মথৌ ফজনা তৌবা ইমুং-মনুংগী তোতিশিং (এফ.ঐস.তি.সি. )গী খুত্থাংদা ফংহনখ্রে। জম্মু অমসুং কশ্মীরনা লেমহৌরিবা ইমুং লাখ ১.৭৬ তা ইং ২০২০-২১ ফাওবদা তোতি ফংহন্নবগী পান্দম থমলি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623491
কোবিদ-১৯ মতুংদা মেন্যুফেকচরিং কম্পেনীশিং হোংবা, কোবিদ-১৯না পীরিবা শিংনবশিং লাকশিন্নবা রিসর্সপু ইন্দস্ত্রী অমসুং কোলাবোরেসন্দা পুশিনবা
শেন্মিৎলোনবু সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং রিসর্স ত্রান্সলেসন্স (রিস্তার্ত)না নৌনা শেমগৎনবা হায়বসিদা জাতীগী তেক্নোলোজী নুমিত্তা নোংমা চুপ্না পাঙথোকখিবা কনফরেন্স অমদা কোবিদ-১৯ মতুংদা মেন্যুফেকচরিং কম্পেনীশিংদা অহোংবা লৈহনবা, কোলাবোরেসনশিং অমসুং হৌজিক লৈরিবা শিংনবশিং ঙাকথোক্নবা রিসর্সপু ইন্দস্ত্রীদা নকশিন্না পুশিল্লকপগী তঙাইফদবা লৈরিবসিগী মতাংদা পুখৎনরকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623332
তুরিজম মন্ত্রালয়না দেখো অপ্না দেশসেরিজকী মখাদা ওরিশা-ইন্দিয়াজ বেস্ত কেপ্ত সেক্রেৎহায়না মিংথোনবা ১৮শুবা ৱেবিনার পাঙথোকখ্রে
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623486
বগলপুর স্মার্ত সিতীনা কোবিদ-১৯ লান্থেংননবা অনৌবা তেক্নোলোজীগী থৌরাং লৌখৎলে
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1623568
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• কেরলাঃ এম.ও.এস. এক্সতর্নেল এফিয়র্স ভি. মুরালীধরন্না বন্দে ভারত মিসনগী অনীশুবা তাঙ্কক্কী ওইনা কেরলাদা সর্বিস ৩৬ লৈরে। মন্ত্রীনা অসিমসু হায়খি মদুদি অতোপ্পা প্রাইবেত এয়র্লাইন অমত্তনা এয়র ইন্দিয়ানা শেল তানা পীরিবা নত্ত্রগা লেম্না পীরিবা মমল অসিদগী তানা মীরমদা লৈরিবা এন.আর.আই.শিং পুরক্নবগীদমক হায়ররবা লৈত্রি। গল্ফতগী ফ্লাইৎ অনী ঙসি অহিং কোচিদা থুংলগদৌরি। রাজ্য অসিনা কোবিদ লাকশিন্নবগী খোংথাং অমা ওইনা য়ুগী মমলদা অহেনবা তেক্স ১০-৩৫% ফাওবা লৌরগনি। লোকদাউনগী অহুমশুবা তাঙ্কক মে ৭দা হেক লোইবগা য়ু য়োনবা অমুক হাংদোক্লগনি। কেরলা মচা অমগসু কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা য়ু.কে.দা লৈখিদ্রে।
• তমিল নাদুঃ পুদুচেরীদা ফেক্তরীগী শিন্মী অমগা পোজিতিব ওইরকপগা লোইননা ইক্তিব কেস মশীং মরি হেনগৎলে। কোর্তনা তমিল নাদু সরকারদা মেদিকেলগা মরী লৈনদবা ফ্রন্তলাইন শিন্মীশিংদা পীরিবা পি.পি.ই. কিৎকী মতাংদা রিপোর্ত অমা ফাইল তৌনবা খঙহনখ্রে। ইন্দস্ত্রীগী বোদীশিংনা রাজ্য অসিগী লেবর লোদা শেমদোকপীদুনা অথিংবা কয়াগী মরক্তা থবক শুবদা পীরিবা নুংঙাইতবশিংগী মতাংদা হায়খ্রে। অখন্নবা ত্রেনশিংদা লাক্লিবা ১১০০ হেনবা মীওইশিং আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্ত তৌগনি। চেন্নই থাদনা, কোয়াম্বতু ক্লস্তর হৌদোক্লকপদগী চেনগলপত্তু অমসুং তিরুভালুরদা কেস হেনগৎলে। হৌজিক ফাওবদা লৈবা অপুনবা কেসঃ ৮৭১৮, এক্তিব কেসঃ ৬৫২০, লৈখিদ্রবাঃ ৬১, দিসচার্জ তৌখ্রবাঃ ২১৩৪। চেন্নইদা লৈবা এক্তিব কেস মশীং ৪৮৮২নি।
• করনাতকাঃ ঙসিগী নুমিৎ য়ুংবা পুং ১২ ফাওবদা অনৌবা কেস ২৬ রিপোর্ত তৌখ্রেঃ বিদার ১১, হসন ৪, উওর কনাদাদা, কাল্বুর্গী, বিজয়পুর অমসুং দেবাঙ্গিরিদা অনি-অনি অমসুং বেঙ্গলোর, দখিন কনাদা, বেলারীদা অমমম। ঙসি কাল্বুর্গীদা মীওই অমা লৈখিদ্রে। অপুনবা কেস ৯৫১, লৈখিদ্রবা ৩২ অমসুং মীওই ৪৪২ হৌজিক ফাওবদা দিসচার্জ তৌখ্রে। রাজ্য অসিদা অনওর্গনাইজ সেক্তরদা অনীশুবা কোবিদ রিলিফ পেকেজ লাউথোক্নবা হোৎনরি।
• আন্ধ্র প্রদেশঃ রাজ্য অসিদা একজেম্পসনশিংগী মরক্তা মে ১৮দগী পব্লিক ত্রান্সপোর্ত হাংদোকপা হৌরগনি। রাজ্য অসিদা হৌজিক ফাওবদা কোবিদ-১৯ তেস্ত লাখ ২.১ তৌখ্রে। অহেনবা তেস্ত তৌনবা মফম অনী অমগা বিজিয়ানাগরম অমসুং নোংচুপ গোদাবরি দিস্ত্রিক্তকী প্রাইবেৎ কোলেজতা শেমগৎলগনি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা কোবিদ পোজিতিব কেস ৪৮ লাকখি (কেস ৮ অমনা মাইগ্রেন্তশিংনি), মীওই ৮৬ দিসচার্জ তৌখি অমসুং মীওই অমা লৈখিদ্রে। অপুনবা কেস মশীং ২১৩৭ য়ৌরে। এক্তিব কেসঃ ৯৪৮, নাবা ফরবাঃ ১১৪২, লৈখিদ্রবা ৪৭। পোজিতিব ওইবা কেসতা মাং থারিবা জিলাঃ কুর্নুল (৫৯১), গুন্তুর (৩৯৯) কৃষ্ণ (৩৪৯), চিত্তুর (১৪২) অনন্তপুর (১১৮), নেল্লোর (১১১)।
• তেলঙ্গানাঃ রাজ্য সরকারনা ই-সঞ্জিবানি, ওনলাইন "আউতপেসেন্ত দিপার্ত্মেন্ত" (ও.পি.দি.) হাংদোকখ্রে। সর্বিস অসি হান্ননা চাংয়েং ওইনা অখন্নবা মওংদা হাংলম্বনি, হৌজিক্তি মপুং ফানা মথৌ তৌরে। ঙরাং ফাওবগী অপুনবা কেস মশীং: ১৩২৬, এক্তিব কেসঃ ৪৭২, লৈখিদ্রবাঃ ৩২, দিসচার্জ তৌখ্রবাঃ ৮৮২।
• অরুনাচল প্রদেশঃ রাজ্য অসিগী অনীশুবা কোবিদ১৯ তেস্ত তৌনবা মফম নাহরলাগুন্দা হাংদোকখ্রে। তেস্তশিং অসিত্রুএনাত মেচিন শিজিন্নদুনা পাঙথোক্কনি, মসিনা নোংমদা সেম্পল ২০ স্ক্রীন তৌবা ঙমই।
• অসমঃ কোবিদ -১৯ অনাবা অমা থংন-থংননা তেস্ত তৌবদা নেগেতিব ওইবদগী এম.এম.জি.ঐচ.তগী ঙসি দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা নাবা ফখ্রবা অনাবা হৌজিক ৩৯ শুরে হায়না অসমগী হকশেল মন্ত্রীনা ত্বীৎ তৌখ্রে। দিল্লীদগী মহৈরোই ১৬৩ অমসুং চেন্নইদগী কেন্সর পেসেন্ত ২৪ গৌহাতী য়ৌখ্রে। মখোয় পুম্নমক নুমিৎ ১৪নিগী ক্বারেন্তিন তৌগনি।
• মনিপুরঃ অখন্নবা ত্রেন অমদা পন্দুনা লৈরম্বা মনিপুরী মহৈরোই ১১৪১ চেন্নইদগী ঙসি জিরিবাম রেলৱে স্তেসন য়ৌখ্রে। মখোয় পুম্নমক অপীবা ইন্সতিত্যুসনেল অমসুং কম্ম্যুনিতী ক্বারেন্তিন সেন্তরশিংদা নুমিৎ ১৪নি লৈগনি।
• মিজোরমঃ রাজ্য সরকারনা কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা মপান্দা পন্দুনা লৈরুবা রাজ্য অসিগী মীওইশিংগী হল্লকপগী এস.ও.পে. অমা থোকখ্রে।
• নাগালেন্দঃ লমদনলুবা মীওইশিং ত্রেন্দা লাকপগী অচঙবা শেল পুম্বা রাজ্য সরকারনা পুরগনি। কোবিদ-১৯গী এম্পাৱর্দ কম্মিতীনা অকুপ্পা প্লান অমা য়াৎখ্রে।
• মেঘালয়ঃ কোহিমা দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসন্না লমদনলুবা মীওই ৪২২১ মখোয় মখোয়গী ময়ুমগী দিস্ত্রিতক্তশিংদা থাখ্রে। কিফেরে দিস্ত্রিক্তকী মীওই ৩৩২ ময়ুম য়ৌখ্রে।
• সিক্কিমঃ খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাংগী বিভাগনা এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ., পি.এম.এ.ৱাই অমসুং পি.এম.জি.এস.ৱাইগী থবকশিং হৌহন্দুনা লোকদাউন মনুংদা খুঙ্গংগী শিন্মীশিংদা থবক পীখ্রে।
• ত্রিপুরাঃ পুনেদা লমদন্দুনা লৈরুবা ত্রিপুরীশিং পুদুনা লাকপা অনীশুবা বস অদু অগর্তলাগীদমক থাখ্রে।
• মহারাস্ত্রাঃ মহারাস্ত্রদা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ১০২৬ লাক্লে, মসিগা লোইননা মীওই ৩৩৯ নাবা ফখ্রে অমসুং মীওই ৩৩৯ লৈখেদ্রে। মসিনা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯ কেস ২৪,৪২৭ শুখ্রে। মরক অসিদা মহারাস্ত্রা সরকারনা মশীং য়ামশিল্লক্ত্রবা রাজ্যগী পুলিস ফোর্সশিংগী মতেং ওইনবা সেন্ত্রেল আর্ম্দ পুলিস ফোর্সকী কম্পেনী ২০ কেন্দ্রদগী থাবীরক্নবা হায়জখ্রে। মুখ্য মন্ত্রী উধব থাকেরেনা মসিগী মতাংদা নীংথৌকাবা নুমিত্তা প্রধান মন্ত্রীগা ভিদিও কনফরেন্স অমগী খুথাংদা মীফম পাঙথোকখিবা অমদা হায়খিবনি।
• গুজরাতঃ রাজ্যগী হকশেলগী বিভাগনা থাদোরকপা খ্বাইদগী নৌবা দেতাগী মতুং ইন্না অনৌবা কেস ৩৬২ লৈরে অমসুং পুন্না কেস ৮৯০৩ লৈরে হায়খ্রে। মসিগা লোইননা ঙরাং ফাওবদা মীওই ২৪ লৈখিদ্রে হায়খ্রে। ম্যুনিসিপাল এরিয়া ১৩৫দা ইন্দস্ত্রিএলগী ওইবা থবকশিং চত্থহন্দুনা শিন্মী লাখ ৮দা থবক পীখ্রে। গুজরাত্তগী লাখ ৩ মুক্কী মাইগ্রেন্ত লেবরশিংনা মশাগী রাজ্যগীদমক গুজরাত থাদোকখ্রে।
• রাজস্থানঃ রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯ নারবা অনাবা ৪০০০ লানখ্রে। ঙসি (নুংথিল পুং ২ ফাওবদা) রিপোর্ত তৌরকখিবা অপুনবা পোজিতিব কেস মশীং ১৫২ফা লোইননা, অপুনবা কেস ৪১৩৭ শুরে। জয়পুরদগী ৪৯, উদয়পুরদগী ২৮, জালোরদগী ২৮ অমসুং পালিদগী ২৪ নৌনা রিপোর্ত তৌরকখি। রাজ্যস্থানগী মুখ্য মন্ত্রীনা ফোংদোক্লকপদা, খুঙ্গংশিংবু কোবিদ-১৯দগী ঙাকথোক্নবা হোৎনবদা ক্বারেন্তিন্না রাজ্য অসিগী খ্বাইদগী মকোক থংবা এজেন্দানি অমসুং রাজ্য অসিদা নোংমদা তেস্ত লীশিং ২৫ তৌগনি হায়রি।
• মধ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশ্তা অনৌবা পোজিতিব ওইবা কেস ২০১ লাকপগা লোইননা, অপুনবা রিপোর্ত তৌরবা কেস ৩,৯৮৬ য়ৌরে। মসিগী মনুংদগী অনৌবা কেস ৩০না বোপালদগীনি অমসুং ৮১না ইন্দোরদগীনি, ২৭না উজৈনদগীনি অমসুং ২০না খান্দ্বাদগীনি। অনাবা ৮৬৪গী মনুংদগী ৫৩৫ নাবা ফদুনা দিসচার্জ তৌখ্রে। ওনলাইন চেক-অপ তৌনবা ই-সঞ্জিবানি পোর্তেল রাজ্য সরকারনা হৌদোকখ্রে। ই-সঞ্জিবানি হায়বসি ভারত সরকারগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না হৌদোকপা অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা চলাইবা তেলিমেদিসিন প্রোজেক্ত অমনি।
পি.আই.বি.গী ফেক্তচেক

PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
13 MAY 2020 7:14PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
PM gives a clarion call for Aatmanirbhar Bharat; PM announces special economic package of Rs 20 lakh crore
Prime Minister ShriNarendraModi addressed the nation on Tuesday. Recalling those who have died battling the pandemic, Prime Minister said that the crisis that has emerged due to COVID-19 is unprecedented, but in this battle, we not only need to protect ourselves but also have to keep moving forward. He said that in order to fulfill the dream of making the 21st century India’s, the way forward is through ensuring that the country becomes self-reliant. He said that a self-reliant India will stand on five pillars viz. Economy, Infrastructure, System, based on 21st century technology driven arrangements; Vibrant Demography, and Demand. Prime Minister announced a special economic package and gave a clarion call for Aatmanirbhar Bharat. He noted that this package, taken together with earlier announcements by the government during COVID crisis and decisions taken by RBI, is to the tune of Rs 20 lakh crore, which is equivalent to almost 10% of India’s GDP. He said that the package will provide a much needed boost towards achieving ‘Aatmanirbhar Bharat’.
For details:
English Rendering of Prime Minister ShriNarendraModi’s Address to the Nation on 12.5.2020
For details:
Finance Minister announce measures for relief and credit support related to businesses, especially MSMEs to support Indian Economy’s fight against COVID-19
Finance and Corporate Affairs Minister Smt. NiramlaSitharaman today announced measures focused on Getting back to work i.e., enabling employees and employers, businesses, especially Micro Small and Medium Enterprises, to get back to production and workers back to gainful employment. Efforts to strengthen Non-Banking Finance Institutions (NBFCs), Housing Finance Companies (HFCs), Micro Finance Sector and Power Sector were also unfolded. Other than this, the tax relief to business, relief from contractual commitments to contractors in public procurement and compliance relief to real estate sector were also covered.
For details:
Dr. Harsh Vardhan engages with Punjab to review preparedness and containment measures taken for COVID-19 management
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare held a meeting, through video conference, with Health Minister of Punjab. Dr Harsh Vardhan stated that as on 13th May 2020, a total of 74,281 cases have been reported from the country in which 24,386 persons have been cured and 2,415 deaths had occurred. In the last 24 hours, 3,525 new confirmed cases have been added. While the doubling time in the past 14 days was 11, it has improved to 12.6 in the last three days. He added that the fatality rate is 3.2% and the recovery rate is pegged at 32.8%. He also added that (as of yesterday) there are 2.75% active COVID-19 patients in ICU, 0.37% on ventilators and 1.89% on oxygen support. Cumulatively, 18,56,477 tests have been done so far for COVID-19, whereas, 94708 samples were tested yesterday. Dr Harsh Vardhan said that Punjab has done well in operationalising the Ayushman Bharat – Health and Wellness Centers. These could be further used for screening of people with diabetes, hypertension and three common cancers (oral, breast and cervix), and for extension of comprehensive primary healthcare services to the community at large.
For details:
From 1st June 2020, only Indigenous Products will be sold at the Central Armed Police Forces (CAPF) canteens and stores across the country
Ministry of Home Affairs has decided that all the Central Armed Police Forces (CAPF) canteens and stores across the country will now sell only indigenous products, from June 01, 2020. The total purchase value would be around Rs. 2800 crore. With this decision, 50 lakh family members of about 10 lakh CAPF personnel will use indigenous products.The Home Minister also appealed to the people of the country, "You should use the products made in the country as much as possible and encourage others to do the same. This is not the time to be lagging behind, but to turn the crisis into an opportunity."
For details:
ShriNitinGadkari welcomes PM's economic package for MSME, village and cottage industry sector; says, it will take this sector to new heights
Minister for MSMEs and Road Transport & Highways Shri Nitin Gadkari has welcomed the Prime Minister's relief package worth Rs 20 lakh crore. He said, through this historical package, the Prime Minister has fulfilled the expectations and aspirations of the MSME, village and cottage industry sector.ShriGadkari said, with abundant resources, superior technology and raw materials, India can soon become self-reliant in all sectors.
For details:
8503 Indians return from abroad in 43 flights under Vande Bharat Mission since 7th May 2020
8503 Indians have been flown back to India in 43 inbound flights operated by Air India and Air India Express under Vande Bharat Mission in 6 days beginning from 7th May 2020.Government of India started Vande Bharat Mission - one of the largest initiatives to repatriate nationals back to India, on 7th May 2020. Air India along with its subsidiary Air India Express are operating a total of 64 flights (42 by Air India & 24 by AI Express) to 12 countries viz. USA, UK Bangladesh, Singapore, Saudi Arabia, Kuwait, Philippines, UAE and Malaysia to repatriate 14,800 Indians back in the first phase.
For details:
Indian Railways operate 642 “Shramik Special” trains till 13th May, 2020 across the country
As on 13th May 2020, a total of 642 “Shramik Special” trains have been operationalized from various states across the country.These 642 trains were terminated in various states like Andhra Pradesh (3 Trains), Bihar (169 Trains), Chattisgarh (6 Trains), Himachal Pradesh (1 Train), Jammu & Kashmir (3 Trains), Jharkhand (40 Trains), Karnataka (1 Train), Madhya Pradesh (53 Trains), Maharashtra (3 Trains), Manipur (1 Train), Mizoram (1 Train), Odisha (38 Trains), Rajasthan(8 Trains), Tamil Nadu (1 Train), Telangana(1 Train), Tripura (1 Train), Uttar Pradesh (301 Trains), Uttarakhand (4 Trains), West Bengal(7 Trains).
For details:
FCI distributes about 160 LMT foodgrains to States/UTs during lockdown
FCI is having sufficient stocks to cater to the requirement of the nation. As on 1st May, 2020, the stock position was 642.7 Lakh MT, out of which rice was 285.03 Lakh MT and wheat was 357.7 Lakh MT. Till 12.05.2020, 159.36 Lakh MT foodgrains have been issued under various schemes. State Governments have lifted 60.87 Lakh MT foodgrains under NFSA, which is equivalent to almost one and half month’s requirement. Further, 79.74 Lakh MT has been lifted for distribution under PMGKAY against total allocation of 120 Lakh MT, which is equal to two month allocation.
For details:
Various steps taken by the FCI to ensure availability of food grains across the country
For details:
Mission Sagar: INS Kesari Hands Over Food Provisions to Maldives
As part of ‘Mission Sagar’, Indian Naval Ship Kesari entered Port of Male, Maldives on 12 May 2020. The Government of India is providing assistance to friendly foreign countries and towards this INS Kesari is carrying 580 tons of food provisions for the people of Maldives.
For details:
Modi Government is committed to the well being of its employees & their grievances are being addressed judiciously: DrJitendra Singh
In a unique initiative during COVID pandemic, Union Minister DrJitendra Singh today interacted with staff and officials up to the level of Section Officers the departments of DoPT, DARPG and DoPPW through Interactive Video Conferencing.Dr. Singh said that Modi Government is committed to the well-being of its employees and always showed concern for their welfare with a great degree of sensitivity. He said that during the COVID crisis, a very healthy system of Work from Home order is being followed with only 33 percent presence of staff in offices and this is a great testimony of the work friendly environment.
For details:
ShriNitinGadkari emphasizes on Agro, Fishing and Forest MSMEs for manufacturing products using local raw material
The Minister re-iterated new Green Express Highways provide an opportunity for industry to make future investments in industrial clusters, logistics parks equipped with state-of-art technology. He opined that there is need to work on decentralization of industries and focus on rural, tribal and backward areas of the country.
For details:
Tribal Affairs Minister holds video conference with States/UTs on “Tribal livelihoods and safety”
Addressing the participants, Shri Arjun Munda congratulated the States for supporting the tribal livelihood by stepping up procurement of Minor Forest Produce at the revised MSP. Minister for Tribal Affairs, Shri Arjun Munda also reviewed the working of Prime Minister's VandhanYojana in the States. He said that value addition is required to connect tribal produce to the Global market which is a long-term vision of the Prime Minister Shri Narendra Modi. ShriArjunMunda reviewed the arrangements being made by States for the tribal migrants and students who are returning home in the wake of situation created by COVID-19.
For details:
Dr. Jitendra Singh reviews arrangements in J&K and Ladakh regarding Covid 19 and the resumption of regular train services to Jammu
Dr Jitendra Singh interacted with the Deputy Commisioners of all Districts of Jammu & Kashmir and Ladakh to discuss the latest COVID 19 situation, the arrival of stranded persons in the two UTs and the arrangements made by the administration for the passengers arriving through the Shramik Special trains, besides the resumption of regular train services to Jammu from Wednesday.
For details:
Haryana gears up to provide tap connections to all rural households by December, 2022
The State provided 1.05 lakh tap connections during 2019-20 under the JalJeevan Mission. Now the State Government is planning 100% coverage by December, 2022, ahead of the national goal by 2024-25. By doing so, Haryana will be among the leading states to accomplish the ambitious target of providing tap connection to each rural household. Dashboard of Public Health Engineering Department has been recently launched by Chief Minister. During this testing time of CoVid-19 pandemic, such attempts to provide household tap connections in rural areas will definitely improve the ease of living especially the women and girls, reducing their drudgery, making them safe and lead a dignified life.
For details:
J&K to provide tap water to every household by December 2022
During the current year, State is planning for 100% coverage of all 5,000 villages of 3 districts i.e. Gandharbal, Srinagar and Raisi.Presenting their action plan to the Department of Drinking Water & Sanitation yesterday for achieving the goal of every household with tap water supply under the JJM, UT officials said there are 18.17 lakh households in the UT, out of which 5.75 lakhs are already provided with Functional Household Tap Connections (FHTCs). Out of the remaining households, J&K plans to provide 1.76 lakh households by 2020-21.
For details:
Transformation of manufacturing companies post COVID-19,Research be brought closer to Industryand collaborations in overcoming COVID 19 challenge
A day-long digital conference on Rebooting the Economy through Science, Technology, and Research Translations’ (RESTART),organised on the occasion of National Technology Day, highlighted the importance of transformation of manufacturing companiespost-COVID 19 pandemic, collaborations and that Research should be brought closer to the Industry in overcoming the present challenge.
For details:
Ministry of Tourism organises 18th webinar titled ‘Odisha-India’s Best kept secret’ under"DekhoApnaDesh" series
For details:
Bhagalpur Smart City uses innovative technological initiatives to fight COVID19
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Kerala:MoS External Affairs V.Muraleedharan says 36 services are chartered to Kerala in the second phase of Vande Bharat Mission. The Minister also said that no private airlines had approached promising to repatriate NRIs at a lower cost than Air India or free of cost. Two flights from the Gulf to reach Kochi tonight. State decides to impose an additional tax of 10-35% on liquor as a special cess to raise money for Covid control measures. Liquor sales to begin after the third phase of lockdown ends on May 17. One more Keralite succumbed to Covid-19 in the UK.
• Tamil Nadu: Factory worker tests positive for Covid-19 in Puducherry as active cases rise to four. High Court directs TN government to file a status report on PPE supply to non-medical frontline workers. Industry bodies seek amendments to labour laws in the State complaining of obstacles to operating under a restricted environment. Over 1,100 passengers arriving on special trains in TN to undergo RT-PCR tests. Besides Chennai, cases surge in Chengalpattu &Tiruvallur with the emergence of Koyambedu cluster. Total cases till now: 8718, Active cases: 6520, Deaths: 61, Discharged: 2134. Active cases in Chennai are 4882.
• Karnataka: 26 new cases reported till 12pm today: Bidar 11, Hassan 4, two each in Uttara Kannada, Kalburgi, Vijayapura&Davangere and one each in Bangalore, Dakshin Kannada, Bellari. Today one person died in Kalburgi. Total cases till now 951. So far 32 people died, and 442 people discharged. State planning to announce second covid relief package for unorganized sector.
• Andhra Pradesh: State to begin public transport bus services from May 18 amid exemptions. State conducts 2.1 lakh Covid-19 tests so far. Two more testing labs to be set up in private colleges in Vizianagaram and West Godavari districts soon. 48 fresh cases (8 cases of migrants) reported; 86 discharged and one death reported in the last 24 hours. Total cases rise to 2137. Active cases: 948, Recovered: 1142, Deaths: 47. Districts leading in +ve cases: Kurnool (591), Guntur (399), Krishna (349), Chittoor (142), Anantapur (118), Nellore (111).
• Telangana: State government launches an online "outpatient department" (OPD) service, e-Sanjivani. The service was earlier started in a limited way on an experimental basis, and has now been made fully operational. Total number of positive cases till yesterday evening 1326, Discharged 822, Active cases 472, Deaths 32.
• Arunachal Pradesh: State gets its 2nd COVID19 testing centre at Naharlagun. Test will be carried out by TRUENAT machines, capable of screening 20 samples per day.
• Assam: One COVID19 patient after testing negative successively has been discharged from MMGH today. Total recovered patients now stands at 39, Assam Health Minister tweeted.163 students from Delhi and 24 cancer patients from Chennai have reached Guwahati today. They will be put into mandatory 14 day quarantine process.
• Manipur: 1141 stranded Manipuris reached Jiribam Railway station from Chennai by a special train today. They will be kept into compulsory 14 days quarantine at designated institutional & community centres. Only officials and inmates allowed to enter quarantine centres.
• Mizoram: State issues SOPs for return of permanent residents of the state stranded outside due to COVID19 outbreak.
• Nagaland: StateGovt to bear expenses for return of stranded people by trains. Empowered Committee on COVID19 formulated a detailed plan.
• Meghalaya:Kohima District Administration has facilitated relocation of 4221 stranded local citizens to home districts. 332 residents of Kiphere district reach home.
• Sikkim: Department of Rural Development has resumed works under MGNREGA, PMAY and PMGSY across the State which creates job opportunities for rural labour and some relief during lockdown period.
• Tripura:The second bus carrying residents of Tripura who were stranded in Pune, has started for Agartala.
• Maharashtra: 1026 new cases of COVID- 19, along with 339 recoveries and 53 deaths have been reported in Maharashtra. This takes the total number of COVID-19 cases in the state to 24,427. Meanwhile, Maharashtra Government has asked for 20 companies of the Central Armed Police Forces from the Centre, as reinforcement for the fatigued state police forces. CM UddhavThackerey had mentioned about this during his video link meeting with the Prime Minister on Monday.
• Gujarat: The total number of Covid-19 cases at Gujarat stand at 8903, with 362 new cases reported as per the latest update from the Health Department. Also, 24 deaths were reported yesterday. Industrial activities have been resumed in more than 135 municipal areas of the state employing nearly 8 lakh workers. Nearly, 3 lakh migrant workers have left Gujarat for their home states.
• Rajasthan: The number of Covid-19 patients has crossed 4000 in Rajasthan. As per updates by the Health Department of Rajasthan at 2 p.m. today, the total number of COVID-19 cases in the state stand at 4173, with 152 new cases reported today. 49 new cases have been reported at Jaipur, 22 from Udaipur, 28 from Jalore and 24 from Pali. Rajasthan CM has said that quarantine will be the state’s top agenda to save the villages from Covid-19 infection and 25 thousand tests will be done every day in the state.
• Madhya Pradesh: 201 new positive cases have been reported in Madhya Pradesh taking the state tally to 3986. As per this update, 81 cases have been reported from Indore, 30 from Bhopal, 27 from Ujjain and 20 from Khandwa. 535 out of 864 patients have been discharged after recovery till now. E-Sanjeevani portal for online health check-ups has been started by the State Government. eSanjeevani is an integrated telemedicine project piloted by the Ministry of Health & Family Welfare, Government of India and implemented by the state governments.